agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni12Beğeniler
  • 2 Gönderen idris şenol
  • 4 Gönderen idris şenol
  • 1 Gönderen idris şenol
  • 1 Gönderen idris şenol
  • 3 Gönderen akinselcuk
  • 1 Gönderen Tartes

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2012, 07:37   #1
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Topraksız Tarımda Aydınlatma

sevgili arkadaşlar ,topraksız tarım aydınlatma konusu hakkında görüşlerinizi bilgi ve görselerinizi burda paylaşalım
yok denecek kadar az güneş olan kuzey cepheli dört bir tarafı yüksek binalarla çevrilmiş zavalı evimizin balkon kısmında topraksız tarım yapmaya çalışıyorum,fakat güneş almaması çok büyük bir sorun
burada n egibi aydınlatma tesisatı kurmalıyım ,en hesaplı aydınlatma ürünleri ve zamalama nasıl olmalı,bir tarftan araştırıp bir taraftan uygulama yapmak istiyorum,bildiklerimi sizile paylaşıcam,hadi bakalım vira bismillah

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 17:33   #2
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Topraksız Tarımda aydınlatma



Yaz aylarında yapılan topraksız tarım denemeleri kışın gelmesi ile sona erdi derken yabancı sitelerdeki bu konu dikkatimi çekti ve tekrar yazın gelmesi gerekmediğini farkettim.

Çok kısa bir tercüme şöyle;

Kış aylarında azalan gün ışığı bitkilerin fotosentez için gereksinimi olan miktarı karşılayamaz. Bu nedenle üreticiler yapay ışıklandırma ile gereken ışığı sağlamaya çalışırlar. Doğal ışığın her dalga boyu ( burada kastedilen prizmadan kırılan ışığın 7 rengi ) bitkide değişik bir fiziksel karşılık bulur.
Işığın % 10 azalması bitkinin normal büyümesinin % 10 azalması demektir.
Özellikle kışın ışığın % 60 a varan oranlarda azalması bitkinin büyüme evresinin neredeyse durmasına hatta ölmesine kadar varan sonuçlara neden olur.

Tam spektrum içeren lambalar ( gün ışığı kastediliyor ) vejetatif dönemde kullanılabilir Bu amaçla kullanılan HID Metal Halide lambalar geniş alanların özellikle parklar, bahçeler ve geniş alanlı seralar için idealdir.
Floresant lambalar fide ve gelişme dönemi için idealdir. Özellikle T5 tipler ( mavi ve turuncu ışık floresant ) yakın mesafeden merkezleme gerektirmeden geniş alanda kullanılırlar ( burada kastedilen geniş alanın en fazla 10 m2 olduğunu sanıyorum çünkü beyaz ışık için her m2 ye 1 adet floresant lamba tavsiye edilyor. )
T5 lambalarda turuncu/ kırmızı 3500 kelvin lambalar tomurcuklanma veya fide döneminde tercih edilir. T5 mavi ise vejetatif dönem için kullanılır. ( Kafa karışıklığını önlemek için not: T5 lambalar özellikle akvaryum severlerin favorisidir. Balıkların renginin parlak görünmesi için T5 kırmızı/ turuncular kullanılır. Alışveriş ettiğiniz büyük marketlerde sebzelerin parlak yeşil görünmesi için de aydınlatma T5 lerle yapılır. Eve gittiğinizde aldığınız sebzenin aslında o kadar yeşil olmadığını anlarsınız )
Bizim gibi ev üreticileri metal halide ( yol aydınlatma lambaları ) tipte lambaları kullanamayacağına göre floresant veya yeni teknoloji LED aydınlatma üzerinde durmakta fayda var.
Burada söz konusu olan ev kullanıcısı için, ekonomi ve yüksek verimdir. LED lambalar bu konuda tartışmasız bir şekilde birinciliği kazanır. Elektrik tüketiminin azlığının yanında ısı salınımının fazla olmaması tercih edilme nedenidir.
LED ( light emitting diode ) ler çeşitli renklerde ışık verebilirler. Mavi renkle fide döneminin ışık ihtiyacını karşılarken kırmızı diyotlarla vejetatif dönem ışığı sağlanabilir.
LED ler üzerindeki gerilime göre farklı renkler verebilirler. Basit bir kontrol devresi ( Buradaki satış fiyatı 25 - 50 TL cıvarında ) renk değişimlerini sağlayabilir. Yani her seferinde tesisatı değiştirmek gerekmez. Bir adet renk değiştiren LED in fiyatı en fazla 60 kuruş cıvarındadır. ( İnternetten 100 adet alınırsa beşte bir fiyat ) 1 m2 lik alan için 100 LED fazlasıyla yeterlidir.
LED lerin aydınlatma alanı 60 derece ile 120 derece arasında değişir. Tercih tamamen yapılacak olan aydınlatma ile ilgilidir.
Basit lise fizik bilgisi ve biraz el becerisi ile LED montajı yapılabilir. Gerekenler montaja hazır baskılı devre LED , havya , lehim ve cesarettir. Bunlar yoksa en yakın televizyon tamircisine uğrayın ve ne istediğinizi söyleyin. Fiyatlar hakkında bilginiz olduğunu anladığında uçuş modundan çıkıp yere inecek ve akılcı fiyat verecektir.
Gereken aydınlatma montaj maliyetinin 30 veya 40 TL yi geçmemesi tavsiyedir.

bu konu ile en iyi aydınlatma tavsiyeleri malesef medikal marihuana sitelerindedir. ( Bizim yasak kenevir ekimi olayıÖzellikle Avrupa ülkelerinin bazılarında serbest bırakılması ile geniş bir pazar bulan bu meret geniş bilgi paylaşımını da birlikte getirdi bize faydalı olan kısmını alalım gerisini onlara bırakalım )
.................................................. ............
Tam da bunu deniyoruz şu sıralar. Fakat umutlu değilim. Yani mantar üretir gibi domates üretmenin mümkün olmayacağını düşünüyorum.

