agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   pin-up / bahçe (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/39898.htm)

Özge 09-08-2016 13:59

pin-up / bahçe
 
2 Eklenti(ler)
Bu serüveni sizlerle paylaşmak, deneyim ve bilgilerinizden yararlanmak umuduyla bahçe sayfamı açmaya karar verdim. Henüz ortada bahçe yokken bahçe sayfası açacak kadar şuursuz davranmış olabilirim :D Ama eğlenceli olacak gibi hissediyorum...

İşte elbet bir gün bahçeye dönüşecek olan toprak parçamız :p
Eklenti 624508

Bahçenin bulunduğu şehir: İstanbul - Çatalca

Bahçenin büyüklüğü: 3.300 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bahçeyi ben de bu sene tanıyacağım. Şimdilik, tüm gün güneş ve kuzeyden rüzgar alıyor diyebilirim.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Hafta sonları ve mümkün oldukça hafta içleri gideceğimiz, doğal hayatın tadına varabileceğimiz ikinci bir ev olarak hayal ediyorum.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Buğday tarlasıydı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Bu yıl başlıyorum.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hala bahçeyi ve yaşam alanını tasarlamaya çalışıyorum. Profesyonel yardım alma şansım olur belki ama ben yine de kendi bildiğimi yapacağım gibi görünüyor.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Çok kabaca şöyle bir şey yapıyoruz:
Eklenti 624514

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kendim ilgilenmeyi planlıyorum.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Şu an hiçbir şey yok. Çardak, sebze bahçesi, meyve bahçesi ve kümes yapmayı planlıyorum.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Ailemizi besleyecek ve sevdiklerimizle keyifli zaman geçirebileceğimiz bir ortam yaratmayı hayal ediyorum.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Kiraz, vişne, nektarin, elma, armut, dut, ceviz, erik, hurma, ayva, nar, kızılcık, hünnap, iğde, incir, fındık, zeytin, badem, kestane, limon, ıhlamur, üzüm, böğürtlen ve kivi.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Henüz yok.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Henüz yok.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? İlk defa bu sene tohumdan üretmeyi denedim ve çok sevdim. O yüzden böyle devam etmek istiyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Bahçede henüz su yok. En kısa zamanda depo ve şehir suyu için altyapıyı tamamlamayı umuyorum.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damla sulama sistemi kurup buharlaşmayı azaltıcı önlemler almayı planlıyorum.

Toprak özellikleri: Henüz toprak analizi yaptıramadım ama beyaz renkli, yumuşak bir toprak yapısı var.

Kompost yapıyor musunuz? Yapmayı planlıyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Henüz bahçe ortada yokken bile bir sürü hata yaptım. Mükemmel iyinin düşmanıdır deyip devam ediyorum.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Bu konuya gelemedim.:rolleyes:

Bahçeniz organik mi? Organik demek çok iddialı olur ama doğal bir bahçem olsun istiyorum.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Henüz bu konuya da gelemedim.:rolleyes:

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Şimdiye kadar bolca salyangoz gördüm.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Damla sulama sistemi kuracağım.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Arazinin solunda ve karşısında tepeler var. Bitkiler soğuk alacak mı bilmiyorum.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki gözümü karartıp bu işe girişmişim.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? Hayır

dongyul 09-08-2016 14:48

Sayın pin up; sayfanız hayırlı olsun bol bol fotoğraflar bekliyoruz ^^

Özge 09-08-2016 15:41

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1475593)
Sayın pin up; sayfanız hayırlı olsun bol bol fotoğraflar bekliyoruz ^^

Çok teşekkür ederim Sayın dongyul.
Bizim yer büyük bir değişim içinde. Saman sapı, toprak ve inşaat artıklarına bulanmış bahçemizde yeşil olan tek şey sınırdaki çalılar. Onları paylaşayım bari :)

Böğürtlenler
Eklenti 624545

Bu meyveli çalıyı bilmiyordum ama Google ve agaclar.net sağolsun. Güvem eriği diye geçiyor. Sanırım ay sonu meyveleri iyice olgunlaşmış olacak. Marmelatını denemeyi düşünüyorum.
Eklenti 624546

Bunun ne olduğunu bilemedim. Bilen biri yazar diye umuyorum :)
Eklenti 624547

Dutlubahçe 09-08-2016 15:51

Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Alttaki meyve büyük ihtimal 'alıç' olmalı.
Yoksa Çanakça köyü civarında mısınız?

