agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız Kdz Ereğli Osmanlı Çileği (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32873.htm)

bayjustin 04-12-2013 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1226683)
Kusura bakma bayjustin, başlığını kirletmemişizdir inşallah .:(

Olur mu öyle şey benimde bu konu hakkında şüphelerim vardı ama sonucta yapmam gerekiyordu suan için bi sorun gözükmüyor pencerinin kenarına soba borularının sonundaki yuvarlak halkayı monte ettim boru ona temas ediyor sona gelene kadarda ısı düstügü için pek bi sorun yok ancak sobadan cıkan ilk dirsek ve borular cok ısınabiliyor onların üstüne alcıpan koymayı planlıyorum suanda ufak bitane var yarın daha buyugunu ayarlıcam birde soba teneke oldugu için kısa süreli bi soba kömür yakarsam delinir o yuzden daha saglam bi soba ayarladım bi kac gün içinde oda degişcek aksam 18.00 gibi yaktım hava 1 dereceydi içeriyi 14 dereceye kadar ısıttım ve 00.10 gibi tekrar seradaydım soba sönmüştü derece 0 dı tekrar yaktım en son cıkarken 8 dereceydi dışarsıda -1 şuanda ne yapcam bende bilmiyorum tam çiçekler acmaya başlamıştı umarım emeklerim heba olmaz Allaha emanet ettim geldim :(

İsmail Karagülle 05-12-2013 00:03

Keşke Bir çözüm yolu bilsek de söylesek ,

Bu sobaların biraz daha büyüğü var. Fanlı .

Eskiden Boluda Tavuk kümeslerinde kullanılırdı .

Hem içeride oldukça homojen bir ısı dağılımı sağlardı .

Hem de içi oldukça büyük olduğu için akşamdan doldurunca , hava ayarını da doğru yapınca sabaha kadar yanardı . ( hani uyuyan soba denilen sobalardaki alttaki hava ayar klepesi gibi )

Zannederim piyasada hala varmış. Kömür de yakabildiği için uzun süre yanıyor.

smnvrl 05-12-2013 00:11

Sn bayjustin,

İnşallah güzelim çileklerinize zarar gelmez.

* Aklıma bir şey takıldı, ortam çok hızlı bir şekilde ısınıp soğumuş. bitkinin strese girmesine sebep olur mu ?

*Isı 14 dereceye kadar çıkmasa da ortalama 7-8 derece civarında seyretmesi bitkilerin gelişimini nasıl etkiler ?

Bunu sormamın sebebi dışarısı ile seranın içerisindeki sıcaklık farkı ne kadar fazla ise içeriden dışarıya enerji kaçması o kadar fazla olacaktır. Düşük sıcaklık daha az enerji harcamanızı sağlar

Keşke Sobanın yanmasını otomatik kontrol edebilsek ve hep 7-8 gibi tutabilsek ne güzel olur :)

Saygılarımla.

bayjustin 05-12-2013 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1226744)
Keşke Bir çözüm yolu bilsek de söylesek ,

Bu sobaların biraz daha büyüğü var. Fanlı .

Eskiden Boluda Tavuk kümeslerinde kullanılırdı .

Hem içeride oldukça homojen bir ısı dağılımı sağlardı .

Hem de içi oldukça büyük olduğu için akşamdan doldurunca , hava ayarını da doğru yapınca sabaha kadar yanardı . ( hani uyuyan soba denilen sobalardaki alttaki hava ayar klepesi gibi )

Zannederim piyasada hala varmış. Kömür de yakabildiği için uzun süre yanıyor.




