03-06-2017, 01:23 | #151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
|
Maşallah güle güle afiyetle yiyin inşallah.Bol bereketli olsun.Bildiğim o ki Tokat topraklarıda verimli oluyor.Herşey yetişiyor.Ne mutlu size |
04-06-2017, 16:56 | #152 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
Ziraat mühendisleri, ziraatçiler, seracılar, çiftçiler ve bir çok kişiyle bilgi alışverişi yaparak uygulama yapıyor, kendimi daha da geliştirmeye çalışıyorum. Hasat kadar daha çok şey öğreneceğiz inşallah .. |
|
04-06-2017, 17:12 | #153 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Patates Hasatı
Seramızın yanında ve arka kısmında bulunan patateslerden biraz topladık. Su ve gübre verilmeden yetiştirildi. Domates ile yan yana gelen bir kaç kök patates yerinden söküldü. Aynı gün içerisinde büyükleri akşam iftar için kuzine sobada tavuklu patates olarak minikleri ise atıştırmalık olarak yine kuzinemizde tereyağ tuz ve toz biber ile pişirdik mükemmel bir tat mutlaka deneyin. Bir de yakından bakın. |
04-06-2017, 17:25 | #154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kuluçkadaki Yumurtaların Işıkla Kontrolü
14.05.2017 tarihinde kuluçkaya yatırdığımız tavuğumuz. Tavuğun altına 17 adet yumurta sürmüştük, sonra tavuk 3 tanesini dışarı atmış fazla geldi herhalde , biz de 15 yapalım dedik. !Tek rakamlar olması gerek Beyaz strafor ve el feneri yardımıyla 12. günden sonra yapılabilen - biz 15. günde yaptık - kontrollerimizde boş yumurta 3 adet kesin olmamakla beraber 12 dolu yumurtamız mevcut ve doğru tahmin. |
04-06-2017, 18:33 | #155 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2015
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 237
|
Alıntı:
|
|
05-06-2017, 03:08 | #156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Sn. mutlu_inan ilk günlerde koyduğumuz 17 yumurtadan 3 tanesinin tavuğun yan tarafında dışarıda olduğunu gördük , tavuk almadı yani biz de yumurta sayısını 15 yapalım dedik ve gruka 15 adet yumurta yatırıldı. |
05-06-2017, 23:33 | #157 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 66
|
Çok ilginç ve müthiş bir olay civcivler şimdi den analı babalı büyüsün uzun ömürlü olsun |
07-06-2017, 10:07 | #158 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Latin Çiçeği Hasatı
Yetiştirdiğimiz latinler çiçeklerini göstermeye başladı. Gördüğümüz kadarıyla Şu an için elimizde 3 renk latin çiçeği oldu Katmerli Sarı Turuncu , hasat edilen yaprak ve çiçeklerin tadına baktığımızda , tere roka arası bir aroması olduğunu gördük . Bahçemizde sürekli karşılaştığımız uğur böcekleri , bu yılın uğurlu geçeceğine mi işaret ? |
12-06-2017, 21:25 | #159 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Mizuna Hasatı
İftar için biraz yeşillik hasat ettik . Bizim körpe mizunalar yetişmiş te tohuma gidiyor. Birazını hasat edip tadına bakalım dedik .. Pek bir aroması yok gibi , besin değeri olarak çok fazla miktarda vitamin yüklü olduğunu biliyoruz. Kuzu kulağı da artık tohuma gidiyor derken biz yine payımıza düşeni aldık . |
12-06-2017, 22:06 | #160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
At Kuyruğu (Kırkkilit) Otu Özütü
At kuyruğu özütü, mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisittir. Tarla atkuyruğu özütü mükemmel bir fungisittir, yani kriptogamik hastalıkların çoğunda etkilidir. • Külleme hastalığı: domateste ve birçok sebzede, çilekte, meyve ağaçlarında ve gülde etkilidir • Mildiyö hastalığı: üzüm asması, domates ve patates gibi birçok sebzede etkilidir • Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı • Elma ve armut karalekesi hastalığı ve monilya hastalığı: büyük ve küçük çekirdekli ağaçlar üzerinde izlenir • Pas hastalığında: birçok çamgillerde, le groseillier, armut ağacında, fasulyede patates, gül, gülhatmi (alcea rosae)... • Septoria hastalığı: tahıl (arpa), sebze (domates, kereviz), meyve (çilek ağacı, armut, Frenk üzümü) ve çiçek (şakayık, glayöl, açelya) • Fide