agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
-   -   Nesli tehlike altında olan ağaç listesindeki ağaçları kurtama yardımlaşması (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/44797.htm)

Kemal_d 07-05-2021 21:01

Nesli tehlike altında olan ağaç listesindeki ağaçları kurtama yardımlaşması
 
1 Eklenti(ler)
250 milyon yıldır değişmeden günümüze gelebilmiş,ender belki de tek türdür Ginkgo Biloba.Son derece dekoratif ve bir kadar da faydalı bir ağaç türüdür.Uzak doğuda uzun ömürlülüğün sembolü ve çok saygı duyulan bir bitki olarak mabetlerde yetiştirilmiş ve korunmuştur.Bitki hastalıkarına karşı dirençli ,şehrin havakirliliği gibi olumsuz şartlarına boyun eğmeyen,toprak konusunda seçici olmamakla birlikte drenajlı topraklarda mutlu olan,40 metreye kadar boylanabilen ve şartlar elverirse binlerce yıl yaşayan ülkemizde de örnekleri mevcut harika bir bahçe ağacıdır.Artık ne yazıkki nesli tehlike altında türler listesindedir.Nedeni ise sürekli artarak devam eden betonlaşma ve çelikle çoğaltma.Oysa biyolojik çeşitlilik için çekirdekten çoğalmaları şarttır.Naçizane çekirdekten çoğalttığım fidelere bahçeler bulmama yardım edebilir misiniz.Onları bu yaz sayenizde derin toprakla buluşturabilirsek soğuk kışa dayanabilecekler.Saygılarımla.

bilenyum 08-05-2021 00:59

şahsen isterim bu ağacı yetiştirmeyi ancak çok büyüyen bir ağaç olduğunu düşünecek olursak sağlıklı bir alanım yok gibi :(

Kemal_d 09-05-2021 23:45

çok güzel nice başka ağaçlar var.

elifaydin 11-05-2021 17:51

Soğuğa dayanıklılığını bilmek lazım sanırım. Ben ve talipli olabilecek diğer arkadaşlar bilirlerse alıp da ziyan etme durumu ortadan kalkmış olur.

Kemal_d 11-05-2021 21:20

Merhaba.İlginize ve uyarınıza teşekkür ederim.Uzman değilim ama naçizane fikrimi ve biraz da gözlemlerimi aktarmak isterim izninizle.Kanaatimce soğuğa dayanıklıdır.Trakya'da iyi yetişeceğini düşünüyorum.Çünkü bizden daha kuzey coğrafyalarda her ülkede bu ağaçlardan yüzlerce yaşında olanları var.Hatta forumlarda okuduğum Rusya'dan yazan bir ağaçsever Moskova'da yetiştirmeye çalıştığını ,açık araziye ektiğini , fidanın kışları ayazda olduğu halde kısmen başarılı olduğunu yazmış.Daha sonra ağaç donmuş ama çok çok soğukmuş o kış.Sanırım o kış hava sıcaklığı -30 derecelere düşmüş.Bahçeniz varsa ezilme vb tehlikelerden koruduğunuz sürece yetişir diye düşünüyorum.Hatta çekirdeklerini topladığım ağacın bulunduğu bahçede 3 adet fidan vardı.Sanırım ikinci senelerinde.Onların oraya çekirdekten ekildiği söylenmişti görevlilerce.İki kış bahçede büyümüşlerdi.Ancak gerçekten korunaklı bir yerdelerdi.Bahçeniz varsa çok güzel ve faydalı ağaçlardır.Bitki hastalıklarına çok dirençlilerdir.Büyük ağaçlar kategorisinde sayılabilir.Nesli tehlike altında bitki türleri arasında maalesef.Çelikle çoğaltıldıkları için biyolojik çeşitlilikleri kayboluyor.Bir nevi klonlama gibi düşünün.Naçizane çekirdekten yetiştirdiğim bu fidanların filizlediği tohumlar orijin olarak en üst kalitede 3 ağaçtan.Ki bu ağaçlar 19.yy'da Japon imparatoru tarafından hediye edilmiş.Saygılarımla

Mihael Nasr 18-05-2021 23:09

Çok güzel, benim bahçemde bir tane var 80 cm civarı, yaşını bilmiyorum daha 2 civarıdır heralde. Ben de aynı uygulamayı japon kuru üzüm ağacı için düşünüyordum ondan da 2 tane anaç fidanım var çelikle çoğaltmayı düşünüyorum (her ne kadar tecrübesiz olsam da) sonra uygun noktalara ekerek, bu ağacı habitata kazandırmanın zararı olacağını düşünmüyorum ama yarasa, kuş ve küçük kemirgenlerin yararına olabilir. Bu fidanları göndermeyi düşünüyor musunuz bilmiyorum ama eğer öyle ise ekmenize yardımcı olabilirim sanırım (samandağ'da yaşıyorum bayağı sıcak bir yer, antalya gibi).

