06-07-2018, 12:11 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
Topraksız kültür çilek yetiştiriciliğinde en son gelişmeler
MERHABALAR , İsmim Burak Antalya Akdeniz Üniversitesinde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü son sınıf öğrencisiyim.Tez çalışmama katkıda olması için sizlerin değerli bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Amacım burada takip eden insanları ve kendimi bu konu hakkında güncelleştirmek sürekli olarak orada burada aramak yerine yeni gelişmeleri (sera sistemleri,otomasyon,çilek için yapılmış yeni yetiştirme ortamları vs..) buradaki konun altına fikrimizi düşüncelerimizi paylaşmak.Bende yeni bir şey öğrendikçe güncelleme yapacağım konuya. iyi çalışmalar |
07-07-2018, 13:50 | #2 |
agaclar.net
|
Siz bir ucundan başlar mısınız? Genel olarak konuyu açan bir şeyler yazmaya başlar, diğer arkadaşlar o yazılanlara katkıda bulunur. Hoş geldiniz |
07-07-2018, 16:53 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
Tabi ki başlayayım öyleyse bir kaç makale ekte vereceğim isteyenler orada bakabilir isim ve sonuç kısmını yazacağım merak edenler devamını inceleyebilir. Topraksız kültürle çilek yetiştiriciliğinde fide tipleri ile yetiştirme ortamlarının erkencilik ve verim üzerine etkileri SONUÇ: Akdeniz sahil bölgesinde örtüaltında topraksız kültürle çilek yetiştirme olanaklarının araştırıldığı bu çalışma neticesinde, çiçeklenme ve erkencilik bakımından tüplü fidenin; bitki başına düşen verim bakımından ise frigo fidenin avantajlı olduğu belirlenmiştir. Özellikle sahil bölgemizde yapılan örtüaltı çilek yetiştiriciliğinde, erkenciliğin ön planda olması nedeniyle, bitki başına toplam verimden ziyade, erkenci verim daha önemli bulunmakta ve bu nedenle tüplü fide daha avantajlı görünmektedir. Ayrıca topraksız kültür plantasyonlarının kısa sürede amorti edilebilmesi için de Kasım-Aralık ve ocak aylarında verime başlayan erkenci ve yüksek verimli çeşitlerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Yetiştirme ortamları bakımından ise özellikle K ve K+V ortamları, gerek bitki gelişimi, gerek erkencilik ve gerekse verim bakımından denenen diğer ortamlardan daha olumlu sonuçlar vermiştir. Ayrıca kolay temin edilebilme, nakliye kolaylılığı ve maliyet hesapları incelendiğinde bu ortamlar, denenen diğer ortamlardan daha avantajlı görünmektedir. Nitekim denemede kullandığımız Nevşehir volkanik tüfü, en önemli yerel kaynaklarımızdan olup, kolay temin edilmekte ve maliyet açısından da en ucuz ortam olma özelliğini taşımaktadır. Kokopitin ise nakliye problemi olmaması ve kolay depolanabilmesi üreticinin tercih nedenlerinden sayılabilmektedir. Maliyet açısından ise kokopit ortamı, torf ve perlit gibi yetiştirme ortamlarından daha avantajlı bulunmuştur. Özellikle ithal ürün olmasına rağmen, torftan daha ucuz olması nedeniyle dikkat çeken bir ortam olarak görünmektedir. Kokopit kullanımının torfa tercih edilmesiyle de torf kaynaklarının tüketilmesinin önüne geçilebilecektir. |
07-07-2018, 16:55 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
|
07-07-2018, 16:58 | #5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipi ve Yetiştirme Ortamının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri SONUÇ:Türkiye’de Akdeniz Bölgesi ekolojik koşullarında cam serada yapılan topraksız kültürle çilek yetiştirme olanaklarının araştırıldığı bu çalışmada, 2006-2007 ve 2007-2008 deneme sezonlarında şu sonuçlar alınmıştır. Araştırmada deneme yıllarına ve yetiştirme ortamlarına göre değişmekle beraber, meyve dış rengi L değeri 25.69 ile 32.36; C değeri 28.36 ile 41.63; H değeri 1.35 ile 2.33; meyve iç rengi L değeri ise 41.28 ile 53.03; C değeri 39.16 ile 49.35 ve H değeri 0.93 ile 1.24 arasında değişim göstermiştir. Denemede, frigo fideden elde edilen meyvelerde kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği, tüplü fidelerden daha yüksek belirlenmiştir. Nitekim frigo