kök çürüklüğü ________________________________________ Özellikleri : Canlandırıcı/ Fungisit At kuyruğu fermante özütü mantar (fungus) hastalıklarını önler ve de aynı zamanda zararlı böcek uzaklaştırıcısı/ kovucusudur. Mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisit olmanın yanı sıra da iyi bir gübreleyici/ gelişim aktivatörüdür. Bu yabani otun kaynatması ise bitkilerin direncini artırır. ________________________________________ At kuyruğu nerelerde bulunur ? Doğada hemen hemen her yerde ve arazilerle bahçe kenarlarındaki tümseklerde bulunur. O daha ziyade asit topraklardan hoşlanır. Sapları bıçakla kesilerek Haziran ayında toplanır. ________________________________________ Bahçede At kuyruğunun yetiştirilmesi Bahçenizde bulundurmak istiyorsanız, onu asla doğrudan toprağa ekmeyin ! Nitekim son derece istilacı bir bitkidir çünkü o bambu gibi, dayanıklı ve görülmeyen köksapları sayesinde yeraltından çoğalır. Doğada yetişen bir at kuyruğunun bir sapını toplayın ya da bir fide satın alıp, onu geniş bir saksıya dikin. ________________________________________ Muhafaza edilmesi Topladıktan sonra, onu açık havada, gölgeli bir yerde kurutun. Ondan sonra, onu kuru bir yerde bir yıl saklayıp, ihtiyaç duyduğunuzda kullanin. ________________________________________ At kuyruğu fermante özütünün hazırlanması • 1 kg taze yaprak (veya 150 g kuru bitki) • 10 litre yağmur suyunda yaklaşık 2 hafta fermente olmasını bekleyin (yüzeydeki kabarcıkların yok olması sıvının hazır olduğunu gösterir) • Süzüp, bir kabın içine dökün. • 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın. At kuyruğu fermante özütünün Kullanımı At kuyruğu, kriptogamik hastalıkların birçoğuna karşı etkilidir • külleme hastalığı, • mildiyö, • yaprak kıvırcıklığı hastalığı • kara leke hastalığı • pas hastalığı, • moniliya hastalığı (güllerdeki kara lekeler) • fide kök çürüklüğü... Bu hastalıkları tedavi etmek için, püskürtücü ile tatbik edilir. Bitkilerin ihtiyaçlarına göre, onu ısırgan otu, karakafes veya eğrelti otu özütleri ile karıştmak ta mümkün. Kullanımıyla ilgili birkaç tavsiye Etkili olmaları için, bu doğal ilaçlar düzenli olarak tatbik edilmelidir. ________________________________________ At kuyruğu kaynatmasının hazırlanması • 100 g taze yaprak toplayın (veya 20 g kuru kaprak). • 1 litre yağmur suyunda 24 saat bekletin. • 30 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin. • Kahve filtre kâğıdı ya da eski bir külotlu çorapla süzün. • 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın. • Fidelerin toprağına ilave edebilirsiniz. • Dikim ve şaşırtma esnasında toprağı sulamak için kullanılabilir : böylece toprak hem dezenfekte olmuş hem de yeniden canlandırılmış olur. Daha sonra da , etkisini devam ettirebilmek için, hassas olan bitkiler düzenli bir şekilde (yaklaşık 15 günde bir) ilaçlanır. • Havalar sıcak ve nemli olduğunda ya da fırtınadan sonra daha sık bir şekilde püskürtülür. ______________________________________ Saklama Fermante ya da kaynatma at kuyruğu özütü, hava geçirmez plastik veya tahta kap içinde, serin ve karanlık bir yerde birkaç hafta saklanılabilir. Metalden kaçınılmalıdır (bitki özütü oksitlenir). Kaynak : Bilgiler Organikoop sitesinden temin edilmiş olup, resimler şahsıma aittir. |
12-06-2017, 22:50 | #161 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Oradan Buradan
Fidelerimizin bir kısmını bu bahçeye diktik . Deşti ve Pembe domates , mor soğan tohumları , fesleğenler scorpion pepper ve daha diğer çeşitlerim .. Nazım abinin bahçesine ortak olduk, birlikte bazı çalışmalar yapıyoruz. Daha sonra bahçe resimlerini detaylı paylaşmayı düşünüyorum. Cenovalar hasata yaklaşıyor. 2 kök tohuma bırakılacak .. Latin çiçeklerinden bir miktar hasat edildikten sonra , artık kendi haline bıraktık tohumlarını sunmasını bekliyoruz. Bizim çılgın ali'sler çiçekleriyle seramızın en dikkat çekeni |
