agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni53Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-01-2011, 21:44   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Tugrulbaba / Çiftlik

Merhabalar.

Öncelikle herkese çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Biliyorum ki toprakla uğraşmak zevkli olduğu kadar bir hayli yorucu ve sabır isteyen bir iş. Elbette bilmediğim zorlukları da vardır.

Burada bahçemin aldığımdan beri aşama aşama kaydettiği ve kaydedeceği gelişmeleri paylaşmak niyetindeyim.

Öncelikle bölge ve konumu hakkında kısa bilgiler vereyim.

Konya - Beyşehir karayolundan (ısparta yönüne düşer) evimin önünden bahçeme 45 km. lik bir mesafem var katetmem gereken.
Kızılören Kasabası ile Sağlık kasabası arasında kalan tarihi Kandemir Hanının (selçuklu eseridir) hizasında, karayoluna yol ölçüsü olarak net 2400 m. uzaklıkta, kuş uçusu 1500-2000 m. arası diye tahmin ettiğim bir mesafededir.

Rakım 1400-1500 arasında. Aladağ olarak yörede bilinen yükseltiye yakın. Orman arazisine 500 m kadar. Tepenin tatlı bir meyille uzandığı güney yamacında şahane bir manzara ve mükemmel temiz havasıyla harika bir yer.

Bahçemin büyüklüğü 7000 m2 dir. Ama ölçüm yaptırırken, yöre insanıyla ters düşmeyelim ne olur ne olmaz diyerek belirlenen noktalardan 40-50 cm. içeri vurdum kazıkları. onun için 200-300 m2 kadar düştü alanım.

Elimden geldiği sürece fotoğraflarla size yaptıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Aşağıda ölçüm yapan kişileri ve babamı (bordo fanilalı) görüyorsunuz. Gerçi iyi çekmemişim fotoyu ama elde bu var.

Köpekli resimdeki de büyük oğlum.





İlginç olan yanı ise köpeğin sahibi olan ve ilk resimde elinde baston tutan kişi bölgede yaşayan hayvancılıkla uğraşan Mustafa abi. Ölçümü yapan kişi ise onun öz yeğeni. Adamı ölçüme götürdüğümüzde "Yahu burası benim çocukken falan geldiğim bir yer çok iyi biliyorum buraları" demezmi. Üstüne birde telefon açıp dayısını çağırdı mı! İlginç bir tevafuk oldu bizim açımızdan. Konyada o kadar harita mühendisinin içinden bula bula o yaylada gün geçirmiş bir insan bulmamız gerçekten ilginç.

berrinb beğendi.
tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2011, 22:04   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Kısa bir süre önce belirsizliklerle dolu, sıkıntılı bir süreç bitti çok şükür.
Sondaj işi.
Sıkıntılıydı çünkü her metrede 55 tl. yazan bir süreç. Size şu kadarda çıkar su diye kesin bir rakam veremiyorlar. belki 100 mt. belki 50 mt. bilmiyoruz.

Bizim kuyu 110 mt. vuruldu. Sondajcı kuyuda dalgıcını bırakmış ama küçük çaplı bir dalgıç olduğu için net olarak ne kadar su verdiğini bilmiyorum henüz.

Yalnız borudan içeri attığım küçük çakılın 3 mt. derinlikte verdiği tepki hayatımda aldığım en mutlu haberlerden birisiydi sanırım. Çocuğum olmuş gibi sevindim neredeyse. Size bu sürecin başında çektiğim fotolardan bir demet.

Alttaki ilk fotoda Mustafa Abiye sürdürttüğüm tarladan bir kesit sunuyorum. Aynı fotoda ölçümden sonra belirlenen yerlere diktiğim kazıkları ve alel acele yaptığımız şimdilik hem ardiye hem tuvalet olarak kullandığımız üstü açık tuğla sarayı takdim ederim. Tarladaki yumruk büyüklüğündeki taşları da görmezden gelmeyiniz. Onları öbek öbek topluyorum elim boşaldıkça.