Yapmaya çalıştığımız ucuz malzemelerle sağlıklı kullanışlı bir akan su sistemi yapmak. Buradaki bitkiyi led ışıkla aydınlatmak. Epeyce bir led aldım ama gene de bitkinin güneşte yaptığı fotosenteze ulşabileceğinden çok şüpheliyim. Denemeden bilemeyeceğimizden, yapmaya koyulduk. Domatesle değilde biberle düşünüyorum.

Eğer enerji sarfiyatı az bir aydınlatma ile bitki kalkışa geçerse izalasyonlu çadıra, seraya ihtiyaç kalmaz ki. Kapalı yapıların içinde, atıl vaziyetteki depolarda üretim mümkün olur.

Agrobayın perlite domatesleri gündüz güneş gece arklı lambalarla aydınlatılıp 24 saat ışıklandırma yapılıyor. Fiyatı kurtarmasa böyle bir sarfiyata gitmezler.

Arklı bir lamba 15 metre yüksekliği olan serada etrafındaki en çok 10 - 15 bitkinin ışığını sağlayabilir. Hesaplayın. Günde 12 saat 1000 watlık lamba yanarsa 12 Kw elektrik yakmış olurlar.

8 - 10 günde bir meyve toplarlar. Yani özetle 10 bitkiden aldıkları domates için 120 Kw yaklaşık 25 liralık elektrik harcamış olurlar. Kilo başına 1 liradan az bir maliyet biniyor ve fiyatını fazla fazla çıkarıyor. Üstelik arklı lamba ile.

Led aydınlatmanın ilk malyeti çok yüksek ama daha sonra enerji harcaması düşük. Fakat yapraklara yakın durması lazım yani pratikliği biraz az. Kaba sera şartlarında henüz uygun bir şekli yok.
kaynaklar:Rakun ,hakan bey ibreliler.com
kaynak:Akin selçuk ,ağaçlar.net

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 22:12   #3
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
akvaryum bitkileri aydınlatma
Atlas Akvaryum - Çorlu Akvaryum | Akvaryum Bilgi | Deniz Akvaryumu | Akvaryum Balıkları | Papağan - Muhabbet Kuşu | Kedi - Köpek | Pet Shop : Canlı Bitkilerin Yetiştirilmesi
ağaçlar net topik alıntı
lamba teknolojisini bir kenara bırakalım. Bunun yerine Erkan Bey'in de belirttiği HQI veya HCI (seramik olanlar) Metal Halide lamba daha faydalı olacaktır.

Ben daha önceki mesajlarınızdan, neredeyse abajur kadar yer kaplayan tek bir bonsai için sentetik aydınlatma arayışınız olduğunu hayal etmiştim.. Sanki, masa lambası altında duracak bir bitki gibi kafamda canlanmıştı. Aydınlatma yüzey alanı arttıkça ve yukarıdaki fotoğrafları görünce metal halideler haliyle öne çıkmakta. Bu durumda gelinen noktayı birlikte yeniden değerlendirecek olursak;

Öncelikle, aklınıza gelen aşırı sıcaklıktan ötürü bitkilerin zarar görüp-görmeyeceği konusundaki şüpheci yaklaşımınızda haklı olduğunuzu bilmenizi isterim. Ancak, bu durumun rahatlıkla üstesinden gelebileceğini göreceksiniz. Ben evde çalışma odamda 2 x150 ve 2 x 70 olmak üzere toplamda 440watt Metal Halide bulunduruyorum. Bunlara ilave T5 flüoresanları saymıyorum ve kaldı ki, sizinki kadar iyi havalanabilecek bir yerde değil, tam kapalı durumda çalıştıkları için bazılarına ısıyı armatür dışına nakletmesi için fanda gerekiyor.

Flüoresandan, MH’ye geçmekle aslında bu durum sizin açınızdan bir avantaja da dönüşecek, şöyleki armatürü tavana asabileceksiniz ve ayak altınızdan bu aydınlatma kabloları vs kalkmış olacak. Watajı ile alakalı olarak lambayı bitkilerden belli bir uzaklığa koymak gerekiyor.
Sizin durumunuzda tek bir 150Watt’lık Metal Halide kayda değer bir etki yaratacaktır, ve tahminimce bu yeterli de gelecektir. Masanın yüksekliğinide hesaba katıp, bitkileri yerden 1metre yukarıda kabul etsek, ve lambayı da tavana astığımızı düşünsek sonuçta arada 1 metrelik bir mesafe kalacaktır ki, bu hem sizin bitkileri pişirme endişenizi rahatlıkla bertaraf eder, hemde aslında bence daha da dekoratik olur. Kullanacağınız armatür de ışığın ortama nasıl saçılacağını etkiler, ancak genellikle yaygın bulunabilen armatürler 1 metre uzaktan tabanda 3 metre kare çaplı bir alanı aydınlatır ki bu da sizin için yeterlidir.

Metal Halide lambaların pabuçlarının (duy kısmı) çift olanını almanızı tavsiye ederim.
RX7s soketli diye belirtirseniz, lambacılar veya elektrikçiler anlar. Elbette, armatürü de bu sokete göre seçeceksiniz. Bence çok pahalı bir armatürle başlamayın. 15-20YTL’ye gayet iş görür armatür bulabilirsiniz. Bunlar genellikle dış mekan armatürleridir ve çok kolay temin edilebilir. Önce bundan bir tane alın deneyin.. Eğer dekoratif kaygılar varsa, asıl armatür seçimi tercihinizi öteleyin ve zamana bırakın. Balast olarak, Tridonic marka (sadece balast üretirler) öneririm veya hangi lambayı tercih etmişseniz o lamba üreticisinin balastını tercih edin. E-Balast, lambanın verimini ve ömürünü çok fazla etkiler, aslında lambanın başarısı balast ile bir arada ortaya çıkar (%15’e varan toplam verim kazanımları sözkonusu olabilir).
Bunu da elektriğin çok pahalı olduğu bir ülkede yaşadığımızı düşünürseniz, baştan elektonik balasta fazla para verirsiniz, ancak zamanla bu para size geri döner gibi düşünebilirsiniz. Ben başkaca sebeplerle de, elektronik balastla kullanmanıza büyük salık veririm.