14-06-2017, 21:03 | #163 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Tavuklar ve Civcivler
Gurk yatırdığımız yumurtalardan 5 adet civciv çıkmıştı daha ilk günlerde kalan 4 civcivden 1 paçalı beyaz 3 adet siyah civciv çıktı daha sonra paçalı beyaz civcivide kaybettik Paçalı civcivim oldu diye sevinirken bu sevincimiz çok kısa sürdü. Bu olaydan sonra gurk tavuğun altına 6 adet kepezli civciv satın alıp koyduk. Bu çılgın tavukların yumurtalarını almıştık. Anaçları RIR (Rhode Island Red) Horoz ve Atak-s tavuklar Horoz diye tahmin ediyoruz. Kepezliler |
14-06-2017, 21:19 | #164 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Sn. Zekoş eskiden süregelen , büyüklerimizden duyduklarımız bildiklerimiz bu yönde olduğundandır. |
14-06-2017, 21:31 | #165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Gözdelerimiz
Yeni çeşidimiz , yeni gözdemiz. Yaprak Marul tohumluk bırakmayı düşünüyorum. Merakla kızarmasını bekliyoruz. Nazım abinin kivileride onun gözdesi , Niksar 'da başka bir yerde görmedim. |
17-06-2017, 10:32 | #166 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kabak Hasatı
Kabakları da toplanmaya başladık . Gün aşırı toplanmazsa çok büyüyorlar. Bu ikinci parti topladığımız kabaklar. Daha önce toplamış yemeğini yapmıştık. O kadar lezzetli oldu ki hayatımda bu kadar lezzetli kabağı ne zaman yediğimi hatırlamıyorum. Bir kaç meyve tohumluk bırakıldı. |
17-06-2017, 10:44 | #167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kırmızı Pancar Marmelatı
Yetiştirdiğimiz ürünlerden farklı lezzetler deniyoruz. Bizimkiler çok beğendiler afiyetle yedik. Ekmek üstü lezzet şöleni Ortalama 300 gr gelen pancar hasatımızı yaptık. Kırmızı Pancar yumuşayıncaya kadar haşlandı , kabukları soyuldu ve tencere içerisinde blenderden geçirildi. Derin tencerede bulunan pancarlara yarım çay bardağı su ve bir çay bardağı toz şeker ekleyip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynattık. Yarım limon suyu ve 1 paket vanilya ekleyip , bir kaç taşım daha kaynattık. Afiyet olsun. |
17-06-2017, 18:29 | #168 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Bu tür bir tarif ilk defa duyuyorum, turşusunu ve salatasını yapıyorum ama içine şeker koyulduğuna göre bu reçel falan mı nedir anlayamadım... güzel bir şeye benziyor, görünümü çok güzel. Sn. Resulgur umarım o pancarın yaprak ve saplarını atmamışsınızdır, ben onları soğanla kavurup yumurtalı yapıyorum, çok lezzetli oluyor. Ellerinize emeklerinize sağlık, kabaklar da çok güzel görünüyorlar afiyetler olsun. |
17-06-2017, 22:09 | #169 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 66
|
Eyvah deprem oluyor tam da şu an deprem oluyor tam da size ellerinize sağlık yazıyordum sallanmaya başladı bu verdiğiz tarif pancar marmelat mı |
18-06-2017, 09:23 | #170 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi pancar yapraklarını daha önce yumurtalı yapmıştık pazı ve kırmızı pancar yapraklarını kavurup üzerine 2 yumurta kırdık çok ta güzel oldu. Bu pancarın yaprağını da salataya doğradık , salata da pek beğenmedim. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Alıntı:
Kırmızı Pancarlar Marmelat oldular. Siz de deneyin mutlaka çok güzel oldu. |
||
19-06-2017, 08:40 | #171 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
|
Sevgili Resulgur, bahçenizde dolaşmaktan anlatımınızı dinlemekten keyif alıyorum. Umarım tariflerinize ve paylaşımlarınıza devam edersiniz. Sizden öğrenecek pek çok şeyim olduğunu düşünüyorum. |
19-06-2017, 21:27 | #172 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi tatlı ve renkli paylaşımlar devam edecek .. Saygılar |
|
19-06-2017, 21:40 | #173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Bezelye Hasatı
Sonunda bezelyelerimizi de hasat ettik .. 12.03.2017 tarihinde pamuk arasında 4 günde çimlenen bezelye tohumlarından 13 kök bezelye 18.06.2017 de hasat edildi. 2-3 kg civarında bir mahsul elde ettik. Seranın bir kenarına ektiğimiz bezelyeler file sistemi ile desteklendiler. Tatlı bezelyelerden kalan atıkları bahçemizin diğer sakinleri -2 tanesi 2 gün önce buzağılayan- ineklerle paylaştık, çok ta sevdiler. |
