agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Vildan Sönmez

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-04-2007, 17:23   #1
Ağaçsever
 
Meksika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 88
Galeri: 48
Meksika / Bahçe

Merhaba,

Yıllar sonra nihayet bahçeli bir evim oldu. Geçen bahar büyük bir iştahla ne bulursam diktim. Plansızlık elbette istediğim sonucu almamı engelledi.

Bahçenin bir kısmı çim oldu, kadife çiçeklerinden sınır yaptım, asma var, begonvil, patlıcan, kabak, biber, domates, salatalık, çilek derken iş kontrolden çıktı. Şimdi sebzeler köklendi, toprak havalandırıldı, öylece beni bekliyor. ( Bu arada 10 kök kadar da kasımpatı var hala, ortanca var 3 adet, ıtır bir adet, 2 tane de servi.)

Bugün yine dayanamadım ful aldım, kartopu aldım, balkona sakız sardunyası aldım.) Bahçem 30 m2 kadar, bahar ve yaz aylarında güneş hemen her köşesini şöyle bir görüyor.

Yan bahçeyle aramızda teller var ve o tarafın görüntüsü pek güzel değil. Yani tellere bir tür ve tercihen her zaman yeşil kalan sarmaşık sardırmak istiyorum. Geçen bahar denedim ama çıkan sarmaşık türü çok uzayıp, asmaya dolandı, alt kısımlar çıplak, üst kısımlar çiçekli kaldı. Sonbaharda da kurudu.

Sonra balkon altına gelen ve kısmen gölge olan yerde yonca denedim olmadı. Ben böyle saatlerce yazabilirim aslında.

Özetle bana fikir verip yardımcı olacak birileri var mı acaba buralarda?

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 19:32   #2
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Yaz - kış oturacağınız bahçeli bir eviniz olduysa ne mutlu size. Güle güle sağlıkla oturun. Size zarif beyaz çiçekleri olan bir sarmaşık var, ondan göndermek isterim. Çok görülmüş bir tür değil,Trakya soğuğunda denenmiş çok yıllık bir tür. Adını bilmiyorum ama fotoğrafı ağaçlardaki galerimde var.

dalya35 beğendi.
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 09:23   #3
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Sayın Meksika , tel çit için hedera (kaya sarmaşığı) önerebilirim. Herdem yeşil ,bol yapraklı ama geç büyür. Daha hızlı büyüsün derseniz passiflora(saat çiçeği) öneririm. Hem çok hızlı büyür hem de çok güzel çiçekleri var. Gölge alanlarınız için dikondra repens önerebilirim. %90 a kadar gölgeye töleransı var.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 12:56   #4
Ağaçsever
 
Meksika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 88
Galeri: 48
Merhaba Vildan Hanım, bahsettiğiniz sarmaşık gerçekten çok hoş ve değişik. Bana ulaştırabilmeniz için ne gerekiyor, kargoya verilebilir mi vs? Bir de büyüme hızı nedir bilginiz var mı acaba? İzmir iklimi sorun olur mu? Dikileceği yerde neredeyse tüm gün güneş alacak, su ihtiyacı ne kadar? Bahsettiğim tellerin görüntüsü aşağıda, tellerin önünde de sebzelerim görünüyor.




Sayın Tabiat,
Kaya sarmaşığı mutfak balkonumda var. Gerçekten yavaş büyüyor. Sözünü ettiğiniz diğer türleri şimdi hemen araştıracağım. Çok çok teşekkür ederim. Sarı yaseminin de hızlı büyüdüğü ve tel örgü için uygun olabileceği söylendi. Ne dersiniz?

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 13:09   #5
Yeni Üye
 
ElisaDay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 4
Sayın Meksika,
fotoğrafın tarihinden de anlaşıldığı üzere bahçenizin geçen yılki görünümü çok şirin ve yeşil. Sarmaşık seçminiz ne olursa olsun bahçeniz bir an önce yeşil olsun isterseniz elinizi çabuk tutmanızı öneririm. Zira Nisan ayını yarılamak üzereyiz
Benim tavsiyem frenk asmasıdır. Hakikaten sevgi dolu bir sarmaşıktır, sarıp sarmalar. Hatta sevgi arsızı olduğundan bu sarmalama işini abartabilir. Sarmaşığın kontrolden çıkmasını istemiyorsanız bahçe işlerine meraklı bir arkadaşınızın yardımıyla budama işini halledip sarmaşığınıza "no pasaran" diyebilirsiniz.
Neşeli günler dilerim.

