![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera
Bizimde bir sayfamız olsun istedik ve açtık Doğayı aşırı derece de sevenlerden biriyimir, esnafım, çiftçiyim, üreticiyim, her daim öğrenciyim Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir/Gönen Bahçenin büyüklüğü : 13 Dönüm Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Güneş her daim bizimle Yılda 2-3 defa kuzeyden sağlam rüzgar geliyor, son dönemlerde yağışlar malesef azaldı. Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık, hobi, ticari işyeri. Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Dedemin zamanında meyvelik ve sebzelikti, mirasta kalınca ağaçlar kurudu, şuan baştan herşeyi yeniliyoruz. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : İlkokuldan beri bahçenin içindeyim. Hiç tatilimiz olmadı bahçede büyüdük Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Evet kendimiz bir tasarım yaptık Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Google map haritası eklendi. Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakımını kendimiz yapıyoruz. Ziraat odasından ziyarete gelen arkadaşlarımızda oluyor. Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Sebzelik, sera, meyvelik, fide - fidanlık Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Arkadaşlarla çoğu zaman burada vakit geçirdiğimiz için geniş bir piknik alanı planımız var. Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Elma, armut, kayısı, kiraz, trabzon hurması, döndel, çeviz, erik, şeftali. Yazın çiçek fideleri; Karanfil (bodur ve yerli renkler), dalya, aster, melisa, gazanya vb. Sebze fideleri; her türlü biber, domates ve satalık çeşitleri, şifalı bitkiler.. Fidanlar; nar, asma, incir. Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Köklendirma işlemi olan bitkiler, serada olan hıyar ve marullar Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Pembe domates, serada hıyar Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Evet, tohumdan ve çelikle üretim yapıyoruz. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : 2 adet eski büyük kuyulardan var. Hiç su sorunu yaşamadık, önceden 15lik motorlar ile salma sulama yapıyordu, şuan 4lük motor ile damlama sulama yapılıyor.. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Damlama ve sera içinde torf kullanıyoruz. Toprak özellikleri : Alüvyal toprak (eski çay yatağı üzeri) Kompost yapıyor musunuz? : Bu sene hiç ot ilacı kullanmayıp tüm otlardan iyi bir kompost yapıyoruz. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : 1 defa kırmızı örümcekle iyi bir hatıramız oldu.. Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Ziraat odası ile birlikte çalışıyoruz. Geçen sene Roa plus kullandım, bu senede devam edeceğim. Bahçeniz organik mi? : Programlı olarak npk gübre, organik toprak düzenleyici ve roa kullanıyoruz. Bu kadar organiklik iyidir sanırım. Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Bitkilerin gelişimine göre npk gübre kullanıyoruz. Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Kedilerimiz sayesinde fare sorunumuz yok. Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama, fide çıkarma zamanı gelince salma (köklerin sorunsuzca çıkması için) Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bulunduğum yer ova. Kasım ayından Nisan ayına kadar ara sıra kuvvetli don oluyor. İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Kesinlikle seralar. Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet ![]() Düzenleyen İsmail Kuzucu : 14-09-2015 saat 18:20 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,783
|
Sayın İsmail Kuzucu, Sayfanız hayırlı,bahçenizin bereketi bol olsun. Aramıza hoş geldiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Küçük cadımız ve bal arıları ![]() Bizim Cadı ve Arılar ![]() Bahçemizin ve seralarımızın tozlayıcıları. Şuanlık 12 sandıklar. ![]() Pembe ve sırık salkım domateslerimiz: ![]() ![]() Ceneviz fesleğeni ve mor reyhanlar: ![]() Akdeniz yeşilliği: ![]() Bu ürünleri fide olarakta pazarda satıyoruz. Bu sene kısmetse internetten satacağım. Dönem sonu elimden geldiği kadar tohumda yollayabilirim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 146
|
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sn. İsmail Kuzucu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
|
başarılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler.. Bunlarda köklendirdiğim çeliklerden bazıları. (asma, incir, gül, ortanca, karanfil..) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
|
Bahçe sayfanız çok güzel olmuş, sayın Kuzucu. Bahçenizde her şey var. Bol mahsul almanızı dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Beğendiğinize sevindim. Aslında her bahçeye gerekli diye düşünüyorum. Şuan 3 adet seramız var. Sıra ile ekim yapıyoruz, diğer sera bitince öbürüne başlıyoruz. Kısmetse 2 sera daha düşünüyoruz, topraksız tarım ve maydonuz, roka, dereotu için.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Önceden bahçede salma sulama yapılıyordu. Şimdi ise damlama ile sulama yapılıyor. Arada dünyalar kadar fark var malesef. 7,5 hplik bir motor ile 1,5 m3 su havuzu 5-6 dakikada doluyordu. Bu motor sabah 9dan akşam 6ya kadar çalışıp bahçe sulanıyordu. 6 dakikada 1,5 ton, 1 saatte 15 ton, 9 saatte 135 ton ![]() Damlamada ise, saatte 3 ton su basan motor ile haftada 2 defa 10 saat su veriliyor. Bu da 60 ton su yapıyor. Aradaki fark 75 ton su ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu.
