agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni10669Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-09-2016, 18:14   #901
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
...Fakat özellikle 40 yaş üstü aşıcıların , yaptıkları bir çok göz aşısını bir sonraki sezonda nereye yaptıklarını arayıp bulmak için debelenirken helak oldukları da dilden dile söylenegelmektedir.)...

Aşı yaparken gözlük kullandım diye olayı abartmayalım lütfen. Tamam yaşım 45 olabilir ama aşı yaptığımız yeri de karıştırmayız herhalde. O kadar fotoğrafı boşuna mı çekip ekledim buraya, karışırsa resimlere bakarız adak ağacının.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
... Aşılar hele bir tutup gelişmeye başlasınlar nasıl koruyacağımıza da o zaman karar veririz artık.
Tuttu işte bizim aşılar, elleyince düştüler ya, daha neye bakacaz, iş çıkarmayın artık...


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Durgun aşı olduğu için kesmemek gereklidir. Yoksa aşı tuttuğu zaman uyanır ve erken sonlarda soğuğa yakalanır.
Tamam İsmail Bey sağolun uyarı için, malum arkadaşların dediği gibi yaş kemale erdi, unutmazsam kesmem.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Allah iyiliğinizi versin, 20 dakikadır buna gülüyorum
Ömürler görün hepiniz, sabahtan beri yetişmeyen, unuttuğum işler, stres vs. derken sayfayı açıp sizleri görünce rahatladım, yüzüm güldü

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gülnur Yetkin Mesajı Göster
TCM ve Lonicera o kadar yalın ve anlaşılır bir aşılama kılavuzu olmuşki, ilk gördüğüm ağaca aşı yapmak istedim, hem de 40 yaş üstü olduğuma bakmadan... Tüm aşılarınızın tutması dileği ile.
Siz 40 üzeriyseniz sorun yok ta, aşılayacağınız ağaç 40 ın üzerindeyse yukarıdaki 'göz aşı' olayı çıkmaza giriyor galiba

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 09:40   #902
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Taze fasulye yemeği;

Yazın en sevdiğim yemek. Salçasız, sadece domatesle,zeytinyağlı, bir de bahçenin domatesleri ve acı biberler varsa yanında yemede seyret.
İçindeki taneler geç topladığımız için (her zamanki gibi) kartlaşanların taneleri. Salça olmadığı için rengi soluk kaçsa da salçanın kokusu yerine yerli domateslerin tadı-kokusunu tercih ediyoruz.

Name:  taze fasulye yemeği 01.09.2016.jpg
Views: 913
Size:  27.0 KB

Karnabaharlar epey olmuş,

Name:  karnıbahar 07.09.2016.jpg
Views: 944
Size:  45.2 KB

Hele bu tam bir yemeklik, klasik zeytinyağında soğanı pembeleştir, biberi ekle, salçayla biraz kavur, beğendiğinde sebzeleri, havuç-patates-sarımsak vs. ekle tencerede karnabaharları tamamen örtmeyecek kadar su ekle ve pişmesini bekle.

Name:  karnıbahar 1- 07.09.2016.jpg
Views: 931
Size:  40.0 KB

Kerevizler,

Name:  kereviz 07.09.2016.jpg
Views: 927
Size:  47.0 KB

Lahana,

Name:  lahana 07.09.2016.jpg
Views: 988
Size:  61.9 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 09:56   #903
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Brokoli ile geçen sene tanıştık, tanışıklık vardı da fiziksel temas geçen sene bahçemizde tesadüfen diktiğimiz hazır brokoli fideleri sayesinde oldu ve yıllarca çok şey kaçırdığımızı anladık.

Name:  brokoli 09.09.2016.jpg
Views: 941
Size:  43.3 KB

Üzerindeki yeşil harici görülen kahverengi-morumsu renk değişikliği güneşin yüzündenmiş, bu sene biraz erken ekmişiz, geçen sene daha geç yiyebilmiştik.
Dün koruk sarımsak zeytinyağı ile haşladığımız brokolileri harmanladık. Bunu salata gibi her yemeğin yanına yakıştırıyoruz biz. Yani taze faulsye yemeğinin yanına, et yemeğinin yanına veya et tabağının kenarına, veya tek başına rahatlıkla ve zevkle tüketiyoruz.

