27-07-2019, 10:27 | #121 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
|
Alıntı:
Yerel patlıcanın özel bir yanını göremedim. Önümüzdeki yıl Adana ve Aydın deneyeceğim. Sonbaharda toprağı daha ekilebilir duruma getirmeye çalışacağım. Ondan sonra verimi düşünebilirim. |
|
27-07-2019, 21:11 | #122 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
Toprağımın kalitesi ve organik maddesi gayet yerinde, ve on bostan - on kemer olmak üzere toplamda yirmi kök ektiğime göre sanırım bir yıllık ihtiyacımı karşılayabilirim Biraz közde, biraz dolapda, azıcık da kurusu olursa tamamdır bu iş |
|
30-07-2019, 00:49 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
“-Geç kaldım, hangi ara çiçeklenecek de meyvesini büyütecek” derken, bakın geçen hafta ne buldum😄 Çok iddialı bu, karpuz olacakmış... |
30-07-2019, 07:21 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Resimde yakışıklı çıksın diye karpuzu yıkadınız mı, etrafına kuru yapraklardan 'eskitme' de yapmışsınız. Bu kadar özen gösterirseniz her bi şey olur ondan. |
31-07-2019, 04:19 | #125 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
Fotoğraf çekeceğim gün hafif bir yağmur yağmıştı. Kuru yaprakları ise, inanın siz dikkat çekince farkettim (sahi ne yaprağı onlar, şimdi bende merak ettim). Bu arada dönem dönem okb atakları geçirdiğim doğrudur lakin kendime sarar boyuttayım henüz, Allah bahçeye sardırmasın |
|
03-08-2019, 23:54 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Sugar Pie Pumpkin
Bitkilerin de laf anladığına artık eminim! Bu çocuk habire erkek çiçekler açıyor diye benden sağlam bir veto yemişti ki, haftasında dişi çiçekler göründü Şimdi de 5-6 tane kabak büyütmekle meşgul. Cinsi gereği çok büyük olmadıkları için hepsini büyütmesine müsaade edeceğim. Nedendir bilmiyorum ama ben bu kabak yetiştirme işinde pek hevesliyim, umarım fotoğraflarda gördüğüm gibi turuncu kabaklarım olur... |
06-08-2019, 03:16 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Erzincan Dermason Fasulye
Yerel tohum satan birisinden edinmiştim bu türü ve oturak kuru fasülyelik bir tür olduğu için sırık kullanmadan ekimini yapmıştım. Lâkin fideler gün geçtikçe kollar atıp sağa sola yayılmaya başlayınca sırık dikmek şart olmuştu. Bugün ise iyi ki bu sırıkları dikmişim diyorum, aksi halde mümkün değil baş edemezdim. Günlük toplayamayacağım için amaç kurufasulyelik yetiştirmekti, ama şuan ne yetiştirdiğimi bilmediğim için muallâktayım. Hâl böyle olunca mecbur şöyle bir karar aldım, “körpeyken yakaladıklarımı tazeye, kaçırdıklarımı ise kuruya ayıracağım”.... |
06-08-2019, 08:13 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Kuru fasulyeyi tazeyken zor yersiniz kılçıklarından dolayı. (diye düşünüyor ve sonucu bekliyorum) |
06-08-2019, 14:40 | #129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Evet, evet bunu daha önce de duymuştum! Lakin henüz ne yetiştirdiğimi bilmiyorum sevgili TCM, daha doğrusu emin değilim😊 Sonucu hepberaber göreceğiz, benim gönlüm kurudan yana... |
15-08-2019, 07:32 | #130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Musquee De Provence Pumpkin
Hani derler ya “tepeden tırnağa güzel!’’ Resimde gördüğünüz kabak bu iltifatı sonuna kadar hakenlerden! Yani; yaprağını mı öveyim, kolay yetişmesinden mi dem vurayım, bereketini mi anlatayım, yoksa bir rivayete göre enfes meyvesini mi dillendireyim? Şuan için lezzeti hariç tüm saydıklarıma kefilim. Keşke her daim bahçede durabilseydim de, çapraz tozlaşmasını engelleyip saf tohumlar elde edebilseydim... Neyse ki geçen sezondan kalma 2-3 adet yedek tohumum var, önümüzdeki sezon ciddi bir titizlikle çalışıp, tüm isteyenler için saf tohumlar elde edeceğimi umuyorum... |
