agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   kızıl-çam / Bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44891.htm)

kızıl-çam 14-09-2021 13:11

kızıl-çam / Bahçe
 
Merhaba,
14 yıldır değişik şekillerde sebze yetiştiren birisi olarak sonunda bir bahçe başlığı açmaya karar verdim. Ev bahçemi ve evin karşısında izin alarak yaptığım 35 m2'lik hobi bahçemi paylaşacağım. 14 yılda birçok konuda bilgi sahibi olsam da hala amatör olduğum konular var ve her türlü yardıma açığım.
Ayrıca, sonbahar yavaştan kapımızı çalsa da sezonu uzatabildiğim kadar uzatmaya kararlıyım :)

Bahçenin bulunduğu şehir : Ankara/Çayyolu

Bahçenin büyüklüğü : toplam 60 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Hobi bahçem bir binanın batı cephesinde, sabah 11'den güneş batana kadar güneş alıyor. Ev bahçem ise 3-4 saat civarı.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut ve hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Evimin bahçesi inşaat artığıyla doluydu ve hiçbir şey yoktu. Hobi bahçesi aslında bir dernek binasının ihmal edilmiş batı cephesindeki bahçe, yanlış sulama sebebiyle toprağı sertleşmiş ve tuzlanma başlamış durumdaydı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Hobi bahçesi 7 ay, ev bahçesi 8 yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Ev bahçesi için profesyonel yardım almayı düşünüyorum. Hobi bahçesi tasarım ve planı kendim yaptım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Kaba taslak çizimler var, temize geçirip scan eder etmez ekleyeceğim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel ama arada belediye de suluyor

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Yok
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Hobi seviyesinde de olsa değişik ürünleri deneyip tanıtabileceğim bir örnek kent bahçesi haline gelmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Hünnap, zeytin, sedir, defne, taflan, böğürtlen, kartopu, bektaşi üzümü

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Lahana, Toscano Lacinato kale, enginar, mor alabaş ve tabii ki de zeytin

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Zeytin (Ankara şartları için özel bence), enginar

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Ekolojik restorasyon projelerim için meşe, alıç, ardıç gibi Ankara'nın doğal ağaç-çalı türlerini üretiyorum, maddi kaygım yok.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Parkın şebeke suyu kullanılıyor, damla sulama sistemi var, arada belediye ne yazık ki tankerle suluyor

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi, mümkün olduğu kadar az sulama ve gri suların geri dönüşümü

Toprak özellikleri : Killi, kireçli, pH 8 civarı

Kompost yapıyor musunuz? : Sıcak kompost yapıyorum

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Yanlış tür seçimi, aşırı fazla veya az sulama

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Organik yöntemler kullanıyorum. En büyük sorun lahana tırtılları, Bt bakterisi kullanıyorum, salyangozları ise tuzakla yakalıyorum.

Bahçeniz organik mi? : Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Solucan gübresi, kompost, yanmış hayvan gübresi

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Yok

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Vadi tabanı, batı cephe olduğu için bence bir nebze korunaklı.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki değişik türleri deniyorum.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet

akçabardak 14-09-2021 13:45

Bahçe sayfanız hayırlı, her şey gönlünüzce olsun.

kızıl-çam 14-09-2021 14:17

4 Eklenti(ler)
İlk paylaşımımı hobi bahçemin Mart ayından bugüne olan serüvenini anlatmaya ayıracağım...
Mart ve Nisan aylarında alanın 5-6 metrekarelik kısmını izin alıp belledim, sonra da bakla ve bezelye tohumları ektim. Ektiğim bu tohumlar bilinçsiz belediye işçileri tarafından biçilmelerine rağmen son derece tatmin edici düzeyde gelişim gösterdi. Ev bahçesine ektiğim bakla ve bezelyeleri de hesaba katarak 2-3 defa az miktarda yemek çıktı ve biraz da buzdolabına atıldı :)

Yazın gelmesiyle serin havayı seven bakla ve bezelyeler kurudu. Bunları kaldırdıktan sonra toprağı güzelce havalandırdım ve tarla alanını şimdiki hali olan 32 metrekareye çıkarttım. Bellediğim toprağa yanmış hayvan gübresi, kompost ve kükürt ekleyerek enginar, domates, biber, patlıcan fideleri ve pazı tohumlarını toprakla buluşturdum.

