agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni42Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-01-2009, 21:59   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Benim dizayn grupla görüşmelerim oldu. Şu an kurulmuş olan iki adet 10 ar dekarlık sera zaten mevcut. İki adette yeni kuruluyor. İnsanlar kredi çekip dizayn grubun serasından yaptırıyor. Çok ğpahalıya çıkıyor ama ürünü sizden satın alıyorlar. Onların hesabına göre 1,5 2 yılda kendini amorti ediyor bu sera yatırımı. Normal teknolojik bir seranın 4 katına çıksa bile !

Yaptıkları 20 metrelik tavalarda akan su kültüründe domates yetiştirmek. Çeşit adını ve diğer yetiştirme donelerini gizli tutuyorlar. Bu işi yapmak için çiftçilikten, tarımsal bilgiden çok mühendislik bilgileri gerekiyor. İnşaat, makine, kimya ve biraz da ziraat mühendisliği gibi.

Benim gözlediğim Dizayn grubun seralarındaki sihirli nokta bitkinin topraksız tarımla yetiştirilmesinden çok ihraç pazarının önceden hazırlanmış olması. Yoksa, ürün ne kadar ucuza da çıkarılsa, hız ve lezzet olarak, satışta yüksek fiyatlar yakalanamazsa bir anlamı kalmıyor. onlar satış garantisini size verince ne kadar pahalı da olsa cazip bir yatırım gibi görünüyor.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 11:04   #62
Ağaç Dostu
 
oceanheart's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2008
Şehir: İZMİR-İSTANBUL
Mesajlar: 448
Galeri: 1
Sn. Akinselçuk,

Bizim tesisimizin 2 dönüm kadar boş arazisi ve sıcak su imkanı var açıkçası biz de böyle bir uygulama düşünüyoruz siz bununla ilgili kiminle temas kurdunuz bildirebilirseniz sevinirim.

oceanheart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 17:55   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Oceanheart,

Dizayncılar 10 dekar alan ve 2 milyon para istiyor. Yılda 1,5 milyon ton domatese yüksek fiyatlı hazır pazar garantisi bulmanın bedeli bu. 10 dekarın altında bir tesis istemiyorlar. Ayrıca danışmanlık ya da ekipman satmıyorlar.

Siz bu 2 dekara kendi başınıza neden yatırım yapmıyorsunuz. Toprakta bitki yetiştiren eller topraksızda da yetiştirir. Ancak Dizayn da ki sihir pazarın önceden ayarlanmış olması Bugün ülkemizdeki hiç bir klasik çiftçi İngiltere' ye kilosu 1,5 $ dan domates satamaz.

Ben dizayn grup miracle projesine girip iletitişim telefonlarını aradım. Taner ve İlhan bey adlı iki ayrı kişi ile görüştüm.


Düzenleyen akinselcuk : 19-09-2009 saat 11:57
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2009, 19:07   #64
Ağaç Dostu
 
oceanheart's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2008
Şehir: İZMİR-İSTANBUL
Mesajlar: 448
Galeri: 1
çok teşeekkür ederim svgili Akınselçuk,
Şirketimiz yeni bir jotermal sahanın işletme hakkını aldı belki o zaman görüşbiliriz demek ki dizayncılarla

oceanheart Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2009, 21:25   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Benim de anlatmaya çalıştığım, eğer termal bir arazi elinizin altındaysa sadece ihracat bilgisine ihtiyacınız var. Dizaynın sistemi, üretimi satın alma garantisi karşılığında çok pahalıya çıkıyor. Yurt dışına domates satamazmısınız ? Kiloda 50 kuruş kazanabilseniz 10 dekar sizi 1 yılda zengin ederdi.


Düzenleyen akinselcuk : 19-09-2009 saat 11:58
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 16:51   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Dizayn grup - miracle ekolojik sera projesi

sayın arkadaşlar,

Dizayn Grup hakkında ve Miracle projesi hakkında yazılanların çoğunu okudum ve ne yazık ki böylesine sınırları zorlayan, insanların sorunlarına çare bulmayı hedeflemiş bu kurum için aşağılayıcı ve onur kırıcı kelimeler sarf etmişsiniz.

Ben bu proje ile direkt ilgilendiğim için Dizayn Grup yetkilileri ile bire bir görüştüm. burada ve diğer yerlerde okuduğum bir çok soruya da tam anlamıyla cevap buldum diyebilirim. önemli olan şey aslında böyle haberlerin doğruluğuna inanmayıp direkt yetkilileri ile temasa geçerek sonuçlarını ve gelişmeleri öğrenmektir. ben de onu yaparak Dizayn Grup ile bu konuyu görüştüm.