Kemal_d 19-05-2021 22:44

Merhaba,şehirlerarası nakliyeye henüz uygun olduklarını düşünmüyorum.2 senelik Ginkgo Bilobalar bahçede vardı ,çok daha kısaydılar.Sizdeki belli ki daha yaşlı .Bir resmi var mı sizde.Bahçenizde bu ağaç nasıl yetişti.Antakya'ya selamlar.

Mihael Nasr 25-05-2021 01:17

Şehirlerarası zor diyorsanız sorun değil. Benim ginkgo ağacını yaştan ziyade, santim hesabıyla fidan satan bir siteden almıştım. İlk ekildiği yerde artezyen kuyusu açılacağı için söküp tekrar dikmek zorunda kaldım ama yaşadı hatta tekrar ekilince daha hızlı boy attı. Ağaçları saksıda yaşatmak konusunda çok başarılı değilim zaten geçenlerde tohumdan ektiğim huş, sığla, demir ağacı gibi fidelerin çoğu kurudu ya da soldu. Sanırım yılın bazı mevsimleri gübrelemek, vitamin vermek gerekiyor o konuda çok bilgim yok. Bizim bahçenin toprağı eski ve sürekli sebze eken komşuların gübrelemesi sebebiyle bayağı verimli, saksıdan ziyade hızlıca toprakla buluşturuyorum.

Ginkgo ve Hovenia dulcis dışında Hatay'da çok bulunmayan kestane, dişbudak yapraklı akçaağaç ve fındık ağaçlarını da doğal alana yaymakla uğraşıyorum kendi çapımda.)(resim yüklenemedi bu arada)

Kemal_d 25-05-2021 15:28

Naçizane yetiştirmeye çalıştığım Ginkgoların hepsi tohumdan filizlediler.5 ayda 1 karış boya ulaştı çoğunluğu.Çekirdekten filizledikleri için biyolojik çeşitlilik açısından daha değerliler.Bunları sizin gibi değerli arkadaşlara,imkanı olanlara dağıtmak istiyorum.Ancak imkanlarım sınırlı.Saygılarımla

Kemal_d 08-08-2021 00:09

Merhaba Doğa dostu arkadaşlar,Sizlere çok değerli bir ağaçtan bahsetmek istiyorum.Özellikle bahçesi olan ve sabırlı olanlara.Ginkgo Biloba ağacını bilenler çoktur.250 milyon yıldır değişmeden günümüze kadar gelmiş ,botanikcilerce bir benzeri olmadığı söylenen ,yüksek ağaç kategorisinde ,dekoratif ,egzotik ve estetik, çok uzun ömürlü ,bitki hastalıklarına ve hava kirliliği gibi olumsuz şartlara çok dayanıklı,iki evcikli yani erkeği ve dişisi olan ,yaşayan fosil ve uzun ömürlüğün sembolü bir ağaçtır.Ne yazık ki günümüzde çelikten çoğaltma ve betonlaşma gibi nedenlerden dolayı nesli tehlike altında bitkiler listesinde .Naçizane ben bu ağacın meyvelerinden fide/fidanlar yetiştirdim.Henüz bir yıllıklar.Tohumdan filizledikleri için çelikle çoğaltılmış olanlardan biyolojik çeşitlilik açısından daha değerliler.Bahçesi,toprağı olan ağaçsever dostlara bu fide/fidanları yetiştirmelerini öneririm.Çok dayanıklı ağaçlar olduklarından (iyi drene toprakta çok mutlu olurlar) emeklerinin karşılığını yetiştirecek arkadaşlar alacaklardır.30-40 metre boylanabilir ve dirençlidirler.Saygılarımla

bakidilek 09-08-2021 01:18

Balıkesir merkezde bolca çevre düzenlemesi için yol orta kısımlarına diktiler bir kaç yıl önce hatta yaşları da baya büyük tahminim en az 8-9. Bir tanesi meyve bile veriyor. Bu ağacı yetiştireceklerin bilmesi gereken çok önemli bir husus var. Meyvesi eriğe benziyor ama zehirli ve ayrıca kokmuş peynir gibi kokuyor. Bir de artı yönü var, Meyvesinin içinde kavrulduğunda sadece yetişkinlerin yiyebileceği bir çekirdeği var. Tadı da haşlanmış mısır gibi. Yetiştirecek arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim. Ağacının görseli çok güzel.

