agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız taze soğan yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/35886.htm)

Murat Uysal 08-11-2014 21:29

Topraksız taze soğan yetiştiriciliği
 
Karabük de agaclar.net sitesi vasitasiyla tanistigimiz topraksiz tarima gonul veren arkadaslarla calismalar yapmaya karar verdik..

Kurmus oldugumuz serada oncelikle taze sogan yetistiriciligi yapmaya karar verdik. Hatalar ****** olacak. Ama onemli olan bir seyin olacagina dair inanc. Kis boyunca sogan ve maydanoz yetistirip daha sonra nft sistemle gotik profesyonel bir serada profesyonel uretime gecme en buyuk istegimiz.... Yaptigimiz calismalari zaman zaman burada paylasacagiz.? Saygilarimla. ..

Murat Uysal 08-11-2014 21:42

calismalar basladi...
 
5 Eklenti(ler)
12 kasimda perlit geldikten sonra calismalari yapmaya basladik ve 18 kasimda ilk dikimi yaptik...

ateşkaptan 08-11-2014 22:10

Öncelikle çalışmalarınızda başarı ve şans diliyorum. Yeşil soğan , maydanoz ve marul pazarda en çok aranan ve alınan yeşilliklerden. Tüm harcama ve emeklerinizin karşılığını almanız dileğimdir.

Bu emeklerini de ayrı bir sayfada sergilemeniz ile yaptığınız işin doğrusu ve hatalarıyla belgelemeniz, tüm arkadaşlara yol gösterici olacaktır.

Başarılar diler, sevgi ve selamlarımı sunarım.

Murat Uysal 08-11-2014 22:42

3 Eklenti(ler)
21 ekim tarihli calismalar...

Murat Uysal 08-11-2014 22:52

3 Eklenti(ler)
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....

soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....

ateşkaptan 09-11-2014 10:46

Sayın Uysal;

Kuru soğanların baş kısmını kesmenizin amacı nedir ?.

Murat_Erdogan27 09-11-2014 11:34

Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor

İsmail Kuzucu 09-11-2014 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1332240)
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....

soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....

Hayırlı olsun, başarılar dilerim. Pazar olduğu zaman güzel para kazandıran bir bitki. Özellikle gübreleme ve sulama dengeli yapılırsa hasat çok erken başlar.

Seranın üst kısmından aşırı damla geliyorsa mantar hastalıkları çok çabuk yayılacaktır. Her gün havalandırmayı ihmal etmeyin, ürünlerde sık ekildiği için maddi kayıplara sebep olabilir.

Bereketli ürünler dilerim..

Murat Uysal 09-11-2014 22:43

sayın ateşkaptan soğanın baş kısmını kesmemizin sebebi soğanların birbirine yakın zamanda hızlı çıkış yapacağına dair düşüncemiz. hem daha temiz oluyor. işçiligi epey artırdığına emin olun..

Murat Uysal 09-11-2014 22:45

Sayın Murat_Erdogan27 Besin eriyikleri bazı bileşiklerden üretiliyor. Topraksız tarımda bitkinin besin ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreli su ile sulama yapıyoruz..

Sayın Ateşkaptan ve Kudret Tezel hocamız gübre hazırlığı ile ilgili bir çok mevzuyu forum sayfalarında daha önceden paylaşmışlardı...

Organik bazlı yapmak isterseniz o husus hakkında çok bilgim olduğu söylenemez.. saygılar..

Murat Uysal 09-11-2014 22:48

Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu. Havalandırmayı yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sera içi sıcaklık gündüz 25 dereceyi geçtiği zaman mutlaka havalandırmalar açılıyor...

Murat Uysal 09-11-2014 22:50

Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..

Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.

Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...

Murat_Erdogan27 10-11-2014 13:58

Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi

ateşkaptan 10-11-2014 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1332447)
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..

Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.

Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...

Hem yeşil soğan hem de maydanoz için yabancı kaynaklar da dahil araştırdım. Ancak bir formüle rastlamadım.

Maydanoz için; Ph 5.0-6.0 aralığında, Ec ise 0.7- 1.3 aralığın da olabilmektedir.

Eğer forum da ki arkadaşlar bir formül verebilirse (Maydanoz ve Yeşil soğan için), gübre hesabını hemen yapabilirim. İngilizcesi iyi olan arkadaşlardan bekliyorum.

