agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/7719.htm)

domesticus 23-02-2008 16:39

Limon
 
http://www.agaclar.net/galeri/files/26870-photo_712.jpg

bu limonu ben 4.5 sene önce dikmiştim.budmasını yaptım boyuna çok uzuyordu, budadım kalınlaşacak şimdi.bu ne zaman çiçek açar ve meyve verir en kısa sürede de aşılatacağım.yardım edin

bluecrop 23-02-2008 17:06

sayın domesticus ayrıntı belirtmediğiniz için şu soruları cevaplamanızı bekliyorum;
4,5 sene önce diktim demişsiniz ..... diktiğiniz tohum muydu yoksa limon fidesimiydi.?

domesticus 23-02-2008 21:06

tohumdu

bluecrop 24-02-2008 18:51

domestcus merhaba mesajın yeni farkettim . Tohumdan çıkan limon fideleri tohumun cinsine göre yabanileşme eğilimi gösterir. En garantili çözümü aşı yapmakla sağlayabilirsiniz. Tavsiyem anacı daha geniş bir saksı içine almanız ve iyi bir besin ortamı sağlamanız. Resimdeki görüntüsü pek sağlıklı olmadığını gösteriyor.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2794.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/4412.htm

agul 28-02-2008 04:03

Merhaba,benimde bir limon agacim var yaklasık 4 sene evvel almistim fideden biraz ileri sekilde uzerinde hep cicekleniyor ama dokulup meyveye donusemıyorlar ruzgari sevmez dediler bende terasimin en kuytu yerine aldim simdi uzeri yine cok guzel cicek doldu ama yine dokulecek diye korkuyorum bu konuda bilgi alabilirsem cok sevinirim

ağaçsever2 04-04-2008 16:21

limon
 
Merhaba ben geçen senelerde bir saksıya çekirdekten limon ekmiştim .boyu 30 cm kadar olunca gayet parlak ve sağlıklı yaprakları kurumaya ardından da dökülmeye başladı. Fıs fısla su püskürttüm Ama yerini değiştirmiştim sevmedi herhalde.Bir kaç denemem oldu ancak hep böyle hüsrana uğrayınca vaz geçtim.Şimdi yine deniyorum aynı sonla karşılaşmamak için ne yapmalıyım ?

yardım eder misiniz?

bluecrop 04-04-2008 17:30

meyer limon
 
Saksıda limon ağacı yetiştirme meraklılarına meyer limonu yetiştirmelerini öneririm . Bodur özelliğinden dolayı süs bitkisi değeri mükemmel olmasınının yanında oldukça verimli bir çeşit olması cazibesini artırıyor.

http://www.logees.com/prodinfo.asp?number=C2004-2
http://site.mynet.com/yusufustaoglu/meyveler/id5.htm

Kemal Kutlu 04-04-2008 20:24

:)
 
Aynen Katılıyorum Meyer Limonu Cok İyi Yetişebilen Limon Cinsi Daldan Çogaltması (Çelik) Hem Cok Kolay Hemde 2 sene Üzerinde Durabilme Ve Dayanıklılıgı var

ağaçsever2 08-04-2008 11:49

Şimdi limonseverler bu limonu bulmak için canatacak.Baştada ben:D ama tohumunu nasıl temin edebileceğimiz konusunda bişey yok sitede .Yoksa ben mi görmedim. Bilgi verebilir misiniz:confused:

Todor 08-04-2008 13:51

Bildiğim konularda cevap vermeye çalışayım.

Tohumdan ekilen trunçgiller ortalama 7inci sene meyve verir.

Mayer limonu, yediveren limon ismi ile daha rahat bulursunuz. Zaten genelde sakslılı satılan limonlar mayer limondur. verimli bir tür olmasına rağmen tadı limon kadar ekşi değildir.

Bitkiniz çiçek döküyorsa, çiçeklenme zamanı suyunu azaltınız.