Kemal_d 09-08-2021 21:24

Merhaba nasılsınız? Balıkesirimize selamlar.Bu ağacın ekilmesinde emeği geçenlere çok teşekkürler.Gingkolar şehirlerde peyzaj amaçlı gerçekten kullanılıyorlar.Batıda da bu amaçla kullanılıyor.Bunun nedeni Ginkgo Bilobanın şehirlerin hava kirliliğine ve bitki hastalıklarına karşı son derece dirençli olmaları .Ve olağanüstü dekoratifler,uzun ömürlüler ve faydalılar.Böyle olunca tercih edilmesi doğal oluyor.Ancak bir paradoks var gibi.Şehirlerde refüjlerde vb. yerlerde ekimi tercih ediliyorsa niçin ismi Nesli Tehlike Altında Bitki Türleri Kırmızı Listesinde diye düşünmek gelir akla.Nedeni bu bahsettiğiniz yanlış kanı olabilir.Ginkgolar iki evciklidirler.Yani bazı ağaçlar meyve verir yani dişi ağaçtır.Bazı ağaçlar ise meyve vermez,erkek ağaçtır.İşte meyveleri kötü kokuyor bilgisinden ötürü hep erkek ağaçlar tercih edilmiş çelikle çoğaltma yoluyla.Tohumdan fidan elde edilmesi halinde ise bu oran %50-%50 olacak.Ki doğalı bu.Bir fidan ancak yirmili yaşlara gelince ve eğer dişi ise meyve verir.Dolayısıyla şehirlerde refüj benzeri yerlerde kullanılanlar erkek ağaçlardan çelikleme ile elde edilmiş klonlar.Çünkü tohum ekilse dişi ağaç istemiyorsanız bunun kontrolü olamaz.Bu durum ise Ginkgoların biyolojik çeşitliliğini yok ediyor.Ayrıca hiçte kötü kokuları yok.Siz hangi meyveyi alıp çürütürseniz kötü kokması kaçınılmazdır.Ginkgolar meyveleri için yetiştirilmezler.En azından bizim coğrafyamızda.Sizin bahsettiğiniz yol orta kısmınıza ekilen ginkgoların yaşları kaç olabilir bir tahmininiz var mı?Bir ricam olacak bana resimlerini gönderebilirmisiniz.İlginize,çevreye olan duyarlılığınıza teşekkür ederim.En derin saygılarımla.

bakidilek 09-08-2021 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal_d (Mesaj 1609534)
Merhaba nasılsınız? Balıkesirimize selamlar.Bu ağacın ekilmesinde emeği geçenlere çok teşekkürler.Gingkolar şehirlerde peyzaj amaçlı gerçekten kullanılıyorlar.Batıda da bu amaçla kullanılıyor.Bunun nedeni Ginkgo Bilobanın şehirlerin hava kirliliğine ve bitki hastalıklarına karşı son derece dirençli olmaları .Ve olağanüstü dekoratifler,uzun ömürlüler ve faydalılar.Böyle olunca tercih edilmesi doğal oluyor.Ancak bir paradoks var gibi.Şehirlerde refüjlerde vb. yerlerde ekimi tercih ediliyorsa niçin ismi Nesli Tehlike Altında Bitki Türleri Kırmızı Listesinde diye düşünmek gelir akla.Nedeni bu bahsettiğiniz yanlış kanı olabilir.Ginkgolar iki evciklidirler.Yani bazı ağaçlar meyve verir yani dişi ağaçtır.Bazı ağaçlar ise meyve vermez,erkek ağaçtır.İşte meyveleri kötü kokuyor bilgisinden ötürü hep erkek ağaçlar tercih edilmiş çelikle çoğaltma yoluyla.Tohumdan fidan elde edilmesi halinde ise bu oran %50-%50 olacak.Ki doğalı bu.Bir fidan ancak yirmili yaşlara gelince ve eğer dişi ise meyve verir.Dolayısıyla şehirlerde refüj benzeri yerlerde kullanılanlar erkek ağaçlardan çelikleme ile elde edilmiş klonlar.Çünkü tohum ekilse dişi ağaç istemiyorsanız bunun kontrolü olamaz.Bu durum ise Ginkgoların biyolojik çeşitliliğini yok ediyor.Ayrıca hiçte kötü kokuları yok.Siz hangi meyveyi alıp çürütürseniz kötü kokması kaçınılmazdır.Ginkgolar meyveleri için yetiştirilmezler.En azından bizim coğrafyamızda.Sizin bahsettiğiniz yol orta kısmınıza ekilen ginkgoların yaşları kaç olabilir bir tahmininiz var mı?Bir ricam olacak bana resimlerini gönderebilirmisiniz.İlginize,çevreye olan duyarlılığınıza teşekkür ederim.En derin saygılarımla.


