agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni1486Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-09-2013, 22:11   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Talking Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Tüm üyelere merhabalar.

Öncelikle bu siteye emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tarsus'tayım. 3. katın damında (bizim buralarda çatı olmadığı için çatı alanı düz boşluktur, 'dam' denir) 12 m2 amatör bir sera yapacağım. En başından gerek resimli, gerek çizimli (elimden geldiği kadar) gerekse maliyetini burada paylaşarak bir nebze olsun çorbada tuzum olsun istedim.

Teorik olarak en az 10 çeşit profilden çizim yaptım. Her çizimim sitedeki bir başka arkadaşımızın denemesi sonucu karşılaştığı olumsuzluk nedeniyle değişti. Araştırırken de daha ekonomik malzemeler bulabildim. Ha deyince yapmamayı da aç gözlülüğün nelere kadir olduğunu da yine bu siteden öğrendim. Zira seraya ilk çizdiğim projelerle, ilk uygulamaya sokmayı düşündüğüm boru adetleriyle şu anki durum 10/1 oranında. Tabi bu da maliyeti o kadar düşürdü demektir.

M2'sinden de anlaşılacağı üzere ticari bir kaygısı olmayan bir sera. Kendim yazılımcıyım. Bu bölgede görüştüğüm seracıları program yazmaya ikna edememiştim. Bu vesile ile bu amatör seranın otomasyon programını da yazacağım. 1 yıl gibi deneme yanılmaları içeren bilgileri elimden geldiği kadar burada paylaşacağım.

Sera kurma fikri başladığından bugüne değişmeyen tek şey seranın ölçüsü oldu. Ne uzadı ne kısaldı. Bu sera da farklı ürünleri yetiştirmeyi deneyeceğim. Elbette sitede bu konuda uzman olan üstadların da yardımıyla. Şems'e sormuşlar en iyi neyi bilirsin diye, o da "Haddimi bilirim", demiş. İşte ben de haddimi bilerek, bildiklerimi, uyguladıklarımı paylaşmaya çalışacağım. Peşinen yazıyorum ki, polemiklere düşmemek için.

Serada:
3 adet 3m 110'luk Pis su borusu,
1 adet 3m 150'lik pis su borusu,
1 adet 3m 80x80 yağmur suyu oluğu bağlantısı
1 adet 250 lt'lik depo olacak.

Biraz önce bahsetmiştim. 2 ay önce başlasam 110'luk borudan 24 adet kullanmayı düşünüyordum. Olmaz mı olur. Ama önce pişmeli düşüncesini de yine bu forum sayesine öğrendim. Hatta söylemesi ayıp, ilk denemeyi aquaponic yapmayı bile düşünüyordum ki, iş icabı Düzce'ye gidip 15 gün kalmam her şeyi değiştirdi. Ben de kendimi tatmin etmek için akvaryum üzerine 1 m'lik 110'luk borudan bir deneme yaptım. Birkaç çiçek, nane ve soğukluk ektim. Çiçek muhteşem çoştu. Naneler 10 cm civarında. Soğuklukları aç gözlü dönemimden kaynaklı, bizim saksıların dibinde yeni baş vermişlerden diktim. Onlarda ne büyüdü ne kurudu.

Nasipse yarın boruları delmeyle başlayacağım. Önce boru düzeneğini kurup, seranın dış profillerini buraya göre ölçülendirmek istiyorum. Tamamen bittikten sonra liste halinde masrafları buraya yazacağım. Karşılaştığım zorlukları da. Bu arada hayat yaşadığım şehre yabancı etmiş beni. Ve şehrimin esnafları da eski esnaf değil artık. Aradığım hiç bir şeyi burada bulamadım. Bulmama yardımcı olan da olmadı. Dünya parmaklarımın ucunda, istedim ki kendi yöremin esnafı kazansın ama nafile. Bir tek evimin karşısındaki su tesisatı satan kişiden yeterince yardım gördüm.

Perlit'i aradım örneğin bilen yok. Bilende de perlit yok. Girdim internete fabrikası 5 km ilerimde. Yani bu yazıyı okuyanlara tavsiyem, kağıdı kalemi alıp elinize, gerekli şeyleri yazıp, önce nereden bulacağınızı araştırın. Yine kendi şehrinizden almaya gayret edin bulabildiğinizce. Mesleğim yazılım ama yine de internetten satışlara soğuğum biraz. Olmayan ürünler için değil ama olanlar için soğuğum.

