agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni146Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-12-2015, 16:08   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yumurta Ambalaj Kartonunda Domates Çimlendirme

Daha önce Kağıt Peçete arasında yaptığım çimlendirme deneyini bu kez çoklu olarak Yumurta Ambalaj Kartonunda tekrarlamaya karar verdim. Böylece aynı anda 42 çekirdek çimlendirmeyi denemiş olacağım. Biraz daha pratik olacak. Plastik delikli saksı gerekmeyecek. Kağıt değiştirme gerekmeyecek.

Çimlendirme ortamı bir tür havuzda üretim sistemi gibi olacak. Karton suda yüzüyor, batmıyor. Ama yeterli besin taşıyacak kadar nemli oluyor.

Önce kartonu bir fırın tepsisinin içinde iyice suya doyurdum. Şimdilik tepsi ile başladım. Daha sonra plastik bir kap bulacağım. Sonra, yumurta konan gözlerin çukurlarına DEĞİL, tepelerine, çarşaf iğnesi ile birer delik açtım. Domates kökünü muhtemelen oradan sallayacak aşağı.

Bu sabah yiyip tadını beğendiğim cherry domatesin çekirdeklerini çıkarmıştım. Hiçbir şey yapmadan, yıkamadan, kurutmadan, öylece o tepe noktalarına, deliklerin yanına koydum. Üzerlerini iki kat ıslak havlu kağıt ile örttüm. Sonra da karanlık oda niyetine banyoya yerleştirdim.

Bir hafta içinde çimlenmelerini bekliyorum. Başlangıçta seyyar bir sistem olacak. Yani güneş nerede, tepsi orada. Elle besleyeceğim. Çimlenme başlayana kadar sadece su, ortamı nemli tutacak kadar. Kök saldıktan sonra hafif besinli su.

Sonra nerede hangi yöntemle besleyeceğime henüz karar vermedim. Bir sera yapmaya başladım ama henüz bitmedi. Belki basit olsun diye perlitte denerim.

İlk fotoğraflar aşağıda. Umarım çekirdekler canlıdır ve meyve verirler.

Eklenen Resimler
   
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2015, 16:36   #2
Ağaçsever
 
dursun1987's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 42
Detaylari paylasmaya devam et lutfen cimlendirme oluyorsa bizlerde bunu denemek isteriz

sulukök ve Jakin beğendi.
dursun1987 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2015, 16:50   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Peçete arasında tohum çimlendirme öyküleri

Daha önce kağıt peçete arasında denemiştim ve de gayet güzel olmuştu. Şimdi çoklusunu deniyor olacağım. Gelişmeleri paylaşacağım elbette.

smnvrl, turhanengin ve Jakin beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2015, 12:22   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Ara Haber: İlk kökçükler göründü

Şöyle ürkütmeden, kağıt havlunun bir ucunu birazcık kaldırdım. Bir çekirdekten ufak bir uç belirmiş. İkincisininki epey uzamış, ama çekirdek havluya yapışmış. Kök kuvvetlenince herhalde doğru yere tutunur. Üçüncüde şimdilik bir faaliyet görünmüyor. İkincisini fotoğrafladım, flaşlı ışıktan pek anlaşılmıyor ama, kökün uzadığı görülebiliyor.

Eklenen Resimler
 
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2015, 15:57   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Bir Hafta Sonra...

Evet, bir hafta sonra 42 tohumun neredeyse tamamı kök verdi. 40 tanesi köklendi, tutundu. Biri yeni uç vermiş, birinde hareket yok.

Köklenenlerden biri çekirdeğin kabuğunu atmış, yapraklarını açmak üzere. Biri kabuğu atmaya çalışıyor. Diğerleri de uğraşıyor.

Gerçekten bu aşama en zor aşamalardan biri. Bitki ayağa kalkmaya çalışıyor. Kağıt havlu ağır gelmiş. İki büklüm olmuşlar. Bu kağıdın plastiği çok gelmiş galiba, hiç erimiyor. Yoksa domates delip çıkardı.

Delip çıksa bile sonraki aşama, yani kabuğu atma aşaması da zor. Normalde bunu başını toprağa sürterek yapmış oluyor. Burada boşta kalırsa, atması çok zor oluyor.

