agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Emers Ortamda Akvaryum Bitkisi (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33971.htm)

mavivesiyah 07-03-2014 15:14

Emers Ortamda Akvaryum Bitkisi
 
Merhaba !

Deneyimli ve deneyimsiz tüm bitki dostlarının buluştuğu ağaçlar .nete sevgiler selamlar. Deneyimli ve deneyimsizin hitabımın oldukça deneyimsiz kısmında olarak ! size aklımdaki konuları danışmak ve bilginize başvurmak istiyorum.

Yardımlarnız ve nezaketiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bir, birbuçuk yıl önce bitki akvaryumu yapmak için güzel ülkemin ücra köşesi Artvin`in Yusufeli İlçesinde cam, silikon getirerek bir akvaryum yaptırdım (yaptırma sürem tam iki yıl sürdü ! zira bu kalınlıkta cam getirtmek için bekledik ve ancak bu sürede gelebildi.)

Canlı bitki için birçok şeyde olduğu gibi internetten alışverişi seçtik. Amatörden aldığım bitkilerden salyangoz geldi. Şuan akvaryumumda iki farklı cins asalak salyangozum var :) Birde saç yosunu geldi. Yosun bitkilerden hızlı büyüyor :) Ticari sitelerdeki bitkiler ise adaptasyon sürecinde erimekte. Onlarda şuan erimekteler. (gerçi bazıları gelişme evresine geçmedi değil ! )

Bir siteden amatör ilanları karıştırırken bitki tohumu olduğunu duydum. Bunu almam lazım diyerek direk yurtdışı alışveriş sitesinden sipariş verdim. Bazen içimdeki alışveriş canavarını durduramıyorum. Bide bayan olsaydım kendimi düşünemiyorum bile :)

Topraksız tarımda neden bunları anlatıyor diyeceksiniz. ****** bitki tohumlarını aldık çimlendirmek için ne ekipman nede bilgi var. Başladık siteleri okumaya. Sitelerde sanki tapınak şovalyelerinin gizemi gibi belli bir noktadan sonra bilgi yok. Herkez sus pus ! Babacan tavırlı amcalar emers demiş, topraksız tarım yöntemleri demiş. Onun ötesinde ticari sır demiş. Demişte demiş. Paylaşımın kutsallığı kağıt bankonotun sıcaklığıa terkedilmiş. Üstelik herkezin gidip hemen sera kuracağı mı düşünüyor. Demek ki bu işler bu kadar karlı !!!!

Araştırmalarımda nem, ısının, havalandırmanın ve sirkülasyonun önemli olduğunu öğrendim.

Su dışında akvaryum bitkisi üretmek için ; bir sistem kurmak istiyorum.

8 Net cup AERO POT, Aeroponic Portable Heated Propagator, BIG METAL MISTER! with cycle timer . Free shipping-in Nursery Pots from Home & Garden on Aliexpress.com

Linkteki ürün aerponic sistem için tasarlanmış. Nem ve ısıda (pencere önüne koyacağım için evin ısısında olacak. (Gerçi gerekirse elimde termostatlı ısıtıcı var suyuda ısıtırım. ) Diğer kullanabileceğim mevcut malzemelerim: zamanlayıcı, güçlü hava motoru, küçük hacimli kaplar için iç filitre .


Sormak istediklerim:


1) Okumam gereken kaynaklar.
2) Kullanacağım sıvı gübreler.
3) Kullanmam gereken metot. 2 saatte 30 dakika sis makinesinin çalıştırılması tavsiye edilmiş.
4) Suyun ph, gh ölçümü
5) Kapalı kabın havalandırması vs vs vs
6) Bu ürünü türkiyede nereden bulabilirim.
7) Sis makinesini aldım. Diğer ürünleri hangi parçaları kullanarak evde yapabilirim.
8) Nem ve suyun sertliğini ölçmek için cihaz almam gerekir mi ? Önerilecek su değişimi ve gübreleme zamanları ....
9) Çimlendirme ve bitki büyütme için hangi meteryallari kullanmak (taban malzemesi) gerek.
10 ) Bitki flörasanları ve armatürüm var. Camın önündeki ışık yeterli midir ? Yoksa artı ışıklandırma yapmalı mıyım ?

Şimdilik durayım, zira konuya aç ve meraklı olduğum için çok bilmediğim ve sorum var. Sizi tüm sorular ile sıkmayım. Bu işte o kadar mutluyum ki ! Öğrenmek ve uygulamak istediğim topraksız tarımı diğer bir hobim olan akvaryum bitkileri ile birleştireceğim.

Görüşmek üzere !!! Saygılar.

caturanga 08-03-2014 00:25

Sn.mavivesiyah emers ortamda yetiştireceğiniz bitkileri akvaryuma koyduğunuzda erime problemi yaşayabilirsiniz.hastalıklardan,alglerden ve salyangozlardan dan ari bitki üretiminin tek metodu doku kültürüdür.