Tohum satan bir site: http://www.tradewindsfruit.com/meyer_lemon.htm

Kemal Kutlu 12-04-2008 21:05

Mayer Limonun Resmi
 
1 Eklenti(ler)
Mayer Limon

ALİ EFE 14-04-2008 20:21

limon fidanı
 
balkonda yetiştirmek için aldığım yediveren limon fidanı çok fazla çiçek açmasına rağmen çiçekler limona dönüşürken dökülüyorlar.Bilgisi olan varsa yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

Kemal Kutlu 14-04-2008 20:22

suyunu az vericen

Todor 15-04-2008 00:18

Forumları okumak yerine hemen cevabın altına soruyu sormak daha kolay olsa gerek.

mahonia 15-04-2008 02:22

bende limon araıyodum en sonunda limon satan bir site buldum dün elime geçti burda yazanlara göre balkonumda en köşeye diktim şimdi ne yapmam gerekiyor bana bu konuda bir bilgi verecek olan warmı hernagi bir giübre ya da başka bir şeye ihtiyacı olabilirmi?

nulgen 15-04-2008 08:36

Aynı hatayı biz de yaptık, geçen yıl yediveren olduğunu öğrendiğimiz üzerinde çiçekleri olan bir limon almıştık, fazla sulamaktan nohut tanesi kadar olan bir sürü limonumuz ne yazık ki teker teker döküldü. Tabii fazla sulamanın zararlarını forumun ilgili başlıklarını okudukça öğrendim.
Balkonda duran ağaç kış boyunca yapraklarının tamamına yakınını döktü. Bu arada gerekli olan gübre takviyesini yaparak tabii sulamasına da dikkat ederek merakla beklemeye başladım.
Yaklaşık iki ay kadar önce yeni sürgünler yapraklar ve çiçek tomurcukları patlamaya başladı, her geçen gün onların gelişimini izlemek öyle güzeldi ki. Üzerinde onbeş tane kadar tomurcuk vardı, bu beni ümitlendirdi tamam dedim bunlar meyveye dönüşür ve kalır, geçen seneye nazaran az olması tutunabilirler diye düşündürdü nedense. Fakat ne yazık ki bu tomurcukların hepsi de daha açmadan teker teker döküldü. Bunun neden olduğunu anlayabilmiş değilim.
Merak ettiğim bir şey var, bu yıl içinde tekrar çiçek açar mı acaba, açmazsa da artık merakla seneyi beklemem gerekecek.

MSaygin 15-04-2008 09:28

merhaba,

Yukarıdaki mesajlarda geçen bir kaç konuyla ilgili yazayım;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TropikSera (Mesaj 222603)
Aynen Katılıyorum Meyer Limonu Cok İyi Yetişebilen Limon Cinsi Daldan Çogaltması (Çelik) Hem Cok Kolay Hemde 2 sene Üzerinde Durabilme Ve Dayanıklılıgı var

TropikSera, sözüm doğrudan size değil, lütfen yanlış anlamayın.Başka yerlerde de görüyorum, bilgi eksikliğinden ya da yanıltma amaçlı olarak Meyer limonun meyvesinin 2 sene ağaçta kaldığı, önce limon gibi olan meyvenin daha sonra portakal gibi bir meyveye dönüştüğü gibi şeyler söyleniyor.Ne yazık ki bu doğru değil.Meyer limon gerçek bir limon değil, limon ve mandalina melezi.Pek çok limon türünden önce olgunlaşıyor ve güz sonuna doğru gerçekten de turuncu bir renge bürünüyor ancak daha sonra o meyvenin pek kullanılacak bir yanı kalmıyor.Turuncu renge büründükten bir süre sonra iyice yumuşar ve bozulmaya başlar.O yüzden 2 sene ağaçta kalır, sonra tatlanır güzel bir meyve olur laflarına bakmayalım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor
Mayer limonu, yediveren limon ismi ile daha rahat bulursunuz.

