agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni5680Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-07-2012, 01:37   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Sudenur / bahçe "Ankara"

Bahçenin bulunduğu şehir
Ankara/Eryaman

Bahçenin büyüklüğü
Ön, arka ve yan, yaklaşık 100 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Ön girişte ki küçük dar alan sadece sabah saatlerinde bir kaç saat güneş almakta daha daha sonra gün boyu gölge, yan ve arka giriş yarı gölge, bir kaç küçük alan tamamen gölge.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
7a veya 7b olduğunu düşünüyorum, kar kalkmadı tüm kış.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Aldığımızda mazılarla çevrili çim ekili bir konuttu, çam ve leylak ağaçları dikili halde aldık. Diğer ağaç ve çalıları biz ekledik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Büyük utanç duyuyorum ama itiraf etmeliyim ki sadece altı aydır. Öncesinde sadece eşim ilgilenir ben pek sürmezdim elimi. Çocuk, ev ve iş hayatı tüm vaktimi alıyordu ve günümün tamamı koşturmaca içinde geçiyordu. İşten ayrıldıktan sonra devam etmişti yoğunluğum. Başka başka hobilerle doldurmaya çalıştığım sırada vaktimi yolum Ağaçlar net'e düştü ve bahçe artık benim zimmetimde.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Yok efendim ne gezer, site yönetimi nasıl uygun gördüyse öyle düzenlemiş, bizde suyunu verdik, gübresini döktük ya bitti sandık işimiz. Özenle bakılmış birbirinden renkli bahçeleri sadece dergilerde görmüştük öncesinde, bizzat var olduklarını "Üyelerin Bahçesi" başlığı altında keşfettim.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz.
Mevcut değil.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Eşim ve ben ilgileniyoruz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Yok.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Sağlıklı ve bakımlı olsun ve çeşitliliği artırayım yeter.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Üç çam,

Bir ters dut,

Bir bodur elma,

Bir bodur nar,

Bir Ankara armudu "Bir türlü meyve vermiyor"

"Bir Malta eriği "İklim nedeniyle gelişme göstermiyor"

Bir Kartopu,

İki Leylak,

Çeşitli renklerde gül ve bodur gül,

Ortanca ve çeşitli mevsimlik çiçekler,

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Bu yaz başı üç kök ortanca ektim, kışı çıkarsın diye gözlerinin içine bakıyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Hepsi çok özeller, hergün en az üç dört saatim bahçede geçiyor.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Tohumdan üretmeyi bir çok defa denedim ama başarılı olamadım, denemeye devam edeceğim.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Sondaj su kullanıyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Sabah erken saatte veya akşam yapıyoruz sulamalarımızı.

Toprak özellikleri
Bilmiyorum,

Kompost yapıyor musunuz?
Ne yazık ki hayır.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Öyle çok ki. Drenaj yaptırtmadan çim ekildiği için çok pişmanım öncelikle. Göllenme problemi olduğunu keşfettim ve çözüm yolları arıyorum, perlit, ponza gibi takviyeler yaptım. Toprak tasviyesi yapılırken dinlenmeye aldırmadığıma öyle pişmanım ki kazılı alanı, yabani ot mücadelem aynen devam ediyor. En az otuz elli santim yükseltilen zemin nedeniyle yerini değiştirmeyi düşündüğüm güllerin kökleri çok dipte kaldığı için çıkartamıyorum, aynı renk ve aynı tür yan yana dikilmiş ve çok sıkışık, vs. vs.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Bu konuyla daha çok eşim ilgileniyor ama benim gördüğüm bit problemi var güllerde, kemirilmiş yapraklar, açmadan kuruyan goncalar görüyorum çok üzülüyorum. Bir kaç gün önce de çimlerimiz mantar hastalığına yakalandı, yayılmadan önleyebilmek için epeyce uğraştık, yer yer boşluklar oluştu.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Bahçe çimlendirirken organik gübre kullandık, gül ve ağaç diplerini hayvan gübresiyle, süs bitkilerimi yarasa ve solucan gübresi ile destekledim.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Bizzat karşılaştığım salyangoz dışında, fare, yılan ve danaburnu görüldüğünü söyleyen komşularım var ama ben henüz görmedim.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Vahşi ve yağmurlama.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
Etrafı konutlarla çevrili ama açık bir alan, rüzgarı bol.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
İyi ki bu siteye üye olmuşum da birbirinden becerekli bahçe sahiplerinin bahçelerini görüp aşka gelmişim. Birçok bitki ve çiçek çeşidiyle bu site sayesinde tanıştım, meğer ne çok zaman kaybetmişim.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Olmadım.


Bahçemi gezinirken öyle aman aman güzellikler görmeyi beklemeyin diye en baştan uyarıyorum hepinizi. Bir cesaret sergilemeye karar verdim ama bu başlık altında ki en sıradan bahçeye geldiniz belki de, hoş geldiniz, umarım ilgiyle takip edersiniz. Öneri ve yardımlarınıza ihtiyacım olacak, uğradığınız için teşekkür ederim.

Yaptığım yanlışlıklar çarpmışsa eğer gözünüze lütfen uyarın, Ankara iklimine uygun bitkiler nelerdir görüş ve önerilerinizi bildirirseniz memnun olurum, nereye ne ekersem gelişimi daha güzel ve verimli olur, olmazsa olmazı ne olsun mütavazi bahçemin yönlendirilmeye ihtiyacım olacak. Şimdiden teşekkür ediyorum.


Düzenleyen Sudenur : 16-10-2012 saat 01:58 Neden: Kelime hatası..
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 03:05   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Neydi ne oldu...

Güzel bir Nisan sabahında geri dönüşüm saksılarla ilgili bir kaç resme bakmak için girdiğim sitemizde "Üyelerin bahçeleri" başlığını görüp uzun sıra takılı kaldım.

Sonra ne mi yaptım? İlk işim bahçeye çıkıp şu fotoğrafı çekmek oldu, tabi o zamanlar yayınlama gibi bir düşüncem olmadığından bir kaç poz çekip vazgeçmişim, daha fazla belgelemeye elim varmamıştı bu çirkinlikleri. İlgisizliğimin ıspatıdır, zevksizliğimize bakar mısınız?