Sondaj makinesi



Devirdaim çukuru





babam ve dayım , hava soğuk


berrinb beğendi.
tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 06:40   #3
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,928
Galeri: 83
Sayın tugrulbaba;
Başlığı görünce, ''işte, yeni bir bahçe daha boy gösteriyor..! Dedim. Şimdi en azından birkaç yıl, ekilen ve dikilen bazı bitkiler, deyim yerindeyse ''Hale-yola gelinceye kadar'' çok tatlı heyecanlar yaşayacaksınız.
Sonrasında, tanıyıp, bahçenizde de yetişebileceğine inandığınız her yeni bitkiyi elde etme çabaları, sevdanızın uzun yıllar süreceğini size hatırlatacaktır.
Hepside güzel duygular..
Kolay gelsin.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 07:12   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Sağolun, teşekkürler.
Zaten fotolar bir süre öncesine ait. şu anda sondajcı gitti, birkaç fidanı diktik, bazı kurumuş veya hastalıklı ağaçlar vardı onlar köklendi bahçe ilk zamanından epey farklı hale gelecek kısacası.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 07:21   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
Hayırlı uğurlu olur inşallah bahçeniz. Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz. Güzel işler başarmanız dileğiyle

furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 07:36   #6
Ağaçsever
 
metintekin143's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2010
Şehir: Karaman
Mesajlar: 51
kolay gelsin,

öncelikle hayırlı olsun benim de karaman iline bağlı ambar köyünde 10 dekar karışık meyve ağacından oluşan bahçem var. Kuyu açtırmanın yasal boyutlarını ve toplam masraflarını merak ediyorum.
saygılar,

metintekin143 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 08:07   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Önce jeoloji mühendisine gittim. Konyanın tüm ilçelerinde kuyu kazdırmak çok zor hale gelmiş. Sadece açık olan bölge beyşehir tarfıymış. O yönden Allah yardım etti.
400 tl arama ruhsatı için ödedim.
Tapu fotokopisi ile gidiliyor. Bazı belgeler var kadastrodan alınıyor. Zaten bu belgeleri jeoloji mühendisi size yazıp veriyor. Şu şu belgeleri getirin diye. 5-10 lira gibi cüzi bedeller karşılığında bunları edinebiliyorsunuz.

Metin bey size tavsiyem kaçak, göçek işler sonradan milletin elinde patlıyor. Benim gördüğüm bu. Çünkü çekeni var çekemeyeni var. Benim planlı projeli ruhsatlı inşaatımı bile şikayet eden karnı dar insanlar oldu. bu da ona benzer.

En basiti tarlanın ölçümünü yaptırdım. Ertesi gün direkleri dikmeye başladım. Yörenin yerlisi bir Mehmet Amca var. Geldi, bizim buralarda an işte şurdan gider, işte burdan gider diyerek benim tarlanın içine girdi. Hayır komşum falan değil ama ben o yöreye dıştan giren birisiyim ya, illa bir maraza çıkaracak. En sonunda "bir hevesle aldık pişmanmı olacağız Mehmet amca?" deyince kurşun yemiş gibi gitti. Şimdi iyiyiz sıkıntı yok.

400 tl arama ruhsatı + (benim anlaştığım fiyattır, kılıflı) 55 tl sondaj metre fiyatı + sondaj için kullanılan su 16 tanker 750 tl + belediyeden kepçe geldi devirdaim çukuru açmaya 150 tl + su bulunduktan sonra kullanım ruhsatı ve su tahlili için 600 tl daha. Başka masraf olacakmı bilmiyorum. Gerçi daha dalgıç ve jeneratör alacağım onlar ne kadar tutar bilmiyorum.

