agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni933Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2014, 14:50   #2071
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: BURSA
Mesajlar: 37
Merhabalar
Topraksız tarımda yapılan hasadın tadı-lezzeti o kadar güzel anlatılıyor ki inanın çok özeniyorum haberiniz ola. Şu an 33. sayfadayım ve okumaya devam ediyorum. Biliyorum domatesin zamanı değil ama bu mesajı okuyanların hafızasında yer etsin diye yazıyorum bu cümleleri. Vakti zamanı geldiğinde bende bu pembe domateslerin tadına bir tane bile olsa tatmak istiyorum. Bursa'da yetiştiren varsa lütfen haber versin en azından bi tadına bakayım. Bende yetiştirmek istiyorum, özeniyorum ama zaman ve mekan müsait olmuyor işte. Kedinin ciğere baktığı gibi bakıyorum sadece.
Edindiği bilgi ve tecrübelerini açıkça ve dürüstçe anlatan başta Kudret hocam olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İyiki varsınız.


Düzenleyen hbaykal : 20-10-2014 saat 14:51 Neden: kelime ilavesi
hbaykal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2014, 22:30   #2072
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Talking Hayretler, takdirler ve soru işaretleri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Bu gün 6,5 kg lık ikinci hasadı da yaptık.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Bu gün 6,5 kg lık ikinci hasadı da yaptık.
Herkese selamlar,
Sayın hocam, ben de tarım sevdalısıyım ama şimdilik uzaktan seyrediyor gıpta ve hayranlıkla izliyorum. Topraksız tarım ve uygulamalarını ve bilhassa sizin çalışmalarınızı bu sitede takip ettikten sonra bu sevda bana da bulaştı. Şimdiden kendimi bir topraksız tarım sevdalısı olarak görmeye başladım.

Bu konuyu duyduğumdan bu yana 1 hafta 10 gündür ilk etapta öğrendiklerim çerçevesinde ben de balkonumda ufak ta olsa bir başlangıç yapma çabası içindeyim acizane. Bu çerçevede başlangıç olarak katı ortam, zamanlayıcılı, pompa ile beslemeli, manuel besin çözeltisi eklemeli basit ufak bir sistem düşünüyorum. Düşündüğüm düzeneğin şematik çizimini bilhassa sizin ve diğer üstadların görüş ve önerilerine sunuyorum. Dijital zamanlayıcıyı sipariş verdim. Akvaryum kafa motoru ve hava pompasını belirledim. Siparişini vereceğim. Diğer malzemeleri de tedarik etmeye çalışıyorum.

Ancak bunula birlikte hala kafamın bir kenarında bazı sorular kıymık gibi beynimi kemiriyor ve bu çabalarıma gölge düşürüyor. Eğer bu sorularıma siz ve diğer konunun uzmanı arkadaşlar cevap verebilirse çok minnettar kalırım. Sorularımdaki muhtemel cahilliklerim için şimdiden affınıza sığınarak, kusurlarımın konuya çok yabancı olmamdan kaynaklandığını ayrıca sizin ve arkadaşların yetiştirdiğiniz görsel bir şölen olan ürünlerinizi görüp utanarak sıkılarak bu soruları sorduğumu da ayrıca bilmenizi isterim.