Son sorularınızla alakalı olarak, evet eğer buradaki önerileri dikkate alırsanız; masayı hiç pencere kenarına kaydırmanıza lüzum kalmayabilecektir. Tek başına sentetik aydınlatma yeterli olabilecektir. (burada bilecektir şeklinde ihtiyat payı bırakmamın sebebi aslında bitkilerin bir genel beklentiler olmakla birlikte aslında ışık konusunda birbirinden farklı talep setleride mevcut olabilmesindendir. Farklı pigmentasyon geliştirmeleri, farklı gövde ve boy atımları olması gibi sebepler bazı bitkiler bu ışık altında coştururken bazılarını da pek hazzetmez duruma getirebilir.. Bunu siz yaşayarak göreceksiniz, kim bilir belki ilerde tecrübelerinizi de biz sizlerden dinleyeceğiz)

150Wattlık metal halide’ye geçince (belki 70 bile olur!) fotoporiyodu 8 saate kadar düşürmeyi de düşünebilirsiniz. Ben respirasyonu da çok önemsediğimden (oksijenli solunum) gereksiz yere uzun süre sentetik aydınlatmanın pek bir ehemmiyeti olamayabileceğini de düşünüyorum. Sentetik aydınlatmada genel uygulama aynen sizin ki gibi, tropik taklitle 10-12 saat şeklindedir. Ancak bunlar kural değil; her durumda kendi bitkilerinizin ihtiyaçlarını onlarla birlikte yaşayan siz, yine onlarla yaşayarak, gözlerinin içine bakarak gözlemleyebilirsiniz.

Lamba, armatür, balast vs. seçerken de aklınıza takılanlar olursa, çekinmeden buradan sorun elden geldiğince birlikte çözüm ararız.

saygılarımla

Bitkiler için Yapay Işık

elek beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2012, 22:14   #4
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Bitki yetiştirme lambaları;
İç mekanda bitki yetiştirme "Yüksek Yoğunlukta Işık Veren (HID)" ışıklandırma ile yapılır. İki tür yüksek yoğunlukta ışık vardır, Metal Halojenürler (MH) ve Yüksek Basınç Sodyum (HPS) ve her ikisi de farklı ışık spektrumunu kapsar.
MH ışıklar spektrumun mavi kısmını üretir ve büyüme döneminde olan genç bitkilerin yanı sıra marul ve ıspanak gibi yapraksı yeşillikler için kullanılırlar.
HPS ışıklar bitkilerin meyveleme döneminde kullanılırlar. Mahsul olarak çiçek veya meyve veren domates, gül gibi bitkiler için kullanılırlar.
Bir bitki, iyi ve yeterli ışıklandırma olmadan, besini enerjiye dönüştürmesinde esas prensip olan fotosentezi yapamayacaktır. Bu sebepten iç mekanlarda oluşturulan her yetiştirme ortamı için ışık önemli bir faktördür.

HID Yetiştirme Lambaları
Yüksek Yoğunlukta Işık Veren (HID) lambalar iç mekanlardaki bahçelerin tamamında ana ışık kaynağıdır. Bir HID lamba uygulamasıyla, bahçıvanlar yetiştirme ortamındaki sınırlı miktardaki lümenle kısıtlanmamış olurlar. HID ışıklandırma ayrıca iç mekan aydınlatması ile ilgili olarak günümüzde var olan en etkili kaynaktır. Bu lambalar aynı güce sahip enkandesen lambalarla karşılaştırıldığında 4-6 kat daha fazla lümen/watt üretirler. Ampul büyüklükleri 100 ila 1500 watt arasında değişir:
Bir HID lamba uygun bir şekilde eşleştirilmiş bir transformatör, kapasitör ve kimyasal bir karışımla dolu olan iç tüpe sahip bir ampulle çalışır. Temel olarak duvardaki prize ulaşan bir kabloya sahip metal bir -balast ve ampule güç ileten bir duya bağlanan bir kablonuz vardır. Ampulün etrafında yansıtıcı bir başlık vardır ve ışığı bitkilerin üzerine yansıtır. Yansıtıcıların iç kısmı beyaza boyanmıştır ya da yüksek yansıtıcı özelliğe sahip alüminyum veya parlak kromla kaplanır, bu 1970lerin diskolarında oldukça revaçta olan lambalar gibi gözükür. Bazı yansıtıcılar ampulün içindeki sıcak havanın odanın içine verildiği hava soğutmasına imkan verecek şekilde yapılır.
HID ışıklandırma sistemlerinin temel sorunlarından bir tanesi sonuç olarak bitkilerin hızlı bir şekilde kurumasına neden olacak yoğunlukta ısı yaymaları ve doğal spektrumun tamamını verecek kapasitede olmamalarıdır. HID lambalar insan teknolojisinin imkan verdiği ölçüde doğal ışığa yakındırlar ancak doğal güneş ışığı hala daha dolu ve parlaktır. Bilinmesi gereken iki tür HID lamba vardır,
Metal halojenürlüler ve
Yüksek Basınç Sodyumlar.
HID ışıklandırma sisteminin ampulün elektrik gücü miktarı ve çeşidi ile EŞLEŞMESİ GEREKTİĞİ unutulmamalıdır. 600 wattlık bir HPS sistemi 1000 wattlık HPS ampulü çalıştırmaz. Eğer bir HPS sistem ise bir MH ampulü de çalıştırmaz. Bu kısıtlama daha fazla esneklik sağlayan değişken ampullerin kullanılmaya başlamasıyla kolay hale gelmeye başlamıştır. HPS değişim ampulleri sodyum ışığı üretirler ve MH tesisatlarda kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. MH değişim lambaları Halide ışık üretirler ve HPS tesisatlarda kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.