Ambar köyünü bilmiyorum ama Canasan'da dayılarım, Dilbeyen'de eniştem yaşıyor. Eniştem özellikle elma bahçesinde oldukça iyi, parmakla gösterilen türden üretim yapıyor. Dilbeyeni biliyorsunuzdur, polisevinin karşısına düşen köy. Şimdiki adı heralde çakırbağ. Eğer yakınsanız belki tanıyor olabilirsiniz.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 09:15   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 147
Sayın Tuğrulbaba ;

Bahçeniz hayırlı olsun. Siz şimdi aklınızda olan birçok planı hayata geçirmek için sabırsızlanıyorsunuzdur. Sizi çok iyi anlıyorum. Arazinizde oldukça geniş, biraz zahmetli olsa da ne güzel her istediğinizi ekip dikebileceksiniz.

Bende Kütahya’daki bahçeme 2009 da 120 m.lik sondaj yaptırdım. Birim fiyatı aynıydı. 140 lık boru saldılar. Sizin kuyuya kaçlık boru salındı? Arama ve kuyu ruhsatına hatırladığım kadarıyla toplam 600 lira vermiştim. Dalgıç pompa (3 fazlı), kangal boru, halat, kablolar ve elektrik panosunu sondaj firması 1500 liraya yapacaktı. Ben malzemeleri alarak pano montajını kendim yaptım. Daha hesaplı oldu. Ayrıca malzeme alırken ben daha kaliteli olanları seçtim. Pompa seçimini yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Satıcılar yanlış yönlendirebiliyor. İsterseniz pompa seçimi konusunda da sahip olduğum tecrübe ve bilgileri paylaşabilirim.

Size çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

novazet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 09:37   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Sağolun. Evet bahar aylarını bekliyorum dört gözle.
Şuraya biber, buraya domates, şurasını hayalet patlıcan, burasını hıyar diye kafamda evirip çeviriyorum.

borunun çapını 140 lık diye hatırlıyorum. Yinede babamdan teyit ettirmem gerek. Çünkü daha çok o ilgilendi. Ben tasalanma işine baktım. Su çıkmadı, çıkmadı diye dertlenmekle meşguldüm.

Dalgıç hakkında hiç fikrim yok.
Elektrik panosuna ihtiyacım olacağını sanmıyorum eğer dalgıcı direkt jeneratöre bağlayabiliyorsak. Panoya ihtiyacım yok çünkü elektrik yok. Elektrik çektirmeye kalksam 40-50 bin tl masraf çıkaracaklar bana. Trafo pano direk derken semeriyle seksene patlayacak.
Doğrudan jeneratörle çalıştıracağım bir sisteme gereksinimim var. O konuda bilgilerinize müracaat etmeyi isterim.

Konya menşeili dalgıç üreten firmalar var. Hatta bir tanesi baba dostu. Ama benim için önemli olan kalite. Elbette fiyatta mühim. 80 metreye dalgıç atacağım. buna göre bir maliyet planlaması yapmam gerekiyor. Zaten şu anda bütün parayı sondaj işine yatırarak dalgıç düşünemez duruma düşürdüm kendimi
Allah kerim..

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 14:09   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Aşağıda dünkü çalışmamdan bir özet foto görüyorsunuz. Her bel vuruşumda kenarda gördüğünüz taşları eğilip toplamaktan iş falan göremedim. Toparlıyoruz o taşları kısacası.
Azimliyim tarlada taş bırakmayacağım

Eklenen Resimler
 
berrinb beğendi.
tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 14:14   #11
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın tugrulbaba,

Bahçeniz hayırlı olsun. Defalarca sondaj yaptırıp, suyu bulamayan tanıdığım insanlar var; bu nedenle suyu bulmanız sevindirici haber. Jeneratörü bahçede bırakacaksanız faturasını iyi saklayın, seri numarası da faturada olsun. Ümit ederim olmaz ama bir hırsızlık durumunda bulunmasına yardımcı olabilir.

