agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 2 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen leventali
  • 2 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen leventali
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen leventali
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen leventali
  • 1 Gönderen semihbagis
  • 3 Gönderen semihbagis
  • 1 Gönderen leventali
  • 1 Gönderen leventali

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2013, 13:08   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Talking semihbagis / topraksız tarım marul yetiştirme

Öncelikle merhaba;
Levent abi çalışmalarını en başından beri takip ediyorum öncelikle seni ayakta alkışlıyorum. Ellerin dert görmesin çalışmalarının devamı bekler hayırlı hasatlar diliyorum...

Bende Marul yetiştirmeye çalışıyorum. Fakat hiçbir gelişme göremiyorum fideleri yerlerine geçirdiğim günden beri oldukları yerde sayıyorlar.
Ec ölçümlerimde 1,6 suyun ph 6,5 sıcaklık ise 20 derecelerde seyir ediyor genel olarak. Ama marullarım oldukları yerde sayıyorlar. Acaba ışık mı yetersiz kalıyor ? Yapraklar sararmaya başladı kimilerinde. Acaba bardakların altını kesmeyip bardakları perlit ile doldursam yandanlar avye ile delikler açsam daha mı ıyı olurdu ?

Saygılarımla

Eklenen Resimler
   
ankafar ve leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 13:47   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Sayın semihbagis,

Öncelikle iyi dileklerinize teşekkür ederim. Sizin çalışmanız da son derece güzel. Eksikliklerinizi burada birlikte tartışırız. Ben benim gördüğüm şeyleri ve sorularımı sıralayim. Mutlaka diğer arkadaşlardan da yorumlar alacaksınızdır. Şunu da belirtmeliyim ki benim bu alanda çalışma sürecim bir kaç ayla sınırlı. Bildiklerimi paylaşacağım.

Sorular :

1- Bunları tohumdan mı ektiniz fide haline getirdiniz yoksa fide olarak mı aldınız?
2- Ekim tarihiniz nedir? Ekeli kaç gün oldu?
3- Besin eriyiği olarak ne kullanıyorsunuz?
4- Suyunuzun (yani depoya besin eriyiği koymadan) EC si kaç? Çeşme suyu koyuyorsanız, ya da kuyu suyu koyuyorsanız bunun EC si.
5- Gördüğüm kadarıyla tank olarak 20-30 litre gibi bir bidon kullanıyorsunuz. Bunun suyunu kaç günde bir değiştiriyorsunuz?

Gördüğüm noksanlıklar:

1- Bitkinin büyümesine ışık en önemli etmenlerden. Sizde çok yetersiz. En ucuz çözüm olarak 3 adet gün ışığı flöresan alıp takmanız. Yeterli gelir mi bilmem ama bundan iyi olacaktır. Evde kullandığımız flöresanlardan. Eminim tartışma yaratacaktır ama ben denedim gayet başarılı oldu. Fiyatı 10-15 tl civarında.

2- Son resimde gördüğüm eksikliği hemen söyleyim. Bardağın tabını delik, yanlarda delik yoksa bence bitkiler suya tam değmiyor demektir. Kökleri itibariyle. Buna benzer sıkıntıyı bende yaşayıp paylaşmıştım. Yanları dı delin şişle neyle delerseniz.

3- 1.6 EC ilk bu fide aşamasında uygun mudur bilmiyorum. Ama ben bir hafta kadar 1.1 gibi çalıştırdım sistemi. Sonra 1.2 ye çıkardım. Bunlar öneriyle oldu tabi.

Ama tüm eksiklere rağmen ışık sorunu çözerseniz yola iyi devam etmiş olursunuz diye düşünüyorum.

Diğer arkadaşların da bu konuda yorumları Sayın semihbagis ve okuyan diğer arkadaşlara faydalı olacaktır...
Saygı ve Sevgilerle..

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 15:39   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
1-Bahçe Dünyasından aldığım Anadolu Tohumculugun ürünlerini Fidelendirme torfunda çimlendirdim.

2-14-10-2013 te tohumlandırdım. Bayram için köye gittim geldiğimde çilenmişti.