Özge 09-08-2016 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1475602)
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Alttaki meyve büyük ihtimal 'alıç' olmalı.
Yoksa Çanakça köyü civarında mısınız?

Teşekkürler, böylece alıçımız olduğunu da öğrenmiş olduk :)
Yerimiz Kestanelik'te. Yoksa komşu muyuz?

sevgihoca 09-08-2016 18:20

Bahçeniz hayırlı olsun,Pinup.Başarılar dilerim çalışmalarınızda.

Özge 09-08-2016 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1475612)
Bahçeniz hayırlı olsun,Pinup.Başarılar dilerim çalışmalarınızda.

Çok teşekkürler.

Dutlubahçe 09-08-2016 20:32

Komşu sayılırız, tekrar hayırlı olsun.

nuaymu 09-08-2016 20:40

Hayırlı olsun.

pares 10-08-2016 10:43

Bahçeniz hayırlı olsun sayın Pin-up :)

Muda 10-08-2016 12:29

Bunun ne olduğunu bilemedim. Bilen biri yazar diye umuyorum :)
Eklenti 624547[/QUOTE]

Bahçeniz hayırlı olsun. İstediğiniz tüm işlemleri yapmanızı dilerim. Benim gördüğüm bitkiniz alıç değil. Ahlat yabani armut olarak görüyorum. Ahlatları farklı armutlara aşılayarak kısa zamanda kuraklığa dayanıklı armut ağaçlarınız olur. Tabi su verirseniz daha iyi gelişirler. Durgun göz aşısı yapabilirsiniz. Farklı zamanlarda olgunlaşan armutları tercih ederseniz hepsinin aynı anda olgunlaşıp yiyememe durumunu ortadan kaldırırsınız. Ben diktiğim meyve fidanlarının hepsinde farklı zamanlarda olgunlaşanlardan olmasını sağlamaya çalışıyorum. Ticari olarak düşünenler ise tek cins tercih ediyorlar.

TCM 10-08-2016 13:52

Hoş geldiniz. Her şey gönlünüzce olsun.

Özge 10-08-2016 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1475699)
Benim gördüğüm bitkiniz alıç değil. Ahlat yabani armut olarak görüyorum. Ahlatları farklı armutlara aşılayarak kısa zamanda kuraklığa dayanıklı armut ağaçlarınız olur. Tabi su verirseniz daha iyi gelişirler. Durgun göz aşısı yapabilirsiniz. Farklı zamanlarda olgunlaşan armutları tercih ederseniz hepsinin aynı anda olgunlaşıp yiyememe durumunu ortadan kaldırırsınız. Ben diktiğim meyve fidanlarının hepsinde farklı zamanlarda olgunlaşanlardan olmasını sağlamaya çalışıyorum. Ticari olarak düşünenler ise tek cins tercih ediyorlar.

Sanırım haklısınız. Yaprakları alıça değil ahlata benziyor. Sayenizde durgun göz aşısı neymiş öğrenmiş oldum. Tam da zamanıymış, Eylül sonuna kadar yapılabilir diye okudum. Özellikle durgun göz aşısı önermeniz bu yüzden mi yoksa başka bir sebebi var mı?

Aslına bakarsanız tel örgü çekildiğinde ahlat dışarda kalmış olacak. Ama içeride "sıfır" adet bitki olduğu gerçeğinden yola çıkarsak yetişmiş bir ağacı değerlendirmemek olmaz :)

Muda 11-08-2016 11:22

Ben aldığım yerde üç yıl önce ilkbaharda yarma aşı yaptırdım. Yapan Ali abi nasıl yapılacağını gösterdi. Olabildiğince aşıları yaptı. Bir kısmını da bana yaptırdı. Tutmayan aşılardan çıkan taze sürgünlere ben daha önce gördüğüm durgun göz aşısını yaptım.En büyük ve sağlıklı ahlatın üç koluna üç ayrı armut aşılanmıştı. Tutmayan koldan çıkan sürgünlere de ben ayrı bir armut aşıladım. En kolay tutan ve yarma aşıdan da daha sağlıklı olan aşı bu. Dikkat edilecek noktalar ayrıntılı olarak anlatılmış durumda. Ben kendi tecrübeme dayanarak bu zamanda ben daha henüz yapmaya başlamadım yapılacak en doğru aşı şekli bu. Bu aşının tutmaması durumunda baharda yarma aşı yapabilirsiniz. Sürgün göz aşısı daha sonra yapılıyor. Ancak onu henüz denemedim. Çok önceleri güllerde yapıyordum.

