İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera
1 Eklenti(ler)
Bizimde bir sayfamız olsun istedik ve açtık Doğayı aşırı derece de sevenlerden biriyimir, esnafım, çiftçiyim, üreticiyim, her daim öğrenciyim
Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir/Gönen Bahçenin büyüklüğü : 13 Dönüm Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güneş her daim bizimle Yılda 2-3 defa kuzeyden sağlam rüzgar geliyor, son dönemlerde yağışlar malesef azaldı. Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık, hobi, ticari işyeri. Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Dedemin zamanında meyvelik ve sebzelikti, mirasta kalınca ağaçlar kurudu, şuan baştan herşeyi yeniliyoruz. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : İlkokuldan beri bahçenin içindeyim. Hiç tatilimiz olmadı bahçede büyüdük Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Evet kendimiz bir tasarım yaptık Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Google map haritası eklendi. Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakımını kendimiz yapıyoruz. Ziraat odasından ziyarete gelen arkadaşlarımızda oluyor. Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Sebzelik, sera, meyvelik, fide - fidanlık Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Arkadaşlarla çoğu zaman burada vakit geçirdiğimiz için geniş bir piknik alanı planımız var. Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Elma, armut, kayısı, kiraz, trabzon hurması, döndel, çeviz, erik, şeftali. Yazın çiçek fideleri; Karanfil (bodur ve yerli renkler), dalya, aster, melisa, gazanya vb. Sebze fideleri; her türlü biber, domates ve satalık çeşitleri, şifalı bitkiler.. Fidanlar; nar, asma, incir. Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Köklendirma işlemi olan bitkiler, serada olan hıyar ve marullar Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Pembe domates, serada hıyar Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Evet, tohumdan ve çelikle üretim yapıyoruz. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : 2 adet eski büyük kuyulardan var. Hiç su sorunu yaşamadık, önceden 15lik motorlar ile salma sulama yapıyordu, şuan 4lük motor ile damlama sulama yapılıyor.. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama ve sera içinde torf kullanıyoruz. Toprak özellikleri : Alüvyal toprak (eski çay yatağı üzeri) Kompost yapıyor musunuz? : Bu sene hiç ot ilacı kullanmayıp tüm otlardan iyi bir kompost yapıyoruz. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : 1 defa kırmızı örümcekle iyi bir hatıramız oldu.. Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Ziraat odası ile birlikte çalışıyoruz. Geçen sene Roa plus kullandım, bu senede devam edeceğim. Bahçeniz organik mi? : Programlı olarak npk gübre, organik toprak düzenleyici ve roa kullanıyoruz. Bu kadar organiklik iyidir sanırım. Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Bitkilerin gelişimine göre npk gübre kullanıyoruz. Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Kedilerimiz sayesinde fare sorunumuz yok. Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama, fide çıkarma zamanı gelince salma (köklerin sorunsuzca çıkması için) Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bulunduğum yer ova. Kasım ayından Nisan ayına kadar ara sıra kuvvetli don oluyor. İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Kesinlikle seralar. Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet Eklenti 577446 |
Sayın İsmail Kuzucu, Sayfanız hayırlı,bahçenizin bereketi bol olsun.
Aramıza hoş geldiniz. |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Küçük cadımız ve bal arıları :) Bizim Cadı ve Arılar :) - YouTube Bahçemizin ve seralarımızın tozlayıcıları. Şuanlık 12 sandıklar. Eklenti 465095 Pembe ve sırık salkım domateslerimiz: Eklenti 465097 Eklenti 465098 Ceneviz fesleğeni ve mor reyhanlar: Eklenti 465099 Akdeniz yeşilliği: Eklenti 465096 Bu ürünleri fide olarakta pazarda satıyoruz. Bu sene kısmetse internetten satacağım. Dönem sonu elimden geldiği kadar tohumda yollayabilirim.. |
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sn. İsmail Kuzucu.
|
başarılar
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Alıntı:
Bunlarda köklendirdiğim çeliklerden bazıları. (asma, incir, gül, ortanca, karanfil..) Eklenti 465244 Eklenti 465242 Eklenti 465245 Eklenti 465246 Eklenti 465243 |
Bahçe sayfanız çok güzel olmuş, sayın Kuzucu.