Name:  brokoli 1-09.09.2016.jpg
Views: 1008
Size:  42.9 KB

Bu resmi çekerken deklanşör hızını oldukça azalttığım için ışık fazla gelmiş,

Name:  brokoli 2-09.09.2016.jpg
Views: 946
Size:  60.4 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 10:06   #904
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Geçen hafta üst mesajlarda tuttuğunu tahmin ettiğimiz aşıların resimlerini vermiştim.

Bu aşıların bugünkü halleri,

Name:  tutan aşı 1- 09.09.2016.09.2016.jpg
Views: 995
Size:  28.6 KB

Önceki resimde yeşilimsi olan gözler şimdi koyulaşmış ve gözün etrafındaki ana ağacın gözü örten kabuğunun olduğu açıklık genişlemiş. Arkadaşların önerileri çerçevesinde aşıları-bağları bir daha ellemedim.

Name:  tutan aşı 2- 09.09.2016.09.2016.jpg
Views: 971
Size:  24.5 KB

Tutunca böyle mi olacak bilmiyorum, neyse, zaman her şeyi gösterecek

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 11:04   #905
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Geçen hafta üst mesajlarda tuttuğunu tahmin ettiğimiz aşıların resimlerini vermiştim.

Bu aşıların bugünkü halleri,

Eklenti 627294

Önceki resimde yeşilimsi olan gözler şimdi koyulaşmış ve gözün etrafındaki ana ağacın gözü örten kabuğunun olduğu açıklık genişlemiş. Arkadaşların önerileri çerçevesinde aşıları-bağları bir daha ellemedim.

Eklenti 627295

Tutunca böyle mi olacak bilmiyorum, neyse, zaman her şeyi gösterecek
Sizin bu aşılar tutarsa pek "gözü kara" olacak anlaşılan

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 11:57   #906
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
Sizin bu aşılar tutarsa pek "gözü kara" olacak anlaşılan
Benlen dalga geçiyorsunuz siz*. 10 sene sonra bu 'kara göz'lerin koskocaman dallarına salıncak kurup sallanırken kestanelerinden yiycem, size de 'umduğcuk**' yapcam.

* Bu dallarda olacak meyveleri hatırlatırsanız ömrümüz olur, gücümüz yeterse inşallah bu müthiş 'aşılama hikayesine' katkısı olanlara göndermek isterim

Umduğcuk** lafını buralarda 'kıskandırmak' anlamında kullanıyoruz ancak pek yaygın değil herhalde ki google amca ya sordum kahkalarla güldü.

buyukcicek.com dan sezon sonuna doğru aldığımız dahliyalardan biri daha açtı, pek güzel. Dört gözle beklediğimiz altı-yedi tane daha var. Onlar açana kadar biz göçecez aşağıya

Name:  büyükçiçek.com dalyası 10.09.2016.jpg
Views: 934
Size:  65.4 KB

Papatyamsı aster ve önünde cosmoslar.

Name:  papatyamsı aster 09.09.2016.jpg
Views: 991
Size:  47.8 KB

Daha önce resmini eklemiştim ancak asterin üzerindeki tomurcukların pek çoğu açtığı için bu yeni ve daha güzel halini eklemek istedim. Yanındaki phylox ise yavaştan kocuyor artık.

Name:  aster - phylox 09.09.2016.jpg
Views: 921
Size:  68.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 12:27   #907
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Benlen dalga geçiyorsunuz siz*.

...

Umduğcuk** lafını buralarda 'kıskandırmak' anlamında kullanıyoruz ancak pek yaygın değil herhalde ki google amca ya sordum kahkalarla güldü.

...
Estağfurullah dalga denizde olur bizler karada dolaşıyoruz

Sizin mesajdaki yıldızları da ben çözmeye çalıştım bulamadım anlamlarını, sonra aşağıdaki cümleleri okuyunca rahatladım

Alıntı:
Bir üyenin mesajında *** işaretleri görürseniz merak etmeyin. Kendi mesajınızda görürseniz, lütfen girip düzeltin.
*** Yanlış yazdığınız için görünmeyecek olan kelimeler


