agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni88Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-04-2016, 06:57   #31
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laputa Mesajı Göster
Aslında çok uzağa gitmeye gerek yok. Günümüz tarım teknikleri, doğayı, doğal dengeyi ve doğanın kendi seçimlerini, bir bütün olarak kavrama yeteneğine sahip olmayan insanlığın benzer bir icadı.
Bir kızılderiliye gidip, ben buradaki ağaçları keseceğim, canlı çeşitliğini yok edip, tek tip bitkiyi, kimyasal destekle üreteceğim dendiğinde, o da burada verilen tepkilerin benzerini vermiş olsa gerek.
İyi bir fikir olsaydı, doğa kendi uygulamaya koyardı sanki.
Ote yandan, sahip oldugunuz araziyi daha verimli kullanabilmek için, doğal ve sürdürülebilir yöntemler mevcut.
Hugelkultur
https://www.google.com.tr/search?q=h...w=1366&bih=667
Bunu bir kaç ticari amaçlı tesis olarak değil, bahçeciliğin genelinde kullanılan bir uygulama olarak düşünürseniz, tüm dünyada faydalanılabilecek ek tarım kapasitesini hesaplayabilirsiniz.
Hem de ucuz ve kolay.

Verdiğiniz link'teki tarhları bu sitedeki pek çok kişi uyguluyor. Kızılderili örneği bence buraya uymuyor. Toprağı 100 metre kazarak, bitki yetiştirip kar etmekle, Kızılderililerin topraklarını zorla ellerinden alıp hayvancılık yapmak aynı şey midir? O zaman toprak bedava diye insanlar birbirini öldürmüş. Burada ise akla ziyan bir proje ve maliyet söz konusu. Marsa gidip koloni kurmak daha mantıklı.

laputa beğendi.
tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-04-2016, 15:57   #32
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Sn. Tarku,
Isin sosyolojik boyutu tabi ki farkli bir sey. Size katiliyorum. Farkli donemlerde, farkli sartlarda, farkli toplumlarda, farkli beklentilerle, tasvir edilmis bir karsilastirma. Ama vurgulamak istedigim nokta tam olarak kizilderililerin ugradigi hak istilasi degil.

Hugel Kultur yontemin bir cok kisi tarafindan kullanilmasina cok sevindim. Ne kadar cok konusulursa, yazilirsa, daha fazla insanin ilgisini ceker dusuncesiyle , araya ekledim, yoksa bu yontemin kullanimi 1950 lere kadar gidiyor... (bir orman yuruyusunde, onlarca ornegine dogada rastlayabilirsiniz.)
Henuz forumda yeni oldugum icin, ne yazik ki tum linklere goz atma sansim olmadi.

Benim vurgulamak istedigim, siz nasil bunun akla ziyan bir proje oldugunu dusunuyorsaniz, bir kizilderili de bugun ki tarim tekniklerine akla ziyan bir proje olarak bakardi.
Iki proje de, dogal olmayan, bir cok girdiye bagimli. (petrol urunleri, kimyasallar, elektrik vs...)
Iki proje de, dogada kendi basina goremeyeceginiz sartlari hedefliyor. (dogada tek tiplik ve duz hatlar yoktur ornegin, ama bugun ki tarim da var)
Iki proje de, surdurulebilir olmayan bir yontem. (dunyanin acil surdurulebilirlige ihtiyaci var)
Iki projede de, doga, daha kisa surede, daha fazla para kazanmak icin , insan fikirlerine , tekniklerine maruz kaliyor.
Iki projede de, oneride bulunanlar, once elimizdekini en iyi sekilde kullanmayi ogrenelim diyor. 1 donumden 100 donum yaratmaya calismaktansa, once 1 donumden 2 donum yaratmaya calisalim(hugel kultur). (100%luk bir artis beni fazlasiyla tatmin ediyor)

Belki alakasiz ama; Kizilderililere iliskin Forrest Carter adli bir yazarin, Kucuk Agacin Egitimi, adli bir kitabi var. Aslinda cocuk kitabi ama benim okumaktan en cok zevk aldigim kitaplardan biri. (cocuklariniza okutmanizi siddetle tavsiye ederim) Kizilderililer ve dogaya bakis acilari ile ilgilenenlere bir kac kitap daha onerebilirim.