Hamd olsun iyiyim, umarım siz de iyisinizdir. Bizden de İstanbul'umuza selamlar. Avrupa ve Amerikada Ginko Nuts adıyla genelde kiloluk olarak satılan bir ürün. Bizim ülkemizde malesef bilinmiyor. Meyvesinin kokusu bildiğiniz kokuşmuş peynir gibi üstelik tazeyken de böyle kokuyor. Dalından kopardığım meyveyi de biliyorum. Evcik ve yaş konusunda verdiğin bilgilere dayanarak balıkesirdeki ağaçların baya yaşlı olması gerek. Seve seve foto atarım. Hafta sonuna kadar atmaya çalışırım. Çekirdeği baya lezzetli diyebilirim ve tavsiye de ederim. Son olarak geçen yıl -10C görmüştü kışımız ve ginkolarda en ufak bir sorun yoktu.

bakidilek 13-08-2021 20:34

Meyve vereni de meyveleri ile çekmeye çalışacağım en kısa zamanda. O buradaki lerden bir tık daha büyükhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c3dc42c4f0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4a5830fd9b.jpg

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kemal_d 14-08-2021 23:30

Merhabalar.Resimler için teşekkür ederim.Refüjde sıralı olanlar henüz yeni ekilmiş gibiler (fidanlıktan alınarak).Diğer tek resimde olan ise sanki doğal olarak yetişmiş gibi.Daha yaşlı görünüyor ve eğer yeterince yaşlıysa meyve vermeliydi.Demekki erkek.İlk resimde gördüğümüz sıra halinde ekilenler gibi bu sene Taksim Gezi Parkı'na Büyükşehir Belediyesi tarafından 25-30 adet arası ekildi.Sizin gönderdiğiniz birinci resimde olanlar yaşlarında.Bunlar eğer fidanlıklarda çelikleme yöntemi ile elde edildiler ise çok büyük oranda erkek ağaçlar olduklarını tahmin ediyorum.Öyle olmadıklarını ümit ederim.Çünkü nesillerinin devamı için %50-50 erkek ve dişi ağaçlar olmalı.Böylelikle doğallıklarını koruyabilirler.İnsan tercihi nedeniyle erkek ağaçlar daha fazla ekildiklerinden meyve veren Ginkgolar yani dişileri daha da az sayıda ve bu yüzden daha nadir ve değerliler.Tohumdan ekilerek çoğaltılmaları en doğalı.Meyvelerinin kokusu olayı gerçekten sorun değil bence abartılıyor kanaatindeyim.Resimler için çok teşekkürler.Ekilmelerinde emeği geçenlere de çok teşekkürler.-30 dereceyi bulan soğuk coğrafyalarda sorunsuz büyümeye devam ettiklerini okumuştum.Gerçekten dirençli ağaçlar.Derine kök saldıkları için sağlam kalabiliyorlarmış.Bahsettiğiniz diğer ağaç herhalde bu guruptan ayrı bir lokasyonda.Resmini de görmek çok isterim.Eğer meyve toplayıp ekmek istenirse kasım-ocak ayları arası yerden toplanabilirler.Olgunlaşanları kendiliğinden yere düşerler.Dalından almaya gerek yok zira onlar olgunlaşmamışlardır.Saygılarımla