İyi Bayramlar

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 12:47   #908
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Bu sene üç muhteşemden (heybetli - maniye - hafize) en güzel gelişme gösterip bizi memnun eden maniye oldu. Yamuk - yumuk olmasının haricinde sorunsuz, onu da kabuğunu soymaya uğraşırsanız zorlanıyorsanız. Heybetliler görünüm olarak güzel olsa da, hastalığa ilk yakalanan cins olmaları sebebiyle lezzet olarak sınıfta kaldılar bu sene. Görünümleri çok güzel olsa da tatları hafiften ekşimsi geldi bize. Geçen sene elde ettiğimiz tohumlarda mı sorun var (tozlaşma vs.) desem pek çok arkadaş gönderdim sorun olsa onlardan da yakınma olurdu herhalde. Bu sene tohum ekiminden sonraki gönderileri üzerinde durduğumuz veya durmamız özen göstermemiz gereken kimi cinsler için ayrı sınıflandırsak tohumun özelliğin devam etmesi, yaygınlaştırılması için daha mı iyi olur acaba. Misal domates için rağbet edilen beş tür, biber için rağbet edilen beş - altı tür gibi çeşitler arttırılarak ekilen tohumların sonuçlarını burada paylaşsak ve oluşabilecek sorunları tespit ederek müdahale edebilsek daha uygun olacak gibi geldi.

Maniyeler dalında;

Name:  maniye - 07.09.2016.jpg
Views: 945
Size:  46.6 KB

Domates hasadı, çoğunluk heybetli, pembe, omuzları açık yeşil olanlar, yamru-yumru olanlar maniye, sağ alt köşede ukrain ve black vernissageleri tanıyorsunuzdur zaten dalında koparılan minikler.

Name:  domates hasadı 10.09.2016.jpg
Views: 1055
Size:  47.4 KB

Bu da bu senenin eskilerinden (yenilerden dester ve italian heirloom ların güzelliğini paylaşmıştım) olup bizi memnun eden, iki senedir tohum paylaşım etkinliğinde paylaştığım ve oldukça rağbet gören yöresel oturak domatesimiz. Oturak olmasına rağmen hastalık olmadı. Her sene ilgilenemediğimiz yere temas edenleri hasta olurdu, bu sene sırıklarda yaşanan sorunlar altına demir koyarak yerden yükseltebildiğimiz bu oturak domateslerde şükür ki yaşanmadı.

Resimde sabah topladığım mükemmele yakın oturak domateslerimiz. En büyüğü 350-400 gr. vardır en az. Sırtının mühürlerine dikkat edelim. İncecik kabuğu ağızda eriyen etli kısmı ve şeker gibi muhteşem tadıyla her türlü tüketilebilecek ideal bir domates çeşidi.

Name:  yerli oturak domates 11.09.2016.jpg
Views: 1011
Size:  38.5 KB

Bu sene sağolsun pek çok arkadaştan etkinlikte balkabağı tohumu almış ve ekmiştim. Büyüklük rekoru resimde. Ancak tatlı kabağına benzemiyor, muhtemelen geçen sene arada büyüyebilen ve tadını sevdiğimiz bir kaç kabağın tohumundan ektiğimiz bu arkadaş. Kilosunu tahmin edemiyorum kıyaslama için 43 numara ayak koydum

Name:  kabak 09.09.2016.jpg
Views: 975
Size:  50.2 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2016, 07:19   #909
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Son resimdeki kabak nerden geldi anlayamadim. Bir de yoresel dediginiz oturak domates Bozdag'a mi ait? Bir de Bayindir-Cinardibi'nin domatesinin tohumunu bulabilir misiniz?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2016, 00:52   #910
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Son resimdeki kabak nerden geldi anlayamadim. Bir de yoresel dediginiz oturak domates Bozdag'a mi ait? Bir de Bayindir-Cinardibi'nin domatesinin tohumunu bulabilir misiniz?
Geçen sene sık yağan yağmurlar yüzünden çimlenemeyen kabak tohumlarını sürekli yenilemek zorunda kalmıştık, dolayısıyla neyi nereye ektiğimizi bulamadık. Marina di chioggia hariç alabildiğimiz kabaklar bunlardı.

TCM / bahçe

Bu yıl etkinlikten talep ettiğim kabakların ise tamamı tatlı kabağı idi ve beyazdan turuncuya değişen renkleri vardı (veya öyle olmalıydı ) Bu senenin büyük kabağı ya etkinlikte yanlışlıkla balkabağı yerine gönderildi veya geçen senenin soldaki yeşil kabağın tohumundan çıkan bu.

