agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   fdemir/bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44743.htm)

fdemir 12-04-2021 09:09

fdemir/bahçe
 
Herkese merhaba,
Uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir bahçeye kavuştuk sonunda. Tabi ki çok heyecanlıyız. Toprakla uğraşmak yorucu olduğu kadar inanılmaz keyifli. Bahçedeki işler bitip de bir bardak semaver çayı içince tüm yorgunluk da uçup gidiyor, geriye sadece mutluluk kalıyor sanki. Bahçemiz evimize yaklaşık 25 km uzaklıkta. Henüz bir ev de yaptıramadığımız için şimdilik gidiş gelişlerle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şu an için buralarda havalar bahçe işlerine pek müsait değil. Malum pandemi koşullarında hafta sonları da sokağa çıkma yasağından dolayı gidemiyoruz. Yetişebildiğimiz kadar, elimizden geldiğince ilgilenmeye çalışıyoruz.
Öncelikle bahçemiz hakkında genel bilgiler şöyle;


Bahçenin bulunduğu şehir : Tokat/Merkez/Güryıldız
Bahçenin büyüklüğü : 600 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Rüzgara açık, güneşli, yağış alan bir alan
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 7b
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Şimdilik hobi, ileride yerleşik düzene geçmemiz olası.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Daha önce de hobi amaçlı kullanılıyormuş ancak oldukça düzensiz ve rastgele ekim yapılmış. Yaklaşık 60 m2 ’lik bir temel ve su basman mevcut. Onun öncesinde kullanılmayan oldukça atıl durumda bırakılmış bir kavaklıkmış.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2 ay
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kendimiz ilgileniyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Henüz yok ancak ileride bir çardak, bir ekmek fırını ve mangal alanı, bir kümes ve çocuklar için bir oyun alanı eklemeyi planlıyoruz.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Ailemiz ve sevdiklerimizle birlikte mutlu ve keyifli anılar biriktirebileceğimiz bir yaşam alanı düşlüyoruz.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Elma, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, armut, dut, ceviz ve böğürtlen.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yeni başlıyoruz. Fidan dikim zamanını geçirdik, şimdilik bol bol sebze ve rengarenk çiçekler yetiştireceğiz. Daha sonra zamanı geldiğinde gördüğüm, beğendiğim, merak ettiğim her şeyi ekip dikeceğim. Aslında yetiştirmeyi istediğim o kadar çok şey var ki hepsini yetiştirebilirim umarım.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Şimdilik yok.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Mutlaka yapacağım. Şimdilik elimdeki tohumları evde fide haline getirip bahçeye dikeceğim.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Bahçemizin hemen üst tarafında kanal sulama suyu mevcut.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi düşünüyoruz. Bu sene uygulayamasak da ileride mutlaka uygulayacağız.
Toprak özellikleri : Toprak özelliklerini bilmiyorum. Toprak getirilip yığılmış.
Kompost yapıyor musunuz? : Hayır. Ancak öğrenip yapabiliriz, neden olmasın.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Mutlaka olacak.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları
kullanıyorsunuz? : Yeni başladığımız için henüz bir zararlıyla karşılaşmadık. Şimdilik fidanlara göz taşı uygulaması yapıldı.
Bahçeniz organik mi? : Organik tarım yapmaya özen göstereceğiz.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Tüm bahçeye büyük ve küçük baş hayvan gübresi (buralarda ahpun denir) serildi.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Şimdilik karşılaşmadık.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Şu an sadece yeşil sebze ekildiği için şimdiye kadar süzekle sulama yaptık. Sulama kanalında henüz su yok.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Dağlık alan karşıda ve uzakta kalıyor ancak iklim genel olarak özellikle sonbahar, kış ve ilk baharda geceleri soğuk.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bir bahçe almışız.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Hayır.

fdemir 12-04-2021 09:25

3 Eklenti(ler)
Öncelikle bahçemizin aldığımız halinin fotoğraflarını ekliyorum. Zaman içinde bahçenin değişimini hep birlikte görürüz umarım.

Çamfıstığı 12-04-2021 09:32

Bahçeniz hayırlı ve bereketli olsun.En kısa zamanda fotolarınızı da bekliyoruz.