1-Topraksız tarımda kullanılan besin eriyikleri tamamen suni kimyasallar değil mi? Öyle ise, şu anda pazarlardan marketlerden alıp yediğimiz sebze meyvelerde var olduğu söylenen tarım ilacı kalıntılarından ne farkı var? Topraklı tarımda meyve sebzelere yüzeyden verilen ilaçların başka türlüsünü biz sebzenin direk bünyesine vermiş olmuyor muyuz? Bu konuda bilimsel çalışmalar mevcut mu?
2-Belki duymuşsunuzdur, Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu, pazardan marketten aldığımız domates, salatalık vb. sebzelerin, koku ve tat bir yana, %80 inin besin değeri anlamında “ÇÖP”!!! olduğunu iddia ediyor. Bunun kullanılan “HİBRİD” tohumlardan kaynaklandığını, bu tohumların normal tohumlara göre daha verimli olduğunu ancak %80 oranında besin değerinin azalmış olduğunu söylüyor.
Sizin ve diğer arkadaşların topraksız tarımda kullandıkları tohumlar, hibrid mi organik mi veya ne türdür?
Bu şekilde yetişen ürünlerin besin değeri, normal toprakta yetişene göre aynı mıdır? Veya normale göre herhangi bir (kimyasal besinlerden dolayı) zararı var mıdır?
Bu soruları sormamın sebebi, çocukluğumda küçük de olsa bahçemizde yetiştirdiğimiz sebze meyvelerle olan muaşakamdır. Benim çocukluğumda, bahçemizde, çok güzel domates, salatalık, fasulye, kabak, biber, karpuz vb yetişirdi. Domateslerin kokusu hala belleğimdedir. Rahmetli babam, özene bezen tumpları hazırlar Eminönü’nden aldığı fideleri güzelce diker, can suyunu veridi. Sonra çevrede mevcut bazı ufak mandıralardan getirdiği “yanmış gübre” ile bir kapta su içinde iyice eritir ve bunu sebzelerin dibine azar azar verirdi. Yanmış gübrenin üzerini toprakla güzelce örter ve zaman zaman bu gübrelemeyi yapardı. Bazen bahçeyi bellerken toprağa biraz yıkanmış deniz kumu katardı. O güzelim bahçe bir orman gibi yemyeşil olur, sabahları leğen ile domatesler, salatalıklar, fasulyeler toplanırdı. Öyle ayda bir filan değil hemen hemen her sabah bayağı bir şeyler toplanırdı.
Kusura bakmayın biraz uzattım. Ama mazur görün, elbette ki topraksız tarımın topraklı doğal tarımın yerini tutması mümkün değil. Sadece anlamak istediğim husus topraksız tarım usulleri ve kimyasal besin eriyikleri ile yetiştirilen ürünlerin besin değeri normale göre nedir ve sağlık yönünden herhangi bir zararı var mıdır acaba? Bu konuda bilimsel bir çalışma dünyada yapılmış mıdır? Siz veya bilen arkadaşlar bu konuda bilgi verirse çok makbule geçecek.
3-Bu sorular bir yana, ben bu sistemi kurabilirsem, sizden biraz tohum ve besin maddesi rica edeceğim. Sistem üzerinde sizlerin görüş ve önerileri çerçevesinde düzeneği kurduktan sonra sizinle bu konuda irtibata geçmek isterim müsaade ederseniz.
4-Bu sistemde bitkiler balkonda tül perde gerisinde kalırsa sorun olur mu? Balkon iyi güneş alıyor.
5-Ben şimdilik yarı otomatik düzenekte, PH-EC kontrolü yapamayacağım için, depoya günlük veya haftalık olarak uygun PH-EC si hazırlanmış eriyik çözeltisinden eksilen miktar kadar eklemeyi düşünüyorum (Depo içine cetveli bunun için yerleştireceğim-birimleri L veya mL olarak işaretleyeceğim. Uygun mu?
Şimdilik aklıma gelen soru ve düşüncelerim bunlar. Değerli cevaplarınızı ve değerlendirmelerinizi beklerken, size ve bu güzel çalışmaları bize tanıtıp öğreten çok değerli bilgilerini ve tecrübelerini aktaran herkese saygılarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın.

Metin Baykara

Eklenen Resimler
 
aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2014, 23:13   #2073
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 286
Selamlar öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Öncelikli olarak yapılan ilk amatör yetiştiricilikte çok fazla ayrıntıyı kafanıza takmanıza gerek yok.Zira topraksız tarımı 4 yıldır yapmama rağmen sürekli yeni şeyler öğreniyorum.
Kurmuş olduğunuz düzenek çizimi bence başarılı.Sadece pompaları seçerken besin sıvısını ne kadar yükseğe ve kaçlık boruda basacağını göz önüne alarak seçim yapın.