Marul için yaptığın karışımı, yukarıdaki ec ve ph oranlarını dikkate alarak verebilirsin.

Sayın Uysal, şu kafalarını kestiğiniz soğanların yaprak verdiği evredeki durumlarının fotoğrafını koyarsanız, bir fikir sahibi olabiliriz.

Kolay gelsin, bol hasatlar ve kazançlar dilerim.

kiziltan 10-11-2014 22:08

Merhaba

Daha once internette buldugum iki yazinin ilgili kisimlarini cabucak Turkce yazayim, ancak cok detayli degiller.

MAYDANOZ

Nitrojen 100-150 ppm
Fosfor 45-75 ppm
Potasyum 74-90 ppm
Magnezyum 20-30 ppm

PH 5.5 - 6.0
EC 1.0 m- 1.6 ( Sicaklik arttikca dusuk EC kullaniniz )

Bu degerlere gore formul cikartmak pek olasi gelmiyor bana. Ancak onemli bir not dusulmus diyor ki :

Kullandiginiz sistem geridonusumlu ( sirkulasyonlu ) sistem ise kesinlikle nitrojen seviyesine dikkat ediniz, maydanoz uretiminde nitrojen kullnimi cok oluyor ve cok ani dususler olabiliyor.

YESILLIKLER ( HERBS ) ( Feslegen, roka, maydanoz, tere, yesil sogan gibiler )
Genel anlamda tum taze yesillikler icin verilen bir tarif de soyle :

Burada agirliklar ounce ve pint olarak verilmis. Bunlarin karsiliklarini sonunda yazayim.

Pot. sulfat 0.5 ounce
Pot. nitrat 2 ounce
Kals. nitrat 3 ounce
Mag. sulfat 1.5 ounce
Karisim tamami 25 galon su icerisinde olacak.
Demir sulfat 0.5 pint
Borik asit 0.5 pint
Mag. Klorit 0.5 pint

Cinko sulfat 0.5 cay kasigi
Bakir sulfat 0.5 cay kasigi

Biraz kek tarifine benzemis ama yazilan bu.
Birimlerin cevrimi soyle :

1 ounce 28.35 gram
1 pint 550.61 ml ( mililitre ) kuru malzemeler icin, sivi icin farklidir.
1 galon 3.7854 litre

Cay kasigi icin kontrol ettim ,elbette deger yok ama cay kasigi, kahve kasigi degil
burada dikkat etmek lazim onlarin cay kasigi bizim kucuk kahve kasigidir, yani bebege mama yedirilen boyda kasik, ve tepeleme dolu degil.

Umarim bunlar faydali olur. Baska bilgi bulamadim.
Sn Ateskaptan kolay gelsin bakalim birseyler cikacak mi..

Bu arada nitrojen seviyesi nasil olculur bilmiyorum bilen varsa lutfen...

NFT sistem icin tohum koklendirilip sonra sisteme konsun denmis, aksi takdirde koklenme olmayabiliyormus.

Hava sicakligina gore maydanoz hasat baslangici 40-60 gun olabiliyormus ama hasat 6-7 ay suresince herhafta yapilabiliyormus. Hidroponik sistemde yassi yaprakli maydanoz ile daha fazla verim alinabiliyormus.
Saglicakla kaliniz

Murat Uysal 10-11-2014 22:40

1 Eklenti(ler)
Dikim yaptigimiz soganlarin buyuklugu resimlerde goruldugu gibi....
20 gram ile 40 gram arasinda. Amasyanin kara sogani. Bursa Karacabey sogan pazarina kadar gittim. Ancak aradigim yalova 12 soganini bulamadim. Hem piyasada sogan cok pahali hem de az. Aldigimiz sogani kilosunu 42 kurustan aldik.

Murat Uysal 10-11-2014 22:47

1 Eklenti(ler)
Ilk dikimden sonra ilk cikanlar. Bu soganlarin kafasini kesmemistik. Bu sebeple kimisi cok aceleci oldu. Cikis da cok homojen olmadi...

MeyveliTepe 11-11-2014 00:56

Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.

MINERAL CF 10 CF 12 CF18
NITROGEN 33-100 40-120 60-180
PHOSPHOROUS 8-25 10-30 15-45
POTASSIUM 50-150 60-180 90-270
SULPHUR 13-40 16-48 24-72
CALCIUM 33-118 40-142 60-210
MAGNESIUM 8-25 10-30 15-45

Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir.