Dizayn Grup firmasının 85 tane patente sahip olduğunu, yaklaşık 80 ülkeye ihracat yaptığını, genç ve dinamik bir kurum olduğunu orada izlediğim kurumu tanıtan film sayesinde öğrenebildim.

miracle projesine gelince; yeni bir buluş olduğunu düşündüğüm bu sistemin yeni olmadığını aslında 1900 lü yıllarda bile yapıldığını belirttiler. bir hayli şaşırmıştım. çünkü bizim kafamızda hep yeni bir buluş olarak algılanmıştı. hayır, keslinlikle yeni bir buluş olmadığını ancak üretim olarak bitkideki potansiyel genetiği ortaya çıkararak maksimum verim alabildiklerini söylediler. şu anda Hollanda, İsrail, ABD, İspanya gibi tarım konusunda dev sayılabilecek ülkelerin bile bu rakamlara ulaşamadığına yerinde ziyaret ederek şahit oldum. bu ülkelerdeki en gelişmiş topraksız tarım tekniklerinden alabildikleri rakam 1 dönümden 35-45 ton arasındadır. ancak hem tadı olmadığı gibi hem de garanti veremiyorlar. işte bu noktada Dizayn Grup devreye giriyor. 80 ton ürettikleri gibi bir de buna garanti verme cesareti gösterebiliyorlar. gerçekten çok ilginç ama yatırımcının arkadasında bir kurum olduğunu hissettiriyorlar.

bizzat seralarını ziyaret ederek orada domateslerin tadına bakma şansı da yakaladım. inanılmaz bir lezzet. yaklaşık 10-15 sene önce yediğimiz, buram buram domates kokan domates kadar lezzetli...

ayrıca projenin bedeline gelince, evet diğer topraksız tarım sisteminin biraz daha üzerinde.. yaptığım araştırmalarda ve fizibilite raporlarında iyi verim alabileceğiniz, tam otomasyonlu bir topraksız tarım sistemi için ödenecek bedel ortalama dönüm başı 60.000 € ile 80.000 € dur. ancak alabileğiniz maksimum verim 30 tondur. biraz daha uzman ekiplerle çalışıldığını düşünürsek bu rakamı 35 tona kadar çıkarmak mümkündür belki ama öte yandan Dizayn'ın garanti kapsamındaki 80 tonu ile arasındaki verimi düşünebiliyor musunuz? yani dönüm başı ödenecek tutar o rakamların biraz daha üzerinde olacak ama alınacak verim diğer sistemlerin 2-2,5 katı kadar fazla olacak. yani Miracle sistemi kendisini 2-2,5 yılda amorti ederken, diğer gelişmiş topraksız tarım sistemleri 7,8,9 yılda amorti edecekler. o süreye kadar sistemimi 3'e katlamak içten bile değil.. üstelik bunu çok az girdi ile sağlıyorlar. yani 10 kat daha az su, 160 kat daha az ilaç ve 3 kat daha az gübre ile...


sayın arkadaşlar,

yorum yaparken gerçeklik payını düşünerek, araştırarak yapmak en doğrusu. çünkü bu firma ya da başka firma, bu proje ya da başka bir proje, inanın bunların gelişmesi için ter döken; Türkiye'nin kalkınması için beyin gücününün limitlerini zorlayan her başarılı firmaya saygı duyup, şapka çıkarmalıyız.


BU ARADA DİZAYN GRUP'UN OSMANİYEDE KURDUĞU AR-GE SERASINI SATIN ALMAK İÇİN ANLAŞMA AŞAMASINDAYIZ. EĞER ANLAŞABİLİRSEK KENDİLERİYLE VE BİZİ KENDİLERİNE YATIRIMCI OLARAK KABUL GÖRÜRLERSE ÇEŞİTLİ GEZİLER DÜZENLEYİP, GÖNLÜNÜ BU İŞE GİRMEK İÇİN KOYAN GENÇ GİRİŞİMCİLERİ MİSAFİR OLARAK AĞIRLAYABİLİRİM. EĞER SERAYI SATMAZLARSA BİLE YİNE HELAL OLSUN BÖYLE FİRMALARA...LÜTFEN SİZ DE GİDİN YERİNDE GÖRÜN BÖYLE GENÇ VE BAŞARILI KADROYU

Saygılarımla,

MehmetCebeci beğendi.