Düzenleyen laputa : 07-04-2016 saat 16:14 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-04-2016, 16:41   #33
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Sayın laputa,

Kızılderili örneğine gelene kadar, yukarıda örneğini verdiğim konar göçer yörükler için de topraktan ürün yetiştirmek garip bir uğraş olarak gelir. Daha da ileriye gidelim. Büyük şehirlerde apartmanlarda oturan insanlar içinde yedikleri ürünlerin nasıl yetiştirildiği bir muamma. Kendimden örnek vereyim; 6 sene öncesine kadar İstanbul da apartmanda yaşıyorken, sırık domates diye bir şey duymuş olsam domates sırığa benziyor sanırdım. Bu her konu da aynıdır. Biri için sıradan olan şey, konuya uzak olan için garip gelebilir. Ancak bu konu başlığını açan arkadaşın bahsettiği konu çok farklı. Elimizdeki kaynakları % 100 verimli kullanmadan, daha fazla kaynak arayışına girmenin garip bir örneği.

Bu konuyu açan arkadaş, 50 dekar arazi yaratma düşüncesini gerçeğe dönüştürüp kar etme peşinde. Birisi ona "al 50 dekar arazi bana icar parası ver" dese ne yapar acaba? Burada bahsettiği projenin maliyetleri üç aşağı beş yukarı anlatıldı. Bu maliyetlerle ne kadar toprak alınabileceği düşünülürse, bu arkadaşın açtığı konu geyik muhabbeti maksatlı gibi geliyor.

kiziltan ve laputa beğendi.
tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 14:10   #34
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Zihni sinir projesi. Bitki yetiştirmek için gerekli 2 şeyi sağlamak imkansız ya da astarı yüzünü geçer. Havalandırma ve bitkiler için olmazsa olmaz güneş ışığı.
Sayın Tarku sizi tanımam etmem nasıl bir refah düzeyiniz var ya da hayat felsefenizi bilmem. Beni tiye alarak konuşmalarınızdan nasıl biri olduğunuzu tahmin ediyorum. Hobi amaçlı değil direk canlı amaçlı forumda olduğum için anlayamadığım için özür diliyorum. Birazdan yazacaklarıma elli tane cevap verebileceğini de biliyorum ne yazacaksın hiçte umurumda değil onu baştan söyliyeyim...

Öncelikle sizin çok bilmiş beyanlarınızı çürüterek sizi konu dışı etmek istiyorum ardından çok çok üzüldüğüm konuları paylaşmak istiyorum.

İmkansız dediğiniz Güneş ışığı 150 milyon kilometreden dünyamıza vardığına göre ayna, yansıtıcı vb. şeylerle istediğiniz yere ulaştırılabilir inşaatı buna göre yaparsanız aslı astarına geçmez ve bunun haricinde yapay ışıklarla da bu sağlanabiliyor. Denemeden korkmayın. Ben binayı kiraladığım için yapay ışık kullanıyorum. İlerde bir bina yaparsam güneş ışığından yaralanacağım.

Havalandırma konusuna cevap bile vermeye gerek yok ama oksijen kalitesinden vs den bahsedip milletin midesini bulandıracağını iyi bildiğim için cevap veriyorum. Bir çok bildiğiniz tahmin ettiğiniz yöntem var onlarda soru işaretleri varsa direk ozonlu temiz hava kullanın çok pahalı bir şey değil. Ozon da normal havaya göre 17 kat daha fazla oksijen vardır. Bunların haricinde havalandırma derken iklimlendirme demek istemişsindir. Sanırım bunun içinde klima öyle çok büyük maliyet değil. Bende 4 adet bulunuyor milleti yalandan korkutmayın. Herkes bir klimanın maliyetini ve aylık ne kadar yakabileceğini aşağı yukarıbilir.