-Gelelim topraksız tarım sağlıklımı sorusuna.
Bence doğru yapıldığında şuan ki topraklı tarımdan daha sağlıklı.Kullanılan besin elementleri toprakta olması gereken elementler.Ben suni demir **** potasyum duymadım.Keşke eski tohumlar ve topraklar olsada çocukluğumuzdaki lezzetlere kavuşsak.Malesef artık mümkün görünmüyor.Bizim yapabileceğimiz en iyi şey iyi tarım uygulaması olabilir.Ve bunu sağlamak topraksız tarımla mümkün.Saygılar

oceaneagle55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 13:46   #2074
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Sayın, oceaneagle55

Yorumlarınız için teşekkürler. Bir çalışalım bakalım ortaya ne çıkacak. Diğer yandan, topraksız tarımda organik besin eriyikleri konusunu da araştırmaya devam edeceğim. Herkese kolay gelsin.

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 13:49   #2075
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Sayın, oceaneagle55

Yorumlarınız için teşekkürler. Bir çalışalım bakalım ortaya ne çıkacak. Diğer yandan, topraksız tarımda organik besin eriyikleri konusunu da araştırmaya devam edeceğim. Herkese kolay gelsin.

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2014, 17:20   #2076
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-07-2014
Şehir: kayseri
Mesajlar: 2
arkadaşlar terasımda topraksız tarımla ugrasmak ıstıyorum ardımcı olursanız sevınırım
(protokol yyolu olduğu ıcın goruntu kırlılıgıne ızın vermıyorlar)
saksıların herbırı 100adet

Eklenen Resimler
  
abdulkayyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2014, 14:40   #2077
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2014
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1
Selam değerli forum üyeleri,
Bende topraksız tarımın yeni hayranlarından biriyim. İnternette öylesine gezinirken tamamen tesadüf üzeri sayın Kudret Tezel'in bir TV röpörtajına takılarak başladı bu hayranlığım ve bir süredir de eski tarihlerdeki paylaşımları okuyorum. Başta Kudret Tezel abimize ve topraksız tarım'a gönül veren ve tecrübelerini bizlerle paylaşan tüm üyelere teşekkürü kendime bir borç biliyorum. Gerekli ekipmanı sağlamak için internetten siparişlerimi verdim ve en kısa zamanda balkonumdaki saksımda duran 2 kök domatesimi su kültürü sistemine aktarmak için sabırsızlıkla siparişlerimin yolunu gözlüyorum. Herkese iyi çalışmalar, sevgiler, saygılar...

yasintolga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2014, 21:37   #2078
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Öncelikle Sayın Kudret TEZEL, envor, Todor, malbman, soilless ve sulukök'e değerli bilgileri ve deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür ederim. Tecrübe ve deneyimlerini paylaşan tüm üyeleri de unutmamak gerekir.
Bende topraksız tarıma ilgi duyan biri olarak forumun her konusunu aylarca takip ettim ve okumaya çalıştım. Bolca bilgiye sahip oldum. Ve nihayet 70 sayfayı okuyarak bitirdim. Artık topraksız tarım konusunda uygulama yapmaya hazırım, hatta basit bir düzenek hazırlayarak öncelikle ıspanak yetiştirmeyi planladım. (ilk deneyim ve tecrübe kazanmak adına) Yaza hazırlık yapmak için en azından deneyimim olur düşüncesindeyim. Öncelikle basit tohum çimlendirme ünitesi tasarladım ve uyguladım. Geliştirme için planlar hazırladım.(Nem-fan ve aydınlatma otomatik kontrol) Resimleri kısa zamanda eklerim.