Metal Halojenürler (MH)
HID lambaların iki çeşidinden biri olan metal halojenürler daha dengeli bir spektruma sahiptirler. Bitkilere spektrumu en mavi ucundan başlayarak ışık verirler, bu bitkiye baharın geldiği ve artık büyüme zamanı olduğu mesajını verir. Genel olarak, Metal Halojenür ışıklar çok fazla yaprak gelişmesi istenen ve marul, ıspanak, kabak ve otlar gibi gür olması istenen bitkilerde kullanılır. Ayrıca büyümenin vegetatif aşaması için mükemmeldirler. Dallar arasındaki boğum aralıklarının sıklığını arttırırlar ve bitkilerin daha sonra meyve ve çiçek gelişimini destekleyecek dal ve büyük yapraklar oluşturmalarına imkan verirler.

Yüksek Basınçlı Sodyum (HPS)
Yüksek Basınçlı Sodyum (HPS) lambalar spektrumun hasat zamanındaki gün batımını andıran kırmızı/turuncu kısmından ışık üretirler. Bitkiler bu tür ışığı üreme süreçlerinde kullanırlar ve dolayısıyla HPS ampuller bitkilerin daha fazla meyve ve çiçek üretmesini sağlarlar. Watt başına 97-150 lümen kapasitesiyle HPS ışık MH’ye oranla daha fazla lümen üretir ancak çiçek açan bitkilerin vegetatif aşamada sadece kırmızı spektrumdaki ışığa maruz bırakılmaları, solmalarına, renklerini kaybetmelerine ve doğal olmayan bir şekilde aşağıya doğru bakmalarına neden olur.
HPS lambalar, benzerleri olan MH’ler gibi spektrumlarında daha az yoğunluğa sahip olan mavi kısmı arttıran ampullere sahiptirler. SunAgro (HPS) veya Hortilux ile ışık spektrumunun mavi kısmında %25-30 artış sağlayabilirsiniz. Bu lambalar daha doğal olan bir genel büyüme sağlayacaklardır.

Floresanlar
Floresan ışıklandırma temel olarak filizlendirmek ve yeni gelişmeye başlayan aşılarda (klonlarda) köklenmeyi başlatmak için kullanılırlar. Ortalama bir floresan lamba 2300 lümen üretir, bu tipik bir domates bitkisinin yetişmesi için yeterli değildir (41,000-46,000 lümene ihtiyaç duyar). Bitkileri kabul edilebilir büyüme hızında yeşillendirecek tam spektrumlu ve yüksek ışık veren özel floresanlar vardır ancak büyüme yine de yavaş olacak ve HID ışığa oranla daha az genel büyüme görülecektir.
Floresan ışıklandırmanın kullanılmasında bazı çok önemli faydalar vardır. Enerji tasarrufu sağlarlar ve nispeten ekonomiktirler ve bir çok bitkinin yetişmesine uygun olan geniş bir ışık spektrumu yayarlar. Ayrıca çok az ısı çıkışı vardır. Bu lambalar filizlendirme ve çok genç bitkilerin yetiştirilmesinde başarılıdır.

İç Mekanlarda Yetiştirme Lambaları İle Çalışmak
Farklı türdeki bitkiler farklı miktarlarda ışığa gereksinim duyarlar. Marul ve otsu bitkiler, meyvelerini üretmek için çiçek açmaları gereken biber veya domatese oranla daha az ışığa gerek duyarlar. Bazı bitkiler kışın büyür ve yazın çiçek açar. Çoğu bitki bahar ve yaz aylarında görülen uzun günlerde büyür ve yazın sonlarında, sonbaharda ve kışın başlarında günler kısalınca çiçek açarlar. Bu koşullar iç mekanlarda oluşturulan bir ortamda kolaylıkla canlandırılabilir.

Işık Çevrimleri
İç mekan yetiştiricilerinin en önemli görevlerinden bir tanesi ışığın günlük ve mevsimsel akışını taklit etmektir. Vegetatif büyümede bitkiler bahar ve yazın erkan dönemlerinde karşılaşacakları spektrumun mavi kısmına benzer uzun büyüme günlerine maruz bırakılırlar. Sebze, meyve veya çiçek üretmesi beklenen bitkiler ışık çevriminde yapılan bir değişiklikle bu üretime teşvik edilirler. Kısa günlerin ve uzun gün batımlarının (spektrumun kırmızı kısmı) görüldüğü sonbaharın geldiğini hissetmesi gereken bir bitki için, genel olarak 18 saatlik bir ışık vegetatif büyüme için en iyisidir ve çiçek açma için en iyi süre ise 12 saat boyunca ışık verilmesidir (bazı bitkilerde bu program tam tersidir)
Bitkilerin hemen hemen tamamı düzenli bir ışık ve karanlık periyoduna gerek duyarlar. Aydınlık süre boyunca enerji absorbe ederler. Karanlık süre boyunca absorbe ettikleri enerjiden organik moleküller üretirler. Doğal çevrimi oluşturduğunuzda, süreklilik çok çok önemlidir. Bitkiler düzenli süreci severler ve bu bozulduğunda strese girerler.
Işığın açık ve kapalı olduğu düzenli aralıkları ayarlamak için iyi bir zamanlayıcı kullanılmalıdır. Periyotların uygun bir şekilde ayarlanmasıyla bitkiler her gün aynı saatlerde ışık ve karanlığa maruz kalabilirler. Genel olarak kullanılan aralık her gün 6-12 saat karanlıktır. Karanlık dönemim ışıkla kesintiye uğratılmaması önemlidir bu nedenle odaya istenmeyen ışığın girmesine neden olacak ziyaretleriniz konusunda dikkatli olun.