Planları olan arkadaşlar aklınıza bir şey geliyorsa nasıl yapayım diye fikir sormayın. Tabi ki burada bilgili kişiler var onlardan bilgi alın ama nasıl yapacağınızı kendiniz belirleyin. En çok karşılaşacağınız tepki olabilir ama ufaktan dene şeklinde olacaktır. Bu ufak denemelerde heyecanınızı harcamayın icraata başlayın zorluklarla karşılaşınca da korkmayın aşılmayacak hiç bir sorun olmaz... Forumda doğal olarak hobi amaçlı takılan kişiler fazla olduğu için sizin ticari beklentinizi, paraya ne kadar ihtiyacınız olduğunu bilemezler. Çok iyi biliyorum ki ne iş yapsam diye düşünürken bu forumda kendinizi bulduğunuzu. İyi araştırın ve uygulayın gerisini düşünmeyin. Bir pastahane açıp iş tutmazsa orayı başka yere çeviremezsin. Ama tarım öyle değil. Cesaretli olun bu ülkede tarım ve hayvancılık konusunda hiç kimse bir şey bilmiyor. Bölge bölge incelendiğinde aynı hava koşullarına sahip diğer ülkelerin verimleri incelerseniz demek istediğimi anlarsınız. Hele hayvancılık tam kepazelik ülkemizde çiftlikleri hesaba katmazsak süt ortalaması günlük 5-6 LT İsrail de bir inek 45 litreden az süt verirse verimsiz diye kesiliyormuş. Şaka gibi gerçekten.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Ay ne güldüm, ne güldüm. Mantık nasıl bişey yaw? duruma göre değişiyor mu? Bu arkadaş bir şaka yaptı. Mantıklı diyen bile çıktı.
Bende sana güldüm allah sizin gibilerin yokluğunu eksiltmesin sizin gibiler yüzünden kimse bir şey denemiyor bende kütür kütür para kazanıyorum gülmeye devam et canım sen.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 Mesajı Göster
sayın peskudal, 7. katta maydanoz yetiştirir demeti 1 tl ye satarsın, bence de çok mantıklı bir proj)
Maydonoz değil de benzeri bir şey yetiştiriyorum aylık kazancım 25.000 TL şuan. ikinci mahsulü alınca tüm masrafım çıkıyor kara geçiyorum. Ondan sonraki kazandığım paralar ile bir dernek kurup finansmanı olacağım derneğin adınıda Kendini Çok Şey Biliyormuş Gibi Lanse Edenleri Yaşatma Derneği koyacağım. Siz olamasanız biz de olmazdık var olun selim_50 gibiler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi schehkriar Mesajı Göster
hikaye basit, delinin biri bir kuyuya bir taş atarsa , kaç akıllı çıkarır , işte bunu tartışıyoruz burada.
schehkriar sen ne iş yapıyorsun bu değerli vaktini ne tür işlerle harcıyorsun. Cevap yazmanı beklemiyorum değerli vaktini buraya harcarsan şirketlerin borsa da değer kaybeder batarsın.. Ya arkadaş iyi güldürdünüz beni iyki varsınız diyeceğim ama ülkem adına üzülüyorum. Bir şey bilmemek ayıp değil ama bilmiyorken biliyormuş gibi davranıp milleti engellemeyin yazık günah Kudret Tezel isimli bir kullanıcı var sanırım forumda en bilgili kişilerden biri bu kişi bile kimseye olmaz demiyor şöyle yap dene diyor. Biz tarım ve hayvancılık konusunda yavaş yavaş ilerleyemeyiz bizim arayı kapatmamız için uçmamız lazım. Burada gücü olan 5000 lira 10000 lira 20000 lira 50000 lira riske edecek bu işler balkonda 50-100 liralık denemelerle olmaz. Burası hobi amaçlı bitki yetiştiricilerinin takıldığı bir forum ona eyvallah ama benim bir vatandaş olarak bu kadar geride olmamız zoruma gidiyor.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 14:43   #35
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Sayın Peskudal fikirlerinize saygım sonsuz tabi ki denenebilir sistemler ancak şuanki koşullarda ülkemizde kar etme şansınız milyonda 1 ihtimal benim gözümde.

Sisteminizi bizimle paylaşırsanız belki benim ve benim gibi düşünenleri yanıltırsınız. Bizde sayenizde teşvik oluruz.

Yıl 2016 çiftçilerimiz anız yakmanın zararlarını bile bile hala çukurovada cayır cayır anız yakıyor. Neden yakıyor? Mazot pahalı neden yakıyor işçilik pahalı . İşlemek bu adamların aklına gelmiyor mu? Tabi ki biliyorlar ama adamlar piyasa böyle iken bir nevi yakmak zorunda bırakılıyor.

İnsanımız basın yayın organlarının yanlış aktarmasıyla hormonu tarım ilaçlarından daha çok zararlı biliyor. Kime topraksız tarımı anlatsam ilk sorduğu organik mi ? Herkes duyduğuna inanıyor bu ülkede araştırma sıfır.

Birde balkondaki yatırımla tabi ki ticari bir yatırıma başlanamaz. Ancak fizibilite yapılacak fikirinde elle tutulur olması lazım.

Ben ülkemizde kapalı ortamda yapılan yetiştiriciliğin karlı olacağına şuan için inanmıyorum. Ülkemizde yasak olan bitkiler yetiştirilmediği takdirde Şuan bana kilosunu 10tlden satabileceğiniz bir sebze söyleyin hemen bu işe girin diyim

efe446 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 14:49   #36
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peskudal Mesajı Göster
Maydonoz değil de benzeri bir şey yetiştiriyorum aylık kazancım 25.000 TL şuan.
Yakında haberlerde yüzün mozaikli bir şekilde, jandarmaların arasında kelepçeli olarak haberini seyrederiz. Bu parayı 3 katlı bir binada, yapay ışık ve iklimlendirme yaparak yetiştirdiğin bitkilerden kazanıyorsan, yetiştirdiğin bitkiyi tahmin edeyim. Hint keneviri
Sana bol kazançlar...

