agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Hydroponic mi, aeroponic mi yoksa growbag mi? (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/38586.htm)

doğada 25-12-2015 15:08

Hydroponic mi, aeroponic mi yoksa growbag mi?
 
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba.

Uzun zamandır forumdan Kudret bey olsun, sayın Envor olsun herkesin paylaşımlarını okumaya takip etmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da marul denemem oldu. Fide olarak aldığım marulları perlit ortamına yerleştirerek kendi hazırladığım besin solüsyonunda büyütmeye çalıştım. Ancak Havaların soğuması ve az güneşlenmesinden kaynaklı büyüme çok yavaş oldu. Tabi fidelerden kayıplarda verdik maalesef. Şimdi ise İzmir'de ikamet eden arkadaşımla beraber girişimde bulunmayı planlıyoruz. İlk etapta en az 500m2 bir alanda başlamaya karar verdik. Ancak benim Ankara'da olmam gerek iklimden kaynaklı gerekse imkanların yetersiz olması Topraksız tarım yöntemlerinin hepsini tecrübe etmeme engel oluyor. 3-0 yenik başladığım bu mücadele de sizlerin değerli fikirlerini, düşüncelerini ve de tavsiyelerini alarak en azından durumu eşitlemeye çalışacağım.

Kurulacak sistem için 2 seçenek arasında gidip geliyoruz. Bunlar kısaca;

1- 110mm kirli su borusunun dirsek bağlantılarını fotoğraftaki gibi yaparak köklerin daima solüsyon içinde kalmasını sağlamak ve sık periyotlarla sisteme su vermek. Ayrıca Drenajın doğrudan ana tanka dönmesini sağlamak.(depo gömülecek)
Eklenti 590245

2- Kokopit+perlit karışımını growbag'e (yetiştirme torbası) doldurup bu torbayı da izmirde satılan drenaj kanallı oluklardan alıp onlara yerleştirmek. Tabi burada da drenaj tekrar ana tanka boşalacak.

Bana 1 seçenek daha cazip geliyor. Ama 3 yıllık tecrübesi olan bir arkadaşım sıkıntı yaşayacağım konusunda beni uyardı. Hastalık vs... 2. seçenekte ise damla sulama sistemi ile besin solüsyonunu bitkilere vereceğim ve bunun içinde pompa kullanacağımdan her bitkinin eşit şekilde beslenmesi konusunda sıkıntı çıkabileceğini düşünüyorum. Kendi bahçemde Damla sulama sistemi kurduğum için biliyorum her defasında her bir fideyi tek tek kontrol etmenin ne kadar zor olduğunu.Bi gün bakarsın çok damlıyor kısarsın ertesi gün bakmışsın hiç damlamıyor. Bi de tıkanmazlar mı deli olurdum.

Tecrübe ve bilgisini paylaşan tüm dostlara şimdiden teşekkür ederim.

Bu arada başlangıç için marul sonrasında ise çilek yetiştirmeyi hedefliyoruz.

tayfundogan 31-12-2015 17:33

topraksız tarımda bende çok yeniyim.o nedenle size yardımcı olamıyorum ama İzmirdeki arkadaşınızla konuşursanız büyükşehir belediyesinin verdiği topraksız tarım kursuna gidebilir.hem ücretsiz hem de çok detaylı bilgi veriliyormuş.bu sayede tecrübe eksikliğini minimuma indirebilir ve belediyenin kursiyerlere verdiği bedava danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.

sizler gibi ciddi anlamda hedefleri olanlar için iyi bir yatırım olur.

ounaldi 05-08-2019 20:43

Merhaba doğada,

Konuyu tekrar canlandırmış olacağım ancak, acaba projenizi gerçekleştirebildiniz mi? Benim de Ankara'da benzer planlarım var ancak iklim mevzuu aklımı karıştırıyor. Üstelik Ankara'da bir topraksız tarım serasıyla da karşılaşamadım. Dolayısıyla soru işaretlerim çok. Acaba sizin maceranız nasıl ilerledi? Umarım cevap verirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024