Düzenleyen pepecan : 24-06-2009 saat 17:06 Neden: eksik yazı ve yanlış kelime
pepecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 17:01   #67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Gören birisinden, birinci ağızdan duymak iyi oldu böyle bir tecrübeyi.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 13:32   #68
Ağaç Dostu
 
lokmanbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2006
Şehir: aydın
Mesajlar: 270
sayın pepecan;
yazınızı biraz geç görmüşüm, 3 sayfa yazıdan sonra yazılanlar için "onur kırıcı ve aşağılayıcı" nitelendirmede bulunmanıza çok şaşırdım. çünkü aşağılamak ve onur kırmak haşa bu forumda şi,mdiye kadar karşılaşmadığım ve karşılaşmayacağım bir durum. çünkü merakımız gereği bir çok forumda dolaşıp bilgilenmeye çalıştık ancak sizi temin edebilirim rahatlıkla ki forum görüp görebileceğiniz en seviyeli forumlardan biridir. ben tepkinizin biraz da duygusal oduğunu düşünüyorum.tabi bu da olabilir forumlarda. ancak şimdiye kadar yazılanların bir irdeleme niteliğinde olduğundan eminim.en nihayetinde burası da bir forum tartışılmış irdelenmiş, eleştirilmiş ancak "aşağılanmış onur kırıcı davranılmış" buna katılmayacağım doğruyu bulma adına en fazla uğraş verilen forumlardan biri olduğuna yeni üye olmadığımdan ve tecrübelerimden dolayı söyleyebilirim ki nihayetinde en fazla üzerinde todor bile daha sonra arayıp bulup resimlerini de ekleyip, art niyetten ziyede doğruyu ve faydalı olanı bulma uğraşında olduğumuzu kanıtlamıştır.kendisine teşekkür ederiz.
ayrı bir konu da ben de çalışmayla ilgilendim ancak şartları hemen karşılamak çok zor, 2 trilyonu denkleştirir denkleştirmez giricem işin şakası bir yana projenin yararı ve etkinliği düşünüldüğünde bunu daha küçük sermayeli işletmeci ve yatırımcıların girişebileceği bir hale sokmayı planlasalar daha güzel olurdu ki bunun da gerçekleşeceğini düşünüyorum. özellikle belirlenmiş yatırım ve toplama bölgelerinde 500 dekar alanda 10'ar dekardan 50 yatırımcıya çalışacaklarına bunu daha fazla yatırımcı ve isteğe bağlı olarak daha küçük alanlara paylaştırarak hem istihdam hem de milli gelire katkısı(her açıdan) bakımından daha verimli olacaktır. 150-200 bin liralık yatırımlara düşürebilirlerse yüzümüzü daha çok güldürürler kısacası

binuman beğendi.
lokmanbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 09:19   #69
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Sayın Lokmanbahçe,

söylediklerinizde haklılık payı var, ancak yukarıdaki yazımın ilgili yerelere gideceğini de düşünüyorum. çünkü söylediğiniz gibi burası iyi bir forum sitesi, bilgisi olan insanların konuşacağı, bilgisi olmayan insanların da izleyip takip edeceği bir ortam..Bilgisi olmayanları yanlış yönlendirmemek gerekir diye düşünüyorum.

Bence yine de bir konu hakkında yorum yapılırken, kulaktan dolma değil de araştırarak yapmamız çok yerinde olur. çünkü toplumumuzda; araştırma yapılmaya, yanlışların düzeltilmesine, doğru bilgilerin ilgili yerlere ulaştırılmasına ihtiyaç vardır.

Yine de biraz da duygusal yaklaştığımı kabul ediyorum, çünkü bizzat bu konudaki yetkililerle tanıştım, nasıl birileri olduklarını, projenin amacının ne olduğunu öğrendim..

Bence yastık altında parasını tutan kişilerin, faiz yiyerek sadece kendini düşünen kişilerin böyle bir proje yapmaları kesinlikle çok doğru bir karar olur. Hem iş istihdamı sağlanır, hem projenin amorti süresi inanılmayacak kadar az bir sürede gerçekleşiyor, hem de en kısa sürede seralarını büyüterek ekonomimize ciddi kazaçlar sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca şunu da belirtmeliyim; bu projenin yeni bir buluş olduğunu kesinlikle savunmuyorlar. Aksine M.Ö Babiller zamanına uzanan bir yöntem olduğunu, 1900'lü yılların başında tekrar canlandığını ancak tehlikesinin yüksek olması sebebiyle çok tutulmadığını söylüyorlar. Tek farkları; en modern topraksız tarım sistemlerinde 10-12 başlık sayısının 50'nin üzerine çıkararak bitkideki potansiyel genetiği açığa çıkarmaktadırlar. Umarım bu konuda da iyi bir yol izlerler. Hep birlikte izleyip, göreceğiz

