agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni1841Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-05-2021, 23:45   #241
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Name:  20210525_162311-min.jpg
Views: 536
Size:  39.6 KB

Name:  20210525_162604-min.jpg
Views: 541
Size:  31.3 KB

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2021, 08:59   #242
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Pek güzeller... Oradan da aşağı sarktılar mı mmmm... Yağmur oluklarını tıkamazlarsa sorun olmaz herhalde.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2021, 09:14   #243
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral Mesajı Göster
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Eklenti 719412

Eklenti 719413
Çatı malzemesi metal sanırım. Orada nasıl tutunuyorlar ve beslenebiliyorlar ? Bir aralık bulup, içeri sızmazlarsa eve zarar gelmez. Ancak ilginç.

Tolga Özmeral ve TCM beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2021, 15:02   #244
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Sayın Portakal Rengi,
Evet, çatı malzemesi tamamen metal. Çatı boşluğuna da baktım içeri sızmamış.
Orada nasıl yaşayabiliyor ben de anlayamadım.

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2021, 15:23   #245
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Aşağıya bağlı değil mi onlar, beslenmede niye sıkıntı çeksinler.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2021, 15:49   #246
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Aşağıya bağlı değil mi onlar, beslenmede niye sıkıntı çeksinler.
Sayın TCM,
Aşağıda öncesinde kırmızı sarmaşık gül vardı fakat beyaz olan baskın geldi ve gelişmesine izin vermedi. Ama belkide dediğiniz gibi bir şekilde kendine yol buldu ve çatıda açmaya fırsatı oldu. O köşe o kadar karman çorman ki ne nereye gidiyor hiç belli değil.

TCM beğendi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2021, 10:57   #247
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Merhaba,

Bu işlerden hiç anlamasak da bu sene bahçemizde tavuk olsun diye heves ettik. 4 tavuk 1 horozumuz var;

Name:  0-min.jpg
Views: 461
Size:  67.9 KB

Name:  20210617_164033-min.jpg
Views: 461
Size:  74.1 KB

Sebze bahçemizi ağ ile çevirerek koruma altına almaya çalıştım. Umarım işe yarar;

Name:  20210617_154859-min.jpg
Views: 460
Size:  54.1 KB

Bonus ;

Name:  20210614_193654-min.jpg
Views: 456
Size:  77.5 KB

Güzel günler dilerim.

Asia, kamil35, Muda ve 11 kişi beğendi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2021, 09:24   #248
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Ağ işe yarıyor. Sınırın üst bölümünün yumuşak olması iyi oluyor. Tavuğun sıçrayarak tüneyememesi gerek. En üste tel çekseniz bile üzerine konabiliyor.

Tolga Özmeral ve TCM beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2021, 12:15   #249
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Her sene aynı durum.
Sert rüzgar ve armutların yarıdan çoğu tam olgunlaşamadan yerde...;

Name:  20210807_163334-min.jpg
Views: 384
Size:  74.7 KB

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2021, 16:57   #250
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Merhaba,
Bu sene bahçemizdeki üzümlerin bir miktarıyla şarap yapmayı denemek istedim. Umarım becerebilirim.
Ayrıca, bana konu ile alakalı pek çok döküman gönderme nezaketinde bulunan Sayın Portakal Rengi'ne buradan tekrar teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalandım.

Siyah kokulu üzüm;
Name:  20210925_224659-min.jpg
Views: 343
Size:  73.2 KB


Taneleri ayıklayıp ezdim;
Name:  20210926_011312-min.jpg
Views: 344
Size:  72.7 KB


Ortadaki kova umarım ki şarap olacak, diğerleri sirke;
Name:  20210926_012925-min.jpg
Views: 366
Size:  13.6 KB

Güzel günler dilerim.

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2021, 14:03   #251
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Şarap Denemesi.

Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;

Name:  20211022_213635-min.jpg
Views: 286
Size:  18.0 KB

Name:  20211025_120423-min.jpg
Views: 295
Size:  22.2 KB

Name:  20211025_123426-min.jpg
Views: 295
Size:  20.6 KB

İyi günler dilerim.

nazlı06, OSMAN45, TCM ve 3 kişi beğendi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2021, 18:43   #252
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,856
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral Mesajı Göster
Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;...
Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2021, 19:36   #253
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.
Sayın TCM,
Galiba pek açıklayıcı anlatamamışım haklısınız. Şöyle ki;

İlk fermentasyonu açık yapmadım. Sanırım siz maserasyondan bahsediyorsunuz. 5 gün maserasyonun ardından 1 ay ilk fermentasyon oldu. Bu sürenin ilk 3 haftasında sürekli gaz çıkışı oldu son haftada ise hava kilidindeki su eşitlendi ve bende süzüp 2. fermentasyona geçtim. 2. fermentasyonda hiç gaz çıkışı olmadı.