Kudret Beyin dediği gibi "Bilgi Paylaştıkça Büyür"
Herkese başarılı ve bol verimli çalışmalar diliyorum.

ahaknet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2014, 22:02   #2079
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Kısaca bilgi vermek gerekirse
Kabin için Ayakabı-Bot saklama kutusu (7TL)
Aydınlatma 3lü modül led x10 (15 TL)
Adaptör 12V 1A (5TL)
Gelecek güncelleme : (Fan - DHT11 sensör ve Arduino pro mini) Otomatik konrol için
Ve resimler,

Name:  IMG_4236.jpg
Views: 1564
Size:  36.4 KB
Name:  IMG_4237.jpg
Views: 1583
Size:  56.2 KB
Name:  IMG_4238.jpg
Views: 1558
Size:  31.7 KB

s.akbulut beğendi.
ahaknet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 00:15   #2080
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-10-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
Sn. ahaknet,
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. C++ gibi programlama dili hakkında hiç bilgim yok ama internette arduino ile yapılanları izleyince bir çok şeyin rahatlıkla yapılabileceğini gördüm. Ben de meraklanıp c++ öğrenmeye kalkıştım (Allah sonumuzu hayır etsin) Olaki bir gün kod yazma sürecini tamamlarsam sizlerden yardımlarınızı beklerim :
Ayrıca arduino olan çalışmalarınızı merakla (özellikle ayrı bi başlık altında) bekliyorum.
Işıklandırma konusunda ufak bir bilgi aktarmak isterim. Genelde kırmızı-mavi kombinasyonu ile daha iyi sonuçlar elde edilebileceği savunuluyor. Hatta forumda deneyen arkadaşlarımız da var, incelemenizi tavsiye ederim.( http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm ) Bir de kabın içerisini alüminyum ile kaplarsanız ışığın dağılmasını engellemiş olursunuz. Kolay gelsin,
Saygılarımla...

s.akbulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 09:39   #2081
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 53
Sn s.akbulut,
Eldeki imkanları değenlendirmek için bende sadece beyaz vardı onu kullanabildim. Led konusunda aynı fikirdeyim kırmızı ve mavi led lambalar büyütme konusunda daha elverişli hatta yabancı kaynaklarda bu oranın R/B oranı 5/1 olarak bildiriliyor ve yurt dışında dikkat ederseniz grow plant lamb satışları çoğunlukta bu orana göre yapılıyor. alüminyum ile kabı kaplamak doğru fikir *******, düşününce mantıklı geldi en kısa zamanda kaplama işlemine de bakarım.
Teşekürler

ahaknet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 12:40   #2082
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 6
Selam herkese bende yeni katıldım araniza hala okuma aşamasın dayım 10 gündür okuyorum okuyorum okuyorum :-) hiç kimya bilgisi olmayan hiç köyde yaşamamış biri olarak derya deniz konuların içerisinde buldum kendimi burada bilgilerini paylaşan başta kudret tezel olmak üzere bütün arkadaşlara gıpta ile baktım imrendim ancak bu kadar bir dayanışma olabilir bu sürede bilgiye doydum inşallah en kısa zamanda pratiğe geçip kendimi test edeceğim tabi ki başta hazır besin eriyiği ile hepinize tekrar selamlar

Murat_Erdogan27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2014, 11:38   #2083
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
benmi yanlış gördüm )sayın meyelitepe topaksız tarımamı başlamış>topraklı tarımın fıtratında,
topraksız var.ilim gerektiren bu iş sn meyvelitepeye yakışır ,hadi abim çalışmalarınızı bekliyoruz
Chinampa’ların ışığı – 1
Chinampa’ların ışığı – 2
Chinampa’ların ışığı – 3
Chinampa’ların ışığı – 4
Chinampa’ların ışığı – 5
Chinampa’ların ışığı – 6
Chinampa’ların ışığı – 7
Chinampa’ların ışığı – 8 (İrfan Çayı)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2014, 15:55   #2084
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-12-2014
Şehir: rusya
Mesajlar: 1
Selam sayin arkadaslar,,,
Nerden geldi aklima bu foruma katilmak derseniz.Bizler topraktan geldik ve toprak anadan ayri kalamiyoruz.... gidiyoruz, ayriliyoruz baska isler yapiyoruz fakat toprak bir sekilde gel yanima diyor.
Bir sekilde geri donmeye karar verdim ve biraz arastirmalar yapalim son zamanlarda ne gibi degisiklikler olmus neler degismis...
Toprak ana gel dedide topraksiz tarim yapilmasi icin karar kildim, yogunlasmam bu konu uzerine.
Sizlere kolay gelsin,
Saygilarimla

abaykal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2014, 22:23   #2085
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Süpersiniz!!! Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Bende projelerimle paylaşımlara başlıycam en kısa zamanda tabi sizlerin sayesinde Gerçenden süper bilgi deposu bir forum.

