agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   aziztoprak / Bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/41920.htm)

aziztoprak 04-02-2018 16:13

aziztoprak / Bahçe
 
Merhaba, bir süredir bahçemdeki gelişmeleri "Çekip gittim, sırada ev var" bölümünde paylaşıyordum. Doğru yerin burası olduğunu gördüm. Artık paylaşımlarıma ve sizlerin tecrübelerinizi öğrenmeye buradan devam edeceğim.

Bahçenin bulunduğu şehir : Yalova/Altınova

Bahçenin büyüklüğü : 540 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Bahçe kuzey yönünde denize doğru %15 meyilli, lodos rüzgarı almıyor, kuzey rüzgarına açık, yağış orta, tuzlulık oranını bilmiyorum.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Konut imarlı. Ancak şu an üzerinde ufak bir konteyner kondu.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bahçenin yeri arsa statüsünde olmakla birlikte aldığımda tamamen kendi haline bırakılmış içine girilemeyecek derecede böğürtlen ormanı olmuş haldeydi. 20-25 sene kadar önce orada eski bir taş ev varmış. Zaten arsanın ön tarafında (8-9 mt dışında) eski ama kullanılabilir bir taş kuyu (keson kuyu) mevcut.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Yıl mı:) Sadece 4 ay oldu uğraşmaya başlayalı... İnşallah uzun yıllar uğraşırım.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Kendi aklımca ve çok değerli bu site müdavimlerinin yazdıklarından esinlenerek kendime göre bir tasarım yaptım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Evet kendi yaptığım bir plan var. Onu ekleyeceğim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel. Kendi ellerimle şekil ve düzen vermek harika bir duygu.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Henüz ek alan oluşturamadım. Ama ilerde sürekli kalabilirsem ufak bir kümes düşünüyorum.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Çok Hayalim var. Ufak bir köy fırını, süs havuzu, envai çeşit meyve, sebze ve çiçek yetiştirmek ve eş dosta ikram etmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Henüz 1 ay önce dikmiş olduğum bitkiler:

Kiraz (EarlyBurlat)
Vişne (İstanbul)
Ayva (Eşme)
Elma (Granny Smith)
Elma (RedChief)
Trabzon Hurma (Hachia)
Şeftali (Kardinal)
Erik (President)
Badem (Ferragnes)-Yeşil Bademli
Zeytin (Trilye)-4 adet (Henüz 2 tanesini dikemedim. Saksıda bekliyor)
Mandalina
Nar (Antalya)
Armut (Hosoi)
Papaz Erik
Kızılcık
Ceviz (Chandler) (Bahçede çok yer kaplayacağı düşüncesiyle arsanın karşısında yer alan park olarak gözüken alanına diktim. Gelen geçen yesin meyvasını diye)
İncir (Beyaz)-Aynı şekilde bu da park alanına dikildi. Belediye ne der bilmem:)
İncir (siyah)-Aynı şekilde bu da park alanına dikildi. Belediye ne der bilmem:)

Diğer:
Üzüm (Sultaniye)-3 adet
Üzüm-Razaki-1 adet
Kivi-1 erkek/1 dişi


Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Şu anda yok.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Şu anda yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Arkadaşımdan aldığım üzüm ve dikensiz böğürtlen çeliklerini köklendirmeye çalışıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Şu anda su ve elektrik yok. Ruhsat alıncaya kadar depo ile idare edeceğim. Bahçenin dışında alt kotta daha eskiden kalma su kuyusu mevcut. İçinde çok fazla su yoktu temmuz ayında. Eğer su fazla ise benzinli pompa ile suyu depoya basmayı deneyeceğim.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damla sulama sistemi kurmayı planlıyorum ilerde.

Toprak özellikleri : Toprak killi biraz yapışkan bir toprak ama verimli olduğunu arsayı aldığımda her tarafı orman gibi saran böğürtlenlerden anlıyorum.

Kompost yapıyor musunuz? : İnşallah yapacağım işlerden birisi bu (kompost yapımını sizlerden öğrenmeyi ümit ediyoru:)

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Maalesef. Ev alanını kaplamaması bakımından meyve ağaçlarını tel çit kenarına 80 cm mesafe ile diktim. Yan komşular ilerde ev-bahçe yaptıklarında sorun olabilir mi bilmiyorum. Bir de arsayı aldığımda her tarafı kaplamış böğürtlenlerden temizlemek için kepçe ile arazinin yüzeyindeki kaliteli toprağı da sıyırmış olduk. Bu yüzey toprağının değerini o zaman bilseydim daha farklı bir yol arardım.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Çok mecbur kalmadıkça ilaç kullanmayı düşünmüyorum. İlaç kullandıktan sonra bahçeye ne gerek var git marketten al istediğin ilaçlı meyve sebzeyi...:(

Bahçeniz organik mi? : Tüm amacımız bu olacak...

