agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarımda amatörler için gübre ve besleme tekniği (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39532.htm)

megbilgi 10-05-2016 19:28

Topraksız tarımda amatörler için gübre ve besleme tekniği
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba

Ben yaklaşık 1 - 1,5 senedir amatör olarak topraksız tarımla ilgileniyorum.

İlk başladığımda herkes gibi internet üzerindeki bilgiler ile birşey yapabilirimiyim dedim ve ilk uygulamayı durgun su tekniği ile yaptım.

Bir kovanın kapağında 3 delik açarak buraya delikli saksı içinde domates fideleri yerleştirerek başladım. Bu forumda çoğu kişinin yaptığı gibi ilk olarak kudret beyden gübre temin ettim.

Durgun su kültürünün amatör başlangıç için iyi olduğunu ancak tatmin edici bir yetiştiricilik yapılamıyacağını anladım. Özellikle domates gibi bir seçenek amatör topraksız tarımcı için uygun olmadı. Birkaç domates aldım ama pek birşey anlamamıştım.

Daha sonra bu iş için en iyi tekniğin dutch bucket tekniği olduğu araştırmalarımda gördüm. Amatör bir topraksız tarımcı kesinlikle bu yöntemle başlamalı ve bu şekilde bir düzenek kurmalı. Birçok prof. serada bile kullanılmakta.

Dutch bucket sistemindeki saksıları tartes den temin ettim. Balkonda bunlara uygun bir düzenek kurdum. Balkonum çok büyük olmadığı için ancak 14 saksıyı biraz sık olarak hesap kitap yaparak yerleştirecek şekilde bir sistemi kendim dizayn ettim. Fotoğraflardan belki biraz görünüyordur.

Dutch bucket sistemlere en güzel hindistan cevizi kabuğunun uygun olabileceği bu şekilde üsten verilen sulama suyunun hızla alt kısımdan alınabildiğini tesbit ettim yani bir nevi yıkama ile beslemeyi bu şekilde yapabilirdim.

Bunları geçen sene bitirdim ve ilk uygulamayıda badem salatalık fideleri ile yaptım.

Bu arada daha önceki uygulama kullandığım gübreler bittiği için nasıl bir gübreleme tekniği kullanılabilir bunu araştırdım. Burada anlatılan tüm teknikler tamamen uzman seralar için kullanılan tekniklerdi ve uygulamasıda oldukça zorluklar gösteriyordu. Amatör bir topraksız tarımcının bu hesap kitapla uğraşması uygun görünmüyordu.

Yurtdışı sitelerinde yaptığım araştırmalarda ve bir kaç sera gezintisi sonrası araştırmalarımda gübrelemenin seralarda kullanılan şekilde yapılabilmesi için bitkiye verilen gübrenin verildiği kadar bitkiye ne kadar geçtiğininde hesaplanması lazımdı. Yani PH - EC yi ölçtüğünüz gibi bitkinin yaprağında bu gübre ne kadar alınıyor bunuda hesaplamanız lazım aksi durumda tüm o hesapları yapmanızın bir anlamı yoktu.

Bunun üzerine dutch bucket sistemini kurduktan sonra kendi geliştirdiğim bir gübreleme sistemini uygulamaya karar verdim.

Bir ziraat kitabında iz elementlerin bitki üzerindeki etkilerini okurken bu elementlerin NPK denilen temel gübre elementinin bitki üzerinde yayılması amacı ile kullanıldığını okumuştum.

Bunun üzerine gübretaşın combi iz element gübresi ( yapraktan verilen ) nin bu iş için kullanılabileceğini düşündüm ve o şekilde uyguladım. İlk uygulamamda 2-3 kez uyguladım, ancak daha sonra bitkiye bunun bir yararını görmediğim için 2. 3. uygulamalarımda bir kez yapılmasının yeterli olduğunu gördüm.

Amatör kullanımda mikro elementi bitkiye bir kez vermeniz yeterli olur.
Onuda yaprak gübresi ( combi olanlar ) ile yapabilirsiniz.

Mikro elementler bitkide dönüşümler ile aşağı yukarı hareket ederler ( kök - sap - yaprak )

Makro ( NPK ) ise yaprak ve meyvede birikir. Bu nedenle NPK yı sürekli takviye etmeniz gerekli. NPK nın taşınmasında ise mikrolar devreye girer. Mikrolar olmazsa NPK taşınması yavaş olacaktır.
Mikrolar insan vucudundaki akyuvarlara benzerler, oksijenin taşınması gibi NPK nın taşınmasını sağlarlar...
Hiç kullanmamanız durumunda bitki size bunu söyler. Sararır, solar yavaşlar.

Dediğim gibi sisteme bir kez mikro vermeniz evdeki uygulamalar için yeterde artar bile.
...

Benim kullandığım yöntem bu.
Bitkiye 30-40 günlük olduğunda bir kez yapraktan sıvı combi gübre veriyorum.

...