17-08-2019, 07:41 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Sugar Pie Pumpkin
Masaldan fırlamış gibi, tam da istediğimden! Tek pişirimlik (tabi kıyabilirsem) turuncu mu turuncu tatlı kabaklarım �� (şöyle bir camekân içerisinde sehpanın üzerine koyup, cüzi bir miktar karşılığında ziyarete açacak kadar şımarmış durumdayım) Düzenleyen obabilgesi : 17-08-2019 saat 12:38 |
17-08-2019, 10:42 | #132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Aynen 'masaldan fırlamış' gibi.. Pek güzeller.. |
19-08-2019, 01:10 | #133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Black From Tula
Siyah domates varyeteleri arasında, lezzet birincisi olduğunu duymuş ve derhal tohumundan edinmiştim. Şimdi ise sabırla kararmalarını beklemekteyim... Sahi, bu türü yetiştirenlerden yorum alabilir miyim? Sizin lezzet sıralamanızda bu tür kaçıncı sırada? |
19-08-2019, 09:32 | #134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Garibanları niye yerlerde süründürüyorsunuz? Siyah domatesleri sevmedi çevremizdeki bayanlar. Yemeğin suyunu bozuyormuş rengi İnce kabuklu, sulu, hafif ekşimsi tadıyla sevdim ben ama iki yıldır ekmiyoruz. Pespembe-kıpkırmızı ağızda şeker gibi eriyen domateslerimiz varken (bulgar domatesi ilk aklıma gelen örnek) birinciliği kim vermiş buna. |
19-08-2019, 14:32 | #135 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
|
Alıntı:
Domates işte. |
|
19-08-2019, 19:41 | #136 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
Hay Allah domateste de ekşi tadı hiç sevmem, neden bu ekşi tanımı önceden gözüme çarpmamış? Yemeklerden ziyade, salatalarda veya söğüş olarak tüketmeyi planladığım için renkten çok lezzet önemli benim için, ama o ekşi tadı alırsam bu türü direkt elerim. Bu arada amacım süründürmek değil inanın, dalları kırılacak diye düzeltmeye korkuyorum Hayırlısıyla bir kere tadına baksam sonrasında daha cesur olabileceğim... Unutmadan, Bulgar domatesine bu kadar methiye varsa seneye bahçede baştacı yaparım sevgili TCM |
|
21-08-2019, 11:10 | #137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Hasat devam ederken, şöyle toplu bir poz da verelim |
24-08-2019, 18:40 | #138 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Farklı farklı kişilerden biber tohumları edinmiştim. Acemilik bu ya, ne bir etiket, ne de ayırt edici bir nişan... Fotoğrafını paylaştığım sivri biberin bereketini anlatmaya imkân yok. Lakin tohum alamayacağım, bahçede 6-7 çeşit biber türü mevcut ve çapraz tozlaşmaması mümkün değil. Keşke kimden edindiğimi öğrenebilsem de bu türü izole bir ortamda tekrar yetiştirebilsem... |
27-08-2019, 21:25 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Merlot (p1103 amerikan anaç aşı)
Kükürt serperken dalların arasında buldum bu yaramazı Güneş görmediğinden olsa gerek pek sık ve ufak taneli. Ama nasıl güzel bir aroması var, anlatmaya kelimeler yetmez... |
28-08-2019, 09:25 | #140 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 641
|
Ülkemizde yetişen domates çeşitleri arasınada lezzet sıralamasında birinci sırada olmasa dahi ilk 10'a girebilir, ama raf ömrü ve yola dayanımında en sonlarda yer alır. |
31-08-2019, 01:39 | #141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Dermason Fasulye
Hani şu dermason etiketiyle ekip, sırık istemesi sebebiyle cinsinden şüpheye düştüğümüz fasulyelerim... Verimi gayet güzel! Kuru fasulyelik olarak değerlendireceğimiz için baklaları doldurup, hafiften kurumasını beklemekteyiz Düzenleyen obabilgesi : 31-08-2019 saat 04:28 |