Benim komşulardan iki tanesi tel çekince dışarıda kalan ahlata aşıladıkları armutları yavaş yavaş eğerek tel içine almayı başardılar. Dışarıda da olsa tabi komşunun yerinde değil yol vs. gibi yerde ise çok fazla sıkıntı olmaz sanırım. İkinci seçenek çok uzak değil ise teli o ağacı kapsayacak bir şekilde tel içine alabilirsiniz. Nasıl olsa tel henüz çekilmedi.

Özge 15-08-2016 16:32

Öneriniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Aslında ağaç yol kenarında kalıyor ama hafif kot farkı olduğundan çiti etrafından çeviremeyiz büyük ihtimalle. Olsun :) Yarısını biz yarısını da yoldan geçenler yer.
Güzel bir armut bulursam zamanı geçmeden durgun göz aşısını deneyeceğim.

Özge 07-11-2016 22:14

5 Eklenti(ler)
Bu işler çok zormuş :) Altyapı işleriyle uğraşmaktan sıra bir türlü ekmeye gelemedi ama bahçe hazır olmasa da kendimi tutamayıp Hocam100'den çeşitli çiçek soğanları almıştım. Zamanı geçmesin diye su bidonu vb. ne bulduysam soğanları içine diktim; sonra da hiç ilgilenemedim. Ama onlar yine de büyüdü, açtı ve bizi çok mutlu etti.

Eylül sonunda açan göç göç çiçekleri...
Eklenti 632474
Eklenti 632473

Safranlar da Ekim sonunda açtı.
Eklenti 632481
Eklenti 632479
Eklenti 632480

novanda 08-11-2016 08:17

Bahçeniz hayırlı olsun. Herşey gönlünüzce olur ve biz de keyifle izleriz umarım.

Özge 08-11-2016 16:55

2 Eklenti(ler)
Yerimizi alırken tek bir ağaç olmamasına epey kafayı takmıştık. Nihayet ağaçların dikilmesine sıra geldiğinde önce oturup listemizi yaptık ve ardından da siparişi verdik. Bugün dikim günüydü; sonunda ağaçlarımıza kavuştuk :)

Meyve bahçemiz şu ağaçlardan oluşuyor:
Kiraz, vişne, nektarin, elma, armut, dut, ceviz, erik, hurma, ayva, nar, kızılcık, hünnap, iğde, incir, fındık, zeytin, badem, kestane, limon, ıhlamur, üzüm, böğürtlen ve kivi.

Umarım diktiğimiz ağaçlar tutar da önümüzdeki bahar meyvelerini yeriz :)

Eklenti 632539
Eklenti 632540

Özge 14-11-2016 20:13

1 Eklenti(ler)
Kiviler ve üzümler yerlerine dikildi. Tabii hereklerin arasında görünmüyorlar o ayrı konu :)

Eklenti 633230

Resulgur 14-11-2016 20:38

Sn. pin-up bahçe sayfanız hayırlı olsun. Temiz bir sayfa olmuş ;) Şimdiden neler olacak diye merakla bekliyoruz. Yeni gelecek olan baharla birlikte bol çiçekli günler diliyorum. Her şey daha güzel olacak inşallah ..

Özge 06-02-2017 14:28

1 Eklenti(ler)
Yükseltilmiş yatakların yapımına nihayet başladık:) Boyutları yaklaşık 130x260x40 cm oldu. Bitirdiklerimiz yolda, orada burada duruyorlar şimdilik; toprağı düzleyemediğimiz için gerçek yerlerine taşıyamadık; En kısa zamanda sayılarını arttırıp, toprağı düzleyip, yeni toprak getirtip içlerini doldurmak lazım. Daha çok iş var...

Eklenti 638287

thunderon 13-02-2017 14:55

Hayallerinin peşinde koşan bir insan daha :) bahçeniz hayırlı uğurlu olsun İnş.

Özge 20-02-2017 10:01

1 Eklenti(ler)
omertufekci12'nin şu başlıkta paylaştığı Avustralya dut çeliğinden almak üzere kendisiyle iletişime geçmiştim. Komşu köyde olduğunu öğrenince kargo işine hiç bulaşmadan bahçesine uğrayıp çelikleri elden almayı ve bu vesileyle de tanışmayı tercih ettim. Ömer Bey sağolsun sadece dut çeliği vermekle kalmadı, elim kolum dolu gönderdi beni. Günün sonunda, dut çelikleri, epeyce büyük bir dut fidanı, ortanca, böğürtlen, kokulu üzüm, turuncu salkım, ağaç bamyası ve aynı sefa çiçeğiyle döndüm eve. Ömer Bey'e paylaşımı ve verdiği bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.
Bu acemilikle umarım fire vermem :)
Eklenti 639149

mister73 20-02-2017 13:44

Sn. pin-up, yeni bitkileriniz hayırlı olsun. Yaşam alanıyla ilgili gelişmeleri de bekliyoruz. Bol bereketler ve kolaylıklar diliyorum.