ALTERNANTHERA ROSAFOLİA 550ML İN VİTRO KAP GittiGidiyor'da 50598698 şu anda satışımız yok ama 14 çeşit akvaryum bitkisini doku kültürü ile üretebiliyoruz...

mavivesiyah 08-03-2014 06:39

Mesajınız için teşekkür ederim. Örnek teşkil etmiş fakat cevap niteliğinde olmamış. Yardımlarınızı bekliyor olacağım.
Örnekteki bitki gerçekten güzel ve bir birikimin göstergesi olduğu aşikar. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Sitedeki mesajlarınızı inceleme fırsatı buldum. Web sitenizi yeniden yayına alsanız ! Hem tanımak hemde daha çok örnek görme fırsatımız olurdu. Tropica nın yaptıklarını ülkemizde yapan bir arşadaşımız var diye övünürdük.

mavivesiyah 08-03-2014 22:29

Bu sitedeki tüm mesajları okuyorum. Hoşuma giden ve çıkardığım sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Acemi ve yeni öğrenmeye başlayan biri olarak acaba yanlışım mı var demeden sorularımı ve anladıklarımı sizlerle paylaşabiliyorum. Buna cahil cesareti de diyebilirsiniz. Fakat affınıza da sığınarak yaptığım bu acemilikler ! benim gibi konuya başlayanlara yol gösterebilir. Zira uzmanlar için önemsiz olabilecek bir ayrıntı acemileri sınıfta bırakabilir. İlerde de başarabilirsem bak bu adam bu durumda iken bu işi başarmış diyerek benim gibi hevesli ama acemilere örnek teşkil eder.

Durgun su sistemi ile başlayacağım. Benim denememde nemde olduğu için kapalı bir kap olacak.

Ekipman için ya yukarıda gösterdiğim ilandaki ürünü sipariş edeceğim **** evde kendim yapacağım. Bu ürünün avantajı pratikliği * Kapalı seçmem çimlendirme aşamasında da kullanmak isteğim ve nem oranının belli oranda kalması.


Tohumun çimlenme aşamasında farklı bir yöntem gerekebilir ? Bunları okuyarak araştıracağım.

Akvaryum balıklarında yeni doğmuş bir yavru ile yetişkin ve yaşlı balıkların farklı diyetleri vardır. Bitkide de benzer bir şey sanırım. Sayın Öztürk Kerim in un aşağıdaki aktarımını hemen not kitabıma geçiriyorum. Böyle benim için güzel notlar bulursam yine ekleyeceğim.

"İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum."

Sayın Envor

"Şimdi sıra kavanozumuzun içindeki suyun ve domatesin kökünün kesinlikle ışıkla temas etmesini engellemeliyiz,yoksa suyumuzda yosunlanmanın önüne geçemeyiz."

Sayın Kudret Tezel in
"Örneğin : 1,4 gr kimyasal malzemeyi 1 litre saf suda eritince EC değeri 2,0 mS/cm oluyor ise ayni tuzu musluk suyunda eritirsek ve kullandığımız suyun EC değeri 0,6 ise besin eriyiğimizin EC değeri 2,6 mS/cm olacaktır.EC değerini düşürmek için yani musluk suyu kullanarak ayni EC değerini( 2,0 mS/cm) yakalaya bilmek için ya 0,980 gr tuzu 1,0 litre suda eritmemiz lazım, **** 1,4 gr tuzu 1,428 litre suda eritmemiz lazım. Besin eriyiği tuzları karışık halde oldukları için birinci yol tercih edilmez ,su miktarı artırılarak tuzluluk düşürülür."

mavivesiyah 08-03-2014 23:30

micro seram - YouTube

Yapmak istediğim çalışmanın bir benzerini buldum.

caturanga 08-03-2014 23:35

https://lh4.googleusercontent.com/-L...2%2520copy.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-V...8%2520copy.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-b...2/IMG_9084.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-Q...6/IMG_9088.jpg

Muda 08-03-2014 23:36

Sayın mavivesiyah; Bir kısım bitkilere istedikleri ortamı sağlayamadığımız için çoğu bitki bir süre sonra ölebiliyor. En dayanıklı ve kolay çoğalabilen bitkiler olarak ben saz ve kripto denilen bitkiyi biliyorum. Bendeki bitkiler üzerinde de nereden geldi ise bir tür salyangoz var. Zaman içinde çoğalıyorlar. Kripto bulabilirseniz son derece dayanıklı ve yerini sevdiği zaman kolay çoğalabilen bir bitki.

caturanga 08-03-2014 23:44

anubias
http://www.agaclar.net/forum/attachm...003-small-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...006-small-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...005-small-.jpg

mavivesiyah 08-03-2014 23:57

Bu örnekte de adamlar bu işi (oranın iklimi buna uygun ****** ) tarlada balkonda yapmışlar.... Biz burada neden yapamayalım.
Aquatic Plant Emersed Thread

mavivesiyah 09-03-2014 00:01

Sayın caturanga anubiaslar ile ilgili çalışmalarınızı sabah siteden baktım. Hatta bunla ilgili ODTÜ de de benzer bir çalışma yapılmış. Hayran kaldım. Ama sizin yaptığınız çalışmalar ve kültür üretimi benim bilgi birikimim amatör araştırmamın çok üstümde.

