agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen sulukök
  • 1 Gönderen sulukök

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-08-2015, 20:43   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Aeroponik Çilek Sulama Düzeneği

Sonbahar - Kışın çilek denemeyi düşünüyorum. Yine aeroponik bir deneme olacak. Sulama yöntemi olarak da Doldur-Boşalt (Ebb-Flow) yöntemini kullanmayı düşünüyorum.

Bunun için bir pilot deneme sistemi kurdum. İki katlı, kısa - hemen üç çileklik, oto sifonlu bir sulama sistemi.

7 x 10 cm kare kanalları kullanmayı düşünüyorum. Böyle olunca bu ölçülere sığacak ve garantili çalışacak bir sifon yapmak gerekti.

Temel olarak Afnan Sifon denen düzeneği kullandım mantık olarak, parçalar farklı. Sifonun çanı 50mm PVC boru. Kanala sığması için yüksekliği 6 cm ya da az olmalı.

İçindeki düzenek siyah PE plastik dişli eklenti parçaları. Bir adet 1" - 3/4" indirgeç, bir adet 3/4" nipel, bir de 3/4" bahçe sulama tak-çıkar otomatik başlığı. Sızdırmazlık için conta, pul.

Bu parçalar 50mm çanın içine sığmalı, ve de sığıyor. Tepede çok az yer kalmalı. Çanın bombesi bu işe yarıyor. Bombe en az hava kalmasını ve hızla boşaltılmasını sağlıyor, hava kenara köşeye kaçmıyor. Çanlardan birinde eski silikon kabı kullandım, o da işi gördü. İçi temiz düzgün, bombeli olmalı.

Akarsu sistemi kuranlar 45 derece dirsek kullanıyor, çünkü su dipte. Burada ağzına kadar doldurmayı denediğim için 90 derecelik dirsek kullanmak gerekiyor.

Bir video hazırladım, bağlantısı aşağıda, umarım sorunsuz çalışır. İki katlı sistemin gayet güzel çalıştığı görülüyor. Dikkatli ve titiz çalışma ile 3-4-5 katlı sistemler de çalışır diye düşünüyorum. Tabi çilek yetiştirirken pratik birçok sorun çıkacaktır, o ayrı. Bu tam teorik bir sistem. Önce çalışmasını gösteriyor, sonra parçalarını.

https://www.youtube.com/watch?v=iKwAjDkZ9HQ

smnvrl beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2015, 21:16   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Aeroponik + Ebb-Flow ? Anlayamadim. Sprey sistemi nerede, neden agzina kadar doluyor ? Sifona ne gerek var ?
Saglicakla kalin

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2015, 21:34   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Aeroponik, benim bildiğim, temel olarak köklerin havada beslenmesi. Akansu kültüründe de kökler havada askıda, ama alttan sürekli geçen su köklerin suyu takip etmesine neden oluyor. Ayrıca köklerin bir kısmı hep suda ISLAK, bir kısmı da hep havada KURU. Çünkü akan su, adı üstünce ince bir film gibi sığ.

Aeroponikte amaç tüm kökleri bir şekilde aynı anda beslemek (ISLATMAK). Besleme sprey ile olabilir, sisleme ile olabilir, veya ISLAMA ile de olabilir. Tabii daha çok tercih edilen küçük tanecikli besleme. Sisleme daha iyi örneğin spreylemeden.

Ebb-Flow bu düşünce ile tüm ORTAMIN su ile doldurulup boşaltılması. Ama genelde gördüğüm Ebb-Flow katı ortamlarda kullanılıyor. Burada benim aldığım kısım sulama kısmı. Katı ortam yok. Kökler doğrudan tam ıslatılıyor. Kanalı tam dolduruyoruz, bütün kökler, kök boğazına kadar ıslanıyor, besin alıyor. Kanalı tam boşaltıyoruz. Bütün köklere nefes alma olanağı sağlıyoruz.

Doldur-boşalt işini yapan Çan Sifon sistemi. Ebb-Flow demem bundan,başkaca da bir benzerlik ortak yan yok.

Amaç katı ortamsız, ortam ve bakım gerektirmeyen (ertesi sene kanalı temizle-boşalt, yeni katı madde doldur vs.) sürekli kullanılabilecek bir sistem kurmak. Bunu en iyi sağlayan da aeroponik, yani havada tam beslenme. Ama insanlar bunu sprey-sisleme ile yapıyor. Ben ısrarla bundan kaçınıyorum, yüksek basınç, tıkanan nozüller vs. ile uğraşmak istemiyorum.

smnvrl beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024