agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Ağaç kavunu (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/13824.htm)

backyard 22-02-2005 15:41

Ağaç kavunu
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ağaç kavunu bitkisinin yaprağındaki kokunun baş ağrısına iyi geldiğini söyledi.

Limondan büyük, kalın kabuklu ve sarı renkli olan ağaç kavunu meyvesinin günümüzde kabuğu, yaprağı ve çiçeğinden yararlanıldığını, Güney Avrupa ülkelerinde pastacılık, şekerleme, reçel yapımında, çiçek ve yapraklarının ise parfüm sanayiinde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, odununun ise Hindistan'da baston yapımında kullanıldığının bilindiğini belirtti.
Tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri olan ağaç kavununun ticari değeri olmadığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Ağaç kavunu Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Ağaç kavunu safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.
Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir. Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir.
Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Çekirdeğinin kabuğu dövülüp akrep sokan yere konursa şifalı gelir. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı gelir.
Kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir. Yılan sokmada suyunu içmek iyi gelir. Kabuğu hazmı kolaylaştırır.
Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Yine, meyve kabuğu sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler. Kabuklarının küllerinden merhem yapılıp sürüldüğünde varisi geçirir, külü cüzzam yaralarına sürülürse iyi gelir. 5 gram kuru meyve kabuğu dövülüp bir bardak su ile içildiğinde mide sancısını geçirir. Yelleri giderir.
Soğuktan ağrıyan dişlerin üzerine konduğunda ağrıyı dindirir. Çiçeğini koklamak dimağı kuvvetlendirir. Şehveti ve erkekliği artırır. Dahilen kullanılan günlük yaprak miktarı 40 gramı geçmemelidir" dedi.

Kaynak: http://www.habersaglik.com/default.a...d=1&NwId=51750

cey_cey 30-11-2009 20:04

agaç kavunu
 
2 Eklenti(ler)
tat olarak pek tercih edilmesede harika reçeli olur

alice 30-11-2009 20:26

Ne kadar çok faydalıymış. Bu kadar faydası olan meyvenin varsın olmasın tadı.

nariçi 30-11-2009 21:11

Böyle faydalı olmasına rağmen neden pazar değeri oluşmamış.

Şu da aklıma geldi, bu sayılan faydaları nasıl ne zaman tespit ediyorlar! Belli denekler de denemeişler mi, isrtatistiki bilimsel sonuçlar almışlar mı? Üstelik bu iddiaları ileri süren bir akademisyen profesör. Bu faydalar kulaktan dolma bilgilere mi dayanıyor?
Yok sa içeriği analiz edilmişte bu faydaları sağlayan maddeler mi tesbit edilmiş.!
Bu husus diğer bitkiler içinde geçerli aslında!

acemifüsun 03-12-2009 22:11

Çocukluğum ve genç kızlığımda babam her kış İzmirde bir şekilde ağaçkavununu bulur, rahmetli annem de kabuğundan nefis reçelini yapardı, son yıllarda ne yazık ki manavlarda ya da pazarda hiç göremiyorum.

woltran25 21-12-2009 15:23

Böyle bir meyveyi ilk defa gördüm.Anladığım kadarıyla trakya bölgesinde yetişmiyor

zeytun70 06-01-2010 15:29

Sevgili arkadaşlar, resimler gerçekten işime yaradı.Geçen ilkbaharda Tarsus'ta Has Çiçekçilik diye büyük bir firma bana ağaç kavunu diye baka bir şey sattılar.Resmi tropik seranın reklamında birinci fotograf.Bu yıl oraya uğrarsam soracağım acaba onlar mı yanlış biliyor, yoksa bizi aldattılar mı.Yaklaşık bir yıldır başka bir bitkiye ağaç kavunu diyordum.Bunu ilçemde başka insanlarda söyledi.Sayın cey cey' den siparişle temin etmeye çalışacağım.Saygılar.

zeytun70 06-01-2010 15:32

Sayın cey cey, fotoğraflar ağaç kavununa mı ait?

tropik 17-03-2010 18:35

1 Eklenti(ler)
İşte benim canavarım. :D

budak-botanik 25-05-2010 13:29

Bir çok satış sitesinde pepino için ağaç kavunu tabiri kullanılıyor. Bu yanlış bilginin satıcı arkadaşlar tarafından düzeltilmesi gerekiyor. Pepino (Solanum muricatum) - ağaç Kavunundan farklı bir tropikal bitkidir. Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya gibi çeşitleri vardır.Ülkemizde daha çok üretimi yapılan pepino çeşidi , Miski dir.