3-Besin eriyiği olarak Sayın Hocam Kudret Tezel'in Göndermiş olduğu besinleri kullanmaktayım

4-Çeşmeden aldığım suyun Ec si 0,1 çıktı(13.11.2013).

5- 20 lik damacan kullanıyorum. Suyunu 3 gün önce değiştirdim suda eksilme **** Ec sinde cok aşırı bir düşüş gerçekleştirmiyor. Bunun sebebi de sanırım ışık faktörü yetersiz kaldığı için fotosentezi gerçekleştiremediğinden besinleri bitki ememiyor.

Gördüğünüz noksanlıklara ise şöyle cevap vereyim

1-Bugün itibari ile acilen florasanları yerleştireceğim. bitkilere ne kadar yakınlıkta günün hangi saatlerinde ve kaç saat ya dakika çalıştırmalıyım.

2- Bardakların yanlarından da eve gider gitmez kanallar açaçağım ve aynı zamanda durgun suya dün geçirdiğim 9 baş marulunda resimlerini paylaşacağım.

leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 18:31   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın semihbagis,

Orotitelere göre suyunuzun EC si mükemmel.

Kaç saat olduğunu bilmiyorum. Ama ben amatörce cevap verim. Sabah işe giderken yakın akşam kontorlleri yaptıktan sonra kapatın.

Fidelerinizi fide olarak almış olsaydınız daha çabuk büyürlerdi. Ben fide olarak aldım. Benim ektiğim tohumdan fidelerin resimlerini daha önce paylaşmıştım. Hala büyümüyorlar. Zira tohumdan fideyi büyütmek biraz daha zahmetli. Çünkü onlar daha çok ışık, nem ve sıcaklık istiyorlar.

Gördüğüm büyüklüğe sizin EC miktarınız fazla gibime geliyor. Çünkü fideleriniz daha çok küçük görünüyor.

Isı, nem, ışık faktörü sizde etkili olacak. Bilgili arkadaşlar daha yetkin cevap vereceklerdir.

Gördüğüm yer bodrum katı sanırım. Fideler küçük iken daha çok ışığa ihtiyaç duyacaklar. Benim burada ışık sorunum yok. Zira damdayım ve gün doğumundan batımına kadar ışık alıyorlar.

Bir de size moral olsun diye söyleyim. Benim tohumdan ektiğim marullardan daha büyük sizin marullar ve ben sizden yaklaşık bir ay da önce ektim. Tabi bakamadım doğru düzgün. Bir sürü hatalar yaptım. Ona rağmen sizinkiler gayet sağlıklı görünüyorlar.

Son bir soru, çünkü ben bayağı geç öğrendim.

EC yi nasıl ölçüyorsunuz? Suyun ısısını ölçüp, ec metredeki değerleri formüle koyup öyle mi 1.6 diyorsunuz? bunu açıklarsanız belki benim düştüğüm hataya düşmezsiniz...

Size Işık ve biraz da sabır gerekiyor...

Saygı ve sevgilerle...


Düzenleyen leventali : 14-11-2013 saat 18:33 Neden: ilave yazı...
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 18:49   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Levent abi bodrum katı değil catıdalar gece cektiğim için o kadar karanlık duruyor. Fide alacagım yer bulamadım açıkcası oyuzden tohumdan aldım. Işık benim için cok buyuk bir problem oldu. Kudret beyin ec metreden cıkan sonuc 1.6 formule koyunca ise 2.16 cıkıyor bunların hangisi baz almam lazım cok iyi bir noktaya değindin abi. Eve gelir gelmez bardakların delme işlemlerini tamamladım. Bu işi başarmayı çok istiyorum çevremdekiler hep suda yetişrmi srn kafayı bozmussun vs gibi ilkel yorumlarda bulunmalarına cevabımın güzel bir hasat olmasını cok istiyorum

leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 00:27   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Yeniden Merhaba Semihbagis,

Aslında sana benim başlıktan cevap vermiştim ama, yazıların bu başlığa taşınmış. Benim için hiç bir sakıncası yok yanlış anlaşılmasın ama çok da hoş olmuş. Bende senin çalışmalarını zevkle takip edeceğim. Yine soruların olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Kendi başlığımda senin için paylaştığım yazıyı buraya da yapıştırıyorum.