Todor, aslında Meyer limon ve yediveren limon farklı iki tür ancak Meyer limon da yıl içerisinde birden fazla kez çiçeklendiği için, aynı türmüş gibi düşünülebiliyor.Şu an yediverenin latince ismini, tam türünü bilmiyorum, bulursam hemen yazarım buraya ancak aynı limon değil.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor

Meyer limon, çekirdekten türüne doğru yetişmez, tohum almayın.Çelikle üretilebilir ancak bu da düşünüldüğü kadar kolay değil, en uygunu aşı yapmaktır.
Bir de TradeWinds firması çimlenmeyen turunçgil çekirdekleriyle meşhur, onu da not düşelim :p

Ayrıca mesaj genelinde çiçeklerin dökülmesiyle ilgili sıkıntılardan bahsedilmiş.Çiçek ve yaprak dökülmesiyle ilgili şu mesajı okuyabilirsiniz.Önemli olan suyunuz az vermekten ziyade, verilen suyu tutan saksı harcının özelliği aslında.

Selamlar,

Oğuzhan 15-04-2008 11:28

Sevgili Msaygın alttaki mesaj size ait.

(Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim.)Acaba denediniz mi?
Bu asiti nerden bulabiliriz.

Todor 15-04-2008 11:52

Yanlışları düzelttiğiniz, eksikleri tamamladığınız için teşekkür ederiz Msaygin.

Yalova pazarlarında yedi veren limonu olarak mayer limon fidanı satılıyor. Normal ekşi limonu satıcı bile satarken, iyi cins değil, az verir diyerek satıyor. İyi cins değil ama fiyatları aynı nedense. :)

MSaygin 15-04-2008 12:14

Rica ederim Todor :)
Bu arada, mesajımı yeniden okuyunca sanki genel olarak meyer limon meyvesi iyi değil gibi yazmış mıyım diye kuşkuya düştüm, öyle anlayan olabilir, düzelteyim.Meyer limon nefis bir meyve, gerçekten de limon olarak tadı çok güzel, asidi çok yüksek değil, lezzetli, erken olgunlaşıyor, görünüm olarak da çok güzel bir ağaç.Benim kastettiğim, o turuncu hale dönüp, bozulmaya başladıktan sonraki durumu.

Hani bir bölgede bir kaç fidancı bir türe bir isim verince, onu değiştirmek çok zor ya, oradaki pazarlarda da öyle olmuş demek ki.Bir de genel olarak meyer limon deseler, alıcı bilmez ama yediveren kelimesinin altında birikmiş bir anlam var, yediveren biber, yediveren limon vs., satışı da daha kolay olacaktır.

Oğuzhan, hayır ben halen evde denemedim.Gibberellik asit kullanmanın asıl amacı, kendi kendini dölleyemeyen türleri dölleyici tür kullanmadan meyve bağlamaya kandırmak.Ya da dölleyici varsa bile bahçedeki meyve tutum oranını yükseltmek.Bizim bahçelerde mühendisler kullanıyorlar ancak ben denemedim halen, teorik bir bilgi halen benim için.
Kimyasal malzeme satan yerlerde ya da büyükçe zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz sanırım.

Todor 15-04-2008 12:23

Ben döllenmeyi arttırma amaçlı olarak Biofortune isimli bir bitki gelişim düzenleyici aldım.
Kutusunda uygulama amacı olarak şunlar yazıyor;

Alıntı:

çiçeklenmeyi teşvik eder, sıcaklık değişimlerine direnci arttırır, döl tutmunu kolaylaştırır, çiçek ve küçük meyve dökümü önler


İçeriği

%1,18 Alphanaptylacetamide
%0,43 Alphanaphtlacetic acid

Henüz kullanmadığım için ne kadar etkili olduğunu bilemiyorum. Süs patlıcanlarında meyve tutumunu arttırmak için kullanacağım.

kaju 15-04-2008 13:06

Benim 3 tane limonum ve 3 ayrı sorunum var.
1. birinci limonum çekirdekten yetişme. Şu an yaklaşık 2 metre boyunda. Sanırım yaşı 7-10 yıl arası. Aşısız olduğu için meyve vermez diye biliyordum ama burada okuduklarımı yanlış anlamadı isem aşı yapılmamış, çekirdekten yetişen limon meyve veriyormuş. Okuduğumu doğru anlamışmıyım?