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Organik. 1 traktör dolusu bahçenin ortasına döküldü bile. Şimdi yazın bu sinek yapar mı diye düşünüp duruyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Şimdilik bunlar yok. Ama etraf hep çalılık olduğu için sivrisinekler çok olacak zannediyorum.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama ve elle sulama olacak.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soğuk alıyor mu? : Önü denize doğru kuzey yönüne bakıyor. yanlar ve arka parseller şu an boş. Oralar tamamen kendi haline bırakılmış dev böğürtlen ve ağaçlarla dolu. Oradan yabancı ot istilasını nasıl önlerim bilemiyorum. Bitkiler soğuk alacak mı bilemiyorum şu anda.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : İyi ki bu arsayı almışım. İyi ki bu toprak sevgisi içimde var. İyi ki kendi emeğimle bir şeyler yapıp ortaya çıkarabiliyorum. Allah'a ne kadar şükretsem azdır.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Önceden oldum diye biliyorum. Ama emin değilim. Bir doktora danışsam iyi olur.

Bahçemle ilgili gelişmeleri buradan paylaşmaya devam edeceğim. Paylaşımlarımla ilgili değerli yorum, tavsiye ve katkılarınız olursa minnettar kalırım. Tüm doğa dostlarını saygıyla selamlıyorum.

aziztoprak 04-02-2018 18:04

5 Eklenti(ler)
İlk önce bahçemin ilk hali ile ilgili fotoğrafları paylaşmak istiyorum. Arsanın ilk hali en alttaki resimde gözükmektedir. İçine girilemeyecek vaziyette dikenli böğürtlenlerle ve bazı ağaççıklarla kaplıydı. Harita ölçümü yapabilmek için önce kepçe ile ön temizlik yapıldı. Bu resimler ağustos-aralık 2017 dönemlerine ait.

aziztoprak 04-02-2018 19:04

5 Eklenti(ler)
Ve şu an itibariyle bahçenin geldiği durum. 12 mt2 konteyner kulübe yerleştirildi. Foseptik halledildi. Tel çit kenarlarına 80 cm mesafe kalacak şekilde 4 er mt aralıkla meyve ağaçları dikildi. Konteyner önü seti yapıldı. Depo alındı ancak bağlantısı yapılamadı henüz. Dereyi görmeden paça sıvandı bahçenin ortasına 1 traktör çiflik gübresi yığıldı. Şimdi ne yapcam ben bunla! diye kara kara düşünüyorum. Bahçe kepçeden sonra derin sürülmüştü. Parçalanan böğürtlen ve yabani ot kökleri toprağa karıştı elle temizlenmesi gerekiyor. Gübre bahçeye serilip karıştırılacak, yükseltilmiş sebze yatakları hazırlanacak. Damlama sulama çekilecek vs vs. Bu işlerin hepsi Nisan-Mayısa kadar bitmesi lazım. Yahu ne güzel insanın yapacak işi olması! Yıllardır bunun hayalini kurdum. Allah şimdi bize bu hayalleri gerçekleştirecek bir yeri lütfetti. Şimdi her şey benim gayretime ve Allah'ın iznine bağlı...Allah herkesin gönlüne göre versin inşallah.

aziztoprak 13-02-2018 05:42

Bu haftanın raporu!
 
5 Eklenti(ler)
Bu hafta sonu tarihte yok mesabesinde ama bizim için önemli bir adım daha atıldı. Su deposu yerine yerleştirildi ve bağlantıları yapıldı. Bundan başka, 3-5 soğanın yanına biraz daha soğan sarımsak dikildi. Şimdi deponun su ile doldurulması gerekiyor. Hızlı adımlar atmam lazım. Ama bazı soru işaretleri var ki bu soruları ancak siz tecrübeli doğa dostları ile çözebilirim. Nasreddin Hoca ne demiş "bana damdan düşeni getirin!".

Resimleri aşağıda ekli yorum. Ve sorular şunlar. Eğer tecrübe ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

1-Şu anda ruhsat almadığım için bahçeme (arsama) su ve elektrik alamıyorum. Bu sebeple depoyu ya taşıma tanker ile veya arsanın dışında önde düşük kotta kalan eski su kuyusundan doldurmak durumundayım.

2-Ancak su kuyusu 20-30 senedir kullanılmamış kendi haline terk edilmiş, eski tip keson-taş duvarlı bir kuyu. Kuyunun üzerini beton büz ve kapakla kapatmıştım. Yüksekliği yaklaşık 12 mt çapı 80 cm kadar. Mevcut durumda Temmuzdan bu yana içinde 1,5 - 2 mt su var. Kuyu dolmuyor gibi. Mevcut su sadece taban suyu mudur acaba?

