agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 2 Gönderen kiziltan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-05-2017, 10:13   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Topraksız Tarım - Marul / Çilek

Merhaba Arkadaşlar,

2010 yıllarında topraksız tarıma heveslenmiş, balkonda gerekli tecrübeyi edinmiş ve gözlemlemiş biri olarak seneler sonra bu konuyu artık gerçek bir tesise dönüştürme isteği ile cesaretim artmış durumda.

Fakat yine de memur zihniyeti mi artık her neyse, kar/zarar konusunda endişelerim mevcut ve yatırım için acaba sorularım fazlaca mevcut.

Kurmak istediğim sistem kule tipi topraksız tarım sistemi, marul ve çilek için iyi olabileceğini düşünüyorum.

Bölge muhtemelen istanbul çevresi olacak yani marmara bölgesi. Hava şartlarına göre mevsimsel üretim yapabilirim diye düşünüyorum. Bu yüzden aynı sistemde yetiştirilebilecek benzer yapıya uygun iki ürünü marul ve çilek olduğunu düşünüyorum. Sizlerin tecrübeleri önemli bu konuda.

Başlangıç olarak herkes topraksız tarım'a başlanıyorsa 20 dönüm ile başlanmalı denmiş, lakin o kadar ne yazık ki yatırım için param da arazi de bulma şansım pek yok.

1 dönüm ile başlayıp, en azından denedim oldu veya olmadı kısmını tecrübe etmek ve oluyor ise tesisi büyüterek ilerlemek daha mantıklı geliyor. Özetle keşke istediğim bu serayı kursaydım dememek adına yapmak istiyorum. Bunu düşünürken ayrıca bir keşke girmeseydim olayını çok derinden yaşamamak içinde küçük başlayayım diyorum. Bu konuda da düşünceleriniz önemli.

İstanbul çevresinde bu işi ticari olarak yapan biri varsa ve uygunsa gelip ziyaret etmek. Kendisinin tecrübelerini öğrenmek ve pazarı anlamak istiyorum. Tabi ki yatırım maliyeti içinde tahmini olarak bir fikrim olması çok önemli.

Bu konuda da bana bu şansı tanıyacak birileri olursa çok sevineceğim.

En çok düşündüren konu sera'nın sıcaklığının nasıl olabileceği, nasıl ısıtmanın sağlanacağı konusu. Bu konuda bir kaç arkadaşın burada yazdıkları yenilenebilir enerji ile maliyetleri azaltma çalışmalarını gördüm. Bu konu sanırım seracılıktaki en büyük gider ve minimize edilirse karlılık artıyor diye görüyorum.

Arsa konusunda satın alma yerine uzun vadeli kiralama yapmayı düşünüyorum.Yer olarak İstanbul (Çatalca, Silivri) veya çevresinde (Çorlu vb.) yer arayışımda sürüyor. Kiralayacağım alan 3/4 dönüm olmalı en az diye düşünüyorum. 1 dönümü sera, bir kısmıda prefabrik şekilde idari ve bekçinin kalabileceği bir yer olarak. Jenaratör, depo ve fideleme çalışmaları için alanlara ayrılır diye düşünüyorum. Bu konuda fikri veya yardımcı olabileceğini düşünen biri varsa iletişime geçebilirse de çok sevinirim.

Özetle 0 noktasındayım ve bir çok konuyu aynı anda araştırmaya, tekrar bilgilerimi ticari anlamda güncellemeye çalışıyorum ve çok fazla sorum oluşuyor

Şimdiden görüş paylaşan, fikir veren ve yardımcı olacak olan herkese teşekkür ederim.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 17:15   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Kimse yok mu fikir paylaşacak veya yorum yapacak?

