agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   aziztoprak / Bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/41920.htm)

aziztoprak 16-12-2018 09:53

Yaklaşık 3 haftadır bahçeye gidemedim. Yağmurların azalmasını bekliyorum. Son ektiğim kışlık sebze fideleri seyerltilmesi gerekiyor. Ağaçların budaması yapılacak. Sonra göz taşı atılacak. Sebze fidelerine neemazal atılacak. Çok iş var beni bekleyen.

aziztoprak 04-11-2019 21:41

Cennet hurması kurutma denemesi.
 
3 Eklenti(ler)
Merhabalar. Meyvelitepe'den aldığımız ilham, bilgi ve teşvik ile arkadaşımın bahçesindeki 2 adet hurma ağacından topladığımız hurmaları kurutma denemesi yapıyoruz. Bakalım sonuç nasıl olacak.

aziztoprak 05-11-2019 05:13

Evde hurma kurutma denemesi
 
1 Eklenti(ler)
Bu denemede evde normal fırında kurutmayı denetim. Çok yumuşamamış ama biraz olgunlaşmış olan hurmaları 3-4 mm kalınlıkta dilimledim. Fırın teli biraz paslanmış olduğundan dolayı üzerine fırın kağıdı serdim ve çatalla bol delik açtım hava geçmesi için. Dilimlenmiş hurmaları dizdim. Fırına verdim. Fırını 70-80 C ye ayarladım. Fırının kapağını içeride ki nem çıkabilsin diye.hafif açık bıraktım. Yaklaşık 3 saat sonra hanımın elektrik faturasını görünce şok olursun ikazları ile fırını kapattım. Kendi sıcağında sabaha kadar içerde beklettim. Sonuç: Tam tıkır tıkır kurumamış olsa da hafif yumuşak inceleri biraz daha tıkır olan harika tatlı lezzetli bir meyve kurusu. Hanım görünce yarım saatte bitireceğine eminim:))). Yani elektrik sarfiyatını azaltmak için fırının içine konabilecek tel sayısını azami artırıp, 3 saat yerine 1,5-2 saat fırınladıktan sonra evin içinde masa üzerinde serip biraz da öyle kurumasının sağlanması mümkün olur diye düşünüyorum. Bence denemeye değer.

Portakal Rengi 07-11-2019 09:23

İnce dilimlediğiniz için avantajlı olduğunuzu sanıyorum.
Kurutma işleminin yavaş olması teknik olarak istenen bir durumdur.
Orta katmanlardan dış katmanlara doğru nemin geçişine izin verilen en kısa sürede kurutma istenir. Nemli ortam istenmez. Hızlı olmayan hava hareketi istenir ki nem uzaklaştırılabilsin.
Siz denemenin sonucunu yazarsanız bizde öğrenmiş oluruz.
Kolaylıklar dilerim.

aziztoprak 07-11-2019 09:52

Tekrar denedim biraz daha ince (0,5-1 mm) dilimlemeye çalıştım. Ancak yine 3-4 saatte tam olmasa da büyük ölçüde kuruyor. Zaten daha fazla kuruyanlar çıtır çıtır kırılıyor. Yani 1 mm kalınlıkta tam çıtır olmayacak şekilde kurutma ve sonrasında bir bez üzerinde balkonda 1 gün havalandırma iyi olur.

Sonuç olarak çok lezzetli yemesi özellikle çay yanında çok güzel sağlıklı bir atıştırmalık. Ama fırının yaktığı elektrik miktarının da dikkate alınması şart. Senede 1 tadımlık yapılması güzel olur bence.

aziztoprak 17-11-2019 06:00

1 Eklenti(ler)
Açık havada Cennet hurması kurutma faaliyeti şimdilik gayet başarılı devam ediyor. Resimde daha siyah olanlar 3 haftalık. Daha açık renk olanlar 2 haftalık. Tahminen 2 hafta daha gerekiyor. Şu anda dışı sert şekilde kabuk bağlamış durumda. Sinek konması küflenme vs gözükmüyor. Yendiğinde içi henüz daha jölemsi kıvamda ama bu haliyle bile güzel. Kuru kayısı kıvamına geldiğinde çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Yapabilenlere denemelerini tavsiye ederim.

aziztoprak 12-01-2020 07:47

Cennet hurması kurutma sonucu
 
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhabalar. Önce açık havada kuruttuğumuz sonra da yağışlar başlar başlamaz evin içinde masa üzerinde 1 hafta 10 gün daha kuruttuğumuz hurmalar çok güzel oldu. Kuruttuğumuz hurmaları buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklıyoruz. Meyvelitepe'ye verdikleri bilgiler için tekrar teşekkür etmek isterim. Yöntem gayet başarılı. Seneye herkese tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024