Hemen belirtim, eğer formülde doğru yerlere koyduysan EC miktarın çok yüksek.

EC ölçümünün nasıl yapıldığı konusunu burada anlatmıştım. :

Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Burada EC ölçümünün doğru anlatımını bulabilir. Sağolsun Kudret Bey bayağı bir uğraştı bana EC ölçümünü öğretmek için Bende bir daha unutmayim diye buraya yazdım. Burada nasıl olduğunu anlattım.

Ben marullarını çok küçük gördüm. Benim fide olarak ektiğim marullar bundan kat be kat daha büyüktü. O yüzden önerim 1.6 EC bana göre yüksek, bir süre onlar kendini toparlayana kadar 1.0 , 1.1 , 1.2 gibi tut. Önerim 1.0 .

Yine yaşadığım bir tecrübeyi aktarim ki gördüğüm kadarıyla aynı hatayı sen de yapıyorsun. Besin tankından gelen suyun çok hızlı akmaması gerekiyor. Ben damlama borusuna bir akvaryum hortumu bağladım, onunla basıncı kadar akıyor. Neredeyse süzülüyor. En sağlıklı büyüme bu deneyi bilmeden yaptıktan sonra oldu. Ve bu konuda tecrübeli arkadaşlar da bunun böyle doğru olduğunu yazdı.

Son bir tecrübemi de aktarim için rahat etsin. İlk ektiğimde neredeyse marullarla birlikte yatacaktım. Elime bir cetveli alıp bir milim büyüdüler de ben mi görmüyorum, olayları yaşadım. İlk suya indirdiğim gün, (tabire bakar mısınız arkadaşlar aman Allah'ım) resmen bayıldılar. Yaprakları boruya yapıştı. İlk resimlerime bakarsanız görürsünüz. Hatalı ölçümden dolayı yüksek EC (bakın yüksek diyorum yine 1.6 nın altında) verdim. Birkaç gün kendilerine gelemediler. Taa ki yeni kökler perlit içerisinden çıkıp suya değene kadar da kendilerini toparlamadılar. Her halde ilk bir haftada yaşadığım ümitsizliği, yılgınlığı, üzüntüyü, çeresizliği hayatımın hiç bir döneminde yaşamadım. Ki sizin fideleriniz benimkinden çok küçük.

EC yi ayarlamayı öğrendiğim günün , sanırım 3 ya da 4. gündü, ertesi günü fidelerin kendini toparladığını (yüzde 80 inin) gördüm. Toparlama tabi öyle havaya kalktılar gibi değil, gözle hissedebileceğiniz yani artık işlerin yolunda gitmeye başladığını hissettirecek bir toparlama. İşte o gün dedim ki tamam oldu, bu iş oldu. Ve artık zamana bıraktım onları. Gün gün toparladıklarını gördüm. Kimisi yaprak vermeye başladığında artık hiç bir umutsuzluğum kalmadı.

Suya koyma gününüzü bilmiyorum. EC ölçümü için ve takip için kendime mini bir programcık yaptım. Dilerseniz size de gönderirim. Sadece size değil, isteyen herkesle paylaşabilirim.

Yani biraz sabır arkadaşım, mutlaka çok güzel marulların olacak ki resimde gördüğüm kadarıyla çok sağlıklılar. Tabi bu benim birkaç aylık tecrübemle sınırlı.

Saygı ve Sevgilerle...

TRAKLI beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2013, 09:27   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Formül anlaşıldı acilen su ilave ederek ec yi 1.1 e ayarlayacağım bir an önce mesai bitip marullarımın bakımını yapmam lazım. Levent abi şu bahsetmiş olduğun senin eserin olan programı rica ediyorum senden abi. İlerleyen günlerin çalışmalarını paylaşmaya devam edeceğim. Şu resimde bitkilerin ne kadar ışık aldığı net gözükmektedir. Aynı resimde gözünen dereceden de ihtiyacın var ise tarafına kargolamak isterim. 220 v ile çalısıyor sadece ucundaki plastiğini suya sokman yeterli anında suyun ısısını veriyor. Sudan cıkarıncada ortamın ısısını vermektedir.