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 17:47   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-04-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 192
Topraksız 1 dönüm seradan 4-5 dönüm topraklı seradan alınan verimin alındığını duydum yapan bir abimizden ortalama olarak 1 dönüm topraksız seranın kurulum maliyeti 200.000tl olarak söylemişti. Ciftci tv nin youtube sayfasından topraksız tarım videolarını izleyip maliyet, verim, nereden başlanır gibi sorularınıza bir nebzede olsun cevap bulabilirsiniz.

latif.07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 20:27   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-12-2015
Şehir: kayseri
Mesajlar: 186
Sitede 65,000 tl ye yapanda var 2 dönüm serayı 95,000 e yapanda var tavan galvenizli olursa pas akmaz, naylon polikarbonata göre daha uygun, demirler ikinci kalite **** hurdacılardan temin edilebilir, damlama sulama hortumu memesi vs çok pahalı olmaz,kök olukları cocopeat tanklar su motoru sonuçta demirbaş olcak, bence 1 dönüm sera maliyeti en ucuz sekilde ve ileriki senelerde büyütürsen diğer seralarını daha modern yaparsınız, bende hobi amaçlı 500m2 alanda Erciyes dağı yolu üzerine yapmayı düşünüyorum geçenlerede dalından hizmet gibi düşünüyorum bakalım.

jacky_038 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 20:55   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
selamlar,

Latif.07 yönlendirme için teşekkür ederim. Orada çok fazla video izledim son günlerde, izlemeye devam ediyorum. 200.000 TL masum bir fiyat gibi geliyor aşağılarda bahsedeceğim bir maliyet olacak.

Jacky_038 aynen, maliyetler kısmı seradan seraya fark edeceğini araştırma yaptıkça daha çok anlıyorum. Kurulacak sisteme göre kullanılacak malzemeye göre fiyatlar değişecek gibi. Amacım minimum insan gücü ile tam otomatik bir sistem tasarlamak ve uygulamaya koymak. Bakalım sizlerin fikirleri ve yönlendirmeleri ile kafamda tam oturtabilirsem ve maliyet/kar kısmındaki korkularımı yenebilirsem girişeceğim.

sera maliyetleri gerçekten çok farklı yazılarda, benim ilk balkonumda denediğim zamanlarda çok zorlanmıştım sene 2010'du. O zaman bile bir çok malzemeyi bulamamış kendim pimaşları dele dele bir şekilde ayarlamaya çalışmıştır.

Ben kule sistemini denemek istiyorum ama baktığımda kule sistemi kuran sera firmaları maşallah çinde üretilene kendi tescilleriymiş gibi tescil başvurusu yaptık demeye kadar cesaretliler. Dolayısıyla normalden çok daha pahalıya sistem kuruyorlar. Gördüğüm ve bugünkü araştırmalarımda edindiğim sonuç bu.

Kule dediğim sistem ile ilgili görsel paylaştım ekte. İnceleyebilirsiniz. Bu sistem aslında garden tower diye adlandırılan sistemin seralara uyarlanmış hali. Ekteki görüntüde çok fazla kat ve aralık var. Ben bunu 4*15 olarak yani 1 kulede 60 ürün yerleştirebilecek şekilde tasarlamak istiyorum.

Fakat suyu tüm kulelerde gezdirebilmek ve suyun akışını her katta aynı tazik ve akış ile sağlamayı nasıl başaracağım konusunda sıkıntı yaşıyorum.

yani üstten versem, en alttaki kısma kadar akışı düzgün nasıl sağlarım kısmına çözüm bulamadım.

Alttan yukarı doğru doğru basınçta verirsem damlamayı düzgün sağlarım gibi düşünüyorum. Ama dediğim gibi çıkamadım işin içinde.

Bu konuda Çiftçi Tv'de kendi tescilli ürünü olduğunu iddaa eden video'da izlediğimde serakule diye bir siteye oradan da 40.000 adetlik sistemin fiyatının 365.000 TL olduğunu görünce, korktum açıkcası.

Standart V sistem ile suyu gezdirerek denersem 1 dönüm alanda çok daha az ürün hasat edebileceğimi düşündüğümden kule sistemine önem veriyorum.