fidelerin soğuklatılmış olması, meyve etinin sertliği ve dayanıklılığını artırmaktadır. Ayrıca meyve eni ve meyve boyu değerleri 2007-2008 deneme yılında frigo fidede daha yüksek belirlenmiştir. Denemede frigo fidede belirlenen SÇKM miktarı, tüplü fideden daha yüksek belirlenirken, titre edilebilir asitlik, C vitamini ve pH değerleri arasında ise fide tipleri bakımından çok büyük bir farklılık saptanmamıştır. Araştırmada, meyvelerde kaliksin kopma direnci ile meyve eti sertliği değerleri bakımından yetiştirme ortamları arasında önemli farklılıklar belirlenmemiştir. Ortalama meyve boyu, meyve eni ve SÇKM değerleri ise rakamsal olarak tüm deneme yıllarında H+V ortamlarında en yüksek; P ve V ortamlarında ise en düşük saptanmıştır. Titre edilebilir asitlik, ve C vitamini miktarı ise yetiştirme ortamlarına göre büyük farklılıklar göstermemiştir. Meyvelerde saptanan pomolojik özellikler arasındaki ilişkiler yıldan yıla farklılık göstermiştir. Nitekim 2006-2007 deneme yılında, meyve eti sertliği ile SÇKM arasında negatif yönde ve SÇKM ile C vitamini arasında ise pozitif yönde bir korelasyon belirlenmiştir. 2007-2008 deneme yılında ise sadece SÇKM ile titre edilebilir asitlik arasında negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Araştırma bulgularımız, fide tipi bakımından frigo fidenin; yetiştirme ortamı bakımından ise Hindistan cevizi torfu ve Hindistan cevizi torfu+Volkanik tüf ortamlarının meyve kalite kriterleri üzerine olumlu etkiler yaptığını göstermiştir. http://www.zfdergi.ege.edu.tr/edergi...lt49/s2/04.pdf |
07-07-2018, 17:01 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2018
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
|
Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri SONUÇ:Araştırmadan elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; besleyici film tekniği uygulaması ortam kültüründe kullanılan perlit ve perlit+torf (1:1)(v/v) ortamlarına göre daha iyi sonuç vermiştir. Besleyici film tekniği uygulamasından elde edilen erkenci verim (6.12.2006-5.1.2007 tarihleri arası) perlit ortamına göre %956.7, perlit+torf (1:1)(v/v) ortamına göre %1081.9 daha fazla olmuştur. Bunda en büyük etken o dönemde sera içi sıcaklıkların düşük olmasıdır (sera içi ortalama sıcaklık 10.9°C civarında olmuştur). Besleyici film tekniğinin avantajlarından birisi bitki kök bölgesi sıcaklığını kontrol edebilmektir (Tüzel ve ark., 2004). Her iki sistemde de tankların içindeki besin eriyiği ısıtılmasına rağmen direk olarak besin eriyiği ile köklerin temasını sağlayan besleyici film tekniğinde bitkilerin uyanışı ve verime yatışı daha erken olmuştur. Yine toplam verimde; besleyici film tekniği uygulamasında perlit ortamına göre %56.4, perlit+torf (1:1)(v/v) ortamına göre %32.7 daha fazla verim elde edilmiştir. Ortamlar arasında ise perlit+torf (1:1)(v/v) karışımı perlit ortamına göre %17.8 daha fazla verim alınmıştır. Besleyici film tekniği uygulamasından elde edilen meyvelerin ortalama meyve ağırlığı düşük olmasına rağmen yüksek verim vermesi bu uygulamadan elde edilen meyve sayısının çokluğundan kaynaklanmıştır. Çilek üzerine yapılan çeşitli topraksız tarım uygulamalarında çeşitli sistemler ve ortamlar araştırılmıştır. El-Behairy ve ark. (2001), Merdiven kültürü şeklinde kapalı sistem besleyici film tekniği ve sünger ortamında üç çilek çeşidi ile yaptıkları çalışmada, ortam kültürünün daha fazla erkenci ve toplam verim verdiğini ve sistemin yönünün de önemli olduğunu, merdiven sisteminin güney yönünün kuzey yönüne göre daha erkenci ve verimli olduğunu saptamışlar. Takeda (1999), yaptığı dikey sütun kültürü ile besleyici film tekniği çalışmalarında sütun kültüründe sütunlardan elde edilen verimin alt ve üst taraftaki bitkilerde homojen olmadığını belirtmekte ve bunu ışık farklılığına bağlamaktadır. Besleyici film çalışmasında ise Camarosa çeşidinden bitki başına 445 gram verim alındığını belirtip, tarla