Kapaklamada ise daha önce defalarca bira şişelediğim kalın depozitolu şişeleri kullandım. Sonuçta şarap nispeten daha gazsız bir içecek olduğu için şişelerde patlama çatlama olacağını sanmıyorum. Biraz mantar, yeni şişe vs uğraşmamak için biraz da elimdeki malzemeleri değerlendirmek için böyle bir yöntem tercih ettim.

Teşekkürler. Kontaminasyon riski tüm emeği heba edebiliyor bildiğiniz gibi.

Umarım çok lezzetli şaraplarınız olur. Ben ilk defa denediğim için sonucu merakla bekliyorum. Eğer becerebilirsem sizin gibi peyderpey miktarı artırma niyetim var

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2021, 10:32   #254
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Şişeler ışık görmese daha güvenli olur.
Bezle süzme iyi fikir değilse şişelerin dibinde tortu birikir. (Genelde sifonlama olarak hortum ile aktarma yapılıyor.) Ölen bakteriler dibe çöktüğü için. Sifon hortumundan gelen sıvıyı filtrelemek daha iyi çözüm olabilir.
Bira yaparken dibe çökenler kullanılmıyor ama şişeye atılan şekerleri alkol ve gaza çeviren bakteri kalıntıları çalışıyor. Bu demektir ki şişelediğiniz şarapta bakteri varlığı büyük olasılık. Eğer şişede fermantasyon sürerse tad değişecektir. Düzenli aralıklar ile tüketerek gözlemenizde yarar var. Fermantasyonu durdurmak için kükürt kullananların bir bildiği olabilir.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2021, 13:24   #255
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Sayın Portakal Rengi,
Kova dibindeki son 1 litreyi şişelemedim. (Kovanın musluğu dibinden biraz yukarıda). Arkadaki sirke olacak kavanozların içine döktüm.
Öncesinde üç kat tülbentle defalarca süzdüğüm için epey duru bir görüntüsü vardı ama bilemiyorum tabii. Şişeleri kilere yatırdım orada bekliyorlar. Sizin ve sayın TCM'nin yazdıklarından anladığım kadarıyla 'keşke kovada 1 ay daha bekleseydi' diyorum şimdi.
Neyse, öğreneceğim inşallah

chelik26 beğendi.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2021, 08:32   #256
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Kovada beklemesi gerekmeyebilir.
Fermantasyon sürecini tadını beğendiğiniz noktada kesebilirsiniz. Bu size bağlı.
Başlangıçta elde etmek istediğiniz alkol oranına göre şeker eklemek te olası. (Yoğunluk ölçerek eksiği tamamlıyorsunuz. )
İki konuya dikkat çekmek istiyordum. İlki, berraklık için tülbent süzgeç yeterli olmuyor. Süzme sırasında, kova çalkalandığı için, dibe çöken maddeler içinde tadı bozabilecek olanlar ortama karışıyor. Bu nedenle sifon kullanılıyor. Sifondan gelen sıvıyı tülbent ile süzebilirsiniz.
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2022, 21:56   #257
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 446
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.
berraklaştırmak için tülbent fln hiç işe yaramıyor, kahve filtresi belki ama onda da zaman uzuadıüı için alkol uçuyor. En güzeli dinlendirmek, ve sallamadan aktarmak.
Fermantasyonu durdurmak için pms(potasyum metabisülfa)t kullanabirisiniz, oranlar nette mevcut.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2022, 21:59   #258
Ağaç Dostu
 
chelik26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 446
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral Mesajı Göster
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Eklenti 719412

Eklenti 719413
Ben özellikle verandanın çatısına yönlendirdim sarmaşıkları, çatıyı tam kapladığında altında serin serin oturmak için.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2022, 00:23   #259
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Tadım uzmanı değilim tabii ama.. Vay canına!! Çok güzel olmuş bence. Misafirliğe gelen eşe dosta ikram etmek keyifli olacak;

Name:  287589307_10225793695245545_1978479896717262419_n.jpg
Views: 143
Size:  59.0 KB

Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024