Sevgilerimle herkese kolay gelsin...

adolyer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2014, 20:19   #2086
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-12-2014
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
Aerofonik sistemde domates yetirtirmek...

Selamlar, saygilar. Forma henuz katildiim.yaklasik 2 haftadan beri topraksiz tarim ile ilgili cesitli forumlari takip ediyorum. Konu fazlasiyla merak uyandirmis olup evde kucum bir hobby bahcesi kurmak isterim. Ancak bu konuda siz degerli katilimcilarin yorumlarina ihtiyacim olacak. Yorumlarinizla projemi desteklerseniz sevinirm.acemi oldugum icin sacma yorum ve bildirimlerden oturu simdiden ozur dilerim. Amacim vaktinizi calmak degil...
Arastirmalarim neticesinde yatayda 70*40 h:50 cm olculerinde plastik kapta aeropinc yontem ile 4 adet domates fidesi yetistirmek.Tekne icerisinde 3 adet 360 derecelik 6 adet 180 dereclik olmak uzere 9 adet noozle ilave edilmis, 20 mm capinda tekne tabanindan 20 cm yuksekte bitki koklerini destekleyen bir tesisat kuracagim, boylelikle tankta su seviyesi 50 lt civarinda olacak. bu tesisatida eihmen 1000 bir kafa motoruna baglayacagim.kafa motorunu ise zaman ayarlayaci bir saate baglayarak belli araliklarla sisteme besin eriyikli su basacagim boylekle uretecegimi tahmin ediyorum. Bazi sorularim olacak yardimci olursaniz sevinirm
1 okudugum kadariyla aeropinic te domates icin 3 farkli yetisme donemi oluyormus. Her bir donem icinde ozellikle azot ihtiyaci farklilik gosteriyor ki buna bagli olarak fosfor ve potas talebide degisiyor. Dolayisiyla disarda satilan hazir besin icerikleri isime yarar mi yoksa ozel bir receteyle yaptirmak mi gerekir. Bu konuda sn. Kudret tezel hazirladigi besin eriyikleri varmidir nereden temin edebilirim
2 sistemde ne kadar siklikla besin eriyi basmak gerekir. Ne kadar zamanda bir su tankini degistirmem gerekir. Gerci pompa bu isi gorur mu ondanda emin degilim acikcasi
3besin tankinin etrafini kopuk ile gunes almasini engellemek icin sarmak gerekir mi?
4bu sistem icin ec metre **** ph metreye sartmi?
5bu sistemi daha once denemis arkadaskar var ise bu projenin ise yararip yaramayacagi konusunda yorumlari ile destek olabilirler mi acaba?

Destegibiz icin simdiden Tesekkurler. Saygilar, selamlar...