Çamfıstığı 12-04-2021 09:37

Ben size yazarken gelen bir telefonu cevaplamak zorunda kalıp daha sonra göndermiş olduğumdan sizde tam o sırada fotoları koymussunuz.Tekrar hayırlı olsun.Fotolardan anlaşıldığı üzere yola cepheniz var ve elektrik almanız sorun olmayacak gibi.Atılmış olan betonun bir bölümünü kümes olarak değerlendirebilirsiniz.Daha ayrıntılı resimlerden sonra tekrar isterseniz düşüncelerimizi belirtiriz.Kolaylıklar dilerim

fdemir 12-04-2021 10:13

Çok teşekkür ederim sayın Çamfıstığı. O beton yapılacak ev için bir temel ve su basman olarak yapılmış ancak temelle ilgili bazı problemler var. Beton ön cepheye baktığı için bu problemleri giderip ev yaptırmayı planlıyoruz. Bahçenin alt tarafında görülen atıl durumda bir alan var. Eğer sahipleriyle anlaşıp alabilirsek temizlikten sonra o alanı meyvelik ve kümes olarak planlıyoruz. Bahçeyi biraz biraz işledik. Hatta bazı sebzeler de ektik ve topraktan çıkıp bir kaç yaprak dahi verdiler. Fırsat bulabilirsem gün içerisinde onların da fotoğraflarını ekleyeceğim.

fdemir 12-04-2021 11:13

1 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki fidanlar yalancı bahara kanıp çiçeğe durdular. Geçen hafta ise soğuktu ve kar yağışı vardı. Henüz gidip bakamadık ama umarım don vurmamıştır. Soğuk öncesi çektiğim bir kaç fotoğraf ekliyorum.
Bu şeftali

fdemir 12-04-2021 11:17

3 Eklenti(ler)
Bunlar sırasıyla armut, vişne ve erik. Ayva da yaprak çıkarmıştı ancak fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.

fdemir 12-04-2021 11:19

1 Eklenti(ler)
Bunu bahçeyi işlerken farkettik. Ne olduğunu bilmiyorum ama söküp atmadık. Yemişen olduğunu düşünüyorum. Bakalım bizi ne gibi bir sürpriz bekliyor.

fdemir 12-04-2021 11:23

1 Eklenti(ler)
Gelelim ektiğimiz sebzelere. Bahçeyi işlerken sağda solda çıkan soğan ve sarımsakları atmayıp bahçenin iki ayrı köşesine dikmiştik. Niye iki yere demeyin biz de bilmiyoruz. Öylesine rastgele işte :) Nasıl güzel olmuşlar, yeşermişler. Birazını toplayıp çayımızın yanına katık yaptık :) Maydanoz da vardı çok güzel olmuştu ancak onun fotoğrafını çekmeden annem toplamıştı :)

fdemir 12-04-2021 11:27

1 Eklenti(ler)
Yan taraftaki tel örgülerin olduğu kısma bir tarafa bezelye, diğer tarafa ise çeşitli sebzeler ektik. maydanoz, dere otu, tere, roka, kuzu kulağı, fesleğen, ıspanak, enginar, havuç, turp. çimlenip topraktan çıkmışlar ve bir kaç yaprak vermişlerdi.
Bezelyeler ve kenarına ektiğimiz bahçede bulduğumuz marullar. Marulları diktiğimizde ölmüş gibiydiler, nasıl güzel olmuşlar.

fdemir 12-04-2021 11:32

4 Eklenti(ler)
Bunlar sırasıyla tere, roka, ıspanak ve marul

fdemir 12-04-2021 11:33

2 Eklenti(ler)
Bunlar da havuç ve turp

fdemir 12-04-2021 11:37

1 Eklenti(ler)
Daha önceden ektiğimiz fisil (soğan) ve sarımsaklar boylanmış. Üst sol taraftaki yastığın devamına soğan tohumu, alt sağdaki yastığa pırasa tohumu ve alt soldaki yastığa ise çeşitli çiçek tohumları (kadife çiçeği, cosmos, akşam sefası sarmaşığı, çan çiçeği) ekildi. Çiçek tohumları boylanınca bahçenin çeşitli yerlerine şaşırtma yapılacak.