3-Jeneratör ve dalgıç pompa ile suyu çeksem örneğin tabandan 50 cm yukardan 1 mt kadar çekebilirsem 500 lt civarında su yapıyor. Evet bahçe için çok az ama suyun olmadığı yerde bu bile altın değerindedir. Ama soru şu; suyu çektikten sonra kısa zamanda geri tamamlar mı? Ne kadar zamanda eski seviyesine gelir?

4-Kuyu uzun zamandır kullanılmadığından dolayı sinek ve mikrop yuvası olmuş mudur. Bunun tahlilini yaptırmam gerekir mi? Yoksa bir kere boşa akıtsam sonra mı kullansam. Bahçemin olduğu yerde sivri sinek fazla gibi. Bunun sebebi bu durgun su kaynağı mıdır yoksa etraftaki yeşil alan mıdır bilemiyorum. Ama bu sudan şüphelerim var!?

5-Bahçe kasım ayında derin sürülmüş ve sonra ince sürülmüştü. Şimdi her taraftan böğürtlenler bıdık bıdık yeşermiş. Tekrar sürdürmemin faydası olur mu? Yoksa mekanik temizlik mi yapsam daha iyidir. Diğer resimde görülen geniş yapraklı ot nedir? Yabani ot mu acaba?

Son bir soru daha: 1 tonluk deponun altını 2 sıra bims ile yükselttim. Üzerini su almasın diye naylon örttüm. Bimsler 1 ton ağırlığa dayanır mı acaba?. Depo taban çapı 80 cm.

Herkese sağlık ve afiyetler diliyor, değerli görüşlerinizi bekliyorum.

ahmeter 13-02-2018 06:31

İyi günler
 
Hayırlı olsun
Merak ettiklerim Hayatınızdan biraz daha bilgi olursa size yardımlarım olabilir
Mesela emekli . meslek .yaş gibi selamlar

Musa Gündoğan 13-02-2018 06:42

merhaba
her sorunuza değil fakat bir kaç sorunuza yorum yapayım. Babam tesisatçıdır ona istinaden yazıyorum.

1- suyu sadece içme değilde genel ihtiyaç için kullanacaksanız kuyudan çekin ancak öncesinde suyun en azından rengine ve tortu düzeyini beş litrelik bir bidona doldurarak inceleyin eğer ki yeşil renkli ve bulanıksa suya muhtemelen başka şeylerde karışıyor olabilir.
2-elektriğiniz yok ancak bir miktar bedelle kendinize güneş paneli yaptırın çok artısını görürsünüz.
3-kuyudaki su alt kanallardaki suyun gelmesiyle dolmuş olabilir çok fazla dolmamasının sebebide bu olabilir. çünkü su belli yükseliğe gelince doygunluğa ulaşıp diğer kanallardan geri gidiyorda olabilir. bunu ancak doldur boşatla öğrenebilirsiniz.
4-kuyu suyunu ne olursa olsun tahlil ettirmeden içme suyu olarak kullanmayın en basitinden ishal olursunuz.
5-sivri sinekler için uzak tutucu çeşitli bitkileri kullanabilirsin. ya da sinek bantları kullanabilirsin.
6- depo altındaki bims ler tahminen 1 tonu kaldırır fakat deponu keşke 3-5 tonluk alsaydın bir tankerle doldururdun çok uzun kullanırdın.
7-deponun üzerine koyu bir renkle boya **** kapatmanı tavsiye ederim ışık gördükçe yosunlanma olacaktır.
8-tarlanızı çok fazla sürdürmeyin biraz el yordamı iyi gelecektir. göründüğü üzere toprağınız yumuşak o nedenle elle toplamayı deneseniz daha elverişli olacaktır. tarlanızı sürekli sürdürürseniz yüzeyinde bir süreden sonra mecburi gübre kullanmak zorunda kalırsınız. o nedenle mümkünse bundan sonra sürdürmeyin.

aziztoprak 13-02-2018 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1531020)
Hayırlı olsun
Merak ettiklerim Hayatınızdan biraz daha bilgi olursa size yardımlarım olabilir
Mesela emekli . meslek .yaş gibi selamlar

Merhaba Sayın ahmeter;

Öncelikle belirtmek isterim ki sizin bahçenizin hayranıyım. Çok emek harcayarak harikalar diyarı meydana getirmişsiniz. Sizlere bahçenizde sağlık ve huzurlu yaşam diliyorum.

Merak ettiklerinize gelirsek. Ben 50 yaşındayım. 3 çocuğum var. Birisi üniversiteye gidiyor. Emekli olmama yaklaşık 1 sene kaldı Allah izin verirse. Emekli olunca arsama küçük ama güzel bir ev yapmak istiyorum. Mesleğim makine mühendisliği. Değerli tecrübe ve tavsiyelerinizi beklerim.

aziztoprak 13-02-2018 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1531022)
merhaba
her sorunuza değil fakat bir kaç sorunuza yorum yapayım. Babam tesisatçıdır ona istinaden yazıyorum.