Eklenen Resimler
 
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 11:15   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Sayın Semihbagıs,

Programın indirme linki : AlestaECTakipKUR.rar

Bugün firsat bulursam ayrı bir başlıkta nasıl kullanıldığını da anlatacam. Nasıl kurulduğunu benim son yazımda bulabilirsin.

Son resminden ışığın yeterli olup olmadığı konusunda sadece yorum yapabileceğim, zira bu konuda daha bilgili arkadaşlar mevcut.

Boruların arkası duvar olduğundan tek yönlü bir ışık gelmekte. Yeterli olup olmadığını bilemiyorum. Bir de pencereden ne kadar güneş alıp almadığını da.

Ama marullar için arsız bitki diyorlar. Yani her koşula dayanıklı. Ürünleriniz buradan sağlıklı görünüyor. Tabi daha çok küçükler. Bir süre böyle gidip sonra birden büyümeye başlıyorlar. Bunun da sebebi sanırım kökleri suya tam değdiğinde ve kök sayısını artırdıklarında oluyor.

Ben fideden ektiğim için bu kadar kısa sürdü büyümeleri. Ona rağmen bir iki hafta neredeyse milim milim büyüdüler.

Devirdayım pompasının hızını bilmiyorum. Çeşmeden akar gibi akıyorsa bu yanlış. Çok ince akmalı. En pratik çözümüm, damlama sulama ürünleri satan yerden 1-2 tl ye plastik vana al. Bunların 16 lık ve 20 lik diye olanları var. Sanırım senin hortuma 16 lık uygun. Bir iki kalitede varlar. Orada farklı bir çeşitini isteyip karşılaştır, bakarken bile farkı anlarsın. Fiyat farkı yok zaten. Hortumun arasına bir yere ya da en uca yerleştir ve akış hızını iyice kes.

Bir akvaryum hortumundan akan su hızında, büyüklüğünde olsun yeterli.

Bitkilerin en fazla ışık ihtiyacı bu dönemlerde oluyor. Ben damda ve açıkta olduğumdan bu sorunları yaşamadım. Üç flöresanı abartmış olabilirim. İki de yeterli gibi. Ama şu dönem ne kadar çok ışık o kadar sağlıklı büyüme.

Evde kullandığımız uzun flöresanlardan al tak. Öyle zaman saati felan uğraşma derim. 2 milyon dolarlık bir seran yok. Hoby yapıyoruz şurada. Belki kızacaklar bana ama böyle. Bu forumda okudum, bayağı bir tartışılmış, led mi şu mu bu mu diye. Evet ticari kaygıyla üretilen ürünlerde mutlaka en ince detayı düşünmek zorundalar. Ama biz üç aileye anca yetecek bir ürün üretiyorsak ve bunu hoby amaçlı yapıyorsak çok da büyük maliyetlere girmeye gerek yok diye düşünüyorum. Çok çok bir süre diğerlerinden geç büyür o kadar.

Bitkilerin küçük olduğundan öyle çok hızlı ec ve su tüketimi olmaz. Günde bir kez EC ölçsen yeterli. Ve çok büyük oynamalar yoksa dokunma devam et gitsin. Adamları fazla rahatsız etme.

- Su akış hızını düşür,
- Işık sorununu hallet,
- Sabırla bekle,
- Çok gerekli olmayan masraflardan kaçın.


Çiftçilerle amatör tarımcının arasındaki en büyük fark, ektikten sonra her süreci sabırla beklemeleri...

Saygı ve Sevgiler...

semihbagis beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 11:52   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Programı senin başlıkta görür görmez download ettim bile Levent abi .
Işık sorunu için ise 1*36 watt elektronik t8 balast 4 adet ve 120 cm lik 4 adet t8 florasan ve 8 adet t8 duyuna toplamda 60 lira tuttu. Bugün yarın Perpa ticaret merkezinden aldıracağım ürünleri.

Su akış hızı için ise suyun çıkış kısmına baktığımda yani besin tankına dökülen yerine sanki damla sulama yapıyormuşçasına dokuluyor suyun akış hızının ideal düzeyde olduğunu düşünüyorum.