Fark ettiyseniz borular farklı ebatlarda ve hatta birisi çatı oluğu (kare 4 tarafı kapalı olan). Sebebi hepsi üzerinde denemeler yapmak. Kıvırcık Marul çeşitleri, domates, salatalık ve bazı çiçekler. Çiçekler annemiz için. Eminim benden çok emeği geçecektir sebzelere de. İşin garibi herkesten çok annem heyecanlı. Bakkalından, manavına, camcısından kuruyemişçisine kadar soruyorlar: Gülşen Teyze söyledi, damda suyla sera yapacakmışsın. Pek akıl işi değil ama bekliyoruz bakalım...

Araştırmalarımdan edindiğim bilgiye göre domates köklü bir bitki ve 150'lik borunun bile yeteceğinden şüpheliyim. Deneyip göreceğiz. 70'lik boruda marul yetiştiren bir sürü kişiyi de gördüm sitede. Belki benim aç gözlülüğümden ama bana oldukça küçük geldi. O yüzden ve ileride pişman olmayim ya da başka ürün eker denerim diye 110'luk boru aldım. Yağmur oluğunu ise sadece onda nasıl olacak diye aldım. Şunu söyleyebilirim ki, montaj işçiliği yağmur oluğunda daha fazla olacak gibime geliyor çünkü çoğu birleştirme parçaları onlarda yok. Su borusu kadar esnek hareket edemiyorsunuz. En azından şu anki düşüncelerim o.

Seranın küçük bir bölümünü de soğan, samırsak, maydanoz, tere gibi yeşillikleri ekmek için, ya kasalara içerisine perlit koyarak ya da küçük bir havuz yaparak deneyeceğim.

Tohum da aldım ama direk tohumla değil, fideyle başlayacağım. Tohumu da deneyerek yanılarak büyütmeyi düşünüyorum.

Seranın yarıya kadarı profil, üst tarafı 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde bükecek şekilde yapacağım. Sebebi, birincisi maliyet, ikincisi kolaylık. 4 m 25 mm su borusunu 7.5 TL'den aldım. Dedim ya çok çizdim ama kiminde maliyet, kiminde taşıma zorluğu çıktı. Bunu da tesadüf eseri bir videoda seyrettim. 1.5 metrelik 30 mm boruyu yere çakıyorlar ve 25 mm su borusunu yarım ay şeklinde buraya geçiriyorlar. yaklaşık 2,5 - 3 m yüksekliğinde bir sera oluyor.

110'luk boruları 20 cm ya da 25 cm (iki merkez arası) delmeyi düşünüyorum. Hemen bir çok kişi 20 cm delmiş forumda. Bana bir birine çok yakın gibi geldi.

150'lik boruyu 40 cm arayla delmeyi düşünüyorum. Domates ve salatalık ekeceğim oraya.

Bu konuda önerisi olan üyelerimiz olursa memnun olurum.

Bir de bir konuda haddim olmayarak ricada bulunmak istiyorum. Bu yaptığım sera A'sından Z'sine kadar tamamen amatör bir seradır. Burada paylaşmak istememin sebebi bunu herkes yapabilir demek için. İçimizde çok tecrübeli arkadaşlarımız mevcut. Özellikle sera yapımında çalışanlar. Bazen öyle yorumlar yapıyorlar ki amatör seralara, okuyan insan "Yok bu benim boyumu aşar" diyebiliyor ki bu durumu ben de yaşadım forumu okurken. Eğer anne, konu, komşu mahalle baskısı olmasa sanırım bende vazgeçmiştim ki bu benim 15 yıllık hayalim. Toprağım olmadığı için sera yapamadım. Oysa şimdi toprağım yok ama sera yapabileceğim. Bu başlı başına bir mucize zaten. O yüzden çok tecrübeli arkadaşlardan ricam, öneriler de bulunurken içinde bir şeyler filizlenen kişilerin şevkini kıracak, bundan vazgeçirecek aşırı teknik konulardan kaçınmaları.