Bahçenin en geniş alanının tam ortasına çirkin bir çiçek tarhı yerleştirmişiz. Bitkiler karmakarışık, bakımsız ve her yanı ot basmış. Bahçem ağlıyor.
Name:  Bakımsız bahçem1.jpg
Views: 7944
Size:  58.0 KB
Name:  tarh.jpg
Views: 7158
Size:  69.7 KB
Name:  bahçem2.jpg
Views: 6140
Size:  56.1 KB

Bu zavallı çiçek tarhı da logar kapağının üzerini kapatmak için yapılmış bir uygulama. İmkanlar kısıtlı olunca elimizdekini değerlendirmeye çalışmış o vakit eşim, tahtaları kendi kesip yapmıştı, yağmuru karı yeyince iki sene sonunda dağıldı. Üstelik evimizin arka girişi. Utanç duyuyorum. Name:  Arka bahçe.jpg
Views: 7953
Size:  70.7 KB
Name:  arkaa.jpg
Views: 5764
Size:  71.8 KB

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 03:45   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Eşim eve gelince ilk işim çektiğim fotoğrafları gösterip "Ben bu bahçeyi adam etmek istiyorum..." demek oldu. Yabani otlardan ve eğri büğrü eğimden şikayet edip, düzelttirme önerisinde bulundum. Çim denen bir şey kalmamıştı zaten, her yanından ayrık fışkırıyordu bahçemizin. Tek tek temizlemekle bitecek gibi değildi ama kararlıydım. Önce derinlemesine çapalattırıp bir kaç gün bekleme süreci geçirdik. Bu sırada yoğun bir yağış oldu ve her yer çamur içinde kaldı. Bekleme süresini geciktirmek istemeyen eşim, üç gün sonra komşu sitenin bahçevanı ile anlaşıp toprak ilavesi yaptırtarak eğri zemini düzelttirmeye çabaladı ama pek başarılı olamadık. Kot farkından dolayı en düzgün hali bu oldu. Tüm bu işlemler yapılmadan evvel en az kırk elli cm aşağıda kalan ve bir o kadar da derine inen gül köklerinin yerlerini değiştirtmediğime öyle pişmanım ki, şimdi mümkün değil köküne ulaşamıyoruz. Bir kaç denemede bulundum ama iki gül heba ettim bu sırada. Kök hırpalandı ama çıkmadı. Üstü toprakla kapatılıp yeni çim ekildi. Patlamaz inşallah eski sürgünler. Tecrübesisiz tabi, imkanlarda kısıtlı olunca elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalıştık ancak bu kadar düzeltebildik. Bir büyük hatamızda kuruyan mazı diplerini çıkarttırmamamız oldu, şimdi mümkün değil dibine ulaşamıyoruz.
Name:  bahçe1.jpg
Views: 6027
Size:  49.9 KB
Name:  güller.jpg
Views: 6027
Size:  44.8 KB
Name:  toprak.jpg
Views: 5881
Size:  49.4 KB

Yan bahçemize bakan bu bölgeye kırk cm yakın toprak ilavesi yapıldığı için toprak kayması olmasın diye tuğla ördük. Çirkin görüntüsü çimler uzayınca biraz düzelir gibi oldu. Ocak ayı gibi ektiğim lale fidelerim telef oldu çalışmalar esnasında. Kökünden çıkardığım soğanları nereye koyduysak bulamadık.
Name:  yan.jpg
Views: 5765
Size:  57.0 KB

Bu bölüm ön kapının girişi. Bir kaç saat sabah güneşi dışında gölge bir bölge olduğundan asma ağacımız büyümedi, her yaz belli bir boya ulaşıyordu ama üzümünü yiyememiştik hiç. Yerini değiştirmeye toprak ilavesi yapıldıktan sonra karar verdiğimiz için bu bitki de telef oldu ne yazık. Vicdan azabı çekiyorum.
Name:  ön boşluk.jpg
Views: 6269
Size:  54.6 KB

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 08:16   #4
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Agaclar net ailesine hosgeldiniz. Hic bir seyden utanc duymaniza gerek yok. Baslangicta hepimiz hatalar yaptik. Bahceyi adam edecegiz telasiyla esim tasindigimiz zaman iki tane güzelim forsythia`yi kökünden söktü. Kanarya gülünü aman bu da heryerden cikan yabani ot diye yola yola kusa cevirdik. Agaclar nette güzel bir cali oldugunu farkedip rahat biraktim hatta cogalttim. Bunlar basit birkac örnek. Bes yildir halâ en iyiyi yakalamaya calisiyoruz kendimizce. Önce uzun uzun okumanizi tavsiye ederim. Cok sey ögreneceksiniz. Bahceniz düz bir alan bakimi kolay, birkac yil icinde cok güzel olacagina eminim.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 09:38   #5
Yeni Üye
 
unal.net's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2011
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 6
hoş geldiniz ne şanslısınızki bir bahçeye toprağa sahipsiniz

unal.net Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 11:19   #6
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur Mesajı Göster
Eşim eve gelince ilk işim çektiğim fotoğrafları gösterip "Ben bu bahçeyi adam etmek istiyorum..." demek oldu. Yabani otlardan ve eğri büğrü eğimden şikayet edip, düzelttirme önerisinde bulundum. Çim denen bir şey kalmamıştı zaten, her yanından ayrık fışkırıyordu bahçemizin. Tek tek temizlemekle bitecek gibi değildi ama kararlıydım. Önce derinlemesine çapalattırıp bir kaç gün bekleme süreci geçirdik. Bu sırada yoğun bir yağış oldu ve her yer çamur içinde kaldı. Bekleme süresini geciktirmek istemeyen eşim, üç gün sonra komşu sitenin bahçevanı ile anlaşıp toprak ilavesi yaptırtarak eğri zemini düzelttirmeye çabaladı ama pek başarılı olamadık. Kot farkından dolayı en düzgün hali bu oldu. Tüm bu işlemler yapılmadan evvel en az kırk elli cm aşağıda kalan ve bir o kadar da derine inen gül köklerinin yerlerini değiştirtmediğime öyle pişmanım ki, şimdi mümkün değil köküne ulaşamıyoruz. Bir kaç denemede bulundum ama iki gül heba ettim bu sırada. Kök hırpalandı ama çıkmadı. Üstü toprakla kapatılıp yeni çim ekildi. Patlamaz inşallah eski sürgünler. Tecrübesisiz tabi, imkanlarda kısıtlı olunca elimizden gelenin en iyisi yapmaya çalıştık ancak bu kadar düzeltebildik. Bir büyük hatamızda kuruyan mazı diplerini çıkarttırmamamız oldu, şimdi mümkün değil dibine ulaşamıyoruz.
Eklenti 314922
Eklenti 314923
Eklenti 314924

