26-09-2017, 14:04 | #301 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
Daha önce Adana dan getirdiğim nane fidelerini sera içerisine ekmiştim , ihtiyaç dahilinde toplayıp taze olarak tüketiyoruz. Seranın bir köşesinde duruyorlar şimdilik |
|
28-09-2017, 21:58 | #303 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Çimlenen Tohumlar
23.09.2017 de ektiğimiz yeşillik tohumları ay takvimine göre ektiğimizden midir bilmem 3 gün gibi kısa bir sürede sera içerisinde çimlenmişler bile 3 yıldır etkinlikte paylaştığımız bizim meşhur roket rokalarımız, halen formunu koruyan tohumlar. Tere Marul diye tahmin ediyorum. |
28-09-2017, 22:12 | #304 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Ortakçılarımız
Bahçede ilaçlama yapmadığımızdan bir çok zararlı kol gezmekteler. Doğal yetiştirildiğinden tavukları genelde benim parselde görünüyorum. Garnet domateslerin arasında yumurta bile yapmışlar , baktım 4 tane yumurta var koydum sepete , br daha da oraya yumurtlamadılar. Her gittiğimde bir kaç domates bu şekilde gözüme çarpıyor. Gagalanmış domatesler. Bahçeye ortak olan tavuk ailesi . Hatunların arasında tek bir horoz var, her an tetikte geziyor. Bu keratalarda benim seradan çıkmazlar. Çağırdığımda paçalı bacaklarıyla paytak paytak koşa koşa geliyorlar. Biliyorlar ağızlarının tadını |
28-09-2017, 22:22 | #305 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kurutulmuş Biberlerimiz
Biber kurutma işini tamamladık sanki , bahçede yetiştirdiğimiz biberlerden elimizde ne varsa kuruttuk durduk . Bhut jolokia , Arnavut, Jimmy Nardello , Jalapeno , İsot , Emcelli , Stocky red roaster aklıma gelenler. |
28-09-2017, 22:37 | #306 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Patlıcanlar
Bu yıl patlıcan yetiştirmede pek iyi sayılmayız. Ekilen fide sayısına göre hasat yeterli düzeyde olmadı. Yine de evimizden aylardır patlıcan eksik olmadı. İlaçsız yetişen bu fideler ilk zamanda patates böceği istilasına uğradılar ve delik deşik yapraklı iskeletler kaldı. Kendi halinde yetişen fideler havaların serinlemesiyle birlikte yeniden atağa geçtiler. Yerel çeşitler hastalıklarla boğuşurken F1 çeşit ten bayağı ürün aldık. Vilmorin A117 F1 patlıcan. Verimi iyi tadı pek iyi değil yine de kendisiyle tanışmış olduk . Seneye F1 çeşit ekmeyi düşünmüyorum. 1 buçuk metre boylanan fidelerin keyfi yerinde Görsellik ve şekil düzgünlüğü raf ömrü gayet iyi .. Bu garibanlar da tek tük verip durdular. ( yerel çeşit ) Yeni çiçekler ve yeni meyveler oluşuyor. |
30-09-2017, 21:19 | #307 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domates Rekoru
2017 yılının rekoru desek yeridir. Daha önce 600 gr civarında aldığımız domateslerden şimdi de 955 gr la 2017 yılının kapanışını yapıyoruz. Bu yakışıklıya sahiip olduğumuz için çok mutlu olduk . Çekirdekleri tohumluk olarak alınan domatesimiz. iri parçalar halinde dilimlendiler ve fırın tepsisinde yerlerini aldılar. Başka domates kullanmadık |
30-09-2017, 21:29 | #308 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Saksıda Biber
Balkonda saksıda yetiştirdiğimiz Jalapeno Biber lerimizin verimi pek olmadı. Nedeni ; Düzenli bakım gübreleme ve sulama gerektiriyor. Saksının içerisinde köklerin hareket edeceği yer kalmamış Orlon iplik gibi olmuş kökler sarmaş dolaş Dar alandan sera içerisine diğer 3 kök jalapeno biberlerin yanına taşıdık bu güzelleri Kökler iplik gibi örülmüş toprağa .. Yeni yerlerinde bakalım nasıl verime geçecekler. |