İzmir - Ödemiş - Bozdağ ın benim bildiğim veya duyduğum ünlü domatesi yok. Patates ile karıştırmadınız di mi?

Benim paylaştığım domates yıllardır duyduğum, yöremizdeki çiftçiler köylüler arasında meşhur ince kabuklu, oturak, sırtı mühürlü, kırmızı domates. Tadı gerçekten muhteşem, sizin benim ve bizimkilerin pek sevdiği 'italian heirloom' ile 'dester' arasında diyelim. Yetiştirme koşulları, hastalık etkisi vs. sebebiyledir muhakkak; birbirine komşu kökenlerdeki bu iki domates türünün tatları arasında dahi gelgitler olurken oturak domateslerin büyüğü de küçüğü de şeker gibi. Daha önce de yazmıştım bu sene benim heybetlilerde heybetten başka tat pek yok malum hastalık sebebiyle. Hafif ekşimsi olanlar bile vardı mor rus domatesleri gibi.

Bayındır daki bahsettiğiniz domatesi bulmaya çalışayım.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2016, 14:25   #911
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Bu bayramda hanımın akrabası yaşlı yengemizden dahliyanın dalından çoğaltılması yöntemini öğrendim Resimlerle ayrıntıları daha sonra paylaşırım.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2016, 17:59   #912
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
İzmir - Ödemiş - Bozdağ ın benim bildiğim veya duyduğum ünlü domatesi yok. Patates ile karıştırmadınız di mi?
Bana birkaç sene önce Bozdağ'a ait olduğu söylenerek gönderilen bir çeşit var. Oturak, ince kabuklu ve çok lezzetli yalnız bence onun rengi mora çalıyor. Şimdi tekrar ekip tohumunu çoğaltacağım.

Bahsettiğim domates Çınardibi Köyü'nde (sanırım şimdi mahalle oldu) çokça ekiliyordu. Ekimi azalmıştır diye tahmin ederim.

Bir de burdaki karpuzun ağırlığı 2 kg'ı geçiyor mu? Ağırlığına göre bunu sırığa almayı düşünüyorum.

esemeral beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2016, 18:20   #913
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Gölcük - Bozdağ birbirine komşudur, özellikle de mor domates Ödemiş te hiç duymadım ama sorayım eş - dosta.

Karpuzları hiç tartmadık Çapı 15-16 cm. civarında olan karpuzun ağırlığı en fazla 2,5 kg. olur diye tahmin ediyorum ama ne desem yalan. Bu sene sizi gönderdiğiniz kavun - karpuz harici hiç ekmedim. Biri bu küçük karpuzlardan olmak üzre, kendiliğinden çıkan iki kök karpuzda birer tek karpuzumuz oldu. Bir tane de kendiliğinden çıkan kavun onda da tek tatsız kavunumuz vardı. Sizin kavunlar hem geç kaldı hem de mantar oldu. Çanakkale karpuzunda ise bizim bahsi geçen karpuzlardan biraz daha küçük karpuzlar var dört-beş tane üzerinde, bakalım sağ-salim sonucu görebilecek miyiz?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2016, 12:08   #914
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Buyukcicek.com dan aldığımız dahliyaların dördüncü ve beşincisi de açtı.

Bu utangaç olanı,

Name:  dahliya 1-25.09.2016.jpg
Views: 764
Size:  43.5 KB

Bu ise şimdiye kadar gördüğümüz dahliyaların en koca kafalısı, tam 30 cm. çap var.

Name:  kocakafa yeni dahliya - 25.09.2016.jpg
Views: 783
Size:  62.1 KB

Üstteki resimde önde kaldığı için diğerlerinden bir kaç kat büyükmüş gibi görünüyor. Uzaktan bakıldığında ortadakinin büyüklüğü belirgin.

Name:  dahliya 25.09.2016.jpg
Views: 789
Size:  51.8 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2016, 11:59   #915
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Sezon sonu yaklaşıyor yaylada...

Kışlıklar pek güzel bu sene; geçen sene komik komik karnabaharlarımız olmuş, pırasalar dona yakalanmıştı.