athena -asena 13-03-2011 21:55

1 Eklenti(ler)
buda benim ağaç kavunum.

athena -asena 15-04-2011 19:37

2 Eklenti(ler)
son hali meyvelerini görebilecekmiyiz acaba?

athena -asena 07-05-2011 18:25

3 Eklenti(ler)
Ağaç kavunu çiçek açmaya başladı.

aydoner 15-06-2011 08:35

Ben Hatayda ilk defa gördüğü Ağaç Kavununu denemek tadını bilmek maksadıyla iki tane alıp eve götürdüğümde rahat 2 cm in çok üzerinde bir kabukla karşılaştım, şaşırdım ama tadı oldukça tatlı ve hoş. İçinden çıkan tohumları boşa salmamak için saksı diplerine ekiverdim. 7-8 fidem oldu şimdilik. ama bunların meyve verip vermeyeceğini çok merak ediyorum. Tadı bilen varsa tatlı limona benzer ve daha tatlı ama susuz bir iç narenciye yiyorsunuz resmen. Greyfurta nazaran büyük, iki tanesine 9 TL verdim. kilogramı 4TL den satılıyordu Halep malı olduğu söylendi.

vehibe 26-11-2011 21:16

Bu sayfayı yeni farkettim, Aydoner bey hatay ağaç kavununu çok güzel anlatmışsınız

Bu sayfadaki ağaç kavunuyla hiç benzerliği yok. yarın resmini yüklerim farkını beraber görürüz...

mrduran 27-11-2011 09:01

Merhabalar efendim,

Migros' tan almıştık, çekirdekleri domates çekirdeği kadardı, sanırım hibritti. Ektim, acaip bir şey çıktı, gövde/yaprakları koyu bir domates, 40-50 cm. kadarda büyüdü, fakat fazla sudan kuruttum. Toprakta domates tohumu olması ihtimalini de düşündüm. Suyu yok, tadı yenmeyecek gibi değil, kokusu şahane idi. http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12023-2.htm de konusu da var.

Citrus maxima/pomelo/Şadok/Çin greyfurdu olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla lütfen.

vehibe 27-11-2011 12:23

Ağaç kavunu
 
3 Eklenti(ler)
Buda size bahsettiğim ağaç kavunu

athena -asena 24-04-2012 22:29

1 Eklenti(ler)
Bu seneki sert kış'tan ağaç kavunu da nasibini almış.

AgacSevdalisi 25-04-2012 10:20

3 Eklenti(ler)
buda benim büyük saksıda yetiştirmeye çalıştığım ağaç kavunum. çiçek açmaya başladı bakalım meyvesini görebilecek miyim.

athena -asena 23-05-2012 20:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 953149)
Bu seneki sert kış'tan ağaç kavunu da nasibini almış.

Ağaç kavunu budandıktan sonra aşının hemen üstün den yeni sürgünler vermiş kurudu diye çok üzülmüştüm.

botanik83 30-07-2013 16:44

Ağaç Kavunu
 
2 Eklenti(ler)
Eklenti 430690

Diğer İsimleri : Utruç, Cutrus medica

Botanik Bilgi : Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5 kiloya kadar çıkar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12-15 cm arasındadır. Meyveler kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Dış kabuğu üzerinde pürüz ve çıkıntılar bulunur. Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler.

Yetiştirildiği Yerler :Güney Avrupa, Hindistan’da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir.

Toplanması-Saklanması : Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanılır ve saklanılır. Yaprakları ağaç çiçek açmadan önce toplanılır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da kurutularak kullanılabilir.

Bilinen Bileşimi : Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisini gösterir.

Faydaları :

Yememek şartıyla kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur.

Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler.

Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.

Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.

Sıtmaya iyi gelir.

Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.

Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır.

Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar.

Eklenti 430689

botanik83 02-08-2013 13:38

Evet arkadaşlar bir çok sitede ağaç kavunu için pepino tabiri kullanılmış. Lütfen merak edenler bu ayrımı yapsınlar ikisi de ayrı ürünlerdir.

TÜRKAN YILMAZ 27-11-2014 11:16

ağaç kavunu reçeli tarifini bilen varmı*Yapan varmı?yazan olursa sevinirim.

sinbas 03-12-2014 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi botanik83 (Mesaj 1185449)
Eklenti 430690

Diğer İsimleri : Utruç, Cutrus medica

Botanik Bilgi : Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5 kiloya kadar çıkar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12-15 cm arasındadır. Meyveler kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Dış kabuğu üzerinde pürüz ve çıkıntılar bulunur. Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler.

Yetiştirildiği Yerler :Güney Avrupa, Hindistan’da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir.

Toplanması-Saklanması : Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanılır ve saklanılır. Yaprakları ağaç çiçek açmadan önce toplanılır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da kurutularak kullanılabilir.

Bilinen Bileşimi : Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisini gösterir.

Faydaları :

Yememek şartıyla kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur.

Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler.

Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.

Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.

Sıtmaya iyi gelir.

Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.

Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır.

Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar.

Eklenti 430689

Çok güzel;
Böyle bir şeyi yetiştirmek isterdim Doğrusu .

kiziltan 03-12-2014 13:02

Merhaba

Bu meyveyi Iran`da satiyorlar,adi " Abbas Ali Han "olmasi gerek. Buradakilar sekil olarak greyfurta benziyor ( mesaj 17 gibi ),kabuk icindeki beyaz kisim cokkalin ama yumusak ic kismi suyu cekilmis,azalmis,portakala benziyor.Arastirayim fidesi falan varsa, asilama yapiliyorsa yazarim.
Saglicakla kaliniz

AkisSoftware 17-04-2018 07:31

Verilen bilgiler için teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024