Ürünlerinizin bereketli ve sağlıklı olmasını dilerim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 14:24   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
O bölümde sera çalışmam olacak Allah nasip ederse. Orada kendi fidelerimi yetiştirip, vakti geldiğinde bahçede otsular için ayırdığım bölümlere şaşırtmayı planlıyorum.

Kendi ürettiğim domates, biber, hıyar, patlıcan vs. sebze meyve çok daha tatlı olur sanırım.

Yakınlarda tavuk çiftliği var. 10 km kadar ötede. Buradan yanmamış gübre getirtebilirim ama şu anda bir faydası var mı yokmu çok fikrim yok doğrusu. Düşünüyorum.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 14:31   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Bölgede kimse yok. Ha bu hırsızlık olmaz anlamına gelmez elbet. Kapalı bir mekan ayarladım zaten. Jeneratör bahçede, ardiyede kalacak.
Su konusunda zaten ecel terleri döktüm. 62 de su emaresi verdi dedi sondajcı çok sevindim sonra yok dedi. 85e indik ben soğuk terler döküyorum, su emaresi var dedi sevindim. Yine de az demez mi. 100 e ineceğim dedi. İyi dedik in! 110 a vardı müjdeyi verdi. Ben yoktum başında. birkaç saat dalgıcı çalıştırmış, komşum Mehmet Amca telefonda bağırıyor "ne duruyon Konyada gelsene buraya!" Kendisi sevinmiş bizde mutlu olduk. En büyük korkum çekilen emeklerin boşa gitmesiydi. Çok şükür yaşanmadı böyle bir durum.

İyi dilekler için sağolun.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 16:57   #14
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Selam tugrulbaba.
Kolay gelsin. Hadi gözün aydın. Suyuda buldun. İnşallah tarım için kaliteside iyi olur. Bahsettiğin taşlarıda görmüş oldum fotoğraflarda. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Sabırla çalış Semeresini alacaksınız inşallah. Takiptesiniz:=))

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 17:06   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
İnşallah Kaptanzst abi. Emek olmadan yemek olmuyor.
Suyun analizini henüz yaptırmadım. Önümüzdeki herhangi bir zamanda yaptıracağım. İnşallah kullanılabilir kalitede çıkar.

Bugün dedem rahatsızlanınca bahçeye de gidemedim. Hava da güzeldi. En azından taşları ayıklamaya devam ederdim.

Dün, alıç ağacımı ökse otları sarmış, birşeyler yapayım dedim. Çıktım ağaca en tepeden aşağıya kadar hangi dalda ökse otu varsa o dalı kestim attım.

Hem bu asalaktan kurtuldu ağaç, hem budanmış oldu. Bugünlerde gidersem ağaçtan çelik alıp köklendirmeyi deneyeceğim.

Birde çam ağacı var (tam türünü bilmiyorum) onu da sarmış ökse otları. Halat atıp tırmanmam gerekecek. Dedem bu ağacı koruyun dediydi. Onun için o ağaca özel ihtimam göstereceğim. Kurursa, ölürse yerine aynı cinsten çam dikmeyi düşünüyorum.
Bir yerde ata nasihatını tutmak gibi bir düşünce.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 21:11   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
O bölümde sera çalışmam olacak Allah nasip ederse. Orada kendi fidelerimi yetiştirip, vakti geldiğinde bahçede otsular için ayırdığım bölümlere şaşırtmayı planlıyorum.

Kendi ürettiğim domates, biber, hıyar, patlıcan vs. sebze meyve çok daha tatlı olur sanırım.

Yakınlarda tavuk çiftliği var. 10 km kadar ötede. Buradan yanmamış gübre getirtebilirim ama şu anda bir faydası var mı yokmu çok fikrim yok doğrusu. Düşünüyorum.
Sn. Tuğrul bey,

suyun hazırlı olsun. Bereketli ürünler...