Karşıdan bakarsak; dahliyalar pek güzeller, gece sıcaklıkları 5 derecelere düşse de gündüzler hala yaylaya göre sıcak sayılır. Dahliyalardan daha güzel bodrum papatyaları var, resimleri olmasa da ikinci tur çiçeklenmeye başlamışlar bile.
Dahliyaların yanında önünde içinde kendiliğinden çıkan kadifeler sarımsı, turuncumsu renkleriyle koca öbekler halinde uzaktan dahi belli oluyor. Hep diyorum ya, bahçelerin benim bildiğim en sorunsuz çiçeği kadife.

Lahanalar göbeklendi iyice, sorun yok şimdilik. Hemen arkalarındaki biberler de öyle. Toplamaya devam. Kimi kızaranları tohumluk olarak bıraktık.

Name:  bahçe 25.09.2016.jpg
Views: 843
Size:  53.3 KB

Üstteki resmin hemen sağ tarafı; yer bademi, altın çilek karnabaharların arkasında resimde seçilebiliyor.

Name:  bahçe 2-25.09.2016.jpg
Views: 833
Size:  50.9 KB

Bu sene ön taraftaki heybetliler sonrada arka sıradakiler bozulmaya başlamıştı domateslerde. Biz yiyeceğimizi aldık, fazlasını dağıttık, şişeledik vs. de hastalık yukarısıyla bereaber toprak altını kökleri de etkiledi mutlaka. İşi biten domatesleri köklediğimde yumruk kadar köklerle karşılaştım, geçen sene daha geniş, uzun kökler vardı yine resimlerini koymuştum geçen sene.

Name:  domates kökleri 25.09.2016.jpg
Views: 784
Size:  70.8 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2016, 15:57   #916
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Bahçeye devam;

Bu sene ilklerden biri de börülceyi bir kaç kez yiyebilmemizdi. @birnefestoprak' ın 'lolaz börülcesi' nden tohumluk kalanlar, unutulup mecburen tohumluk olanlar,

Name:  lolaz börülce 25.09.2016.jpg
Views: 811
Size:  53.1 KB

Kerevizler,

Name:  kereviz 25.09.2016.jpg
Views: 800
Size:  43.8 KB

Patlıcan,

Name:  patlıcan 25.09.2016.jpg
Views: 785
Size:  59.2 KB

Lahana,

Name:  lahana turp 25.09.2016.jpg
Views: 801
Size:  58.5 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2016, 17:04   #917
Ağaç Dostu
 
NesliSezgin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 215
Maşallah ne kadar güzel..Ben minicik balkonda ıspanak, tere, roka ve marul yetiştirmenin planını yapıyorum. Keşke bir bahçem olsaydı da sizin gibi güzel işler başarabilseydim.
Emeklerinize sağlık.

NesliSezgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2016, 11:02   #918
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Sezon sonu yaklaşıyor, daha doğrusu pek çok bitki için yayla sezonu bitiyor, kimisi için hayat yeni başlıyor, bir kısmı dinlenmeye ayrılıyor. Hafta içi hafiften uyarı atışları gelmiş, tohum alabilmek için merakla kızarmasını beklediğim habanero nun üst kısımları ile bir kaç dahliyanın tepelerini soğuk vurmuş.

Bu yıl bahçemize gelen dahliyalardan biri daha açtı, çiçek çapı 25 cm. civarı.

Name:  dahliya 02.10.2016.jpg
Views: 736
Size:  54.1 KB

Geçen hafta verdiğim 30 cm. lik koca kafa ikinci çiçeğini açmış.

Name:  dahliya 2- 02.10.2016.jpg
Views: 686
Size:  50.2 KB

Üç yeni bir yerde

Name:  dahliya 3 yni toplu 02.10.2016.jpg
Views: 732
Size:  44.0 KB

Verbenaların en güzel zamanı ancak bir soğukluk canları var maalesef.

Name:  verbena 02.10.2016.jpg
Views: 714
Size:  60.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2016, 11:35   #919
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Lahana turşusu

Lahanalarımız olmuş, hatta (her zamanki gibi) hafiften geçmeli olmuş. Beş kadar kopardık, akrabalara, komşuya dağıttık. Bir tanesi dolmalık olabilecek şekildeyken kalanları patır patır tam kısırlıktı. Bizim bahçeden diye öyle mi geldi bilmiyorum sulu ve tatlı oldukça güzeldi

Eve gelince turşu yapalım diye tarif arandım koca sitede pek lahana turşusu yapan olmadığını görünce sağa sola sardım, topladığım bilgileri birleştirip yaptım bir şeyler.