Bu sistem veya farklı sistemlerde topraksız kültürde marul ve çilek yetiştirmiş tecrübe etmiş birisi olsa sorularım çok fazla

Eklenen Resimler
 
chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 21:39   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-12-2015
Şehir: kayseri
Mesajlar: 186
Evet bende izlemiştim o programı usd olarak fiyat veriyolar hatta bence çok fazla ve ph ec ısı nem bunlar bu sistemde çok önem taşıyor, katlı sistem katı ortamda çilek daha basit olmazmı? Bu konuda ateskaptan abimizin güzel çalışmaları var her zamanda mesajınıza cevap yazar yardımcı olur, bu arada üstten alta nozul döşersen aynı miktarda köklere spreyleme yapar.

jacky_038 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2017, 22:27   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Nozzle olayını düşündüm aslında onun için ortadan bir boru ve her 4 lu kata nozzle döşemek gerekecek. Bu da maliyeti arttıracak. 15 kat olacağını düşünürsek sadece tek sisteme 60 nozzle baslantisi olması gerekecek. Bunun yerine üstten suyu verip her kat öncesine suyu yavaşlatacak ve su geçiren filtre yapabilirim diye düşünüyorum şuanda ��

Bakalım öncelikle sistemi kafamda oturtabilirsem çizim kısmına geçicem. Sonra da ürün için üretici bulmam gerekecek.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 07:55   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Ortadaki boruya nozzle yerine tum boruyu terleyen boru yapsaniz olur mu ?

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 08:49   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Merhaba Kiziltan,
Olabilir fakat tam olarak kafamda canlandıramadım. Örnek varsa paylaşabilir misin?

Aslında o kısmı dün gece araştırmalarım ile çözdüm sanırım. Kullanılan sistemi biraz detaylı şekilde çin'de çizilmiş ve üretilmiş haline ulaştım.

Edindiğim bilgilerden baktığımda aslında çok ama çok basit, benimde düşündüğüm gibi suyu alttan yukarıya verip her kata filtre mantığına yakın bir şekilde yapmışlar. Filtre yerine plastik aksamdan delikleri olan bir sistem yapmışlar her kata. Böylelikle su her katta aynı şekilde damlamış oluyor. Mantıklı bunu kullanacağım muhtemelen.

Sera mantığı ve sistem görüntüleri ekteki gibi olacak şuanda tek sorunum kalıyor üretimi yaptırabileceğim bir yer bulmak. Alternatif ise hala bu sistemi komple benim yerime yapacak bir yer. Bu yukarıda bahsettiğim yer olamaz çünkü fiyatları çok fazla. Alternatif bir yer yoksa, kendim ürettirip kurdurmak için danışmanlık alırım yine daha uyguna gelir diye düşünüyorum.

Sera sisteminin kurulum kısmını bir şekilde atlatacağım diye düşünüyorum.

Asıl sorularımı sormaya başlayabilirim. Silivri / Çatalça bölgelerindeki iklim şartlarına göre nasıl bir sera kurmam gerekir. Yani örtü nasıl olmalı. İklimlendirmeyi sağlamak için ısıtma / soğutma sistemleri olarak ne kullanmalıyım. Ürünün marul olduğunu düşününce, bu konuda tecrübeli birileri bilgi verebilirse sevinirim.

Benim edindiğim bilgiler marul için gece 15C'nin altını, gündüz 24C'nin üstünü göstermemek lazım diye gördüm. Bu sıcaklığı istanbuldaki istatistiklere bakarsak kışın çoğu zaman ısıtma yapacağım. Bu da maliyeti ciddi arttıracak, yazın marul ekmeyeceğim çileğe döneceğim çilek kısmını henüz detaylı analiz etmedim çünkü sera olayım zaten son bahara doğru ayağa kalkar. O zamana kadar bol vaktim var. Önceliğim Marul yani.