bakidilek 02-09-2021 08:31

Üst resimde gördükleriniz aynı sıranın ağaçları, doğal değil hepsi ekilmiş, gövdeleri bileğimden kalınca. Aşağıdaki de meyve verenlerden bir tanesi, bu da aynı sezon ekildi. Arabayı park edip de resimlerini çekmek çok zor olduğu için ancak bir tanesini arkadaşa ışıklarda beklerken çektirebildim. 200den fazla ağaç var ama meyve veren 10-20 kadardır tahminimce. Buralarda olsanız meyvelerini size seve seve toplardım. Kargo da olabilir ama bu kokuyla nasıl yollayabilirim bilemiyorum.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d9d023a9a0.jpg

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kemal_d 03-09-2021 22:48

Ginkgo Biloba
 
Merhaba Baki bey.Bu güzel resimler için çok teşekkür ederim.İşte bu ağaçlar gerçek zenginlikler bence.Çünkü gelecek nesillere miras kalabilecek,binlerce yıl yaşayabilecek canlılar.Havamızı oksijenden zenginleştirmeleri,bizleri güneşin zararlı ışınlarından korumaları,moral kaynakları olmaları,çevremizi güzelleştirmeleri onları gerçek zenginlik kaynağı yapıyor benim naçizane görüşüm.Bu ağaçlar sonsuzluğun sembolü olarak saygı görmüşler.Onların ekilmesinde emeği geçenlere buradan çok teşekkür ederim. Bahsettiğinize göre ağaçların %10'u ancak meyve veriyormuş,çünkü %90'ı erkek ağaç .Yani fidanlıklarda çelikleme ile elde edilmişler.Tohumdan ekilip filizlendirilmiş olsalardı %50 erkek %50 dişi olacaktı.Maalesef işte tam bu yüzden biyolojik çeşitlilikleri giderek azalmakta.Aynen klonlama gibi düşünün, bir ağaçtan ki bu erkek ağaç oluyor çelik alarak yetiştiriliyorlar.Yeni ağaçta ilkinin aynısı oluyor.Hatta yaşı bile ilk ağaç kaç yaşında ise o kadar oluyormuş.Yani diyelim ki çelik aldığınız ağaç 40 yaşında ise yeni ekilende kırk yaşında dememiz gerekiyor.Çelikle çoğaltmanın tercih edilmesinin nedeni ise erkek ağaçların tercih edilmesi,işte bu yüzden nesli tehlike altında bitki türleri listesinde ne yazıkki.Bir de zaten dünyamız her ağaç türü için zaten giderek zor bir gezegen oluyor betonlaşmadan ötürü.Bu sene ekilen ağacın meyve vermesi de çok güzel.Çünkü 20'li yaşlarında ancak meyve verdiklerini biliyorum.Meyve verenler en az 20 yaşında olmalılar.Bu forumda daha önceki aylarda aynı başlıkta gene sohpet açmıştım.Bakabilirseniz eğer o zamanlar benden fide isteyen doğa dostu arkadaşlara aramızdaki şehirlerarası mesafeden ve fidanların henüz çok ufak oluşlarından dolayı fidanların zarar göreceklerini de düşünerek gönderememiştim.O zamanlar meyvelerinden yollamamı isteyenler olmuştu.Ben ise o sene topladığım tüm meyveleri ekmiştim.Belki bu saygıdeğer üyeler ile bir şekilde iletişim kurabilirsem (sizde bu kıymetli dostlara yazabilirseniz) meyveleri dağıtabiliriz.Aydın,Kuşadası,Bitlis'ten bahçe sahipleri Ginkgo Biloba yetiştirmek istediler.Ancak bende meyve kalmamıştı.Tecrübelerim ile söyleyeyim Ocak ayının sonlarına kadar meyveler yere düşüyorlar.Filizlenme en yüksek oranda en olgun meyvelerden oluyor.Kargo ile nasıl yollanır demişsiniz.Ancak hemen söylemeliyim ki zaten meyvelerin etli yumuşak kısımları bir eldiven giyilerek su altında uzaklaştırılır ve bir kağıt havluda vs kurulanıp saklanır,ekilene kadar.Dolayısıyla tamamen kokusuzdurlar.Kalan çekirdek aynı bir erik çekirdeği düşünün onun gibidir.Kokmaz ve tertemizdir.Baki bey bence meyveleri hiçte kötü kokulu değiller.Doğa kokuyorlar.Meyvesi kokacak diye son derece sıradan bir sebeple klon ağaç yetiştirmeyelim.Tohumdan filizlendirelim.Türlerini koruyalım derim.En derin saygılarımla.