Kısaca ' lahana turşusu tarifi ' ;

Bir litre temiz suya bir çay bardağı ev yapımı elma sirkesi, iki buçuk yemek kaşığı iri kaya tuzu, bir tutam limon tuzu katıp karıştırdım. Kavanozun dibine yarım avuç nohut, iki lokma ekmek içi ve beş altı diş sarımsak attım. Bu arada lahanaları yumuşaması için yarım dakika kadar sıcak suda beklettim ve kavanozun içerisine bir kaç tane bütün biber ile birlikte iyice sıkıştırarak doldurdum. Üzerine suyu ekledim, yetmeyince oranlara bağlı kalarak su ekledim. İki saat sonra baktım lahanalar kavanozun içerisinde yüzüyor Öğleyin eve gittiğimde kırmızı lahana da atayım içine hem renk versin hem de kavanozu dolduralım. Yolum üzerindeki defne ağaçlarından da bir kaç yaprak koparıp sallıyayım, üzerine kapak yapmak içinde bulabilirsem kereviz yaprağı Sonradan yapılan müdahaleler inşallah turşuyu üzmez.

Bu arada benim yaptığım elma sirkelerinin neredeyse bir yıl olacak ama sanki bozulmuş gibi tat ve kokusu var. Oysa sürekli sirke anası oluşturup duruyorlardı.

Turşumuzun başrol oyuncuları lahana,

Name:  lahana 02.10.2016.jpg
Views: 817
Size:  38.3 KB

Ve bu yıl ilk kez diktiğimiz kırmızı lahanalarımız,

Name:  kırmızı lahana 02.10.2016.jpg
Views: 714
Size:  41.2 KB

Seneye bulabilirsek kışlıkları tohumdan yetiştirmeli. Aldığımız hazır fideleri aynı anda diktiğimiz için haliye aynı anda olgunlaşıyor ve elimizde patlıyor. Birer hafta arayla ekip dikersek daha çok işimize yarayacak.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2016, 13:43   #920
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
... Sonradan yapılan müdahaleler inşallah turşuyu üzmez.
...
Aktardan alacağınız 'Hardal Tohumundan' bir tutam eklerseniz turşu hem daha lezzetli olacak hem de köpürmeyecektir. Böylece turşunuz üzülmeyecek ve sizi de üzmeyecektir

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2016, 14:09   #921
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Domateslerdekı sorun kök çürüklüğü olabilir. Bizimde reyhanların yarısında böyle sorun var. Thıram etkili ilaç kullanıyormuş. Bu ilaçtan sonrada sıvı fulvık asit uygulaması yapacagım.

Sanırım birde her sene olan bir hastalık, önceki senelerde aynı bölgede durum nasıldı?

YeniGine ve TCM beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2016, 15:49   #922
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Domateslerdekı sorun kök çürüklüğü olabilir. Bizimde reyhanların yarısında böyle sorun var. Thıram etkili ilaç kullanıyormuş. Bu ilaçtan sonrada sıvı fulvık asit uygulaması yapacagım.

Sanırım birde her sene olan bir hastalık, önceki senelerde aynı bölgede durum nasıldı?
Domateslere bu sene 'gözüm gibi baktım' denebilir. Geçen sene sırığa almakta geç kaldığımız için epey bir kısmı üst üste iç içe yarı sırık yarı oturak büyümek zorunda kalmış buna rağmen sadece son dönemde yamulmuşlardı. Bu sene geçen seneki yere ektim hemen hemen ve tamamı sırıkta, koltuk alma-leonardit-keçi gübresi-gelişme ve ürün evresinde koyun gübresi-arada kükürt-bakır yani kısaca 'ne istedilerse verdim'. Yine epey domates yedik, her çeşitten tohum aldık ancak bu sene daha çok ilgi göstermeme rağmen geçen seneye göre daha az ürün aldım ve kendimi 'kandırılmış hissediyorum'
Sonuçlara bakınca dediğiniz gibi fungal hastalığa benziyor. Etken olur mu bilmiyorum ancak bahçede her sene fungal hastalıklar cirit atıyor. Kabakgiller-kavun-karpuz-dahliya hiç bir seneyi boş geçmiyorlar. Önümüzdeki sene kavun-karpuzu tamamen kaldırıyorum, nasılsa ürün alamıyoruz. Karpuz numunelik olsa da kavunda o da yok. Dahliyaları artık daha çok çeşit ama daha az sayıda ve seyrek dikmeyi düşünüyorum ki fungusları nispeten azaltacaktır bunlar. Ancak dediğim gibi bahçede her tarafta mantari hastalıklar az veya çok var şu an ki özellikle açık havada bunun sıfıra indirgenmesi bence imkansız. Seneye bu mikroplar şartlar müsait olduğunda sindikleri yerlerden tekrar açığa çıkacaklar ve eğer bizim durum kök çürüklüğü ise kolay kurtuluş yokmuş