Saygılarımla,

PEPECAN

pepecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 12:04   #70
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pepecan Mesajı Göster
................Ayrıca şunu da belirtmeliyim; bu projenin yeni bir buluş olduğunu kesinlikle savunmuyorlar. Aksine M.Ö Babiller zamanına uzanan bir yöntem olduğunu, 1900'lü yılların başında tekrar canlandığını ancak tehlikesinin yüksek olması sebebiyle çok tutulmadığını söylüyorlar. ..............
Ne tehlikesi ? Ticari hayatta, topraksız tarım üretimi ile tehlikeli bir bitki nasıl üretilir ?

Örneğin domatesi insan sağlığını tehdit edecek şekilde topraksız tarım yömtemleriyle nasıl üretebiliriz ?

Bir diğer deyişle sadece topraksız tarım yöntemlerinde ortaya çıkabilen, sağlığı tehdit eden tehlikeli bitkilerin üretilmesine sebep olan unsurlar nelerdir ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2009, 01:19   #71
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
Belki orada kastedilen tehlike işin getirdiği risk olabilir. Sonuçta biz 2000 li yılların bütün teknolojisini kullanıyoruz. Bizim günümüzde anında yapabildiğimiz bir çok testin o yıllarda, belki bazıları imkansız bile olabilir.

Benim aklıma takılan tek şey sadece şu. O da mantıklı düşününce herkesin varacağı sonuçlardan biri olacaktır.

Altın yumurtlayan tavuğu bulduğunuzda, bununda altın yumurtlayan civcivler doğuracağını varsaydığımızda; bunun civcivlerini herkese dağıtırmısınız?

Siz büyük bir şirketseniz, hele heleki topraksız tarıma hizmet eden girdilerin birinin üreticisi iseniz, niye başkalarına sistemi satıp, onların ürettiği ürünleri alıp-satmayı garanti ediyorsanız, başkalarının parasına niye ihtiyaç duyasınız. Para zati sizde gani, ( sermayeniz yeterde artar ) zaten üretileni satma potansiyelinizde varsa elalemle niye uğraşasınız. Boruculuk sektörünü bırakıp tarıma geçersiniz direk. Boruculuğuda mcdonaldsın kendi pateteslerini, kendi etini üretmesi gibi hobi olarak yaparsınız.

Ben yukarıda yazdığım nedenlerle düşünüyorum kimse kusura bakmasın. Tartışdığım konu ise bir tohumdan 1600 kg elde edip edememek değil. İş ticaret olunca herşeyin bir riski vardır. Dizayn grup gibi bir firmanın sadece ar-ge bölümü yoktur. Kar- zarar marjı ile riskleri hesaplayan analistleride vardır. Başkalarına yöneliyorsa bunun sebebi vardır.

Tekelleşen firmalar, büyük firmalar, yabancı ortaklı firmalar vs. Hiçbir zaman küçük , orta ölçekli firmaları düşünmezler. Bir şey onların lehine ise diğer tarafa yönelmezler.

Şöyle yaşanmış ve yaşanmakta olan bir örnek vereyim. Ben muğlada öğretmenlik yapıyorum. Buralarda balık çiftlikleri çok ve her yıl balık çiftlikleri iflas ediyor. Tek tük kalan bir kaç firma var. Para babalarının yaptığı ne. Bunlar firmalara öneriyorlar. Çiftliği aç,çiftlik açma maliyeti senden, balık yemini benden al. Ürününü satacam diyorlar. Satıyorlarda buraya kadar problem yok. Her şey çok güzel dimi. Ama sorun şu : balık yemini satan o para babalarının cebine büyük oranlarda bir anda para akıyor. Sonra o para babaları kendi , teknolojik, dahada düşük maliyetlere sahip kendi balık çiftliklerini açıyorlar. Sektördeki bir iki firma tekelleşiyor ve baslıyorlar küçük balık çiftliklerine pahalı yem satmaya. Onların girdileri ve satacakları balığın fiyatı artmaya. Sonra nemi oluyor özellikle son 2-3 yıldır olan oluyor. Kendileri bir kaç yıl o firmaları batırmak için çok ama çok düşük kar marjlarıyla satış yapıyorlar. Bir süre sonra küçük-orta balık çiftlikleri batıyor. Piyasa büyüklere kalıyor. Yine. Süreç aynı süreç. Yine. Tarih tekerrürden ibarettir. Tarih değişmiyor. Yine.


