agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni137Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-11-2014, 21:29   #1
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Topraksız taze soğan yetiştiriciliği

Karabük de agaclar.net sitesi vasitasiyla tanistigimiz topraksiz tarima gonul veren arkadaslarla calismalar yapmaya karar verdik..

Kurmus oldugumuz serada oncelikle taze sogan yetistiriciligi yapmaya karar verdik. Hatalar ****** olacak. Ama onemli olan bir seyin olacagina dair inanc. Kis boyunca sogan ve maydanoz yetistirip daha sonra nft sistemle gotik profesyonel bir serada profesyonel uretime gecme en buyuk istegimiz.... Yaptigimiz calismalari zaman zaman burada paylasacagiz.? Saygilarimla. ..

YeniBON ve Milla beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2014, 21:42   #2
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
calismalar basladi...

12 kasimda perlit geldikten sonra calismalari yapmaya basladik ve 18 kasimda ilk dikimi yaptik...

Eklenen Resimler
     
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2014, 22:10   #3
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Öncelikle çalışmalarınızda başarı ve şans diliyorum. Yeşil soğan , maydanoz ve marul pazarda en çok aranan ve alınan yeşilliklerden. Tüm harcama ve emeklerinizin karşılığını almanız dileğimdir.

Bu emeklerini de ayrı bir sayfada sergilemeniz ile yaptığınız işin doğrusu ve hatalarıyla belgelemeniz, tüm arkadaşlara yol gösterici olacaktır.

Başarılar diler, sevgi ve selamlarımı sunarım.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2014, 22:42   #4
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
21 ekim tarihli calismalar...

Eklenen Resimler
   
Muda, Milla ve turhanengin beğendi.

Düzenleyen Murat Uysal : 18-11-2014 saat 12:09
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2014, 22:52   #5
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....

soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....

Eklenen Resimler
   
YeniBON, Muda, Milla ve 1 kişi beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 10:46   #6
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Uysal;

Kuru soğanların baş kısmını kesmenizin amacı nedir ?.

Murat Uysal beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 11:34   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 6
Bir sorum var bu besin erigin de kullanılan maddeler laboratuvar ortamında mi üretiliyor yoksa doğadan mi elde ediliyor

Murat Uysal beğendi.
Murat_Erdogan27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 16:46   #8
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Serhan hoca da bu ise gonul verenlerden. Ahmet bey ise bizim iscimiz.. Isci olmadan bu islerin olmasi gercekten cok zor. Cunku hem okulda derse girip hemde serada tarlada calismak zor oluyor....

soganlari ilk basta seraya koyarak yagislardan koruyacagimizi dusunduk. Ancak seranin icindeki nemin yagis seklinde ustteki tellerden damlayacagi hic aklimiza gelmemisti. Kapali su ve yagis riski olmayan bir yerde depolamaliydik.. bu buyuk bir hata oldu. Soganlarda curume ve sineklenme basladi....
Hayırlı olsun, başarılar dilerim. Pazar olduğu zaman güzel para kazandıran bir bitki. Özellikle gübreleme ve sulama dengeli yapılırsa hasat çok erken başlar.

Seranın üst kısmından aşırı damla geliyorsa mantar hastalıkları çok çabuk yayılacaktır. Her gün havalandırmayı ihmal etmeyin, ürünlerde sık ekildiği için maddi kayıplara sebep olabilir.

Bereketli ürünler dilerim..

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 22:43   #9
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
sayın ateşkaptan soğanın baş kısmını kesmemizin sebebi soğanların birbirine yakın zamanda hızlı çıkış yapacağına dair düşüncemiz. hem daha temiz oluyor. işçiligi epey artırdığına emin olun..

ateşkaptan beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 22:45   #10
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Sayın Murat_Erdogan27 Besin eriyikleri bazı bileşiklerden üretiliyor. Topraksız tarımda bitkinin besin ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreli su ile sulama yapıyoruz..

Sayın Ateşkaptan ve Kudret Tezel hocamız gübre hazırlığı ile ilgili bir çok mevzuyu forum sayfalarında daha önceden paylaşmışlardı...

Organik bazlı yapmak isterseniz o husus hakkında çok bilgim olduğu söylenemez.. saygılar..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 22:48   #11
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Teşekkürler sayın İsmail Kuzucu. Havalandırmayı yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sera içi sıcaklık gündüz 25 dereceyi geçtiği zaman mutlaka havalandırmalar açılıyor...

