agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

bluemercan 26-06-2012 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asya04 (Mesaj 988055)
hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum en kısa zamanda resmini yükleyecegim evet esintili bir yerde saksısı yani yeni saksısı çok büyük ve toprak olduğu için yer değiştiremiyorum ama yeni saksıya geçirir iken çok dikkat ettim köklerine zarar vermemek için ama biraz sıkıştırıp bastırdım saksı değişikliğinden sonrada uçlarda yavaş yavaş kurumalar başladı aslında Ankarada tam hava şartları çok soğuk iken pratikerden uygun diyerek aldığım ağaç hiç canlı değildi ama dışarı açık havaya alınca ağaç dahada mutsuz oldu bakalım bekleyip görecegiz bir yerde yanlış yaptım ama nerde anlayamadım.

Eğer dallarında da kurumalar başlarsa yeşil olan yerlerinden hemen kesip macun ya da camur sürün ve o şekilde bekleyin bizim kumkuat da ilk geldiğinde topraga ektik ve yaprakları sarardı dokuldu sonra dalları sararmaya başladı hemen sarılıgın altından kesip çamur sürdük dallara ve 1 aya yakın bekledikten sonra her yerinden yeni filizler fışkırdı. Sanırım yer değiştirmenin verdiği stres iklim farklılıgı çok etkiliyor.. Sakın kurudu sanıp atmayın biraz sabır lazım

kelebek çalısı 29-06-2012 01:03

2 Eklenti(ler)
Kumkuat üzerindeki çiçeklenmeler nihayet gerçekleşti. Kokusu da hoş, tüm narenciye çiçekleri gibi. Geçmiş senelere göre çiçeklenme konusunda bu kez geç kaldığından bu sene çiçeklenmeyecek mi acaba diye düşünmemin yersiz olduğunu anlamış oldum.

livingdead1978 02-07-2012 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi scubat (Mesaj 265591)
Arkadaşlar,

Benim kumkat da kendine geldi. Yanlız ilginç olan toprağa çok yakın iki yerden taze dal yaptı, yapraklar falan da tepedeki yapraklara hiç benzemiyor, hem iri hemde şekli farklı.

http://img510.imageshack.us/img510/5866/filizvt3.jpg

sizce de normal mi bu?

Genelde kumkat'ı üç yaprak anaça aşılıyorlar sanırım aşagıda görünen yaptak ve dal anaçtan çıkmış ondan dolayı farklı görünüyor sen o dalı koparta bilirsin dallara giden enerjinin azalmasına neden olmasını istemiyorsan kopart bence

livingdead1978 02-07-2012 11:01

Benim bir Sorum Olacak
Ben bir arkadaştan duymuştum buradada karşılaştım Kamkatı çekirdeginden ektigini ve fide elde ettigini söyledi
peki çiftciler genelde şunu söylüyor turunca aşılanan bir portakalın çekirdegini ektiginde portakal degilde turunç fidesi olurmuş
peki turunca aşılanan Kamkatın çekirdegini ekersek Kamkat mı olur Yoksa turuncmu
Bu soruyu çok merak ediyorum
Kamkat Çekirdegini ekip kamkat üretmek için illaki ithal ürünmü gerekir aşılı kumkattın çekirdegini eksek olur mu

msrc 08-07-2012 15:05

bir sorum var
 
Merhaba,
Benimde bir kamkat fidanım var kış boyunca odamda durdu ve durumu pek iç açıcı gitmeyince ve forumunuzu okuyunca balkona güneş alan bir yere çıkardım okuduklarımı uyguladım toprak tamamen kurumadan su vermedım bazı dallarını budadım ve önce bütün yaprakalrını döktü uzun bir süre sonra hızlı bir şekilde briden yaprak ve eşkin verdi şuanda sağlıklı görünüyor gibi fakat duyduğuma göre kamkatı aldığım kişinin kamkatları çiceklenmiş fakat benim kamkatta tek bir çicek gördüm ve oda yok oldu gitti. Şuan sağlıklı gibi fakat sadece bir yaprağında delinme ve yanma gibi belirtiler var ne yapmalıyım, aldığım kişi orman mühendisi ve tanıdığım biri fidanlığı var ona danışmadım dahaden ikinci sorum oturduğum yer çok fazla rüzgarlı yazın istanbul kavrulurken burası yayla gibi serin acaba bu rüzgar ve serinlik bitki için kötümü bitki dairenin konumu nedeni ile sadece sabah ve akşam gün batımında direk olarak güneş almakta.
Başka topikte okuduğum bir bilgiye dayanarak çay posası ile toprağını maçlamayi düşünüyorum bu tür narenciye bitkisine faydası olur mu?
Fotolarını çektim fakat yükleyemedim yeni üye olmamadan dolayı olabilir.