ElisaDay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:22   #6
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Tel ile çakıllar arası oldukça dar görünüyor. Siz bu alanda hem sebze hemde sarmaşık yetiştirecekseniz sarmaşığın sadece tele sarılacak , çalı formu almayacak türden birşey olması gerek. Örneğin hanımeli, yasemin gibi türler bir taraftan boylanırken bir taraftan da genişliyor, hacim kazanıyor. O yüzden bu alana tavsiye etmem. Ama duvarla çitin kesiştiği köşeye bir tane dikilirse hem kesişim yerini kapatır hem de bahçede hoş bir çeşidiniz daha olur. Tabii bu benim fikrim karar sizin.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:29   #7
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Bu arada yol ve çevresindeki çakıllar çok hoş durmuş ama bir tavsiyem var. İzmir'de olduğunuza göre çim karışımınızda büyük ihtimalle bermuda vardır. Bermuda zamanla tagateslerin olduğu çiçekliği ele geçirecek ve sizi sürekli çapa yapmaya mecbur edecektir. Fotoğrafta ucu görünen beyazlıklar kayrak taşıysa eğer bence taşlardan hemen sonra iri dere taşlarıyla bir sınır yapın ve çiçekliğinizi genişletip , çift sıralı dikim yapın. Taşlar bermudanın çiçek parselinize atlamasını zorlaştıracaktır.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 19:24   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
benimde en arzu ettiğim şey bir büyük bahçemin olması sarozda bir köyde arsa aldık şimdiden dört bir etrafına selviler diktim.
nevşehirden bir arkadaşım çavuş üzümü çelikleri getirdi balkonda saksıya ektim.göz verdi.seneye ekicem
zeytin ağaçı ekmek istiyorum ama bu bölge kışları soğuk geçtiği için verimli olmuyormuş.Seralardan alınan fidanlar ege bölgesinden geliyor.Halbuki doguda soğuga dayanıklı türler varmış.bir arkadaşımın Mardin'de poyraz alan yerde zeytin bahçesi varmış.Bana bir çelik getirsin diye 4-5 aydır peşindeyim ama sonuç giden gelen yok.ama inşallah bulucam

flyactivediver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2007, 19:51   #9
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Flyactivediver aramıza hoşgeldiniz, bahçecilik hikayenizi dinlemek hoşumuza gidecek. Bu arada hem kendinizi tanıttığınız, hem de üye bilgilerinizi doldurduğunuz için teşekkür ederiz.

Bahçeniz konusunda aklınıza takılan soruları uygun başlıklarda sorarsanız zevkle yardımcı oluruz.

Yalnız sizden ricamız Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında başlığına da bir uğramanız. Biz ağaçlardan başka Türkçe'yi de koruma konusunda gayretli bir siteyiz. Teşekkürler.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2007, 16:10   #10
Ağaçsever
 
Meksika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 88
Galeri: 48
Çiçeği burnunda bir "bahçeci" olarak, 2 yıldır edindiğim bilgileri sanırım yine bu başlık altında paylaşmak doğru olacak. Bahçemizin bir kısım görüntülerine de "çim alan oluşturmak" başlığından ulaşabilirsiniz. Çok severek uğraştığım ancak bilgisizlik yüzünden çoğu zaman karar vermekte, planlama yapmakta, bitki seçmekte zorlandığım için yeni bahçeçilere belki biraz faydam dokunur bu şekilde.

İlk öğrendiğim bahçenizde bulunan toprağı tanımaya çalışmanız gerektiği. Bu konuda bildiklerim denizde damla sayılır, hiç kafanızı bulandırmayayım, siz bir bilene danışın mutlaka.

İkinci olarak, bahçenizde ekim dikim yapmaya başlamadan önce ne istediğinizi iyi düşünün ve planlama yapmaya çalışın. Yoksa benim gibi bahçenizde dönecek yer bulamaz, bitkilerinizle gerektiği gibi ilgilenemez, bir sürü çiçeğinizin kurumasına neden olabilirsiniz. Gereğinden fazla çeşitle toprağı yormak ve verimliliğini yok etmek de mümkünmüş.)