Özge 20-02-2017 15:47

Güzel dilekleriniz için teşekkürler mister73.
İç yaşam alanını zaten tamamlamıştık. Şimdi, baharın da gelmesiyle beraber, asıl büyük işimiz dış yaşam alanını oluşturmak.
Mesajınızdan sonra şöyle bir düşündüm de yapılması gereken o kadar çok iş var ki:)

Biz araziyi kabaca üçe bölmüştük:
  • Yaşam alanı
    Ev ve etrafındaki düzlenmiş alandan oluşuyor. Arazi hafif eğimliydi, zaman geçireceğimiz yer düz ayak olsun istedik. Dışarıda oturmak, yemek yemek, çoluk çoçuk oynamak için düşündüğümüz bu alan için çim en uygun seçenek gibi görünüyor. Toprak otursun diye çimi sonbaharda ekmedik. Mevsimi kaçırmadan çim işini halletmemiz gerekiyor. Evin önündeki verandayı da henüz yaptırmadık, acil yapılacaklar arasında...
  • Sebze bahçesi
    Burası evin alt kısmında kalan sebze ekilecek alan. Bir bölümüne yükseltilmiş yatakları yerleştireceğiz. Toprağımız çok killi resmen çamur gibi. Hem yatakları doldurmak hem de diğer alanlara sermek için epey toprak getirtmemiz gerekecek. Ayrıca bu alanın etrafını çitle çevireceğiz yoksa asayişi sağlayamayız.
  • Meyve bahçesi
    Ağaçları sonbaharda dikmiştik. Şimdi bu alana bir de kümes yapalım istiyoruz. Dolayısıyla buranın etrafına da çit çekeceğiz.

Bu arada tohum çimlendirmeyi de aksatmamak gerek tabii...

Bundan sonraki gelişmeleri memnuniyetle sizlerle paylaşırım yeter ki gelişme olsun:)

idris şenol 21-02-2017 00:53

bahçeniz hayırlı olsun 3300 m2 çok ,idaal

Özge 21-02-2017 08:36

3 Eklenti(ler)
hocam100'den alıp kış öncesi diktiğim nergisler açmak üzere.

Eklenti 639189

Göç göç çiçekleri ise sonbaharda açmıştı. Soğanları saklayıp yazın asıl yerlerine dikecektim ama yaramazın biri bu planımı fena bozdu:( Bir de utanmadan yalanıyor:mad:
Soğanlar epey hırpalanmış ama yine de toprağa gömüp şansımı deneyeceğim:)

Eklenti 639190Eklenti 639192

mister73 21-02-2017 08:47

Soğanlarınız için üzüldüm, geçmiş olsun. Bizim yan komşunun da vardı o yaramazdan bir tane ama geçenlerde bahçemdeki erik ve kayısı fidanları (daha Ekim ayında büyük bir hevesle dikmiştim) ile güreş tutmaya karar verince, sahibi bir arkadaşına hediye edip göndermiş. Aslında fidanlarıma da üzülmüştüm ama açıkçası bizim yüzümüzden hayvanın gönderilmesi de içime oturdu resmen:(

Özge 21-02-2017 09:29

Hafta içi çok yalnız kalıyor o yüzden çok bir şey diyemiyoruz ama eğitim şart:)
Sebzeler de aynı akıbete uğramasın diye sebze bahçesini çitle çevireceğiz şimdi. Çiti kendimiz yapmaya karar verdik ya bakalım nasıl olacak...

Özge 21-02-2017 13:06

Tohum listem
 
Tohum paylaşım etkinliğinden elde ettiğim tohumların gelişimini ilgili başlıkta paylaşıyorum.

Etkinlik dışı edindiğim tohumlarla ilgili gelişmeleri de kendi bahçe sayfamdan paylaşacağım.