Yarından itibaren hemen her aşamasını resimleyerek, elimden geldiğince çizerek yaşadıklarımı paylaşacağım. İçinde amatör bir sera yapma fikri olup da yapamam diye çekinen varsa burayı takip etsin. Olabilen en basit anlatımla paylaşmaya çalışacağım. Maddi boyutu da dahil.

Uzun yazdığım için kusuruma bakmayın. Amatörün heyecanı deyin.

Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2013, 16:42   #2
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
hayırlı olsun)

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2013, 10:43   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
Hayırlı olsun, kolay gelsin ve başarılar.

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2013, 00:57   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Nihayet başlayabildim...

Tüm üyelere hayırlı günler. Bu serada bir hayır var. Her tarih verdiğimde kendi kendime bir iş çıkıyor ve zaman kalmıyor. Nihayet bugün başlayabildim. Sera kuracağımız alanı boşaltabildik (ki bayağı bir zaman aldı). Profilleri alıp gelince ve ortalık boşalınca, yine ölçülerde değişiklik oldu. Seranın basit çizimini bilgisayarda çizip onu da yollamak istiyorum.

Bugün gece saat 20'de başladığım ilk işlem sera yerini ve ölçülerini belirledikten sonra, boruları delmek oldu.

Resimlerden sonra devam edecek...

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2013, 00:59   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Nihayet başlayabildim...

2. parti resimler.

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2013, 01:00   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Nihayet başlayabildim...

3. parti resimler.

Eklenen Resimler
  
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2013, 01:24   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Bu arada bir parantez açarak, Kursun ve İdris Şenol üyemize iyi dileklerinden ötürü teşekkür ederim. Parantezi kapatmadan, inanılmaz bir sıcakta çalıştığım için üzerimi çıkartmak zorunda kaldım, kusurumuz affola.

* 110'luk boruyu masa üzerinde delmek ve oynamaması için boru kilitlerini bağladık. Böylece boru çizimde ve delik işlemlerinde oynamadı.

* 110'luk borulara 20 cm (iki merkez arası) ölçülerimizi çizdik. (Büyük sözü dinledik)

* 6 mm bimetal (metal olmayan maddeleri delmek için üretilen) matkap ucu ile işaretlediğimiz yerlere birer delik deldik. Bu matkap ucunu kullanmamızın sebebi, bir sonraki aşamada 64 mm puncla deliklerimizi açarken, punc ucunun merkezden kaymaması. Bimetal matkap uçları 2-3 mm sivri, iğne gibi bir uca sahiptir. Noktayla işaretlemek zorunda bırakmaz sizi.

* Koçtaş'tan 13 Tl'ye aldığım yine bimetal ve bu iş için inanılmaz güzel 35-64 arası değişik ölçülerde kullanılabilen Boch marka punc. En güzel yanı büyük deliğin kenarlarında fazlalık olmasından ötürü, delik delindikten sonra, daha da aşağı inip bir yerlere zarar vermesini önlüyor. Ben 64 mm olan en büyük ebatla deldim delikleri. Köpük bardak kullanacağım ve sanki bu aletin ölçüsü bunun için tasarlanmış.

* Resimde matkaba abanmış gibi gözüktüğüme aldanmayın. Tam tersi matkabın birden inmemesi için matkabın ağırlığını alıyorum.

* Boruyu delerken matkabın en hızlı devrini kullanmak gerek. Ve bastırmamak. Çünkü metal olmayan ürünler yüksek devirle delindiğinde daha temiz bir yüzey ve delme kolaylığı olur.

* son resim sera alanımız.

yarın da çalışmaya devam edeceğim ve yeni resimleri eklemeye çalışacağım...

SambaMustafa beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 21:20   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sera ve hidro bölüm (test sürüşü)

Seranın demir doğraması ve hidroponik bölümü tamamlandı. Resimler ekte.