Yan bahçemize bakan bu bölgeye kırk cm yakın toprak ilavesi yapıldığı için toprak kayması olmasın diye tuğla ördük. Çirkin görüntüsü çimler uzayınca biraz düzelir gibi oldu. Ocak ayı gibi ektiğim lale fidelerim telef oldu çalışmalar esnasında. Kökünden çıkardığım soğanları nereye koyduysak bulamadık.
Eklenti 314925

Bu bölüm ön kapının girişi. Bir kaç saat sabah güneşi dışında gölge bir bölge olduğundan asma ağacımız büyümedi, her yaz belli bir boya ulaşıyordu ama üzümünü yiyememiştik hiç. Yerini değiştirmeye toprak ilavesi yapıldıktan sonra karar verdiğimiz için bu bitki de telef oldu ne yazık. Vicdan azabı çekiyorum.
Eklenti 314926
Bu bölüm icin nacizane bir önerim olacak. Madem ki uzun zaman gölgede kaliyor ortanca düsünmez misiniz? Uzun süre cicekli bir bölümünüz olur.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:10   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Bahçe tanıtmaya devam...

Sevgili çiçeksever, ne iyi ettinizde uğradınız. Cesaret verici sözleriniz için çok teşekkür ederim. Ortanca çok sevdiğim bir çiçek, ilk işim Karşıyaka seralarını gezip üç kök ortanca bikisi satın almak oldu ve sizinde önerdiğiniz gölge bölgeye belli aralıklarla dikim yaptım. Tomurcuklu olan pembe çiçeklerini gösterdi ama günün çoğu saati gölgede olmasına rağmen pek sevmedi sanki yerini.
Name:  P7020120.jpg
Views: 8256
Size:  73.9 KB

Akşam hava kararana kadar pörsük pörsük görünüyor yapraklar. Ankara kışını çıkarmaz korkusuyla ektiğim bir kökü saksıya alıp tamamen gölge olan bölgeye yerleştirdim o daha sağlıklı ve diri ama tomurcuk vermeye niyeti yok.
Name:  P7020124.jpg
Views: 5688
Size:  73.5 KB

Sayın ünal, isteyen herkes bahçe sahibi olur inşallah günün birinde. Uğradığınız için çok teşekkür ederim.

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:14   #8
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Bol suyu seven bitkiler ortancalar. Bir de dikimden sonra yerine alismasi icin biraz zaman tanimak gerekir tabii. Biz celikten ekmistik, ön tarafta cit haline gelmeleri üc yili buldu. Siz yetismis bitki ektiginiz icin daha cabuk toparlanir. Ne kadar sulasaniz bikmaz.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:31   #9
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Bizim burasi kisin -20 dereceyi buluyor. Ben sifirdan bir bahce yapacak olsam, agirlik verecegim hem kisa dayanikli hem her yil kendiliginden yetisen birkac bitki cesidi var. Clematisler, ortancalar, güller, gün güzelleri, hanimeli, mor salkim,leylaklar, kelebek calisi, phlox, rudbekia, ekinezya, aksam sefasi, passiflora, hatmi, cali türleri (inci calisi, spirealar v.s), hedera ve amerikan sarmasiklari, fare kulaklari, karanfiller, hüsnüyusuf, physallis, lupinler, forsythia, kanarya gülü, rhododendron, acelya, acer bunlardan bazilari. Hepsi su anda bahcemde var ve isimi cok kolaylastiriyorlar. Hem her yil ekmem gerekmiyor, hem de zaman icinde bir düzen olustugu icin isim kolaylasiyor. Hepsi kisa dayanikli. Tabii soganli cesitleri ve ibrelileri de unutmamak lazim.
Cok yazdim kusura bakmayin. Ancak bu liste garanti soguk kis kosullarina dayanikli. Umarim size faydasi olur.


Düzenleyen ciceksever70 : 03-07-2012 saat 12:34 Neden: ekleme
ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:34   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 924
Hoş geldiniz,
Sayfanız hayırlı olsun.

Sudenur beğendi.
sarin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:38   #11
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Bence kolay yola gelecek bir bahçeniz var en azından genel hatları ile düzenli sadece iç dizaynı gerekiyor.

Ortanca Ankara kışına dayanmıyor.Geçen seraya gittiğimde kuru ortanca dallarını gördüğümde sordum.Geçen yıldan kalma imiş ve kurumuşlar.yeni yeni dibinden patlıyorlardı.
Kolaylıklar diliyorum.