İz elementlerinin çoğunu içeren bir combi sıvı gübreyi yapraktan bir kez uygulamanız yeterli. Takip edersiniz eğer bir şekilde bitkide bir eksiklik oluşursa yenilersiniz. Uygulamasıda oldukça kolay...

Önemli olan NPK nın sisteme dahil edilmesi ve çalışması idi. NPK olarak piyasa satılan birçok çeşit mevcut. Bunların arasında en kuvvetli gördüğüm NPK 20-20-20 gübresini besleme suyu içinde eriterek kullandım. Bu şekilde bitkiye uyguladığımda hiçbir sorun çıkmadı.( NPK nın gelişme - çicek - meyve dönemlerinde oransal olarak çeşitlerinde bu dönemlere uygun kullanabiliriz sanırım ama buna hiç gerek olduğunu bizler için düşünmüyorum, onu bu işten para kazanmak isteyenler düşünebilir. )

Yaptığım araştırmada Kalsiyum ve Magnezyum elementleri mikro element ( combi içinde yoktu ) eksikliği olacak diye bekledim ama olmadı. Sanırım kullanma suyunun içinde yeteri kadar kalsiyum ve magnezyum bulunuyor. Eğer bir eksiklik görülürse aynı şekilde sıvı kalsiyum-magnezyum besinini yapraktan vermek mümkün ama gerek kalmıyor.

Su deposunda da hava taşı ile su içine hava eklemesinide yapmayı ihmal etmedim.

Bu şekilde şu anda dutch bucket sistemimde 4. sebze dönemini geçiriyorum ve sistemde şu anda domates ekili durumda ve aynı şekilde gübreleme uygulanıyor.

Gübreler oldukça ucuz ve çabuk elde ediliyor. Gübretaşın sitesinden çok uygun fiyata online satın alabilirsiniz.

Biz amatörler için en uygun yöntem bana göre bu şekilde...

Dutch bucket sisteminde 1 yılı değişik zamanlara bölerek hiç boş zaman bırakmadan aşağıdaki ürünleri yetiştirdim. Sistemde tek tip ürün beslenmesi önemli çünkü besinler buna göre alınıyor ( İzmir için )

Ekim - Ocak - Salatalık
Ocak - Şubat - Fındık Turp
Şubat - Nisan - Marul
Nisan - Eylül - Domates

Sistem hiç boş kalmadan bu şekilde 1,5 senedir çalışıyor.

Hergün PH ve EC si mutlaka ölçülüyor ve bir EXCEL dosyada tutuluyor ayrıca notlar alınarak bir sonraki üründe hataları azaltma yoluna gidiliyor. Burada da PH ın o kadar önemli olmadığını asıl EC nin topraksız tarımda önemli olduğunu tesbit ettim, tabii ki amatörler için... PH o kadar çok yükselmiyor zaten bu nedenle ölçmenizin bir anlamı yok. Bitki %30-40 ph toleransı ile gayet güzel beslenmeye devam ediyor.

...

Besleme yönteminde yukarıdaki sistemden ayrı olarak çalıştığım ve dünyada ilk kez denenecek bir yöntem üzerinde de çalışıyorum. Eğer uyguladığım yöntem sağlıklı çalışırsa sanırım seracılıkta bir çığır olabilir. 10 kata kadar verim artışı yaşanabiliyor ve hasada gelme süreside oldukça azalıyor. ( Elementlerin iyonlaşma ve bitkiye geçmesi ile ilgili bir teknik, biraz mesleğimle ilgili )

...



Aşağıdaki salatalık görüntüleri geçen seneki yetiştirme dönemine ait ve yukarıda anlatığım teknik ile beslendiler. 14 fideden yaklaşık 350 - 400 badem salatalık elde edildi. Salatalıkların cinsi gereği ( badem salatalık ) ağırlıkları 150 - 200 gr arasında değişiklik gösterdi.

Not : Topraksız tarım ve diğer tarım çalışmaları ile ilgili olarak sitemizde sosyal paylaşımlar yapıyoruz
Sizide aramızda görmek isteriz.

http://birbahce.com

...

megbilgi 10-05-2016 20:24

5 Eklenti(ler)
Yetiştirme döneminin ikinci ürünü olarak fındık turp yetiştirdim ancak onların fotoğraflarını bulamadım. Onlardaki ürün 14 saksı için 6 şar adet yetiştirdim ve oldukça güzel bir ürün hasadı oldu. Hatta son günlerde çicek bile açtılar.

...

Üçüncü dönemde ise aynı teknikle Marul yetiştirdim aşadaki fotoğraflar bu marullardan 3 çeşit marul denemesi yaptım. Yine 14 adet saksıda
Kıvırcık - Baş salata - Iceberg ( En iyi ürün kıvırcık marulda elde edildi. )

Iceberg de oldu ancak havaların sıcak gitmesi nedeni ile iceberg göbeği dağınık hale geldi.

Eklenti 611299

Eklenti 611300

Eklenti 611301

...