|
Damlama sulama yöntemi gerçektende daha kullanışlı,Bitkiler ve ağaçların sulaması ve toprağın yavaş yavaş suyu emmesi.Bu günlerde dahi su sıkıntısı çekenlerden birisi olarak Suyunuzun hiç bitmemesini dilerim. Ellerinize sağlık. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kuyularımız çok şükür hiç azalmıyor desem yeridir. Bahçe eski çay üzerine kurulu olduğu için su devamlı tazeleniyor. Özellikle kışın kuyu kapağının yarım metre altına kadar su doluyor. (Büyük kuyu eskilerde kullanılan geniş kuyulardan) Teşekkür ederim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Bahçe, sera işleri kadar iyi aldığımız bir şey varsa oda teneke de tavuktur ![]() Odunları ayrı yerde yakıp korlarını tenekenin her tarafına koyuyoruz. Ateşte pişer ise yanar ve tavuk çiğ kalır. ![]() ![]() ![]() Tavuğun kemiğini çektiğiniz zaman etten direk ayrılması lazım ![]() ![]() Bu da bu sene aldığımız aparatlarımız. İçerisine konan tüm malzemelerin tadı tavuğa geçiyor. Özellikle tabağına akan suyu bi harika.. ![]() Düzenleyen İsmail Kuzucu : 23-01-2014 saat 16:04 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Domateslerimizden bazıları. Hepsi yerli tohum bazılarını 2-3 seneden beri ekiyoruz. Pembe domates ise en az 20-25 yıllık.. Pembe Domates (Dedemden kalma bir tohumdur. Oturak ekildiği zaman çok fazla yayılıyor. Toplaması ve bakımı kolay olsun diye sırık olarak ekiyoruz. ![]() Arzuman Çanakkale (Arzuman tohumculuğun üretimi olan yerli bir tohum. Sert, etli ve dayanaklı bir domates türü. ![]() Saksılık Çeri (Sattığımız fidelerden arta kalanları setlerin üst kısımlarına ektik. Kahvaltılık tatlı bir domates türü.. ![]() Sırık salkım çeri (Kar yağana kadar verim yapan bir domates. Hatta bu sene kar yağdıktan sonra bile çiçek açtı. ![]() Salkım domates (Pazardan 3-4 sene önce fide olarak almıştım. Bu sene elimizde çok kalmadığı için 2 adet ekmiştik fakat tüm dönem bize yetti) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda meyve ağaçları.. Şuanlık 20 fotoğraf bulabildim ![]() Ekmek ayvası ![]() Bardacık eriği (Tam yuvarlak olmayan sivri bir çeşit, diğerler bardacıklara göre tatlımsı ve dayanıklı) ![]() Bizim buraya ekilen ilk çilek türü diyebilirim. Dedemin arkadaşının 10 dönümlük çilekliği vardı ordan almıştık. Tarlasıda harbi çilek tarlasıydı, Allah rahmet eylesin.. ![]() Döngel, beşbıyık, muşmula.. Bu ak döngeldir, sertken yense bile tadı neredeyse olmuşunun kadardır. ![]() Ziraat 900 kirazı.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Mürdüm eriği (her sene dalları taşıyamayacak şekilde verim veren bir erik. Buna benzer bir kaç tür daha var fakat bu çeşit kadar verimli değil) ![]() İngiliz ekşi elma (pazarda çok aranan bir ekşi elma çeşidi. Eskilerden dağda doğal olarak yetişiyormuş. Sert çok dayalı bir elma çeşidi) ![]() Çeşidi bilmiyorum. Çok erken çiçek açtığı donlarda yanabiliyor. 1 sene aşırı verim verip, diğer sene az verim ile iri meyve yapıyor.) ![]() Margarite armudu (çok sert bir armut çeşididir. Soğuk hava deposuna konulup sararması beklenikten sonra satışa sunulur. Sertken hiç tadı olmasada olgunlaşınca çok lezzetli bir çeşittir.) ![]() Nektarin (İri, olgunlaşınca çok tatlı bir şeftali çeşididir. Olgunlaşınca hemen tüketilmesi gerekli, ayrıca erik gibide yenebiliyor) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,783
