agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   bogutucu / Bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/41523.htm)

bogutucu 27-10-2017 20:36

bogutucu / Bahçe
 
Herkese merhaba,

Bu sene itibariyle sonunda Bodrum Kadıkalesi'ndeki bahçeyi bahçeye benzetmeye karar verdim. Bahçe ağırlıkla doğuya, az biraz da güneydoğuya bakan, taşlık denilebilecek bir zemini olan, deniz seviyesinden biraz yukarıda ve sabahtan akşamüstü 17:00 civarlarına kadar güneş alan bir bahçe.

3 yıl kadar önce bahçede yapılması gereken bazı altyapısal çalışmalar nedeniyle bir an önce büyümeye başlasın diyerek sadece ağaç ve begonvilleri ekmiştik. Yan bahçe ile aramıza 10 adet limon servi, Diğer yanda bahçeyi boydan boya kaplayan duvara begonvilleri ve bahçenin ortasında da birer adet top çam, benjamin, limon ve muz ağacı diktik. Gerçi herhangi bir bahçe tasarımı planlamadan diktiğimiz için top çam ve limonun yerini değiştireceğiz gibi duruyor. (Elimde bahçenin genel görüntüsüne ait fotolar var ancak maalesef buraya yükleyebilecek kadar küçültemedim boyutlarını)

Bahçe taşlık ve bakımsız olmasına rağmen limon serviler 2,5 metreyi buldular. Bir begonvilimiz neredeyse 5 metreye ulaştı. Diğer 3 begonvil ise maalesef oldukça cılız kaldılar. Muz, benjamin ve top çam da coşmasa dahi her sene gözle görülür bir şekilde büyümeye devam ediyor. Kısacası ne ektiysek tuttu.
Bu arada bitkiden hiç anlamadığımız için ne budattık ne de doğru düzgün gübre verilmişti.

Bu yaz artık böyle olmayacak diyerek okumaya başlayınca biraz biraz bilinçlendim diyebilirim ve bu sefer bu ay başı dönmeden önce bazı yer değişimlerini, budama ve gübreleme işlemlerini yaptık.

Şimdi sıra geldi süs bitkilerine. Önümüzdeki Nisan başı gibi gidip bahçe tasarımını planlayıp bitkilerin ekimlerini yapmayı istiyorum ve bu sefer önce araştıralım ve boşa emek, zaman ve para harcamayalım diyerek araştırmalara giriştim. Bir damla sulama sistemi de kurmayı ve otomatik zamanlayıcı ile düzenli sulama yapmayı da planlıyorum bu arada. Şu ana kadar iklim ve bahçeye uyum sağlayabileceğini düşündüğüm bitkileri belirledim. Mümkün olduğunca renkli bir bahçe olmasını istiyorum. Forumdaki tecrübeli arkadaşlardan aşağıda belirlediğim bitkilerden bu bölgede yetiştirmeye çalışmanın hata olacağını düşündükleri bitkileri belirtmeleri.

1) Pittosporum tobira nana veya şimşir. Bordür ve top formunda şekil vermek amaçlı kullanılacak. Şimşirin biraz daha yavaş büyüdüğünü okudum. Bu nedenle pittosporum sanki doğru bir tercih olacak gibi geldi ancak oturduğum sitede bir sürü şimşir (çit olarak) olmasından dolayı dilediğim kadar çelik alma imkanım var. Bu da maliyet açısından şimşiri de düşünmeme neden oluyor
2) Oya ağacı
3) Japon gülü
4) Ortanca veya kartopu(viburnum opulus roseum). Bu bitkilerin güneşi pek sevmediğini okudum. Bu nedenle evin arka tarafındaki genelde gölge olan 20 m2'lik küçük alanda duvar dibine ekmeyi planlıyorum.
5) Sardunya
5) Buz çiçeği
6) Ekeverya Echeveria Glauca
7) Solanum rantonettii
8) Mavi yumak otu. Küçük bir alana da taş bahçesi tarzında bir yer yapmayı planlıyorum. Orada taşların arasına dikilebilir diye düşündüm.
9) Pennisetum Villosum
10) Manolya
11) Melisa
12) Kalanşo
13) Begonya
14) Acem halısı

Bu bitkileri belirlerken mümkün olduğunca yazın çiçek açan bitkiler bulmaya çalıştım çünkü iş-güç nedeniyle evi sadece yazları 3-4 hafta kadar kullanabiliyoruz. Öte yandan sıcaklarda formunu koruyamıyor yani çiçek açmıyor veya açsa da formsuz oluyor ise benim kriterlerime pek uymuyor olacak. Bir diğer önemli kriterim ise çok narin ve fazla bakım istememesi. Yaz sıcaklarında kuracağım damla sulama sistemi ile düzenli sulanacaklarını varsayıyorum ancak sürekli başında durmak gerekiyorsa o zaman da listeden çıkarmam hem bitki hem de benim açımdan daha iyi olacak. Son önemli kriterim ise çelik ile kolay çoğaltılabilir olması çünkü biliyorum ki ne yaparsam yapayım 12 ay orada olmadığım için kayıplar vereceğim. Bu durumda da mevcutları kullanarak kaybettiklerimi yerine koyabileyim.

Yorum ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkürler.

sabah 07-12-2017 21:09

Merhaba,
Mesajınız bahçe bölümünde olsaydı daha çok cevaplanırdı.

Bahçenizin büyüklüğünü yazmamışsınız. Her zaman yaptığımız bir hatırlatmayı tekrarlayayım: ağaçların olgunluk büyüklüklerini dikkate alarak dikim yapılmalı.

Kartopu ilkbaharda çiçekleniyor. Manolyanın da yazın açanı bulmak gerek. Begonya mevsimlik değil mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024