Sistemde şu anda domates ekili ve tohumdan itibaren 34. gününde ve yine aynı teknikle beslenmekte. İlk temel element yaprak uygulaması dün yapıldı.

Eklenti 611302

Eklenti 611303

...

Yetiştirmekte olduğum tüm bitkiler tohumdan itibaren kendi tarafımdan yetiştirilmekte dışarıdan fide alınmamaktadır.

...

Teknik hakkında sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.

...

selimkuntay 10-05-2016 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1460416)
Önemli olan NPK nın sisteme dahil edilmesi ve çalışması idi. NPK olarak piyasa satılan birçok çeşit mevcut. Bunların arasında en kuvvetli gördüğüm NPK 20-20-20 gübresini besleme suyu içinde eriterek kullandım. Bu şekilde bitkiye uyguladığımda hiçbir sorun çıkmadı.

Kaç gram gübreyi, kaç litre suda eriterek kullandınız. EC değerini. Ne oldu? Domates, hıyar, kıvırcık için aynı oranı mı kullandınız?

megbilgi 10-05-2016 20:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selimkuntay (Mesaj 1460436)
Kaç gram gübreyi, kaç litre suda eriterek kullandınız. EC değerini. Ne oldu? Domates, hıyar, kıvırcık için aynı oranı mı kullandınız?

Ben EC yi baz alıyorum.
Hangi bitki hangi EC değeri istiyor ise sulama suyunun EC si o değere gelene kadar NPK eklemeye devam ediyorum. EC değerine ulaşınca kesiyorum.

Salatalık için 2
Marul için 1,5
Domates için 3

alıyorum

Yani litre - gram oranı geçerli değil. EC yi 1 litre içinde bu değerlere getirebilirsiniz. 100 litre içinde size kalmış.

...

kiziltan 10-05-2016 20:57

Tesekkurler.

Su besin isini basitlestirmekte ikinci baslik oldu, moda oldu galiba !

Sistem basit, gubre basit !

Dutch Bucket sistemi kurulumu ve sulama sekil/rejimi hakkinda bilgi verirseniz basliga gelenler baska yere gidip ugrasmadan tam olarak fikir edinirler.
Saglicakla kalin, bizimle kalin.

megbilgi 10-05-2016 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1460443)
Tesekkurler.

Su besin isini basitlestirmekte ikinci baslik oldu, moda oldu galiba !

Sistem basit, gubre basit !

Dutch Bucket sistemi kurulumu ve sulama sekil/rejimi hakkinda bilgi verirseniz basliga gelenler baska yere gidip ugrasmadan tam olarak fikir edinirler.
Saglicakla kalin, bizimle kalin.

Yukarıda dediğim gibi 1,5 senedir kullanıyorum.

Dutch Bucket saksılar mevcut bunlardan tartes alınarak yerinize göre bir sistem kurabilirsiniz. Saksıların çıkış yerlerine 50 mm lik pis su borusunu delerek üste gelecek şekilde ekleyebilirsiniz.

Youtube da bir çok örnek mevcut.

Bir örnek

https://www.youtube.com/watch?v=FJpxiEXPkXQ

Sulama şekli üsten ve rejimide ortam sıcaklığına göre değişmekle birlikte günde 4-5 kez 15 dk yeterli oluyor.

idris şenol 10-05-2016 21:12

sayın megbilgi desenize boşuna bir birimizi üzüyoruz:))
topraksız tarımda yapılan en büyük hata örnek 10 litre suya 100 cc besin ec 2000 civarı oluyor...! yetiştirmek istediğimiz üründe 2000 ec yeterli deyip geçiliyor
suyumuzun kalitesi hava sıcaklığı ec yi en üstlere çıkarıp bitkimizi öldürüyor
oysaki ph ortalam 6 00 ec bitkiye göre en düşük ec başlasak sorun olmayacak

megbilgi 10-05-2016 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1460449)
sayın megbilgi desenize boşuna bir birimizi üzüyoruz:))
topraksız tarımda yapılan en büyük hata örnek 10 litre suya 100 cc besin ec 2000 civarı oluyor...! yetiştirmek istediğimiz üründe 2000 ec yeterli deyip geçiliyor
suyumuzun kalitesi hava sıcaklığı ec yi en üstlere çıkarıp bitkimizi öldürüyor
oysaki ph ortalam 6 00 ec bitkiye göre en düşük ec başlasak sorun olmayacak

Aynen öyle bitkinin EC si ve PH ı önemli.
PH - EC ölçme cihazınız mutlaka olmalı, onsuz takip etmeniz çok zor.

...

PH yükselmesi çok olmuyor. Yani 8-9 lara çıkması çok nadir, hatta hiç olmaz. Su eklemeyi otomatik hale getirdiğinizde buda meydana gelmiyor zaten.

Ben yukarıdaki sistemde su eklemesini direkt musluğa eklediğim bir şamandıra ile otomatik hale getirdim. Nerede ise 4-5 aydır ph 6,5 nin üstüne çıkmadı.