Kemal_d 03-10-2021 23:36

Ginkgo Biloba meyveleri
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba dostlar
Bu senenin Ginkgo Biloba ağaç meyveleri toprağa düşmeye başladılar.Geçen senelerden gözlemlerim kış mevsimi ortalarına kadar dökülmeye devam ediyorlar.Bu meyveler dış katmanlarından suyun altında rahatlıkla temizlenip,bir kağıtta kurutulup iki cm derinliğinde mümkünse torf gibi drenajlı toprak dolu bir kaba ekilirse ,kış mevsimini uykuda geçirip Nisan -Mayıs ayları gibi yani baharda filizleyebilirler.Yetiştirmek isteyen doğa dostları ile paylaşabilirim.Saygılarımla .

Kemal_d 29-12-2021 21:10

Merhaba doğa dostları,Dinozorlarla birlikte yaşamış ve günümüze gelebilmiş ender ağaç türleri içinde sayılan ve fakat maalesef günümüzde Nesli tehlike altında olan ağaç türleri arasında gösterilen ,fevkalade dirençli olmasıyla uzun yaşamın simgesi olmuş,binlerce yıl yaşayabilen Ginkgo Biloba fidanları yetiştirdim.Bazıları bir yaşını doldurdular.25-30 m boylanabilen bu ağaçlara bahçeler arıyorum.Son derece dekoratif bu ağaç türü park ve bahçeler için idealdir.Batıda yol kenarlarında ve şehir içinde park alanlarında çok kullanılırlar.Nedeni ise hem çok dekoratif olması hem de bitki hastalıklarına ve şehrin olumsuz şartlarına söz gelimi hava kirliliği gibi dirençli olmasıymış.Uzak doğuda ise zaten kutsal görülüp mabetlerde yetiştirilir ve saygı görürlermiş. Katkı sağlamak niyetindeki arkadaşlarla paylaşabilirim.Sadece onlara bahçenizde bir alan sağlayabilmeniz yeterli.Fideler tohumdan filizlendikleri için çelikle çoğaltılmış olanlardan biyolojik çeşitlilik açısından çok daha fazla değerlidir.Fidanlıklardan veya internet ortamında bulabilecekleriniz tamamıyla çelikle çoğaltılmış klon bitkiler olacaklardır.Yani genetik olarak bir ağacın tıpa tıp kopyaları oldukları için tohumdan filizleyenler daha makbul diye düşünüyorum.Görüşüme katılır mısınız.Yorumlarınızı da yazarsanız çok sevinirim.Saygılarımla...

mahir0502 04-03-2022 21:04

Merhaba Kemal bey, Ginkgo Biloba ağacı ile bu kadar ilgilenmeniz gerçekten takdire şayan. Eğer elinizde tohumdan yetiştirdiğiniz fidan kaldıysa veya tohum varsa ben de köyde deneyebilirim. Tek çekincem soğuk hava şartlarına dayanıp dayanamayacak olması. ilginiz için teşekkürler.
Mahir Yıldız

aylaman 05-03-2022 00:36

fidanların ulaşım sorunu nedeniyle elinizde tohum var ise tohum olarak dağıtmanız çok daha verimli olacağı düşüncesindeyim ve eğer tohum dağıtacak olursanız ben talibim.

CilekFidesi 22-03-2022 00:26

Merhaba. En çok ilgi duyduğum okaliptüs ve bambu fidanlarını en sonunda dikebildim. Bu konuyu okuyunca Ginkgo Biloba ağacına da ilgi duydum. Tohum veya fidan temin etme imkanınız varsa özel mesaj yoluyla whatsapp numaarası göndermenizi rica ediyorum.

halcur 29-06-2022 19:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi CilekFidesi (Mesaj 1614448)
Merhaba. En çok ilgi duyduğum okaliptüs ve bambu fidanlarını en sonunda dikebildim. Bu konuyu okuyunca Ginkgo Biloba ağacına da ilgi duydum. Tohum veya fidan temin etme imkanınız varsa özel mesaj yoluyla whatsapp numaarası göndermenizi rica ediyorum.