Biliyorsun belki, yanmamış tavuk gübresi tehlikelidir. Bazı arkadaşlar yanmamış tavuk gübresi _ piliç değil, yumurta tavuğu gübresi _ kış dönemi uyguluyorlar.

Yanmamış gübreyi tarlaya serpiyorlar sonra sabanla sürüyorlar, yağmurları bekliyorlar. 3_4 ay birşey dikmiyorlar.

Eğer yağmur yeterli değilse, tarlaya arklar yapıp içine su dolduruyorlar. Tarlanın yüzeyi sapsarı oluyor. Tavlanınca tekrar sürüyorlar. Ekiyorlar ve iyi üründe alıyorlar.


Bu uygulama ilk defa belki ikinci uygulamada iyi gibi görünse de, yanmamış tavuk gübresinin toprakta tuzluluğu arttırdığı, tavuklara verilen suni yemler ve ilaçlar ile toprağın organik yapısının bozulduğu söyleniyor.

Mümkünse organik tavuk yetiştiriciliğinde, fermante olmuş tavuk gübresi kullanmak gerekiyor.



''Yavaş yavaş çifte cubuğa dönüş yapıyorum'' demiştiniz, hiçde yavaş değilsiniz. Sanki UBYİ ye de gelecek gibisiniz. Bekleriz tabii.


Kolay gele...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2011, 22:09   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Halil abi kısmetten öteye yol gitmiyor. Elden geldiğince üretmek, adam gibi çalışmak gayretindeyim.
Ubyi konusunda da katı düşüncelerim yok. Ubyi güzel çalışmalar yapıyor. Bende bu çalışmalarda bulunmayı isterim elbet ama bunu konuşmak için en azından benim açımdan çok erken. Daha hiç bir şey başarabilmiş değilim.

Ektiğim sarımsaklar filizlendi o kadar

Halil abi tavuk gübresini şöyle düşünüyordum ben. Yukarıda detaya girmedim ama aklımda fermante deposu sürekli vardı. Bu depoda hem kısa sürede yanacak (toprak üstünde durduğundan hızlı yanacak en azından) hem ayrışan metan gazını yapacağım serada ısıtma amaçlı kullanabilecektim. Dediğim gibi ya kısamet dedik bir kere. Bir koltuğa iki karpuz sığmıyor. Teker teker kafamdaki projeleri hayata geçirmeye çalışıyorum..

Belli başlı hedeflerimi gerçekleştirdikten sonra gerisi yavaş yvaş kendiliğinden oturacak diye düşünüyorum.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 09:33   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Topraklar adına kutlu çalışmalar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster

Dün, alıç ağacımı ökse otları sarmış, birşeyler yapayım dedim. Çıktım ağaca en tepeden aşağıya kadar hangi dalda ökse otu varsa o dalı kestim attım.

Hem bu asalaktan kurtuldu ağaç, hem budanmış oldu. Bugünlerde gidersem ağaçtan çelik alıp köklendirmeyi deneyeceğim.

Birde çam ağacı var (tam türünü bilmiyorum) onu da sarmış ökse otları. Halat atıp tırmanmam gerekecek. Dedem bu ağacı koruyun dediydi. Onun için o ağaca özel ihtimam göstereceğim. Kurursa, ölürse yerine aynı cinsten çam dikmeyi düşünüyorum.
Bir yerde ata nasihatını tutmak gibi bir düşünce.
Arkadaşım tugrulbaba; Topraklarla tatlı heyacanların başladığı bu günlerinde senin duygularına mazhar olarak, seni bu mücedelinin içinde yanlız olmıyacağını ve benim gibi bir çok doğa dostunun yanında senin destekçin olacağını bilmelisin.