Düzenleyen tasdelenmurat : 10-10-2009 saat 01:50 Neden: ekleme
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2009, 16:45   #72
Yeni Üye
 
satsatsat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2009
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 14
Merhaba
http://www.miraclesera.com/tr/index.html

BENCE ;
bahsi gecen olay buysa kesinlikle super.
Elbetteki isin riskleri var ve herzamanda olacak ama girisimci olmanin bir kismi risk almaktir.
Bilgi istedim bakalim isin finansman ayaginda ne var ne yok...

umuyorum bu isler gelisir icimizden birileride nasiplenir.

saygilarimla.

satsatsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 22:55   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Adamlar borucu ama fazla fazla 500 bine çıkacak bir işletmeyi 2 milyona satıyorlar. hevesli müteşebbislerde bunları gerekirse borca harca girip alıyor.

Bu teknolojik üretim zaten sürekli yayılıyor. Yani satmasalar kaybettikleri para yanlarına kar kalacak.

Bu işi dizayndan başka yapanlarda var. Dizaynın seraları 10 dekar. Başka bir sermayesi bol kuruluşta tek parça 400 dekar domates serası var örneğin , pazarları Rusya. Agrobay , Bergama da....

Dizayn bu seraları şimdi satmazsa bir süre sonra satamaz hale gelecek zaten.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 23:15   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Agrobay la Dizaynın üretim şekilleri arasındaki temel fark şu:

Dizayn akansuda çok hızlı seri bir üretim gerçekleştiriyor. Böylece 10 dekardan her hafta bir tır doldurup gönderebiliyor.

Agrobay ise sadece perlit içinde damla sulama ile daha yavaş bir üretim hızı ile üretiyor. Ancak alanı daha büyük tutarak sevkiyat hızında problem yaşamıyor. Üretim maliyeti biraz daha düşük.

Dizaynda domates başına enerji maliyeti daha çok. Hızlı üretimin getirdiği hata riski daha fazla, işcilik gideri daha yüksek. Bu kadar hızlı bir üretimi gözden kaçırmaya gelmiyor.

Agrobay da sistemin kontrolü daha kolay işçilik gideri biraz daha az. Domates başına enerji gideri daha az. Üretim hızı akansuya göre daha yavaş olsada toprağa göre çok çok fazla. Kuruluş maliyeti de dizayna göre daha ucuz.

Bunların yanısıra Agrobay ın aynı yerde çok büyük bir sera yapmasının en önemli sebebi jeotermalden faydalanmak istemesi. Dış pazarda rekabet gücü Dizayna göre daha çok çünkü jeotermal destekleri var. İsterlerse fiyatı düşük tutabilirler.

Fakat jeotermalin olmadığı bir yerde de Agrobay sistemi Dizaynınkinden daha pratik...

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 23:25   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bu arada Agrobay da inşaatcılık işiyle uğraşırken topraksız tarım yatırımına girmiş bir firma.

Dizayn borucu, Agrobay inşaatcı . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 08:16   #76
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Arkadaşlar özür dilerek şunu ifade etmek istiyorum, Dizayn Gruba "borucu" demek bana çok etik gelmiyor.Firma evet BORU üretiyor ancak kendi ifadeleri ile işleri sıvıları taşımak.Mezuniyet tezi bile sıvı taşıması olan, Türkiye' de sürekli patent alarak ARGE yatırımının ne demek olduğunu gösteren, bilgi göçüne teşvik olarak her yıl yaptığı yarışmalarda 100.000 USD yi genç beyinlere hibe eden, uluslararası örgütlerden alanındaki en önemli ödülleri alan bir şirkete sadece borucu demek doğru değil. Bu mantıkla Saray Halıya halıcı, Sancak Grubuna eczacı diyelim, yaptıkları yatırımı görmeyelim.

Bu şirketler veya başka şirketlerin yaptıkları yatırımlar yanlış olabilir, verdikleri rakamlar sahte olabilir veya değişik sahtekarlıklarda olabilir. Bizim tartışmamız gereken de bu kısımdır bence. Mesela Dizayn Grub kapalı sistem serada bir çok faktörden bahsediyor.Bir işletmeci ve havlucu olarak acizane bildiklerim; karbondioksit, ışık oranı- EC PH değerleri, ısı, oksijen, bitki cinsi, kimyasalların oranları.......ya diğerleri....Ve bunlaırn optimal oranları nedir.