Bambu fidanlarını nereden aldınız? Şans bambusu adıyla satılan bambu ile aynı bitki mi?

Kemal_d 10-07-2022 01:08

Merhaba Mahir bey.Nasılsınız?Mesajınızı geç gördüm kusuruma bakmayın.Sağlık sorunları yüzünden uzunca süredir siteden ayrı kaldım.Çekirdekten yetiştirdiğim Ginkgo ağaçları gerçekten özel oldular .Bazıları 1 m'ye yaklaştı.Balkonda olmalarına rağmen iyi gelişenleri oldu aralarında.Yerini bulsalar ,derin toprakta ve güneş altında çok büyüyecekler.Keşke bahçem olsaydı da gelişmelerini görseydim.Bende ki fidanlar değerli çünkü tohumdan yetiştiler.Fidanlıklarda bulabilecekleriniz ise çelikle çoğaltılmış olacaktır.Bu tür nesli tehlike altında olan türler listesinde maalesef.Nedeni de işte bu çelikle çoğaltma.Çelikle çoğaltılırken erkek ağaçların tercih edilmesi buna neden oluyor.Bu da biyolojik çeşitliliğini etkiliyor.Çekirdekten yetişen bir Ginkgo ağacının erkek veya dişi ağaç olacağı ancak 20'li yaşlarında belli oluyor.Dişi ağaçlar meyveleri yüzünden pek rağbet görmüyorlar.Bu yüzden erkek ağaçtan çelikle erkek ağaç yetiştiriyorlar ve bu da türünün geleceğine zarar veriyor.Bence dişi ağaç yetiştirmekte hiç bir sorun yok.Hatta meyveleri yani tohumları ayrıca değerli.Dişi Ginkgo bonsailerde çok değerli çünkü çok nadirler.Sorunuza gelecek olursak soğuga dayanaklıdırlar.Köyünüz hangi bölgede acaba?Ekileceği yeri görsem,yaşatılacağından emin olsam en iyi gelişmiş fidanlarımdan gönül rahatlığıyla hediye ederim.Çünkü asıl olan toprakla buluşması.Balkonumda gelişmeleri mümkün değil.Saygılarımla.

Kemal_d 10-07-2022 01:19

Merhaba Çilek fidesi.Tohumda yollayabilirim.Bu senenin meyveleri en iyi kasım-aralık-ocak-şubat-mart aylarında toprağa düşüyorlar.Saygılarımla.

Kemal_d 10-07-2022 01:22

Merhaba Aylaman.Tohumlar Kasım -mart ayları arasında yerde oluyorlar.İletişimde olursak size yollayabilirim.Saygılarımla

CilekFidesi 13-07-2022 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616545)
Bambu fidanlarını nereden aldınız? Şans bambusu adıyla satılan bambu ile aynı bitki mi?

İnternette araştırıp dev bambu adıyla fidan aldım. Ama tabii fidan 30 cm kadar. En ucuz fidanı o zamanlar 35 tlye almıştım. Sanırım dikeli 3 yıl oldu. Şu anda sadece 170 cm boyunda. Mayıs ayında kök yakınından 1-2 tane taze filiz veriyor.

CilekFidesi 13-07-2022 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal_d (Mesaj 1616682)
Merhaba Çilek fidesi.Tohumda yollayabilirim.Bu senenin meyveleri en iyi kasım-aralık-ocak-şubat-mart aylarında toprağa düşüyorlar.Saygılarımla.

Çok teşekkürler Kemal bey. Uygun zamanda olabildiğince fazla tohum almak istiyorum. Birazını ayrı bahçelere kendim dikeceğim. Birazını da benim gibi yetiştirmeyi düşünen birkaç kişiye vereceğim.
Tohum elde ettiğiniz zaman burada bildirirseniz kargo ile almak isterim.

darthtenebrous 12-10-2022 19:40

Kemal bey merhaba, Ginkgo tohumları elinizde var mıdır acaba? çok teşekkürler.

CilekFidesi 01-03-2023 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal_d (Mesaj 1616683)
Merhaba Aylaman.Tohumlar Kasım -mart ayları arasında yerde oluyorlar.İletişimde olursak size yollayabilirim.Saygılarımla

Merhaba Kemal bey, şu anda tohum alabildiniz mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024