Biliyorum boludan bi abim almıştı bilardo salonunu ısıtmak için hem cok büyük hemde fan uflemeli ama pahalı bi sobaydı şimdi benim ayarladıgım sobada uyuyan soba dedikleri kömürle kullanılan bi soba o yuzden beni kurtaracak diye düşünüyorum tabi denemeden göremeycez fan işine gelirsek içerde vantilatör var dereceli yaptık onu muşuruda sobanın üzerinde soba yanınca oda calışıyo ısıyı dagıtıyo

bayjustin 05-12-2013 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1226749)
Sn bayjustin,

İnşallah güzelim çileklerinize zarar gelmez.

* Aklıma bir şey takıldı, ortam çok hızlı bir şekilde ısınıp soğumuş. bitkinin strese girmesine sebep olur mu ?

*Isı 14 dereceye kadar çıkmasa da ortalama 7-8 derece civarında seyretmesi bitkilerin gelişimini nasıl etkiler ?

Bunu sormamın sebebi dışarısı ile seranın içerisindeki sıcaklık farkı ne kadar fazla ise içeriden dışarıya enerji kaçması o kadar fazla olacaktır. Düşük sıcaklık daha az enerji harcamanızı sağlar

Keşke Sobanın yanmasını otomatik kontrol edebilsek ve hep 7-8 gibi tutabilsek ne güzel olur :)

Saygılarımla.

Aslında bazı sorularınızın cevaplarını bende merak ediyorum sanırım benden daha tecrübeli olanlar bu sorulara cevap yazarsa ögrenmiş oluruz yapmak istedigime gelirsekte 14 dereceye cıkarmak degil amacım sizinde dediginiz gibi 6 gibi 7 gibi derecelerde beni tatmin ediyor sabit olsun 6 olsun -1 **** -2 olmasından iyidir ben bitkinin meyve bölümünü yakmaktan korkuyorum

bayjustin 05-12-2013 00:34

Ama şu kadarını söyleyebilirim sıcaklık olarak 10 derecenin altında kalınca besin tüketimi düşüyor ancak sıcaklık 15 derece gibi seviyelere gelince hani beslediginiz bi hayvana yemek vermeyi unutursunuz ya bilmiyorum yaşayan oldumu hayvan deliye dönmüş gibi tabaktaki yemeyi yer aynen öyle bi durum oluyor 3 gündür gündüzleri sıcaklık en iyi 10 derece falandı sera bekcisini takip ediyorum besinde cok kücük azalmalar vardı normal su tankı da ise seviye oynamamış denecek kadar azdı ancak bugun sabah güneşli ve öglen sıcak bi hava vardı aksam üstü seraya gittigimde dış tankta su bitmek üzere sera bekcisindeki besin ise sona yaklaşmıştı bunu yaşadım

İsmail Karagülle 05-12-2013 01:22

Bitki düşük ısılarda gelişmesini yavaşlatıyor.
Belli bir ısıya gelince gelişme artıyor.

Burada önemli olan bir şey daha var. Bu aşırı oynamalar bitkiyi srtrese sokuyor.

kÖKLERİN ZARAR GÖRMESİ çok önemli bu da aşırı soğuklarda dom olaylarında meydana geliyor. Yani soğuk önemli, ama köklerin dondan ölmesi daha da önemli.

ankafar 05-12-2013 08:15

Merhabalar aslında İsmail Bey güzel bir konuya değinmiş rüzgar sonrası oluşabilecek kıvılcım vs ne derece sorun yaratır. Birde burada üretilen ısı bir anda yükselip bir anda düşüş sağlıyor gibi.

Açıkçası ısıtma amaçlı kullanılan bu tarz soba sistemleri ne yazık ki çok verimsiz. Malum bu aralar havalar iyice soğumuş durumda.
Isıyı muhafaza etmek için yolların düşünülmesi gerekli bunun bir yolu sera dış yapısında kaliteli malzeme kullanmak. Tabi bu maliyet demek...

Ankarada seralarda bu şekilde sobalar kullanılıyor ciddi anlamda verim kaybı...