...

idris şenol 10-05-2016 21:33

çeşmeye deyilde bir tank vasıtasıyla ihtiyaca göre 100 litreli bir su tankına şamandıra ile ph 6.00 ayarlayıp sisteme verirsek bize sadace ec ayarlamak kalıyor
1,5 litreye ph 7 ,40 olan çeşme suyuna 2 damla sülfürik asit ortalama ph 5, 80 ile 6 arasında tutuyor

megbilgi 11-05-2016 09:10

Yukarıda söz ettiğim gübreleri online bu siteden satın alabilirsiniz.

Fiyatları diğer yerlerden çok daha uygun.

Tarımsal Ürünler

...

Benim kullandığım combi gübre

http://www.gubretasbahcem.com.tr/combi-1-kg

ve NPK gübre

http://www.gubretasbahcem.com.tr/202020-1-kg

...

idris şenol 11-05-2016 10:56

SAYIN megbilgi çalışmalarınızı ilgi ile izledim ancak kimseyi yanlış yönlendirmeyelim
Dünyada kabul görmüş formül ve sistemleri yabana atmayalım
sudaki olması gereken ppm deyerleri topraksız tarımın olmazssa olmazları
sizin bahsettiğniz şekilde ürün yetiştirlebileceğnizi bize gösterdiniz
geçen ay agro topraksız tarımın serasını uzaktanda olsa dolaştım şu ağna kadar gördüğüm topraksız tarımın muhteşem oluşumu beni hayretler içersinde bıraktı
durmak insana yakışmaz DURMAK DEMEK GERİLEMEK demektir sloganı ile
ilk başlarda 20.20.20 dengeli gübre ile daha doğrusu yeni başlayanlar için muhteşem bir refaranssınız elinize emeğnize sağlık
yine söylüyorum affınıza sığnarak bu şekilde ticari anlamda yetiştircilik mümkün deyil

megbilgi 11-05-2016 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1460567)
SAYIN megbilgi çalışmalarınızı ilgi ile izledim ancak kimseyi yanlış yönlendirmeyelim
Dünyada kabul görmüş formül ve sistemleri yabana atmayalım
sudaki olması gereken ppm deyerleri topraksız tarımın olmazssa olmazları
sizin bahsettiğniz şekilde ürün yetiştirlebileceğnizi bize gösterdiniz
geçen ay agro topraksız tarımın serasını uzaktanda olsa dolaştım şu ağna kadar gördüğüm topraksız tarımın muhteşem oluşumu beni hayretler içersinde bıraktı
durmak insana yakışmaz DURMAK DEMEK GERİLEMEK demektir sloganı ile
ilk başlarda 20.20.20 dengeli gübre ile daha doğrusu yeni başlayanlar için muhteşem bir refaranssınız elinize emeğnize sağlık
yine söylüyorum affınıza sığnarak bu şekilde ticari anlamda yetiştircilik mümkün deyil

Zaten ticari olarak bir şey demedim :)

Amatör olarak yazdım tüm herşeyi. Ticari yapacaksanızda en fazla %10 fark yaratacaktır ( 10 ton üretimde 1 ton gibi... ). Çok yüksek üretimlerde belki bu fark ticari olarak işe yarar ancak evde bizim için bir anlam ifade (10 kiloda 1 kilo ) etmiyor...

...

kiziltan 11-05-2016 12:32

Son gunlerde acilan iki baslik amatorler icin cok detayli gubre gerekmedigi konusunu isledi, bence dogru. Ticari olmadikca fazlasina gerek yok. Ticari yapanlar sadece formulle degil yaprak analizi gibi islerle de ilgilenmek durumunda. Ticari yapmak cok zor.

Arkadaslardan dogru birimlerde besin uretenler de ticariye girmiyor zaten. Ilgi alanlari kimya, ve dogru karisimlar hazirliyorlar. Diger arkadaslar cok ugrasmadan balkonda birseyler yetistirme pesinde, yapiyorlar.

Benim icin bu arkadaslarin hepsini tebrik ve takdir etmekten baska birsey olamaz. Hepsinin yaptigi dogru kendi icerisinde dogru. Baslangic gerekceleri ve tercihleri farkli okadar, hepsinn yaptiklarini tebrik ediyorum.

kiziltan 12-05-2016 14:16

Link verdiginiz NPK 20-20-20 ve Combi gubreler birer kg.lik ambalaj.

Bunlari hangi oranlarda kullaniyorsunuz, NPK 20-20-20 kac lt solusyonda kac gr ? Bir defada verdiginiz Combi seyreltigi nekadar, seyreltinin oran gram/lt nekadar ?

Birer kg alirsak nekadar solusyon gubremiz olacak hesabini yapmak istiyorum.

Elbette mevsim ve ceside gore degisecektir ama, bu solusyonlarla kac kok hiyar yapabiliriz ?
Saglicakla kaliniz.

megbilgi 12-05-2016 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1460899)
Link verdiginiz NPK 20-20-20 ve Combi gubreler birer kg.lik ambalaj.

