29-04-2015, 06:22 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Cibes ve radika
Ege'de cokca yetistirilen ve zeytinyagli ve sarimsakli mezesi/salatasi yapilan cibes (ya da cibez) tohumu olan var mi? Bu genelde ot olarak degerlendiriliyor fakat aslinda Cin'in Gai Lan (Kai Lan) olarak da adlandirilan ve cicekleriyle birlikte tuketilen bir cesit brokolisiyle saniyorum ayni bitki. Her durumda brokolinin bir turevi. Bunun disinda yerli radika tohumu (gevsek yaprakli ve/veya beyaz lahana gibi bas yapan) da ariyorum. |
29-04-2015, 12:00 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn birnefestoprak, bildiğim kadarıyla cibes lahana ve karnabaharın hasat edilip dipten kesilmesinden sonra kalan bitkiden yeniden çıkan filizlerdir. Yoksa cibes diye ayrı bir bitki olduğunu düşünmüyorum. Bizim burada pazara gelen üreticeler bu şekilde tanımlıyorlar cibesi. Dolayısıyla ayrıca cibes tohumu olabileceğini sanmıyorum. Radikaya gelince, sanırım aradığınız tür belçika hindibası denilen tür. Eğer oysa ben de çok aradım ama maalesef bulamadım. Yanlış hatırlamıyorsam sezon boyunca yapraklarını tüketiyorsunuz. Sezon sonunda köklerini söküp belli bir nem ve sıcaklıkta yeniden kök üzerinde filizlenmesini sağlıyorsunuz. Bizim bu civarlarda mızrak uçlu, düz ince uçlu ve kenarları dikenli olarak pazara getirilip satılıyor. Ancak geniş yapraklı olanına şimdiye kadar rastlamadım. Belki bilen başka arkadaşlarımız vardır. |
29-04-2015, 15:49 | #3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tesekkur ederim. Lahana otu dendigini duymustum ama ayri bir bitki saniyordum. Bunu kirmizi lahanadan da yaparlar mi? Bir de sanirim yeni filizlerin sapa kalkmasi bekleniyor (sapiyla birlikte servis ediliyor olduguna gore), degil mi? Bu Belcika hindibasini bulmak zor degil (ne zaman ekmek istiyorsaniz bana bildirin, sizin icin temin ederim). Digerleri hakkindaki bilgi icin de tesekkurler. Alıntı:
|
|
30-04-2015, 05:46 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Evet belirttiğiniz üzre yeni filizler yaprak gözlerinden uzamaya başladığında toplanıyor. Çiçeklenmeden toplanıp tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı lahananın bu şekilde kullanıldığını hiç görmedim. Belki başka bölgelerde kullanılıyordur. Belçika hindibası için en uygun sonbahar ekimi olur kanaatindeyim. Malum bizim buralar epey sıcak. Bu bitki de zaten hafif acı, sıcaklarda bu acılık kat be kat artma eğiliminde. Ekim zamanına kadar temin edemezsem sizden tohum talep edebilirim, ince düşünceniz için şimdiden teşekkür ederim. |
30-04-2015, 16:53 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Cibes benzeri bir bitkiyi (yukarda bahsettigim Gai Lan disinda) daha once nerde gordum nerde gordum diye dusunurken hatirladim. Aslinda boyle tek basina bir bitki elde edilmek uzere Bruksel lahanasi ile kara lahana arasinda yapilmis bir hibritleme calismasi var (ne yazik ki tohum da hibrit). Adina Kalettes deniyor. Bu tipte bir kavram nasil akillarina geldi hicbir fikrim yok ama Akdeniz'de lahana otunun degerli bir mutfak bileseni olmasindan esinlenmis olmalari ihtimali yuksek. Kabaca, Bruksel lahanasi gibi sapa kalkip buyuyen bir bitki ustunde gelisen irili ufakli lahana otlarini dusunun (buna bir de alacali renkleri ekleyin). Yani lahanayi hasat ettikten sonra filiz vermesini beklemiyorsunuz da Bruksel lahanasindan lahana otlari hasat ediyorsunuz. Hasat suresi de asagi yukari orta erkenci bir lahananin ekiminden lahana otunun hasadina kadar gecen sure kadar (4-4.5 ay kadar). Resim, internetten alintidir. |
01-05-2015, 12:17 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Brokoliyi çok andırıyor gerçekten. Görüntü güzelmiş, lezzet nasıl acaba? Cibes' i haşlayıp sarımsak, limon, zeytinyağı ile nefis bir salata haline getirebiliyoruz. Sanırım bu bitki de aynı yöntem ile oldukça lezzetli olabilir. |
01-05-2015, 16:48 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bu tip ozel cesitlere ait uretim calismalari yillar alir ve sonucta elde edilecek bitkinin lezzet acisindan iyi bir noktada yer almasi gerekir ve beklenir (mutlaka restoran sefleriyle calismislardir) ama bizim ornegimizde hem lahana hasat ediliyor hem de ondan sonra gelen Cibes ki bu cok daha makbul ve ustelik lezzeti cok iyi. |
27-05-2015, 06:28 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 133
|
Merhaba,bir yerde Cibez için Kara Lahana hasat edildikten sonra çıkan yapraklar denmiş,öyle okudum.Sanırım o şekildeyse Kara Lahana ekerek elde edebiliriz,yanıltmak istemem,pek bilgim yok doğrusu.Radika da Karahindiba imiş onu da yeni öğrendim.Anneannemler ona Acı Güneyik derler.O isimle sorduğunuzda belki daha çok kişi biliyor olabilir.Bir de madem Karahindiba imiş bu Radika diye bildiğimiz şey,buaralar etrafta uçuşuyor olmalı ki geçen gün camdan içeri girmiş beyaz kısmı.Hani şu çocukken dilek tutulup üflenen kısım Ben sağlık sorunlarından dolayı pek evden çıkamıyorum bir süredir ama şanslıysanız Ege'de olan,toplayan birileri çıkar,yardım eder diye umuyorum.Galiba tam zamanı |
27-05-2015, 12:44 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
|
Şubat ayında İzmir' e gittiğimde pazarda hem beyaz hem de kırmızı cibez gördüm. Daha önce kırmızı gördüğümü hatırlamıyorum. Ama filiz verdikten sonra neden olmasın. Radikanın yetiştirilen kıvırcık yapraklı cinsini biliyorum ama sizin söylediğiniz geniş yapraklı cinsi bilmiyorum. Acaba acı marul olabilir mi? Çoğu yerde onu da radika diye satıyorlar. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|