Rocket mass heater denilen bir sistem var özellikle kuzey ülkelerde kullanılıyor. Ev ısıtması için olsa da genelde sera ısıtması içinde bence çok mantıklı olabilir. Sistem sobanın yer altına gömülerek çift yakımla verdiğiniz odunun tam olarak yanmasını sağlıyor. Çıkan ısı direk havaya karışmak yerine ısı tuğlaları yardımıyla tutularak zamanla sisteme verilmesini sağlıyor. Böylece bir anda ısı yükselmesi ve düşmesi yaşanmıyor. Kıvılcım vs den kaynaklı yanmalarında önüne geçmiş oluyorsunuz.

Açıkçası normal sobalarla ısıyı dışarıya çok vermiş oluyorsunuz.
Sistemin temeli şu şekilde;
http://img.photobucket.com/albums/v2...CleanedUp1.jpg

rocket mass heater under construction- what FUN! adresini incelerseniz daha detaylı bir yapım aşamasına erişebilirsiniz

Rocket Mass Heater - On Steroids - YouTube dan birisi kendince daha verimli kullanımı için modifikasyonlar yapmış gayet de güzel olmuş. Yani kendi sisteminize göre ayarlayabilirsiniz.

bayjustin 05-12-2013 23:33

Suan için bunu yapabilmek cok zor mevcut imkanlarla en iyi sonucu alabilsek yeterli olur insallah daha buyuk bi sera yaparsam lazım olacak bi proje tskler

İsmail Karagülle 06-12-2013 00:06

Sistem maliyeti açısından pahalı değil . Ama sera yapmadan önce yapılsa daha düzenli olur. Fakat tuğlanın ısıyı muhafazası açısından ve tam yanma , ya da turbo mu desek sayesinde verimi çok yüksek bir uygulama denemekte yarar var .
Bu tuğlalar eskiden vardı .Harman tuğla denirdi . Yığma evlerde kullanılırdı . Şimdi var mı bilmiyorum . Yerine ateş tuğla kullanmak da pahalı olur.
Harman tuğla bulabilirsek uygulaması kolay .

leventali 06-12-2013 00:31

Bir fikir olması açısından. Denenmiş ve uygulanmış basit, ucuz bir yöntem.

Serayı içten 20-30 cm boşluk kalacak genişlikte yeniden naylonluyorsunuz. Yani dıştaki sera naylonuyla, içteki arasında 20-30 cm hava boşluğu kalıyor. -14 derecede soba kullanmadan +10 larda tutulduğu denemeleri mevcut. Bu sadece küçük seralarda değil, çok büyük seralarda da kullanılan bir sistem. Hatta bizim Çukurova'da bile. Dona karşı.

Ahmet Melek arkadaşımızın salatalık serası mevcut. Onlar bu yöntemi kullanıyorlar yıllardır. Bir araştırmanızı ve ahmetmelek arkadaşımızla yazışmanızı öneririm.

bayjustin 06-12-2013 15:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leventali (Mesaj 1227015)
Bir fikir olması açısından. Denenmiş ve uygulanmış basit, ucuz bir yöntem.

Serayı içten 20-30 cm boşluk kalacak genişlikte yeniden naylonluyorsunuz. Yani dıştaki sera naylonuyla, içteki arasında 20-30 cm hava boşluğu kalıyor. -14 derecede soba kullanmadan +10 larda tutulduğu denemeleri mevcut. Bu sadece küçük seralarda değil, çok büyük seralarda da kullanılan bir sistem. Hatta bizim Çukurova'da bile. Dona karşı.