Bunlari hangi oranlarda kullaniyorsunuz, NPK 20-20-20 kac lt solusyonda kac gr ? Bir defada verdiginiz Combi seyreltigi nekadar, seyreltinin oran gram/lt nekadar ?

Birer kg alirsak nekadar solusyon gubremiz olacak hesabini yapmak istiyorum.

Elbette mevsim ve ceside gore degisecektir ama, bu solusyonlarla kac kok hiyar yapabiliriz ?
Saglicakla kaliniz.

Combi yi üzerinde yazan değere göre kullanıyorum 1 litreye 1 tatlı kaşığı ( 1-2 gram geliyor ) gelecek şekilde. Elimde 2 litrelik su püskürtücü var. Onu doldurup 2 kaşık kullanıyorum.

1 kg combi sanırım bana yıllarca yeter :)

NPK yı ilk denemek amacı ile 1 kg almıştım onuda yukarıda yazdığım gibi benim su deposu 70 litrelik onu günlük EC değerini ölçüyorum üretimdeki sebzenin istediği EC değeri ne ise ona gelinceye kadar ekliyorum.

Burada bir ek yapayım NPK yı daha önce yüksek konsantrasyonlu olması için 1,5 Litrelik pet şişe içinde karıştırıp stok olarak tutuyorum böylece her seferinde eritmek zorunda kalmıyorum. Bu konsantre çözeltiden 50 - 100 ml kullanarak EC yi istenen değere getiriyorum.

1,5 Litrelik NPK çözeltisi için 250 gram NPK kullandığımda bu konsantre çözeltinin EC si 20.0 ye kadar çıkabiliyor. NPK toz olduğu için konsantre çözeltiyi istediğinin yoğunlukta elde edebilirsiniz ne kadar çok toz koyarsanız elinizdeki çözelti o kadar yoğun olacaktır.

Daha önceki salatalık denemesinde 14 kök salatalık tahmini olarak 500 - 600 gram kadar NPK yediler. Tahmini diyorum çünkü bu şekilde bir değer tutmuyorum...

NPK 1 kg olanı bana 3 dönem sebze sezonunu tamamlattı şimdi 5 kg olandan sipariş vereceğim böylece daha ucuza da gelmiş olacak.

...

Deneme yanılma ile çok başka yöntemler bulabilir. Önemli olan gözlem ve bitkiye istenileni nasıl verebilirim arayışı.

Mesleğim ( Elek - Elektronik Müh - 25 yıllık ) gereği araştırmayı çok severim ve pratik yöntemleri kullanırım ( sistem programcılığından gelen birşey sanırım )

...

Yazmışken devam edeyim...

Ülkemizde benim bildiğim 60-70 civarı üniversitede ziraat bölümleri var. Ancak bu ziraat bölümleri ne iş yapıyor anlamış değilim. Topraksız tarımla ilgili elle tutulur 4-5 yayın haricinde ( onlarda sanırım prof olmak için zorla yazılmışlar ) doğru düzgün birşey yok. Çok zayıf...

Araştırdım taradım tez konuları bile çok çok az.

Yurtdışı kitap ve kaynak istemediğiniz kadar fazla, hatta o kadar çok ki detaylarına varıncaya kadar inmişler amazon.com dan bir kez aramanız basitce ne olduğunu anlamanıza yetiyor.

( Linkinide ekleyeyim belki isteyen olur

http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_n_...nid=2941120011

)

Ziraat bölümlerinin bu konulara acil yer vermeleri ve buradaki öğretim elemanlarının bir an önce yayınlara başlamaları lazım.

Başka bir başlık altında kesme çicek üretiminde topraksız tarım kullanılabilir diye bu forumda konu açmıştım. Orada kimse bilmediği için yorum bile yapılamadı :)

O konuda burada

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/35411.htm

Hollanda kesme çicek konusunda topraksız olarak üretim yapıyor ve dünyada zaten birinci olduğu konuyu artık bizim ulaşabileceğimiz boyutlar aşmış olarak karşımızda. Bugün Türkiyede satılan kesme gülllerin birçoğu hollandadan geliyor. Türkiyede kesme çicek konusunda topraksız üretim yapan sayısı ne kadar bilmiyorum ama oldukça azdır...

...

Durum bu :)

...

kiziltan 13-05-2016 10:54

Mikro elementler hakkinda, bunlar asagi yukari hareket ederek diger elementleri bitkinin bolumlerine tasir aciklamasini yapmissiniz.

Bu durumda bunlarin surekli olarak verilmesine gerek kalmadigini neticesine varmissiniz.

Biz surekli verirsek , bitki ihtiyaci olandan fazlasini alip depoluyor mu ?

Ihtiyacini aldiktan sonra solusyonda kaliyorsa bu sefer EC yukselmesi olacaktir ki bunu diger elementlerin sirkulasyonu nedeniyle anlayamayiz. Anlamamiz icin atomic absorption ile sivida analiz yapip konsantronlari bulmali ve artis varmidir diye bakmaliyiz.