Bahçenizde her şey var. Bol mahsul almanızı dilerim. |
seranız çok hoşuma gitti, maşallah
|
Alıntı:
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Geçen seneki biberlerimiz. Bu sene kısmetse 10-15 farklı biber çeşidi ekeceğiz.
Renkli dolmalıklar.. Eklenti 465352 Kıl biber (acı-tatlı) Eklenti 465353 Demre Eklenti 465354 Salçalık Eklenti 465355 Sarı Dolmalık Eklenti 465356 |
4 Eklenti(ler)
Önceden bahçede salma sulama yapılıyordu. Şimdi ise damlama ile sulama yapılıyor. Arada dünyalar kadar fark var malesef.
7,5 hplik bir motor ile 1,5 m3 su havuzu 5-6 dakikada doluyordu. Bu motor sabah 9dan akşam 6ya kadar çalışıp bahçe sulanıyordu. 6 dakikada 1,5 ton, 1 saatte 15 ton, 9 saatte 135 ton :eek: Sulama haftada 1 kez yapılıyordu. Damlamada ise, saatte 3 ton su basan motor ile haftada 2 defa 10 saat su veriliyor. Bu da 60 ton su yapıyor. Aradaki fark 75 ton su :( Birde önceden sera yoktu şuan 3 sera var, su daha çok kullanıyor. Eklenti 465404 Eklenti 465405 Eklenti 465406 Eklenti 465407 |
Damlama sulama yöntemi gerçektende daha kullanışlı,Bitkiler ve ağaçların sulaması ve toprağın yavaş yavaş suyu emmesi.Bu günlerde dahi su sıkıntısı çekenlerden birisi olarak Suyunuzun hiç bitmemesini dilerim.
Ellerinize sağlık. Saygılar |
Alıntı:
Kuyularımız çok şükür hiç azalmıyor desem yeridir. Bahçe eski çay üzerine kurulu olduğu için su devamlı tazeleniyor. Özellikle kışın kuyu kapağının yarım metre altına kadar su doluyor. (Büyük kuyu eskilerde kullanılan geniş kuyulardan) Teşekkür ederim.. |
|
5 Eklenti(ler)
Bahçe, sera işleri kadar iyi aldığımız bir şey varsa oda teneke de tavuktur :rolleyes:
Odunları ayrı yerde yakıp korlarını tenekenin her tarafına koyuyoruz. Ateşte pişer ise yanar ve tavuk çiğ kalır. Eklenti 465960 Eklenti 465961 Eklenti 466477 Tavuğun kemiğini çektiğiniz zaman etten direk ayrılması lazım :D Eklenti 465963 Bu da bu sene aldığımız aparatlarımız. İçerisine konan tüm malzemelerin tadı tavuğa geçiyor. Özellikle tabağına akan suyu bi harika.. Eklenti 465964 |
Harika bir görüntü.:pAfiyet olsun.
|
5 Eklenti(ler)
Domateslerimizden bazıları. Hepsi yerli tohum bazılarını 2-3 seneden beri ekiyoruz. Pembe domates ise en az 20-25 yıllık..