idris şenol beğendi.
T.GUMUS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2014, 11:09   #2087
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi T.GUMUS Mesajı Göster
Selamlar, saygilar. Forma henuz katildiim.yaklasik 2 haftadan beri topraksiz tarim ile ilgili cesitli forumlari takip ediyorum. Konu fazlasiyla merak uyandirmis olup evde kucum bir hobby bahcesi kurmak isterim. Ancak bu konuda siz degerli katilimcilarin yorumlarina ihtiyacim olacak. Yorumlarinizla projemi desteklerseniz sevinirm.acemi oldugum icin sacma yorum ve bildirimlerden oturu simdiden ozur dilerim. Amacim vaktinizi calmak degil...
Arastirmalarim neticesinde yatayda 70*40 h:50 cm olculerinde plastik kapta aeropinc yontem ile 4 adet domates fidesi yetistirmek.Tekne icerisinde 3 adet 360 derecelik 6 adet 180 dereclik olmak uzere 9 adet noozle ilave edilmis, 20 mm capinda tekne tabanindan 20 cm yuksekte bitki koklerini destekleyen bir tesisat kuracagim, boylelikle tankta su seviyesi 50 lt civarinda olacak. bu tesisatida eihmen 1000 bir kafa motoruna baglayacagim.kafa motorunu ise zaman ayarlayaci bir saate baglayarak belli araliklarla sisteme besin eriyikli su basacagim boylekle uretecegimi tahmin ediyorum. Bazi sorularim olacak yardimci olursaniz sevinirm
1 okudugum kadariyla aeropinic te domates icin 3 farkli yetisme donemi oluyormus. Her bir donem icinde ozellikle azot ihtiyaci farklilik gosteriyor ki buna bagli olarak fosfor ve potas talebide degisiyor. Dolayisiyla disarda satilan hazir besin icerikleri isime yarar mi yoksa ozel bir receteyle yaptirmak mi gerekir. Bu konuda sn. Kudret tezel hazirladigi besin eriyikleri varmidir nereden temin edebilirim
2 sistemde ne kadar siklikla besin eriyi basmak gerekir. Ne kadar zamanda bir su tankini degistirmem gerekir. Gerci pompa bu isi gorur mu ondanda emin degilim acikcasi
3besin tankinin etrafini kopuk ile gunes almasini engellemek icin sarmak gerekir mi?
4bu sistem icin ec metre **** ph metreye sartmi?
5bu sistemi daha once denemis arkadaskar var ise bu projenin ise yararip yaramayacagi konusunda yorumlari ile destek olabilirler mi acaba?

Destegibiz icin simdiden Tesekkurler. Saygilar, selamlar...
aramıza hoşgeldiniz
bizim tanıdığımız turan gümüş mü ;?)av köpeği sayfası
deyilseniz!!
formu inceleseniz biraz zamanınzı alır
sistemi kurun ben ve buradakilerde aşama aşama size yardım ediceğiz
birde sorduğnuz soruların tüm cevapları mevcut,kudret TEZEL beyden teknik konuda umarım size destek veriri
özelden mesaj atın kendiside istanbulda saygılarımla

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2014, 22:31   #2088
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-12-2014
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
Sn idris senol, cevap icin tesekkur ederim. Ismim tolga, sn turan gumus ile bir akrabaligimiz yok maalesef. Sistemi kurucam ama besin eriyi hazirlanmasi ve eriyin
ne siklikla degistirilmesi konularini netlik kazandirmadan acikcasi baslamak istemem. Anlik bir heves olsun istemiyorum, kurunca isledigini gorursem motivasyon kaynagi olur sikilarak bir kenara birakmak istemiyorum. Biraz daha arastirma yapacagim, en kisa surede sizlerle bir sey paylasmayi umuyorum.

T.GUMUS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2014, 10:08   #2089
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Gümüş,

Hoşgeldiniz ve de kolay gelsin.

Yapmayı düşündüğünüz sistem aeroponik sistemden çok gel-git sistemine benziyor.

İsmi önemli değil; önemli olan bitkileri yeterince ve doğru şekilde beslemek ve hava almalarını sağlamak.

Gel-Git sistemler bitki köklerinin tamamının ıslanabilmesi için bütün tankı/ortamı dolduruyor. Hava alabilmesi için de tamamen boşaltıyor. Güçlü bir pompa ve bolca doldur-boşalt işlemi var. Bu süre için pek de hazır bir reçete yok. Kökler kurumaya başlayınca tekrar ıslatmanız gerekecek. Bu da bitkiler büyüdükçe değişecek, daha sıklıkla ıslatmanız gerekecek. Yani deneyip göreceksiniz.