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:40   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Yan bahçemin genel görüntüsü şu an itibariyle böyle.
Name:  P7020098.jpg
Views: 5458
Size:  68.4 KB

Çimlerimiz çıktı ama istediğimiz formu almadı henüz. Yer yer boşluklar oluştu. Kısa bir süre önce mantar hastalığına yakalandılar, erken müdahaleyle ancak bu kadar kurtarabildik. Fazla basılan ve su tutan bölümlerde yosunlaşma sorunu görüldü, bazı bölümler ise kupkuru olup sarardılar. Name:  P7020087.jpg
Views: 6566
Size:  58.4 KB

Evin arka girişi de bu şekil. Çimler çok formsuz ve açıklıklar göz çarpıyor.
Name:  P7020076.jpg
Views: 6169
Size:  70.4 KB

Daha yakından görmek ister misiniz?
Name:  P7020064.jpg
Views: 6008
Size:  71.4 KB

Çim taşı döşediğimiz bu bölge göllenme sorunu nedeniyle bu şekil oldu. Sorunu çözmek için loğar kapağının kenarından boru döşedi eşim ve kenarlarına mıcır doldurduk. Çimler sürekli ıslak ve nemli olduğu ve fazla basıldığından çürüyüp yosunlaşıyorlardı, engellleyebilmek için taşla koruma altına alıp içlerine çim ektik ama gördüğünüz gibi en ıslak bölümler yine çürüdü ve renkli taşlarımla kapattım. Çok iyi olmadı ama elde ki imkanlar bu kadar, ilerleyen zamanlar için önerilerinizi bekliyorum.
Name:  P7020075.jpg
Views: 5342
Size:  70.9 KB

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:52   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Sevgili çiçeksever, öyle işime yarayacak ki önerileriniz, çok yazdım da ne demek, ne kadar yazsanız az gelir, fikir almaya öyle ihtiyacım var ki.. Sevgili gilan'ın önerilerini de yazdım bir kenara, notlarım var. Yine de nereye ne ekeyim, fikrinizi almak için açtım bu sayfaları, peyzaj konusunda pek yetenekli değilim. Şimdi sıra bu bitkilere sahip olmak ve yetiştirmekte, olacak inşallah, yavaş yavaş olacak ama olacak, uygun düştükçe alıp dikeceğim. Şu hali bile eskiye göre içimi açıyor, her gün bir kaç saatimi bitkilerimle geçiriyorum ve çok mutluyum.

Ortancalarımdan umutluyum ama komşularım benim korkutuyor. Bizim buralar -26 'yı buldu bu kış, donduk buz tuttuk, inşallah sağlam çıkarlar, malçlama yapacağım diplerine. Toprağına da eklemeler yapmam gerek sanırım, yaprak çürüntüsü ve funda toprağı eklesem köklerine iyi gelir diye düşünüyorum ama malzeme bulmak zor.

Sayın sarin, hoşgeldiniz, teşekkür ederim.

Sayın hberbul, Ortanca için daha da cesaretleniyorum mesajlarınızı okudukça. Çok teşekkür ederim, hoşgeldiniz.


Düzenleyen Sudenur : 03-08-2012 saat 02:44 Neden: Harf hatası..
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 12:59   #14
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Sayın Sudenur, ilk ve son fotoğraflar arasındaki fark açıkça görünüyor. Buradaki değerli arkadaşların önerileri ve sizin çalışmalarınızla giderek güzelleşecek bahçeniz.

Güzel bahçenizde, sevdiklerinizle sağlıklı ve huzur dolu günler dileğiyle...

gilan ve Sudenur beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 13:05   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Çok teşekkür ederim sayın Durul, daha iyisi emek verip isteyenlerin olur inşallah. Elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum değerli üyelerin öneri ve uygulamalarından. Uğradığınız için teşekkürler..

gilan ve Sevgi Durul beğendi.
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 13:15   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
Bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Bence kolay yola gelecek bir bahçeniz var en azından genel hatları ile düzenli sadece iç dizaynı gerekiyor.

Ortanca Ankara kışına dayanmıyor.Geçen seraya gittiğimde kuru ortanca dallarını gördüğümde sordum.Geçen yıldan kalma imiş ve kurumuşlar.yeni yeni dibinden patlıyorlardı.
Kolaylıklar diliyorum.
Çok güldüm şimdi kendime. Sayın hberbul'un mesajını anlamak istediğim gibi okumuş, ona göre yazmışım cevabımı. İkinci kez okuyunca fark ettim yanlış anladığımı. Ortancalarım için yapacağım tek şey bol bol dua etmek ve köklerini korumaya almak için elimden geleni yapmak olacak. Odun külü dökmemi önerdi bir bahçevan köklerine. Kışı sağlam atlatırsak boydan boya ortanca ekilecek not alındı. Yer örtücü olarak ta obrizya kullanmaya niyetliyim ama bilmem olur mu?


Düzenleyen Sudenur : 03-08-2012 saat 02:45 Neden: Harf hatası..
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 14:30   #17
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Sevgili Sudenur bahçe sayfan hayırlı olsun Tavsiye verecek kadar bilgim yok ama deneye yanıla bir gün doğrunun bulunacağını düşünüyorum. Bahçenin hayalindeki gibi olması dileğiyle
Sevgiler.

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 15:54   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Umarım olur diye umuyorum sevgili gülenmelek, uğradığınız için teşekkür ederim. Her tavsiye makbulümdür, sevgiler..

Fotoğraflamaya devam..

Çim ekimi yapılmadan hemen evvel çam ağaçlarımızı budadım. Budanan yerler fotoğraflarda da belli, bu sayede altından ve yanından daha rahat geçebiliyoruz, iğneler batmıyor. Taşındığımızdan beri var bu ağaçlar, sekiz yaşında olduklarını tahmin ediyoruz. Yıllardır dokunulmayan alt dallar öyle güçlü ve kalındı ki, testereye kuvvet vereceğim diye iki gün kolum ağrıdı ama görüntülerinden memnun kaldım. Mutfak penceremden seyretmesi çok keyifli oluyor. Çimler çıktıktan bir kaç sonra köklerini çapalayıp çember içine almıştım, düzgün olabilmesi için elimden geleni yaptım ama ancak bu kadar oldu. Malçlama malzemesi ile örttüm toprak görüntüsünü sizce olmuş mu? Yabani ot çıkışı en aza indi.
Name:  P7020114.jpg
Views: 5609
Size:  75.3 KB
Name:  P7020086.jpg
Views: 10369
Size:  73.2 KB

Bir sene evvel minicik fideden diktiğimiz bodur elma, gerçekten de bodurmuş büyümedi bir türlü, çiçeklerini dahi görmedik. Çimlerin son bulduğu yerlerin daha belirgin ve nizamlı görünmesini istiyorum ama sınır koymakta güçlük çekiyorum, istediğim gibi olmuyor, boşluklar dolmuyor.
Name:  P7020082.jpg
Views: 7246
Size:  74.7 KB