Pembe Domates (Dedemden kalma bir tohumdur. Oturak ekildiği zaman çok fazla yayılıyor. Toplaması ve bakımı kolay olsun diye sırık olarak ekiyoruz. Eklenti 466330 Arzuman Çanakkale (Arzuman tohumculuğun üretimi olan yerli bir tohum. Sert, etli ve dayanaklı bir domates türü. Eklenti 466326 Saksılık Çeri (Sattığımız fidelerden arta kalanları setlerin üst kısımlarına ektik. Kahvaltılık tatlı bir domates türü.. Eklenti 466327 Sırık salkım çeri (Kar yağana kadar verim yapan bir domates. Hatta bu sene kar yağdıktan sonra bile çiçek açtı. Eklenti 466328 Salkım domates (Pazardan 3-4 sene önce fide olarak almıştım. Bu sene elimizde çok kalmadığı için 2 adet ekmiştik fakat tüm dönem bize yetti) Eklenti 466329 |
5 Eklenti(ler)
Bunlarda meyve ağaçları.. Şuanlık 20 fotoğraf bulabildim :)
Ekmek ayvası Eklenti 466510 Bardacık eriği (Tam yuvarlak olmayan sivri bir çeşit, diğerler bardacıklara göre tatlımsı ve dayanıklı) Eklenti 466511 Bizim buraya ekilen ilk çilek türü diyebilirim. Dedemin arkadaşının 10 dönümlük çilekliği vardı ordan almıştık. Tarlasıda harbi çilek tarlasıydı, Allah rahmet eylesin.. Eklenti 466512 Döngel, beşbıyık, muşmula.. Bu ak döngeldir, sertken yense bile tadı neredeyse olmuşunun kadardır. Eklenti 466513 Ziraat 900 kirazı.. Eklenti 466514 |
5 Eklenti(ler)
Mürdüm eriği (her sene dalları taşıyamayacak şekilde verim veren bir erik. Buna benzer bir kaç tür daha var fakat bu çeşit kadar verimli değil)
Eklenti 466515 İngiliz ekşi elma (pazarda çok aranan bir ekşi elma çeşidi. Eskilerden dağda doğal olarak yetişiyormuş. Sert çok dayalı bir elma çeşidi) Eklenti 466516 Çeşidi bilmiyorum. Çok erken çiçek açtığı donlarda yanabiliyor. 1 sene aşırı verim verip, diğer sene az verim ile iri meyve yapıyor.) Eklenti 466517 Margarite armudu (çok sert bir armut çeşididir. Soğuk hava deposuna konulup sararması beklenikten sonra satışa sunulur. Sertken hiç tadı olmasada olgunlaşınca çok lezzetli bir çeşittir.) Eklenti 466518 Nektarin (İri, olgunlaşınca çok tatlı bir şeftali çeşididir. Olgunlaşınca hemen tüketilmesi gerekli, ayrıca erik gibide yenebiliyor) Eklenti 466519 |
Sayın İsmail kuzucu, bardacık eriği dediğiniz eriğin rengi mor renkte midir, biz de bardak eriği diyoruz ama aynı erik midir bilemedim.
Çilekler osmanlı çileği mi dir, hepsi de çok güzeller. Ellerinize sağlık |
5 Eklenti(ler)
Papaz eriği (90 yaşına yakın bir erik ağacının ürünleri. Dedemin babasından kalma bir ağaç, destekler ile ayakta duruyor)
Eklenti 466521 Salta Maria Armut (Haziran güzeli armuduna benzer bir türdür. Yeşilken yenmesi gerekir, sarardığı zaman albenisi artsada tadında azalma olur. Pazarda sarı halde çok görülür bunlar karpit ile sarartılıp pazara sunulur tadı yoktur) Eklenti 466522 Yerli şeftali (Beyaz ince kabuklu yerli şeftali kadar olmasada geçmişi uzun olan bir şeftali türüdür) Eklenti 466523 Şekerpare kayısı (Çok özenle ektik fakat havasından mıdır bilmiyorum hiç verim alamadık) Eklenti 466524 Çeşidini bilmediğim bir çilek türü (Görüntüye aldanmamak lazım aşırı derece tatlı bir çilek. Kötü tarafı diğer çilek türleri gibi fazla kök atmıyor) Eklenti 466525 |
Alıntı:
Teşekkür ederim.. |
5 Eklenti(ler)