Bir de satış yapabilecek miyim tereddütlerim var, herhangi bir bağlantım yok. En kötü istanbul haline ürünleri satarım diyorum ama 40 bin adet ürün satılması zor gibi. Bunun için 10'ar gün aralıklarla 10bin ekim yapıp 10 günde bir 10bin ürün hasat ederim süreklilik sağlanır diye düşündüm. Sizce de mantıklı mı? Marulşuanki hal borsasında kasası 12-15TL aralığında satılmış. Yanlış öğrenmediyse kasada 6 adet marul oluyor. (30-35 günde ürün alacağımı düşünerek planladım.)

Bu hesaplama doğru olur mu? Ekte paylaşıyorum.

Lütfen bu kısımla ilgili dost acı söyler diye düşünüp varsa tecrübeleriniz paylaşınız. Bu maliyet tablosunu olabildiğince gerçekçi yapmak istiyorum.

Eklenen Resimler
  
chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 10:08   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
hesaplamayı güncellemem gerektiğini düşündüm, gider kalemlerini biraz detaylandırınca. Sanırım normal fix işletmenin ürününde elde ettiği kar marjı mantığına dönmek ve satış fiyatını dipte düşünmek daha doğrucu bir yaklaşım olabilir.

Bu mantıkla, ürün satış fiyatını aylık ortalama (6,33TL/KASA) diye hesapladım. Adedi 1,05TL'ye satmış olduğumu varsayıyorum ortalama olarak.

Giderleri de %75 seviyesine çektim.

Ekte güncel halini paylaşıyorum. Bu hali çok daha doğru mudur? Yoksa bu seferde öldürmüş müyüm ?

Eklenen Resimler
 
chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 15:53   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sistem icin su linkte okuyabilirsiniz.
Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması mesaj no 871

Ucuza cikartayim ilk denemede ekonomik cikarsa para yatiririm derseniz plastik toptancisindan 25 cm cift kat naylon alin, kilo ve ya metre satiliyor. Bu boru seklinde icini doldurunca yunarlak olur, alttan ustten baglayin delip bitkiyi dikin. Ustten asin, alt tarafi yere baglayin, capa gibi.

Ortaya sulama borusu icin terleyen boru ucuz ve yeterli olabilir. Link vereyim
TERMAX KİMYA SANAYİ ve DIŞ TİCARET A.Ş

Bir iki gun denemeyle pompanin calisma suresini ayarlayabilirsiniz,

Illede boru olsun derseniz PVC dirsek kullanin, resimdeki gibi, ustalik istemez lego gibi takacaksiniz okadar.

Name:  VERT HYDROPONIC 1.jpg
Views: 13097
Size:  11.0 KB

Umarim bu dirsekler ve terleyen boru isinize yarar, dirsekler icin cikma insaat malzemesi satan hurdacilara bir ugrarsaniz belki ise yarar.

Marul fiyati icin " ibb hal fiyatlari " yazip arayin. Tarihleri degistirerek yilin her haftasinda fiyat ne olmus gorebilirsiniz. Yinede pek guven olmaz, elinize gecen daha az olacaktir, toleransli hesap yapin derim.
Basarilar

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 19:55   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
45-50 cm enli naylon alarak yapilabilen sutun resmi soyle.

Name:  VERT HYDROPONIC 3.jpg
Views: 13618
Size:  14.9 KB

45 cm eni varsa, 2 kat olduguna gore 90 cm olur. Icini doldurunca silindir sekline gelecek ve cevresi 90 cm olan silindirin capi 90 / 3.14 = 28 cm yaklasik olur.

Cift kat eni 30 cm olsa bittiginde capi 30x2 /3.14= 19 cm cap olur.

Alttan ve ustten buzusturerek iple baglanip yere ve yukari bu iple bagli kalacagindan oldugu yerde kolayca cevrilebilir.