Ahmet Melek arkadaşımızın salatalık serası mevcut. Onlar bu yöntemi kullanıyorlar yıllardır. Bir araştırmanızı ve ahmetmelek arkadaşımızla yazışmanızı öneririm.

benimde aklıma böyle bisey gelmişti aslında ama yok ya olmaz dedim kendi kendime hatta Kudret Tezel Abim geldiginde İlk söyledigi şey ikinci bi örtü yapsan cok iyi olur demişti şimdide seraya gittigimde ya neden olmasın bal gibide olurmuş diyorum ancak şuan için bunu yapmam imkansız sebebi ise içerdeki teşkilat bunu yapmama müsade etmiyor sistem üst demirlerden faydalanıyor ve sistemin bir bölümü seranın örtüsüne kadar geliyor bunuda yaparken yerden kazanmak adına yapmıştım ankafarın bahsettigi sistemi uygulasak onun içinde artık cok geç yani şu kadarını söyliyim sobayı kurarken çıkış bile o kadar problem olduki ekstra bisey yapmak için düzeni bozmak gerekiyor buda ilerdeki problemleri hesap etmeden yapdığımın göstergesi ama tecrübe sahibi oluyoruz bu hatalarımızla yeni sera yapacak arkadaşlar bizim yaşadıklarımıza göre bu hataları tekrarlamaz ve daha iyisini yapar

kiziltan 06-12-2013 16:02

Sn Byjustin

Size bedava uygulayacaginiz bir onerim var.

Bulabildiginiz nekadar demir varsa sobanin uzerine, yanlarina kaynatiniz veya baglayiniz, boylece demirler isinacak ve isiyi yavas yavas birakacaklar, soba sonse dahi bir muddet daha ortam isinmaya devamedecektir.

Sobanin uzerinde Kazan icinde su bulundurun, buhar yukselecek ust katlarda isinma olacaktir.

Sizin iki sorununuz var, birincisi boru nedeniyle yangin olmasin, ikincisi borunuz nekadar uzun olursa olsun baca gazi isiyi disari atacak yani kaybedeceksiniz. Yukarida soyledigim iki yol, isinin bir miktarinin emilerek sera icerisinde kalmasini saglar.

Biraz pahali olabilir ama kaloriferli soba alabilirseniz iyi olur. Google da kaloriferli soba yazip ararsaniz bulunuyor, kalorifer dilimleri yerine uzerinde izgaralari olan kalorifer sistemi icin yapilmis borulardan alirsaniz bunlari sisteminizin altina boydanboya yerlestirebilirsiniz. Bu sobayi alirsaniz seranin bir tarafina yerlestirip borulari uzatirsiniz, sobanin oldugu yerde naylon yerine yanmaz malzeme kullanirsaniz yangin yehlikesi kalmaz. Bu biraz pahali olur ve sistemi yeniden yerlestirmenizi gerektirir, seneye yaparsiniz insaallah.
Saygilarimla

İsmail Karagülle 06-12-2013 16:15

Buhar fazlası bitki için başka problemler doğurabilir.

Sobanın ürettiği ısının uzun süre içeride kalabilmesi için kızıltan'ın Demir önerisine bir ilave de Tuğla olabilir. Eski yığma tuğlalar da ısıyı muhafaza etmekte yarar sağlar.
Tabii bu bizim batı karadeniz'in yüksek yerlerinde yeterli bir çözüm değil.

Çift naylon önerisi güzel bir öneri , buna doğru bir ısıtma sistemi ilavesi çözüm olarak görülüyor.