Aeroponik sistemler ise genellikle az miktarda besini köklere püskürtme şeklinde yapılıyor. Islatıp geçen Şelal sistemler de var, onlarda daha çok NFT sistemini andırıyor, ama amaç aynı. Besin vermek - hava almasını sağlamak.

Aeroponik sistemlerde "ıslatmak" yerine "nemlendirme"nin daha başarılı olduğu görülmüş. Yani damlacık boyutu ufaldıkça, kökler tarafından daha kolay/hızlı emiliyor, aynı anda hava alması da sağlanıyor. Böylece spreyleme sistemleri küçüldükçe verim artıyor. Ancak bu sefer de teknik problemler, yani tıkanma sorunları başlıyor.

Bunu aşmak için de "soğuk sisleme" yöntemini bulmuşlar. Besin ultrasonik ses dalgaları ile (ısıtmadan) "buharlaştırılıyor" ve de köklere üfleniyor. Böylece kökler yüksek nemli bir ortamda hem yüksek besin hem de hava alabiliyor. Burada bile yine arada molalar var, ama çok sık. 2 saniye üfleme, 5 saniye bekleme gibi. Daha hassas kontrol gerekiyor.

Bunu yapan ucuz sistemler var. Ama yüksek kapasite isteyince, mesela sisleme aleti 5 USD ama, adaptörü 15 USD olduğundan, astarı yüzünden pahalıya geliyor.

Yani hepsinin artıları ve eksileri var. Biraz daha araştırıp size en uygun geleni seçeceksiniz. ve deneye deneye uygun süreleri bulacaksınız.

Kolay gelsin

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2014, 09:10   #2090
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar 16 şubat tarihinde ektiğim yaklaşık 250 gr zencefilleri dün hasad ettim. 1475 gr olmuşlar.

Eklenen Resimler
  
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2014, 16:37   #2091
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2014
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 4
Arkadaşlar yaklaşık 12 m2 lik bir alana (3*4 gibi) sera kurup topraksız tarım uygulaması yapmayı düşünüyorum. Burada çilek domates salatalık ve biber ekmeyi düşünüyorum. Sera ve topraksız tarım otomasyonu için hangi malzemelerden ve nerelerden almalıyım. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler..Hayırlı akşamlar..

silaemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2014, 12:30   #2092
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-12-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Sayın kudret tezel merhaba ben yeni üyeyim ismim murat güneş
topraksız tarımı merak ediyordum ancak tereddütlerim var kafamı kurcalayan konu şu...
Eriyik deki maddeler yani topraksız tarım uygulamasında kullanılan kimyasallar kansorejen içeriyormu doğal tarım kadar sağlıklımı gerçekten çok tereddütlüyüm lütfen bu konuyla ilgili bilgi verirseniz çok memnun olcm tüm arkadşlara saygılar sevgiler

muratgunesm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2014, 12:33   #2093
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-12-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Tüm arkadaşları yakından takip ettim ve çok da mutlu oldum ve acaba dedim,
acaba bende yapabilirmiyim yardımcı olursanız çok sevinicem mesela bir tane de olsa domates
herkese saygılar sevgiler