Bu arada yarın imkanım olursa akvaryumumun fotoğraflarını ekleyeyim.

mavivesiyah 09-03-2014 00:18

Ülkemizde bir bitki serası (bu ****** profösyonel) ...
20130420_175210 - YouTube

mavivesiyah 11-03-2014 10:38

Siteden derlediklerime devam.

Sayın Envor

Bence ilk amatörce yapılacak yetiştiricilik durgun su kültürü,nedeni hem ekonomik(hava pom.7-10 ytl,cam kavonuz 1-2 ytl,siyah poşet bedava)hem bakımı kolay.
Yeteri kadar yerim var diyorsanız akan su kültürü(akvaryum su pom.35-50 ytl,pvc boru takımı 30-50 ytl arasında,büyükçe bir su tankı 20-40 ytl)yapabilirsiniz.
Katı ortam kültürü deneyecekseniz kokopit ve perlit'i tavsiye ederim,fakat bu ortamı deneyecek arkadaşların dikkat etmesi gereken en önemli şey ortamın iyice drenaje olması.
Tabiiki amatörce besin eriyiği hazırlamak başlı başına bir dert,gerekli gübreyi bulmak zor(açık olarak satılıyormu bilmiyorum,poşetler 25-50 kg'lık)hadi buldunuz gramla,mililitreyle uğraşmak zor


Sayın Tezel

sistemi kuracak olsam pomza+torf u,veya pomza +cocopiat ı(Hindistan cevizi kabuğu) Tercih ederim. Hatta sadece pomza derimde, fakat çok sıkı kontrol ister en küçük hata, ihmal,veya aksilikte hüsran olabilir.Bu işin teorisi şu bence;suyun direnajı cok kolay olacak ve agregatınızın su tutma özelliği iyi olacak.
Sebebi açık alanda (balkonda bahçede yani sera ortamı dışında )bitkilerin su kaybı daha fazla olduğu için, sizin ;örneğin iki saatte bir sulamanız bitkinizi büyütecek ama her hangi bir aksilikten dolayı birgün su veremesseniz agregatınızın su tutumu iyi olduğundan bitkiniz ölmeyecek ancak büyümesi yavaşlayacak.Onun için diyorumki ; yeni başlayacak arkadaşlar. kum+torf u cercih etsinler zaten bir süre sonra olaylar kendilerini bilgilendirecek.

mavivesiyah 11-03-2014 17:03

Kötü haber ... satıcı dolandırıcı çıktığı için aliexpress alışverişi dondurdu. tohumlar gelmeyecek ... bahsız bedevi misali.

mcaqua 17-09-2014 10:09

Merhaba,

Doku kültürü metodu ile akvaryum bitkileri üretimi yapan ve/veya yapabilecek, aylık olarak düzenli adetlerde üretimin devamını sağlayabilecek, konu hakkında tecrübeli firma/üretici/tedarikçi aramaktayım. Bu konuda yardımcı olabilecek üyelerimize şimdiden teşekkür ederim.

ZİYABATUHAN 02-10-2016 03:21

Cümleten selamun aleykum arkadaslar...sıteyı takıp edıyordum ancak bugun uye oldum..akvaryumla ılgılı paylasımları okudum...gordumkı bu sıtede ısın ehlı cok kısı var ve bır acemı olarak ozellıkle sayın tezelin ısmı cok gecıyorkendısınden ve dıger bılgı sahıbı arkadaslara sorum....
1...elımde anubıas tohumu var ne yaptıysam cıkaramadım((tabı torf ıcınde normal bıtkı seklınde yaptım))
bu tohumları nasıl cıkartırım nasıl bır sıstem kurabılırım gubre vıtamın vs. Ne gerekıyorsa a'dan z'ye bana anlatıp tarıf edecek bır arkadas varmı...
ılgınıze sımdıden tesekkur ederım...ıyı hobıler

idris şenol 02-10-2016 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ZİYABATUHAN (Mesaj 1480954)
Cümleten selamun aleykum arkadaslar...sıteyı takıp edıyordum ancak bugun uye oldum..akvaryumla ılgılı paylasımları okudum...gordumkı bu sıtede ısın ehlı cok kısı var ve bır acemı olarak ozellıkle sayın tezelin ısmı cok gecıyorkendısınden ve dıger bılgı sahıbı arkadaslara sorum....
1...elımde anubıas tohumu var ne yaptıysam cıkaramadım((tabı torf ıcınde normal bıtkı seklınde yaptım))
bu tohumları nasıl cıkartırım nasıl bır sıstem kurabılırım gubre vıtamın vs. Ne gerekıyorsa a'dan z'ye bana anlatıp tarıf edecek bır arkadas varmı...
ılgınıze sımdıden tesekkur ederım...ıyı hobıler

hocam daha tohumdan çıkmamışsa ne yapabilir
bizim işimiz tohum sonrası canlandırma
tohum eski tarihli olmasın:confused:

bilocannnn 09-03-2017 19:43

Arkadaşlar aquainturkey firmasının yetkilisiyim 6 senedir akvaryum bitkisi üretiyorum nasıl yardımcı olabilirim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024