Cüce nar. Eşim ne zaman ekmiş hiç haberim yok, bu ne ağacı böyle diye sordum, süs narı olduğunu söyledi. Bahçe de yetişir mi bu bitki?
Name:  P7020083.jpg
Views: 6957
Size:  75.1 KB

Malta eriği. Yaklaşık üç yıldır aynı yerde. Ne büyüyor, ne de çiçek veriyor, görüp görebileceğimiz yaprak sayısı en fazla bu. Kışın tüm yapraklarını döküyor ve donuyor sanırım, kendine gelmesi yaz ortasını buluyor. Form sayfamızdan Ankara iklimine uygun olmadığını öğrendiğim gün eşimden çıkarmasını rica ettim ama sonrasında kıyamadım, uyanmıştı bitki. Bu yıl da aynısı olursa kökünden sökülecek boşa yer işgal ediyor. Çok gaddarım biliyorum.
Name:  P7020084.jpg
Views: 5843
Size:  73.8 KB

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 16:38   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Yıllanmış güller ve bahçemin en gölge alanı...

Taşındığımız sene dikmiştik bu gülleri, sağdan soldan verilen çelikler ve kendi çoğalttıklarımız bir çoğu. Mesela bu yılda bir kez açıyor, çiçeklenme dönemini fotoğraflamayı unutmuşum. Yarı gölge bir alan olduğu için mi boyu bu kadar uzadı yoksa cinsinden mi anlayamadım ama yaz sonunda site içinde uygun bir yere aktarıp bodur bir çalı türü ekmeyi düşünüyorum yerine. Sizce olur mu? Çeşitliliği artırırsam güzel olur diye düşündüm araştırma yapıyorum, öneride bulunursanız sevinirim.
Name:  P7020129.jpg
Views: 6268
Size:  75.0 KB

Azıcık ucundan güneş gören ama ışığı bol bir nokta burası. Bunca yıldır ne ektiysek verimli sonuç alamadık, çim ektik olmadı çünkü gölge çimi değildi, osmanlı çimi almasını istedim eşimden ama savsakladığı için taşlarla kapatmaya çalıştım çirkin görüntüyü. Boşluklara çuha çiçeği dikeceğim inşallah bu yaz sonunda. Şimdilik gölge seven bir kaç çiçek saksısı ve yapay çiçeklerle renklendirmeye çalıştım ama durum vasat biliyorum.
Name:  P7020080.jpg
Views: 6614
Size:  71.4 KB

Bu minicik fidecik güzellik çalısı olacak inşallah büyürse.
Name:  P7020081.jpg
Views: 5565
Size:  70.9 KB

Kökü nasıl da kalın değil mi bu gülün? Sağlıklı mı gelişmiş yoksa yanlış budama mı yapmışız bilmiyorum, açık pembe lilaya yakın renkte güller açıyor ama uzun süre çiçekli kalmıyor, takviye yapmaya uğraşıyoruz.
Name:  P7020085.jpg
Views: 6836
Size:  74.1 KB

Küçük çam ağacının arkasıyla mazılar arasına sıkışan bu gül, bahçemin tek kokulu gülü ama yanlış seçmişiz yerini, gelişemediğini düşünüyorum. Çocuklar top oynarken boynunu kırmışlar en sağdakinin baksanıza, çok üzüldüm. Name:  P7020091.jpg
Views: 5982
Size:  75.7 KB

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 17:00   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Güllere devam..

Malta eriği ve lila gülün ara arkasında kalan bu mazılar bahar ayından beri aynı, ilaçlayıp gübre döktük diplerine ama sarı görüntüsünü gideremedik.
Name:  P7020088.jpg
Views: 5853
Size:  71.3 KB

Hemen yanında kökünden kuruyan bir kaç dalı çıkarıp yenilerini ektim, çocuklar basıp ezmesinler diye de ip bağladım, arasından, üstünden geçmeye çalışıyorlardı yumurcaklar.
Name:  P7020089.jpg
Views: 5286
Size:  70.8 KB

Ters dut ile mazılar arasına sıkışmış bir gül daha. Yanlış budama yaptığımızı düşünüyorum, kökleri çok biçimsiz büyüdü.
Name:  P7020092.jpg
Views: 6663
Size:  74.6 KB

Ters dutumuzun meyvesi pek verimli değil. Komşu bahçedekiler öyle kocaman oldular ve lezzetliler ki bizimki yerini mi sevmediğindendir nedir, genişleyemiyor, meyveleri de küçük ve az. Yaz sonunda gülün yerini değiştirelim diye düşündük eşimle ama eski toprağın üstüne kırk cm kadar toprak ilavesi yapıldığından çıkartamayız diye endişeleniyoruz kökleri. Birinden birini feda etmek gerekecek sanırım. Siz ne önerirsiniz?
Name:  P7020104.jpg
Views: 8472
Size:  75.2 KB

Ters dutun diğer yanına dikilen gül. Mesafe uzak olduğu için sıkıntı yok gibi görünse de derin budandığı için iki dalı sürgün vermemiş. Düzelir mi dersiniz?
Name:  P7020093.jpg
Views: 5148
Size:  75.5 KB

gilan, abk, yeşillim ve 18 kişi beğendi.
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 17:52   #21
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Ortancalarin sonbaharda dibine dökülen yapraklarini ben bütün kis birakiyorum. Hem koruma oluyor hem yabani ot cok cikmiyor. Ilkbaharda topluyorum.

gilan, Sudenur ve Sevalem beğendi.
ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 19:31   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Sayın çiçeksever, önerinizi mutlaka uygulayacağım, teşekkür ederim, sevgiler...

gilan beğendi.
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 22:14   #23
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Ben de bahçeniz hakkında fikrimi yazabilir miyim?

Önce hayırlı, uğurlu olsun diyerek başlamak istiyorum.
Arkadaşların dediği gibi hepimiz çok kereler yanlışlar, hatalar yaptık. Sizin de yapmanız çok normaldir, hiç üzülmeyin.
agaclar.net'te ne kadar çok öğreneceğimiz şeyler var, okudukça anlayacaksınız, yeter ki istekli olun ve yılmayın.