01-09-2019, 22:07 | #142 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-08-2019
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 17
|
Sayın obabilgesi, bahçeniz ve paylaşımlarınız çok değerli. Keyifle okudum, takibe aldım. Hasatınız bol olsun. |
02-09-2019, 17:52 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Çok teşekkür ederim, paylaşımlarım sizlerin ilgisiyle değer kazanıyor ve evet ben bişeyler yapabiliyorum diye kendime güvenim artıyor. Eksik olmayın Düzenleyen obabilgesi : 03-09-2019 saat 15:05 |
03-09-2019, 00:24 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Sugar Pie pumpkin & Musquee De Provence Pumpkin
Balkabağı tatlısını ve çorbasını çok severim, ukâlalık gibi olmasın ama pek de güzel yaparım. Kabak yetiştirmeye karar verdiğimde, biri çorbalık diğeri ise tatlı olmaya uygun iki farklı varyete arayışına girmiştim. Yetiştirici önerileri, gurme yorumları vs. derken soldaki varyeteyi (sugar pie pumpkin) tatlı için, sağdaki varyeteyi ise (musquee de provence pumpkin) çorbalık olarak tercih ettim... Tatlı kabağımızı denedik ve ailece tam not verdik, bakalım çorba kabağımızda sonuç ne olacak? (kabaktan yana maşallah bereketli bir sezon geçirdik. Hâl böyle olunca hasat sonrası “-bunları nasıl saklamalı?” diye düşünürken, köylü bir amcamızın tavsiyesiyle müştemilatta samana gömerek muhafaza etmeye karar verdik.) |
03-09-2019, 10:22 | #145 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
|
Deneyim
Alıntı:
10 ay sonra kestiğimde ikisi de acımıştı. Görünüşte hiç sorun yoktu. Yalnız tat acımsı. Bundan sonra soyup, paketleyip derin dondurucuda saklayacağım. |
|
03-09-2019, 20:55 | #146 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
Hımmm, bunu öğrendiğim iyi oldu! Lakin köylülerimiz yıllardır kabaklarını bu şekilde stok yaparlarmış. Pratik olması sebebiyle bende bu yöntemi pek sevmiştim, tekrar bir araştırayım bakayım. Üzüldüm açıkçası |
|
05-09-2019, 15:23 | #147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Dermason
Nihayet kurufasulye hasatımızın büyük bir kısmını bitirdik. Lakin baklalar yeterince iç doldurmadığı için fasulye adına bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyemeyeceğim. Önümüzdeki sezon için hem taze, hem de kuru olarak değerlendirebileceğimiz bereketli bir varyete arayışına girdim.... Bilgilerini paylaşacak tüm dostlara şimdiden teşekkürler |
07-09-2019, 12:57 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Barbunya ile kuru fasulyeyi aynı anda pişirmeyeceğinizi umuyorum. Pişme süreleri, lezzetleri farklı olduğu için uygun olacağını ve memnun kalacağınızı düşünmüyorum. Yok biz baştan hepsini aynı yere temizledik, sonra ayıracağız derseniz kolay gelsin |
07-09-2019, 15:37 | #149 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Alıntı:
Baktım iç az çıkacak, şimdi bir de bunları ayrı ayrı toplarsam psikolojim iyice bozulacak. İyisi mi beraber toplayayım hem gözüm doysun, hem de psikolojimi hazırlayayım. Sonra nasıl olsa ayırırım diye düşündüm. Yani aynen dediğiniz gibi ilk önce bu şekilde karışık iç çıkardık, sonra tane ayıklaması yaparken, fasulye ile barbunyayı ayırdık. Biraz deli işi oldu, lakin çok akıllı olduğum da söylenemez |
|
07-09-2019, 18:33 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Ömürler görün o zaman da nick inizi hatırlatır mütevaziliğinize şapka çıkarırım. Üstelik çok da az görünmüyor toplananlar, beş altı yemek çıkar. |
|
|