Starking elma (Standart eski bir elma çeşidi. Verimi orta derece olan güneş görmez ise kızarmayan bir çeşit)
Eklenti 466526 Trabzon hurması (Bahçedeki en değerli ağaçlarımızdandır. Yaklaşık 10a yakın var. 4 tanesi kocaman ağaç, tüm ağaçlardan yaklaşık 1,5 ton meyve alıyoruz) Eklenti 466527 Klasik tüysüz şeftali (Nektarin gibi fazla büyümeyen bir çeşit, olgunlaşmadan tükümesi gereken, fazla dayanmayan bir tür) Eklenti 466528 İri, çekirdekli bir üzüm çeşidi. (İyi bakımda çok büyük salkımlar almak mümkün. Çok çabuk mantar hastalığı kapan bir tür) Eklenti 466529 Williams armut (Armut denilince akla gelen bir türdür. Deveci armudundan daha tatlıdır. Sertken toplanan armut tatsızdır fakat bekletilip olgunlaştığı zaman harika bir tadı ve kokosu ortaya çıkar. Tereyağı armududa denir, sarardığı zaman aynı o şekilde olur) Eklenti 466530 |
5 Eklenti(ler)
Evde köklendirdiğim çeliklerden bazı resimler. Çeliklenen cinsler: İncir (siyah, yeşil, yediveren) asma (çekirdeksiz, yapraklık, iri salkım, pembe) karanfil (yerli pembe ve kırmızı), dağ adacayı, biberiye..
Geçen sene köklendirdiğim asma çeliği. Daha eski yapraklarını dökmeden sürgün vermeye başladı :) Şuan torf ve gübre karışımında ekili. Eklenti 466764 Yerli dona dayanıklı koyu kırmızı karanfiller. Yaprakları çok sert olduğu için kar alttında kalsa bile birşey olmuyor. Köklendirdiğim çelikleri poşetlere veya saksılara ektikten sonra, çabuk çiçeklenmesi için seraya koyuyorum. Eklenti 466765 Geçen ay ektiğim incirler hiç fire vermeden tuttu :p Bakalım yaza meyve verecekler mi:rolleyes: Eklenti 466766 Köylülerin pazarda sattığı adaçaylarını alıp ektim. Normal adaçayından kokusu daha çok. Şuan durum iyi gibi, 2-3 hafta sonra durumları netlik kazanır. Eklenti 466767 Oda sıcaklığı genelde 19-24 derece arasında. Alt kat güzel ısınırsa hiç ısıtma işlemine gerek kalmıyor :) Şuan toplam 750 küsür çelik var. Yakında gül ve ortanca çelikleride gelecek.. Eklenti 466768 Yarın seradan ve bahçeden güncel fotoğraflar gelecek :cool: |
5 Eklenti(ler)
Sera sürülmeden önce tabana 8 kg candem biocan pelet, yani organik toprak düzenleyicisi atıldı. Daha sonra sürüm yapıldı.
2000 küsür festival çeşitli marul, 20 cm - 50 cm olacak şekilde çapraz ekim yapıldı. Can suyu ile birlikte mantar ilacı verildi. Bu sulamadan sonra yaklaşık 10 gün hiç su verilmedi. Daha sonra toprak nemini kontrol edip sulama yaptık. Ürünlere şimdiye kadar 2 defa roa plus uygulaması ve 2 defa da 16-8-24 yaprak gübresi verilmiştir. Başka hiç bir ilaç ve gübre kullanılmamıştır. Seranın havalandırılması için ön kısımda ve arka kısımda yer alan fileler her zaman açık kalıyor. 2 hafta içinde hasada geçme planımız var kısmetse. Nisan ayının 10una kadar hasadımız bitmiş olacak.. Eklenti 466876 Eklenti 466872 Eklenti 466874 Eklenti 466873 Eklenti 466875 |
Sayfanız hayırlı olsun . Meyve ve sebzeleriniz çok sağlıklı görünüyor. Bilen kişinin elinden çıktığı belli oluyor.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Şimdilik 3 seramız var bahçede. Dönüşümlü olarak ekim yapıyoruz. Bu şekilde hiç ara vermeden üretim yapabiliyoruz. Dışardakiler kırmızı pancar, biraz ekime geç kalsakta şuan kerevizle birlikte kilo 3,50 liraya satışı var.