Arkadaşım ağaçlar netin çatısı altında senin gibi birçok insanın bulunduğunu senin uğraşılarının yanında destek sağlaylardan biri olmak için benim içinde büyük zevk olacaktır, arkadaşım öncelikle belirtmek isterim ki sizin yaptıklarınızı eleştirmek sizin bilgilerinizi küçük görmek gibi niyeti taşımadığımı bilmenizi isterim, benim bazı paylaşımlarımdaki açıklamalarımın dozunu kaçıracak olursam bimelisinizki bilenin bilmeye borcu ilkesi içinde bu paylaşımlarımı sürdüreceğim.

Kendimi açıklamak için başlığını işgal etmek istemem. Buradan Etkinliklerime ve Bolktaki özel çalışmalarıma göz atmanız ile beni tanıma fırsatı bulacaksınız.

Arkadaşım çalışmalarını takip ederek, bilgilerime gerek olduğu durumlarda başlıklarına katkılarak topraklar üzerine en güzel paylaşımlar sağlıyacağımdan emin olmalısınız, sevgilerimle toprak çalışmalarınızda mutluluklar hep seninle olsun.

Saygılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 09:51   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Bloğunuzu yeni gördüm. Çalışmalarınız dikkat çekici.
Ağaçlar.netteki katılımlarınızı UBYİ başlığı altında daha evvel de ziyaret etmiştim.

Bilmediğim, takıldığım hususlarda yardımcı olacak insanların varlığını bilmek gerçekten güzel bir şey.

Teşekkür ederim.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 10:39   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Tugrulcum maşallah her sey çok güzel gıdıyor
insannın sevdıgı arkadasının toprak askındada buluşması çok güzel
inan çok sevındım çalışmalarına
ALLAH daım etsın
arazın oldukca genış
sadece sebze ekmekle dolmaz
belkı yöreye göre ticarı üretım düşünebılırsın
topragın tahmınıme göre gayet temız kımyasal kırlılık yok gıbı
zaten dogal yöntemler en dogrusu
çalışmalırını takıp edıyorum
severek ve senın adına sevınerek izlıyoruz
kolaylıklar dılerım

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 10:46   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Abi adamlar susuz tarımla uğraşmış yıllar yılı. Yine yıllarca hiç ekilip dikilmemiş bu bahçe. Koyunlar keçiler gezinmiş üstünde.

Sadece buğday ekiliyor bölgede. İnsanlar bir ekmeye bir de biçmeye geliyor. Bunun dışında in cin top oynuyor.
Yani:

Kimyasal mı? O da ne?

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 11:28   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
Abi adamlar susuz tarımla uğraşmış yıllar yılı. Yine yıllarca hiç ekilip dikilmemiş bu bahçe. Koyunlar keçiler gezinmiş üstünde.

Sadece buğday ekiliyor bölgede. İnsanlar bir ekmeye bir de biçmeye geliyor. Bunun dışında in cin top oynuyor.
Yani:

Kimyasal mı? O da ne?
Tuğrul bey,

susuz tarımdan sulu tarıma geçişte en büyük sorun;

toprağın salma _ vahşi_ sulama ile sulanması ve topraktaki tuzun yüzeye taşınması, toprağın çoraklaşmasının sebeb olmasıdır. Sadece bu nedenden dolayı GAP bölgesinde binlerce tarım arazisinin aşırı tuzlanmadan kaybedildi bildirilmektedir.

Siz damlama sulama yapacaksınız, sorun olmaz...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 12:08   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Halil abi zaten ben de sizin gibi düşünüyorum. Hiç birşey sınırsız değil. Yeraltı suları da öyle.
Damlama sulama ile:

1- Su israfının önüne geçilir.
2- Bitkiler daha iyi sulanır.
3- Bitki besinleri toprağın her tarafına değil sadece suyun ulaştığı yere gider. Böylece bundan da tasarruf edilir.
4- Aşırı sulama yapılmadığı için tuzlanma oluşmaz / dert edecek miktarlarda olmaz.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 12:34   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Dursun abi ticari olarak düşündüğüm şey elma.
Granny smith dikeceğim. 500 fidan dikeceğim. Artan yerde kasım ayından itibaren diktiğim:

4 adet ceviz
3 adet kiraz
1 adet vişne
1 adet ekşi kara dut
1 adet ak dut
2 adet ayva
2 adet armut
4 adet badem
2 adet erik
2 **** 3 kayısı
1 adet ıhlamur
1 adet fıstık çamı
birkaç çeşit asma
2 adet şeftali
1 adet elma starking



Bunlar diktiklerim.