2. ikinci limonumu 4 yıl önce koçtaştan almıştım. Aldığımda üstünde meyvesi vardı. Ama ben aldığımdan beri meyve vermedi. Sürekli boyuna uzayıp duruyor. Boyundan budamanın zararı olur mu? Ya da bırakayım uzayıp gitsin mi ?

3. Üçüncü en sevdiğim limonumu geçen sonbahar az kalsın öldürüyordum. Uyarılmasına rağmen, neredeyse yarım kilo şeker gübresi verdim. Zavallım kurudu, yaprak döktü ama onu sevdiğimi biliyormuş yeniden yeşillenmeye, yeni yeni yapraklar açmaya başladı. Şeker gübresinin negatif etkisini yeni yeni atlatıyorken ne önerirsiniz? Acaba bu yıl limoncuğu kendi haline mi bırakım? herhangi bir gübre veya besin vermem sakıncalı olur mu?

lizard 15-04-2008 13:10

2 Eklenti(ler)
Ben de yeni başlık açmamak için buradan sormak istedim. Bahçemde bulunan 2 adet limon ağacım var. Bunlar geçen sene biz eve taşındığımızda vardı. Bir tanesi 2 metre civarında diğeri ise 1 metre kadar. Geçen sene toplam 3 adet limon alabilmiştim :) Bu sene ise çapa, kafaya göre budama ve humik asit yardımıyla ağaçlar coştular :) Çiçek üstüne çiçek açıyorlar.

Benim sorum bu ağaçların budamasını ne şekilde yapmalı? Benim bu konularda pek bilgim yok fakat gözüme kestirdiğim şekilde budamalarını yapmıştım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

MSaygin 15-04-2008 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaju (Mesaj 225850)
Benim 3 tane limonum ve 3 ayrı sorunum var.
1. birinci limonum çekirdekten yetişme. Şu an yaklaşık 2 metre boyunda. Sanırım yaşı 7-10 yıl arası. Aşısız olduğu için meyve vermez diye biliyordum ama burada okuduklarımı yanlış anlamadı isem aşı yapılmamış, çekirdekten yetişen limon meyve veriyormuş. Okuduğumu doğru anlamışmıyım?

2. ikinci limonumu 4 yıl önce koçtaştan almıştım. Aldığımda üstünde meyvesi vardı. Ama ben aldığımdan beri meyve vermedi. Sürekli boyuna uzayıp duruyor. Boyundan budamanın zararı olur mu? Ya da bırakayım uzayıp gitsin mi ?

3. Üçüncü en sevdiğim limonumu geçen sonbahar az kalsın öldürüyordum. Uyarılmasına rağmen, neredeyse yarım kilo şeker gübresi verdim. Zavallım kurudu, yaprak döktü ama onu sevdiğimi biliyormuş yeniden yeşillenmeye, yeni yeni yapraklar açmaya başladı. Şeker gübresinin negatif etkisini yeni yeni atlatıyorken ne önerirsiniz? Acaba bu yıl limoncuğu kendi haline mi bırakım? herhangi bir gübre veya besin vermem sakıncalı olur mu?

merhaba,

1. Aşısız olduğu için meyve vermez diye bir şey yok tabi ancak çekirdeği aldığınız meyveden vermeyebilir.Limonun türüne göre, çekirdekten ekilen bitki türüne doğru olabilir de olmayabilir de.Örneğin yukarıdaki yazılarda bahsi geçen meyer limon türüne doğru değildir.Yani meyer limon meyvesinin çekirdeğinden ektiğiniz zaman çıkacak ağacın meyvesi meyer limon olmayacaktır.
Siz ne ektiğinizi bilmiyorsanız, en doğrusu yine ağacınızı aşılamak olacaktır.Mevcut limon üzerine aşı yapabilirsiniz.