30-09-2017, 21:37 | #309 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Garnet Verim
Seneye yerini garantileyen çeri domateslerimiz den çikolata domates Sn. birnefestoprak tan gelmişti Uzun zamandır bu şekilde hasat ediyoruz, sabah kahvaltılarda minik şekerler gayet lezzetliler. Yaprakları çarşaf gibi kaldırıldığında altından bir hazine çıkıyor. Kurda kuşa yem ettik onlarda doymuş anlaşılan, yetişemediklerimiz dalında kuruyup dökülüyor. |
04-10-2017, 22:17 | #310 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Fasulyeler
Bu yıl fasulye ve börülcelerden gayet memnunuz. Erkenci fasulyelerden sonra havaların serinlemesiyle bize lezzetli fasulyelerini sunan bu tür çok lezzetli damakla ezilen yumuşacık, pişken bir fasulye Lokum gibi ağızda hemen dağılıyor. |
04-10-2017, 22:29 | #311 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Börülcelerde Verim
Yukarıda da belittiğim gibi bizi fazlasıyla memnun eden börülceler. Sezon boyunca sürekli topladık durduk. Kimisi de gözden kaçıp tohumluk oldular. Fazlasıyla tohum aldık Bu yıl 2 çeşit börülce tohumu ektik . - Karagöbek Börülce ve Lolaz Bunlar da sezon başında diktiğimiz - kardeş bitki - kadifeler , ne hikmetse havalar serinlediğinde üzerileri çiçek doldu , çiçek açmak için biraz geç kaldılar gibi, bahçe son demlerinde |
07-10-2017, 21:57 | #312 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Bahçede Son Durum
Bahçede artık sona doğru yaklaşıyoruz. Artık mevsim değişikliği ile birlikte havalar soğumaya başladı. Domateslerden kızaranları ve rengi sararanları toplamaya devam ediyoruz. Kellog ve Loxton lass lar halen azda olsa meyvelerini göstermekteler. Sn. Muda nın da tavsiye ettiği gibi sera içerisinde bir köşede duran nanelerimiz. Tohum kapsülleri oluşan fesleğenler arıların ziyaretçi akınına uğruyor. |
07-10-2017, 22:05 | #313 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alis' Pembe Kiraz Domates
Bu yıl ektiğimiz domateslerden bizi çok şaşırtan bu türü izlemeye devam ediyoruz. Şimdi de sanki bahar gelmiş gibi çiçek açtı da onlarca meyve tutumu oldu. Hava biraz daha güneşli seyrederse bu minik şeker domatesler de kızaracak gibi duruyor. Sera içerisinde yetişen bir kaç çeşit sebzenin kışın dahi köklerini sökmeden deneme yapmak istiyorum . Bakalım ne kadar daha biz varız diyecekler. Bu konuda alis ler sanki biz bitti demeden bitmez der gibiler. Takipteyiz |
07-10-2017, 22:15 | #314 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Trinidad Scorpion (Butch T Soyu)
Bu yıl üzerine titrediğim çeşitlerden birisi de 2011-2013 yılları arasında acılık sıralamasında dünya rekorunu elinde tutan bu Capsicum chinense türü biber. Çapraz tozlaşma olayını engellemek için saksılarda ücra bir köşede yetiştirildiler. • Tohumun geldiği yer: Sn. bahcedenn e buradan çok teşekkür ederim. |
07-10-2017, 22:31 | #315 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Patlıcanlar
Daha önce bahsettiğim çiçek resimlerini paylaştığım tek tük veren gariban patlıcanlar diye bahsetmiştim alınmış olmalılar ki yerli çeşit olmasına rağmen düzgün parlak yüzeyli eşit boylarda 2 kg kadar ürün hasat ettik. Toplandıktan sonra 2. gün kızartma yaptım. Nefis lezzetli oldular. Yan kase de bulunan Armut Pekmezi - soframıza kadar gelen bu değerli pekmezin hikayesini de ilerleyen zamanlarda paylaşmayı düşünüyorum. Seramıza dadanan bu kartal bakışlılar , sera dışında da işlerini temiz bir işçilikle sürdürmekteler. Nedense genelde turuncu domateslere yönelmişler. En fazla nasiplendikleri domates - kellog breakfast- ı tercih ediyorlar. |