19-06-2017, 22:01 | #174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Hasata Devam
Çalıştığımdan 3 4 gündür seraya gidemedim. Dursun abi aradı nerdesin merak ettik dedi, sağolsun. Yarın geleceğimi söylemiştim. Dursun abiler serasındaki mahsülleri - biber, patlıcan ve salatalıklar - peyderpey hasat edip pazara satışa götürüyorlar. Her gittiğimde biber topla götür, patlıcan topluyoruz sende al biraz diyorlar. Bende var ihtiyaç olursa alırım dediğimde , "kendisi organik yetiştiriyor bak bak bizim yetiştirdiklerimizi yemiyor " diyorlar. Eve giderken baktım poşetle elime biber patlıcan tutuşturdular. Diğer ürünler kendi seramdan .. Bir kaç gün gecikince salatalıklar büyümüş uzamış .. Domates salkımlarımız kendini göstermeye başladı da kızarmalarını bekliyoruz. Red Romaine marul da ilk defa yetiştirdiklerimiz arasında .. Tadı daha iyi sanki biraz da yağlı .. |
21-06-2017, 18:38 | #175 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2017
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 66
|
Sizin nasıl böyle erken oluyor herkes hasat ediyor biz daha çiçekiz |
24-06-2017, 12:17 | #176 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Sn. yelizkahraman sera sayesinde erkencilik sağlıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin bir çoğu seradan , benim de sera dışındakiler sizler gibi hep çiçekte idi bugünlerde artık dışarıdan da fotoğraf paylaşmaya başlayacağım çünkü dışarıda da 1 haftadır meyve dökümü başladı. Saygılar |
24-06-2017, 12:24 | #177 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Reyhan Şerbeti
Sera içerisine 5 kök reyhan fidesi dikmiştim. Çok kısa sürede hasata gelen mor reyhanlardan ilk olarak salatalarda kullandık. Daha sonra Reyhan Şerbeti yapmaya karar verdik. Tarifi mutlaka deneyin. Bir demet reyhan tencerede yerini aldı - içerisine 1 adet çubuk tarçın , 2 3 adet karanfil ve bir kaç tane limon tuzunu ilave edip içerisine 1 litre kaynar su döküp ağzı kapalı şekilde 1 gün dinlenmeye bıraktığımız şerbetimiz servise hazır hale geldi |
24-06-2017, 12:32 | #178 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Havuç Hasatı
21.06.2017 tarihinde yeşil aksamının yeterince geliştiğini gördüğümüz havuçlarımızı hasat ettik. İlk tecrübem Sera da baya bir yer kaplayan havuçlar bir taraftan da geçiş yolumuzu kapatmaya yönelmişti ki hasat etmeye karar verdim. dipten hafif açtığımızda siyah şekerler ortaya çıkmaya başladı sökümü de çok hoşuma gitti çektikçe geliyor maşallah bu şekerleri turşu yapımında kullandım. |
24-06-2017, 12:55 | #179 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği) Özütü
Yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan mucize bitki bünyesinde potasyum barındıran lezzet deposu Hodan. Daha önce hodan özütü yapmayı düşündüğümü söylemiştim. Karadeniz de bol miktarda bulunan kavrulup üzerine yumurta kırılıp yenebilen ve sarması yapılan bu lezzet deposu hodanı araştımaya başladım. Fide dikimi yaptığım bahçede bir kaç kök buldum, tohuma kalmasını beklerken malesef bahçe sakinleri otlarla birlikte hodanları da biçmişler. Burada yöresel adında kaldırık diyorlar. Sonra bir yerde daha olduğunu öğrendim , geçen yıl pazarda da satışını yaparlarmış fakat bu yıl dokunmamışlar. Çok makbule geçti sağ olsunlar Hodan tarlasını keşfettik 2 poşeti doldurduk yaprak ve sapları bir güzel doğrayıp 25 lt lik bir fıçıya doldurduk yarıdan biraz az koyduğumuz hodanların üzerini suyla doldurup 1 hafta kadar demlenmeye bıraktık |
24-06-2017, 13:05 | #180 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Bamyalar da dikildi
23.06.2017 tarihinde bahçemize toplamda 24 adet 2 çeşit bamya fidesi dikip 50 kök mısır ekimi yaptık. Çeşitler ; Sultan bamya -cetincerezci den- köy bamyası ve közlemelik şeker mısır -ticari tohum- |
|
|