Yansıtıcılar
Dikey yansıtıcılar ampule dikey olarak takılırlar. Bu yönlendirme ışığın dairesel bir şekilde aşağı ve dışarı doğru yansımasına neden olur. Bunlar her ikisi de çok düzgün bir ışık dağılımı sağlayan konik ve parabolik şekiller halinde mevcuttur. Bitkiler bu tür yansıtıcılar vasıtasıyla ışığa biraz daha yakın olurlar. Dikey yansıtıcılar ağırlık merkezlerinden tek bir zincire asılırlar.
Yatay yansıtıcılar ampullere yatay olarak takılırlar. Bu yönlendirme ışığın yansıtıcının tepe noktasından sekerek dikdörtgen şeklindeki veya kutuya benzer bir şekilde aşağıya doğru yansımasına neden olur. Farklı şekil ve büyüklüklerde yatay yansıtıcılar vardır. Yansıtıcılar iki adet zincirle uç uca asılırlar. Yatay yansıtıcıların çoğunun dikey yansıtıcılarla karşılaştırıldıklarında bitkilerden daha yükseğe asılmaları gerekir.

Bu arada, artık günümüzde, yüksek enerji harcayan ve ısı yayan (HID ve HPS) lambalar yerine, Çok daha tasarruflu ve güvenli LED lambalar kullanılmaktadir.
Led Lambalar ile ilgili bir kaç özellik sunmak isterim.
Bitki Yetiştirmede, Neden LED Aydınlatma?
Fiziksel darbelere ve şoka dayanıklıdırlar.
Güvenilirdirler.
Uzun ömürlüdürler. (100.000 saate kadar ömürleri vardır).
Düşük güç tüketimlerinden dolayı Solar Enerji (PV) ile çalışan devrelerde ve mobil uygulamalarda alternatifsizdirler.
Yüksek verimli aydınlatma sağlarlar.
Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptirler.
Elektromagnetik müdahale ve parazit (HUM) oluşturmazlar.
Hem Indoor (iç mekan), hem de Outdoor (dış mekan)’da kullanılabilirler.
Nem ve suya dayanıklıdırlar.
Uzun vadede daha ucuz enerji tüketim maliyetleri vardır.
Tek veya bir çok renk bir arada kullanılabilirler.
Yüksek parlaklık ve yüksek kontrasta sahiptirler.
Düşük Güç Tüketimi ve düşük ısı yayılımına sahiptirler.
Kolay kurulma özelliklerine sahiptirler.
Nanosaniye seviyesinde reaksiyon verme süreleri vardır ve bu hızları akkor flamanlı v.b. ışık kaynakları ile kıyaslanamaz üstünlüktedir.
Cıva, kurşun v.b. Ağır metaller içermez, Çevre dostudur.
Geleneksel florasan lambasına karşın ortalama 1/10 güç tüketimi yaparlar.
Bakıma ihtiyaç duymazlar.
Küçük boyutlu ve hafiftir.
Plug-N-Play (Tak ve çalıştır) kolaylığına sahiptirler.
LED’ler, flamanları olmadıkları için, sıradan elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklıdırlar.
Hobi Bahçemiz

elek beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 12:35   #5
Yeni Üye
 
ferhat63's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: Ş.Urfa
Mesajlar: 6
bilgiler güzel ,

ferhat63 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 23:48   #6
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ferhat63 Mesajı Göster
bilgiler güzel ,
eyvallah ferhat ustam
sera veya bitki yetiştirme aydınlatmalar ülkemizde maalesef akvaryum işleri ile ilgilenen arkadaşlar dışında yok denecek kadar az
çorluda bir akvaryumcu arkadaş güzel bilgiler paylaşmış
http://www.atlasakvaryum.com/index.php?id=369
http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=69&t=338
Bitkiler için Yapay Işık


Düzenleyen idris şenol : 06-08-2012 saat 01:07
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 12:54   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-02-2012
Şehir: Glasgow
Mesajlar: 58
Led aydinlatmalar bitki yetistirmede o kardar randimanli degil,Mum kullanin daha ii bence,Led aydinlatma akvaryumlarda ideal,Bitki yetistirmede, Aydinlatma Hid ve florasan T5 lambalar bu is icin en ideal gerisi zaman ve para kaybi,

Saygilar.

Potasyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2012, 19:32   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: Izmir
Mesajlar: 95
Unhappy Led bitki yetiştirme lambaları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Potasyum Mesajı Göster
Led aydinlatmalar bitki yetistirmede o kardar randimanli degil,Mum kullanin daha ii bence,Led aydinlatma akvaryumlarda ideal,Bitki yetistirmede, Aydinlatma Hid ve florasan T5 lambalar bu is icin en ideal gerisi zaman ve para kaybi,

Saygilar.
Bu kadar kesin konuşmayın arkadışım, Led lambalar ile hps lambalardan bile daha iyi sonuç aldık.

BİTKİ YETİŞTİME LAMBALARI

Bilindiği üzere, Bütün canlılar gibi bitkilerinde ışığa ihtiyaçları vardır.
Bitkiler İçin Yapay ışık:
Bitkiler, kışın az güneşli günlerinden etkilenir gelişme ve verimlilikleri azalır.. Güneş ışığının yetersiz olduğu bu zamanlarda, Yapay ışık, kullanılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli bitki yetiştirmek için, günlük güneş ışığını takviye ederek, yapay ışıklarla 12-16 saate ulaşan ışıklandırma yapmak gerekir.
Yapay ışıklandırma da farklı özellikte lambalar kullanılır.
Bu lambalar genel olarak, Metal Halojenürler (MH) ve Yüksek Basınç Sodyum (HPS) lambalar olarak bilinir.
Ne yazık ki Ülkemizde Enerji maliyeti, Elektriğin pahalı olmasından dolayı, bu tür bitki yetiştirme lambaların kullanılmamaktadır.