Şimdi artık üstlerini açık bırakacağım. Şerbetli beslemeye başlayıp kuvvetlenmelerine yardımcı olmaya çalışacağım. Güneş varsa güneşlenecekler, yoksa karanlık odaya... Hep nemli tutmam lazım, ve bir süre herşeyi hep elle yapacağım, otomasyon olmayacak.

Eklenen Resimler
     
sinbas, Milla, telato ve 2 kişi beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2015, 17:05   #6
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Çimlenen domatesler köklerini açtığınız deliklerden aşağı salacak sanırım. O deliklere kökleri siz mi yönlendireceksiniz ? Bitkinin bunu kendisi yapması zor değil mi ?

saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2015, 18:10   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Benim niyetim o idi, ama fotoğraflarda görüldüğü gibi, domatesler ona uymadı. İki üç tanesi yolu bulmuş, diğerleri hep dışarıda. Amacım köklerin koni içinde ve karanlıkta kalması idi. İleride konileri kesip öylece kullanmayı düşünüyorum. Şimdi kökler sağa sola dağılacak, kesince kökler de kesilecek. Birkaçını yönlendirdim, ama iyice tutunanlara dokunmadım.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2015, 16:31   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Dünden bu güne

Bugün öğleden sonra itibarı ile, 15 bitki çekirdek kabuğundan başını çıkardı, yapraklarını açtı. Yalnız birkaç tanesinde hafif morarma var gibi geldi, galiba kurumasınlar derken fazla suladım.

Sulamak dediğim, üstlerine 1 1.5 cm2 kadar kağıt havlu parçacıkları koydum. Onu ıslatıp nemli kalmalarını sağlamaya çalıştım. Sağlam köklenip dik durabilenler şapkalarını attılar. Darısı diğerlerinin başına.

Bugün taze besin hazırladım. Beşer litre A ve B çözeltileri. 1 litre besin yaptım onlardan, EC 2.0 ve pH 6.5. Onu da sulandırıp EC 1.0 gibi beslemeye başladım bitkileri. Akşam yemeklerini yediler, şimdi uyku saati...

Eklenen Resimler
   
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 11:06   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Bir İyi, Bir Kötü Haber

İyi haber: domateslerin büyük çoğunluğu yapraklarını açtı, kotiledon yaprakların çoğu yatay duruma geldi (yani çekirdeğin görevi bitti, artık bitkinin kendi kendini beslemesi gerekli); hatta 6 7 kadarında üçüncü yapraklar, yani gerçek domates yaprakları görülür hale geldi. Toplam kayıp sayısı 3 4 kadar.

Kötü haber: Kartonu birden küf sardı. Alt tarafta başlamış, kokuyu duyuyordum ama bakmamıştım. Koni içinde köklenen bitkilerin köklerini görüntülemek istediğimde durumun vehametini gördüm.

Artık başlangıçta mı vardı, havasız mı kaldı bilmiyorum, yine olan oldu. Bu aşamada küf ile mücadele anlamlı gelmiyor. Perlit dolu delikli saksılara aktarmaya çalışacağım. Kökler ne olur, ne kadarı sağlam kalır bilmiyorum. Küfün taşınma olasılığı da cabası. Yine de deneyeceğim. Oldu oldu. Olmadı yeni tohumlarla perlitli saksıda baştan başlayacağım.

Niyetim 24 fide ile perlit ortamında üretim yapmak. O kadar kurtulursa devam edeceğim.

Eklenen Resimler
     
smnvrl, sinbas, telato ve 2 kişi beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 10:54   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Domatesleri yeni yerlerine taşıdım. Aslında hemen o gün, yani bir önceki notu yazdığım gün öğleden sonra taşıdım. Herhangi bir sorun olmadı. Kökler yerlerinden kolayca çıktı, kopan kırılan olmadı. Dikkatim dağılmasın diye taşınma işini de belgelemeye, fotoğraflamaya kalkışmadım.

Dikkatimi çeken, delikten içeri girip koninin içinde karanlıkta köklenen fideciklerin daha iyi köklendiği. Genelde 3 4 dal kök oluşmuş, hem de daha saçaklı. Dışarıda köklenenler daha ince uzun köklenmiş.