A_NOMAD beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 11:39   #923
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Dün gece için sıcaklık değerlerinde minimum altı dereceye işaret ediyordu. Aşağısı için altı derece yayla için -3, -4 garanti demek ki bu da biberler, fasulyeler için sona işaret eder. Akşam üzeri hanımla elimizde lambalar yaylanın yolunu tuttuk. Kalan biber ve fasulyelerin çoğunu toplayarak aşağı indik.

Bu arada yayladaki eve hırsız girmişti önceki hafta içinde. Arkadaşların evine kafa dinlemeye gittiğimiz gün hadi dedim bizim eve de bakayım, şiddetli yağmur yağdı aşayiş berkemal mi diye. Eleman plastik pen çift cam kanadın birini zorlamış ve perdeleri açtırarak girmiş içeri, bir güzel her tarafı dolaşmış balkon penlerini içeriden açarak çıkıp gitmiş. Pencerenin önündeki koltukta ayak izlerini görünce uyandım yoksa balkon kapısını açık unutmuş diye hanıma saydırarak evin içine girdim. Hanımı aradım telefonla kapıyı açık unutmuşsun derken ayak izlerini gördüm. Çaktırmadan sadece bu izleri silip delilleri yok edip sesimi çıkarmasam iyiymiş, ağzımdan kaçırmış bulundum 'ayak izi, hırsız' diye. Şimdi eve 'gusül abdesti' aldırır artık tüm halılar yıkmaya, her taraf silinmeye...Evde çalınacak hiç bir şey yok ki bir şey almadan çıkıp gitmiş zaten ama hanıma iş çıktı işte.
Penceredeki plastik penlerde çok hafif çizik şeklinde zorlama var, kilit sistemine bakmadım aklıma gelmedi, tahribat var mı bir dahakine bakmalı. Ama oldukça ilginç geldiği için paylaştım bu kadar kolay mı koca koca penleri açmak.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 12:55   #924
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Gelip geçmiş olsun, '' bülbülün dili belası'' imiş. Verilmiş sadakanız varmış diyeceğim ama fırtına geçmemiş henüz.

YeniGine ve TCM beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 13:22   #925
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Geçmiş olsun. Maalesef her yerde aynı sorun olabiliyor. Büyük penleri sistemi bilen bir kişi sadece bir tornavida ile açabiliyormuş. Benim büroda kapı menteşelerini kilit haline getirmişler. Ortasına demir orjinal gibi takınca o kırılmayınca muhtemelen girilmez. Ancak yapacak olan camı kırar zaten girer. Hırsıza kilit dayandırmak zor. Burada bağ evlerine kışın birileri giriyordu. Kapıdan giremeyince duvarı yıkmışlar. Arkadaş çözümü içeride hiç bir şeyi bırakmadan kapıyı kırmamaları için açık olacak şekilde bırakmasını istemiş. O kişinin yerine girip zarar vermeden çıkmışlar. Geçtiğimiz yıl giren olmadı. Gelenler dışarıdan kişiler. Burada herkesin her şeyi dışarıda. Kimsenin dönüp baktığı yok.

esemeral ve TCM beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 13:28   #926
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-04-2014
Şehir: İstanbul, Tekirdağ
Mesajlar: 598
Sayın TCM çok geçmiş olsun. Plastikte olsa ağaçta olsa pencereleri açmak çok kolay. Bizim yazlıkta demir var en sağlıklısı o. Ha isterse onu da kırar belki ama içerde insan varken yapamaz gürültüye uyanılır, zaten önemli olan o zira evin sigortası var zaten.

TCM beğendi.
kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 13:34   #927
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Geçmiş olsun Sn TCM.