Önce çimlerinizden başlayayım.
Drenaj yapmamış olmanız büyük hata, hele Ankara kışında kar uzun zaman yerden kalkmıyorsa biriken su bu yosunlanmayı hem arttıracak hem de çim köklerine çok zarar verecek, yani mantardan kurtulmanız zor olacak.

Olan olmuş, siz şimdi sık sık diren ile (hani çatal gibi bir bahçe aleti vardır) en az 20-25 cm kadar delikler açın çimde. Yani direnin üzerine basarak çime girmesini temin edin. Bunu sık sık yapın. Sık sık demekteki kastım, gözünüzde bir sıra yapın boydan boya batırın direni, sonra ilk sıradan yarım metre sonra bir sıra daha yapın , yine boydan boya batırarak üçüncü sıraya geçin. Umarım anlatabilmişimdir.

Çimdeki hastalığı gidermeden gübre de vermeniz, yeni ekim de yapmanız hiç işe yaramaz. Önce hastalığı bertaraf etmeye bakın ve bu konuda çimlerdeki sorunlar başlığı size çok yardımcı olacaktır.

Ağaçlarınız ve güllerinizin kökü 40cm kadar toprak altında kaldı demişsiniz. Oysa yeni aldığımız bir ağaç fidesini veya gülü ekerken en çok dikkat edeceğimiz şeylerden biri de, fidenin poşetteki veya saksıdaki toprak hizasının ekeceğimiz yerde de aynı seviyede olmasına dikkat etmemiz, aşı kısmının da güneye bakmasıdır.

Bir örnekle anlatayım.
Elimizde bir saksı var, saksının boyu 50cm olsun. İçine ekilen fidenin toprak içinde olan kısmı 25 cm ise bunu bahçeye ekerken, bitkinin de toprak içinde olacak kısmının 25 cm olmasına dikkat ederiz. Bunu 40cm yaparsak bitkimizin ölme ihtimali vardır.

Sizin anlatımınızdan anladığım kadarı ile, siz eskiden ekilen ağaçların ve güllerin üzerine 40cm kadar daha toprak ilave etmişsiniz, değil mi? Yani çanaklar 40 cm altta kaldılar.
Siz yine de bu durumu hocalarımıza bir danışın isterseniz.

Güllerinizde budama yanlışlıkları gördüm, bu yüzden gelişmeleri güzel olmadığı gibi formları da pek iç açıcı değil.
Gül budamaları başlıklarını bir okuyun.
Hani bildiğimiz, yağmurda kullandığımız şemsiyeler var ya, işte o şemsiyeyi ters çevirin ve orada gördüğünüz gibi gülleri budamaya gayret edin.
Budarken dallar birbirlerini engellemeyecek ve her yerden güneş alacak şekilde olacak, yani çanak gibi olacak.

Leylendiyi neden budadınız? Çam türü bitkilerin budanması göze pek hoş gelmez diye bilirim.

Ortancalar.... evet yarı gölge ve gölgeyi severler ama havadar yer de isterler.
Sizin ektiğiniz yerde bir yanda duvar var diğer yanda mazılar yükselmiş, nereden hava alacak bu bitkiler?

Kurumaya yüz tutmuş hatta kurumuş mazıları söküp yerine yenilerini ekmeniz gerekir diye düşündüm.

Boyları çok uzamış sadece ucunda yaprak ve çiçek açmış güllerinize gençleştirme budaması yapın ve budarken ortaki dalı alıp dalları yanlara doğru çanak gibi açmaya gayret edin.

Üzgünüm size pek de iç açıcı şeyler yazmadım ama madem işin başındasınız, problemleri baştan halletmeye bakın ki emekleriniz boşa gitmesin.

Lütfen takıldığınız şeyleri de yazmaya hiç çekinmeyin, bildiklerimi severek paylaşacağımdan emin olun.

Kolay gelsin.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2012, 23:18   #24
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Galeri: 8
Sevgili Sudenur,

Başlık açtığınıza çok çok sevindim.
Siz "Bahçemin haline bakın" demişsiniz ama benim burada okudukça resmen heyecandan kalbim çarptı. O kadar çok potansiyeli var ki bahçenizin. Genel hatları, evin ve verandanın konumu her şey çok çok uygun. Belki forumda okumuşsundur, bu aralar peyzaj tasarım kursuna gidiyorum. Dün akşam da eldeki arazinin çeşitli faktörler üzerinden incelenmesi ve ana hatların tasarlanmasına dair çok faydalı bir ders vardı. O nedenle de biraz havaya girdim sanırım, şu an sanki sizin bahçenizi bana ilk işim olarak vermişler de buyrun başlayın demişler gibi hissediyorum.

İlk önerim acele etmeyin. Acemi bahçıvanın en büyük hatasıdır acelecilik. Çim ekimi sırasındaki tecrübelerinizi zaten yazmışsınız.
Bir diğer ilk önerim de bitkilerinizden hemen vazgeçmeyin. Büyümüyor, olmuyor dediklerinize biraz süre verin. Siz daha yeni yeni onlarla ilgilenmeye başladınız, bakalım bu ilgiye zamanla nasıl cevap verecekler. Onlar bunca süredir sizden ümidi kesmemişler değil mi ama?

Gülleriniz biraz yüksekten budanmışlar: Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama)
Gelecek sene daha kısa olmalarını isterseniz daha alçaktan budayabilirsiniz. Köklerinin kalınlığında yanlış bir şey yok. Güller yaşlandıkça kökleri daha da kalınlaşacak. Bizim bahçedekilerin kökleri 10 cm çapa ulaşmıştı.