Kudret Tezel 06-12-2013 20:17

Sevgili byjustin artık evlerde soba kullanımı kalmadı gibi birşey. Onun için soba yakma tekniğide yavaş yavaş unutuluyor galiba. Zonguldaktan İstanbula geldiğimde ev arkadaşlarım sobanın altına çalı çırpı doldururlar üstünede kömürü atarlar yakarlardı. Arkadaşlar soba böyle yanmaz dediğimde inandıramamıştım. Zira buradaki kömürler gerçekten bizim bildiğimiz gibi üstten yanmazdı. Oysa o kaloriferin olmadığı dönemlerde bütün evlerimiz sobalarla ısıtılırdı. İçi tuğlalı kömür sobasına zonguldak kömürü, gerçek maden kömürü, kok kömürü yapımında kullanılan kömür sobaya doldurulur, üstüne biraz odun parcaları çıra vs tutuşturmak için atılır hatta birazıcıkta gaz yağı dökülür ve tutuşturulur. Sabak saat 6-6,30 gibi yakılan soba hiç kömür atmadan evi ısıtmaya devam eder, akşam saat 8-9 -10 gibi hafif geçmeye başlar 2-3 kürek daha kömür atılır ve gecede ısıtmaya devam eder. Sabah soba temizlenirken içinden kor yanmakta olan kömürler çıkardı. Şunu demek istiyorum buralarda olsa belki zonguldak kömürünü bulmak zordur ancak Ereğlide bu kömür rahat bulunur. Doğal gaza geçmeden önce kaloriferler bahsettiğim kömürle yanardı ancak onuda her istediğiniz miktarda vermiyorlardı bildiğim. Ama siz bukadar kömürü nasıl osa bulursunuz. sobayı yakıp altındaki o küçük hava deliğinide uygun bir biçimde ayarlarsanız soba bir gün boyunca yavaş yavaş yanmaya vede sizin seranızı yeteri kadar ısıtmaya devam eder diye düşünüyorum. Evimiz 90-100 m2 kadar dı hergün bir kova veya birazdaha fazla kömür yakardık. Kışı 1-1,5belki 2 ton kömürle geçirirdik. çok iyi hatırlıyamıyorum.O kömürün zevkide bir başkadır. sobanın üstünde kızartığımız ekmekleri kestaneleri küllüğüne pişirdiğimiz patatesleri hatırladım. Çokgüzel günlerdi. Denemekte fayda var. kolaygelsin selamlar.

İsmail Karagülle 06-12-2013 20:59

Beğenmenizi beğendim .
 
Beğenme tuşuna basanları, beğenme tuşu da olmalı .;)

bayjustin 07-12-2013 00:59

1 Eklenti(ler)
Kudret abimin anlattıgı durumu ancak zonguldak kömürünü kullananlar anlayabilir uzun süre yanabilen 8000 kalori sıcaklık verebilen bir kömür türüdür bugun itibari ile torba fiyatı 15 TL dir tonu 600 TL falandı bide bu kömür teneke sobada en fazla 3 gün yanar 3 gün sonra kömürü yakacak sobayı bulamaya bilirsiniz delinir gider bu yüzden bu kömürü yakabilmek için resimde gördüğünüz sobaya ihtiyac vardır onuda bulduk cok şükür bu sobanın fiyatıda 800 TL sıfırı ikinci el 250 TLden baslıo orhan yılmaz arkadasım evinin altında duran tertemiz sıfır gibi sobasını hediye etti ve sorunu hemen hemen cözdük gibi

İsmail Karagülle 07-12-2013 13:36

O kömür , yani torbası 15 tl olan eski zonguldak kömürü değil. Eskiden İstanbul'da yazdan , kömür işletmesine gidip kayıt olunurdu . Ve aile başına bir ton gibi bir miktar yazılırdı.
Almayanların hakkını da alırdık . Zİra o döneme göre lüks bir yakıttı .

Bu kömür kok kömürü diye isimlendirilirdi.
Bir de taş kömürü vardı . Daha kuvvetli bir kömür. Onu sanayide kullanırlardı . Maden eritmede.

Bir de linyit kömürü vardı .
Taş kömür kadar kuvvetli olmasa da bugünkü kömürlerden çok daha iyiydi.

Bugünlerde kullanılan kömürün Zonguldak ve Hatta bizim Bolu- mengen- devrek - Gökçesu da bulunana ocaklardan çıkarılanı var . Bir de ithal olanı var. Aralarında yanma bakımından çok fark var.
Bu kömürün , Torbalarda olanı evlerde kullanılıyor.
Aynu kömürün Merkezi kaloriferlerde kullanılan , açık şekli var . Biraz tozlu , fakat önemli fiat farkı var . İş görüyor.