Dikmek istediklerim:

antep fıstığı (denemek istiyorum)
cennet meyvesi (trabzon hurması)
Feijoa (feiko, kaymak ağacı)
Goji
böğürtlen
ahududu
Tamarillo (denemek istiyorum)
Ağaç Kavunu

Otsular için:

Domates (vazgeçilmez)
Patates
Biber birkaç çeşit olacak (o bölgede çok şahane olduğunu duydum denemeden doğrulayamam)
Patlıcan
Kabak
Kavun
Hıyar
Turp
Soğan
Sarımsak (ektim)
Çilek
Yer kirazı

Bahçe bitti
Balkabağı

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2011, 12:50   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Buraya aklımdakileri yazayım dedim. Böylece olur veya olmaz diyen çıkar beni de yönlendirmiş olur hem.

Sera yapacağımı da göz önünde bulundurun.

Pepino
Kamkat

tavsiyelerinizi bekliyorum. Şunu da ek vaeya şunu ekme diyecekleriniz olabilir.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 11:28   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 147
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulbaba Mesajı Göster
Dalgıç hakkında hiç fikrim yok.
Elektrik panosuna ihtiyacım olacağını sanmıyorum eğer dalgıcı direkt jeneratöre bağlayabiliyorsak. Panoya ihtiyacım yok çünkü elektrik yok. Elektrik çektirmeye kalksam 40-50 bin tl masraf çıkaracaklar bana. Trafo pano direk derken semeriyle seksene patlayacak.
Doğrudan jeneratörle çalıştıracağım bir sisteme gereksinimim var. O konuda bilgilerinize müracaat etmeyi isterim.

Konya menşeili dalgıç üreten firmalar var. Hatta bir tanesi baba dostu. Ama benim için önemli olan kalite. Elbette fiyatta mühim. 80 metreye dalgıç atacağım. buna göre bir maliyet planlaması yapmam gerekiyor. Zaten şu anda bütün parayı sondaj işine yatırarak dalgıç düşünemez duruma düşürdüm kendimi
Allah kerim..


Tuğrul Bey;
Benim dalgıç pompamda şu anda 83 metrede çalışıyor. Kullandığım pompa 4” lik, 2,2 Kw. 3 HP. 1¼” bağlantılı, 27 veya 29 kademeli (tam hatırlayamadım), trifaze, norly fanlı, paslanmaz gövdeli impo marka bir pompadır.

Ne tür bir pompanın sizin ihtiyacınızı karşılayabileceğine dair ben fikirlerimi belirteyim. Siz başka kaynaklardan da araştırarak kararınızı verirsiniz. Benimde bu iş hakkında önceden bir tecrübem yoktu, kendi kuyumu yaparken öğrendiklerimi aktaracağım. Satıcılara çok fazla güvenmeyin çünkü malı satmak için öğrendikleri yarım yamalak bilgilerle sizi yanlış yönlendirebilirler. Bana verdikleri pompa kademe sayısı az bir pompaydı. Uygun olmadığını sondajcının uyarısıyla fark edip değiştirdik. Kademe sayısı az olursa yüksek mesafede suyu basamıyor.