asya04 09-07-2012 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bluemercan (Mesaj 989948)
Eğer dallarında da kurumalar başlarsa yeşil olan yerlerinden hemen kesip macun ya da camur sürün ve o şekilde bekleyin bizim kumkuat da ilk geldiğinde topraga ektik ve yaprakları sarardı dokuldu sonra dalları sararmaya başladı hemen sarılıgın altından kesip çamur sürdük dallara ve 1 aya yakın bekledikten sonra her yerinden yeni filizler fışkırdı. Sanırım yer değiştirmenin verdiği stres iklim farklılıgı çok etkiliyor.. Sakın kurudu sanıp atmayın biraz sabır lazım

peki nasıl çamur sürecegim üstünü poşetliyeyim mi tam olarak bu işlemi nasıl yapacağım anlamadım :(:o bu tarih bu işlem için uygunmudur

kelebek çalısı 09-07-2012 14:06

Çamur sürmek elimizde aşı macunu olmadığı dönemlerde budamadan kaynaklı olarak ağacımızda açılan budama yaralarını gidermek için sürülebilir. Budama yarasını kapatmak oradan ağaca girmesi muhtemel enfeksiyon veya zararlılara karşı uygulanan bir işlem kabul edilebilir. Aşı macunumuz yoksa toprağı su ile ıslatarak çamur haline getirerek açık yara üzerine sıvayarak kapatabiliriz bu yarayı. Ancak toprakta bulunan mantar türü bir hastalığı bu şekilde ağaca taşımak ve enfekte etmek de risk dahilinde olabilir. Steril bir çözüm olmasa da başka çare yoksa uygulanabilir.

asya04 11-07-2012 21:04

Peki aşı macunu nedir ve ne işe yarar

Tenar11 11-07-2012 22:46

Aşı macunu aşı yapılan kısmın hava ile temasını önlemek için iki dalın birleştiği yeri sıkıca sarıp kapatmak için kullanılıyor. Macun bulamazsanız sıkı bir bant **** kumaş flaster ile de kapatabilirsiniz, bir kaç yerde tesisatçıların kullandığı teflon bantlarlada sarıldığını gördüm. Ayrıca aşıları genelde baharda ve hazirana kadar yapıyorlar diye biliyorum. Forumda aşılama ile ilgili bir kaç başlık var, o konularada bakabilirsiniz.

kelebek çalısı 12-07-2012 01:43

Aşı macununu sadece aşı uygulamasını gerçekleştirirken değil de ağaç veya bitki üzerindeki budamadan kaynaklı yaraları kapatma amacıyla kullanmak da mümkündür.

asya04 aklınızın karışmaması adına belirtme ihtiyacı duydum. Aşı macunu ile kapamak dediğim gibi sterildir, toprakta ne var ne yok bilemeyiz sonuçta. Bu sebepten aşı macununu sterilizasyon sağlamak ve risk almamak adına kullanmayı tercih ediyorum.

asya04 13-07-2012 10:13

Budadığım ağacın çamur ile **** macun ile kapamam neye yaracak bilgilendirirmisiniz ?

kelebek çalısı 13-07-2012 20:35

Amaç budamadan kaynaklı ağaç üzerinde açılan kesiği kapatmak. Ağaçtaki yarayı bandajlamak gibi düşünün. Kapatmadığınız takdirde olası bir risk oluşur, gerek enfeksiyon anlamında, gerekse ağacın özsuyunun sızması anlamında.

livingdead1978 18-07-2012 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egome (Mesaj 129992)
Üç yapraklı (Poncirus trifoliata) fidanım... Kamkatın aşı yerinin altından patlayan sürgünleri geçen sene kesip köklendirmiştim. Kamkatın çoğaltılmasında kullanılan bu anaca, yaz sonlarına doğru durgun göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu anacın bazı özellikleri:

-Kış soğuklarına en çok dayanan anaçtır.

-Kök boğazı çürüklüğüne dayanıklıdır.

-Akdeniz iklim kuşağında sorunları vardır. Daha çok Karadeniz ve Ege kıyı şeridinde yaygındır.

-Limonlarla özellikle Kütdikenle uyuşması iyi değildir.