ÇİÇEK

Adaçayı (Salvia coccinea) / Zengarden
Alp gelinciği (Papaver alpinum) / Zengarden
Aslanağzı / eş dost
Çarkıfelek (Passiflora edulis panama red) / Zengarden
Çörekotu (Nigella Damas) / Vilmorin
Ezan çiçeği (Oenothera speciosa) / Zengarden
Fener çiçeği (Kniphofia mixed hybrids) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia hybrida) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia vulgaris) / Zengarden
Haseki küpesi (Aquilegia vulgaris) / Zengarden
Hercai menekşe (Viola tricolor) / Zengarden
Hezarençiçeği (Delphinium consolida) / Vilmorin
Kadife / eş dost
Kadife bodur / Yerli Tohum
Kadife sarı / Yerli Tohum
Kanarya sarmaşığı (Tropaeolum peregrinum) / Zengarden
Kanayan kalpler (Pseudofumaria lutea) / Zengarden
Karagözlü suzan (Thunbergia alata) / Zengarden
Katedral çanı (Cobaea scandens) / Zengarden
Kedi tırnağı / eş dost
Ketençiçeği (Linum perenne) / Vilmorin
Kırmızı kurdele (Kennedia rubicunda) / Zengarden
Klematis (Clematis virginiana) / Zengarden
Klematis (Clematis tangutica) / Zengarden
Kokulu menekşe (Viola odorata) / Zengarden
Koni çiçeği (Ratibida pinnata) / Zengarden
Mavi çan sarmaşığı (Sollya heterophylla) / Zengarden
Mavi sardunya (Geranium pratense) / Zengarden
Mine mavi mor / eş dost
Mine pembe (Saponaria officinalis) / Zengarden
Mor sarmaşık / eş dost
Petunya siyah / eş dost
Sedum (Sedum) / Zengarden
Silene (nakil) / eş dost
Şebboy (Cheiranthus cheiri) / Vilmorin
Şerbetçi otu (Humulus lupulus) / Zengarden
Tatlı bezelye (Lathyrus odoratus mammoth mix) / Zengarden
Tatlı bezelye (Lathyrus odoratus spencer mix) / Zengarden
Üzüm sümbülü / eş dost


KAVUN-KARPUZ

Karpuz Sugar baby / Gartenland
Karpuz Yerli beyaz / Yerli Tohum
Karpuz Yerli köy gülle / Yerli Tohum
Kavun Charentais / Gartenland
Kavun manavdan / ben
Kavun Topatan / Yerli Tohum


KABAK

Balkabağı / eş dost
Balkabağı / Yerli Tohum
Karakabak dolmalık / Yerli Tohum
Lif kabağı / eş dost


DOMATES

Kırmızı köylüm / Yerli Tohum
Kıvırcık yayla / Yerli Tohum
Pembe köylüm / Yerli Tohum
Roman çeri / Yerli Tohum


FASULYE

Borulce Uzun sırık / Yerli Tohum
Fasulye hatay / eş dost
Kinghorn Wax / Gartenland
Saxa / Gartenland


YEŞİLLİK & OT & BAHARAT

Çıbrıka Sicilya / Gartenland
Dereotu / Yerli Tohum
Fesleğen / eş dost
Frenk soğanı Staro / Gartenland
Kuzu kulagı / Yerli Tohum
Marul Babyleaf / Gartenland
Mercanköşk Yıllık / Gartenland
Marul Arapsaçı / Yerli Tohum
Marul Yedikule / Yerli Tohum
Marul Kıvırcık / Yerli Tohum
Marul Kırmızı kıvırcık / Yerli Tohum
Maydanoz Köy / Yerli Tohum
Semizotu Aşı / Yerli Tohum
Tavuk otu / eş dost
Tere Bahçe teresi / Gartenland


DİĞER

Acur Anadolu uzun / Yerli Tohum
Bakla Sakız / Yerli Tohum
Beyaz patlıcan minik / eş dost
Bezelye Yaprak / Yerli Tohum
Brokoli / Yerli Tohum
Enginar Sakız / Yerli Tohum
Fındık Turp / Yerli Tohum
Havuç Rote Riesen 2 / Gartenland
Havuç Seker / Yerli Tohum
Kapya biber / eş dost
Karnabahar / Yerli Tohum
Kereviz / Yerli Tohum
Lahana Çin Spectrum / Gartenland
Lahana Brunswijker / Gartenland
Lahana Beyaz / Yerli Tohum
Nohut Beyaz / Yerli Tohum
Karışık patlıcan / Yerli Tohum
Pırasa Kalem / Yerli Tohum
Salatalık Badem / Yerli Tohum Soğan Roja de Niort / Gartenland
Soğan De Barletta / Gartenland
Turp De dix huit jours / Gartenland


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024