1- suyu sadece içme değilde genel ihtiyaç için kullanacaksanız kuyudan çekin ancak öncesinde suyun en azından rengine ve tortu düzeyini beş litrelik bir bidona doldurarak inceleyin eğer ki yeşil renkli ve bulanıksa suya muhtemelen başka şeylerde karışıyor olabilir.
2-elektriğiniz yok ancak bir miktar bedelle kendinize güneş paneli yaptırın çok artısını görürsünüz.
3-kuyudaki su alt kanallardaki suyun gelmesiyle dolmuş olabilir çok fazla dolmamasının sebebide bu olabilir. çünkü su belli yükseliğe gelince doygunluğa ulaşıp diğer kanallardan geri gidiyorda olabilir. bunu ancak doldur boşatla öğrenebilirsiniz.
4-kuyu suyunu ne olursa olsun tahlil ettirmeden içme suyu olarak kullanmayın en basitinden ishal olursunuz.
5-sivri sinekler için uzak tutucu çeşitli bitkileri kullanabilirsin. ya da sinek bantları kullanabilirsin.
6- depo altındaki bims ler tahminen 1 tonu kaldırır fakat deponu keşke 3-5 tonluk alsaydın bir tankerle doldururdun çok uzun kullanırdın.
7-deponun üzerine koyu bir renkle boya **** kapatmanı tavsiye ederim ışık gördükçe yosunlanma olacaktır.
8-tarlanızı çok fazla sürdürmeyin biraz el yordamı iyi gelecektir. göründüğü üzere toprağınız yumuşak o nedenle elle toplamayı deneseniz daha elverişli olacaktır. tarlanızı sürekli sürdürürseniz yüzeyinde bir süreden sonra mecburi gübre kullanmak zorunda kalırsınız. o nedenle mümkünse bundan sonra sürdürmeyin.


Merhaba Musa Bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bana çok faydası olacak. Kuyunun suyunu sadece sulama belki genel kullanım için kullanacağım. Güneş paneli sistemi planımda var inşallah. Size bir konuda daha danışmak isterim. Bahçemin içine 1 traktör yanmış koyun gübresi getirtmiştim. Şu anda üzeri naylonla örtülü. Bunu bahçede kullanmak istiyorum ama hepsini yaymam zor. Zaman zarfında sinek yapar mı? Nasıl bir işlem yapmamı tavsiye edersiniz. Saygılar.

ahmeter 13-02-2018 18:00

Iyi akşamlar
 
Aziz bey
Açele yok Elektrik ve su işi çok mühim Dışarda bulunan kuyudan size fayda yok yarın biri çıkar bu kuyu bana ait der sizi üzer
Güneş enerjısini kullanıyorum fakat elektrik şart
Bahçeye fazla bir şey dikmeyın kuyuya güvenmeyin Zamanı gelince görüşeceğiz
Değışık bir konu ben damdan düştüm aile desteği ne durumda
Çekinmeyin soru sorun Torunlar üniversiteye gidiyor karınça var diye odaya girmiyorlar
Hepsini görüşeceğiz Selamlar

Musa Gündoğan 14-02-2018 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1531078)
Merhaba Musa Bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bana çok faydası olacak. Kuyunun suyunu sadece sulama belki genel kullanım için kullanacağım. Güneş paneli sistemi planımda var inşallah. Size bir konuda daha danışmak isterim. Bahçemin içine 1 traktör yanmış koyun gübresi getirtmiştim. Şu anda üzeri naylonla örtülü. Bunu bahçede kullanmak istiyorum ama hepsini yaymam zor. Zaman zarfında sinek yapar mı? Nasıl bir işlem yapmamı tavsiye edersiniz. Saygılar.

gübrenin üstünü örterseniz zamanla içten içe yanma devam eder bu bir yönden iyidir fakat çok uzun zamanlar beklerse de yanma biter ve çok yandığı için artık kül formuna döner yani topraktan farkı kalmaz. üstünü açmanızda iyi olmaz dediğiniz gibi sinekler böcekler sıcak yeri sever ve içerisine en kötüsü kadı lokması denen böceğin yuva yapmasıdır. o toprağında derinliklerine inebilir. dikkatli olmakta fayda var bırakın bir sene beklesin baktınız halen güzel görünüyor kullanırsınız.

siz bilirsiniz fakat yine de üstünü açmayın derim.

aziztoprak 01-04-2018 21:12

Merhabalar. Sebze fidelerini ev içinde İstanbul'da yetiştirmeye çalışıyorum. Bahçede ise otlar aldı başını gidiyor. Bir komşu köylü toprak tava gelsin traktörle süreriz onlar kaybolur dedi onu bekliyorum. Ama otlar da tohumlanıyor gittikçe geç mi kalıyorum acaba. Bugün küreğin kenarını kullanarak biçtim biraz iyi temizleniyor ama köklerinden çıkarmadan pek faydası yok zannediyorum. Alan 300-350 m2 kadar. Ne tavsiye edersiniz pullukla sürelim mi yoksa ekeceğim yerleri belleyerek temizlemeye mi çalışayım.