Evde oksijenli su kalmamış. Kökleri çok sulandırılmış çamaşır suyuna daldırıp çıkardım. Tekrar normal su ile yıkafım. Ondan sonra perlit saksılarına yerleştirdim. Bir kaç gün beklenemin nedeni çamaşır suyu veya küflerin bir etkisinin olup olmayacağını görmekti. Şimdilik herşey normal görünüyor. Üçüncü yapraklar epey gelişti. Dördüncüler gelmete başladı. Küflenme olursa herhalde bir haftaya kadar görülür. Olmazsa ne ala, bu badireyi atlattık diyebiliriz.

Tabii amaç köklerin gelişimini izlemekti. Artık bu şansımız pek kalmadı. Yaprakları göreceğiz sadece. O da zaten bildik perlitte besleme işi. Asıl kalıcı yerlerine aktarana kadar yakından izlemeye devam ederiz.

Yeni halleri ekteki fotoğraflarda.

Eklenen Resimler
  
smnvrl, sinbas, Milla ve 5 kişi beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2016, 11:10   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yeni Yılın Güzelleri

Domatesler mini perlit saksılarında hızla büyümekteler. Hala benim odamdalar. Güneş neredeyse oraya el üstünde taşıyorum. Artık iyice büyüdüler ve yerlerine dikme zamanı geldi. Ama henüz hiçbirşey hazır değil.

Bu kez minimum otomasyon kullanacağım, o çok dert değil, neredeyse toprakta yetişir gibi yetişecekler ama asıl sorun soğuk hava. Bu kış Denizli'deyim ve bu günlerde havalar ciddi soğuk. Her ne kadar polikarbon sera yaptıysam da ısıtma olmayınca içerisi dışarısı neredeyse bir. İki gecedir eksi 6 7.

Domatesleri geçen yaz kullandığım geniş kasalar içinde perlitte yetiştireceğim. 100 litrelik (diyorlar ama pek yok sanırım) çuvalı açmadan kasanın içine koyacağım. Çuvalın altını plastik köşe profili ile yapılmış 4 5 cmlik bir ızgara ile boş bırakacağım. Perlit yani kökler buradan hava alacaklar. Domatesleri çuval yüzyinde açacağım küçük deliklerin içinden dikeceğim. Bir kasada 6 domates olacak.

Isıtma için elektrikli battaniye düşünüyorum. En altta 5 cm kökpük levha. Onun üzerinde kasanın kapağı, delikli, akıntı sızıntı olursa aşağı gidecek. Onun üzerinde iki kat naylon torba içinde, katlanmış elektrikli battaniye. En üstte de içi perlit dolu kasa.

Kasa ısınacak mı, perlit ısınacak mı, köklere yetecek mi bilmiyorum. Şu an deniyorum. Kasa yarım saattir alttan ısınmakta. Tabi havanın ısınması yok denecek kadar az olacak. Gövde yapraklar dayanacak mı, o da ayrı konu.

Bir de denemek için perlite 15 20 baş arpacık soğan gömmüştüm, onlar da uç verdi, büyümeye başladılar. Onlar da üçüncü aşama domates besini ile besleniyorlar.

Eklenen Resimler
  
sinbas, Milla, TCM ve 3 kişi beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2016, 23:38   #12
Yeni Üye
 
PacMan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 13
Merhaba sayın sulukök bende şimdi bir acı biber ve birde domates çekirdekleri ektim ama Taşyününe .

Malum kar kış odamın dolabında 260 watt ışık ile onları büyütürsem ki Hidroponik olarak kovada büyüttüğüm marul sonrası ki daha sonra resim koyarım.

Domates çeri ve acı biberde uzun ince kırmızı sivri biber yetiştirmek istiyorum.
En önemlisi Acaba sıcaklık değeri ne olmalı?
Bir de arım olmadığından acaba mahsül alabilir miyim?
EC ve pH değer tabloları buldum fakat sebzeler için gereken ısı ve ışık tablosuna rastlamadım.
Nem oranı ne olmalı.

Topraksız tarım yapabileceğim bir sera projem var ve 4 dönüm arsam var. Ama öncelikle minimal olarak öğrenmeye ve büyük kayıplar yaşamamak adına deneylemeler yapıyorum.

