agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Tatlı Limon (http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12035.htm)

Nariel 09-01-2009 17:06

Tatlı Limon
 
3 Eklenti(ler)
İyi günler,

Dün elime geçen bir adet limonu göstermek istiyorum.

Arkadaşım "tatlı limon, portakal gibi soy ye" dediğinde ekşiliği az olan ve kolay yenen bir limonla karşılaşacağımı sanmıştım. Hemen kesme işine koyuldum (son anda fotoğraf çekmek aklıma geldi). Keserken keskin bir limon kokusu yayıldı, ancak sanki limondan çok limon kolonyasına benziyordu.

Ağzıma bir dilim attım ki.. O da ne? Ne tat, ne tuz, ne acı, ne ekşi.. Sıfır, herşey sıfır, lezzet denen bir kavramı yok! Sanki genleriyle oynanmış da, tat veren gen yok edilmiş gibi. Hayretler içindeyim.

Kabuğu ince. Ekince yediğim türden çıkmayacağını bilsem de çekirdeklerini sakladım. Bu limonun cinsi nedir biliyor musunuz? Ya da bu bir limon mudur?

tolgahann 09-01-2009 17:22

Sanırım bu bir kumkuat.Kabuğu yenebilen tek narenciye türüdür.İnternet üzerinden fidanını kolayca temin edebilirsiniz...

Nariel 09-01-2009 17:24

Kumkuata göre fazla büyük değil mi?

aaylin 09-01-2009 17:29

Sanırım bu sorunun cevabını asıl Mutlu Bey verecektir ancak bana göre bu iri ve yuvarlak kumkuat.fortunella obovata

http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id28.htm

bu adreste resmi var.

Nariel 09-01-2009 17:40

Olabilir,benziyor. Kabuğunu atmamıştım, şimdi yedim, oldukça acı. Tadı hiç yoktu..

Mutlu Kutlu 09-01-2009 21:00

merhaba,

Bu kumkuat cinslerinden hiç biri değil, kabuk ve iç et yapısı limon.

Limonların bir çok cinsi var, genlerinin oynanmasından ziyade, melezleme yoluyla bir çok tür oluşmuş narenciye konusunda. Kavun limonu bile var, kavun kadar kocaman olmasına rağmen içi yumurta kadar ancak. Kabuğundan reçel yapımında kullanılıyor.

Söz konusu olan limon, reçel yapılan veya kokusundan dolayı içki veya başka yiyeceklerle kullanılan bir tür olarak tahmin ediyorum.

Saygılarımla.

izzeterisen 09-01-2009 21:22

Sözünü ettiğiniz bitki bölgemizde çok az yetiştirilir. Tatlı limon olarak bilinir. Suyu sıkılarak içilir. İnce kabukludur, sarıya çok yakın bir kabuk rengi vardır. Bitkisi dikenlidir. Kabuğunun kokusu da suyunun kokusu da son derece nefistir. Portakal, mandarin gibi tatlı değildir. Az şekerlidir.
Rizeli birisi prostata iyi diye buradan çuvalla götürmüş, suyu iyi geliyor diyorlarmış . :)
http://www.desert-tropicals.com/Plan...antifolia.html
Sanırım bu bitkidir.

http://foodplay.typepad.com/photos/u...nge_005psp.jpg

Citrus limettiodes olarak ta geçiyor

http://www.hort.purdue.edu/newcrop/t...32/lec_32.html

C. aurantifolia (Cristm.) Swingle (lime)
Non-preferred names
Limona aurantifolia Cristm.
Citrus lima Lunan
Citrus acida Rsxb.
Citrus hystrix var. acida (Roxb.) Engler
Citrus medica var. acida (Roxb.) Hook. F.
Citrus medica sensu Catala, Guillaumin, non L.

alice 09-01-2009 21:25

Kamkat, mayer limon, şatok derken bir turunçgille daha tanışıyoruz. Meyvelerin melezlenmesi hiç iyi olmuyor benim için , yine fidanını temin etmek isteyeceğim bir şey daha çıktı. :confused:Konuyu ilgiyle izlemekteyim şimdilik. Bir de kavun limonu var değil mi?

Nariel 09-01-2009 21:44

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ;)
Bana sorarsanız böyle bir türü yetiştirmek gerekli değil, hiçbir aroması yok, sadece su.. Ama belki içerdiği C vitamini fazladır, limon, ekşi portakal, ekşi mandalina yiyemeyenler için C vitamini kaynağı olabilir.

Kavun limonu dediğiniz, bazı yerlerde "ağaç kavunu" adıyla bilinen turunçgil mi? Kavun kadar iri oluyor ve sulu değil, neredeyse nar taneleri kadar kapsüller var içinde. İçi turuncu-pembe olanların tadı tropik meyveler gibi, çok değişik ve hoş.

hatipali74 09-01-2009 21:45

Bizde bu limona Fethiye'de şeker limonu diyoruz.