Ici doldugunda agirligi cok olabilir, naylonun patlamamasi icin fazla yuksek olmamasi lazim.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 21:57   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Merhaba Kızıltan,

Öncelikle güzel yönlendirmen ve fikir için teşekkür ederim. Balkon çalışmalarımda bu tarz denemeler yapmıştım zaten. Artık ticari kısmına dökmek istediğimden de tam otomatik iyi bir sistem kurup, tekrar tekrar bu işlemi yapmak istemiyorum en azından ilk 5 yıl yeni bir teknoloji veya sistem çıkıp çok daha iyi bir üretim kapasitesine getirmediği sürece.

Kendim zaten çalıştığımdan eşim idare edecek, dolayısıyla bu tarz manuel denemeler ile uğraşabileceğimizi düşünmüyorum. Fakat fikir ve yönlendirme gerçekten çok iyi çok teşekkür ederim.

Ben pvc örneğindeki gibi en kötü durumda o tarz bir sistem kuracağım. Torba çok riskli olur. içini doldurmak için de ayrıca uğraş gerektirecek. Boru ile bununla uğraşmadan kule sistemini pvc örneğinde gösterdiğin gibi çok rahat tasarlayabilirim diye düşündüğümden artık tasarım kısmında ya üretici bulup kendi tasarımımı yaptırırım ya da resimde gösterdiğin şekilde dirsek ile bu sıkıntıyı çözer geçerim.

Maliyeti de tabi hangisi olacağına göre değişecektir.

Ben tahmini bir girdi/çıktı tablosu ile neler olabileceğini en kötü senaryoyu da düşünerek önden planlayabilmek istiyorum. Çok büyük süpriz yaşamamak adına.

dolayısıyla bu konuda yaptığım son maliyetlendirme doğru mu emin olamıyorum.

Ortalama satış fiyatını belirlerken belirttiğin gibi hal'in genel olarak aylardaki fiyatlarına bakarak çıkardım ve son durumda en kötü 1 TL'ye satılabildiğini gördüm. Tabi hale güvenmeme kısmına da katılıyorum. Bunun için iyi bir pazarlamacı bulmam gerekecek.

Gider kalemlerindeki ana başlıklarım şöyle;
Bekçi (Sürekli Çalışan)
işçi (Hasatlarda/günlük)
Ziraat Müh. (Sürekli Çalışan)
Muhasebe (Ayda 1/2 kere gelecek)
Pazarlama/Satış Personeli (Sürekli)
Elektrik (Isıtma/Soğutma)
Su
Besin Eriği
Jenaratör (Mazot)
Tohum/Fide (Başlagıta fide olarak alıcam o maliyeti yazdım.)
Paketleme/Kasa
Nakliyat ( ? )

Başka eklemem gereken gider var mıdır bilemiyorum. Personeller için maliyetim ne olacağını da tam olarak bilemedim. Bir kaç araştırma ile ortalama rakamlar yazdım ama birşeyleri yanlış yapıyor gibiyim.

Gerçekten gider, ciro'nun %75 olacak gibi görünüyor, ortalama 1TL'ye satış yaparsam.

Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var, bu kısım beni nedense çok korkuttu bir anda.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 22:16   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bekci, isci, muhendis, muhasebe pazarlama !!!

Bu kadar maaasi maruldan mi cikaracaksiniz ? Bekci+isci+muhendis tamami 1 kisi ( aile )
Pazarlamayi kendiniz yapacaksiniz, tarim faaliyeti olunca muhasebeci zorunlulugu yok saniyorum.

Ayda 15.000 marul cikarsaniz, 1 TL satis fiyatiyla bile kariniz bunlarin maas ve sigortasina yetmez yetseydi ciftciler milyonrr olurdu.

Iceberg marul deneyin, cigkoftecilere dogrudan verirsiniz. Herkes yapamiyor, biraz cetrefilliymis isi, daha iyi kazandirabilir.

Elemana az maas uzerine cikan urunden prim onerin, adam calistirmanin en iyi yolu bu !

latif.07 ve oldgandalf beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2017, 22:45   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Selam Kızıltan,

Marul 6 ay, 6 ay çilek olacak serada.

Marul hesaplamasından gitmemin nedeni, en az kar'ı maruldan alacağımı düşündüğümdendir.