- Erken verim alınmasını sağlar.

-Cüceleşme hariç diğer virüs hastalıklarına dayanıklıdır.

-Kireçli ve tuzlu topraklara dayanamaz, kloroz başlar. Nematod’a da duyarlıdır.

-Portakal ve satsuma için uygun bir anaçtır.

-Bodurlaştırma özelliği vardır

Sayın Hocam Üc yapragın dalını koparıp nasıl köklendirdiniz blgi verirseniz çok memnun olurum

Benol Hazaroğlu 19-07-2012 12:58

Bazı seneler çiçek açmamasının sebebi nedir acaba? Geçen sene çiçek açmadı haliyle meyve oluşmadı.
Bahçede ve gayet sağlıklı.

kelebek çalısı 19-07-2012 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 999987)
Bazı seneler çiçek açmamasının sebebi nedir acaba? Geçen sene çiçek açmadı haliyle meyve oluşmadı.
Bahçede ve gayet sağlıklı.

Budama yapmış mıydınız?

asya04 20-07-2012 12:11

Yeni fışkınlar verdi :))) şimdi ne yapcam ne olcak inşallah kumkuattır ama sorun değil fışkın verdi ya yeter :))

merlict 20-07-2012 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asya04 (Mesaj 1000384)
Yeni fışkınlar verdi :))) şimdi ne yapcam ne olcak inşallah kumkuattır ama sorun değil fışkın verdi ya yeter :))

Heyecana bak :p:p:p:p

Panik yok, herşey çok güzel olacak.

merlict 27-07-2012 17:24

http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

taha-b 27-07-2012 18:24

Yazılanlar bilimsel ve gerçeklikte doğru...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merlict (Mesaj 1003043)
http://www.agaclar.net/forum/172860-post105.htm

Sayın MSaygin'ın ilginç yazısını buraya da almak istedim.Bana değişik geldi.Fırsatım olursa özellikle incelemek istiyorum.

Mehmet

Sayın M.Saygın'ın alıntı veya direkt kendisinin yazdıklarının doğru olduğuna inanıyorum. Saygıdeğer bir öğretim üyesinin yazdıklarını buraya link vermek istiyorum. Biraz araştırma sonucu internette ulaştığım linkler;
Turunçgil yetiştiriciliği h zafer can: turunçgiller

Kumkat ve çekirdekten yetişebilecek turunçgillere ait yazı h zafer can: turunçgil anaçları

Sonuç; Evet tohumdan bazı turunçgilleri elde etmemiz aslına uygun olarak mümkün. Aşılı fidan almak sadece anacın özelliklerini fidanımıza taşıyor ve sıcak, soğuk, verimlilik ve meyvaya erken yatma vs.. özelliklerini sağlıyor.
Saygılarımla..

taha-b 27-07-2012 18:25

Haydi hepimiz çekirdekten yetiştirelim...
 
Haydi hepimiz çekirdekten yetiştirelim... Bakalım aylar sonra neler elde edeceğiz.. Ben tamamen tohumdan kendi emeklerimle ürettiğim bir kumkatı isterse en iyi formda olup milyar eden bir fidana değişmem.. Ve bunu başarmak için elimden geleni yapacağım.. Yazılanlardan öğrendiğim kadarı ile belirsiz bir süre meyva alamayacığımı biliyorum ama olsun.. En azından inancımı deneyerek ben kırayım.. Umarım başarılı olurum..

asya04 30-07-2012 16:53

zafer can ın yazılarını okuyamadım kopyalamanız mümkün degil mi ?

taha-b 30-07-2012 18:35

Umarım geçici bir ulaşılamazlıktır..
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asya04 (Mesaj 1004058)
zafer can ın yazılarını okuyamadım kopyalamanız mümkün degil mi ?

Sayın hocamızın verdiği bilgilere maalesef bugün bende ulaşamıyorum.. Belki sayfasında güncelleme yapıyor olabilir. Eğer kendisine bir şekilde ulaşabilirsem (şahsını tanımıyorum. Ancak yinede bilgilerini bizler için kullanılabilir kılması için ricada bulunmak istiyorum..) buraya direkt olarak kopyalama yoluna gideceğim.. **** benden önce ulaşabilen/ sayfasını açık bulan bir arkadaşımızda aynı işlemi bizler için yapabilir...

merlict 31-07-2012 09:55

H.Zafer Can hocanın web sayfası çalışıyor, bende ulaşamama problemi yok.Sizin için buraya taşımak isterdim ama öncelikle hocadan izin almak lazım. Hani hocaya ulaşamadık diyip korsan yapsak ayıp olur, zaten sayfaların kısmen copy/paste seçeneğini engellemiş.