Eklenti 467027 En baştaki serada yaz sonunda ektiğimiz marullar var. Haftaya bu seradaki marullar bitecek, yeri fideler için düzenlenecek. Marullar yaklaşık 1000-1300 gr arası geliyor. Zengarden'den aldığım tohumlarda ekilmeyi bekliyor :) Eklenti 467028 Eklenti 467032 Eklenti 467030 Ortadaki serayı zaten dün eklemiştim. Buradaki marulları kısmetse 2 hafta sonra kesmeye başlayacağız. Havalarda bu şelikde giderse iyi fiyata gidecekler :rolleyes: Sondaki seraya ise 2 hafta önce kıvırcık marul ektik. Buradaki marullar, büyük seranın bitiminden sonra yetişecek. Tahmini Nisan ortası. Marullardan sonrada dönüşümlü olarak hıyar ekimi başlayacak.. Eklenti 467026 Kısmetse bu sene 50 kişiye fide vermeyi düşünüyorum. Onlar için viyol ısmarladım geldikleri zaman tohumları ekeceğim.. |
1 Eklenti(ler)
Havaların bu sene hep sıcak gitmesinden dolayı çilekler verime geçti. Bir kökten 5-6 adet meyve veren çilekler bile var :(
Son 2 gün yağmur yağmasaydı, bahçedeki pancar ve lahanalar sulanacaktı. Havalar bu şekilde gitmeye devam ederse yazın böceklerimiz fazla olacak gibi.. Eklenti 467276 |
4 Eklenti(ler)
Karanfiller açmaya başladı. 1000 yakın karanfil fidesi ilkbahara hazırlanıyor :) Bu sene ilk defa tohum olarak 6 paket ektim, onlarında keyifleri yerinde. Yerli ve bodur olarak 10 renge yakın bir çeşit var.
Yerli karanfile 5 çeşit kök ile başladık şuan 600 küsür yerli karanfilimiz oldu :cool: Eklenti 467515 En sağda tohumdan çıkanlar, sırayla yeni ekilenler ve yazın saksılananlar.. Eklenti 467516 Bunlarda bodur çeşitler. 3 renk olacaklar açınca. Kırmızı erken davrandı :p Eklenti 467517 Eklenti 467518 |
4 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene internetten satış yapmayı düşünüyorum. Bunun için www.gelecektarimda.com adresini aldım. Güzel bir site planlıyorum bakalım nasıl olacak ;)
Eklenti 467821 |
5 Eklenti(ler)
Balkabağı tohumlarını ekim için torf+perlit+toprak düzenleyicisi kullandım. Tohum ekiminden 10 gün sonra 2. fotoğraftaki hale geldiler.
2 tohum fire vermişim iyi bir sonuç :) Fide yerlerine ekilmeden önce 50cm genişlik ve 50 cm derinlik olacak şekilde çukur açılıp, içerisine keçi ve güvercin gübresi koyuldu. 3 defa yaprak gübresi uygulaması yapıldı. Turuncu büyük kabak 26 kg geldi, diğer koyu turuncu ise 18 kg geldi. (çoklu fotoğraftaki ilk 3 kabak çeşidi) Eklenti 467854 Eklenti 467856 Eklenti 467857 Eklenti 467858 Eklenti 467859 |
5 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
sn.ismail kuzucu bahçe sayfanız hayırlı olsun ürünleriniz bol olsun
|
Bahçe sayfanız hayırlı olsun
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024