10-10-2017, 21:22 | #316 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Armut Pekmezi
Yaşadığımız yerin kırsal kesimlerinde bol miktarda armut mevcut. Zamanı geldiğinde pazarda satışa sunulan armutlar bol miktarda olduğundan büyük oğunluğu pekmez yapımında kullanılıyor. Armut zamanı gelince pekmez yaparız demişlerdi. Bu etkinliğe bende ortak oldum yaklaşık 4 çuval 3 çeşit armut topladık . Armutlar boğazda takılan cinsten fazla olgunlaştığında içi kahverengileşmeye başlıyor. Tam pekmezlik işte .. Soframıza kadar gelen armut pekmezimiz diğer pekmezlerden daha hoş ağır olmayan bir tadı var. Yoğutlu pekmezi çok nefis , biz çok beğendik |
11-10-2017, 10:27 | #317 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2017
Şehir: İstanbul - Balıkesir/Ayvalık
Mesajlar: 182
|
Afiyetle tüketin daha sonra detaylı bir tarifini paylaşırsanız belki günün birinde bizde yaparız |
11-10-2017, 10:38 | #318 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
|
Afiyet olsun Resul .Ben koşturmaca içerisinde olduğumdan bu sene çeşitli çalışmaları yapamadım. Fırsat bulduğumda tere ,roka ,maydanoz ,ıspanak ,dereotu ,turp ve farklı çeşitlerdeki marulları ektim bekliyorum. Başımızdan biraz sıkıntılar geçti.Birinci sınıf okutuyorum. Ancak fırsat bulduk. |
11-10-2017, 19:40 | #319 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Mor Reyhan Tohumu
Sera içerisinde yetiştirdiğim 3 kök mor reyhanı tohumluk olarak bırakmıştık . Önce çiçeklendiler. Daha sonra tohum kapsüllerini oluşturdular. Hasat ettiğimiz mor reyhanları demet yapıp asarak kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tohumlar sıyırma ve üfleme yöntemi ile alınacak |
11-10-2017, 19:47 | #320 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Sn. blick teşekkür ederim. Bu iş bayağı bir zahmetli saatlerce sürüyor. İlerleyen dönemlerde tarifine de deyinebiliriz. Alıntı:
|
|
11-10-2017, 20:04 | #321 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domatesler Sökülüyor
Yağmurların başlamasıyla oturak domateslerimiz börülce ve fasulyelerimiz zarar görmeye başladılar. Oturak domateslerin bir kısmının sökümünü yaptık . Kadife çiçeklerini de kimini budadım kimini de söktüm attım. Sırık domatesleri alt dallarını budayıp sırıklara bağlama esnasında kazara kopup yere düşenler de oldu . Bu kadarı yeter dedik , turşusunu da yaptık daha önce turşu tarifi ve paylaşımları yapmıştım. Yerini çok sevmiş olmalıki domates kökleri iyice kalınlaşmış gelişmiş , iyi tarım bol verim. |
20-10-2017, 09:44 | #322 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kırmızı Pancarlar
Kırmızı Pancar hasatını şu günlerde bolca yapıyoruz. Elimizde çok fazla var , şeker pancarları ile birlikte hasat ediliyorlar. Ticari tohum bunlar tatsız tuzsuz ... Daha önce yetiştirdiklerimde şeker oranı fazla idi Salata olarak , marmelat yapımında kullandık son olarak da fırınlamasını denedik Fırın torbalarına yumruk iriliğinde kesilen parçalara biraz zeytinyağı 1 diş sarımsak tuz kara biber ve biraz da kekik atıp torbaları bağlayıp yolladık fırına Sonra küp küp doğrandılar ve buzdolabı poşetlerine konup derin dondurucuya atıldılar. Çorba ve salatalarda kullanmayı düşünüyoruz. |