Değerli tavsiyelerinizi bekler sağlıklı bereketli günler dilerim.

Musa Gündoğan 02-04-2018 07:48

sevgili aziztoprak nedense sizin sorunlarınızı geçen sene bende yaşadım. hep ard arda geliyor. bizim bahçemizde yaklaşık 20 yıldır hiç ekilip biçilmemişti. öncelikle pullukla toprak yumuşasın diye yağmurlar öncesi sürdürdük. yağmurlar sonrası da çapa makinesiyle tabire caizse kıyım yaptık. topraktaki büyük kocabaş yığınlar çapa motoruyla parçalanınca pek çok kökte parçalandı. sonralarda az biraz ot büyüdüyse de çok etkili olamadı.

g.c. 02-04-2018 08:12

Traktör imkanınız varsa hiç uğraşmayın bel ile. Benim küçücük bahçemde bile ciddi et kırıklığı yaşadım. (Tabi spor olsun derseniz orası ayrı)

Fideler evde sorunsuz gelişimine devam ediyorsa zaman olarak bir sıkıntı söz konusu değil. Nisan ayını toprağı tavına getirmekle geçirmenizde bir sakınca olmaz, mayıs başında fideleri toprakla buluşturursunuz.

Bknz: Yalova Tarım Takvimi

aziztoprak 10-04-2018 19:57

5 Eklenti(ler)
Merhaba, bahçeye ufak bir sera yapmaya çalıştım. Acemi işi bu kadar olur. Evde büyütmeye çalıştığım çimlenen fideleri şaşırtma sonrası buraya taşımayı düşünüyorum. Sulama için de basit bir pet şişeden damlama sistemi düşünüyorum. Bahçenin uzakta olması gerçekten zormuş.
Eklenti 670499Eklenti 670500

Mandalinamın yaprakları neden sararıyor acaba? Haftada bir su veriyorum ağaçlara yağmursuz havalarda.
Eklenti 670501

Peki şeftalinin yapraklarındaki bu kabarık kızarıklıklar hastalık mı acaba? Ne yapmalı? Fidanlar Ocak ayında dikildi. Diplerine çiftlik gübresi kondu. Onun dışında bir şey yapmadım.
Eklenti 670502

Diktiğim birkaç çilek fidesi kızarmaya başladı.
Eklenti 670503


Yapılacaklar: Konteyner önü betonu, konteyner çatı ve sundurma, sebze ekilecek yerlerin bellenip yarım metre boya ulaşan yabancı otların temizlenmesi, damla sulama sisteminin ayarlanması, kuyuya çıkrık sistemi kurulması veya jeneratör+dalgıç pompa sistemi kurulması. Anlayacağınız iş çok. Ne kadar yapabilirsek kısmet. Gayret bizden mükafat Allah'tan.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

aziztoprak 01-05-2018 14:31

5 Eklenti(ler)
Bahçede gelişmeler:

Konteyner kulübe önüne kızımla çiçeklik yaptık:
Yıldız çiçeği, Sindirella, kadife çiçeği
Eklenti 672277

Bahçeyi kaplamış binbirçeşit yabani otları (başrollerde yoğurt otu) temizleyip sebze ekilebilir hale getirmek için büyük mücadele verdim. Acemi bahçıvanın yabani otla imtihanı.;)
Eklenti 672273, Eklenti 672272

Bahçede bazı bitkilerde köpük gibi birşey gördüm. Sitede araştırdığımda köpük böceği adlı bir zararlı olduğunu öğrendim. Doğru mudur. Arap sabunlu su karışımı yapıp pompa ile tüm bahçe yüzeyine atsam faydası olur mu? Veya ne yapayım. Son resimdeki böcek köpük böceğinin yetişkini mi acaba? Daha bir şey ekmeden zararlılarla mücadeleye başladım. Bu iş bayağı zor olacak gibi:( Yardımlarınızı esirgemezseniz makbule geçer.

