Topraksız taze soğan yetiştiriciliği
Karabük de agaclar.net sitesi vasitasiyla tanistigimiz topraksiz tarima gonul veren arkadaslarla calismalar yapmaya karar verdik..
Kurmus oldugumuz serada oncelikle taze sogan yetistiriciligi yapmaya karar verdik. Hatalar ****** olacak. Ama onemli olan bir seyin olacagina dair inanc. Kis boyunca sogan ve maydanoz yetistirip daha sonra nft sistemle gotik profesyonel bir serada profesyonel uretime gecme en buyuk istegimiz.... Yaptigimiz calismalari zaman zaman burada paylasacagiz.? Saygilarimla. .. |
calismalar basladi...
5 Eklenti(ler)
12 kasimda perlit geldikten sonra calismalari yapmaya basladik ve 18 kasimda ilk dikimi yaptik...
|
Öncelikle çalışmalarınızda başarı ve şans diliyorum. Yeşil soğan , maydanoz ve marul pazarda en çok aranan ve alınan yeşilliklerden. Tüm harcama ve emeklerinizin karşılığını almanız dileğimdir.
Bu emeklerini de ayrı bir sayfada sergilemeniz ile yaptığınız işin doğrusu ve hatalarıyla belgelemeniz, tüm arkadaşlara yol gösterici olacaktır. Başarılar diler, sevgi ve selamlarımı sunarım. |
3 Eklenti(ler)
21 ekim tarihli calismalar...
|
3 Eklenti(ler)
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....
soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi.... |
Sayın Uysal;
Kuru soğanların baş kısmını kesmenizin amacı nedir ?. |
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor
|
Alıntı:
Seranın üst kısmından aşırı damla geliyorsa mantar hastalıkları çok çabuk yayılacaktır. Her gün havalandırmayı ihmal etmeyin, ürünlerde sık ekildiği için maddi kayıplara sebep olabilir. Bereketli ürünler dilerim.. |
sayın ateşkaptan soğanın baş kısmını kesmemizin sebebi soğanların birbirine yakın zamanda hızlı çıkış yapacağına dair düşüncemiz. hem daha temiz oluyor. işçiligi epey artırdığına emin olun..
|
Sayın Murat_Erdogan27 Besin eriyikleri bazı bileşiklerden üretiliyor. Topraksız tarımda bitkinin besin ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreli su ile sulama yapıyoruz..
Sayın Ateşkaptan ve Kudret Tezel hocamız gübre hazırlığı ile ilgili bir çok mevzuyu forum sayfalarında daha önceden paylaşmışlardı... Organik bazlı yapmak isterseniz o husus hakkında çok bilgim olduğu söylenemez.. saygılar.. |
Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu. Havalandırmayı yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sera içi sıcaklık gündüz 25 dereceyi geçtiği zaman mutlaka havalandırmalar açılıyor...
|
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..
Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum. Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz... |
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi
|
Alıntı:
Maydanoz için; Ph 5.0-6.0 aralığında, Ec ise 0.7- 1.3 aralığın da olabilmektedir. Eğer forum da ki arkadaşlar bir formül verebilirse (Maydanoz ve Yeşil soğan için), gübre hesabını hemen yapabilirim. İngilizcesi iyi olan arkadaşlardan bekliyorum. Marul için yaptığın karışımı, yukarıdaki ec ve ph oranlarını dikkate alarak verebilirsin. Sayın Uysal, şu kafalarını kestiğiniz soğanların yaprak verdiği evredeki durumlarının fotoğrafını koyarsanız, bir fikir sahibi olabiliriz. Kolay gelsin, bol hasatlar ve kazançlar dilerim. |
Merhaba
Daha once internette buldugum iki yazinin ilgili kisimlarini cabucak Turkce yazayim, ancak cok detayli degiller. MAYDANOZ Nitrojen 100-150 ppm Fosfor 45-75 ppm Potasyum 74-90 ppm Magnezyum 20-30 ppm PH 5.5 - 6.0 EC 1.0 m- 1.6 ( Sicaklik arttikca dusuk EC kullaniniz ) Bu degerlere gore formul cikartmak pek olasi gelmiyor bana. Ancak onemli bir not dusulmus diyor ki : Kullandiginiz sistem geridonusumlu ( sirkulasyonlu ) sistem ise kesinlikle nitrojen seviyesine dikkat ediniz, maydanoz uretiminde nitrojen kullnimi cok oluyor ve cok ani dususler olabiliyor. YESILLIKLER ( HERBS ) ( Feslegen, roka, maydanoz, tere, yesil sogan gibiler ) Genel anlamda tum taze yesillikler icin verilen bir tarif de soyle : Burada agirliklar ounce ve pint olarak verilmis. Bunlarin karsiliklarini sonunda yazayim. Pot. sulfat 0.5 ounce Pot. nitrat 2 ounce Kals. nitrat 3 ounce Mag. sulfat 1.5 ounce Karisim tamami 25 galon su icerisinde olacak. Demir sulfat 0.5 pint Borik asit 0.5 pint Mag. Klorit 0.5 pint Cinko sulfat 0.5 cay kasigi Bakir sulfat 0.5 cay kasigi Biraz kek tarifine benzemis ama yazilan bu. Birimlerin cevrimi soyle : 1 ounce 28.35 gram 1 pint 550.61 ml ( mililitre ) kuru malzemeler icin, sivi icin farklidir. 1 galon 3.7854 litre Cay kasigi icin kontrol ettim ,elbette deger yok ama cay kasigi, kahve kasigi degil burada dikkat etmek lazim onlarin cay kasigi bizim kucuk kahve kasigidir, yani bebege mama yedirilen boyda kasik, ve tepeleme dolu degil. Umarim bunlar faydali olur. Baska bilgi bulamadim. Sn Ateskaptan kolay gelsin bakalim birseyler cikacak mi.. Bu arada nitrojen seviyesi nasil olculur bilmiyorum bilen varsa lutfen... NFT sistem icin tohum koklendirilip sonra sisteme konsun denmis, aksi takdirde koklenme olmayabiliyormus. Hava sicakligina gore maydanoz hasat baslangici 40-60 gun olabiliyormus ama hasat 6-7 ay suresince herhafta yapilabiliyormus. Hidroponik sistemde yassi yaprakli maydanoz ile daha fazla verim alinabiliyormus. Saglicakla kaliniz |
1 Eklenti(ler)
Dikim yaptigimiz soganlarin buyuklugu resimlerde goruldugu gibi....