2. Boyuna budamanızın zararı olmaz, aksine doğru bir form vermek için yapmanız gereken bu şu an.

3. Bence ağacınızı bir süre kendi haline bırakın :)

kaju 15-04-2008 18:03

Yanıt için çok teşekkür ederim.
Buraya yazdığım için görevliler kesin uyarıcak ama şaşkınlığıma versinler. Bu sitede başarılı bir illustrator'a rastlayacağım hiç aklıma gelmezdi, çok şaşırdım. :)

MSaygin 16-04-2008 17:07

Güzel sözleriniz için teşekkürler kaju :)
Bu sitede değerli ne çok arkadaşımız var şaşarsınız.

Kemal Kutlu 16-04-2008 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 225758)
merhaba,

Yukarıdaki mesajlarda geçen bir kaç konuyla ilgili yazayım;



TropikSera, sözüm doğrudan size değil, lütfen yanlış anlamayın.Başka yerlerde de görüyorum, bilgi eksikliğinden ya da yanıltma amaçlı olarak Meyer limonun meyvesinin 2 sene ağaçta kaldığı, önce limon gibi olan meyvenin daha sonra portakal gibi bir meyveye dönüştüğü gibi şeyler söyleniyor.Ne yazık ki bu doğru değil.Meyer limon gerçek bir limon değil, limon ve mandalina melezi.Pek çok limon türünden önce olgunlaşıyor ve güz sonuna doğru gerçekten de turuncu bir renge bürünüyor ancak daha sonra o meyvenin pek kullanılacak bir yanı kalmıyor.Turuncu renge büründükten bir süre sonra iyice yumuşar ve bozulmaya başlar.O yüzden 2 sene ağaçta kalır, sonra tatlanır güzel bir meyve olur laflarına bakmayalım.



Todor, aslında Meyer limon ve yediveren limon farklı iki tür ancak Meyer limon da yıl içerisinde birden fazla kez çiçeklendiği için, aynı türmüş gibi düşünülebiliyor.Şu an yediverenin latince ismini, tam türünü bilmiyorum, bulursam hemen yazarım buraya ancak aynı limon değil.



Meyer limon, çekirdekten türüne doğru yetişmez, tohum almayın.Çelikle üretilebilir ancak bu da düşünüldüğü kadar kolay değil, en uygunu aşı yapmaktır.
Bir de TradeWinds firması çimlenmeyen turunçgil çekirdekleriyle meşhur, onu da not düşelim :p

Ayrıca mesaj genelinde çiçeklerin dökülmesiyle ilgili sıkıntılardan bahsedilmiş.Çiçek ve yaprak dökülmesiyle ilgili şu mesajı okuyabilirsiniz.Önemli olan suyunuz az vermekten ziyade, verilen suyu tutan saksı harcının özelliği aslında.

Selamlar,

sen yetiştirip satıyormusun test ediyormusun bu lafları size değil sizin gibi söyleyenlere ben kendim bu işin içindeyim mayer limon tamam bi melez narenciye tatlı limon ama ben test ettim dalında 2 sene kalıyor ben bu kadarını söylüyorum

Kemal Kutlu 16-04-2008 22:36

şunuda ekliyeyim mayer limonu üretirken çekirdekden değil saf çelikden üretiyoruz ve aşılı gibi oluyor

MSaygin 23-04-2008 09:15

Geçen hafta, meyer limonların arasında yürürken, kokudan başım döndü, binlerce çiçek var ağaçlarda.Paylaşayım dedim;

http://www.agaclar.net/galeri/files/...eyerlimon6.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/...eyerlimon7.jpg

Oğuzhan 23-04-2008 09:54

Çok güzel maşallah.Bol limon olurlar inşallah.Biraz kokuda buraya gönderin.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024