Eklenti 672274, Eklenti 672278

Bir diğer sorum şu: Bahçe toprağı çok killi. Bazı yerlerde toprak yağmurdan sonra öyle birbirine yapışmış ki, bellediğim bazı yerlerde toprak kaya gibi birbirine yapışmış. El ile kırıp dağıtamıyorum. Dağıttığım zaman da yumuşak bir yapı değil bayağı sert bir parçacıklar haline geliyor. Bunun sebebi nedir, toprağı nasıl yumuşatabilirim. Zaman içinde kompost yaptıkça toprağa ilave edeceğim. Başka ne yapılabilir.

g.c. 02-05-2018 08:50

Toprak sıkışıklığının kısa vadeli çözümü dip patlatma denilen yöntemdir. 50 cm derinliğe kadar rahatlıkla yapılan dip kazma işlemi ile kısa süreli verimlilik artışı sağlanmaktadır. Asıl yapılması gereken ise organik madde ile toprağı sürekli destekleyerek, geçirgenliğe katkı sağlamaktır. Yukarıda ki o koca yığın başlangıç için ideal olabilir. Mutlaka kompost yapımı için alan ayırıp, kompostla toprağınıza yardımcı olmalısınız.

Bunun yanı sıra kazık kök oluşturan bitki ekimi ile de yüzey sıkışıklığı sorununa karşı toprağa yardımcı olabilirsiniz. Bunun için özellikle Meyvelitepe tarafından önerildiğini bildiğim Karakafes otu ve hodan ekilebilir.

İlave Tavsiye: Yukarıda mandalin ve şeftali yapraklarında ki değişiklikleri sormuşsunuz. Sayfanızda sormaktansa ilgili meyve sebzenin kendi başlığında soracak olursanız, çok daha kısa sürede ve daha yetkin cevaplara ulaşabilirsiniz.

celalim01 02-05-2018 08:58

Kolay gelsin.

aziztoprak 05-05-2018 10:37

1 Eklenti(ler)
Fidecikler gerçek toprakla ve doğa ile buluşmak için yola hazır. Yaklaşık 80 kök domates fidesi. Bakalım yağmur öncesi dikebilecek miyiz.

Eklenti 672781

aziztoprak 06-05-2018 19:38

2 Eklenti(ler)
Dikim yerlerinin yeterli olmaması ve hava yağışı nedeniyle fidelerin ancak yarısı dikilebildi. Geri kalanları delikli tabanlar toprağa gelecek şekilde öylece bırakıldı. Bu vaziyette 1-2 hafta idare edebilirler mi acaba. Bu zaman zarfında (2 hafta sonu) yeni dikim yerleri düzenleyeceğim.
Eklenti 672896


Ve sisli puslu bir bahar gecesi (05.05.2018).
Eklenti 672897

Herkese kolay gelsin.

buzadam 06-05-2018 20:38

Bahçen hayırlı olsun. Bol ve bereketli ürün almanı dilerim.

aziztoprak 14-05-2018 17:23

2 Eklenti(ler)
Merhaba değerli dostlar, evde 2. parti büyüttüğüm fidelerde bir arıza var gibi. Bazı fidelerin yapraklarında beyazlama söz konusu. Hastalık mı geldi acaba. Öncekilerle aynı cins fideler ve sulama şekli de aynı. Ama bunlar daha zayıf gelişim gösteriyor ve bu görüntüler hastalık belirtisi midir? Güneş yanığı olabilir mi. Fideleri gündüz dışarı camın önüne gece içeri odaya alıyorum. Sulama suyu ise seyreltilmiş çiftlik gübreli su. Sizce problem nedir? Hazırda narenciye kabuğundan yapılmış enzimim var sulandırıp yapraklara fısfıslasam faydası olur mu?

Eklenti 673793
Eklenti 673794

g.c. 15-05-2018 08:25

Muhtemelen güneş ile ilgili bir adaptasyon sıkıntısı ancak domates başlığında ilgili yaprakların yakından çekilmiş fotoğraflarını paylaşırsanız üstadlar daha net tehşis koyacaktır.

TCM 15-05-2018 09:17

http://www.agaclar.net/forum/domates...tm#post1540408

Sorun buradakine benziyor.

aziztoprak 31-05-2018 23:34

3 Eklenti(ler)
Merhabalar, geçen hafta pazardan aldığım biber fidelerini diktim. Bu hafta tohumdan çimlendirdiğim, mısır, salatalık ve kabak fideleri büyüyor. 1 hafta sonra fasulyelerle beraber 3 kızkardeş usulü dikim yapmayı planlıyorum kısmetse.

Eklenti 675354, Eklenti 675355

Eklenti 675356

aziztoprak 08-06-2018 00:00

5 Eklenti(ler)
Merhaba, yeni yetişen (muhtemelen son) fideler gerçek toprağın bağrına kavuşmayı bekliyorlar. Allah izin verirse c.tesi sabah erkenden toprak ana ile buluşacaklar:
Mısır, Siyah sakız kabak, salatalık, karpuz, kavun, Fesleğen, Lavanta. Fasulyeler cuma akşamdan ıslanıp götürülecek. Su sıkıntısı olsa da bir şekilde büyütmeye çalışacağız. Su konusunda arsanın önündeki kuyudan su çekebilmek için en küçük kapasitelerde dalgıç ve jeneratör aldım. C.tesi deneyeceğim. Eğer su gelişi iyi ise çok güzel olacak. Gayret bizden başarı Allah'tan. Herkese bereketli sağlıklı günler dilerim.