Bu konuda kullanılan çok güzel sobalar var .

Yukarıda , bayjustin'in bulduğu soba en iyilerden biri.

Altında ayar klepesi var . Onu güzel ayarladın mı ? Uzun süre yanıyor.

Eğer bir yerlerden hava almıyorsa , çok kısıkta yanma devam ediyor. Çok saatler sonra gelip hava klepesini açtığınızda yeniden mükemmel yanmaya devam ediyor.

Bunlara uyuyan soba tabir ediliyor.

Kısaca bayjustin , Sorunu çözmüş gibi görünüyor. Sobası bu işi çok iyi görür.

kiziltan 07-12-2013 14:15

Sevgili Bayjustin

Bulmussun sobayi hayirli olsun, altina, ustune, yanina nekadar demir koysan senin karina.

Sn Tezel`in yazdiklarini gorunce aklima geldi, kulluk yerine birkac patates ve sogani kabuguyla yerlestirirsen, yatmadan once gidip seraya baktiginda cikarir yersin iyi isitir.
Hayirli olsun, sansin acik olsun.

Saygilarimla
Engin KIZILTAN

idris şenol 08-12-2013 17:08

sevgili arkadaşlar benim naçzane tavsiyem seranın son kısmına kafeste tavuk sistemi kurup sera ısınmasına kısmen yardımcı olmak
şöyleki seramızın son kısmında oluşturacağmız kefes sistemi tavuk yetiştirip hem yumurta satışımız hemde seramızı opsionlu ıstmış oluruz ,belki küçük fanlı sobamız destek verirse seramız neşe içinde yaşantısını sürdür kantindeyim

İsmail Karagülle 08-12-2013 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1227796)
sevgili arkadaşlar benim naçzane tavsiyem seranın son kısmına kafeste tavuk sistemi kurup sera ısınmasına kısmen yardımcı olmak
şöyleki seramızın son kısmında oluşturacağmız kefes sistemi tavuk yetiştirip hem yumurta satışımız hemde seramızı opsionlu ıstmış oluruz ,belki küçük fanlı sobamız destek verirse seramız neşe içinde yaşantısını sürdür kantindeyim

Bunu biraz açar mısınız?
Tavukların ısısından mı faydalanacağız?
Yoksa tavukları ısıtmak için kullanacağımız ısıtıcıyı her iki yeri de ısıtmak için mi kullanacağız? Anlıyamadım.

idris şenol 08-12-2013 20:33

ben daha ziyaede tavukların ısısından faydalanmak için ön gördüğüm bir iş
:))

İsmail Karagülle 08-12-2013 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1227856)
ben daha ziyaede tavukların ısısından faydalanmak için ön gördüğüm bir iş
:))

Aslında çok da yanlış değil :rolleyes:. Eskiden köyde evlerin hemen altına ahır yapılırdı .

Ve büyük baş hayvanların ısısı evin ısınmasına da yardımcı olurdu .
Kokuyu hesaba katmazsak fena bir metod değildi. :rolleyes:

:D:D:D

bayjustin 18-12-2013 00:52

:)) tavuklarıda mı ısıtıcaz biz çilekleri dondurmaksak yeter arkadaşlar sera içersinde bu tarz havyanların olması hastalık riskinden başka bi işe yaramaz sizlerinde bildigi gibi topraksız tarımda hastalık olasılığı diger tarım uygulamalarına göre yüksek bu yuzden mümkün oldugu kadar stabil ortamlar saglamamız gerekiyor sıcaklıklıgı sabit tutup dogru besini verebilirsek ürün alabiliyoruz bunu gördük görüyoruzda olması gerekenleri yapalım yapacak arkadaşlarıda yanlış fikirlere düşürmeyelim

bayjustin 23-12-2013 19:08

4 Eklenti(ler)
bu kökler kötü şeylermi anlatıyor yoksa benmi kuruntu yapıyorum ???

İsmail Karagülle 23-12-2013 19:31

Problem başlamış gibi görünüyor. Köklerin yarısı hasar görmüş gibi görünüyor.
Soğuk tan da olabilir. Sizin oralarda ışık da çok az şimdilerde.