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 22:50   #12
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..

Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.

Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...

YeniBON beğendi.
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 13:58   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: HATAY
Mesajlar: 6
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi

YeniBON beğendi.
Murat_Erdogan27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 21:18   #14
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Sayın ateşkaptan gübrelemede marul formülü kullanıyorum..

Ancak yeşil soğan için bir formül varmı bilmiyorum.

Ayrıca bu hafta içi ikinci seraya maydanoz dikimi yapacağız. Yine perlit ortamında. ancak gübre formülü hakkında bir bilgimiz yok. yardımcı olursanız seviniriz...
Hem yeşil soğan hem de maydanoz için yabancı kaynaklar da dahil araştırdım. Ancak bir formüle rastlamadım.

Maydanoz için; Ph 5.0-6.0 aralığında, Ec ise 0.7- 1.3 aralığın da olabilmektedir.

Eğer forum da ki arkadaşlar bir formül verebilirse (Maydanoz ve Yeşil soğan için), gübre hesabını hemen yapabilirim. İngilizcesi iyi olan arkadaşlardan bekliyorum.

Marul için yaptığın karışımı, yukarıdaki ec ve ph oranlarını dikkate alarak verebilirsin.

Sayın Uysal, şu kafalarını kestiğiniz soğanların yaprak verdiği evredeki durumlarının fotoğrafını koyarsanız, bir fikir sahibi olabiliriz.

Kolay gelsin, bol hasatlar ve kazançlar dilerim.

Murat Uysal ve YeniBON beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 22:08   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Daha once internette buldugum iki yazinin ilgili kisimlarini cabucak Turkce yazayim, ancak cok detayli degiller.

MAYDANOZ

Nitrojen 100-150 ppm
Fosfor 45-75 ppm
Potasyum 74-90 ppm
Magnezyum 20-30 ppm

PH 5.5 - 6.0
EC 1.0 m- 1.6 ( Sicaklik arttikca dusuk EC kullaniniz )

Bu degerlere gore formul cikartmak pek olasi gelmiyor bana. Ancak onemli bir not dusulmus diyor ki :

Kullandiginiz sistem geridonusumlu ( sirkulasyonlu ) sistem ise kesinlikle nitrojen seviyesine dikkat ediniz, maydanoz uretiminde nitrojen kullnimi cok oluyor ve cok ani dususler olabiliyor.

YESILLIKLER ( HERBS ) ( Feslegen, roka, maydanoz, tere, yesil sogan gibiler )
Genel anlamda tum taze yesillikler icin verilen bir tarif de soyle :

Burada agirliklar ounce ve pint olarak verilmis. Bunlarin karsiliklarini sonunda yazayim.

Pot. sulfat 0.5 ounce
Pot. nitrat 2 ounce
Kals. nitrat 3 ounce
Mag. sulfat 1.5 ounce
Karisim tamami 25 galon su icerisinde olacak.
Demir sulfat 0.5 pint
Borik asit 0.5 pint
Mag. Klorit 0.5 pint

Cinko sulfat 0.5 cay kasigi
Bakir sulfat 0.5 cay kasigi

Biraz kek tarifine benzemis ama yazilan bu.
Birimlerin cevrimi soyle :

1 ounce 28.35 gram
1 pint 550.61 ml ( mililitre ) kuru malzemeler icin, sivi icin farklidir.
1 galon 3.7854 litre

Cay kasigi icin kontrol ettim ,elbette deger yok ama cay kasigi, kahve kasigi degil
burada dikkat etmek lazim onlarin cay kasigi bizim kucuk kahve kasigidir, yani bebege mama yedirilen boyda kasik, ve tepeleme dolu degil.

Umarim bunlar faydali olur. Baska bilgi bulamadim.
Sn Ateskaptan kolay gelsin bakalim birseyler cikacak mi..

Bu arada nitrojen seviyesi nasil olculur bilmiyorum bilen varsa lutfen...

NFT sistem icin tohum koklendirilip sonra sisteme konsun denmis, aksi takdirde koklenme olmayabiliyormus.