Yıllarca ülkemiz kısır tartışmalar yüzünden ilerlemedi hatta geriledi.Artık verimli olmak lazım bilgiyi paylaşmak lazım...

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2009, 22:05   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Hocam bu kişiler boru üretimi ile ünlenmişler. Fakat benim borucu kelimesini kullanmam ''taşdelenmurat'' kardeşimizin yazısında boru üretimini vurgulamasından kaynaklanıyor.

Ancak yazılarda onları küçümseyen bir durum yok. Tartışma kısır da değil. Yazılarda onlara gelen tek eleştiri oluşturdukları iş potansiyelini 4 misli pahalıya satıyor olmaları.... Ancak değer üreten biri ürettiği değeri istediği fiyattan satar buna da diyecek çok bir şeyimiz yok.

Agrobay' ın da , Dizayn' ın da yaptığı çok takdire şayan işler.

Agrobay ın serasının minyatür bir örneğini kuracağız kısmetse bu yıl okulun bahçesine. İnsanlar projeye baktıkça sihirbazlık dinliyor gibi oluyor. İşte kısrlık burada.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2009, 11:53   #78
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
dizayn grupla acaba bu sistemi kurup üretip satan biri var mı çevrenizde? yani sistem nasıl işlemiş ne gibi ödeme sistemi oluşmuş, bilgi varsa çok sevinirim.

canerman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 22:21   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Canerman,

Adana da , Antalya Kumluca da ve tam yerini bilmediğim iç Ege de bir yerlerde 4 - 5 tane Dizayn dan satın alınmış Miracle serası var. Bu seraları google eartten yakalama imkanı bile var.

Dizaynın reklamında üretimi satın alıyoruz diyor ama bu her zanman yüksek fiyattan alacakları anlamına gelmiyor. En yakındaki hal fiyatının biraz altında bir fiyatta olabilir. Dikkat edin, eğer hal fiyatına satın alınacaksa böyle yüksek bir kuruluş maliyetiyle bu işe girmek ne kadar kazançlı ?

Pazarınızı ayarlayın ve serayı kendiniz kurun. Bunları yapamıyorsanız bu işe hiç bulaşmayın....

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 23:33   #80
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
şimdi bu hesaba göre benim 70 metrekarelik terasla sülalemi besleyecek domatesi üretme ihtimalim var ozaman üreticiler taş yesinler deyip gireriz bu işe hatta 15 metrekareye fasulye ekip 5 metrekareye salatalık veb ekip bi gıda kombinesi kurup dünya açlarını doyurabilirim.Her domatesçi 1 dönümden 80 ton alırsa kim yiyecek o kadar domatesi ve kaça satılacak satmaya değecekmi o da beni derin düşüncelere saldı.

bende vaat ediyorum bişe olmaz hapı verin susuz gübresiz bitki yetiştirin evet yanlış duymadınız NEWİZMİR cinsi lastmohikan patentli tohum bunlar su falanda neymiş suyu ışığı kendi üretiyo hatta sabah kalkıp kahvaltıda hazırlıyor.


NOT : para peşin alınır tohum teslimat zamanı teneşire vadelidir.

nası tam rahmetlik Kemal SUNAL tarzı bi filim senaryosu oldu demi.

Ankaradaki tarlaya buğday tohumu lazım bir sapta 9 başak verecek her başakta 1 kilo çekecek.

Aydındaki tarlaya pamuk tohumu lazım bugün ekip yarın toplanacak 1 dönümde 100 ton versin yeter fazlasını istemeyiz.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 00:46   #81
Ağaç Dostu
 
rencberdede's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 186
sizin pirinç tohumları dolma da sarıyor mu lastmohikan

rencberdede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 13:43   #82
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Sayın Canerman,

Adana da , Antalya Kumluca da ve tam yerini bilmediğim iç Ege de bir yerlerde 4 - 5 tane Dizayn dan satın alınmış Miracle serası var. Bu seraları google eartten yakalama imkanı bile var.

Dizaynın reklamında üretimi satın alıyoruz diyor ama bu her zanman yüksek fiyattan alacakları anlamına gelmiyor. En yakındaki hal fiyatının biraz altında bir fiyatta olabilir. Dikkat edin, eğer hal fiyatına satın alınacaksa böyle yüksek bir kuruluş maliyetiyle bu işe girmek ne kadar kazançlı ?

Pazarınızı ayarlayın ve serayı kendiniz kurun. Bunları yapamıyorsanız bu işe hiç bulaşmayın....