Sorularımı yanıtlamanız dileğimle.Saygılarımla..

sulukök beğendi.

Düzenleyen PacMan : 06-01-2016 saat 23:42 Neden: İMLA
PacMan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 07:46   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın PacMan, öncelikle hoşgeldiniz ve de hayırlı olsun. Ticari işe kalkışmadan önce küçük denemeye girişmeniz çok doğru bir yaklaşım olmuş. Her işte olduğu gibi, bu konuda da "ellerimizi kirletmeden" işi öğrenmek mümkün değil. Yaşayıp görmekte yarar var. Ben zaten ticari olarak uğraşmıyorum, tamamen hobi, ben de her yaptığım denemede birşeyler öğreniyorum.

Sıcaklık sorusu en kolayı galiba. 20 25 dereceye kadar ne kadar sıcaklık olursa iyi. Tabi soğuk yerde sera olacaksa, ısıtmanın da bir maliyeti var. Alt uçtan bakarsak 10 derecenin altında bitkinin gelişmesi duruyor. Genellikle 15 derece ekonomik olarak uygun diye görülüyor. Yazın sıcak olunca da tersi, serayı 25 derece dolauında tutabilmek lazım. Dediğim gibi ben ticari olarak uğraşmadığım için bu parametrelere pek bakmıyorum. Ama bitkiler bakıyor. Benim de odada duruyorlar şu anda. Soğanlar dışarıda idi, içeri alınca üç günde hemen boy attılar.

Işık da çok önemli. Kış güneşi genelde pek yeterli olmuyor, ya da ona göre bştki seçmek lazım. Ezbere birşey söyleyemem, ama günde 5 6 saat güneş gerek, internette ara sıra şu sebze için şu kadar diye rastlıyorum ama benim de elimde veya bildiğim bir yerde tablo yok. Nem ile hiç ilgilenmedim, içeri yağmur girmesin yeter.

Profesyonel olarak sera ile uğraşınca nem, O2, CO2, hatta O3e kadar kontrol etmek gerekiyor. Bu forumda bu işle profeyonel olarak uğraşanlar var. Todor, Tartes, Vetman ve diğerleri bu konuda daha doyurucu cevaplar yazabilir. Ya da onların sayfalarında bu konuların daha önce tartışıldığını görebilirsiniz.

Kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2016, 22:55   #14
Yeni Üye
 
PacMan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-11-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 13
Tekrar Merhaba;

Evet bahsettiğiniz kişilerin yazılarına bakmakta faydalı olacak. Zaten düşüncemde şimdilik NFT film tekniği var. Ticari Düşünüyorum bu sebepten çok fazla video izleyip ,Makale okumalıyım.

Ellerinize sağlık Teşekkür ederim.

sulukök beğendi.
PacMan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2016, 13:59   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Meteorolojiye baktım, üç gün hava ılık hatta sıcak olacak. Domatesler artık delikli saksılara sığmaz oldular zaten. Bir ikisi yan yatmaya başladı. Bugün hızla fideleri kasalardaki perlit içine, yani son üretim yerine aldım.

Kasaların dibine 3 4 cm yükseltici köpük parçaları koydum. Onun üzerine elimde kalan polikarbon parçalarından plaka. Amaç perlitin ve köklerin aşağıdan hava alması. Perlit çuvalını da üzerine yatırdım. Üzerine 6 delik açıp domatesleri o deliklerden içeri diktim.

Kasaların altında dörde katlanmış elektrikli battaniyeler var, naylon torba içinde. Havalar çok soğuduğunda kökleri ısıtacak, birazcık da havayı belki. Bu birkaç gün gerekmeyecek. Bu arada fideler biraz ortama ve soğuğa alışırlar, çok soğuklarda takviye yaparım.

Şimdilik herhangi bir otomasyon yok. Damla sulama bile yok. Elle sulamaya devam. Haftaya önce onu yapmaya çalışırım. Sonra da besin karıştırıcıyı kurarım.

Taşınma işinden birkaç fotoğraf.

Eklenen Resimler
    
kursun, smnvrl, Milla ve 1 kişi beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2016, 09:05   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Domateslerin beslenmesi yarı otomatik duruma geldi.