İklim koşulları eriyik içindeki bazı maddeleri alamamasına neden olabilir.
ph ve ec normal ise , kış şartları bu duruma sebep olabilir , diye düşünüyorum

Başka nedenleride olabilir mi ? Ustalar bakalım ne yorum getirecekler.

ankafar 24-12-2013 09:07

Bana Siyah Kök Çürümesi (Black Root Rot) gibi geldi.

Öncelikle bakmanız gerekenler;
1)Elinizle kökleri sıyırdığınızda jel gibi bir artık kalıyor mu elinizde?
2)Çıkarttığınız kökleri kokladığınızda kokuyorlar mı(çürük gibi nahoş bir koku)?
3)Su borunun içerisinden kaç cm olacak şekilde geçiyor?

Aklıma gelen çözüm yolları;
1)Tankın içerisine az miktarda fungusit atın yahut bitkileri biraz fungusitli suyun içerisine batırın.

2)En önemli nedeni açıkçası akan su kültürü yapanların en büyük hatası bitkiyi boğmak. Yani oksijen azlığı. Tankın iyice oksijene doyması şart normal koşullarda çözünen oksijenin yüzde 1 değişmesi yeni kök oluşumunu teşvik ederken yüzde 1 az olması çürüklüğe neden olabilir. Tankınızı havalandırın (akvaryum pompası gibi)

3)Suya boğmayın akan su kültürü demek suyun 3 cm kalınlığında akması demek değildir. Açıkçası akan su kültürü bu sistemlerin tam Türkçe karşılığı değildir. (Nutrient Film technique tam olarak besleyici film tekniği diye çevirebiliriz burada film teriminin tam Türkçe karşılığı olmasa da ince akan denebilir) yani suyu 1 cm yi geçmeyecek şekilde az veriniz böylece kökler daha iyi hava alır.

4)Yine de ticari fideler kullanmadığınız için bu şekilde durumları görme ihtimaliniz mevcut.

Not: Bazen bizde de bu şekilde oluşumlar olabiliyor yine de sistem çalışmaya/üretmeye devam ediyor. Bence en büyük nedeni fide kalitesi...



Buradan ve buradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz

hk50 24-12-2013 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bayjustin (Mesaj 1232198)
bu kökler kötü şeylermi anlatıyor yoksa benmi kuruntu yapıyorum ???



Kullandığınız su kesin kokuşmuş.İçindede zararlı maddeler çogalmış.Bence Kökleri temiz bir su ile yıkayıp bir kaç gün sıçak serin lbir yerde üç dört gün betletmeniz.Aşırı uzayan kökleride düzelterek kök budaması yapmanız. Sonra yeni besin katılmış suyun içine bırakmanızdır.

bayjustin 25-12-2013 15:41

2 Eklenti(ler)
Sistemdeki su komple değişti ve kökler için fungusit ilac uygulaması yapıldı sistem bir gün fungusitli su ile döndü ardından gün içersinde temiz su ile ilaclı su değiştirilerek sisteme temiz su verildi düzeneklerdeki tahliye çıkışlerı en düşük seviyeye indirildi sistem içinden akan su en asagari seviyeye getirildi.ilk sıradaki bitkilerin kök temizlikleri yapılıp pet bardaklardan çıkartıldı

ankafar 25-12-2013 16:11

Benim çileklerin kökleri bu kadar beyaz değil valla :) bu arada fındık kabuğu denemesi de güzel gidiyor gibi. Seneye ben de biraz denemek isterim aslında temin edebileceğim bir yer bulabilirsem


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024