turan_mert / topraksız tarım (çilek)
oncelikle klavye turkce destekli olmadigi icin bu sekilde yaziyorum simdiden kusura bakmayin.
Endonezya da cilek dikmeye karar verdim yillik sicaklik 20C-35C arasi degisiyor. daglik bir bolgede yuksek rakimda 15-25C arasini bulmam mumkun ancak biraz zahmetli bir is olacak (muhtemelen yol sikintisi olacagini dusunuyorum belki diger eteklerde cikmak icin yol vardir bakmak lazim). Bulundugum bolgede nem %50-%95 arasi degisiyor. Bu sartlarda burada yetistirebilecegim bir ilek turu varmi? Varsa tohumdan yetistirmek mumkun mu? Ufak bir soguk hava deposu kurabilirim ancak sicakligin 35C ye cikmasi cilegi nasil etkiler? tropic bolge oldugu icin bu konuda sikinti olacagini saniyorum onlemler ne olabilir? Nemin yuksek olmasi golgede bile size sikinti cikartiyor. marul domates kavun karpuz tohumlari yarin kargo ile tarafima iletilecek ama cilek bulunabilirse kargoyu bekletip topluca gonderilmesini saglayabilirim. Bu konuda yardimci olabilecek arkadaslara simdiden tesekkurlerim sunuyorum |
Merhaba,
Etrafınızda çilek yetiştiren kişiler varsa onlara sormanız daha mantıklı. Ayrıca diğer sebzeler oluyorsa çileğin olmaması için bir sebep göremiyorum. Fide olarak bulabilirseniz fidesini alın derim. Hem bu sene ürün almış olursunuz. Topraksız tarımda hangi sistemi düşünüyorsunuz? |
burada yetisen bazi sebzeler var ancak tadlarinda asiri derecede degisiklik var cilekler 5gr ancak gelir ve limondan daha eksi sekere batirip yemek lazim onada ben aliskin degilim(bildigim kadariyla buradan 600km uzakliktaki bir bolgeden geliyor bu cevrede yetistiren yok) 2 gun once ailem tohum alip kargoladilar
kivircik(buradakiler asiri derecede kucuk turkiyedeki fide boyutu kadar(tohumdan 2 ay yetisme suresi) marul(buradaki sari beyaz renkli tadi beyaz lahana gibi) kavun(tad aroma koku yok bos bir sulu turu honeydew sorun tohumdan **** yetistirme sartlari-bilgisizliginden kaynaklandigini dusunuyorum) domates(buradakiler 60-100 gr arasi yesil renkli tadi yok ) karpuz(kavunla ayni durum sorun turden kaynaklaniyor sanirim daha once turkiye civarinda goredigim turler var ama lezzet yok) cilek ve havuc tohumlari icin arastirma devam ediyor. cilek icin olur alirsam kendime ufak bir soguk hava deposu kurmayi dusunuyorum bu sayede fidemi guzel yetistiririm(aklima meyve aldiktan sonra eskiyi sokup yenisini dikmek yerine bitki ile birlikte sistemi soguk hava deposuna koymayi dusundum ama sanirim yer sikintisi olur baslangicta denemek icin 500 adet dikmeyi dusunuyorum bunun sikintisi olmaz ancak 1 donumluk cilek serasi kurarsam soguk hava deposu buyuk maaliyet bindirir) havuc icin arastirma devam ediyor. meyve olarak yedigimiz tatli havuc yok burada tuzlu acayip bi tadi var suyunu sikip seker katarsaniz bildigimiz havuc ama |
arastirmalarimda cilegin 28-30 dereceden sonra cicek vermedigini ogrendim suanda sicak mevsimdeyiz 35C sicaklik var gerekirse simdi cimlendirip 3-4 ay sonra soguk olan(gunduz 28-gece 20C arasinda) yetistirmeyi dusunuyorum
|
O "soğuk" havada da sera (yani öyle olacağını varsayıyorum) yine epeyce sıcak olacaktır. 30+ C gibi. Ona göre planlamak lazım. Belki de açıkta yetiştirmek daha uygun olur diyeceğim ama öyle sıcak ve nemli yerlerde etrafta zararlı çok olur.
Kolay gelsin. |
25m2 lik bir alan yukseklik 3m yani 125m3 luk bir soguk hava deposu dusunuyorum pimaslarin boyu burada4m standart
burger duvarla 0C sogutucu kullanirsam iceriye cok katli sistem kurabilecegimi dusunuyorum 20cm araliklarla 25-30cm yukseklik olarak dusunursek 5mde 25 sira pimas dizilir her bir pimas 4m 20cm araliklarla 20 tane dikilebildigine gore her bir katta 25*20=500 30cm de bir kat koyarsak 10 kat yapar bir kat eksigi olur mecburen oda yaklasik olarak 500*9=4500 cilegi biraz isiklandirma ile birkac ay saklayabilirim soguklanma suresi doldugunda cikartip urun elde edebilirim bu konuyu daha once denemis oln varmi? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024