TCM beğendi.
saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2016, 14:04   #928
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Önceki hafta (30.10.2016) eşimin önceden renklerine göre ayırdığı dahliyaları topraktan çıkardık. Standart Dahliya Saklama Operasyonunu (SDSO) uyguladık. ŞOK - A101 - Bİm ve yöresel marketimizden çeşitli ebatlarda kutular bulduk, 'abi ne yapacan bu kadar kutuyu' diye soranlara meramımızı anlattık. Şömineyi bu yıl fazla yakmadığımız için kül de olmadı haliyle, hala fırınında odun (meşe odunu) kullanan fırıncımıza gidip kül aldık, O na da çiçek soğanları için aldığımızı kutulara koyup içerisine nemini alması ve mantardan koruması amaçlı biraz kül attığımızı anlattık. Marangozdan talaşımızı da aldık, O zaten olayı önceden bildiğinden bir şey sormadı.

SDSO nunda bu sene değişen; ayrıntılı isimlendirme var. Resimde göreceğiniz gibi isimler biraz 'garip' kaçsa ve bu operasyonun ciddiyetine uymasa da işe yarayacağını düşünüyoruz.

Toplam beş kutuyu (50x50 gibi) doldurduk. Gazete kağıdının içine biraz odun talaşı koyup soğanları koyduktan sonra hafiften sarıp içerisine ismini de yazdıktan sonra kutulara yerleştirdik. İlk etapta kül olmadığından külleme işlemini bir hafta sonra üstten yapabildim.

Soğanların kuruma ihtimalini azaltmak için ayırmadan topraklarını iyice silkeleyerek yapıyorum. Epeydir yağmur yağmadığı için kuru olan toprağı ayrıca kuruması için bekletmek zorunda kalmadık bu sene. Yoksa bir hafta kadar önce doldurduğumuz çuvalda bekletip biraz kuruyunca kutuya dolduruyordum.

Bu hafta sonu gittiğimizde iki çuval daha çıkardım topraktan. Çuvallar arabanın arkasında, aklıma gelenin evinin önüne gidip indiriyorum poşetle aşağı, kırmızı dahliyalandırıyorum. Elde kalanların ve eşe-dosta dağıtmayı düşündüklerimizin neredeyse tamamı kırmızı renkli. Yolu bu taraflara düşen olursa şimdiden söylesin ayırayım.

Name:  dahliya kutusu 1.jpg
Views: 558
Size:  68.1 KB

Eklenen Resimler
 
Zekoş, YeniGine, Muda ve 6 kişi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2016, 11:02   #929
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Taza tüketemeyeceğimiz biberlerin bir kısmını geçen ay güneşte kurutup toz haline getirmiştik.

Name:  toz acı biber güneş.jpg
Views: 526
Size:  67.9 KB

Bir kısmını da turşu yaptık ancak hala elimizde kalan hafiften kartlaşmış biberler de vardı. Onları da fırına attım 70 derece civarında yaklaşık bir tam gün arada fanını da çalıştırarak kuruttum. Hanım olmaz böyle dese de fena olmadı. Güneşte kuruyanın rengi kırmızı, fırındakinin ise aşağıdaki gibi oldu.

Name:  toz acı biber fırın.jpg
Views: 535
Size:  68.8 KB

Biberleri toza çevirirken çeşidine bakmadım, belki bir urfa biberi gibi olmasa da tüm çeşitleri kurutup ufaladım, hiç birinin de itirazı olmadı.
Arka plandaki kırmızı bahçenin pancarı.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2016, 16:03   #930
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Eski resimler unutulmuş kalmış gitmiş telefonda.

Kabak hasadı; Açık renkli olan balkabağını geçen haftalarda yedik, tadı fena değil ama doğrarken sertçe, yerken yumuşakçaydı. Tohumunu almadım o yüzden.

Name:  kabak 1.jpg
Views: 454
Size:  46.2 KB

Yedikule miydi o, oyun vardı hani

Name:  kabak 2.jpg
Views: 478
Size:  40.5 KB

Alttan ikinciyi öğleyin kestik, kesimi kıvamı pek güzel bakalım tadı nasıl olacak.

Name:  kabak 3.jpg
Views: 508
Size:  47.8 KB

Name:  kabak 4.jpg
Views: 480
Size:  48.6 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024