Bahçenin hangi bölgesinin ne kadar ve ne süreyle güneş gördüğü çok önemli. Bitkilerin çoğu gölge sevmiyor. (Örneğin aynı zamanda dikilen aynı boyda iki limon serviden biri gölgede diğeri güneşte kaldı ve güneşte olan diğerini 2 ye katladı. Elbette bu yıl küçücüğün yeri değişti.)

Çıkmak zorunda olduğumdan burada kesiyorum. Eğer yazmam gereksiz ise, ya da bu tarz bilgiler zaten bu sitede varsa beni uyarın lütfen. Çünkü daha önce de söylediğim gibi saatlerce yazabilirim.

Herkese kutlu ve mutlu bir 23 Nisan diliyorum. Sevgiler.

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2007, 20:07   #11
Ağaçsever
 
ahmetsahip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: edirne
Mesajlar: 30
Galeri: 44
benimde sarozda yazları gidebilecegım ,danışment koyunde bir evimvar 95 yılından beri ugraşıyorum denize umarım uzaktır .degılse allah yardımcın olsun .denize açık alanda yani lodos alan tarafta akasya.igde, hanımeli,ters aşılı dut,süs elması,süseriği,sarmaşık gül .amerikan sarmaşıgı,asma aklıma gelenler bunların perfonmansı yuksek,kesinlıkle ığne yapraklı ağaçlar yaşamıyor veya bir süre sonra bozuluyor.lodosa kapalı ve kuzey ruzgarını almayacak yerde lımoni servi ,ardıç,ladinler,mor salkım,lavanta ve türleri,güller,manolya,çalı türlerinden berberis,potispurum bodur.özellıkle potispurum, lımoni servi ve mor salkım toprak bakımında gerekli şarlar yerine getirilirse süper oluyorlar.benım denemedıgım bitki pek kalmadı ılıman ıklımı seven herşey sarozda donuyor.şimdilik aklıma gelenler bunlar kolay gelsın sulama konusuda çoönemli sahile yakın yerlerde açılan kuyulardakı sular bir süre sonra tuzlanıyor oda başka bir problem.

ahmetsahip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2007, 10:16   #12
Ağaçsever
 
Meksika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 88
Galeri: 48
Merhaba, bahçem denize yakın ama apartmanlar arasında kaldığı için sözünü ettiğiniz risklerden uzak. Yazlık bahçesi değil yani. Çim alan oluşturmak başlıklı yazılarda bahçenin fotoğrafları var. Sizin bahçe bir hayli büyük sanırım, benimki 30-35 metrekaredir. 95 yılından beri uğraştığınıza göre artık uzman bahçeci olmuşsunuzdur. Bilgilerinizden yararlanmak isterim.

Yarın buraya lavanta diye aldığım bir çiçeğin fotoğrafını yükleyeceğim. Saksıya diktim, bahçe toprağı ile torf karıştırarak diktim. 15 günde boy attı. Türü ile ilgili bilginiz varsa yardımınızı isterim.

Saroz tarafını hiç bilmiyorum. Siz de bahçenizin fotoğraflarını yükleseniz be güzel olur. Kolay gelsin.

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 11:25   #13
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Sayın Meksika çit için bence izmire en uygun böğürtlen iri meyveli sarmaşık tipi olmalı.Birkaç çeşidi var mavi çiçek açanın çiçekleride meyveside çok güzel.

bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2007, 13:58   #14
Ağaçsever
 
Meksika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 88
Galeri: 48
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sgörünüş Mesajı Göster
Sayın Meksika çit için bence izmire en uygun böğürtlen iri meyveli sarmaşık tipi olmalı.Birkaç çeşidi var mavi çiçek açanın çiçekleride meyveside çok güzel.
Böğürtlen hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten iyi fikir aslında. Söylediğiniz böğürtlenin fotoğrafı var mı sizde? Biraz buralarda araştırayım ben de.. Bu yıl da ipomealarla idare edeceğim artık, kışın da yeşil ve çiçekli kalabilseler memnunum aslında ama malesef kalamıyorlar işte.. Böğürtlen kışın da yeşil kalabilir mi ki?

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2008, 00:55   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3
meksika lütfen bana ege üniv botanik bahçesinden resmini çektiğiniz 398 nolu bitkinin adını yazar mısınız teşekkürler

eczebru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024