https://www.youtube.com/watch?v=rcJjyjGbQyc

tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:22   #37
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Yakında haberlerde yüzün mozaikli bir şekilde, jandarmaların arasında kelepçeli olarak haberini seyrederiz. Bu parayı 3 katlı bir binada, yapay ışık ve iklimlendirme yaparak yetiştirdiğin bitkilerden kazanıyorsan, yetiştirdiğin bitkiyi tahmin edeyim. Hint keneviri
Sana bol kazançlar...

https://www.youtube.com/watch?v=rcJjyjGbQyc
böyle bir cevap vereceğini düşünüyordum çaresiz kalınca o kadarda bel altından vurmaz dedim. Allah'ıma şükür ben alnımın teri ile helal para kazanıyorum allarım nasip etmesin haram lokma bana.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:26   #38
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peskudal Mesajı Göster
böyle bir cevap vereceğini düşünüyordum çaresiz kalınca o kadarda bel altından vurmaz dedim. Allah'ıma şükür ben alnımın teri ile helal para kazanıyorum allarım nasip etmesin haram lokma bana.
Diyosuuuunnn!

tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:33   #39
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Şu para kazandığınız mucize bitkiyi açıklasanız çok memnun oluruz aslında.

efe446 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:38   #40
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe446 Mesajı Göster
Şu para kazandığınız mucize bitkiyi açıklasanız çok memnun oluruz aslında.
Lokman hekim, çok uğraşlar ve araştırmalar sonucunda ölümsüzlüğün yolunu bulmuş. Bitkileri toplamış ve bir nehrin üzerindeyken, köprüden aşağı düşürmüş otları. Bu otlar, ordu derelerinden giderken birisi bulmuş. Bunları 3 katlı 2.250 metre kare bir alanda üretmeye başlamış. Aylık kazancı da 25.000 lirayı buluyormuş. Ben olsam fakirlere değil zenginlere satar milyoner olurdum.

tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:46   #41
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-05-2011
Şehir: Usa
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilhanaktoprak Mesajı Göster
Merhaba,

Şimdi benim elimde 1 dönüm arazi var.
Bu araziyi yerin 100 metre derinine kadar kazdırsam.
Her 2 metrede 1 kat sera yapsam, çeşitli ürünler eksem.
50 dönümlük arazi elde etmiş oluyorum.
1 dönümlük araziyi 100 metre derine kadar ne kadar ücrete kazdırabilirim.

Bu şekilde bir yapının ekinlere zararı olur mu? Topraksız tarım yapmayı düşünüyorum.
Yani bu başlığı görünce biraz tebessüm ettim fakat yalnızca İnşaat Mühendisleri böyle bir başlığa tebessüm eder.
1) Bir dönüm büyüklüğünde 100 metre derinlikli bir kazı yaptırabilecek bir firma bulamazsın.
2) Böyle bir kazı yapıldığı zaman kazı yamaçlarının stabilitesini sağlamak için çok büyük perde duvarlarla iksalar yapman gerekir. Bu da bir dönümlük arazinin yarısından fazlasını kapatır.
3) Böyle bir çukur içinde ağır gazlar birikeceğinden burada yaşam olmaz. Havalandırma mı? Bir günlük havalandırma için 6 aylık ev elektrik parası kadar para ödersin.
4) 100 metre derinliğe inip çıkacak asansör parası 50 dönüm arazi satın alırsın.
5) 10 metreden sonrası karanlık olacağı için aşağıda elektrikle aydınlatma yapman gerekir.
6) 20 metrden sonra yeraltı sularını toplanma noktasına dönüşür. Koca havuz yapmış olursun. Yağışlı havalarda sel vs. hayal bile edmiyorum...
7) ..... (yazacam da vaktimin tamamını buna harcamayayım)...

derdiman Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 15:57   #42
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe446 Mesajı Göster
Sayın Peskudal fikirlerinize saygım sonsuz tabi ki denenebilir sistemler ancak şuanki koşullarda ülkemizde kar etme şansınız milyonda 1 ihtimal benim gözümde.

Sisteminizi bizimle paylaşırsanız belki benim ve benim gibi düşünenleri yanıltırsınız. Bizde sayenizde teşvik oluruz.

Yıl 2016 çiftçilerimiz anız yakmanın zararlarını bile bile hala çukurovada cayır cayır anız yakıyor. Neden yakıyor? Mazot pahalı neden yakıyor işçilik pahalı . İşlemek bu adamların aklına gelmiyor mu? Tabi ki biliyorlar ama adamlar piyasa böyle iken bir nevi yakmak zorunda bırakılıyor.