Hava sicakligina gore maydanoz hasat baslangici 40-60 gun olabiliyormus ama hasat 6-7 ay suresince herhafta yapilabiliyormus. Hidroponik sistemde yassi yaprakli maydanoz ile daha fazla verim alinabiliyormus.
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 22:40   #16
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Dikim yaptigimiz soganlarin buyuklugu resimlerde goruldugu gibi....
20 gram ile 40 gram arasinda. Amasyanin kara sogani. Bursa Karacabey sogan pazarina kadar gittim. Ancak aradigim yalova 12 soganini bulamadim. Hem piyasada sogan cok pahali hem de az. Aldigimiz sogani kilosunu 42 kurustan aldik.

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 22:47   #17
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Ilk dikimden sonra ilk cikanlar. Bu soganlarin kafasini kesmemistik. Bu sebeple kimisi cok aceleci oldu. Cikis da cok homojen olmadi...

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 00:56   #18
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.

MINERAL CF 10 CF 12 CF18
NITROGEN 33-100 40-120 60-180
PHOSPHOROUS 8-25 10-30 15-45
POTASSIUM 50-150 60-180 90-270
SULPHUR 13-40 16-48 24-72
CALCIUM 33-118 40-142 60-210
MAGNESIUM 8-25 10-30 15-45

Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 15:08   #19
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
29 ekim tarihli kafasi kesilmemis soganlarin ilk resmi...

ilk gubrelemeyi bu tarihte yaptik. Hazirladigimiz solusyon marul gubresi. 990 litre suya 5 litre A ve 5 litre B katiyoruz...

Suyun ec degeri 0,74. Gubre katinca ec degeri 1,15 cikmakta. Gubremizde biraz potasyum noksan. Potasyum sulfat gubresi eksik. Haftada iki sulama. Sulamayi yuzeysel yapiyoruz...

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 15:34   #20
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
1 kasim tarihlii sebzeler. Sulama ve gubreleme ayni dozda..

alt kisimdakiler kafasi kesilmis olanlar...

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 15:39   #21
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..

sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.

Eklenen Resimler
 
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 17:47   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
Sayın Uysal, başarılar diliyorum.
Sulamayi yuzeysel yapiyoruz... diyorsun, burayı biraz açar mısın?
Soğanlar çok sıkı, eriyik üzerlerine gelmiyor mu?

Murat Uysal beğendi.
kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 17:58   #23
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
evet geliyor.Herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 19:14   #24
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Maydanoz için üç aşamalı bir formül verilmiş. Ancak değerler aralıklar halinde. CF10 = EC 1.0, CF18 = EC 1,8 şeklinde. Bitkinin gelişim durumuna göre seçenekler uygulanıyor. Aralıkları ise hava sıcaklığına bağlı olarak serin mevsimde yüksek değerleri, sıcak mevsimde düşük değerleri uygulamak şeklinde.

MINERAL CF 10 CF 12 CF18
NITROGEN 33-100 40-120 60-180
PHOSPHOROUS 8-25 10-30 15-45
POTASSIUM 50-150 60-180 90-270
SULPHUR 13-40 16-48 24-72
CALCIUM 33-118 40-142 60-210
MAGNESIUM 8-25 10-30 15-45

Diğer mikro elementler de belirtilmiş, buradan görülebilir.
Sayın MeyveliTepe;

Elementler için de minimum ve maksimum değerler verilmiş. Alt ve üst değerlere göre, hangisini baz almak gerekir, bilemedim.

Ben de CF 12 yani ec 1.2 deki element değerlerinin üst sınırını dikkate alarak gübre hesabı yapmayı düşünüyorum. En kısa zaman da buraya yazarım.

Araştırmanız ve yardımınız için teşekkür ederim.

Murat Uysal beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 20:48   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Meyvelitepe`nin bulduklari besin degerlerini okudum.

Tohum dikimi yapiyorlar ve ilk yaprak gorunusu 20 gun kadar suruyor ki sadece su veriyorlar.

Sonrasinda seyreltme yapip delik aralarini aciyorlar ( sistem NFT) ve besin olarak CF 10 ila 18 kullaniliyor. Hava isindikca EC dusuk olacak sekilde kullaniliyor.

Hasat baslangici yaklasik 60 gun denmis.

Sn. Ateskaptan, CF 10, 12 ve 18 hepsi var sistemde, ortam sicakligina gore birisini kullaniyorlar. Tohumdan ilk yapraklara kadar sadece su vermislerdi sonrasinda bunlardan birisini seciyorlar.