\bitki buyudukce alyuvarlar gibi calisan bu elementlerin bitki icerisindeki miktarini artirmaya gerek yok mu? Varsa tek bir uygulama yetersiz kalir belli araliklarla vermek gerekir. Ya yapraktan bir kac sefer vermeli, ya da solusyonda bulunmali ve gereken eklemeyi bitki kendisi solusyondan almali.
Konu onemli, bununla ilgili makale ve ya link varsa lutfen bildiriniz. Belki birlikte baska seyler buluruz.

efe446 13-05-2016 11:04

Ziraat fakültelerinin bütün denemelerine bakın hiçbiri farklı birşey denemez. Ya uygulanan azot miktarını değiştirir ya da ortam denerler. Aslında bunda üniversitelere ayrılan ödeneğinde yetersizliği var. Yüksek lisans denemesi için 5000 tl lik bir bütçeniz var. Var olan sistemin üzerine birşeyler denemeye itiyor bu sizi. Yeni bir sistem denerseniz bu para yetmeyecektir. Hiçbir özel firmada sponsor olmuyor. Sonrada dediğiniz gibi profesörlük puanını doldurmak için yazılmış uyduruk makaleler çıkıyor ortaya. Normal bir vatandaşta serasında azot miktarını değiştirerek deneme yapabilir ozaman üniversitelerin ne anlamı kalıyor?

kiziltan 13-05-2016 11:52

Universitelerin ve ogretim elemanlarinin yazdigi seracilik ve topraksiz tarim kitaplarinin birkismini inceledim. Tamami dis kaynaklardan gelme ve uzerine konan bir bilgi yok.

Aklima takilan seyler var, belki yanlis dusunuyorum ama bazilarini yazayim.

1- Hersene sel nedeniyle ozellikle Kumluca`da elden giden sera ve mahsul oluyor. O bolgede arazi zaten tasli, toplamaniz gereken tas var. Neden kimse bunlari toplayip topraksiz tarim serasinin tabanini 1-1.5 metre yukseltmez ? Dolu aylonu parcalasa bile iceri gelecek su olmayinca tabanda sisteme zarari 100 % olmayacak.
2- Seralar ve kullanilan naylon bu isin oncusu Hollanda standartlarinda. Onlarin ortalama, max ve min gunisigi alim degerleri bizden dusuk oldugundan isik gecirgenligi yuksek malzeme kullaniyor. Bizde yazin golge yapsin diye surekli golgelik atiliyor. Neden hesap yapip bastan ona gore yapmiyoruz ?

3- Antalya zaten toprakli tarima uygun, yaylaya dogru cikip tarima elverisli olmayan yerlerde tabani betonlayip topraksiz serasi kurmuyoruz?

4- Kendi cesitlerimizi, ornegin Canakkale domatesini bu sistemlerde deneyip gelistir miyoruz?
5- 20.000 m2 topraksiz seranin tamamina domates dikip, musteri olmayinca neden aglasiyoruz, neden kimse urun cesitliligini anlatmiyor ?
6- Neden sera otomasyon sistemleri icin bir ziraatci ile bir mekatroncu birlikte tez yazmiyor ? Prototip gelistir miyor?
7- Topraksiz tarim urunlerinin raf omru konusunda tek arastirma , disaridan kopyala tercume et yapistir haric , var mi ?
8- Neden kendi endemik urunlerimizin F1 leri yapil miyor ?

Bu nedenler bitmiyor ki. Kucucuk Hollanda neler neler uretip satarken biz bakiyorsak biryerlerde hata var, hata belli, arastirmaya baslayan ogretim uyesini adamlar bulup kapiyor, vizesini muracaat etmeden onune koyup, gel bizde calis diyorlar.

Internetten bakin, 1000 donumu 1 milyon TL araziler var, kimsa besiciye al burayi yap kendi merani, sut 25 krs malolsun, besi hayvaninin buzagi alim sonrasi masraflarini yariya indir demiyor. Sut 25 Krs olsa , 6kg sut i kg peynir dersek , peynir kilo 150 Krs, uretim ve ambalay olsun okadar eder peynir Kg maliyeti 3 TL. 17 Kg peynir toptan fiyati 150 TL civarida olduguna gore hesabi siz yapin. Ureticiye sut maliyeti 80 Ks satis 1 TL o da alabilirse. Merasi olsa uretse tenekede 100 TL kar demek 17x6=102 kg sutte 100 TL kar demek. Yani sutu 10-20 krs karla satacagina peynir yapsa litrede 1 TL karla satacak. Var mi 5-6 sut uretiisini biraraya getirip bir mandira kurduran ?

Bu sene zeytin ve zeytin yagi tavan yapti, bakin interette m2 si 3-4 TL ye zeytinlik satiliyor. Paranin nasil kazanilacagina bilmeyen ciftci birakiyor, yol gosteren yok.