Bende bir buçuk aydır topraksız tarım hakkında araştırıyordum ve geçenlerde iş aranılan sitelerde dizayn grubun yurt dışı satış tecrübesi olan ziraat müh. aradığına rastladım eee yani buda herkesin yapabileceği birşey. (aramayı 2007 yılında yapmış dizayn grup.) tecrübeli ve pazar bilgisi olan biriyle satış yapmak kolay ve bulmakta kolay, parayı veren düdüğü çalar hesabı.

Ayrıcana 10 donumluk sera istenilenin yarı fiyatına kuruluyor kalanını yine sektordeki tecrubeli insanlara harcasanız yine çok iyi satış yaparsınız gibime geliyor bilmiyorum yanılıyor muyum.?

canerman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:57   #83
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 229
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rencberdede Mesajı Göster
sizin pirinç tohumları dolma da sarıyor mu lastmohikan
Oda marifetmi sabah sizin yerinize işe bile gidiyolar tarlayı falan ekip biçip gelir onlar.

kışın domates bulmak zordu eskiden şimdi erik geliyo hadi bi taraftan memnunluk verici bir getiri desek bide götürdüklerini tam bilsek.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 09:00   #84
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
******,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Sayın Canerman,

Dizaynın reklamında üretimi satın alıyoruz diyor ama bu her zanman yüksek fiyattan alacakları anlamına gelmiyor. En yakındaki hal fiyatının biraz altında bir fiyatta olabilir. Dikkat edin, eğer hal fiyatına satın alınacaksa böyle yüksek bir kuruluş maliyetiyle bu işe girmek ne kadar kazançlı ?

Pazarınızı ayarlayın ve serayı kendiniz kurun. Bunları yapamıyorsanız bu işe hiç bulaşmayın....
Sayın Akın Selçuk,

ben Dizaynla görüşmüş bir kişiyim. kendileri bana sunum yaptığı için ve sorularımın birçoğunu cevapladığı için sizin yazdıklarınıza hatta bazı arkadaşların sorularına elimden geldiği kadar cevap yazabilirim.

1 dönümden 80 ton domates demek şu ana kadar ulaşılmamış bir rakam. yani çok çok ciddi bir rakam demek. ilk başta inanmamıştım ancak seralarını da ziyaret ettiğim için oradaki doluluk beni hayrete düşürdü. onların yaptığı fizibilitede alış fiyatları olarak bölgeye en yakın salkım domates borsası oluşmuş hal fiyatı baz alınıyor. ince bir hesap yapmak gerekirse; 10 dönümlük bir serada 800 ton ürün alıp, ürünü seralarından 1,8 TL'ye satın alırlar ise( ki ortalama bu rakamda fizibilite yapımışlar) yılda 1.5 milyon TL'ye yakın bir ciro elde edilecektir. işletme giderleri de güney koşullarına göre ortalama 350.000-450.000 TL dir. yani ortalama 1 milyon TL kar bırakan bir iş. farzedin ki salkım domates ve iyi tarım ürünü domates olmasının yanında fiyatları çok düşük olsun. yani 1 tl ortalamadan satın alsınlar. 80 ton ile birlikte dönüm başı 80.000 TL ciro yapar. diğer seralarda örneğin Agrobay; dönüm başı 30 ton alınabiliyor. o seralardan ihracat yapılıp ortalama 2,5 TL gibi iyi bir rakama satsalar bile dönüm başı 75.000 TL ciro olacaktır. işletme giderlerine bakılacak olursak, domatesin kilogram maliyeti en modern topraksız tarım seralarında 1 TL ve üstü iken Dizayn'ın mracle seralarında 0,5 TL civarındadır. görüldüğü üzere en kötü şartlarda dahi çok ama çok karlı bir iş.

teknolojilerinin fiyatının yüksek olduğunu ben de kabul ediyorum. yani diğer seraların 2 kat fazla fiyatını vererek bu işe başlanabiliyor. ama amorti süresi diğer seralarda 7-8 yıl iken dizayn'ın serasında 3 yıl. farkı görebiliyor musunuz? ayrıca fiyatıının yüksek olmasının sebebi Türkiye'de kurulmuş olan seralardan çok daha modern, çok daha gelişmiş olmasıdır. yani belki fiyatı yüksek ama diğer seralar amorti edene kadar dizaynın serasını 2-3 kat büyütebilirsin. fark çok açık.

pepecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 09:16   #85
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
ben gerçekten bu projeye çok güveniyorum. ancak yeterli miktarda öz kaynağım yok.. 750.000 TL öz kaynak ile bu işe girebiliyorsunuz. diğer kalanını bankalardan kredi çekerek ödeyebiliyorsunuz. bence yetkilileri ile görüşebilirsiniz. hem daha iyi bilgi alacaksınızdır hem de ne kadr karlı olacağını göreceksinizdir.

pepecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 09:55   #86
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
maliyet

Sayın Pepecan, 750.000 TL öz kaynak ile bu işe girebiliyorsunuz. diğer kalanını bankalardan kredi çekerek ödeyebiliyorsunuz.