Bir süre tatile gitsem de sağolsun yandaki binadakiler ve de komşum Emel Hanım hobi bahçemle ilgilendi ve bitkiler sağlıklı bir biçimde bugüne geldi.

8 Ağustos günü ise Çubuk'ta bir üreticiden aldığım lahana, brokoli ve pırasa fidelerini, 30 Ağustos günü ıspanak, roka ve tere tohumlarımı, 13 Eylül günü ise marul fidelerimi toprakla buluşturdum. Patlıcanlar 2 ay sürede hiç büyümediği için sökmek zorunda kaldım ve yerlerine başka bitkiler diktim, yerlerine diktiklerim patlıcanlardan daha sağlıklı gelişme gösteriyor. İyi gelişmediği için ve de şahsen patlıcanı çok sevmediğim için patlıcan ekmemeye karar verdim.

İSAK 14-09-2021 14:21

Sayfanız hayırlı olsun. Umarım birçok güzellikleri bizlerle paylaşırsınız.

feyzi_48 14-09-2021 14:31

Sayfanız hayırlı olsun. Emeğinize sağlık.

kızıl-çam 14-09-2021 16:59

1 Eklenti(ler)
Bahçemin elle çizdiğim mevcut planını şöyle ekleyeyim. Gelecek bahar için tür seçimine şimdiden hazırlanıyorum :)

kızıl-çam 14-09-2021 17:09

Bugün Çekilmiş Fotoğraflar
 
4 Eklenti(ler)
Bugün itibariyle son durumu bu şekilde.
Lahanalar 35 günün ardından yavaştan baş bağlamaya başladı, pazı ve domatesler biraz hasat edildi, enginarlar ise büyümeye devam ediyor; ama otlar hızlı büyüdüğü için enginarlara toprak biraz kuruyunca çapa yapılmalı.

kızıl-çam 16-09-2021 07:51

Son iki günde çok güzel yağmur yağdı. Bir süre sulama yapmayacağım gibi duruyor. Yağmurlar dolayısıyla lahana tırtıllarının yerini salyangozlar aldı, onlar için özel tuzak yaptım ve ayrıca bulduğumu yakalayıp biraz uzakta salıyorum. (Lahana ve brokolilerimi zararlılar rahat bırakmıyor :( )
Ayrıca brokolilerimden birinde genç yaprakların kenarlarında ilginç bir katlanma durumu var, mineral eksikliği olabileceğini tahmin ediyorum.
Gelecek bahar için planda ise biraz ilerleme katettim. Lahana ve brokolilerin yerine bakla ve bezelye ekeceğim. Domateslerin yerine ise Nisan başı gibi lahana brokoli dikeceğim. Enginarlar yerinde duracak. Onun dışında kesinleşen bir şey yok.

kızıl-çam 15-10-2021 08:11

Kış Sebzelerinde Son Durum
 
2 Eklenti(ler)
Fide dikiminden sonraki 65.günde lahana ve brokolilerde son durum.
Brokolilerde çiçek kümeleri küçük olarak seçilebiliyor.
Lahanalar ise tahminen en fazla bir ay sonra hasat olur.

kızıl-çam 22-11-2021 10:38

Fide dikiminden yaklaşık olarak 90 gün sonra Kasım ayının 10'u gibi lahana ve brokolileri hasat ettim. Brokoliler beklediğimden küçük olsa da lahanalar 1 ila 1.5 kilo arasında geldi.

Bahçemin bir kısmına ise deneme amaçlı bakla, bezelye ve ıspanak ektim. Aşırı soğuk gecelerde don-kırağı örtüsü örterek bu bitkileri koruyacağım. Baklaların geçen seneki kış performansından sonra biraz daha fazla miktarda bu sene de denemeye karar verdim. Deneme amaçlı olmayarak da sarımsak ektim.

kızıl-çam 03-12-2021 10:53

2 Eklenti(ler)
Hasat öncesi lahana ve brokolilerimin son fotoğrafları
Tarih: 8 Kasım 2021

Ayrıca, ektiğim bakla ve ıspanaklar çimlendi; ama bezelyelerde hareket yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024