27-01-2017, 10:09 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
|
Domatesin Tadı
Bugün yayınlanan bilimsel bir makale 4 yıldır yapılmakta olan bir çalışmanın sonuçlarını açıklıyor. Magazinleştirilmiş haber şu bağlantıda: https://arstechnica.com/science/2017...dmap-to-taste/ Çalışmanın asıl bilimsel raporu da şu bağlantıda, ancak makaleyi paralı yapmışlar, detaylarını göremedim. Yakında başka yerlerde de çıkar. A chemical genetic roadmap to improved tomato flavor | Science Özeti: Konu domatesin genetiğine kadar iniyor. Amaç genetiği değiştirmek değil. Anlayıp gerekli maddeleri belirlemek. 28 "kimyasal madde" diyor ((anladığım kadarı ile, sadece tadı/lezzeti için) Ben bileşik diye anlıyorum (element değil). Bunların çoğunluğu çok çok az kullanılıyor. Mikro-elementler diyorduk ya; o kadar da değil. Nano veya pico mol düzeyinde. Yani bizim evde ölçüp tartacağımız türden pek değil. Yine de daha lezzetli domates yetiştirebilmek için bilim adamları ve bilimsel araştırmalar bir kez daha önümüzü açıp ışık yaktılar. |
|
|