Siz jeneratörle çalıştıracağınıza göre pompanız monofaze olacaktır. 4” pompanın dış çapıdır. 2.2 kw. 3 Hp.pompayla ben 5 t/saat su alıyorum. Siz jeneratörle çalıştıracağınız için 1.5 kW 2 Hp.lik bir pompayla aynı mesafeden 3.5- 4 t/saat arası su alırsınız. Pompayı büyük seçerseniz buna bağlı olarak jeneratörde büyüyecektir. Bu da maliyetinizi artırır. Pompa bağlantısını 1¼” seçin, 2” bağlantılı almayın. Kademe sayısı en az 19 kademe olmalıdır. Paslanmaz çelik fanlı olursa daha iyi olur fakat norly fanlıya göre daha pahalıdır. Jeneratörle de çalıştırsanız bir pompa panosu olmalıdır. Küçük ebatlı bu pano içerisinde bir kontaktör, termik, aşırı akım rölesi, sıvı seviye rölesi, sigorta ve şalter bulunur.

Jeneratör seçerken de iyi araştırınız. Ben önce jeneratör düşündüğümden az bir araştırma yapmıştım. 1.5 kw. bir pompa çalıştıracağım diye bu değere yakın bir jeneratör seçmeyin tahminim en az 5 kw lık bir jeneratör işinizi görür. Siz orada mutlaka elektrik kaynak makinası da çalıştırırsınız. 7 kw. lık bir jeneratör bile gerekebilir. İyi araştırıp öyle alın.
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

novazet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 12:07   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
6.5 kw bir jenerator 1500 tl ye buldum. Almadım henüz. Üzerinde hem monofaze hem trifaze prizleri var. Dizel. Şöyle iyi gibi geldi bana ama elektrik meselesinden hiç anlamam. Sadece ampul değiştiririm bir de anahtar priz değiştiririm. Sıfırdan onu da takamam

Güneş pili ile 100 hatta 200 metreden su çeken dalgıçlar var. Onları araştırıyorum şimdi. Böylece mazot yakmadan su işini halledebilirim. Hemde jeneratorun kapasitesinde sorun yaşamam. Ayrıca güneş pili hem bedava enerji hem temiz enerji. Şimdilik işin doğrusu bedeva kısmı daha çok ilgimi çekiyor.

Şimdilik zaten araştırma kısmındayım. Yardım vermeniz gerçekten çok hoş bir davranış. Teşekkür ederim.

Herkese kolaylıklar dilerim.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 12:41   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2010
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 147
Bahsettiğiniz jeneratör bence işinizi görür. Rahatlıkla küçük bir kaynak makinası da çalıştırabilirsiniz. Fiyatları hakkında şu anda pek bilgim yok. Konya’da ikamet ediyor olmanızda bu gibi malzemelerin araştırması ve satın alınmasında çeşitlilik ve fiyat yönünden size avantaj sağladığını düşünüyorum.

Güneş pili sistemleri söylediğiniz gibi kullanım açısından temiz ve ucuz ama ilk yatırım maliyetleri çok pahalı olduğundan sizin için ekonomik olmayacaktır. Siz yinede bir araştırın.

novazet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 13:41   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
Uzun vadede ucuza gelir diye düşünüyorum ama uygun bir fizibilite araştırması yapmakta fayda var elbet.
Konyada birkaç firma bu güneş pillerinden üretiyor. Onlarla temasa geçip işin iç yüzünü öğrenmeden kesin birşey söyleyemiyorum.

Aylık ortalama mazot maliyeti ile sulama miktarının doğrudan ilişkisi var. Yağış miktarında azalma / artma gibi durumlar bunu etkileyecek.
Güneş enerji sisteminin ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek bir meblağ olabilir. Aradaki farklar atıyorum 1000-2000 tl gibi ise güneş enerjisini tercih ederim. Zira 4-5 senede kendi kendini amorti edeceğini de hesaplıyorum.

Yine de dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Önce ayrıntılı bir hesap dökmem lazım.

tugrulbaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2011, 19:37   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Bahçe çalışmalarına destek.

Bahçendeki köstebekler için buraya bakıver.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024