Dutlubahçe 08-06-2018 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1542509)
Merhaba, yeni yetişen (muhtemelen son) fideler gerçek toprağın bağrına kavuşmayı bekliyorlar. Allah izin verirse c.tesi sabah erkenden toprak ana ile buluşacaklar:
Mısır, Siyah sakız kabak, salatalık, karpuz, kavun, Fesleğen, Lavanta. Fasulyeler cuma akşamdan ıslanıp götürülecek. Su sıkıntısı olsa da bir şekilde büyütmeye çalışacağız. Su konusunda arsanın önündeki kuyudan su çekebilmek için en küçük kapasitelerde dalgıç ve jeneratör aldım. C.tesi deneyeceğim. Eğer su gelişi iyi ise çok güzel olacak. Gayret bizden başarı Allah'tan. Herkese bereketli sağlıklı günler dilerim.

Fasulyeleri akşamdan ıslatmak zararlı olabiliyor.
http://www.agaclar.net/forum/1483055-post12.htm

aziztoprak 11-06-2018 23:05

3 Eklenti(ler)
Merhaba, bu hafta sonu bereketli geçti. Eski kuyudan su çekme denemesi başarıyla sonuçlandı. 2 günde 1 tona yakın su çektim ama ölçümlerime göre kuyud su hiç eksilmedi. Herhalde kaynakları açık. Suya kavuştuğuma öyle sevindim ki sıcak güneşin altında hortumla neredeyse banyo yaptım:). Su gerçekten hayatın kaynağı. Ve bu sayede fide ve ağaçlarım bu hafta suya doydular.

Bunlar bu hafta diktiğim fideler mısır ve etrafına 3 er adet boncuk ayşe (beyaz ve siyah) (Yerli Tohum'dan), aralara siyah sakız kabak (Ordu köy) ve çengelköy salatalık ve kornişon salatalık (Yerli Tohum'dan). Yer hazılığı zamanında yeterince yapamadığım için biraz iç içe oldu. Solda görülen kaplar kuyudan çektiğim su ile dolduruldu. Suyu bol bulunca ne kadar kap varsa doldurdum:)
Eklenti 676237

Bunlar halamdan aldığım domates tohumlarından (cinsini bilmiyorum) ve yıldız iri erkenci (Yerli Tohum'dan).
Eklenti 676238


Ve bunlar sayın hoşsada'dan gelen yerli pembe domatesler, haftada bir sulanmakla birlikte dikildiği dönemde havaların yağışlı olması nedeniyle güzel geliştiler.
Eklenti 676239

aziztoprak 16-07-2018 22:08

1 Eklenti(ler)
Merhaba konteyner önü sundurma tamamlandı. Şimdi ince işçiliği kaldı.
Eklenti 678380

aziztoprak 16-07-2018 22:10

Bahçe kenar tel çitlerden içeri yan araziden yabani ot ve böğürtlenler sürekli kamikaze saldırısı yapıyorlar. Tel çite gölgelik yeşil filelerden çeksem otların bahçeye girmesini biraz engeller mi. Veya daha ucuz bir çözüm ne olabilir?

aziztoprak 22-11-2018 18:46

Durum raporu
 
1 Eklenti(ler)
Merhabalar. Uzun süre bu sayfayı ihmal ettiğimi fark ettim. Yaz boyu, tohum paylaşım etkinliği sonrası faaliyetleri şu sayfamdan paylaşmıştım. Söyleyeceğim şu ki ilk denemem olması ve yeterli bakım yapamamış olmama rağmen Allah bereket versin bayağı mahsul aldık. Sağlıklı ve kendi elinin emeği ile üretmek gerçekten çok güzel. Allah bize bu imkanı bahşettiği için ne kadar şükretsek azdır.

2-3 hafta kadar önce de yazlık mahsullerin kalıntılarını temizleyerek ufak ufak toprak parçalarını işleyip bazı kışlık tohumlardan ektim. Kıvırcık, roka, tere, soğan, turp, bakla, bezelye. Yeşerdiler mi gidip bakamadım. Ancak haftaya inşallah.