chelik26 12-04-2021 11:39

Hayırlı olsun bahçeniz, Mutluluklar getirsin ailenize

fdemir 12-04-2021 11:49

3 Eklenti(ler)
Bahçede işler devam ederken evde de boş durmuyoruz. Fide yetiştirme işlerine başladık ancak pek başarılı olduğumuz söylenemez. Tohumları viyollere ektik. Viyollere kullandığımız toprak bahçe toprağı ve hazır toprak elenip torfla karıştırılıp elde edildi. Viyoller aşağıdaki şekilde bir düzeneğe yerleştirilip balkona konuldu ve üzeri naylon ile kapatıldı. Ancak havalar soğuyunca içeri aldık ve bazı tohumların hızlıca çimlenirken bazılarında hiç hareket olmadığını gördük. Hatta salatalıkları karıştırıp baktığımda tohumların yok olduğunu gördüm :) Şimdilik viyollere bir kaç farklı çeşit domates (isimlerini ben de bilmiyorum, annem almış), bizim memleketin (Samsun) üzerinde küçük dikenleri olan köy salatalığı dediğimiz salatalık tohumu ile altın çilek ekmiştim. çimlenenlerde boyca büyüme fazla. Sanırım yeteri kadar güneş almıyorlar ya da dikey yerleştirildiği için böyle uzayıp duruyorlar. Havalar azcık ısınsa balkona alıp yatay yerleştireceğim. Önerisi olan varsa memnuniyet duyarım.

fdemir 12-04-2021 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1605636)
Hayırlı olsun bahçeniz, Mutluluklar getirsin ailenize

Çok teşekkür ederim :)

fdemir 12-04-2021 11:54

1 Eklenti(ler)
Viyollere ektiğimiz tohumların çıkmadığını çıkanların da keyifsiz olduğunu görünce bu defa tohumları ılık suyla ıslatıp çimlendirdikten sonra viyollere almayı planladık ve hemen işe koyulduk.
Bu arada pencerenin önündeki saksıya bir kaç yıl önce aslanağzı tohumu atmıştım bu sene çimlenmişler. Havalar ısınsın onlar da bahçedeki yerini alacaklar.

feyzi_48 12-04-2021 13:16

Hayırlı olsun, paylaşım için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Tohumdan çıkan fidelerin direkt güneş ışığına ihtiyaçları var. Eğer önlem alınamaz ise ömürleri çok uzun olamaz.

TCM 12-04-2021 13:21

Ilık suyun derecesini bilemezsiniz, fazla gelir tohumlar yabana gider. En güzeli bir gün suda bekletip tuvalet kağıdının içinde çimlendirin. Tuvalet kağıdının içerisine yayarak koyup katlayın, bunu da bardağın içerisine koyup ağzını kapatarak peteğin üzerine yerleştirin. Aslında peteğe de gerek yok ama ılık sudan iyidir en azından. Çimlenenleri de alır yerine yerleştirirsiniz.

fdemir 12-04-2021 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1605643)
Hayırlı olsun, paylaşım için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Tohumdan çıkan fidelerin direkt güneş ışığına ihtiyaçları var. Eğer önlem alınamaz ise ömürleri çok uzun olamaz.

Teşekkürler sayın Feyzi. Fidelerin güneş ışığına ihtiyacı olduğunun farkındayım ancak burada havalar cidden çok soğuk. Daha dün kar yağıyordu. bu nedenle güneş ışığı alabilecekleri tek yer olan balkona çıkartamıyorum. Maalesef evimiz doğrudan güneş ışığından yoksun. Güneş ışığı alan tek yerde de annemin menekşeleri var. Yerlerini değiştirmiyor. Bulutların arasından güneşi bekliyorum her gün.

fdemir 12-04-2021 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1605644)
Ilık suyun derecesini bilemezsiniz, fazla gelir tohumlar yabana gider. En güzeli bir gün suda bekletip tuvalet kağıdının içinde çimlendirin. Tuvalet kağıdının içerisine yayarak koyup katlayın, bunu da bardağın içerisine koyup ağzını kapatarak peteğin üzerine yerleştirin. Aslında peteğe de gerek yok ama ılık sudan iyidir en azından. Çimlenenleri de alır yerine yerleştirirsiniz.

Tavsiye için teşekkürler Sayın TCM. Aşağı yukarı benzer bir uygulama yaptım aslında. Sabah işe gelmeden önce baktığımda salatalıkların uçları beyazlamıştı. Sanırım çimlenme başlamış.