En hızlı, en kolay olacak şekilde basit bir sulama düzeneği kurdum. Boylamasına uzun iki damlama borusunu birleştirip aradan bir noktadan giriş sağladım. Buradan otomobil cam suyu pompası ile besin veriyorum. Ayarlanabilir damlama memeleri ile de bitkilere dağıtıyorum.

Şimdilik besini elle hazırlayıp 5 litrelik şişeye koyuyorum. Pompa oradan basıyor. Günde üç defa 2şer litre veriyorum, keyifleri yerinde. Ne de olsa sera soğuk olduğu için gelişme biraz yavaş oluyor.

Soğanlar da yavaş yavaş kalınlaşmaya başladı ama henüz sofralık değil. 2 hafta sonra diktiğim ikinci nesil de boy gösterneye başladı.

Bu gece kış gelecek. Hava sıfır altına inecek. Elektrikli battaniyeler kökleri ısıtıyor ama çok soğursa takviye için içeride yağlı elektrikli radyatör kullanacağım. Bizim domatesler biraz lüks. Böyle bir iki soğuk atlatırsak o arada gelişmiş ve alışmış olurlar, sonra da bahar gelir zaten...

Eklenen Resimler
  
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2016, 07:44   #17
Ağaç Dostu
 
smnvrl's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 520
Sn Sulukök;

Çalışmalarınızı beğeni ile takip ediyorum. Kolaylıklar dilerim.

Sulama olarak günde 3 defa 2 şer litre besin verdiğinizi belirtmişsiniz. Miktarı ve sıklığı nasıl belirlediniz biraz bu konuyu açabilir misiniz ?

Saygılarımla.

sulukök beğendi.
smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2016, 11:41   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Teşekkürler Osman Bey. Amatör bir biçimde birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Farklı ortamlar ve farklı yöntemlerde besleme konusunda epeyce okuduysam da kullandığım hazır bir reçete yok. Çünkü bunlar bitkinin türüne, ysşına ve bulunduğu ortama (mevsim, ışık, sıcaklık, vs) göre değişiklik gösteriyor.

Domatesleri çekirdek olarak ekmemden bu yana yaklaşık 1.5 ay geçmiş. Yazın balkonda olsaydı şimdi daha fazla gelişmiş olurlardı diye düşünüyorum. Odada veya serada güneş kısıtlı, sıcaklık kısıtlı. Bu durumda belli sabit bir reçeteyi uygulamak anlamlı gelmiyor, çünkü diğer bileşenler eksik ise, fazla besin verme bir işe yaramayacaktır.

O zaman iş deneme yanılma ve gözleme kalıyor. Katı ortam, perlit, oldukça affedici bir ortam. Çok verseniz bitki boğulup gitmez, besin süzülür, az da olsa hava alır. Az verseniz, unutsanız, önceki beslemelerden kalanlar epeyce bir süre idare eder. Ama tabii önemli olan dengeli beslemek, "tam" beslemek.

Diyelim önce sıklığı sabitliyorum. Otomatik sistemi hala kurmadım, elle suluyorum. Her saat gidip bakamayacağım, günde üç defa yetsin. Önce kendi yemeğimi yerim, sonra gider onları beslerim. Başlangıçta fide başına 25 ml yetiyordu. Şimdi bakıyorum bir dahaki beslemede domates yumuşamış, perlit kurumuş, demek ki öğün az geliyor. 50 ml. Yapalım. Bir süre sonra o da yetmiyor. Şimdi yaklaşık 100ml.

Bir kısmı süzülüp gidiyor, buharlaşma azdır, kalanı domatese. Bir ara 1/3 1/3 1/3 diye bir reçete görmüştüm. Üçte biri drenaja, üçte biri buharlaşmaya, üçte biri domatese diye. Ama dediğim gibi koşullara göre bunlar değişir. Yetişkin bitki için saat başı 200ml (gündüz 8 saat gibi) önerildiğini okumuştum. Benimkiler henüz çok küçük 100 ml yetmeli. Bakınca da yeterince canlı görüyorum.