|
Sayın İsmail kuzucu, bardacık eriği dediğiniz eriğin rengi mor renkte midir, biz de bardak eriği diyoruz ama aynı erik midir bilemedim. Çilekler osmanlı çileği mi dir, hepsi de çok güzeller. Ellerinize sağlık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Papaz eriği (90 yaşına yakın bir erik ağacının ürünleri. Dedemin babasından kalma bir ağaç, destekler ile ayakta duruyor) ![]() Salta Maria Armut (Haziran güzeli armuduna benzer bir türdür. Yeşilken yenmesi gerekir, sarardığı zaman albenisi artsada tadında azalma olur. Pazarda sarı halde çok görülür bunlar karpit ile sarartılıp pazara sunulur tadı yoktur) ![]() Yerli şeftali (Beyaz ince kabuklu yerli şeftali kadar olmasada geçmişi uzun olan bir şeftali türüdür) ![]() Şekerpare kayısı (Çok özenle ektik fakat havasından mıdır bilmiyorum hiç verim alamadık) ![]() Çeşidini bilmediğim bir çilek türü (Görüntüye aldanmamak lazım aşırı derece tatlı bir çilek. Kötü tarafı diğer çilek türleri gibi fazla kök atmıyor) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Teşekkür ederim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Starking elma (Standart eski bir elma çeşidi. Verimi orta derece olan güneş görmez ise kızarmayan bir çeşit) ![]() Trabzon hurması (Bahçedeki en değerli ağaçlarımızdandır. Yaklaşık 10a yakın var. 4 tanesi kocaman ağaç, tüm ağaçlardan yaklaşık 1,5 ton meyve alıyoruz) ![]() Klasik tüysüz şeftali (Nektarin gibi fazla büyümeyen bir çeşit, olgunlaşmadan tükümesi gereken, fazla dayanmayan bir tür) ![]() İri, çekirdekli bir üzüm çeşidi. (İyi bakımda çok büyük salkımlar almak mümkün. Çok çabuk mantar hastalığı kapan bir tür) ![]() Williams armut (Armut denilince akla gelen bir türdür. Deveci armudundan daha tatlıdır. Sertken toplanan armut tatsızdır fakat bekletilip olgunlaştığı zaman harika bir tadı ve kokosu ortaya çıkar. Tereyağı armududa denir, sarardığı zaman aynı o şekilde olur) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Evde köklendirdiğim çeliklerden bazı resimler. Çeliklenen cinsler: İncir (siyah, yeşil, yediveren) asma (çekirdeksiz, yapraklık, iri salkım, pembe) karanfil (yerli pembe ve kırmızı), dağ adacayı, biberiye.. Geçen sene köklendirdiğim asma çeliği. Daha eski yapraklarını dökmeden sürgün vermeye başladı ![]() ![]() Yerli dona dayanıklı koyu kırmızı karanfiller. Yaprakları çok sert olduğu için kar alttında kalsa bile birşey olmuyor. Köklendirdiğim çelikleri poşetlere veya saksılara ektikten sonra, çabuk çiçeklenmesi için seraya koyuyorum. ![]() Geçen ay ektiğim incirler hiç fire vermeden tuttu ![]() ![]() ![]() Köylülerin pazarda sattığı adaçaylarını alıp ektim. Normal adaçayından kokusu daha çok. Şuan durum iyi gibi, 2-3 hafta sonra durumları netlik kazanır. ![]() Oda sıcaklığı genelde 19-24 derece arasında. Alt kat güzel ısınırsa hiç ısıtma işlemine gerek kalmıyor ![]() ![]() Yarın seradan ve bahçeden güncel fotoğraflar gelecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sera sürülmeden önce tabana 8 kg candem biocan pelet, yani organik toprak düzenleyicisi atıldı. Daha sonra sürüm yapıldı. 