Mutlu Kutlu 09-01-2009 21:50

İlk baştaki linkteki mexican lime, söz konusu tatsız şekersiz limon değil. Mexican lime aşırı ekşi ve çok kokulu. Ben saksıda anaç olarak yetiştirip üretiyorum, tabii bu arada meyvelerindende faydalanıyoruz. Salatalarda daha keskin bir limon kokusu ve ekşiliği var.

Tatsız ve şekersiz limon benzeri, bende 1987 de Kıbrıs'a dağıtıma giderken gemide su bulamassın dediler. Bende 1 kg portakal aldım, gerçektende gemideki musluklardan su içilecek gibi değil. Susadığımda portakalı soydum ilk yediğimde, hiç bir portakal kokusu yok ve suya az bir şeker karıştırmışsınız gibi bir tadı vardı.

O gün bu gündür böyle bir portakala raslamadım.

Mutlu Kutlu 09-01-2009 21:54

Kavun limonu dediğime, ağaç kavunuda deniyor.

Pepino ve başka tür kavuna benzeyen her meyveyede ağaç kavunu diyorlar. İnsanın aklı karışıyor,

Ben ağaç kavununun tadına bakmadım daha:)

izzeterisen 09-01-2009 21:59

Citrus limettiodes, tatlı limonun bu olması lazım. Bir bilen yok mu?
Sn.nariel bahçemde yetişiyor ve bu yıl ilk meyvesini verdi .Ama tek bir meyve. Önerilebilecek bir meyvedir.

http://www.tradewindsfruit.com/key_lime.htm

İklimsiz 09-01-2009 22:04

1 Eklenti(ler)
Ağaç kavunu, meyve olarak tüketilmeyecek acı bir tada sahip.

Üst sarı kabuğu soyulup, altındaki oldukça kalın beyaz bölümü, uzun süreli su değişimi yapıp yıkanarak, acı tadı giderilip, reçel yapımında kullanılıyor.

Reçel olarak tadı enfes.

Eklenti 58525

MSaygin 09-01-2009 22:04

Tatlı limon çok özel bir turunçgil çeşididir, tadı hiçbirine benzemez.Ekşi değildir ama tatsız da diyemeyiz aslında, kendine özel bir tadı ve meyvesinin çok güzel bir kokusu vardır.Bizim 2 adet 15 yaşında ağacımız var.İstanbul'da meyvesinin meraklıları vardır, bizden her sene fileyle alırlar, kargoyla göndeririz.

izzeterisen'in yazdığı gibi Citrus limettiodes olarak geçer, tam olarak ne limon ne de lime grubuna sokulamıyor, yaygın ismi ise Filistin tatlı limonu ya da Hint tatlı limonudur.

Ekşi narenciye grubuyla, örneğin greyfurtla birlikte suyu sıkılır, afiyetle içilir :)

Ağacının soğuğa dayanıklılığı limondan ve lime'dan yüksektir, bizim bahçemizde -8-9 gördüler.

Bunun dışında ben de bir tatlı limon çeşidi daha var, onun meyvesini görmedik, henüz fide çok küçük, ileride onunla ilgili bilgi de veririm.

Nariel 09-01-2009 22:26

Ağaç kavunu diye ben "pomelo"dan bahsetmeye çalışıyormuşum :p

Pomelo başlığı da yeni gündeme gelmiş..

izzeterisen 10-01-2009 10:19

Arkadaşlar,
Subtropik İklim Meyveleri (Turunçgiller) E.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları Ders notları : 9/6, Prof.Dr.Kadir Mendilcioğlu, E.Ü.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, 2000
adlı kitapla uğraşıyorum dünden beri . Bu kitaptan çözebildiğime göre; gördüğümüz, yediğimiz ekşi olmayan, az tatlı lime (laym) Citrus limetti (Risso) olması lazım Akdeniz Tatlı Laymı olarak geçiyor. Büyük bir ihtimalle sözü edilen turunçgil budur.

http://foodplay.typepad.com/photos/u...nge_005psp.jpg

MSaygin 10-01-2009 14:50

izzeterisen, bu bilgiyi verdiğiniz iyi oldu.Meyve fotoğrafları üzerinden tartıştığım yabancı uzman arkadaşlarla bunun Filistin tatlı limonu (Citrus limettioides Tan.) olduğuna karar vermiştik.Şimdi siz Akdeniz tatlı laymı olabilir deyince elimdeki The Citrus Industry kitabına baktım.Bu kitap turunçgil alanında temel kitap kabul ediliyor.Kitapta her ikisini de buldum, hem Filistin tatlı limonu (Citrus limettioides Tan.) var hem de Mediterranean Sweet Limetta (Limetta de Tunisie, Limoncello, Arancio di Spagna) var.Yalnız lime değil limetta grubunda geçiyor, sizin bahsettiğiniz.
Açıklamalarına baktım, özellikleri birbirine çok benziyor, hatta bu ikisinin her zaman karıştırıldığını yazmış kitapta.