Isletme, ziraat, sanayi egitimi alanlar ve verenlere gorev dusuyor ama herkes ekmek derdinde kosmaktan birsey yapamaz halde.
Ne devlet ne universite bu islerin pesinde, sonumuz ne olacak bakalim.

megbilgi 13-05-2016 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1461174)
Mikro elementler hakkinda, bunlar asagi yukari hareket ederek diger elementleri bitkinin bolumlerine tasir aciklamasini yapmissiniz.

Bu durumda bunlarin surekli olarak verilmesine gerek kalmadigini neticesine varmissiniz.

Biz surekli verirsek , bitki ihtiyaci olandan fazlasini alip depoluyor mu ?

O kadarına vakıf değilim ne yazık ki.

Bu elementler işleri bitince ne oluyor bilmiyorum. Suda mı kalıyor, bitkide mi. Okuduğum bazı makalelerde yaprak analizlerinde bu elementlere rastlanıyor. Böyle düşünürsek bir kısmı bitkide, bir kısmı suda kalıyor diyebiliriz.

Sürekli vermenin bir anlamı yok diye karar verdim. Çünkü ilk denememde sizin dediğiniz gibi 4-5 kez uyguladım. Daha sonraki uygulamada takip ettim bitkide bir istek olmadı. Bende uygulamadım. Baktığımda sonuç değişmedi ( bana göre )

...

megbilgi 13-05-2016 15:04

Burada bir yüksek lisans bitirme tezi mevcut.

Organik gübre ile Kimyasal gübre yi topraksız tarımda karşılaştırmış.

Burada yaprak analizi bölümünde dediğim kısımları okuyabilirsiniz.

http://library.cu.edu.tr/tezler/7210.pdf

...

megbilgi 13-05-2016 15:28

Biraz sistemle ilgili küçük tüyo ve bilgiler vereyim.
Belki işine yarayan olacaktır.
Başıma gelenleri paylaşayım.

...

Su motoru büyük sorun...
Burada söz edilen akvaryum motorları ile bu işi yapmak resmen insana eziyet oluyor.
Hem su debisi zayıf hemde kontrolleri zor. Ayrıca arıza yapma ihtmalleri yüksek.

Ben akvaryum motoru yerine 1 parmak su motoru kullanıyorum.

Burada bir örneği var.

Pkm-60 1 Parmak Su Motoru Su Pompası GittiGidiyor'da 214115986

Tüm hırdavatcılarda bulunan bir çeşit.

Bu motor ile yüksek basınçlı su dönüşümünü yapabilirsiniz.
Akvaryum motoruna göre biraz gürültülü çalışıyor ancak günde 4-5 kez 15 dk sesi fark etmiyorsunuz bile.

Bu motorla sulama hem litre olarak yüksek miktarda suyu dönüşütürüyorsunuz hemde motor su dşında olduğu için bakım ve ayarlamalar daha kolay.

Sulama kısmında da her saksıya gelecek şekilde 5 mm lik boruların ucuna takdığım ayarlı kapaklar yardımı ile suyun gelişini ayarlayabiliyorsunuz.

Akvaryum motoru ile uğraşıp durmayın bence hem fiyat olarakda oldukça ucuz.

...

efe446 13-05-2016 16:06

Bu motor çok kuvvetli sayın megbilgi. Yapacak arkadaşlara tavsiyem ana hattan depoya bir bypass sistemi kurmaları yoksa patlatabilir borunun biryerinden. Balkonda değilde terasta 15-20 saksıyla yapacak arkadaşlar kullanabilir bu pompayı bence. Bende okulda denememde kullandım bu pompayı oradan biliyorum.

kiziltan 13-05-2016 16:10

Soyle bir baktim, domates icin yapilan yaprak analizlerinde domates yetistikce mikro element konsantrasyonu artmis, yani bitki gittikce daha fazla ( ornegin ) Fe tutmaya baslamis.

Bu durumda bitkinin gelistikce besinden daha fazla Fe aldigi anlasiliyor, yani katalizor olarak kullandigini ve Fe tuketmedigini bilsek bile bitki buyudukce kullanacagi ana element miktari artinca kullanacagi katalizor miktari da artacagindan daha fazla mikro element almis ve saklamis.

Gubre solusyonunda mikro element bulunmasi iyi, vazgecmemek lazim, ileri donemlerde de bunu saglamak lazim ama eger yapraktan uygulanacaksa yine de bir kac evrede, yesillenme, cicek acma, meyve ve hasata yakin devrelerde mikrolari vermek lazim diye anladim.

Yine de dikkatle tekrar okuyup baska kaynaklara da bakmam gerek, hem yanilmak istemem , hem de yaniltmak istemem.
Saglicakla kaliniz.

megbilgi 13-05-2016 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1461271)
Bu motor çok kuvvetli sayın megbilgi. Yapacak arkadaşlara tavsiyem ana hattan depoya bir bypass sistemi kurmaları yoksa patlatabilir borunun biryerinden. Balkonda değilde terasta 15-20 saksıyla yapacak arkadaşlar kullanabilir bu pompayı bence. Bende okulda denememde kullandım bu pompayı oradan biliyorum.