20 gram ile 40 gram arasinda. Amasyanin kara sogani. Bursa Karacabey sogan pazarina kadar gittim. Ancak aradigim yalova 12 soganini bulamadim. Hem piyasada sogan cok pahali hem de az. Aldigimiz sogani kilosunu 42 kurustan aldik. |
1 Eklenti(ler)
Ilk dikimden sonra ilk cikanlar. Bu soganlarin kafasini kesmemistik. Bu sebeple kimisi cok aceleci oldu. Cikis da cok homojen olmadi...
|
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.
Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir. |
1 Eklenti(ler)
29 ekim tarihli kafasi kesilmemis soganlarin ilk resmi...
ilk gubrelemeyi bu tarihte yaptik. Hazirladigimiz solusyon marul gubresi. 990 litre suya 5 litre A ve 5 litre B katiyoruz... Suyun ec degeri 0,74. Gubre katinca ec degeri 1,15 cikmakta. Gubremizde biraz potasyum noksan. Potasyum sulfat gubresi eksik. Haftada iki sulama. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... |
1 Eklenti(ler)
1 kasim tarihlii sebzeler. Sulama ve gubreleme ayni dozda..
alt kisimdakiler kafasi kesilmis olanlar... |
1 Eklenti(ler)
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..
sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar. |
Sayın Uysal, başarılar diliyorum.
Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... diyorsun, burayı biraz açar mısın? Soğanlar çok sıkı, eriyik üzerlerine gelmiyor mu? |
evet geliyor.Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.
|
Alıntı:
Elementler için de minimum ve maksimum değerler verilmiş. Alt ve üst değerlere göre, hangisini baz almak gerekir, bilemedim. Ben de CF 12 yani ec 1.2 deki element değerlerinin üst sınırını dikkate alarak gübre hesabı yapmayı düşünüyorum. En kısa zaman da buraya yazarım. Araştırmanız ve yardımınız için teşekkür ederim. |
Sn Meyvelitepe`nin bulduklari besin degerlerini okudum.
Tohum dikimi yapiyorlar ve ilk yaprak gorunusu 20 gun kadar suruyor ki sadece su veriyorlar. Sonrasinda seyreltme yapip delik aralarini aciyorlar ( sistem NFT) ve besin olarak CF 10 ila 18 kullaniliyor. Hava isindikca EC dusuk olacak sekilde kullaniliyor. Hasat baslangici yaklasik 60 gun denmis. Sn. Ateskaptan, CF 10, 12 ve 18 hepsi var sistemde, ortam sicakligina gore birisini kullaniyorlar. Tohumdan ilk yapraklara kadar sadece su vermislerdi sonrasinda bunlardan birisini seciyorlar. Onceki mesajda amatorce verilmis agirliklari yazmistim, bunlara gore hesap yapilsa belki be uc formule yakin cikabilir mi ? Saglicakla kaliniz. |
Sayın Kızıltan;
Araştırmalarınız için size de teşekkür ederim.Rahat bir zamanım da o formülün de gübre hesabını yapmayı düşünüyorum. Zira biraz karışık. Formülleri sayfamda yazdım, bütünlük sağlaması için. Maydanoz 14 -24 derecede iyi sonuç veren, 30 derece üzerinde çiçeklenme eğilimi gösteren bir bitki. Hava sıcaklığına uygun olarak, CF 10, CF 12 ve CF 18 için formüle ettim. Önümüzdeki sezon, tabi kısmet olursa bende denemek istiyorum. Sağlıkla kalın. |
Alıntı:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar. Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır. Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır. Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm. Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7427.htm |
4 Eklenti(ler)
15 kasim tarihli resimler... hasata basliyoruz. Maydanoz dikimi basladi...
|
Sn Uysal
Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar. Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir. Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ? Saglicakla kaliniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024