taha-b 31-07-2012 20:47

Geçici ulaşılamazlıkmış :)
 
1 Eklenti(ler)
Önceki mesajımda yazdığım oldu... Verdiğim linkler geçici ulaşılamazlıkla sonuçlandı artık ulaşılabiliyor... Sayın hocamızın verdiği bilgiler için sayfasını paylaşmamızda sakınca yok.. Sadece yazılı olarak çoğaltılmasını istemiyor.. Paylaşım konusundaki açıklayıcı bilgiyi buraya taşıyorum.. Saygılarımla..

Ayşe Derin 05-08-2012 10:21

kamkat !!!
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ocak ayında aldığım kamkat ve mayer limonumla ilgili bilgi almak için siteye üye olmuştum.Acemilik sırasında bir sayfaya yazıp yardım bekledim, sağolsun tek bir arkadaş yanıtlamıştı.
1 ay kadar önce kamkatım 11 meyve verdi, telaşım meyveleri nasıl koruyacağım idi ve gerçekten korktuğum gibi nohut büyüklüğüne erişip dökölüyorlar :(( Bu arada meyveliyken tekrar 20 çiçek açtı, bu kez tozlaşmayı kendim yaptım ama o çiçeklerden hiç meyve oluşumu yok. Tek dikkatimi çeken gövdenin toprak hizasından ince upuzun yeni bir dal çıkarması, ancak benzese de formu farklı ve yaprakları çok küçük, ısrarla uzuyor, umarım resimlerde farkedilir, soldaki dal. O dalı kesmem mi gerekiyor ve meyveleri nasıl kurtarırım?

sakagun 05-08-2012 11:42

2 Eklenti(ler)
Kamkatınız üç yaprak bitkisine aşılanmış. O uzun dal üç yaprak bitkisi. Turunçgillerde anaç olarak üç yaprak kullanılıyor. O dalı kesebilirsiniz.

Kamkatım sağlıklı, ancak meyve dökme sorununu mandalina ve limon ağacımda ben de yaşıyorum. Meyveler nohut kadar olup sararıyor ve düşüyor.

Ayşe Derin 05-08-2012 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1006150)
Kamkatınız üç yaprak bitkisine aşılanmış. O uzun dal üç yaprak bitkisi. Turunçgillerde anaç olarak üç yaprak kullanılıyor. O dalı kesebilirsiniz.

Kamkatım sağlıklı, ancak meyve dökme sorununu mandalina ve limon ağacımda ben de yaşıyorum. Meyveler nohut kadar olup sararıyor ve düşüyor.

Teşekkür ederim hemen döndüğünüz için, benimkiler hiç sararmadan düşüyorlar, şimdilik beklemekten başka çözüm yok sanırım, eğer yeni bilgiye ulaşırsak mutlaka paylaşalım. Kamkatım yeniden çiçek açar mı bu yıl ??

Öte yandan yine ocak ayında aldığım mayer limonum bolca sürgün verdiği halde çiçeklenmedi, onun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Selamlarımı gönderiyorum.

sakagun 05-08-2012 12:11

Kamkatı bu sene aldım. Ben de ilk defa gözlemliyorum. Bir daha çiçek açar mı bilemiyorum.

Mayer limonunuz henüz küçük olduğu için çiçek açmamış olabilir. Seneye açacaktır.

ehd 05-08-2012 12:32

Merhabalar,

Bende yaklaşık olarak bir ay önce kumkuat fidanı aldım. Forumdan okuyarak birçok şey öğrendim. Benim gibi hobby olarak bitkiler ile ilgilenen birçok kişiye faydalı bir forum. Buradan emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Ayşe Derin 05-08-2012 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1006158)
Kamkatı bu sene aldım. Ben de ilk defa gözlemliyorum. Bir daha çiçek açar mı bilemiyorum.

Mayer limonunuz henüz küçük olduğu için çiçek açmamış olabilir. Seneye açacaktır.

Şimdi limon başlığından bu bilgiye ulaştım paylaşalım...Bıofortune isimli bir besin öneriliyor, çiçeklenme artışı, döl tutma, çiçek ve meyve dökmeyi önlüyormuş.

Resimlerinizi yeni gördüm maşallah sağlıkla büyüsünler, benim de tıpkı böyleydi, birer birer gidiyorlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024