agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-06-2008, 11:31   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Topraksız tarımda organik gübre

Bir dönümde 80 ton domatesin alınabildiği topraksız tarımda acaba kimyasal gübre yerine organik gübrenin kullanıldığı uygulamalar var mı?

Bir başka anlatımla topraksız tarım ürünlerinin organik gübre ile yetiştirilmesi mümkün değil mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 14:09   #2
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Sevgili Deniz Akvaryumu..

Bitki besin maddelerini bünyesinde organik bileşikler halinde bulunduran, asıl amacı toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını düzelterek bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştıran, canlılara ait (bitki, hayvan vb) atıklardan veya yan ürünlerinden hazırlanmış bir üründür. ( ALINTIDIR )

Böyle olunca bizlerin kullandığı kimyasal gübrenin içeriğini oluşturan elementler yukarıda da anlatıldığı gibi doğal ortamda bulununan çürümüş bitki ve hayvan artıklarında kendiliğinden oluştuğu için bence su kültüründe kullanılamaz.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 14:11   #3
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Düşünsenize bitki ve hayvan artıklarını su ile karıştırarak (hangi oranda?) bitkilerimize vericez.Bana pek akılvari gelmiyor.Başka fikri olan arkadaşlar varsa belirtsinler ki hatalarımızı düzeltelim....

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 14:21   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.viskhy teşekkürler.

Organik Gübre

organik gübre satılan linklerde sıvı pek çok organik gübre var.

Benim asıl anlatmak istediğim bu ürünlerin topraksız tarımda kimyasal gübrenin yerine geçip geçemeyeceği.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 14:42   #5
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Bence varolan bu sıvı gübrelerin içinde zaten doğal yollarla oluşmuş kimyasallar var.Biz sadece kendi besinimizi yaparken kimyasal kullanıyoruz.

Yani eğer yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacına göre oranlarıda bilerek **** direk sadece sıvı gübre kullanmak süretiyle katı ortamlarda kullanılabilir.Ama tecrübe esas olduğu için daha önce bu uygulamayı yapanlar varsa danışmak gerekir sanıyorum.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 17:10   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Aquaponic balık gübresi ile yapılan bir akan su kültürü uygulaması. Youtube'da yeterince video var. Ayrıca Vermikompost ile yapılan uygulamalar da var ki, bunların bence organik tarım olarak değerlendirilmesi gerekir.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 20:12   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler Sn Todor

Bilmeyenler için

VERMIKOMPOST NEDIR ?


Vermikompost yaklaşık 40 yıldır başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarımsal işletmeleri tarafından üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Vermicompost ;Kırmızı Kalifoniya Solucanı adıyla bilinen Lumbrıcus rubellis ve Eisenia foetida toprak solucanı türlerinin organik olarak yetiştirilmiş büyükbaş hayvanların dışkıları ve organik bitkisel materyallerin(saman,ağaç kabuk ve yaprakları,sebze ve meyvelerin artıkları v.b) fiziksel ve kimyasal yapılarını değiştirmeleri temeline dayanarak ürettikleri bir toprak düzenliyicidir.

Name:  1asew.gif
Views: 14423
Size:  47.7 KB

Vermikompost içerdiği yüksek düzeyde toprak ve bitki için yararlı simbiyotik(rhizobium) ve asimbiyotik(serbst ve azot fiske eden bakteriler ve mikoriza mantarları) bakterileri ile toprağın mikroflora ve mikrofaunasına canlılık kazandırır.

Solucanlar sindirim sistemleri içinde sentezledikleri antibiyotik nitelikli yapılar, aminoasit ve vitaminleri dışkılarına karıştırarak ortaya çıkan gübrenin biyolojik aktivitesini artırırlar.

Böylece bu gübreyle beslenen bitkilerin sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlarlar.Sözü edilen bu biyolojik stimülatörler diğer hayvansal gübrelere oranla 100 kat daha fazladır.Kimyasal gübrelerde ise hiç bulunmamaktadır.

Ayrıca muhteviyatındaki humikasit ve fulvikasit bitki beslenmesi için son derece gerekli olan maddelerdir

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 21:39   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Ayrıca;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Solucanlar toprağı havalandırırlar, ayrıca toprağı gübrelerler, yapısını iyileştirirler.Topraklar özel olarak solucanla aşılanırlar.Kompost yapımında yardımcı olurlar. Organik tarımda en sevdiğimiz canlılardandır.

"Solucanlar, gece çıkarak çürümeye başlayan bitki artıklarını toprak içerisinde açtıkları kanallara taşır ve beslenirler. Solucan dışkıları humus oluşturur ve toprak verimliliğini artırırlar. 1 m2 bahçe toprağında bulunan 400 adet solucan bir yılda 2,5 kğ. Humus oluşturur.

Solucanlar toprakta daima yeni kanallar açarlar. Bu kanallarla toprağı gevşetir, havalandırır ve yağmur sularının birikimini sağlarlar (Prof. Dr. Z.Özer)"

"vermicompost" diye bir web ve grafik araması yaparsanız çok entresan bilgiler bulursunuz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2009, 07:00   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Geçen gün, organik tarım sertifikasyonu kuruluşunda görevli bir uzman ile konuştum. Topraksız tarım hiç bir şekilde organik sertifikası alamıyormuş.