muratgunesm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2014, 16:47   #2094
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın Murat Güneş aramıza hoş geldiniz. Topraksız tarıma gönül vermek için öncelikle kuşkularınızın aydınlığa kavuşması ve yapacağınız çalışmaları gönül rahatlığı içinde yapmanız gerekiyor. Burada uzun uzun kullanılan malzemeler kimyasal malzemelerdir, kansorojendin sağlığa zararlıdır sağlığa faydalıdır tartışması yapmanın bir manası yoktur. Zaten bu işin tartışmasıda bizi aşar. bırakın bu konuda otoriteler, üniversiteler, sağlık kurumları doktorlar konuşsun. Ancak size şukadarını hatırlatmak isterim, Kullandığımız bütün gübreler topraklı tarımda kullanılan ve bütün dünyada da aynisi kullanılan klasik gübrelerdir. Kimyada elementler birer tanedir. Bir elementin çeşitli formları yoktur. Topraklı tarımda hangi gübreler kullanılıyorsa topraksız tarımdada aynı gübreleri kullanıyoruz. Topraksız tarım için bu özel topraksız tarım gübresidir diye bir şey yok. Bütün kullandıklarımız gübre fabrikaları tarafından üretilen dünyanın her tarafına dağıtılan veya onlardan bize gelen gübrelerdir. Bu sizi nekadar rahatlatır bilemem ama unutmayınız ki topraksız tarım bizim icadımız değil. Bütün dünyanın yaptığı daha hijyen daha lezetli daha ekonomik, verimi yüksek işçiliği daha az,hasadından tüketilinceye kadar kaybı daha az, dolayısı ile randımanı yüksek, ancak biraz teknik bilgi gerektiren ve ilk yatırımı biraz yüksek olan teknik bir tarım şeklidir.
İkincisi şu kuşkunuzuda açıklığa kavuşturalım, bizler hepimiz topraksız tarıma amatörce başladık, amatörce yaptık. Forumlardan gördüğünüz gibi bu işe gönül veren bütün arkadaşlarımız topraksız tarımı başarı ile yaptılar siz neden yapamıyacaksınız ki. Önemli olan gönül vermek inceliklerini öğrenmeye çalışmak ve en önemlisi oyunu kuralına göre oynamak. Öncelikle en basit uygulamalardan başlayıp işin ruhuna inebilmektir. Siz gayret ve ilgi gösterdikçe bütün arkadaşlarımızın yardımcı olacağından şüpheniz olmasın . Sloganımız: BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Kolaygelsin selamlar sevgiler.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2014, 16:52   #2095
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Tüm arkadaşlarıma sağlık, mutluluk ve başarılı çalışmalarla geçirecekleri mutlu bir yıl dilerim.

Yeni yılınız kutlu olsun.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2015, 14:20   #2096
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-01-2015
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 1
Kudret bey topraksız tarım ile ilgili hiç bir bilgim yok amatör olarak yapmak istiyorum malzeme hazırlamasını yapımını güzel bir anlatan video yokmu ? Okumaktan gözlerim ağrıdı tam bir bilgi alamadım

kayabiga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2015, 15:38   #2097
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili kayabiga, topraksız tarım hakkında bilgi alabileceğiniz en büyük kaynak agaclar. net sitesidir. Ancak haklısınız biraz bilgi kirliliği mevcuttur ama ne yazık ki en güzel bilgiler
o satırlarda saklıdır. sizden ricam biraz katlanıp sabırla okumanızdır. Eminimki çok detaylı bilgiler ve uygulamalar bulacaksınız. Sabırlar dilerim kolaygelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2015, 13:29   #2098
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-12-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Merhaba
Topraksız tarım üzerine yaptığınız çalışmalar için aklımdaki birçok sorunun cevabını forum da bulduğum için çok teşekkür ederim. Forumu büyük bir özenle hiç bıkmadan zevkle okudum halende takip ediyorum. Aranıza yeni katıldım maalesef. İstanbul'da okuyan bir üniversite öğrencisiyim. Karaman Ermenekliyim birçoğunuzunda medyada takip ettiği üzere yakın bir dönemde maden kazasında birçok madencimizi kaybettik ve Ermenek halkı ekonomik anlamda maden ocaklarının kapanmasıyla zor duruma düştü. Sizce Ermenek şartlarında topraksız tarım uygulamaları sayesinde yeni bir gelir kaynağı oluşabilir mi ? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler iyi çalışmalar

Taplaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2015, 14:11   #2099
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar 16 şubat tarihinde ektiğim yaklaşık 250 gr zencefilleri dün hasad ettim. 1475 gr olmuşlar.
Tatlı patates de deneyin, çok iyi performans gösteriyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2015, 14:59   #2100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Apartmanda sebze yetiştirmişler... )

İşte apartmanda tarım mucizesi

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
#bursa topraksız tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024