Işıklarımız da geldikten sonra sonra yapılması gereken tek şey sabır kalıyor sanırım


Düzenleyen semihbagis : 16-11-2013 saat 11:58 Neden: Anlatım Bozukluğu
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 12:22   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın semihbagis,

Boş verin t8, elektronik balast durumlarını. Biz amatörüz. Bazı şeyleri kendimiz yapmalıyız ve daha ucuza.

4 adet flöresan 40 W lamba, 4 adet normal balast, 4 adet duy, 4 adet tetikleyici toplasanız 15 tl yi bulmaz. Maddi durumunuzu bilemem ama amatörce başladınız amatörce devam edin. Hasata kadar daha ne masraflarınız olacak küçük küçük. Daha neler öğreneceksiniz. İkinci üçüncü hasatınızda tam oturmuş olur yaptığınız hatalar ve eksiklikler. O zaman edindiğiniz tecrübeler ışığında daha az masrafla çok daha güzel bir seraya dönüştürebilirsiniz orayı. İlk yatırım maliyetinizi artırmayın derim ben. 4 lamba da oraya fazla gelir düşüncesindeyim. İki flöresan bile yeterli, tabi bu benim görüşüme göre. Bu durumda 10 tl ye halledersiniz işinizi.

Saygı ve sevgiler...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 21:05   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Öncelikle herkese merhaba;

Sayın Leventali abimin önerilerine iş yoğunluğumdan dolayı biraz geç aksiyon almış olsam da sanki değişimler başladı. Ya da ben hüsn-ü kuruntuluk yapıyorum. Öncelikle bardakların kenarlarına delikler deldiğimden beri marulların köklendiğini gözlemleyebiliyorum. Ve de köklenme ile birlikte yeni yapraklar oluşmaya başladı. Ufak ufak boy uzamalarını da hissettim.

Işıklandırma konusuna gelince hala florasan konusunu faaliyete geçirebilmiş değilim ama elimden geldiğince normal ışıklar ile bir nebzede olsa yardımcı olmaya çalışıyorum. En kısa sürede şu iş yoğunluğumu atlatıp florasanları bağlayacağım.

Bu noktada sizlere de danışmak isteğim bir konu var... Işıkların bağlantısını yapmadan önce katlı sistemi mi yatay sisteme geçirmeyi düşünüyorum. Katlı sistemden ise yatay sistemde gündüzleri gün ışığını daha iyi alır ve Çatının tavanından indireceğim florasanları yaktığımda ise ışık dağılımının daha adil yapılacağını düşünüyorum. Bu şekilde yapmamın bana eksi ve artıları neler olur. ?

Ve Düzenli olarak yapmış olduğum ölçümlerde suyun değerleri 3gündür çok iyi çıkıyor. Ec metre de çıkan sonuç 0,9 olurken sıcaklık 15 derece olduğunda G-ec=1,1 olduğunu görmek beni mutlu etti fakat 1,0 litre kadar su eklemesi yaptım. Ve yaptığım yanlıştan beni döndüren Leventali abime buradan teşekkürlerimi bir daha iletmeyi borç bildiğimi hatırlattı.
(Resimleri paylaşamadım ama en kısa sürede paylaşacağım)

Saygılarımla
Semih Bağış

leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 21:46   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba Sayın Semihbagis,

Kendine iş çıkarma derim, yataya hazırlama konusunda. Bayağı bir emek sarf edip bu düzeneği kurmuşsun ve çalışıyor sistem. İki flöresan lamba ile sorununu çözeceğini düşünüyorum. Bak büyümeye de başlamışlar. Kalsın böyle derim.

Bu sistemin en güzel yanı, yani akan su kültürünün, istediğin zaman istediğin şekle sokabiliyorsun. Bırak adamlar büyüsün, sen zevkini çıkar.

Şimdi büyüdüklerini görebiliyorsan, lambaları yakınca 1 hafta sonra bayağı bayağı göreceksin. Bana göre kendine eziyet çıkarma. Sistem güzel. Çalışıyor en önemlisi. Keyiflerini kaçırma adamların

Bir kişiye faydamız dokunduysa ne mutlu bize.