E.Kahraman 12-04-2021 14:48

Bahçeniz hayırlı olsun sn. Fdemir.

fdemir 12-04-2021 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E.Kahraman (Mesaj 1605649)
Bahçeniz hayırlı olsun sn. Fdemir.

Çok teşekkür ederim sayın E.Kahraman

TCM 12-04-2021 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fdemir (Mesaj 1605648)
Tavsiye için teşekkürler Sayın TCM. Aşağı yukarı benzer bir uygulama yaptım aslında. Sabah işe gelmeden önce baktığımda salatalıkların uçları beyazlamıştı. Sanırım çimlenme başlamış.

@ fdemir, yapraklar çıkmaya başladığında dışarıda hava iyi bile olsa bir kaç gün içeride kalsın kendine gelene kadar. Bu süre zarfında da üzerine normal bir lamba sarkıtıverin, yansın gece gündüz. Bu arada hatırlatayım, direk güneş ışığı minişettinleri öldürüverir. Bunlar hep tecrübe, ben de öldürdüm ilk yıllarda, bir saat pencereye koyayım dedim, bir baktım... :D

fdemir 12-04-2021 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1605652)
@ fdemir, yapraklar çıkmaya başladığında dışarıda hava iyi bile olsa bir kaç gün içeride kalsın kendine gelene kadar. Bu süre zarfında da üzerine normal bir lamba sarkıtıverin, yansın gece gündüz. Bu arada hatırlatayım, direk güneş ışığı minişettinleri öldürüverir. Bunlar hep tecrübe, ben de öldürdüm ilk yıllarda, bir saat pencereye koyayım dedim, bir baktım... :D

Sayın TCM uyarınız ve önerinizi dikkate alacağım. Tesekkur ederim. Öğrenciyken lisans bitirme tezi olarak klinostat yapmıştım hocamla. Siz lamba sarkitin deyince o geldi aklıma. Bir masanın etrafına direkler monte edip üstten florasan lambalar yerleştirip altında ayçiçeği yetiştirmiştik saksilarda. Lambalar gece gündüz acıktı. Klinostati da sanayide hocamla birlikte yapmıştık. O alete yıllar içinde değişik eklemeler yapıldı ve hala bitki fizyolojisi çalışanlar kullanıyorlar laboratuvarda. Benim viyolleri laboratuvara mi tasisam acaba :)

Ömer Bey 12-04-2021 16:05

Bahçeniz hayırlı olsun.

fdemir 15-04-2021 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1605655)
Bahçeniz hayırlı olsun.

Teşekkür ederim Ömer Bey

akçabardak 15-04-2021 14:58

Bahçeniz hayırlı, bereketi bol olsun.

fdemir 16-04-2021 09:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1605765)
Bahçeniz hayırlı, bereketi bol olsun.

Teşekkür ederim sayın Akçabardak

fdemir 26-04-2021 22:15

1 Eklenti(ler)
En son yaptığım paylaşımlardan sonra bahçeye bir kaç defa gidebildik ancak yaptığımız işlerle ve bahçenin son durumuyla ilgili fotoğraf çekip paylaşım yapamadım. Çok iş yaptık çooook. Bir sürü fasülye diktik. Çeşitlerini bilmiyorum. Kimi dal fasülyesi, kimi oturak, kimi kuru fasülyelik, kimi barbunya. Bazılarını yerel bir tohumcudan temin ettik bazılarını eşten dosttan. Sanırım 12 çeşit fasülye ektik. Bu kadar fasülyeyi ne yapacağız hiç bir fikrim yok açıkçası :) Annem eşe dosta konuya komşuya dağıtırız diyor :) Lezzetini beğendiklerimizden seneye tohumluk ayırır ve bu kadar çok ekmemiş oluruz.
Aşağıda annemin yaklaşık iki hafta kadar önce ektiği ve iki gün önce topraktan çıkıp boyunu gösterdiği erkenci fasülye var. 40 günlük dedikleri fasülye. Erkenden ürün verir, ömrü ise kısadır.
Fasülye dışında bir kaç çeşit kabak ektik. Kızartmalık kabak, bal kabağı, türünü bilmediğim tohumunu kardeşimin verdiği verirken de "dışı pembe" dediği bir kabak türü ve süs kabağı dediği bir kabak türü. Mahsül verince fotoğraflarını paylaşırım. Umarım bilen birileri isimlerini söyler de ben de öğrenirim :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024