Organik tarım sertifikası alabilmek için yerine getirmeniz gereken bir çok koşul var ve kullanabileceğiniz gübreler, ilaçlar oldukça sınırlı ve hepsinin doğal olması gerekiyor. Tüm bu koşulları yerine getirseniz, organik ve ya kimyasal hiç bir ilaç kullanmasanız, düzenli olarak yapılan 360 maddelik pestisit analizlerinden geçseniz bile alamıyorsunuz.

Misal ben Tarım Bakanlığından organik sertifikalı Biofarm ve perlitden oluşan bir topraksız tarım sistemi planlamıştım. Perlit, organik tarımda kullanılması uygun bir malzeme, bu yönetmelikte de belirtilmiş. Buraya kadar bir sorun yok.

İlk sorun birim alandaki bitki sayısında çıkıyor. Çünkü organik tarımda bitki ve hayvan refahı çok önemli. Mesela tarlada marul yaptığınız zaman bir dönüme dikebileceğiniz bitki 15.000 civarında. Ben bir dönümde bir seferde 60.000 bitki dikeceğim dediğiniz zaman olmuyor. Ve ya tavukçuluk için düşünürsek, ben tavukları organik olarak kafeslerde besleyeceğim diyemiyorsunuz. Tavukların serbest olması gerekiyor.

İkinci sorun toprak olmayışı. Organik tarımda bitki toprağın içinde yetişiyor ve toprakta bir hayat var. Bitkinin bu hayat ile birlikte yaşaması gerekiyor. Solucanlar, mantarlar, böcekler, bakteriler vs. Oysa benim sistemim sterile yakın. Bu da organik tarımın mantığına ters. (miş)

Aynı sebeplerle aquaponic olsun, vermicompostlu sistemler olsun, hiç birisi sertifika alamıyor.

Yetkili ile bir konuda anlaşıyoruz. Benim yetiştireceğim ürün, yıllardır toprağına her çeşit kimyasalı kullanmış, üzerinde traktörler gezerken egzozdan çıkan bilimum zehirli gazı yemiş tarlada yetişen üründen kat be kat sağlıklı. Yapılan pestisit analizlerinde, olması gerekenin çok altında sonuçlar çıkacağı.

Fakat yönetmelik ve işin mantığı buna izin vermiyor.

Şimdilik!

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2009, 09:58   #10
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Topraksız tarım organikmidir konulu yabancı kaynaklı bir makale okudum. Kesinlikle organik olmadığından bahsediyordu.Aquaponic yani balıklara yem vererek onların atıklarını filtre ederek topraksız tarımda kullanmada ise amaç organiklik değil,gübre girdilerindeki yüksek fiyatı aşağı indirgemek,kaldı ki dışardan kimyasal bileşik takviyesi yapılmakta.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 21:31   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
B5A kullanılarak topraksız tarımda organik üretim yapılabileceğine dair konuşmaya şahit oldum. Topraksız tarım, sıvı organik gübre kullanılarak organik üretim yapmayı mümkün kılamaz. Hatta bu yolla topraksız üretim hiç mümkün olmaz.

B5a bir sıvı organik gübre. Fakat topraksız tarımda kullandığımız besinli suyun yerini tutamaz. Çünkü toprakta çalışsın diye yapılmış. Topraktaki bakteri faaliyetini hızlandırıp birikmiş kimyasal atıkların çabuk parçalanmasını sağlayan ve içeriğindeki iz elementlerle de bitkiyi destekleyen bir ürün. Toprağın aslına dönmesini bütün şartlar uygunsa mümkün hale getiren bir ürün. Bütün şartlar derken , eğer toprakta makro elementler eksikse mesela azot çok az ise bunu yerine koyamaz. Ancak toprakta azot fikse eden bakterilerin faaliyeti arttırarak toprağa miktar azot da sağlayabilir. Yarı bozulmuş toprağı orjinal haline birçok yöntemden çok daha kolay ve ucuza sokabilen bir ürün.

Fakat topraksız tarıma içindeki iz elementlerin dışında hiç bir etkisi yok.

Topraksız tarım makro ve mikro besin elementlerinin yetiştirilen bitkinin isteği oranında suya karıştılması ile yapılabilecek bir uygulama. Organik sıvı gübreler ile yapılması mümkün değil.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 21:44   #12
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Biofarm Organik Sıvı Gübre gibi besin ihtiva eden gübrelerle topraksız tarım yapılamaz mı?

B5 gibi toprak düzenleyicilerin ne işe yaradığını artık biliyoruz.

Organik makro ve mikro besin elementlerin suya karıştırılması için artık yeterince organik

sıvı gübre var sanıyorum.

http://www.camli.com.tr/Default.aspx?bolum=48

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 22:30   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Esasen hemen her çeşit besini organik olarak vermek mümkün. Bu konuda çalışan bir çok firma var. Ayrıca erganik tarımda kullanılan kemik unu, kan unu gibi melzemelerden de yararlanabilirsiniz. Fakat yukarıda belirttiğim gibi, toprak yoksa organik kabul edilmiyor. Kendiniz yetiştirip, kendiniz tüketecekseniz sorun yok. Fakat ürününüze sertifika almak isterseniz toprak şart.