LED BİTKİ YETİŞTİRME LAMBALARI
Biz, bitki yetiştirme lambalarında enerji sarfiyatını azaltabilmek, Seralarda verimliliği artırabilmek için, 3 yıl gibi bir süredir, Led bitki yetiştirme lambaları üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Son 2 yıldır Seralarda ve farklı özelliklerde, 20 den fazla farklı ışık dalga boyu ve spektrum kombinasyonlarda yaptığımız test ve değerlendirmelerimiz sonucunda, Bitki yetiştirme de verimlilik olarak %60, enerji sarfiyatında %80 gibi değerin üzerinde ciddi sonuçlar elde ettik.
Bu çalışmalarımız ve aldığımız sonuçlar doğrultusunda artık, Ülkemizde de özellikle Seralarda, Led Bitki Yetiştirme Lambaları kullanılabilir duruma gelmiştir.
Özellikle 2011 – 2012 kış döneminde seralar ve hobi bahçeleri için yaşanan, soğuk, yağışlı ve kapalı geçen günlerde ışık yetersizliği yüzünden seralarda gerektiği gibi verimlilik oluşmamasından, Led bitki yetiştirme lambalarına olan ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Bu arada başka yerlerde de gözlemlediğimiz kadarıyla, Bitki yetiştirme ışıkları, özellikle led bitki yetiştirme ışıkları konusunda bir hayli yanlış bilgi ve deneyimler var.
Unutmayalım ki, her bitki ve yetiştirme alanına göre farklı özelliklerde ışık gereksinimi bulunmaktadır.

sahin20 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2012, 00:22   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-02-2012
Şehir: Glasgow
Mesajlar: 58
Selam

Led lambalar o kadarda ucuz degil,yuksek basincli sodyum (hps) lambalar kadar randiman vermesi cok zor.Led lambalarla bitki yesertmede randiman alinabilir, ornegin bir cilek,domates,biber,kavun v.b. yetistiremezsiniz. T5 veya herhangibi bir florosan lamba led lambalara nazaran ucuz ve daha randimanli.Led lambalar kisin takviye olarak kullanilabilir elektrikten tasaruf ne kadar edilir bilemem.


Ornegin sodyum lambalar enerjnin %65 ini kullanmakta isi olarakta en dusuk sicaklik 210 derece en yuksek 420 derece ortalam 350 derece sicaklik uretmekte,Altta ekledigim resimlerde lambadan kaynaklanan isi fan yardimiyla yag veya suda deppolanarak seranin,suyun isitilmasindada kullanilabilir.

Led lambalar endustriyel seralarda kendini daha kanitlayamadi bu konuda calismalarda bulunan, emek harcayan degerli insanlara saygi duyar ve basarilarinin devamini dilerim.

Topraksiz tarim isi ne kadar ucuz yapilirsa normalden daha cok sorun ve masraf cikarmakta.En kalitelisi ve gereklisi hangisi ise onu kullanmak gerekli.

Eklenen Resimler
  
Potasyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2012, 20:58   #10
Yeni Üye
 
ferhat63's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: Ş.Urfa
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sahin20 Mesajı Göster
Bu kadar kesin konuşmayın arkadışım, Led lambalar ile hps lambalardan bile daha iyi sonuç aldık.

BİTKİ YETİŞTİME LAMBALARI

Bilindiği üzere, Bütün canlılar gibi bitkilerinde ışığa ihtiyaçları vardır.
Bitkiler İçin Yapay ışık:
Bitkiler, kışın az güneşli günlerinden etkilenir gelişme ve verimlilikleri azalır.. Güneş ışığının yetersiz olduğu bu zamanlarda, Yapay ışık, kullanılmalıdır. Sağlıklı ve düzenli bitki yetiştirmek için, günlük güneş ışığını takviye ederek, yapay ışıklarla 12-16 saate ulaşan ışıklandırma yapmak gerekir.
Yapay ışıklandırma da farklı özellikte lambalar kullanılır.
Bu lambalar genel olarak, Metal Halojenürler (MH) ve Yüksek Basınç Sodyum (HPS) lambalar olarak bilinir.
Ne yazık ki Ülkemizde Enerji maliyeti, Elektriğin pahalı olmasından dolayı, bu tür bitki yetiştirme lambaların kullanılmamaktadır.

LED BİTKİ YETİŞTİRME LAMBALARI
Biz, bitki yetiştirme lambalarında enerji sarfiyatını azaltabilmek, Seralarda verimliliği artırabilmek için, 3 yıl gibi bir süredir, Led bitki yetiştirme lambaları üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Son 2 yıldır Seralarda ve farklı özelliklerde, 20 den fazla farklı ışık dalga boyu ve spektrum kombinasyonlarda yaptığımız test ve değerlendirmelerimiz sonucunda, Bitki yetiştirme de verimlilik olarak %60, enerji sarfiyatında %80 gibi değerin üzerinde ciddi sonuçlar elde ettik.
Bu çalışmalarımız ve aldığımız sonuçlar doğrultusunda artık, Ülkemizde de özellikle Seralarda, Led Bitki Yetiştirme Lambaları kullanılabilir duruma gelmiştir.
Özellikle 2011 – 2012 kış döneminde seralar ve hobi bahçeleri için yaşanan, soğuk, yağışlı ve kapalı geçen günlerde ışık yetersizliği yüzünden seralarda gerektiği gibi verimlilik oluşmamasından, Led bitki yetiştirme lambalarına olan ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Bu arada başka yerlerde de gözlemlediğimiz kadarıyla, Bitki yetiştirme ışıkları, özellikle led bitki yetiştirme ışıkları konusunda bir hayli yanlış bilgi ve deneyimler var.
Unutmayalım ki, her bitki ve yetiştirme alanına göre farklı özelliklerde ışık gereksinimi bulunmaktadır.