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 21:21   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sera ve hidro bölüm (test sürüşü)

2. parti resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 21:24   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sera ve hidro bölüm (test sürüşü)

3. parti resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 21:25   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sera ve hidro bölüm (test sürüşü)

4. parti resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 22:38   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Herkese merhabalar,

Nihayet seranın demir doğrama ve hidro sistem kısmını bitirebildim. Video olarak da sistemi çalışırken çektim. hidroponik deneme test sürüşü 2013 09 22 18 41 23 - YouTube videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Geçen hafta Besin eriyiklerimiz, EC metremiz ve ph kitimiz Kudret Bey tarafından iletildi. Hediyesi ile birlikte. Buradan da teşekkür ederim kendisine. Bu arada yazmadan edemeyeceğim. Kargo geldi, paketi açtım, hepsini bir bir çıkardım ve paket boşaldıktan sonra yeniden pakete aynı ürünleri yerleştiremedim. 3-4 kişi denedik ve pakete aynı ürünleri yeniden yerleştiremedik. Paketin itina ile hazırla hazırlanması bir yana, ürünlerin yerleştirilme dizaynına hayran kaldık. Ve biz hala yerleştirememiş durumdayız.

Deneyimli arkadaşların önerilerini, düşüncelerini, yorumlarını bekliyorum.

Seranın ölçüleri 600 cm x 280 m genişlik, 220 cm tepe yüksekliği. Çatı bağlantısı tepe noktasından 20 cm.

Sera boruları :
Sera çatı boruları (tüm borular): 27 mm x 2 mm x 600 cm (çap-kalınlık-boy)
Çatı borusu bağlantıları : zemin 30 cm vidalı, 30 mm çap, 1.5 mm kalınlık
üst bağlantılar, 10 cm vidalı, 300 çap, 1.5 mm kalınlık

Çatı boruları, 60 cm sağdan ve soldan pay bırakılarak yarım daire şeklinde boru bükme makinasıyla büktürüldü. (ayaklar için 60 cm düz bırakıldı)

Havalandırma için arkaya bir pencere düşünüyorum, ön tarafın kapı durumunu düşünmedim.

Hidro sistem :

Fide boruları : 110 x 300 cm (2 merkez arası 20 cm delindi her boruda 15 fide gözü mevcut)
Redüksiyon : 110 /50 cm
Besin Deposu : 250 Lt
Pompa : Akvaryum iç filtre ( çift gözlü)

Sehpa (fide boruları için):

Ebatlar : 140 cm boy, 100 cm en, yükseklik 75 cm borular arası 20 cm
(iki boru fide deliği merkezleri arası)

Besin deposu yan yatırıldığı için yerden yüksekliği 60 cm. Drenaj deliği yüksekliği 50 cm. Sehpa yüksekliği 75 +3+2 (profil kalınlığı ve kelepçe yüksekliği) = 80 cm. Yaklaşık drenaj için redüktürlerden akan suyu depoya taşıyan boru ile besin deposu drenaj deliği eğimi 25 cm farkla eğimli.

Sehpanın 140 cm eninde yapılmasının nedeni, ölçülendirildiğinde 4 sağda, 4 solda , 7 ortada fide deliği kalıyor. Sistem su ile teste başladı.

Pompa olarak Akvaryum iç pompası kullandım. Güçlü bir pompa. Depo zemininden 20 cm yukarıdan borulara su pompalıyor. Yaklaşık 80-90 cm yüksekliğe. İki çıkışı T boru ile ayırdım. Çıkışın biri iki boruyu, diğeri iki boruyu dolduruyor.

Bir borudan akan su miktarı 90 sn (1.5 dk)'de 5 litre. (5 litrelik pet su şişesine saniye tutarak tespit edildi.)


Deneyimli üyelerimize sorularım :

1- Sehpayı bu şekilde yapmamın bir zararı olur mu? Fideler büyüdükten sonra (Kıvırcık marul ekeceğim) sağdan ve soldan aşağı doğru eğim olur mu endişesindeyim. 4 marul 300 gram olsa 1.2 kg sağa ve sola ilave yük binecek. Aynı zamanda da orta bölüme 7x300= 2.1 kg yük binecek. Sağ ve sol aşağı bastırırken orda da aşağı bastırdığında dengeler düşüncesindeydim. Tereddütlüyüm.

2- Yine bu sitede okumuştum, suyun akıntı hızının ph'ı etkilediğini yazıyordu. Şu anki verilere göre hız normal mi düşürmek mi gerekir?