Bodur elma, budanan çam, malta eriği ve daha birkaç bitkide dikkatimi çeken şey ağacın çevresini çok dar bırakmışsınız. Çim çok içine kadar girmiş. Herbirinin dibini 50-60 cm kadar çimden arındırırsanız hem ağaçlar daha iyi büyür, hem de daha derli toplu bakımlı görünür. Koyu renkli malç malzemesi gerçekten görüntüyü çok değiştirmiş. Bu yeni genişletilecek kök bölgelerine de yakışacaktır.
Hatta aslında bakarsanız dünkü derste öğrendiğim bir nokta var ki tam da sizin bahçenize uygun olur ama biraz cesur bir adım, ne düşünürsünüz bilemem. Peyzaj mimarı hocamız "Genelde hep bahçede nereye ne dikileceğini düşünüp geriye kalan alanı çim yapıyorlar, oysa önce çim alanın şekli belirlenip geriye kalan alan bitki ve çiçek alanı olarak bırakılmalıdır." dedi. Buna örnek olacak birçok çizim gösterdi, ben çok beğendim. Yakında ders notlarımı paylaşmayı düşünüyorum, o zaman daha detaylı anlatabilirim.

Çimdeki sorunun mantar olduğuna emin misiniz? Şu nedenle soruyorum, ben de bahçeli eve ilk taşındığımız sene çimde belli bölgelerde aşırı sararma gözlemlemiştim. Başta mantar olduğunu düşündüm ama sonradan fark ettim ki tam o noktaya camdan yansıyan güneş geliyordu. Meğer bu şekilde gelen yoğun sıcak kurutuyormuş. Sulamayı arttırınca tekrar yeşillenmişlerdi. Siz de bir bakın bakalım böyle bir durum olabilir mi?

Ortanca konusunda bakalım ne olacak... Ortancanın -30'lara kadar dayanan pek çok türü var ama ülkemizde genelde daha hassas türler satışta. Siz güzelce malçlayıp sarıp sarmalayıp korumayı bir deneyin ama olmazsa da hemen ümitsizliğe kapılmayın. Bir şekilde dayanıklı türleri de elde ederiz.

Şu fotoğraftaki çim alan ile yürüme yolunun arasındaki yükselti nedir? Toprak dökülmesin diye konmuş diyeceğim ama çimden de bayağı bir yüksek duruyor, anlayamadım.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-p7020087.jpg

Daha birçok şey var, bu şimdilik giriş olsun.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 00:51   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Sevgili Güler hanım, öneri ve uyarılarınız altın değerinde. Yanlışlıklar yaptığımın farkındaydım ama anlaşılan o ki epeyce kaçırmışım ipin ucunu. Drenaj yaptırtmayı çok istemiştim ama maliyeti fazla tutunca eşim ikna olmamıştı. Öneriniz üzere delikler açmaya başlayacağım toprakta. Zemin ıslakken yapılması gerekiyor değil mi?

Ekim işlerini yapan bahçevan ağaç ve çalı köklerine iyi geleceğini ve destekleyeceğini söylediği için yaptırtmıştık toprak ilavesini. Eski moloz artıklarıyla dolu toprak kaldırtılıp üzerine yenisi geldi ama en kalın dolgu orta göbek kısmına oldu, zemin yükselsin diye. İlk fırsatta özellikle gül köklerine yakın çekim yapacağım ve tekrar önerinize ihtiyaç duyacağım eğer uygun olursanız? Doktoru olmuşsunuz siz bu işin, takdir ve teşekkür ederim. Leylendiyi yere çok yakın büyüdüğü için budamıştım, alt dallar öyle karışık ve kurumuştu ki kirli bir görüntü oluşturuyordu, fare veya başka zararlılar yuva yapar da fark etmem diye korktum. Hata mı yapmışım? Budanmaması gereken bir tür müydü?

Ortancaları öğlen güneşi altında kalmasınlar diye o bölgeye ekmiştim ama şimdi teretdütlerim oluştu. Kışı kazasız belasız atlatabilmeyi başarabilirlerse eğer mazıların tamamını kaldırıp yer örtücü ve başka çiçeklerle çeşitlendireceğim o bölgeyi. Önü açık ve havadar olacak inşallah, evimim giriş cephesi daha aydınlık ve iç açıcı olacak.

Kurumuş mazıları çoluk çocuk geçiş yolu olarak kullanmasın diye kaldırmadım. Topunu kaçıran çocuklar aradan üstünden atlayarak üzerlerine basıyorlar mazıların. Kavurucu yaz sıcaklarını bir atlatalım yenilerini ekeceğim o sararan mazıların yerlerine.

Yaptığım hatalara dikkat çekmeye devam ediniz lütfen, takdir toplama beklentisiyle değil yardımlarınıza ihtiyaç duyduğum için açtım bu sayfayı. Yolun çok başındayım biliyorum, daha iyi uygulamalar yapmayı temenni ediyorum. Sevgiler, saygılar...

tturt ve Güzin Çakar beğendi.

Düzenleyen Sudenur : 04-07-2012 saat 10:33
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 01:43   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-01-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,397
Sevgili gilan, sayfayı ilk açtığım andan beri gözüm sık sık ekranda gelmenizi temenni ediyordum inanın. Çok sevindirdiniz beni teşekkür ederim, bahçe sizindir buyurun sayın uzmanım, ne isterseniz onu ekip biçebilirsiniz. Takdir ve imrenerek, saygı duyarak takip ediyorum yazılarınızı, uygulamayı uygun gördüğünüz her tür öneriye açık olduğumu bilmenizi isterim. Öyle ihtiyacım var ki engin bilgi hazinenize ve tecrübelerinize.

Mesajınızda "Şu an sanki sizin bahçenizi bana ilk işim olarak vermişler de buyrun başlayın demişler gibi hissediyorum." demişsiniz ya öyle bir ferahlama yaşattınız ki o an bana görmeyin, kalkıp göbek atasım geldi, çılgınlar gibi sevindim.

Bodur elma, süs narı ve malta eriğinin diplerini belki yer değişikliği yapar veya sökeriz diye daha fazla açmamıştım, o bitkiler fazla verimli olmayacak gibime geliyor, ne büyüyorlar, ne kuruyorlar ne de çiçek veriyorlar ama çam dibini geniş tutacağım ilk fırsatta.