arkadaş sanki reklamını vermiş gibi led ışığın daha iyi olduğunu söylüyor fakat led ışık yapanların bir çoğu faydasız olduğunu ve maliyetinin de çok yüksek olduğunu söylüyor

ferhat63 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2012, 14:38   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bu ışık işi de asla doğrusu bilinemeyen bir iş. Sebebi de bütün bilgilerin magazinsel olması. Tıpkı Merlin izleyerek Kral Arturu veya Avrupa tarihini kavramaya çalışmak gibi. Merlin tarihten ilham almış eğlencelik bir dizi film. Ya da Osmanlıyı anamak için "Muhteşem Yüzyılı" el kitabı yapmak gibi. Muhteşem Yüzyıl da senaryo ilhamını tarihten almış eğlencelik bir dizi.

Işık nedir ? Frekans nedir ? Foton gücü medir ? Klorofil nasıl çalışır ? Fotosentez mekanizması ile ışığın ilişkisi nedir ?

Bunlarla ilgili hiç bir bilginiz yok ise yapaileceğiniz tek şey bitki için piyasada neler satıldığına veya kullanıldığına bakmaktır. Peki bulunan ürünlerden hangisi iyidir ?

Bu durumda, fiyatı en ucuz iken en az elektrik harcayan ve en parlak görünen iyidir.

Bu kadar basit !!!

--------------------- : ) -------------------------

Şimdi bir kuyruklu piyano bulun. Belki büyük bir müzik markete gitmelisiniz.

Kapağını açın ve tellere doğru bir notayı ağzınızla seslemdirin. Bir kaç saniye. Sonra susun ve dinleyin. Sıra sıra duran gergin tellerden bazıları siz sustuktan sonra titreşmeye devam edecektir. Sessinizin gücü kadar. Ama aynı tonda.

Verdiğiniz frekans tellere ulaşır. Bu sesi çıkarabilecek olan teller sizin ses tellerinizle aynı hızda titreşmeye başlar. Aradaki hava bu sesi iletirken güç biraz düşer. Bu yüzden piyano siz sustuktan sonra sizin kadar yüksek bir desibelden bağıramaz. Ama aynı sesi çıkarır.

Burada yaptığımız iş şudur. Önümüzdeki tellere bir frekans yollarız. Yolladığımız frekans hangi tellere uğgunsa onları çalıştırırız. Yüz tel varsa belki sadece üç tanesi titreşir. Farklı tonlarda seslenerek başka telleri de titreştirebilirsiniz.

Piyanoya bir ses yollar ve bazı tellerin hareketlenirken geri kalanının eskisi gibi hareketsiz durduğunu gözlersiniz.

Işık sizsiniz. Bitkinin yaprağı da piyano.

Tek fark güneş her tonu aynı anda sesleniyordur.

Yaprağın içindeki klorofilin istediği bir dalga boyu var. Klorofil bir motor. Bir titreşim istiyor ama belli bir dalga boyunda. Bu frekansı alınca çalışır. Alamazsa çalışmaz.

Aldığı diğer tondaki sesleri umursamaz. Sadece istediği frekansı bulmak ister. Bu ton acaba ne ? Hangi dalga boyu lazım ?

Kafadan lazım olan dalga boyu ilk başta 510 nM !!

Bu olmadığı sürece klorofil motoru çalışmaz. Bu dalga boyu yeşildir. Mavi ve sarının birleşiminden de oluşur. Bu durumda maviden sarıya bütün spektruma ihtiyaç var demektir. Lambanız bu spekturumu içermeli. Açıkçası ve kolaycası gözümüzle görebildiğimiz bütün spektrıumu içermesi en güzeli. Çünkü klorofillerin hepsi bu spektrum içinde, belli bir aralıkta çalışmaya başlıyor. O zaman hepsini vermek en sağlamı.

Hepsi denen aralık (spekturum) gözümüzle görebildiğimiz aralık. En geniş aralık 350-750 nm arası. 400-600 veya 450-550 nm gibi de sorun çıkmaz.

Şimdi ikinci bir dikkat noktası daha var.

Bitkiye ışığı verdiniz. Ama bitkinin dişinin kovuğunu bile doldurmadı. Yani piyanoya fısıldayarak mi derseniz tellerin bundan haberi olmayacaktır. Tonunuz doğru bile olsa telleri titreştirmeye yetmeyecektir.

Klorofil motorunu çalıştırmaya başlamak için belli bir foton gücüne ihtiyacınız var. O fotonların klorofil molekülüne takır takır çarpması ve hareketini ona aktarabilmesi lazım.

Yani bilardo topunu ince görmeyeceksiniz. Belli bir güçle çarpmazsanız diğer top istediğiniz yere ulaşamaz. Bir güç lazım yani.

Sonuç şudur ki ; İnsan gözünün gördüğü ışıkları renkleri içeren bir lamba bulununacak. Bu lamba belli bir güçte ışık verebilecek. Bu güç ne kadar olacak peki ?

Şimdi güneşli bir bahçeye çıkın. Oraya bir domates diktiğinizde ışık sıkıntısı çekmeyeceğine ikna olun. Yani öyle bir yer bulun ki sizi oraya domates dikmeye teşvik edecek bir ışık olsun. Günlük güneşlik bir yer. Buada bir domates olsaydı çok güzel gelişirdi diyebileceğiniz bir yer bulun.

Bu ışığı ölçecek bir alet tedarik edin. Yani bir pozometre bulup oradaki ışık gücünü ölçün. Bu işi göz kararı da yapabilirsiniz ama kesin bir rakama ya da bir referans çizgisine sahip olmak çok daha iyidir.