Diğer kalan derken, toplam maliyet ne kadar oluyor acaba.

Bilginiz varmı.

cukurovalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 20:19   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pepecan Mesajı Göster
Dizayn'ın mracle seralarında 0,5 TL civarındadır. görüldüğü üzere en kötü şartlarda dahi çok ama çok karlı bir iş.
Sayın pepecan Dizayn ın miracle domatesleri muhtemelen dediğiniz gibi 0,5 TL/kg gibi bir rakama mal oluyor haklısınız. Fakat Agrobay ın daha yüksek bir maliyeti olamaz. Zira Agrobayın ısıtma gideri termal. Yerden çıkan 100 derece suyla yapılıyor.

Bu durumda daha ucuz bir maliyetleri olmalı. Ayrıca miracle ler NTF tekniğiyle üretilirken Agrobayın domatesleri perlitte damla sulama ile üretiliyor. Dekara daha az verim alsalar bile enerji gideri bu durumda daha da azalıyor. Miracle de 24 saat kesintisiz çalışan bir pompa gideri de kilo başına biniyorken Agrobay da günde toplam bir kaç saat çalışan bir pompa gideri var.

Aralarındaki dekara verim farkı coğrafi konumdan ve miracle nin reklam misyonu olmasından kaynaklanıyor.

Fakat her halikarda hesaplarınız yanlış değil. Adam gibi yatırım yapılıp iyi bir mühendislikle hazırlannmış topraksız tarım serası dış ticarette topraklı tarıma göre çok daha hızlı amorti süresine sahip.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 20:28   #88
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cukurovalı Mesajı Göster
Sayın Pepecan, 750.000 TL öz kaynak ile bu işe girebiliyorsunuz. diğer kalanını bankalardan kredi çekerek ödeyebiliyorsunuz.

Diğer kalan derken, toplam maliyet ne kadar oluyor acaba.

Bilginiz varmı.
10 dekar topraksız tarım serası için 750 bin lira yeter bir para. Hatta 500 bin lira ile teknolojisi yeterli bir topraksız tarım serası kurulabiliyor.

Dizayn dan almak istenirse 2 milyonun biraz üzerine çıkıyor. Ama sürünün içine girmiş oluyorsunuz. Ürünü alırız diyorlar. Bu yeni yatırımcı için çok cazip bir öneri. Fakat bazılarının söylediğine göre en yakın hal fiyatının biraz altına alıyorlarmış. Bu durumda 2 milyonluk yatırım kendini amorti edemez.

Dizaynın serası bana cazip gelmiyor bu durumda . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 22:39   #89
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
Ben hala Altın Yumurtlayan Tavuğa sahip olupta bunu paylaşmak isteyeceklerine inanmıyorum. Bu işde söylenilen kadar kar olsa, firma bunu kendi yapar. Kendi satar, hatta o kadar verimli ve kar getiriyorsa, tek başlarına Türkiyede tüm domatescilik sektörünü bile yıkabilecek kadar güçlü bir tekel oluşturur. Microsoft'un yazılım dünyasına yaptığı şeyin aynısı yani. Kimse altın yumurtalayan tavuğu kimseyle paylaşmaz. Doğan altın yumurtlayacak civcivleride kimseyle paylaşmaz.


Düzenleyen tasdelenmurat : 05-11-2009 saat 22:40 Neden: yazım hatası
tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 23:30   #90
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Tavuğun altın yumurluyabiliyor olması için ürünü yurtdışına düzenli olarak kilosu 2,5$ dan satabiliyor olmak gerek.

Dizayn sadece tavuğu satıyor. Altın yumurtlama fonksiyonu standart değil opsiyonel. Ayrıca 50 liralık malı 200 liraya satıyor.

Ama şu var ki bu konuda zaten büyük olan bir sektör sessiz sedasız daha da büyümekte.

Henüz toplamda 2000 - 3000 dekarlık örtü altı üretim sahalarıyla domatescilik sektöründe tekel oluşmaz çünkü dünya pazarı çok ama çok büyük. Bu ürünleri ülke içinde satarak kazanmak pek mümkün değil.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024