agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Türkiye ve Dünyada Orkide
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen sabah

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-08-2008, 10:08   #1
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Türkiye'nin 120 orkidesini görüntüledi

-HOBİ DİYE BAŞLADI, TÜRKİYE'NİN 120 ORKİDESİNİ GÖRÜNTÜLEDİ
-TRT MUHABİRİ NEJDET BOZKURT, BİR BELGESELDEN ETKİLENEREK BAŞLADIĞI HOBİSİNİ GELİŞTİRİP, 160 ORKİDE TÜRÜNE SAHİP TÜRKİYE'DE, 120 ORKİDENİN DOĞAL ORTAMLARINDAKİ FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİ
-YURT DIŞINDAKİ BAZI ÜNİVERSİTELERLE KONUYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALAR YÜRÜTEN BOZKURT, KURUMLARDAN TALEP GELMESİ HALİNDE BİLGİLERİNİ PAYLAŞABİLECEĞİNİ BİLDİRDİ
-BOZKURT: ''KÜRESEL ISINMA, KONTROLSÜZ SÖKÜM GİBİ NEDENLERLE YOK OLMADAN ORKİDELERİN TÜMÜNÜ KAYIT ALTINA ALMAK İSTİYORUM''


ANKARA (A.A) - 07.08.2008 - Seval Ocak -

TRT muhabiri Nejdet Bozkurt, bir belgeselden etkilenerek başladığı hobisini geliştirerek, 160 orkideye sahip Türkiye'de, 120 orkidenin doğal ortamlarında fotoğraflarını çekti.
Belgesel kanalında izlediği bir programdan etkilenerek, orkideleri incelemeye karar veren Bozkurt, hobisi sayesinde Türkiye'nin değişik yerlerinde orkide fotoğrafları çekti ve bunları ''www.orkidelerimiz.com'' internet sitesinde yayımladı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, Türkiye'deki orkide çeşitleri hakkında yeterli kaynak bulunmadığını, bu nedenle daha çok araştırma yapmaya karar verdiğini belirterek, ''Bu kadar güzel ve değerli çiçeklerin böyle az tanınması çok üzücü'' diye konuştu.
Bozkurt, ''Türkiye'de toplam 160 orkide türünün keşfedildiğini ancak henüz kayıt altına alınamadıklarını'', kendisinin de bunu başarmak için çalıştığını ifade etti.

-''GÖREV HALİNE GELDİ''-

Bozkurt, Türkiye'deki 160 orkideden 120'sinin doğal ortamlarında fotoğraflarını çektiğini, sadece Güneydoğu Anadolu bölgesindeki türleri görüntüleyemediğini anlattı.
Orkidelerin bulunabileceği köylere ve ilçelere gittiğini kaydeden Bozkurt, Türkiye'de orkide açısından Antalya, Muğla, Bolu, Kastamonu, Artvin, İzmir ve Antakya'nın en zengin iller arasında yer aldığını söyledi.
Orkide fotoğraflarını internet sitesinde yayımladığını belirten Bozkurt, talep gelmesi halinde fotoğrafları kurumlarla da paylaşabileceğini söyledi.
Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hobi olarak başladım ama görev haline geldi. Tatillerimi bile orkidelerin çiçek açtığı döneme göre düzenleyip, fotoğraflarını çekiyorum. Şubatta başlayıp, Nisan ve Mayıs sonuna kadar çiçek açarlar.
Çeşme'deki çiçeklenme dönemi ile Kafkasör'de farklıdır. Türkiye'deki bütün orkideleri doğal ortamında fotoğraflayıp, kayıt altına almayı hedefliyorum. Orkideler, küresel ısınma, kontrolsüz söküm gibi nedenlerle yok olmadan tümünü kayıt altına almak istiyorum.''
Bozkurt, orkidelerin kökünde 2 yumru bulunduğunu ve salebin bu yumrulardan elde edildiğini kaydederek, orkidenin yaşamına devam edebilmesi için bir yumrunun alınması, diğerinin toprak altında bırakılması gerektiğini kaydetti.
Orkidelerin doğadan sökümünün aşamalı olarak yasaklanması gerektiğini belirten Bozkurt, doğadan sökümün orkidelerin yok olmasına zemin hazırladığını söyledi.

-ALMANYA VE İSRAİL İLE ORTAK ARAŞTIRMA-

Almanya Ulm Üniversitesinden Prof. Dr. Manfed Ayasse ile İsrail Hayfa Üniversitesinden Prof. Dr. Amots Dafni ile orkidelerin döllenmeleri ve döllenme süreçleri üzerine çalışma yaptıklarını bildiren Bozkurt, saha
çalışması Bolu'da yürütülen araştırmanın, laboratuvar araştırmalarının sürdüğünü kaydetti.
Böceklerin ve arıların tüm çiçeklerde olduğu gibi orkidelerin üremelerinde de önemli rol oynadıklarını anlatan Bozkurt, küresel ısınmanın bu duruma etkilerini ortaya koymayı hedefledikleri araştırma sonuçlarını gelecek yıl açıklayacaklarını bildirdi.
Bozkurt, Orchis Ustulata adlı orkide türünü, Artvin'deki Karagöl-Sahara Milli Parkı'nda görüntülediğini belirtti.
Orchis Ustulata'nın Türkiye'deki varlığının bilinmeyişini, zengin Türkiye florasına olan ilgisizliğe bağlayan Bozkurt, ''Kendi orkidelerimiz tropik orkidelerden daha az tanınıyor. Bu tür, tehlike altındaki nadir türlerden biri. Bu türün koruma altına alınması gerek'' diye konuştu.

-ORKİDELERİN 24 BİN TÜRÜ, 60 BİN MELEZİ BULUNUYOR-

Orkidelerin 24 bin türü ve kayıtlara geçmiş 60 bin melezi bulunuyor.
Orkide türlerinin büyük bölümü tropik bölgelerde, Akdeniz havzasında ve buraya yakın bölgelerde görülüyor.
Coğrafi konumu dolayısıyla bitki türü yönünden en zengin ülkeler arasında yer alan Türkiye'de, 160-170 orkide türü olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de özellikle İzmir, Muğla, Antalya, Kahramanmaraş, Antakya, Bolu ve Kastamonu yörelerinde sıklıkla görülüyor.
Yumrusundan elde edilen salep tozunun hem dondurma yapımında hem de sıcak içecek olarak kullanılması, her yıl milyonlarca kök orkidenin sökülmesine neden oluyor. Kontrolsüz sökümler de orkideleri hızla yok
ediyor.

Ziya Soner beğendi.
sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 21:00   #2
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bu sitede fotografları görebilirsiniz. Çok güzeller.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2008, 06:13   #3
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Mükemmeller.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024