Pozometre basitce evde bile yapılabilir. Güneş pili olan bir eski hesap makinesi parçalanır. Ucuz bir avometrenin miliamper kısmıyla bu pilin o ışıkta ürettiği güç ölçülür. Size kesin değer yerine o ışıklı yerin ışık seviyesini size gösterecek bir referans noktası lazım. Bu noktayı lambanızın yaprağa düşürebildiği ışık ile mukayese edeceksiniz. Bu yüzden gidip pahalı pozometreler almanız gerekmez.

Aldığınız lambanın ışığını ve domatesin sevinerek büyüyeceği günlük güneşlik bahçenizin ışığını , hesap makinesi güneş piline bağladığınız ibreli skalanızın (eski teyplerde batarya dolu göstergesi) sapmasına, hareketlerine bakarak mukayese edin.

Büyük hayal kırıklığı yaşayacaksınız. Bu mantıkla bu lambaların hiçbiri iş görmezmiş gibi gelecek. Hele ledler gözünüzden iyice düşecek.

Lambaların reklamlarında, tanıtımlarında yazan bir sürü şey muhakkak ki tamı tamına doğru değil. Ama yalan yazılmış diyebileceğiniz kadar yanlış da değil. Hani yirmi dakkaya oradayım dersiniz ama 3 saatte ancak ulaşırsınız bir yere ya. İşte onun gibi.

Güneş ışığında klorofili çalıştıracak olan dalga boyları ve foton gücünden başka çok fazla ışık daha var. Kızıl ötesine geçişte bulunan ısı ışınları gibi mesela. Soba yüzeyinde elinizle hissedebildiğiniz ama gözünüzle göremediğiniz uzun dalga boyları. Ya da çok kısa dalga boylarındaki gama ışınları gibi.

Suni ışıklla bitki yetiştirecekseniz ne yazık ki belli bir elektrik masrafına katlanmanız gerek. Ledler iş görüyor çok parlak olanları var ama bolca kullanmanız gerekiyor. Halojen lambalar güneş kadar iş görüyor ama ciddi elektrik sarfediyorlar.

Bol ışıklı ucuz bir lamba. Olabildiğince düşük sarfiyatlı. Bir iki deneme yanılma. Bu kadar.

Gerisi tamamen hikaye.

Hikaye olmaması için ışık ve bitki hakkında kitabi bilgi.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2012, 23:00   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Sinop
Mesajlar: 9
T5 yerine T8 kullansak olurmu ? Benim bulabildiğim bir floresan var 12000 Kelvin 1050 lümen değerinde. Yaklaşık kaç m2 lik marullu alana 1 adet bu özellikteli floresandan yeterli olur ?

ank_gfb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2014, 19:11   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-09-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
180w Ufo Grow Led lanba tahmini tüketimi 140w ısı üretmez en büyük avantajı uzun ömürlü ve sıcak yaz günlerinde size problem çıkarmaması yangın riskini azaltır
400w HPS ışıga eşit olarak reklam edilsede benim denemelerim 250w HPS ışıga eşdeger oldugu oluşabilecek arızaları tamir etmek kolaydır civa içermez memnunum

osman2510 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2015, 12:01   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
Ucuz değil ama benim bulduğum ve kullandığım en profesyonel aydınlatma elemanı philips greenpower led

hakankutay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2015, 22:10   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-12-2015
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 3
Bu Özelliklerde ki Floresan Lambada Marul Yetişebilir mi?

Merhaba arkadaşlar, bir iklimlendirme kabininde yanyana 4 adet 58W, 4000K, 8CRI, 1.5m uzunluğunda, T8 türü beyaz renkli florasan lamba bulunmaktadır. Spectrum özelliklerini resimde vermeye çalıştım. Acaba bu sayı ve özellikteki lambaların vereceği toplam ışık yoğunluğunda kapalı ortamda marul yetişebilir mi? Yoksa MH lambalara mı yönelmeliyim?

Eklenen Resimler
 
rockwool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2015, 01:03   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
6400K kullansanız daha iyi olur.
Floresanları 10cm ara ile bitkilerin 20cm üzerine yerleştirebilirsiniz.

rockwool beğendi.
Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2017, 20:32   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2016
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 29
Topraksız Tarımda Aydınlatma Önerileri

Merhaba arkadaşlar,

190*140*260 cm ebatlarında kapalı bir balkonum var.
Kuzey cephe,bu nedenle güneş ışığını az alıyor.
İki tarafı duvar ve duvarlara 4 katlı raf monte ettim.
Bu rafların üç katında topraksız tarım denemesi yapacağım.
Her bir rafa bir metrelik su oluğu, su oluklarının içine ise 6'şar adet 15 cm çapında saksılar yerleştireceğim. Saksıları taş yünü ile dolduracağım ve ekimler bunun içinde olacak.
Sulamayı ise 16 mm damlama borudan çıkan spagetti borular aracılığı ile saksıların doğrudan sulanması, artan suyun saksıdan su oluğuna oradan da geri su kovasına dönüşü şeklinde yapacağım.
Biber, yeşil fasulye (kısa - 40 günlük) ve çeri domates denemeyi düşünüyorum.
Buradaki tek sorun aydınlatmanın yeterli olmaması.
Kuzey cephe olması ve pencerelerin küçük olması nedeni ile aydınlatma yeterli değil. Şubat-mart ayında ekime başlamayı istiyorum. Ancak aydınlatma sorununu çözmem lazım. Isı konusunda sıkıntı olmaz. Şu an dışarısı 14 derece ve ev 23 derece. balkon ise 19 derece. birkaç önlem ile ısı sorunu çözebilirim ancak aydınlatma konusunda görüşlerinizi bekliyorum. Led floresan, mh ve hps gibi bir sürü alternatif arasında ciddi anlamda kafam karıştı.Balkon biraz dağınık ama fotolarını da yüklüyorum.

Eklenen Resimler
   
oghuzz01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024