20-10-2017, 09:55 | #323 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domates Ağacı
Domatesleri sökmeye devam ediyoruz. İddalı domateslerimizden Deşti Domates yıkılmadım ayaktayım diyor üzerinde çok fazla domates var, geceleri soğuyunca kızarmalar çok geç oluyor. Deneme yanılma usulü domates ağacı yapalım dedik. Sökülen domateslerden birazını çit direğine astık , kızaran domateserimizi toplayabileceğimizi ümit ediyorum. |
20-10-2017, 10:05 | #324 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Hasata Devam
Verim azalsa da hasata devam ediyoruz. Bugünlerde havalar güneşli gidiyor , böyle devam ederse dalındaki domatesler de kızaracak ve bizi epey idare edecek gibi görünüyor. Yeşillik hasatına da ufaktan bir giriş yaptık çok şükür. Son anda ekmeye karar verdiğim kışlıklar bayağı bir kendini göstermeye başladılar. Bi kaç kök kuzu kulağı köklü bir şekilde sera içerisine aktarıldı. Bu da çoğaltmayı düşündüğüm mis kokulu pembe karanfil Tohum hasatına da devam ediyoruz. Sultani bamyalardan yeterince tohum tedarik ettik çok şükür. |
20-10-2017, 13:09 | #325 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Tohumların dizilişi Kleopatra nın tacına, bamyalar da Brütüs ün bıçağına benzemiş Pek güzeller ellerinize sağlık. |
21-10-2017, 14:55 | #326 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Sn. TCM çok teşekkür ederim. Güzel bir benzetme olmuş |
25-10-2017, 17:58 | #327 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domates Ağacı 2
Resulgur / Bahçe, Sera Yeşil domatesleri kızartma işleminde burada anlatmış olduğumuz 1. yöntemimiz başarılı olmuştur. Kökleriyle birlikte sökülen domatesler çit direğine asılmıştı Domateslerimiz kızarmaya başladılar. Havalar güneşli olunca 5 günde % 30 luk kısmı kızarmış |
25-10-2017, 18:40 | #328 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Domates Hastalığı
Bu sene epey domates ekmişiz. Hasat devam ediyor. Soğukların başlamasıyla birlikte artık domateslerde hastalıklar görülmeye başladı . Burada soğuk vurmuş diyorlar. Siyah lekeler oluşmaya başladı Dışarıdaki domatesleri toplamaya karar verdik. |
25-10-2017, 19:16 | #329 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Yeşil Domatesler
Hal böyle olunca vakit kaybetmeden yeşil domateslerin tamamını bahçeden toplamaya başladık. Peki nasıl değerlendirebiliriz ? Diye düşünürken yemeğini turşusunu kızartmasını yapmak ilk aklımıza gelenler. Daha üzerinde ortalama 5 - 10 kg domates var. Çiftçiler kışlık hasatlarına başlamışken biz daha yaz sezonundan kalanlarla uğraşıyoruz. Gecelerin soğumasıyla kızarmaları geciken domateslerden çatlayanlar oluyor. Bu kovanın tamamı komşulara dağıtıldı. Yeşil domates turşumuz da hazır. İçerisinde ek olarak nohut ve yeşil nane de var. |
27-10-2017, 13:35 | #330 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Yeşil Domatesler 2
Domateslerin kızarması için daha önce paylaşmış olduğum yöntemde kökleriyle sökülen domatesleri toplu bir şekilde askıya almıştık ve başarılı bir sonuç elde etmiştik. 2. bir yöntem daha deniyoruz. Karton koli içerisine birbirine değmeyecek şekilde dizilen -bir tarafı çürük ezik olmamasına dikkat edin - domatesler aralarına ve üzerilerine saman atılarak kat kat diziliyor. Kolinin kapağını da kapatıp samanlığa koyduk. Bakalım ne kadar dayanacak ? Kızarma işlemi olacak mı ? Kaç günde kızaracak ? v.s aklımıza takılan soruların cevabını zamanla anlayacağız. |
|
|