Daha çok beslesem daha çok, daha hızlı büyürler mi? Sanmıyorum. Deneyip görülebilir ama dediğim gibi bugünlerde sınırlayıcı faktör ışık ve sıcaklık. Şimdi yarı otomatik beslemedeyim. Besleme kabını büyütüp biraz daha otomatik hale getireceğim. Bunları yaptıkça biraz daha korkmadan fazkadan besliyor olabilirim. Çünkü artık sadece öğün artırmak yetmeyecek, sıklığı artırmak gerekecek.

Sonuç olarak domateslerin durumuna bakıp karar veriyorum diyeyim, ama arka planda bu bilgi ve düşünceler var tabii.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2016, 18:49   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Bugün domateslerin kemikleri ısındı. Neredeyse 15 gündür süren dondurucu soğuklar birkaç gün ara verdi. Güneş biraz yüzünü gösterdi. Domatesler de biraz kendine geldi.

İki haftadır gece sıcaklıkları eksi 5, 6, 7, düştü durdu. Bitkiler donmayacak şekilde sera içi ısıtma yaptım. Elektrikli battaniyeler gece 11 den sabah 8e, 15 dakika aralıklarla alttan ısıtma sağladı. Yağlı elektrikli radyatör ile de biraz havayı ısıtmaya çalıştım, ama dışarıda eksi 7 iken içeride de 2 dereceye kadar düştü.

Bugün gündüz dışarıda 13 dreceyi buldu, bolca güneş de vardı, havalandırma penceresi açık olduğu halde içeride 30 dereceye yaklaştı. Herhalde bugün hepsi en az bir santim büyümüşlerdir, iki hsftadır neredeyse hiç gelişme olmadı. Neyse ki donma olmadan bu ilk büyük soğuk dalgasını atlattık.

Bu arada serada yeni misafirlerimiz var. Daha doğrusu ön sera diyeyim, hala benim odadalar. Üç hafta önce perlite ekmiştim. Pırasa tohumları ancak çıktı ve 4 5 cm oldular. Bir de klemantin mandalin çekirdeği ekmiştim. O da yeni başını çıkarmış. Pırasalar çok zorlandı. Perliti biraz ezip, ya da tozlu kısmından alıp, biraz daha derine ekmeliymişim, şapkalarını bi türlü atamıyorlar. Mandalin daha güçlü tabii, kısa ama küt, sağlam. Ağaç olacağı belli. Resimde seçmek zor olabilir, neredeyse şeffaf.

Domateslerin resimleri neredeyse bir önceki ile aynı. Belki altta kökler gizli gizli büyüyorlardır, havalar ısınınca domatesler birde büyüyüp çiçek açacaklardır...

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2016, 15:18   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Dün dikkat etmemişim, domateslerin üçte ikisi tomurcuklanmış. Daha boyları bir karış var yok. Ne bu havada çiçekler meyve bağlar, ne de bitki meyveleri büyütebilir.

Sanırım daha çok ölüm korkusu ile, soylarının devamı refleksi ile tomurcuklanmışlar. Sıcaklık 2 dereceye kadar düşünce otomatik olarak üreme sistemi devreye girmiş olabilir

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2016, 09:13   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sera içinde Sera

Aslında ilk tomurcuklar mevsim yaz da olsa pek meyve bağlamıyor ama, işgüzarlığım tuttu, haydi şu tomurcukları koruyayım dedim. Belki tutar, hocanın hesabı.

Hafta boyunca havalar iyi gidince beslemeyi artırdım. Günde üç kez 5er litre besin verdim. Güneş de kendini esirgemedi, 4 5 gün 6 7 saat güneş vardı. Sıcaklık zaten içeride 25 30. Geceleri 10 12. Bitkiler birkaç santim büyüdü. Biraz daha güçlenmişlerdir. Yine de soğukta yapacakları pek birşey yok, ona da ben yardımcı olayım dedim.

Sera yaparken elde kalan malzemeleri şöyle hemen üstüste çattım, 1 1.5 yüksekliğinde bir tünel dam yaptım. Maksat çok az ısıtma ile, çok kısıtlı bir yerde yüksekçe sıcaklık sağlamak. Aslında radyatörü yarımdan çeyreğe düşürdüm. Battaniyeler aynı. Gece dışarıda 1 dereceye kadar düştü, içerisi 11 derece. Sabah baktım 14 derece. "Kapıyı" açarken ılıklığı hissediyor zaten insan. Domatesler de mutlu görünüyorlar. Hava biraz ısınınca açıp havalandıracağım. Bu soğuk günleri böyle geçirirsek, havalar ısınınca çiçekler hemen meyveye durur diye umuyorum...