Filistin tatlı limonunda kesilince 10 civarı segment olduğunu yazmış, üşenmedim bendeki meyvelerden 4 tane kestim, ikisi 10 ikisi 11 segmentli çıktı.
Akdeniz limettasında çiçeklerin saf beyaz yeni sürgünlerin yeşil olduğunu yazmış.Baharda buna bakmak lazım bir.
Adana ve Hatay civarında bol var bu meyveden, o yüzden Filistin tarafından gelmiş olması bana yatkın gelmişti ama diğer limetta da Akdeniz'de ve Tunus'ta yaygınmış, oradan da gelmiş olabilir.

Bir de Filistin limonunun yüksek oranda poliembriyonik olduğunu yazmış, 20 kadar çekirdek ekip, bunun oranına da bakmak lazım, fırsatım olursa test için bunu da yaparım.

Şu an bence iki türden birisi olarak netleştirmek için yeterli verimiz yok gibi, her ikisi de olabilir sanırım.

lokmanbahçe 05-02-2009 22:57

benim küçüklüğümde bolca tükettiğimiz bir limona benziyor, şeker limonu. ama bizimki baya bi şekerliydi. tatlı portakal gibi sırf şeker, en küçük mayhoşluk yoktur.

yeşiLmavi 14-02-2009 22:22

kamkat agackavunu greyfurt madalin portakal isteyene gonderırırız...

kipouros 08-03-2009 16:45

İran'da çok popüler olan tatlı limonu İranlı arkadaşlarımdan duyduğumda çok merak ettim. Birçok yıl sonra Los Angeles'te bir İran marketinde biraz tuzlu bir fiyata tatlı limon satıyorlardı. Merakımı tatmin etmeye, genel ekonomik durumumdan daha çok önemsediğim için bir tane aldım. Ve aynen konuyu açan kişi gibi hayalkırıklığına uğradım, gerçi tatlıydı fakat çok az tadı vardı, biraz asitli olsaydı çok daha güzel olacaktı.

copur 09 09-09-2009 20:48

Bu gün arkadaşımın bahçesinden koparıp verdiği tatlı limon'u yeşil olmasına rağmen kesip tadına baktım. Tatsız, tutsuz diyen arkadaşlar haklı. İnsanı hayal kırıklığına uğratıyor. Ağızda kabuğunun acılığını, içinin çene kaslarını kasan ekşiliği maalesef hiç biri yok. Şekerli gibi tatlı ama yavan gibi. İyice olgunlaşınca tadı nasıl olur bilmiyorum. Yaprağını ağzımda çiğnedim. Biraz narenciye tadı var ama insanı rahatsız etmiyor. Meyvesinin suyunu sıktım içtim. Bu meyve ne işe yarıyor acaba diye merak ettim. Arkadaşım çekirdeğinden yetiştiğini söyledi.

botanik2009 14-03-2010 01:01

Geçen hafta bir arkadaşım gürcistan'dan tatlı limon diye getirdi , Bildiğimiz limondan biraz daha küçük, daha koyu sarı , aroması biraz daha belirgin, hafif tatlı kaldıysa fotoğraflarını yükleyeceğim.

tropik 17-03-2010 18:29

2 Eklenti(ler)
İşte tatlı limonum.;)

botanik2009 03-04-2010 00:31

1 Eklenti(ler)
Nihayet fotoğrafları yükleyebildim.Son kalan tatlı limon.

Yılmaz Arık 06-08-2010 00:56

fotolar güzel görünüyor

Selahattin Yılmaz 26-12-2010 19:54

Bu limon türü acaba Ordubad limonu mudur?

Eğer öyleyse Azarbaycanda 4 manata adedi satılan bazı zamanlarda 10 Euroya kadar soğuk iklimde de yetişebilen bir tür diyebilirim.

copur 09 27-12-2010 10:51

Burada gördüğüm tatlı limon ağacının dalında sararmış meyvesi kesinlikle ekşilik yoktu. Portakalın tatlılığı da yoktu. Çok dikenli bir ağaçtı.

anamurluke 30-12-2012 17:53

tatlı limon çok eski bir türdür Anamur ve civarında (şimdi kaybolmak üzere olsa da ) bulunurdu

bozon 31-12-2012 00:14

Mersin'de az da olsa yetiştirilen (satma amaçlı değil) tatlı limon ve tatlı portakalda ekşilik olmaz. Şekeri oldukça fazla sayılır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024