Yukarılarda belirtmiş bir de gelir/gider tahminlemesini yapmıştım. 1 yıl boyunca marul üretecekmişim gibi.

Kuracağım sera'da 40bin adet marul yetiştirme kapasitesi olacak. 10'ar gün aralıklarla 10'ar bin adet dikilecek. Normal marul'u seçme nedenim hasatı daha erken olacağıdır. Iceberg mantıklı fakat ilk başta seninde belirttiğin gibi riskli olacağından tecrübe kazanana kadar böyle giderim diye düşündüm.

Dolayısıyla ayda 30 bin ürün alabileceğim %10 fire olarak düşünüp 27 bin marul satışı yapabileceğimi düşünüyorum.

Tanesi 1 TL olarak düşünürsek ciro aylık 27 bin diye hesaplamıştım. Gideri %75 olarak net kar ise %25 olarak hesaplama yaptım. Ekte tekrar paylaşıyorum.
Buna yorum yapabilirsen çok sevinirim. Elektrik gideri marmara bölgesini düşünerek, 1 dönüm arazide yüksek sera kurulacağı varsayılırsa ne olur acaba? Sanırım en büyük gider kalemim bu olacak.

satış üzerine prim mantıklı bir öneri teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 
chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2017, 12:28   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bu konuyu en iyi bilen Sn Kudret TEZEL. Kendileri bircok projenin hayata gecisinde bulundular diye biliyorum, maliyetleri biliyorlar. En onemlisi isin surdurulebilir karliligi konusunda bilgi birikimleri var. Mutlaka yardimci olurlar.

Kurulum sirasinda 1 ve ya 2 urune sinirlamayin kendinizi, sikisinca domatese gecebilecek, salatalik biber yapabilecek bir sistem kurarsaniz fiyat dalgalanmalarindan etkilenmezsiniz.
Dik sisteme bu nedenle sizak bakmiyorum.

Kucuk bir bolumde kabak cicegi, bruksel lahanasi gibi uc segmet urun yapabilseniz az olacagindan rahat satarsiniz, sanirim pek herkesin yapmadigi bu tur mal para kazandirir.Bu tur mallar icin fikir verebilecekler olacaktir, 4-5 cesit bu tip mal sizi garantiye alir, yoksa marul, domates, biber, salatalik herkeste var, memnun olan cok azdir herhalda. Seranin bir kisminin toprakli olmasi ve azar azar egzatik meyve bile yapilabilir.

Isci olarak Suriye`li ziraatci aile bulmaya bakin derim.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2017, 13:37   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Selam Kızıltan,

Gerçekten sağol yönlendirmelerin ve fikirlerin çok işime yarıyor. Suriye'li kısmını ayrıca beğendim.

Kudret bey ile geçmişte balkon denememde tanışmıştım. Numarası vardı bende sanırım ulaşıp kendisiyle görüşme talebimi ileteceğim.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2018, 21:12   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-01-2018
Şehir: ist çatalca
Mesajlar: 1
merhaba
chatin bey topraksız tarım seranızı kurdunuz mu?

yunussacik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2018, 08:27   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun süredir cevapsız bırakmışım burayı, serayı kurmayı yine erteledim. Gelen geri bildirimler ve türkiye'deki yetersiz ve dağınık bilgiler ile böyle bir maliyete girmemin çok doğru bir zamanlama olmadığını anladım. Aynı şekilde gelen geri bildirimlerde herkesin dikey sistemden uzak durmam gerektiğine dair paylaşımları oldu. Bu paylaşımlar doğrultusunda da en iyisi şuan için ertelemek olduğunu düşündüm.

Aklımın bir köşesinde her an yatırım yapabileceğim bilgileri bırakarak bildiğim yolda devam ediyorum şuanda.. Bir gün başlarsam tekrar bu yazının altından güncelleme yaparım.

Herkese katkısı, verdiği bilgiler için çok teşekkür ederim.

chatin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024