Onceki mesajda amatorce verilmis agirliklari yazmistim, bunlara gore hesap yapilsa belki be uc formule yakin cikabilir mi ?
Saglicakla kaliniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2014, 23:10   #26
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Kızıltan;

Araştırmalarınız için size de teşekkür ederim.Rahat bir zamanım da o formülün de gübre hesabını yapmayı düşünüyorum. Zira biraz karışık.

Formülleri sayfamda yazdım, bütünlük sağlaması için.

Maydanoz 14 -24 derecede iyi sonuç veren, 30 derece üzerinde çiçeklenme eğilimi gösteren bir bitki. Hava sıcaklığına uygun olarak, CF 10, CF 12 ve CF 18 için formüle ettim.

Önümüzdeki sezon, tabi kısmet olursa bende denemek istiyorum.

Sağlıkla kalın.

Murat Uysal beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2014, 10:43   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2006
Şehir: ADANA
Mesajlar: 68
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat_Erdogan27 Mesajı Göster
Anlatmak istediğimi anladınız sanırım bu bileşenler magnezyum olsun sülfat vb... yapay ürünler mi yoksa doğa bulunan şeylerden ayrıştırılan ürünler mi
Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.

Murat Uysal ve altan01 beğendi.
acropora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2014, 12:49   #28
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acropora Mesajı Göster
Ben topraksız tarıma hakim biri değilim ama kimya bilgim ile ve bir doktor olarak kişisel fikrim:
Topraksız tarımda kullanılan bu kimyasallar elementler ya da bazı bileşikler. Bunların doğal ve ya yapay ayrımı mantıklı olmaz. Örnegin potasyum doğada saf olarak zaten bulunmaz. Potasyum tuzları olarak bulunurlar ama saf olmadıkları için değişik yöntemlerle saflaştırılırlar.
Önemli olan bu kimyasalların saflık düzeyleri. Kullandığınız kimyasallar sanayi ölçeğinde, gıda düzeyinde ve ya analitik saflıkta olabilirler. Analitik saflıkta üretilen kimyasallar bu iş için mümkün olmayacak kadar pahalı olduğu için ben gıda düzeyinde saf olan ürünlerin kullanıldığını umuyorum. Çünkü Merk ve benzeri güvenilir bir markanın analitik saflıktaki ürünlerinin kilosu 20 E + KDV civarıdır.
Ayrıca bir diğer hususda saflığın oranını oluşturan diğer kimyasalların ne olduğudur. % 99.8 Saflıktaki bir KCl ün saf olmayan 0.2 lik kısmının ne olduğu önemli. Gerisi NACl ise sorun yok ama ağır metallerden oluşuyorsa bu sağlıklı olmayacaktır.
Solusyonu kendisi hazırlayan arkadaşların temin ettikleri kimyasalları en azından gıda saflığında olanlardan seçmelerini öneririm.
Ne olursa olsun içerisinde ne olduğu hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı toprakta yetişme yerine içerisindeki tüm kimyasalları kontrol etme şansımızın olduğu topraksız tarımda ürünlerin daha güvenli olabileceğini düşünüyorum. Tabi solusyonlar dışındaki yardımcı ekipmanında sağlıklı seçilmesi durumunda.
Bu tür endişeler için açılmış bulunan forum sayfaları mevcut olup, bu hususların ilgili yerlerde paylaşılmasını , bu sayfanın kendi konusunun sekteye uğramaması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Topraksız tarım hakkında endişeler

Topraksız Tarımda Kullanılan Kimyasal Maddelerin Tehlikeleri

Murat Uysal beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2014, 12:06   #29
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
15 kasim tarihli resimler... hasata basliyoruz. Maydanoz dikimi basladi...

Eklenen Resimler
    
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2014, 22:06   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Uysal

Kolay gelsin, umarim hasat ve gelir beklentilerimizi karsilar.
Soba borusunu hemen disari vermek yerine yatayda biraz uzatsaniz ve soba uzerini sicakligi mumkun oldugunca tutabilmek icin bulabildiginiz demirlerle doldursaniz hatta buyucek bir su kazani falan koysaniz biiraz daha yararli olabilir.

Bu arada, ekim hasat arasi kac gun oldu ? Ekilen sogan agirligi ile hasat edilen yesil sogan agirligi ne kadar oldu ?
Saglicakla kaliniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024