İnsanımız basın yayın organlarının yanlış aktarmasıyla hormonu tarım ilaçlarından daha çok zararlı biliyor. Kime topraksız tarımı anlatsam ilk sorduğu organik mi ? Herkes duyduğuna inanıyor bu ülkede araştırma sıfır.

Birde balkondaki yatırımla tabi ki ticari bir yatırıma başlanamaz. Ancak fizibilite yapılacak fikirinde elle tutulur olması lazım.

Ben ülkemizde kapalı ortamda yapılan yetiştiriciliğin karlı olacağına şuan için inanmıyorum. Ülkemizde yasak olan bitkiler yetiştirilmediği takdirde Şuan bana kilosunu 10tlden satabileceğiniz bir sebze söyleyin hemen bu işe girin diyim
Merhaba sayın efe446

Ben konuya şartlardan dolayı direk ticari bakıyorum ya da bakmaya alıştım. Benim ticaret anlayışım şöyledir. Bir şeyi ilk sen yaparsan zengin olursun ama birileri yapıp yaygınlaştıktan sonra yapacağım dersen sadece para kazanırsın.

Size sadece çok basit bir şey söyliyeyim bir x bitkisinin optimum sıcaklıkları 18-25 olsun yaşadığınız şehrin saatlik hava tahminlerini inceleyin bitki istenilen sıcaklığı 4-5 saat alacaktır. Siz bunu 18 saate kadar uzatabilirsiniz. Tabi ki 4 katı verim alacağınız anlamına gelmez sonuçta orijinal güneş 4 saatte yapay ışıktan çok daha verimlidir (Dalga boyları yüzünden). Fakat yüzde 15-20 daha fazla verim alacaksınız. Kg fiyatı 3TL olan bir üründe 450Krş eder. Bakın 3tl lik bir üründe3 ekstradan 450krş. işçilik ve nakliyede hesabın içine girerse rakam çok farklı noktaları bulur. Bu da kg başına ana kardan ekstra gelirdir. Size şunuda söylemek istiyorum bilmenizde yarar var bir sebze halindeki toptancı ürünü yeri gelir 500-600km uzakta bir bahçeden satın alır nakliyesi vs. filan bu ürünü 200 Krş karla satar. Burdan da çıkacağı gibi ne yetiştireceksiniz o ürün o bölgede yetişrmeyen ürün olmalı. Bu konu çok daha detaylı anlatılmalı. Şuan ben profesyonel filan da değilim bir şey bildiğim yok ama stratejimi doğru belirledim şuan işler planladığım gibi gidiyor. Fotoğraflar konusunda şuan fotoğraflar çekiyorum ticari nedenlerden dolayı paylaşmak istemiyorum. Tesiste deneme yaptığım başka ürünler var onlardan birini becerebilirsem ve bu ürününde sezonu bitmiş oluyor o zaman A dan Z ye her şeyini yaptığım maliyeti ve karı paylaşırım.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:02   #43
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe446 Mesajı Göster
Şu para kazandığınız mucize bitkiyi açıklasanız çok memnun oluruz aslında.
Bitki mucize filan değil. Hepinizin çok iyi bildiği bir sebze. Kusura bakmayın ama mucize sizin gerçekten bu kadar kör oluşunuz.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:08   #44
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Birileri her şeyi çözmüş. Meyve sebze halindeki işleyişi de öğrendimi tamamdır. Meyve sebze halindeki toptancılar, komisyon ile çalışırlar. Adı üzerinde meyve sebze komisyoncuları. Senin ürününü kaça sattığın onların umurunda değildir. % 8 komisyonlarını alırlar. Malın satılmazsa çöpe dökerler, satılırsa paralarını alırlar. Senin malını tarladan alıp, para bağlayıp riske girecek komisyoncu bulamazsın. 100 liralık ürünü 1 liraya satarsan belki birileri alır. Onlarda hale götürüp komisyoncuya bırakır.

tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:22   #45
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Birileri her şeyi çözmüş. Meyve sebze halindeki işleyişi de öğrendimi tamamdır. Meyve sebze halindeki toptancılar, komisyon ile çalışırlar. Adı üzerinde meyve sebze komisyoncuları. Senin ürününü kaça sattığın onların umurunda değildir. % 8 komisyonlarını alırlar. Malın satılmazsa çöpe dökerler, satılırsa paralarını alırlar. Senin malını tarladan alıp, para bağlayıp riske girecek komisyoncu bulamazsın. 100 liralık ürünü 1 liraya satarsan belki birileri alır. Onlarda hale götürüp komisyoncuya bırakır.
Tarku kardeşim sen bildiğin gibi devam et ben saha daha ne diyeyim. Kapat gözlerini sen bildiğin gibi devam et az önce yetişme noktasında takılıyordun şuan takıldığın nokta satış noktasına geldi. Az sonra neyi soracaksın biliyor musun kazandığın parayı şöyle böyle yatırım yap diyeceksin. Bak güzel kardeşim rica ediyorum milletin önünü kesmeyin. Ben bu işten para kazanıyorum diyorum benle bile iddealaşıyorsun yapmayın bunu kardeşim.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:30   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Derdiman bos yere derdini anlatmis, arkadas karsindaki hemsehrim benim dedigini yapar, 200 metre kazar yapar. Gaz cikarsa o gaz tuplere doldurulur satilir ekstra kar ! Su toplanirmis, hemen balik yetistirilir ekstra kar ! Aydinlatma istermis, duvarlari aluminyum folyo kaplar gunes isigi dolar iceri islem tamam ! Iscileri asagi indirmek falan his sorun degil birkac gocmen bu ise razi olur, aydinlatma yeterli olmazsa gorme ozurluler calistirilir , islem tamam !

Biraz saygili olalim, arkadasimiz urunu bulmus yetistiriyor, neden soylesin ki ! Ama sonunda yazmislar, yakinda sezon bitecek ve aciklayacaklar. Bekleyelim !!

Fakat yüzde 15-20 daha fazla verim alacaksınız. Kg fiyatı 3TL olan bir üründe 450Krş eder. Bakın 3tl lik bir üründe3 ekstradan 450krş.

Simdi demekki 3 TL nin % 15-20 si 450 Krs edermis ! Demekki 1 TL nin % 15 i 450/3=150 kurus, ne olur ozaman % 1 i eder 10 kurus, bir hesap daha %100 u yapti 1000 kurus. Nasil olur demeyin arkadaslar, o sehirde 1 TL 1.000 Kurusmus okadar !

efe446 beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:37   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2016
Şehir: Adana
Mesajlar: 138
Topraksız tarımdan anlayan biri olarak değilde, mesleğimin getirdiği bilgi birikimi açısından projeyi irdelemek isterim, maden mühendisiyim. 1000 m2 lik bir alanı kazıp, yüklemek demek 100.000 m3 toprağın yer değiştirmesi demektir. Tamamının kazılabilir toprak olduğunu varsayarsak hafriyat firmalarının verdiği emsal fiyatlar üzerinden 5 tl *100.000 m3 =500.000 tl kazı yükleme maliyeti tabi 100 metre için kurulacak asansör sisteminin kira maliyeti hariç. Tamamı toprak olarak düşündük şimdi birde bu çukuru statik olarak dengede tutmamız gerek bunun için en kötü fore kazık yöntemi ile toprağın çökmesi önlenebilir, ortalama 140 metre çevresi olan bir alana 50 cm çapında 240 adet fore kazık çakılmalı buda 240*100 mt =24000 metre fore kazık demek oluyor. (ben 36 metre üstü çakıldığını duymadım) fore kazık demirsiz metre fiyatı 100 Tl buda fore kazık delme ve beton maliyeti 24000 mt * 100TL/mt=2.400.000 TL demek oluyor, içine herhangi bir yapı (33 katlı bir bina) yapmadan sadece kazı ve göçük önleme maliyeti 3.000.000 u buluyor. Bu da dönümü 60.000 olan bir arsadan bu kadar masraf etmeden 50 dönüm rahatlıkla alabileceğinizdir. Mühendislik te hiçbirşey İmkansız değildir, tek bakmak gereken ne kadar ekonomik olduğudur.

MeyveliTepe ve efe446 beğendi.
Ekrem Çelikcan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:41   #48
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peskudal Mesajı Göster
Tarku kardeşim sen bildiğin gibi devam et ben saha daha ne diyeyim. Kapat gözlerini sen bildiğin gibi devam et az önce yetişme noktasında takılıyordun şuan takıldığın nokta satış noktasına geldi. Az sonra neyi soracaksın biliyor musun kazandığın parayı şöyle böyle yatırım yap diyeceksin. Bak güzel kardeşim rica ediyorum milletin önünü kesmeyin. Ben bu işten para kazanıyorum diyorum benle bile iddealaşıyorsun yapmayın bunu kardeşim.
FBI'ın bir programı vardı. İnternette dolaşan yazışmaları tarayıp, belirlenen kelimeleri ayırıyordu. Belki ülkemiz narkotiğinde de böyle bir program vardır kim bilir. O zaman ne ürün yetiştirdiğini anlarız. Önce IP ni oradan da telefonunu bulurlar. Ben olsam yetiştirme ortamında elektronik cihaz kullanmazdım
Herkesin bildiği bir ürünmüş. Turfanda eriği (ilk çıktığında 300 lira olduğu için)apartman katında yetiştirmiyorsan (ki 1 ayda yetiştirmen zor)bu paraları o kadar alanda kazanamazsın.
Hepimizin bildiği bir ürünü neden serada değil de apartmanda yetiştiriyorsun? Çok mu gizli? matt damon Mars'ta patates yetiştirmişti. Sen de mars patatesini dünya da mı yetiştiriyorsun? bas bayağı ya palavracının birisin, ya da uyuşturucu yetiştiriyorsun da deşifre olmamak için kıvırmaya çalışıyorsun.

