22-02-2005, 15:41 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç kavunu
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen ağaç kavunu bitkisinin yaprağındaki kokunun baş ağrısına iyi geldiğini söyledi. Limondan büyük, kalın kabuklu ve sarı renkli olan ağaç kavunu meyvesinin günümüzde kabuğu, yaprağı ve çiçeğinden yararlanıldığını, Güney Avrupa ülkelerinde pastacılık, şekerleme, reçel yapımında, çiçek ve yapraklarının ise parfüm sanayiinde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, odununun ise Hindistan'da baston yapımında kullanıldığının bilindiğini belirtti. Tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri olan ağaç kavununun ticari değeri olmadığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Ağaç kavunu Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Ağaç kavunu safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır. Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir. Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir. Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Çekirdeğinin kabuğu dövülüp akrep sokan yere konursa şifalı gelir. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı gelir. Kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir. Yılan sokmada suyunu içmek iyi gelir. Kabuğu hazmı kolaylaştırır. Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Yine, meyve kabuğu sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler. Kabuklarının küllerinden merhem yapılıp sürüldüğünde varisi geçirir, külü cüzzam yaralarına sürülürse iyi gelir. 5 gram kuru meyve kabuğu dövülüp bir bardak su ile içildiğinde mide sancısını geçirir. Yelleri giderir. Soğuktan ağrıyan dişlerin üzerine konduğunda ağrıyı dindirir. Çiçeğini koklamak dimağı kuvvetlendirir. Şehveti ve erkekliği artırır. Dahilen kullanılan günlük yaprak miktarı 40 gramı geçmemelidir" dedi. Kaynak: http://www.habersaglik.com/default.a...d=1&NwId=51750 |
30-11-2009, 20:04 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 453
|
agaç kavunu
tat olarak pek tercih edilmesede harika reçeli olur |
30-11-2009, 20:26 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
Ne kadar çok faydalıymış. Bu kadar faydası olan meyvenin varsın olmasın tadı. |
30-11-2009, 21:11 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Böyle faydalı olmasına rağmen neden pazar değeri oluşmamış. Şu da aklıma geldi, bu sayılan faydaları nasıl ne zaman tespit ediyorlar! Belli denekler de denemeişler mi, isrtatistiki bilimsel sonuçlar almışlar mı? Üstelik bu iddiaları ileri süren bir akademisyen profesör. Bu faydalar kulaktan dolma bilgilere mi dayanıyor? Yok sa içeriği analiz edilmişte bu faydaları sağlayan maddeler mi tesbit edilmiş.! Bu husus diğer bitkiler içinde geçerli aslında! |
21-12-2009, 15:23 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 211
|
Böyle bir meyveyi ilk defa gördüm.Anladığım kadarıyla trakya bölgesinde yetişmiyor |
06-01-2010, 15:29 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2009
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 9
|
Sevgili arkadaşlar, resimler gerçekten işime yaradı.Geçen ilkbaharda Tarsus'ta Has Çiçekçilik diye büyük bir firma bana ağaç kavunu diye baka bir şey sattılar.Resmi tropik seranın reklamında birinci fotograf.Bu yıl oraya uğrarsam soracağım acaba onlar mı yanlış biliyor, yoksa bizi aldattılar mı.Yaklaşık bir yıldır başka bir bitkiye ağaç kavunu diyordum.Bunu ilçemde başka insanlarda söyledi.Sayın cey cey' den siparişle temin etmeye çalışacağım.Saygılar. |
06-01-2010, 15:32 | #8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-12-2009
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 9
|
Sayın cey cey, fotoğraflar ağaç kavununa mı ait? |
17-03-2010, 18:35 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 380
|
İşte benim canavarım. |
25-05-2010, 13:29 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 71
|
Bir çok satış sitesinde pepino için ağaç kavunu tabiri kullanılıyor. Bu yanlış bilginin satıcı arkadaşlar tarafından düzeltilmesi gerekiyor. Pepino (Solanum muricatum) - ağaç Kavunundan farklı bir tropikal bitkidir. Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya gibi çeşitleri vardır.Ülkemizde daha çok üretimi yapılan pepino çeşidi , Miski dir. |
15-06-2011, 08:35 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 258
|