2000 küsür festival çeşitli marul, 20 cm - 50 cm olacak şekilde çapraz ekim yapıldı. Can suyu ile birlikte mantar ilacı verildi. Bu sulamadan sonra yaklaşık 10 gün hiç su verilmedi. Daha sonra toprak nemini kontrol edip sulama yaptık. Ürünlere şimdiye kadar 2 defa roa plus uygulaması ve 2 defa da 16-8-24 yaprak gübresi verilmiştir. Başka hiç bir ilaç ve gübre kullanılmamıştır. Seranın havalandırılması için ön kısımda ve arka kısımda yer alan fileler her zaman açık kalıyor. 2 hafta içinde hasada geçme planımız var kısmetse. Nisan ayının 10una kadar hasadımız bitmiş olacak.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 530
|
Sayfanız hayırlı olsun . Meyve ve sebzeleriniz çok sağlıklı görünüyor. Bilen kişinin elinden çıktığı belli oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Sağolun. Yolunuz buralara düşerse her zaman bekleriz ![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Şimdilik 3 seramız var bahçede. Dönüşümlü olarak ekim yapıyoruz. Bu şekilde hiç ara vermeden üretim yapabiliyoruz. Dışardakiler kırmızı pancar, biraz ekime geç kalsakta şuan kerevizle birlikte kilo 3,50 liraya satışı var. ![]() En baştaki serada yaz sonunda ektiğimiz marullar var. Haftaya bu seradaki marullar bitecek, yeri fideler için düzenlenecek. Marullar yaklaşık 1000-1300 gr arası geliyor. Zengarden'den aldığım tohumlarda ekilmeyi bekliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Ortadaki serayı zaten dün eklemiştim. Buradaki marulları kısmetse 2 hafta sonra kesmeye başlayacağız. Havalarda bu şelikde giderse iyi fiyata gidecekler ![]() Sondaki seraya ise 2 hafta önce kıvırcık marul ektik. Buradaki marullar, büyük seranın bitiminden sonra yetişecek. Tahmini Nisan ortası. Marullardan sonrada dönüşümlü olarak hıyar ekimi başlayacak.. ![]() Kısmetse bu sene 50 kişiye fide vermeyi düşünüyorum. Onlar için viyol ısmarladım geldikleri zaman tohumları ekeceğim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Havaların bu sene hep sıcak gitmesinden dolayı çilekler verime geçti. Bir kökten 5-6 adet meyve veren çilekler bile var ![]() Son 2 gün yağmur yağmasaydı, bahçedeki pancar ve lahanalar sulanacaktı. Havalar bu şekilde gitmeye devam ederse yazın böceklerimiz fazla olacak gibi.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Karanfiller açmaya başladı. 1000 yakın karanfil fidesi ilkbahara hazırlanıyor ![]() Yerli karanfile 5 çeşit kök ile başladık şuan 600 küsür yerli karanfilimiz oldu ![]() ![]() En sağda tohumdan çıkanlar, sırayla yeni ekilenler ve yazın saksılananlar.. ![]() Bunlarda bodur çeşitler. 3 renk olacaklar açınca. Kırmızı erken davrandı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
gelecek tarımda, geleneksel tohum, sera yetiştiriciliği, solucan gübresi, ticari üretim |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|