efe446 beğendi.
tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:46   #49
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Şimdi bir işi ilk kez yapan kazanıyor dediniz tamamdır. Demekki Türkiye'de olmayan bir ürün yetiştireceksiniz. Sonrada maydonoz değil ama herkesin bildiği bir sebze dediniz. Herkesin bildiği bir sebzeyi dediğiniz yöntemle yetiştirip % 15 kar ile satıp ayda25000 TL kar edip hala ordinaryusluğunuzu ilan etmediniz mi şaka bi tarafa ilk başta ciddi olduğunuzu düşünmüştüm keşke hiç açıklama yapmasaydınız .

efe446 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 17:17   #50
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
kiziltan 3TL'nin yüzde 15'i 0,450TL Eder. (Dört yüz elli Kuruş Diye Okunur.)

Ben yüzde 15 karla satıyorum demedim. Artıdan ekstralardan bahsettim yazı orada duruyor birinize türkçe birinize matematik dersi verecek değilim. Size ışık tutması için bir tüyo verdim. Kendi ürünümden bahsetmedim bahsetmeyeceğim de. Bana inanmayın kendinize inanın, zincirlerinizi kırın yeter. Çok işim var ama bunu kafanıza zorla da olsa sokacağım

TEKRAR SÖYLÜYORUM BU BENİM YAPTIĞIM ÜRÜNÜN FİYATI DEĞİL ÖRNEK.
Bir çiftçi ürünü yerinde satar 0,5 TL gibi bir fiyattan
buna 0,96 TL gibi nakliye (kg başına)
Komisyoncu 0,25 TL gibi bir kar koyar.
Manav 1,29 TL gibi bir koyar.

TOPLAM 3 TL gibi bir rakam oldu. Peki bu ürünü kendin yetiştirip kendin sattığını düşün hafta pazarları var. her gün yakın çevre il ilçe gez dolaş bizim burda var mesela. hadi 2 ayda 10-15 Ton Bir ürün yap. Ürünü sezonundan 2 hafta önce sokarsan fiyat 2 katı olur 6-7 liradan satmaya başlarsın ortalama ortalama satış fiyatın 4 liraya gelsin 0,5TL maliyeti düş 3,5TL 12Ton Ürün satsan 42.000TL yapar aylık 21.000TL kazancın olur.

Tüm dalga geçmenize rağmen yine yardımcı olmak için söylüyorum bir binada kat yüksekliği 2.3 metre civarı çoğu bitkide, ağaçta bu civarda yetişebiliyor. Bölgenize göre seçin yetiştirin kazanın. Ben anlamam pazardan derseniz benim gibi iki kişi ve bir pikap araç ayarlayın satıcıya yüzdelik verin gitsin.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 17:29   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peskudal Mesajı Göster
kiziltan 3TL'nin yüzde 15'i 0,450TL Eder. (Dört yüz elli Kuruş Diye Okunur.)
Ben yüzde 15 karla satıyorum demedim. Artıdan ekstralardan bahsettim yazı orada duruyor birinize türkçe birinize matematik dersi verecek değilim.
Arkadasim sen once temel 4 islem matematik ogren sonra ders vermeye kalk.
0.450 ye 450 kuruis denmez, ona 45 kurus denir. Neden ? 450 kurus 4.5 TL demektir.

3 TL demek 300 kurus demektir. Nasil olur da 300 kurusun % 15 i kendinden buyuk yani 450 kurus olur ?

Senin ilkokul diploman var mi ? O elinde uzerinde 1.000 TL yazan para sahte, 100 TL o 100 !