3- Ön kapı için tepe merkezden aşağıya bir dikme boru inip, ön kapı bölümünü böyle yapmak istiyorum. Naylonlar iki yana açılacak ve kapanacak. Kapı yapmayı düşündüm ama hidro sistem arızası vs bir şey gerekli olduğunda kapının bayağı bir büyük olması gerekiyor.

Saygı ve Sevgilerimle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 13:04   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
Sayın leventali. Açıklamaların ve el ile yaptığın çalışmalar çok güzel olmuş.
Sorularını ustalarımız cevaplayacaklardır. Yapılan bir işin açıklaması da bu kadar güzel olur.
Yetiştireceğin marullar da kesinlikle aynı şekilde güzel olacaktır. Bunu hissedebiliyorum.
Başarılar, kolay gelsin.

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 14:38   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Teşekkür ederim Sayın Kurşun.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 12:26   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2013
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 7
Hayırlısı olsun.Çok güzel olmuş.İnşallah güzel ürünler yetişir.

Yavuz MALKOÇ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 19:51   #16
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Sayın leventali, yaklaşık yirmi gündür sessiz kaldı sayfanız. Hiç gelişme yok mu?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 18:11   #17
Ağaçsever
 
beckham_711's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-07-2012
Şehir: Balikesir, Bandırma
Mesajlar: 46
Gelismelerin ne oldugunu merak ediyoruz.

beckham_711 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:20   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yeniden Merhaba

Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba. Gecikmenin sebebi meşhur bir söz vardır "İngiliz gibi başlayıp, Türk gibi bitirmek!" diye, bizimkisi bunun tersi oldu biraz. Türk gibi başladık, İngiliz gibi devam ettik. Zira bu işin şakaya, aceleye, geçici hevese alınır bir yanı yokmuş.

Seraya havalandırma için yanlara iki adet 200 cm x 50 cm,
Arkaya bir adet 100 cm x 70 cm,
Ön kapıya bir adet 100 cm x 70 cm (kapıya monteli kapı kapalıyken havalandırma penceresini açabiliyorsunuz)

pencere ilave edildi. Sera alanı 600x 280 yaklaşık 18 m2. % 20 si 3,6 m2. Yani havalandırma için önerilen en az yüzde yirmilik alan. Pencere ebatları hesaplandığında seranın yüzde 20 sini oluşturmasa da 3. kat ve kuzey-güney, doğu-batı havalandırmaya açıldığından ve önü açık olduğundan yeterli gibime geliyor.

Önümüz kış olduğundan sadece arka pencere ve kapı penceresi aktif edildi, yan pencerelerin naylonlarını kesmedim onlar kapalı şimdilik.

Seranın taban profilleri içeri su almaması için betonla profil arasına köpük sıkılıp oturtuldu. Damın sütunlarına denk gelen yerlerden de ilaveten profil kaynatıldı. Maksat rüzgarda uçup gitmesin. Şimdilik gayet sağlam görünüyor.

İki gün önce naylonu ilk çektiğimiz gün sabah 04 te inanılmaz bir fırtına ve yağmur bastırdı. Yaklaşık 1, 1.5 saat kadar sürdü. Tahmin edebileceğiniz gibi soluğu serada aldık. İşin garibi beni uyandıran, bu işlerde pek de hevesi olmayan kızım oldu Birlikte çıkıp baktık, hatta bir 20 dakika kadar içeride o fırtınada oturduk. Bir iki yerden küçük bir sızıntı dışında su girmedi içeriye. Dışarıdaki fırtınayı sera içerisinde hissetmedik bile. İlk sağlamlık ve sızdırmazlık testini başarıyla geçtik.

Dün fidelerimizi aldık ve bugün yerine yerleştirdik.

Bu vesile ile Yonca Fide (Özbek Köyü-Tarsus) sahibine, çalışanlarına buradan bir teşekkürü borç bildim. Zira devasa bir tesiste amatörce bu işi yapacağımızı söylediğimiz halde, kapalı kamyonlar sıralanmış harıl harıl fideler paketlenip yüklenirken, kökü dibi 60-70 fide alacak bir amatöre gösterilen ilgi ve alaka teşekkürden fazlasını hak ediyor. 128 marul (kıvırcık), 9 domates (3 anıt, 3 gönül, 3 astona) ve 3 sivri, 3 dolmalık biber fidelerini bize normal satış fiyatlarıyla değil çiftçi fiyatlarıyla verdiler. İlaveten 10 tane göbek marulu da denememiz için verdiler. Aldığımız fiyat özel bir fiyat olduğu için buraya yazmayacağım ama az alımlarda fide tanesini 500 kuruşa verdiklerini buradan rahatlıkla yazabilirim.