Murat Uysal 11-11-2014 15:08

1 Eklenti(ler)
29 ekim tarihli kafasi kesilmemis soganlarin ilk resmi...

ilk gubrelemeyi bu tarihte yaptik. Hazirladigimiz solusyon marul gubresi. 990 litre suya 5 litre A ve 5 litre B katiyoruz...

Suyun ec degeri 0,74. Gubre katinca ec degeri 1,15 cikmakta. Gubremizde biraz potasyum noksan. Potasyum sulfat gubresi eksik. Haftada iki sulama. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz...

Murat Uysal 11-11-2014 15:34

1 Eklenti(ler)
1 kasim tarihlii sebzeler. Sulama ve gubreleme ayni dozda..

alt kisimdakiler kafasi kesilmis olanlar...

Murat Uysal 11-11-2014 15:39

1 Eklenti(ler)
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..

sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.

kursun 11-11-2014 17:47

Sayın Uysal, başarılar diliyorum.
Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... diyorsun, burayı biraz açar mısın?
Soğanlar çok sıkı, eriyik üzerlerine gelmiyor mu?

Murat Uysal 11-11-2014 17:58

evet geliyor.Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

ateşkaptan 11-11-2014 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1332705)
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.

MINERAL CF 10 CF 12 CF18
NITROGEN 33-100 40-120 60-180
PHOSPHOROUS 8-25 10-30 15-45
POTASSIUM 50-150 60-180 90-270
SULPHUR 13-40 16-48 24-72
CALCIUM 33-118 40-142 60-210
MAGNESIUM 8-25 10-30 15-45

Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir.

Sayın MeyveliTepe;

Elementler için de minimum ve maksimum değerler verilmiş. Alt ve üst değerlere göre, hangisini baz almak gerekir, bilemedim.

Ben de CF 12 yani ec 1.2 deki element değerlerinin üst sınırını dikkate alarak gübre hesabı yapmayı düşünüyorum. En kısa zaman da buraya yazarım.

Araştırmanız ve yardımınız için teşekkür ederim.

kiziltan 11-11-2014 20:48

Sn Meyvelitepe`nin bulduklari besin degerlerini okudum.

Tohum dikimi yapiyorlar ve ilk yaprak gorunusu 20 gun kadar suruyor ki sadece su veriyorlar.

Sonrasinda seyreltme yapip delik aralarini aciyorlar ( sistem NFT) ve besin olarak CF 10 ila 18 kullaniliyor. Hava isindikca EC dusuk olacak sekilde kullaniliyor.

Hasat baslangici yaklasik 60 gun denmis.

Sn. Ateskaptan, CF 10, 12 ve 18 hepsi var sistemde, ortam sicakligina gore birisini kullaniyorlar. Tohumdan ilk yapraklara kadar sadece su vermislerdi sonrasinda bunlardan birisini seciyorlar.

Onceki mesajda amatorce verilmis agirliklari yazmistim, bunlara gore hesap yapilsa belki be uc formule yakin cikabilir mi ?
Saglicakla kaliniz.

ateşkaptan 11-11-2014 23:10

Sayın Kızıltan;

Araştırmalarınız için size de teşekkür ederim.Rahat bir zamanım da o formülün de gübre hesabını yapmayı düşünüyorum. Zira biraz karışık.

Formülleri sayfamda yazdım, bütünlük sağlaması için.

Maydanoz 14 -24 derecede iyi sonuç veren, 30 derece üzerinde çiçeklenme eğilimi gösteren bir bitki. Hava sıcaklığına uygun olarak, CF 10, CF 12 ve CF 18 için formüle ettim.

Önümüzdeki sezon, tabi kısmet olursa bende denemek istiyorum.

Sağlıkla kalın.

acropora 12-11-2014 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat_Erdogan27 (Mesaj 1332576)
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi

Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.

ateşkaptan 12-11-2014 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acropora (Mesaj 1333024)
Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.

Bu tür endişeler için açılmış bulunan forum sayfaları mevcut olup, bu hususların ilgili yerlerde paylaşılmasını , bu sayfanın kendi konusunun sekteye uğramaması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7427.htm

Murat Uysal 18-11-2014 12:06

4 Eklenti(ler)
15 kasim tarihli resimler... hasata basliyoruz. Maydanoz dikimi basladi...

kiziltan 18-11-2014 22:06

Sn Uysal

Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar.
Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir.

Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ?
Saglicakla kaliniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024