Malumunuz bahçede sonbahar işleri de beni bekliyor. Ot temizliği, toprak işleme, ağaçların budanması ve akabinde göz taşı atılması. Mümkün olursa gülleci bulamacı da yapabilirsem göz taşından 15-20 gün önce atmak istiyorum. Sebze ekilen alan dışında kalan tüm alana yulaf ekmeyi düşünüyorum. Baharın da biçip yeşil gübre olarak toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Bahçenin mevcut halinden bir kare ekliyorum. Herkese sağlıklı bol bereketli günler diliyorum.

aziztoprak 16-12-2018 09:53

Yaklaşık 3 haftadır bahçeye gidemedim. Yağmurların azalmasını bekliyorum. Son ektiğim kışlık sebze fideleri seyerltilmesi gerekiyor. Ağaçların budaması yapılacak. Sonra göz taşı atılacak. Sebze fidelerine neemazal atılacak. Çok iş var beni bekleyen.

aziztoprak 04-11-2019 21:41

Cennet hurması kurutma denemesi.
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar. Meyvelitepe'den aldığımız ilham, bilgi ve teşvik ile arkadaşımın bahçesindeki 2 adet hurma ağacından topladığımız hurmaları kurutma denemesi yapıyoruz. Bakalım sonuç nasıl olacak.

aziztoprak 05-11-2019 05:13

Evde hurma kurutma denemesi
 
1 Eklenti(ler)
Bu denemede evde normal fırında kurutmayı denetim. Çok yumuşamamış ama biraz olgunlaşmış olan hurmaları 3-4 mm kalınlıkta dilimledim. Fırın teli biraz paslanmış olduğundan dolayı üzerine fırın kağıdı serdim ve çatalla bol delik açtım hava geçmesi için. Dilimlenmiş hurmaları dizdim. Fırına verdim. Fırını 70-80 C ye ayarladım. Fırının kapağını içeride ki nem çıkabilsin diye.hafif açık bıraktım. Yaklaşık 3 saat sonra hanımın elektrik faturasını görünce şok olursun ikazları ile fırını kapattım. Kendi sıcağında sabaha kadar içerde beklettim. Sonuç: Tam tıkır tıkır kurumamış olsa da hafif yumuşak inceleri biraz daha tıkır olan harika tatlı lezzetli bir meyve kurusu. Hanım görünce yarım saatte bitireceğine eminim:))). Yani elektrik sarfiyatını azaltmak için fırının içine konabilecek tel sayısını azami artırıp, 3 saat yerine 1,5-2 saat fırınladıktan sonra evin içinde masa üzerinde serip biraz da öyle kurumasının sağlanması mümkün olur diye düşünüyorum. Bence denemeye değer.

Portakal Rengi 07-11-2019 09:23

İnce dilimlediğiniz için avantajlı olduğunuzu sanıyorum.
Kurutma işleminin yavaş olması teknik olarak istenen bir durumdur.
Orta katmanlardan dış katmanlara doğru nemin geçişine izin verilen en kısa sürede kurutma istenir. Nemli ortam istenmez. Hızlı olmayan hava hareketi istenir ki nem uzaklaştırılabilsin.
Siz denemenin sonucunu yazarsanız bizde öğrenmiş oluruz.
Kolaylıklar dilerim.

aziztoprak 07-11-2019 09:52

Tekrar denedim biraz daha ince (0,5-1 mm) dilimlemeye çalıştım. Ancak yine 3-4 saatte tam olmasa da büyük ölçüde kuruyor. Zaten daha fazla kuruyanlar çıtır çıtır kırılıyor. Yani 1 mm kalınlıkta tam çıtır olmayacak şekilde kurutma ve sonrasında bir bez üzerinde balkonda 1 gün havalandırma iyi olur.

Sonuç olarak çok lezzetli yemesi özellikle çay yanında çok güzel sağlıklı bir atıştırmalık. Ama fırının yaktığı elektrik miktarının da dikkate alınması şart. Senede 1 tadımlık yapılması güzel olur bence.

aziztoprak 17-11-2019 06:00

1 Eklenti(ler)
Açık havada Cennet hurması kurutma faaliyeti şimdilik gayet başarılı devam ediyor. Resimde daha siyah olanlar 3 haftalık. Daha açık renk olanlar 2 haftalık. Tahminen 2 hafta daha gerekiyor. Şu anda dışı sert şekilde kabuk bağlamış durumda. Sinek konması küflenme vs gözükmüyor. Yendiğinde içi henüz daha jölemsi kıvamda ama bu haliyle bile güzel. Kuru kayısı kıvamına geldiğinde çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Yapabilenlere denemelerini tavsiye ederim.

aziztoprak 12-01-2020 07:47

Cennet hurması kurutma sonucu
 
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhabalar. Önce açık havada kuruttuğumuz sonra da yağışlar başlar başlamaz evin içinde masa üzerinde 1 hafta 10 gün daha kuruttuğumuz hurmalar çok güzel oldu. Kuruttuğumuz hurmaları buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklıyoruz. Meyvelitepe'ye verdikleri bilgiler için tekrar teşekkür etmek isterim. Yöntem gayet başarılı. Seneye herkese tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024