Eklenen Resimler
    
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2016, 10:53   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
ilk çiçeğimiz açtı

Sera içindeki serayı ısıtınca domatesler hemen olumlu tepki verdi. Radyatöre yakın olanlar neredeyse 6 günde 100 % uzadılar, geliştiler. Kenarda kalanlar daha az büyüdü. Resimlerde de görüldüğü gibi iç seranın tavanına ulaştılar.

İlk 3 gün güneş boldu. Ben de yemlerini çok verdim, günde 3 kez 5 litre. Hızla büyüdüler ve tomurcuklar aralanmaya başladı. Sonra güneş gitti. Duraladılar. Hava tekrar ılıdı, az biraz güneş görününce hemen çiçek açıldı.

Şimdi iki mesele var. Çiçekleri meyve bağlatmak, bitkilerin büyümesini desteklemek. Ama iç seranın tavanına vardıkları için orayı kapatmak zorlaşacak. Onu bir şekile yükseltmem lazım. Alttan açık kalsa bile üstü kapalı olmalı. Yoksa ne kadar ısıtsam, hava eksilere indiğinde çiçekleri meyveleri korumak, geliştirmek zor. Daha mevsim erken, sayılı da olsa soğuk yapacaktır. Bir kere de olsa, sera demez götürür...

Bu arada mandalin ağacımız da artık dört yapraklı. Ama hala yeşillenmedi, beyaz gibi, hala saydam. Çok da yavaş büyüyor

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2016, 22:00   #23
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sulukök Mesajı Göster
Aslında ilk tomurcuklar mevsim yaz da olsa pek meyve bağlamıyor ama, işgüzarlığım tuttu, haydi şu tomurcukları koruyayım dedim. Belki tutar, hocanın hesabı.

Hafta boyunca havalar iyi gidince beslemeyi artırdım. Günde üç kez 5er litre besin verdim. Güneş de kendini esirgemedi, 4 5 gün 6 7 saat güneş vardı. Sıcaklık zaten içeride 25 30. Geceleri 10 12. Bitkiler birkaç santim büyüdü. Biraz daha güçlenmişlerdir. Yine de soğukta yapacakları pek birşey yok, ona da ben yardımcı olayım dedim.

Sera yaparken elde kalan malzemeleri şöyle hemen üstüste çattım, 1 1.5 yüksekliğinde bir tünel dam yaptım. Maksat çok az ısıtma ile, çok kısıtlı bir yerde yüksekçe sıcaklık sağlamak. Aslında radyatörü yarımdan çeyreğe düşürdüm. Battaniyeler aynı. Gece dışarıda 1 dereceye kadar düştü, içerisi 11 derece. Sabah baktım 14 derece. "Kapıyı" açarken ılıklığı hissediyor zaten insan. Domatesler de mutlu görünüyorlar. Hava biraz ısınınca açıp havalandıracağım. Bu soğuk günleri böyle geçirirsek, havalar ısınınca çiçekler hemen meyveye durur diye umuyorum...
Sn. Sulukök çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Çok güzel işler çıkarıyorsunuz.

4. Resim hakkında bilgi verebilir misiniz ardiuno -sanırım- ile neler yapıyorsunuz? Sistem nasıl çalışıyor.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

sulukök beğendi.
Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2016, 22:27   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Teşekkürler Sayın resulgur. Aslında şu anda arduinoyu termometre olarak kullanıyorum. Henüz sistemi tam otomasyona geçirmedim. Sistemi geçen yaz benzer ama başka bir yapıda kurmuştum, o çalışma ve arduino detayını şu bağlantıdan okuyabilşrsiniz.