Ben 14 saksı için 1 seneye yakın kullanıyorum, bir sorun olmadı.
1 parmak çıkışı 1/2 parmak su borusuna dönüştürüyorum böyle olunca basınç daha da artıyor. Tıkanma, suyun az gelmesi gibi bir sorun da yaşamadım.

Sulama uçlarında her saksı için ayrı ayarlamada yaptığım için bir sorun olmuyor.

Oldukça memnunum.

...

14 saksı değil sanırım 100 saksı olsa bana mısın demez. Önemli olan suyu ayarlamak onu ayarlayabildiğiniz sürece bir şey olmuyor.

...

kiziltan 13-05-2016 16:56

Sn Efe ayni seye yakin soyluyor, emniyet icin motor cikisina bit T baglayip bunun bir ucunu sisteme verin, digerine bir vana koyup sonrasini depoya dondurun. Bu koyacaginiz vanayi kisip acarak sulama hattiniza giden su miktarini ( debi ) ayarlarsiniz risk kalmaz, ayrica geri donen sivi deponun icerisinde bir girdap olusturup cokelmeye izin vermez, deponun uzerinde bir miktar bosluk varsa siviyi havalandirmis da olursunuz. Ileride ayri saksi hatti eklerseniz o cikisi ikinci hatta verebilirsiniz.

Ekrem Çelikcan 13-05-2016 17:14

bu motor çok iyiymiş benim aldığım ile aynı fiyat neredeyse bendeki şuan işimi görüyor 100 bitkiyi besliyor ama arttırmak istesem gücü yetmez. Bendeki motor bu Hailea Kafa Motoru Hx-6510 720lt /h GittiGidiyor'da 217538877. Aslında bu motor 4 metreye su basar ise damdaki drenaj suyunu alt katta balkonda toplayıp tekrar dama depoya yollayabilirim.

megbilgi 13-05-2016 18:04

5 Eklenti(ler)
Motordan gelen suyun debisi şu şekilde çıkıyor.
Bu orta derecede kapatılmış hali, biraz daha açmak mümkün.

Eklenti 611764

...

Fotoğraf çekmişken domateslerin durumunuda ekleyelim.
Bugün 40. gün bitmiş durumda.

Bakın bakalım bir eksiklik var mı...

...

Eklenti 611761

Eklenti 611762

Eklenti 611763

Eklenti 611765

...

kiziltan 13-05-2016 18:14

Bu baslikta mi yoksa baska yerde mi bilemiyorum, topraksiz tarim kesme cicekten bahsederken incir fotograflari vardi. Arsivimde olan ve kaloy bir topraksiz incir uretim makalesini buldum. Size gondermek isterim ama dosya pdf olarak bilgisayarda nasil yollarim bilemedim. Oradan link olarak verebilir miyim ? Ben link vermeyi beceremiyorum, aciklarsaniz gondereyim.

Cakisma incir celigini dikerek uc ayda m2 de 3 kg birinci urun, ayni yil icinde ik inci bir 3 kg urun veriyor. Yani yilda iki urun aliniyor boylece m2 de yilda iki partide toplam 6 kg x 2=12 kg ve ya dikim sekline gore 6 kg x 3= 18 kg urun veriyor ki birisi mutlaka erkenci oluyor ve pahali zamana geliyor. Sera sartlarini ayarlayip birisini erkenci digerini sezondan sonra yine pahali zamana almak mumkun. Sonrasinda kesip ikinci sefere celik dikilecek.

Bunlar arastirmad alinan sonuclar ancak ticari yapildiginda yani hektar bazinda dikim yapilinca alinan sonuclar dusuk, yine de bir yil icinde 2 urun aliniyor topam urun donumde ( 1000 m2 ) 8.1 ton incir.

megbilgi 13-05-2016 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1461293)
Bu baslikta mi yoksa baska yerde mi bilemiyorum, topraksiz tarim kesme cicekten bahsederken incir fotograflari vardi. Arsivimde olan ve kaloy bir topraksiz incir uretim makalesini buldum. Size gondermek isterim ama dosya pdf olarak bilgisayarda nasil yollarim bilemedim. Oradan link olarak verebilir miyim ? Ben link vermeyi beceremiyorum, aciklarsaniz gondereyim.

Link vermek kolay...

Cevap için alıntıla kısmına basın ayrıntılı editör açılacak

orada linki yapıştırın kendisi link alır.

...

kiziltan 13-05-2016 18:26

Preliminary results on fig soil-less culture

Umarim olmustur

Bende iki calisma var, birisi basili, bunun linki calismiyor, o arastirma lab sartlarinda ve yuksek verimli, burada verdigim ticari sartlarda verim dusuk ama donumde 8.1 ton turfanda ve son turfanda urunler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024