Bugün toplu olarak resimleri paylaşacağım. Bir kısım resimler ben bilgisayara aktarmadan kızımın telefonuyla gitmiş. Onları da yarın aktaracağım. Gün gün imkanım oldukça resim çekip gelişmeleri buradan aktaracağım.

Ben bir amatörüm ve hayatımda ilk kez bir fide ekiyorum. Tüm bilgim, 2 aydan biraz fazlaca bu sitede okuduklarımdan ibarettir. O yüzden her türlü öneriye açığım. Sormak istediğiniz her şeyi seve seve cevaplarım (bu aşamaya kadar getirmiş olduğum pratikteki bilgiler)

Yardımlarını esirgemeyen Kudret Tezel Bey'e de teşekkür ederim.

Bu arada mini bir elektronik saksı da yaptım. Resimleri ekte. Elektronik bilgim amatörce. Ancak yazılım konusu zaten mesleğim. Nasip olursa serayı elektronik otomasyon durumuna yavaş yavaş, geçireceğim. Şimdilik sulama, ısı ve nem kontrollerini picle yaptıracağım. Pic olarak sulama için 16F84A kullanıldı, programı yazıldı ancak sistem seraya kurulmadı. Aslında mini elektronik sera bunun için yapıldı. Orada 12 V Renault Megan marka otomobilin cam silecek motoru kullanıldı. (15 TL). Sera içi damlama sulama için de 12 V dalgıç motor (25 TL) kullanılacak.

Kısa zamanda 16F877A entegresine yazdığım programla birlikte

- Dış Nem ve Sıcaklık,
- Sera içi nem ve sıcaklık,
- Sera içi, gün içinde aydınlanma süreleri ve şiddeti
- Sera içi damlama sistemi kontrolü.

her 10 dakikaya bir
Sensör-Tarih - Saat - Değer olarak seri porttan bilgisayara ve oradan da veritabanına kaydedilecek. Amaç geriye dönük istatistikleri kaydetmek.
Programını yazdım ancak picte deneme imkanım olmadı. Zira elimde USB destekli bir pic programlayıcı olmadığından yazdığım programları eski laptopuma yükleyip onun aracılığıyla seri port programlayıcı aracılığıyla aktarıyorum bayağı zor oluyor ve oldukça proplemler yaşadığım için usb programlayıcı alana kadar bekleyecek.


19-10-2013 tarih ve saat 20:00 itibariyle marullarımız 1.2 EC ve 6.5 PH değeriyle sisteme alındı. Yarın da (bugün) Domatesleri ve biberleri kasalarına ekeceğiz. Vira Bismillah diyelim.

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:24   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
2. Parti Resimler

2. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:26   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
3. Parti Resimler

3. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:29   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
4. Parti Resimler

4. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:32   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
5. Parti Resimler

5. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:34   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
6. Parti Resimler

6. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:39   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
7. Parti Resimler

7. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:40   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
8. Parti Resimler

8. Parti Resimler

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:42   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
8. Parti

8. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:45   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
9. Parti Resimler

9. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:46   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
10. Parti Resimler

10. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:48   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
11. Parti Resimler

11. Parti Resimler

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 00:59   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
12. Parti Resimler

Elbette hep çalışmadık. İlk mahsülümüzü unutmadık. Seranın hemen her aşamasında yardım eden, elinden telefonu düşürmeyen, 5 mesaj 10 resim çeken, yer yer beni sinirden hoplatan, beni gıcık etmekten ayrı bir zevk alan, yaşımızı unutturup çılgınlık yaptıran...

Ben O'na kısaca "Hayatın Anlamı." diyorum.

İyi ki varsın kızım. Hayat bir başka güzel seninle...


Şimdilik Saygı ve Sevgilerle...

Eklenen Resimler
   
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024