Alıntı yapmak istediğim bir diğer sözünüz de Hatta aslında bakarsanız dünkü derste öğrendiğim bir nokta var ki tam da sizin bahçenize uygun olur ama biraz cesur bir adım, ne düşünürsünüz bilemem. Peyzaj mimarı hocamız "Genelde hep bahçede nereye ne dikileceğini düşünüp geriye kalan alanı çim yapıyorlar, oysa önce çim alanın şekli belirlenip geriye kalan alan bitki ve çiçek alanı olarak bırakılmalıdır." dedi. Buna örnek olacak birçok çizim gösterdi, ben çok beğendim. Yakında ders notlarımı paylaşmayı düşünüyorum, o zaman daha detaylı anlatabilirim. oldu.

Heyecanla bekliyorum sevgili gilan, eşim de ikna olursa niçin olmasın, farkı uygulamalar yapabilmeyi çok isterim. Hayali bile güzel.

Çimdeki sorunun mantar olduğuna emin misiniz? diye sormuşsunuz, resimlerini çekip gönderdiğimiz ziraatçi bir arkadaşımız mantar olduğunu söyledi ama çok ta emin değilim. Bitkisel bir karışım uyguluyoruz bir haftadır ve sadece sabah ve akşam saatlerinde suluyoruz, nemi azaltınca düzelir gibi oldu. Bu akşam şöyle bir baktım da kahverengi bölümler yeşile dönmüş.

Ortanca konusunda bir çok kez fikrinize ihtiyaç duymuştum anımsarsanız, satın aldığım fidancı (Hydrangea macrophylla) olduğunu söyledi. Dayanırlar inşallah.

Yürüme yolu yanında ki yükseltiyi taşındığımız ilk yıl yaptırmıştı eşim. Dekor olsun diye döşetmişti, pek ilgimi çekmiyordu ki o vakitler. Şimdi olsa her biriyle tek tek ilgilenirdim ama geçti artık. Tek iyi yanı fayansları yıkıyorken akıttığım kirli tozlu suyu ön girişe varıncaya kadar tahliye etmemesi, çim de göllenme sorunu kenarlarda oluyor en fazla, bunu engellemiş oluyoruz o taşlar sayesinde.

Tekrar teşekkür ediyor heyecanla bekliyorum çizimlerinizi. Sevgimle kalın..

tturt ve Güzin Çakar beğendi.
Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 08:20   #27
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Zemin ıslakken yapılması gerekiyor değil mi?

Hayır, fırsat buldukça açın, hem toprak hava alır, hem de su yüzeyde birikmez, deliklerden köklere kaçar.

Bildiklerimi her zaman seve seve paylaşırım, hiç tereddütünüz olmasın.

Sudenur beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 10:40   #28
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
ben de izin verirseniz diğer arkadaşlar kadar usta olmasam da birkaç şey yazmak isterim.
çok güzel şeyler yapabileceğiniz bir bahçeniz var, ki yapmaya başlamışsınız zaten. güle güle oturun.

öncelikle lütfen acele etmeyin. bahçe/ bitki/ çiçek sabır işidir. belki de dünyada böyle bişeylerin de bizimle beraber olmasının nedeni sabrı öğrenmizdir, değil mi?

bunu yazma sebebim yazınızda bolca '1 senedir büyümüyor' gibi ifadeler olması. 1 sene nedir ki onlar için? beklemek, şans vermek lazım.

masalımsı bahçeler unutmamalı ki yeni değil, uzun yıllar düzenli emek verilen bahçelerdir. yani zamana ihtiyacınız var. seneye çok çok güzel olacak diye bir şey yok, her sene daha da güzel olacak demek lazım. yaşayan bir varlıktır bahçe çünkü.

bahçede bol çeşitlilik güzeldir ama düzen bozulursa eğer toparlaması çok zor olur, tanzimi ve nizamı zordur. bir süre sonra sizi görüntü olarak da iş yükü olarak da yormaya başlar. bu yüzden öncelikle gilan'ın dediği gibi ne kadarını boş bırakmak, çim ile bırakmak istediğinize kadar vermenizi tavsiye ederim. kalan alanları kendi içlerinde değerlendirip bitki seçimine ona göre başlarsınız.

ankara'ya dayanacak, gölge alanlarda da -max performans olmasa da- işinizi görecek lavantayı tavsiye ederim. mesela kapatmak istediğiniz bir alan varsa etrafına 2 kök lavanta dikebilirsiniz. 2. veya 3. senesinde tam performansına ulaşıp 1 metrelik çaplara varabilirler ve bu sebeple budanmaları gerekir. yani bir süre sonra yer kaplayacaklar, bunu da gözönüne almakta fayda var ve hemen büyümeyecek, bekleme ister biraz yani.

ahmeter'in bahçesinde çok sevdiğim bir uygulama var, ağaç diplerine çiçek tarhı. mevsimlik bitkilerinizi burada kullanabilirsiniz, boylanmasınlar ve hızlıca bahçeyi güzelleştirsinler diye. sizin yetişkin leylandileriniz buna uygun sanki soğanlıları da buralarda kullanırsınız mesela, örneğin kışın laleler topraktan çıkana kadar çuhalar kapatıcı olacaktır.

düzen sevenler için; bahçeyi güzel gösteren şeylerden biri de simetridir bence. o yüzden bir bitkiden tek tek edinmek yerine çiftler halinde edinip simetrik dikmeniz görüntü açısından güzel olabilir.

bir de kare kare taşlarınızın içine çilek düşünür müsünüz? ya da ayakaltında olmayacak yerleri çim yerine minyatür çilekler ile yeşillendirmeyi?

çok yazmışım ben yahu sustum.

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 11:09   #29
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,813
Sayın Sudenur

Bu sabah bahçenizi gezdim Meraklı olduğunuz belli oluyor
Başarılar dilerim

Sudenur beğendi.
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2012, 11:34   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-03-2011
Şehir: KDZ EREĞLİ
Mesajlar: 1,090
Sevgili sudenur,
önumuzdeki yıllarda bu bahçeyi kimbilir nasıl renkli görücez,insan isteyince istediğini yapabiliyor yola girmiş zaten....
Sağlıklı güzel günlerde, bahçende mutlu messut uzun yıllar dilerim ailenle.......

tturt ve Sudenur beğendi.

Düzenleyen alcen : 04-07-2012 saat 11:35 Neden: hata
alcen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024