Düzenleyen malina : 13-04-2016 saat 18:23
kiziltan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 17:31   #52
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Ya arkadaş seni buraya rakip siteden mi yolladılar? 0.450 kuruşu nasıl 450 kuruş diye okudun anlayamadım. 0.45 yazsak olmuyor mu? töğbe estağfurullah. 0.50 kuruşa tarladan satan adamın aklı yok değil mi? Neden gidip halciye versin ki? kafana göre çık pazara sat. Senin kanundan da haberi yok anlaşılan. müstahsil makbuzu nedir bilin mi? Kafana göre kamyona malı yükle otobana çık bakalım ilk çevirmede domateslerini salça yapıyorlar mı? yapmıyorlar mı? Sen bir şey yetiştirmeyi bırak, yetişmiş olanı toplayamazsın. Dalga geçmeyi bırak işimiz gücümüz var.

tarku Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 17:37   #53
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Doğru söylüyorsunuz sayın peskudal ben yanlış anlamışım kusura bakmayın. Tüm Türkiye'de 0,450 =0,45 Ama orduda bu böyle değil galiba benim hatam . Tekrar özür diliyorum mümkünse sizden danışmanlık almak istiyorum Ankara'da odamda ananas ve Hindistan cevizi yetiştirme planım var çok tutuyor bizim buralarda Pazar'da mahallede heryerde satabilirim.
Yanıtınızı bekliyorum ,
Ziraat Yük. Mühendisi
Hakan EFE

efe446 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:02   #54
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Proje madem mantıklı, o zaman 100 m kazdıktan sonra iç çeperlerdeki toprak kaymasını durdurmak için panelle çevrelemek gerekecek (paneller de kendi kendine ayakta durmuyor tabii). 60-70 m^2'lik serayı mümkün olduğunca mütevazı ama kaliteli malzemeden yapacağız diye imanımız gevredi; maliyeti kurtarıyorsa yeraltı projesini yeminle yapacağım, azıcık para kazanalım

MeyveliTepe beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:09   #55
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Kavramsal modelde yardımı olur belki:

Eklenen Resimler
 
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:10   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Kufure gerek yoktu, bu nedenle cevaplanmasina da gerek yok.

Bir arkadas ve ya komsunuza sorun isterseniz, 0.045 TL eder 4.5 kurus. 0.450 eder 45 kurus. Eger siz hakliysaniz ozur dilemeye varim. Muhendislerle dalga gecmeye hic gerek yok, yillarca bosa okumadik, matematikte ufak hesaplardan anlariz enazindan.

Hakaret edecegine, sovecegine, varsa cesaretin sebzenin adini yazsan yeter.

Ilkokul mezunu olup olmadigini sormamdan sebep en basit hesabi yapamamaniz ve kamyonetten bahsedince ehliyet icin ilkokul diplomasi sart da ondan !

kiziltan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:13   #57
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Kufure gerek yoktu, bu nedenle cevaplanmasina da gerek yok.

Bir arkadas ve ya komsunuza sorun isterseniz, 0.045 TL eder 4.5 kurus. 0.450 eder 45 kurus. Eger siz hakliysaniz ozur dilemeye varim. Muhendislerle dalga gecmeye hic gerek yok, yillarca bosa okumadik, matematikte ufak hesaplardan anlariz enazindan.

Hakaret edecegine, sovecegine, varsa cesaretin sebzenin adini yazsan yeter.

Ilkokul mezunu olup olmadigini sormamdan sebep en basit hesabi yapamamaniz ve kamyonetten bahsedince ehliyet icin ilkokul diplomasi sart da ondan !
Küfür et bakalım seni o klavye koruyabilecek mi? bana telefonunu yazsana sen

Madem o kadar kültürlü birisin benimle konuşma cesaretini göster.

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:23   #58
/
 
Giriş Tarihi: 23-01-2016
Şehir: Ünye
Mesajlar: 14
Aynı tarımda olduğu gibi alakasız yerlere takılmaya devam edin. afferim imla kuralların ile yaşayıp burada milleti köreltmeye devam edin. Muhakkak burada yazımı okuyup bir şeyler çıkartıp başarı elde edenler olacaktır. gerisi önemli değil

peskudal Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:26   #59
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Muhabbete küfür girince bozuldu ne güzel eğleniyorduk ama . Daha ananas yetiştirip 100000 TL kar elde edecektik ama erken bıraktınız. IQ mu hiç ölçmedim bu konuda bir iddamda yok ama genel matematik ve Türkçe bilgilerini bilirim. Sizin yanlış bilginizi düzelmek amaçlı değil ama okuyan genç arkadaşlar varsa 0,450=0,45 dir ikisinde 45 kuruştur. Gerçi genç arkadaşlar bile biliyordur bunun böyle olduğunu

tarku beğendi.
efe446 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-04-2016, 18:26   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Peskudal

Ben size hic kufretmedim. Yasim 60 ve terbiye sinirlarini zorlamama konusunda hassas olmaya calisiyorum. Lutfen dikkat ediniz, burada yazan hanim arkadaslar var.

kiziltan Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024