agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-07-2019, 14:27   #91
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2019
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1
merhaba 2018 yılı şubat ayında çekirdekten filizlendirdiğim limon ağacım şuan 60 cm uzunluğa ulaştı fakat kalınlık biraz ince sanırım sorumak istedigim ağacıma ne zaman aşı yapmalıyim bu sekilde aşı yapmam gerekir mi yoksa biraz daha beklemeli miyim.

Eklenen Resimler
    
sefaaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2019, 17:26   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-07-2019
Şehir: Malatya
Mesajlar: 3
Merhabalar, sitede yeniyim arkadaşlar. Çekirdekten yetiştirdiğim limonda dikenler mevcut fakat meyve vermesine engel teşkil ediyor mu bilmiyorum ve aynı zamanda 10 aydır büyümesi fotoğraftaki gibi. Boydan uzayıp daldan çoğalmamasının sebebi nedir? Eğer üst bölgede son bir haftadır oluşan dikenleri kırptığım takdirde daldan çoğalma sağlayabilir miyim? Teşekkürler

Eklenen Resimler
 
Nevraa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2019, 18:00   #93
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-06-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
hayır dallanması için henüz çok kısa. minyatür tür olmadığı için uzamasını ve dallanmasını bekleyin Bana sorarsanız kesmeniz halinde bu ağacınızın gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Kumkuat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2019, 18:13   #94
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-06-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9
Arrow

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sefaaydın Mesajı Göster
merhaba 2018 yılı şubat ayında çekirdekten filizlendirdiğim limon ağacım şuan 60 cm uzunluğa ulaştı fakat kalınlık biraz ince sanırım sorumak istedigim ağacıma ne zaman aşı yapmalıyim bu sekilde aşı yapmam gerekir mi yoksa biraz daha beklemeli miyim.
Limon ağacı için T göz aşısı tercih ediniz,
Zamanları: (Eylül-Kasım) ve (Nisan-Mayıs) ayları arasında uygulanabilir.
Aşı yapacağınız fidenin boyu en az bir (1) metre olması gerekiyor,
Aşılama yapıldıktan sonra 3-4 hafta içinde tutup tutmadığını anlarsınız ve tutmuşsa gelişimi hızlandırmak için aşılarınızın üst kısımlarından fideyi budayınız. İyi bakımlar.

Kumkuat06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2020, 14:48   #95
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 25
Limon Aşısı

Benim de 5 yaşında 2,5 metre boyunda iki yabani limon ağacım var. Onları limon, portakal, kamkat farketmez bir şekilde aşılamak istiyorum. Maalesef bursa da yaşadığım için uygun aşı kalemi bulamıyorum. Bursa da bu konuda bana yardım edebilecek bir arkadaş arıyorum. Aşı kalemini bulur bulmaz uygulamayı yapacağım malûm bahar hızlı giriş yaptı ve ağaçlar erken uyandı.

songüll Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2020, 09:57   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-12-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 6
Herkese merhabalar;

Uzun süredir forumda yer alan konuları takip etmeme karşın, aranıza yeni katıldım arkadaşlar.

Bir çok yorumda gördüğüm çekirdekten yetişen limon fidanının turunca döneceğine dair bilgilerle, forumun diğer başlıkları altında gördüğüm çekirdekten yetişen bitkilerin ataya dönme eğiliminde olduğu bilgileri dikkatimi çekti. Benimde amcamdan yadigar saksıda baktığım ve kendisinin çekirdekten yetiştirdiği yedi yaşında bir adet limon ve altı yaşında iki adet mandalinam mevcut. Birçok arkadaşın aşı yapılmasına dair söylediğinin aksine ben fidanlarıma aşı yapmayı düşünmüyorum aksine onlardan çıkacak olan meyvelerin nasıl bir karakterde olacağının merakı ve yeni bir tür meydana getirecek olmanın heyecanı beni daha çok cezbediyor. Zira elimdeki limonun çekirdeğinin oluşmadan önce meyveye dönme aşamasında farklı bir narenciye ile tozlanıp tozlanmadığını bilememek, aynı tür içinde tozlansa dahi atalarından hangisinin özelliğinin daha baskın olarak ortaya çıkacağının belirsizliği ve belki de onu dikip 10-15 seneden önce bu soruların cevaplanmasının mümkün olmaması benim için çok ayrı bir heyecan.

Aramızda hiç limon çekirdeği ekip bekleyip de turunç meyvesi alan, buna bizzat şahit olan ya da bu limon / turunç durumunun bilimsel bir kanıtı var mıdır bilemiyorum. Ancak ticari bir kaygınız yoksa ya da bitkiden elde edeceğiniz meyvenin albenisinin düşük olması riski çok umurunuzda değilse, bekleyecek zaman ve sabrınız da varsa limonunuzu aşılamayıp; gelişimini heyecanla gözlemlemeyi de şiddetle tavsiye ederim.

Turunç / limon konusuna bu kadar takılmam ise narenciye taksonomisi ile ilgili gördüğüm bir dizi görselden kaynaklanmaktadır. Olası telif durumları dolayısı ile resmi doğrudan paylaşmıyorum ancak aşağıda narenciyelerin çapraz eşleşmeleri sonucu oluşan meyvelerin gösterildiği "Vikipedi" sitesi bağlantısını bırakıyorum ilgili bağlantı içerisinde "Core species and hybrids" olarak belirtilen başlığın altında "Examples of hybrid Citrus, showing their derivation from the pure founder species" isimli görselden limonun atalarının erkek ağaç kavunu ve dişi turunç bitkisi olduğu, turunç bitkisinin atalarının ise erkek mandalina ve dişi pomelo olduğunu görmekteyim.

Buradan hareketle dikmiş olduğumuz çekirdek kendi türü içerisinde tozlanmış olması durumunda dahi, hem ağaç kavunu, hem mandalina, hem pomelo genleri taşıyacağı aksi durumda ise bunlara ek olarak tozlandığı meyvenin ve onun atalarının özelliklerini de taşıyacağı sonuç itibari ile çıkacak olan meyvenin tahmin edilmesinin zor olduğunu anlamaktayım.

Konuya ilişkin farklı bir bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar varsa bizleri aydınlatabilirlerse sevinirim. Bu sayede herkes kendi bitkisinden beklentisine göre aşı yapıp yapmamanın kararını verebilir.

Saygılarımla,

https://en.wikipedia.org/wiki/Citrus...n%20the%20wild.

Ahmet Kağan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024