şartlarına göre topraksız tarım ile erkenci verim elde etmenin mümkün olduğunu belirtmektedir. Pranjpe ve ark. (2003), yaptıkları çalışmada dikey ve yatay torba kültürü şeklindeki ortam kültürlerinde erkenci üründe pazarlanabilir meyve oranının en fazla perlit ortamında olduğu, toplam verimde ise torf+perlit (2:1)(v/v) ve çam kabuğu ortamlarının perlite göre daha iyi olduğu sonucuna varmışlardır. Mohamed ve Amer (2000), kumlu toprakta yapılan çilek yetiştiriciliğinden besleyici film tekniğine göre %25 daha fazla verim alındığını belirtirken, Hochmuth ve ark. (2007) yaptıkları topraksız tarım çalışmalarında perlit kullanarak oluşturulmuş yatay torba kültüründe çilek veriminin tarla şartlarında bile geleneksel topraklı yetiştiriciliğe göre verimin %50 arttığını saptamışlardır ve bunu topraksız tarımda birim alana daha çok bitki sığmasına bağlamışlardır. Tarla şartlarında yapılan çilek yetiştiriciliğinde metrekareye 6.2-8 arasında bitki dikilirken (Aybak, 2005), seralar pahalı tesisler olduğundan birim alandan en iyi şekilde yararlanmak gerekir. Bu yüzden sera içersinde topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği üzerine yapılan çalışmalarda birim alandan daha fazla yararlanmak üzerinde durulmakta, sistemler dikey veya çok katlı yatay sistemler şeklinde tesis edilmektedir. Yaptığımız araştırmada merdiven tipi topraksız tarım sistemlerinde ortam kültüründe metrekareye 33.4 bitki, besleyici film tekniğinde ise metrekareye 50.4 bitki dikilmiştir. Ancak serada topraksız çilek yetiştiriciliği kış ayları şartlarında yapıldığından dikey ve merdiven tipi katlı sistemlerin ışık azlığından yönler arasında verim farkına neden olacağı unutulmamalıdır. Tekada ve ark. (2007) dikey torba kültüründe, Ahmed ve ark. (2004) merdiven tipi sistemde yaptıkları topraksız tarım çalışmalarında bu konuya dikkat çekmektedirler, yönler ve alt-üst kısımlar arasında hem verim hem de meyve kalite farkı meydana geldiğini bildirmektedirler. Çilek yetiştiriciliği sera şartlarında topraksız tarım uygulamaları ile yapılmasıyla, toprak dezenfeksiyonu olayı ortadan kalkmakta, tarla şartlarındaki yetiştiriciliğe göre daha fazla ürün alınmakta, erkenci verim ve meyve kalitesi artmakta, pestisid kullanımı azalmakta ve ürün hasadı kolaylaşmaktadır (Pranjpe ve ark., 2007). Gerçekleştirilen çalışma göstermiştir ki, sera ürünlerimiz içersine ısı ihtiyacı düşük bir bitki olan çileği alternatif bitki olarak sokmak üreticiye iyi bir gelir getirecektir. Tarla şartlarında ülkemiz koşullarına pazara Mart ayında çilek çıkabilirken, sera şartlarında topraksız tarım çalışmaları ile Kasım-Aralık aylarında verim alınabileceğini yapmış olduğumuz çalışma göstermiştir. Bu da üreticiye yüksek fiyattan ürününü satma şansı verecektir. Yapılan çalışmada besleyici film tekniği uygulamasından verim yönünden en iyi sonuç elde edilse de, besin eriyiği sıcaklığını özellikle havanın ısındığı dönemlerde istenilen seviyelerde tutmak zor olduğundan, kök hastalıklarının ortaya çıkma ihtimali ve yayılma hızı daha yüksek olacağından üretici şartlarında ilk başta daha kolay adapte olabileceği ortam kültürü uygulamalarını önermek daha doğru olacaktır. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda serada çilek yetiştiriciliğine uygun topraksız tarım sistemlerinin ve ortamların araştırılmasına devam edilmesi gerekir. Bunun yanında uygun görülen sistemlerin yerleşim, yön ve bitki dikim sıklığı üzerinde de çalışmalar yapılmalıdır. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/59242 |
19-05-2020, 22:27 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-05-2020
Şehir: Ank
Mesajlar: 1
|
Merhaba , konuya meraklı bir kişi olarak paylaşılan bilgileri ilgi ile okudum. Konuyu açan arkadaş artık buralarda değil sanırım, keşke buralarda olsaymış , konuyu derinleştirmeye yardımcı olurdu. Lütfen teşekkürlerimi kabul buyursun |
Etiketler |
topraksız çilek, yeni gelişmeler |
|
|