agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ph ayarı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/22194.htm)

Gnc36 25-09-2010 11:11

Ph ayarı hakkında
 
2 Eklenti(ler)
Öncelikle burdan bütün üstadlara selam..Forumda ve hidrofonik sistemde yeniyim ve kafama takılan bazı sorular var..Sorunum (WaterFarm)sistemimde kullanmak istediğim Besin eriyiğimin sabit durmaması ve ani değişikliklere uğraması kullandığım ilaçlar General Hydroponics'ten Floraseries:FloraGro+FloraMicro+FloraBloom 12litrelik suya ilk önce bu ilaçları koyuyorum sonrasında ph ölçümümü yaptığımda ph 7.2 çıkıyor ph(Down)Damlatıp ph'ı5.6 ya çekiyorum ertesi gün baktığımda ph'da fazla bir fark gözükmüyor(ph 5.8) ama 2gün sonra ise ph 8'lere kadar çıkmış oluyor..Ayrıca sistemimde hava taşıda mevcut.Bu sorunuma siz değerli üstadlarımdan cevap gelirse sevinirim.

Volkan Kesici 25-09-2010 13:47

Üstad sayılmam ama :)) Bitkiler suyu kullandıkça ph artışı normal. Düzenli olarak ayarlamanız gerekiyor. Sistemizi mevcut malzemelerle biraz modifiye ederek rezervuarınızı büyüterek ph'ın daha yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Gnc36 25-09-2010 14:39

Ph Sabitleme
 
1 Eklenti(ler)
Bitkiler suyu kullandıkça ph artışı normal demişsiniz fakat şuandaki rezervuarımda herhangi bir bitki yok..İçinde sadece sıvı gübre karışımım ve havataşı var.Ph düşürücü ilacı birkere kullandım ve 5.6 ya sabitledim daha doğrusu sabitlediğimi zannettim çünkü dediğim gibi iki gün sonra baktığımda Rezervuarımdaki ph 8idi..Bu konuda biraz yardıma ihtiyacım var.

Delimus 25-09-2010 19:50

Suyun Klorundan kaynaklanıyor gibime geliyor fakat eminde değilim,Su bekledikçe klor uçuyor ph 8'e kadar değişiyor olabilir.Resimdeki sistemse substrat olarak ne kullanıyorsan oda etkiliyor olabilir.
5.6 dan 5.8 farkı su sıcaklığındaki değişimdendir.

Limon Tuzu ile birde ph düşürmeyi dene acaba kullandığın resimdeki ph düşürücülerle alakalıda olabilir.

12 litre olarak kullandığın besin eriğinde, hava sıcaklığından falza buharlaşma oluyorsa, fazla su kaybı gine ph'ın yükselmesine sebeb olabilir.

Kudret Tezel 25-09-2010 20:14

Merhabalar sevgili Gnc36, besin eriyiğinizi musluktan akan su ile hiç dinlendirmeden hazırlamışsınız, doğrumu ?. Sular dezenfektan olarak çokça kullanılan klor ile dezenfekte edilirler. Dezenfektan olarak kullanılan klorun şekline göre, suyum PH ı bir miktar yükselebilir veya düşebilir.
Kullanılan klor sıvı ise, suyla karıştırılınca NaOH meydana gelir PH yükselir ve sonra yavaş yavaş düşer. Ancak sizin anlattığınız durum bu olayın tam tersi. buda dezenfektan olarak kullanılan klorun gaz halinde kullanılmasından kaynaklanır. Zira bu durumda suda HCl asit oluşur PH düşer.ve zamanla yükselmeye başlar.Anlattığınız olaydan bunu anlıyorum. Aynı işlemi birde 2 gün dinlendirilmiş su ile tekrarlarda neticeyi paylaşırsanız bir çok arkadaşımıza ışık tutmuş olursunuz. ancak suyun ilk halinin pH ını, dinlendikten sonraki pH ını ve sonraki aşamalardaki PH değerlerini lütfen kaydediniz.
Bu denemeyi damacana suları ilede yapabilirsiniz. şişe suları ozonla dezenfekte edildiği için böyle bir durum görülmez çünkü ozonun oksijen e dönüşmesi çok kısa zamanlıdır.

apocan14 14-10-2010 23:59

Yağmur suyu ile bu karışım yapılsa ph ve ec değerleri nasıl olur farklı sonuçlar çıkar mı?