Balkonda Bilgisayar Kontrollu Aeroponik Domates

Şu an besin hazırlamayı da, vermeyi de elle yapıyorum. Tam otomasyona geçince öncekine benzer olacak, sadece besleme pompaları farklı amaca hizmet edecek. Öncekinde havada püskürtme yapıyordu, şimdi damlama sistemine su basacak. Ama bilgisayar ve elektronik kontrol mantığı aynı.

smnvrl ve Resulgur beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2016, 15:48   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
ilk çiçekler meyve bağladı

Aslında iki üç gün oluyor da, şu bir iki günlük soğuklar da geçsin diye bekledim. On kadar çiçek meyve bağlamış durumda. Nohut kadar değilse de küçük bezelye tanesi kadar oldular. 70 80 kadar açılmış çiçek var, hızla da büyümekteler.

Dün gece sıcaklık 1C dereceye kadar düştü dışarıda. Alttan elektrikli battaniye, üstten yağlı elektrikli radyatörle ısıttım. 10C dereceye kadar düştü, ama iyiler. Boyları uzadığından artık askıya almıştım. Artık sera içinde sera yapmak pek mümkün değil. Yine de naylon vs ile biraz örttüm. Bu gece ve yarın daha sıcak olacak. Umarım böyle kazasız devam ederiz.

Eklenen Resimler
    
Milla ve Dudugen beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2016, 10:55   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Domatesler büyümekte

Epeydir güncelleme yapmamışım. İlk nesil çiçeklerin neredeyse tümü meyve bağladı. Her bitkinin en az bir salkımı var. Salkımlar da doldu sayılır; tabii baştakiler büyük, sondakiler yetişmeye çalışıyor.

Dünkü soğuğu da biraz ısıtma ile atlattık. Yani ölümcül soğuk yoktu ama üretimi durduracak kadar soğuk idi. 4C dereceye kadar düştü dışarıda. İçeride 14C derecede tutmaya çalıştım.

Fidelerin bir kısmı neredeyse tavana ulaştı. Tavan yüksek değil, 2 metre, zaten 40 50 cm den başlıyorlar. Hemen geldik sınıra. Herhalde tavanda yan yan ilerleteceğim. Biraz sıkışık düzen oldu, alt taraflar epeyce kalabalık. İlk büyük yaprakları budamam lazım ama tam zamanını kestiremiyorum. İlk salkımlar dolmaya başladığına göre herhalde artık salkım altında kalan yaprakları budayabilirim. Hem hava alırlar, hem güneş, hem besin.

Eklenen Resimler
    
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2016, 14:21   #27
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
elinize sağlık

sulukök beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2016, 15:29   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Teşekkürler Sayın Şenol, bu vesile ile bir de küçük video paylaşayım. Internette benzerlerini görmüşsünüzdür ama, bir tane de ben hazırlayayım dedim. Ağabeyim burada iken ondan rica ettim. Ben ARI kadrosundan domates çiçeklerinin tozlanmasını yaparken o da yakım çekim yaptı. Tozlanmayı göstermeye çalıştık. Umarım bizim gördüklerimizi sizler de görebilirsiniz...


https://youtu.be/uLYTSqfbd1s

idris şenol beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2016, 16:23   #29
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sulukök Mesajı Göster
Teşekkürler Sayın Şenol, bu vesile ile bir de küçük video paylaşayım. Internette benzerlerini görmüşsünüzdür ama, bir tane de ben hazırlayayım dedim. Ağabeyim burada iken ondan rica ettim. Ben ARI kadrosundan domates çiçeklerinin tozlanmasını yaparken o da yakım çekim yaptı. Tozlanmayı göstermeye çalıştık. Umarım bizim gördüklerimizi sizler de görebilirsiniz...


https://youtu.be/uLYTSqfbd1s
GÜBRE PAYLAŞIM
sayın sulu kök kadrosuna beni yazabilirsiniz taşın altına elini sokacak bir babayiğit bulmak lağzım
söz konus vidoonuz açmıyor

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2016, 18:40   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
https://youtu.be/7l0R8ovulQc

Bir de yukarıdaki bağlantıyı vereyim. Ufak bir değişiklik olmuş. Bu görülebilir umarım.

Gübre paylaşım işi güzel de, gerçekten epeyce uğraşmak lazım. Yani malzeme bulacağımı garantivgörsem hadi derim. Bu kış da Denizli deyim, nerede ne bulunur hala öğrenemedim. Olmaz değil, ama zor. Levent Ali azmi lazım ...

idris şenol beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024