Ben Hatayda ilk defa gördüğü Ağaç Kavununu denemek tadını bilmek maksadıyla iki tane alıp eve götürdüğümde rahat 2 cm in çok üzerinde bir kabukla karşılaştım, şaşırdım ama tadı oldukça tatlı ve hoş. İçinden çıkan tohumları boşa salmamak için saksı diplerine ekiverdim. 7-8 fidem oldu şimdilik. ama bunların meyve verip vermeyeceğini çok merak ediyorum. Tadı bilen varsa tatlı limona benzer ve daha tatlı ama susuz bir iç narenciye yiyorsunuz resmen. Greyfurta nazaran büyük, iki tanesine 9 TL verdim. kilogramı 4TL den satılıyordu Halep malı olduğu söylendi. |
26-11-2011, 21:16 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Hatay
Mesajlar: 462
|
Bu sayfayı yeni farkettim, Aydoner bey hatay ağaç kavununu çok güzel anlatmışsınız Bu sayfadaki ağaç kavunuyla hiç benzerliği yok. yarın resmini yüklerim farkını beraber görürüz... |
27-11-2011, 09:01 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhabalar efendim, Migros' tan almıştık, çekirdekleri domates çekirdeği kadardı, sanırım hibritti. Ektim, acaip bir şey çıktı, gövde/yaprakları koyu bir domates, 40-50 cm. kadarda büyüdü, fakat fazla sudan kuruttum. Toprakta domates tohumu olması ihtimalini de düşündüm. Suyu yok, tadı yenmeyecek gibi değil, kokusu şahane idi. Pomelo de konusu da var. Citrus maxima/pomelo/Şadok/Çin greyfurdu olacağını düşünüyorum. Saygılarımla lütfen. |
27-11-2011, 12:23 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
Şehir: Hatay
Mesajlar: 462
|
Ağaç kavunu
Buda size bahsettiğim ağaç kavunu |
25-04-2012, 10:20 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,458
|
buda benim büyük saksıda yetiştirmeye çalıştığım ağaç kavunum. çiçek açmaya başladı bakalım meyvesini görebilecek miyim. |
23-05-2012, 20:11 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç kavunu budandıktan sonra aşının hemen üstün den yeni sürgünler vermiş kurudu diye çok üzülmüştüm. |
30-07-2013, 16:44 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2013
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 70
|
Ağaç Kavunu
Diğer İsimleri : Utruç, Cutrus medica Botanik Bilgi : Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. Ağaç kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5 kiloya kadar çıkar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12-15 cm arasındadır. Meyveler kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır. Kabuğu kalın, sert ve kokuludur. Dış kabuğu üzerinde pürüz ve çıkıntılar bulunur. Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler. Yetiştirildiği Yerler :Güney Avrupa, Hindistan’da yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Toplanması-Saklanması : Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanılır ve saklanılır. Yaprakları ağaç çiçek açmadan önce toplanılır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da kurutularak kullanılabilir. Bilinen Bileşimi : Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisini gösterir. Faydaları : Yememek şartıyla kabukları çiğnenirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur. Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser. Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir. Sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır. Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar. Düzenleyen botanik83 : 30-07-2013 saat 16:59 Neden: başlık renklendirmesi |
02-08-2013, 13:38 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-07-2013
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 70
|
Evet arkadaşlar bir çok sitede ağaç kavunu için pepino tabiri kullanılmış. Lütfen merak edenler bu ayrımı yapsınlar ikisi de ayrı ürünlerdir. |
27-11-2014, 11:16 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-11-2014
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 1
|
ağaç kavunu reçeli tarifini bilen varmı*Yapan varmı?yazan olursa sevinirim. |
03-12-2014, 10:22 | #24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
|
Alıntı:
Böyle bir şeyi yetiştirmek isterdim Doğrusu . |
|
03-12-2014, 13:02 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
|
Merhaba Bu meyveyi Iran`da satiyorlar,adi " Abbas Ali Han "olmasi gerek. Buradakilar sekil olarak greyfurta benziyor ( mesaj 17 gibi ),kabuk icindeki beyaz kisim cokkalin ama yumusak ic kismi suyu cekilmis,azalmis,portakala benziyor.Arastirayim fidesi falan varsa, asilama yapiliyorsa yazarim. Saglicakla kaliniz |
17-04-2018, 07:31 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,046
|
Verilen bilgiler için teşekkürler |
|
|