Delimus 15-10-2010 21:55

Evet farklı çıkar, herhangi farklı kaynaktan her karışan su, karışım oranlarına ve kendi ph,ec değerlerinin farkına göre farklılık gösterir.

Deniz suyu ile tatlı suyu karıştırınca çıkan suyun deniz suyundan veya tatlı sudan farklı olması kadar doğal.
Fakat üretimde suyu karıştırmak yerine filitreleme tercih edilmekte.

bitter03 08-01-2016 22:26

Limon tuzu ile ph dusurmek risklimi
 
Arkadaslar akvaryum bitkisi uretim tankim var hydroponik sistem limon tuzu ile ph dusuruyorum hergun yukseliyor geri bir miktar, daha sonra tekrar ilave ediyorum suda seyreltip bu bi sorun yaratirmi ?

bitter03 06-03-2016 02:34

Ph dengesizliği yardım
 
Merhaba hydroponik akvaryumun içinde sera ortamında akvaryum bitkisi yetiştirmeye çalısıyorum fakat 6.5 e ayarladıgım ph belli bir süre sonra düşmeye baslıyo 4.80 lere kadar düştüğünü gördüm acaba fosforik asit eklemesi yapıyorum 6.5 e ayarlıyorum ama daha sonra düşmeye baslıyor ondan olma ihtimali varmıdır ? Diğer sorum ise gübrelemeyi 5 günde bir su değişimi ile birlikte yapsam nasıl olur ? suyu tamamen değiştirmeyeceğim az ve sık su değişimi ie bitki gelişimi nasıl olur.

Doku_Kültürcü 06-03-2016 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitter03 (Mesaj 1444973)
Merhaba hydroponik akvaryumun içinde sera ortamında akvaryum bitkisi yetiştirmeye çalısıyorum fakat 6.5 e ayarladıgım ph belli bir süre sonra düşmeye baslıyo 4.80 lere kadar düştüğünü gördüm acaba fosforik asit eklemesi yapıyorum 6.5 e ayarlıyorum ama daha sonra düşmeye baslıyor ondan olma ihtimali varmıdır ? Diğer sorum ise gübrelemeyi 5 günde bir su değişimi ile birlikte yapsam nasıl olur ? suyu tamamen değiştirmeyeceğim az ve sık su değişimi ie bitki gelişimi nasıl olur.

Sayın Bitter03,
Verdiğiniz gübreden bitkiye geçen iyonlar neticesinde pH düşer. En önemli sebebi, amonyum iyonunun kullanılmasıdır. Yükseltmek için pH metre yardımıyla kontrollü olarak gübre tankına potasyum hidroksit ilave etmeniz gerekir. Bitkileri su dışında (emers) olarak yetiştirin. Karbondioksidi daha fazla alabilecekleri için daha hızlı büyürler. Tabii ki nemi korumanız gerekli, bunun için piyasadan kolayca bulabileceğiniz ultrasonik soğuk buhar cihazlarından bir tane edinmelisiniz. Sis durumuna gelmiş suyu, kalın bir hortum yardımıyla bitkileri koyduğunuz kap içerisine göndermeniz yeterli. Bir adet zamanlayıcı (timer) vasıtasıyla cihazın çalışma zamanlarını ayarlayabilirsiniz. Soğuk buhar cihazının koyduğunuz zemin temiz olmalı, aksi taktirde bitkilerinize suyla birlikte zararlı mikroorganizmaları da vermiş olursunuz. Kolay gelsin....

idris şenol 06-03-2016 14:18

ph ayarı kıritik bir konu,
örneğin ph 5 00 diyelim siz 5 50 yi ayarlamayı baz alın
sevep yeterince asit tank içinde dağlım yapamıyor yağni suya tepkime süresi biraz uzun
yaptığım araştırmada yağmur suyun ph 7 30 dan 3 damla sülfürik asitle 5 civarına inerken
musluk suyunda en az 7 damla asite ihtiyacım olduğnub gördüm
sonuç olarak tankın kapasitesi ve kullanılan asit yoğunluğu ve suyun kalitesi size tecrübeyle sonucu iyleştircek durmak yok çalışmaya devam:))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024