Tüm dünyada böyle mi bilmiyorum, fakat ülkemizde sertifikasyon kuruluşları organik sertifikası vermek için katı ortam kültürlerini kabul etmiyor. Su kültürünü hiç sormadım bile.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 22:34   #14
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Sn. Todor birileri bugün organik saymaz yarın sayar. Ama benim merak ettiğim mevcut organik sıvı gübreler ile topraksız tarımda ürün alınır mı? Denediniz mi?

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2009, 22:47   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sıvı organik gübre ile değil ama cocopeat, biofarm palet gübre, humik asit, tavuk gübresi şerbeti ile yapıp ürün aldım.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 11:07   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Ancak sıvı organik biofarm da bir BGD. İçinde bitkinin istediği bütün elementler bir arada bulunmuyor. Yanına mutlaka makro ve mikro element takviyesi yapmak gerekiyor. O da toprakta çalışsın diye yapılmış.

Topraksız tarım için yapılmış sıvı organik gübre diye bir ürün yok. Zaten bitki tarafından moleküler sevide kullanılan bir azotun organik **** suni olması diye bir mevhum da yok.

Moleküler seviyede kullanılan bir fosforun , potasyumun organik olması söz konusu değil ki. Tabi bu noktada bir kargaşa daha işin içine giriyor. Bu cümledeki organik ifadesi doğal olan anlamına geliyor. Kimyadaki inorganiğin zıddı olarak kullanılmıyor.

Bitkinin topraktan bulup aldığı fosfor ile bizim suya erttiğimiz fosfor arasında bir fark yok. Buradaki tek belirleyici unsur bitki doğal ortamda geliştiyse organik sayılıyor. Suni ortamda geliştiyse organik sayılmıyor. Suni ortamda geliştirilen bitkinin içeriği topraktakinden daha dengeli ve üstün olsa bile mentalite olarak organik sayılmıyor.

Şöyle bir garip örnek verelim. Dağdaki köyünde elindeki yiyecekleri belli bir plan takip etmeden tüketen ve günlük işlerini yaparak kasları kendiliğinden gelişmiş insan ile sürekli planlı spor yapıp, protein-karbonhidrat-vitamin dengesini hesaplayarak diyetle beslenip kaslarını bir bilinç içinde geliştirmiş (ilaç kullanmadan) insan arasındaki fark. İki insan da sağlıklı ve ikiside çok güçlü ikisindede doğal olmayan bir kimyasal yok ama köydeki doğaldır diğeri sunidir.

Sıvı organik gübreler ile tek başına topraksız tarım yapılamaz. İçinde eksik kalacak elementler olur ayrıca bunu yapmanın hazır besin kiti kullanmaktan bir farkı da olmayacaktır.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 11:24   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Yani şunu anlatmaya çalışıyorum ; Bitkiler azotu topraktan üç formda alabiliyor,

Nitrat (NO3)
Amonyum (NH4)
Amin (NH2)

Bu formları hazır besin kiti ile de verseniz aynı şey sıvı organik gübre adı altında verseniz de aynı şey olacak.

Kaldı ki sıvı organik gübre olarak satılan şisenin içinde azot bu formlarda bulunmayacak yani sıvı organik gübre ile yapılmak istenen topraksız tarım suyuna dışarıdan karıştırmak zorunda kalınacak.

Sıvı organik gübre topraktaki azot bişeklerini bakterileri hareketlendirerek bu alınabilir formlara dolaylı yoldan sokuyor ve bitki toprakta hızlıca canlanıyor. Yani bu alınabilir formları toprağa hazır olarak vermiyor. Bu yüzden topraksız tarım suyuna sıvı organik gübre karıştırıldığında NPK dengesi uygun bir suyumuz olmuyor.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 15:02   #18
Ağaçsever
 
ayselug's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 94
Peki B5A gibi gübrelerin topraksız tarımda bi faydası olurmu? Bana bi fadası olmaz gibi geliyor.

ayselug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 15:42   #19
Ağaçsever
 
akya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 66
evet faydası olmaz çünkü yeterli besin sağlayamaz.

Linkte bir tez çalışması var( Sn.Abdullah Bozköylü-Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması)

http://library.cu.edu.tr/tezler/7210.pdf

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bir dönümde 80 ton domatesin alınabildiği topraksız tarımda acaba kimyasal gübre yerine organik gübrenin kullanıldığı uygulamalar var mı?

Bir başka anlatımla topraksız tarım ürünlerinin organik gübre ile yetiştirilmesi mümkün değil mi?
Yukarıdaki tez her ne kadar kimyasal gübrelemenin verim artışındaki bariz fark üzerine sonuçlanmış olsa da topraksız tarım uygulamalarında organik gübrelemenin mümkün olduğunu uygulama ve örnekleri ile ortaya koymuş...

akya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024