Saygı ve sevgiler...

semihbagis beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 22:01   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Seni dinleyerek doğruları buldum abi adamların keyfi kaçmasın diye dokunmuyorum seni dinleyeceğim... Ama başıma iş çıkarmamak için değil bununda altını çizmek istiyorum ben yerinde duramayan işten gözü korkmayan birisi olduğumu düşünüyorum. Ve el emeğinde gayet başarılı olduğumu düşünüyorum.... Topraksız köylünün kahvehanesi ne zaman açılacak sabırsızlıkla onu da bekliyoruz taburemizi alıp gelelim diyoruz bir an önce...

leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 23:18   #14
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Sevgili agaçlar.net sakinleri;
İnternette gördüğüm bir haber sonucunda topraksız tarımı araştırmaya başladığım sıralarda burdaki güzel, sıcak, canayakın, paylaşımcı, elinden geldiğini esirmeyen, bildiklerini başkalarına ulaştırmak için uğraşan, çabalayan, öğreten uyaran, öneren vs. vs(saymakla bitmek sizin dosthane yaklaşımınız) insanlarla tanışma fırsatını bulduğumu ve bunun beni gerçekten mutlu eden bir yerde olduğumun farkına vardım... İş yerine gider gitmez Logo'yu açmadan, satışçı arkadaşlarımın raporlamalarını yapmadan, satış yapacakları cep bilgisayarlarının verilerini hazırlayıp yüklemeden direk agaçlar.net'e bakmadan işe başlayamaz oldum. Bu ortamı bu kadar sevecen bir ortam haline getirenlerin hepsine teşekkürlerimi iletiyorum....

Sıra benim adamlarıma gelince artık keyifleri gerçekten yerinde olduğunu gözlemledikçe ulaşılması zor bir oyuncağa sahip olmuş bir çocuk gibi seviniyorum.. Yeni yeni yapraklar hepsinde gözlemlenir oldu fakat bugünkü ölçümde
0,92 çıkması gerekirken 1,3 çıktı yani adamlar su içmişler bir miktar su ekleyip bir saat sonra tekrardan ölçtüğümde 1,0 çıktı ve bir sonraki su eklememde 0,9 buldurdum...Fakat kafama Takılan 20 baş marul fidesi 24 saat bu kadar su tüketmeleri normal mi ? Almam gereken bir önlem var mıdır ?
Umarım yapmış olduğum doğrudur Levent abimin bana anlattıklarından beynime sokabildiklerimle bunu analiz ettim Ec yükseldi ise Su ekle Ec düştü ise besin ekle mantığıyla devam ettim.

İyi akşamlar

leventali beğendi.

Düzenleyen semihbagis : 20-11-2013 saat 23:20 Neden: Eksik yazım
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 01:15   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Merhaba semihbagis,

Daha dur hele, ayakların yere basmayacak bir zaman sonra. Bu kadar su içmeleri gayet normal. Bu boylarda bunu hemen fark edebilmenin nedeni tankının küçük olması. Ben ilk başlarda, 250 litrelik tankta ölçüm yaptıkça krizlere giriyordum. Yazılarımın başında mevcut. Sen hiç tasalanma. Onlar canı istedikçe su canı istedikçe ec tüketecekler. Her şey yolunda yani.

Sen onların sağlıklarını kontrol et, yeni yapraklar veriyor mu onları kontrol et, büyümelerini kontrol et ve bol bol resimle ki sadece onun tadını sen çıkarma arkadaşım. Biz de buradan tat alalım.

Günlük resimleyip eklediğin zaman 1 hafta öncesine bakıp "aaa bayağı büyümüşler" diyebiliyorsun. Aynı zamanda ilgili arkadaşlar bir rahatsızlığı görüp uyarabiliyorlar seni. O yüzden her gün resim ekle.

Bir de bu miktarları hep kaydet. Ne kadar su döktüğünü de. Ne kadar besin verdiğini de. Bunlar senin çok işine yarayacak kısa bir zaman sonra.

Agaclar.Net konusunu çok güzel özetlemişsin. Kurumsal bir firma gibi. Her kültürden, her tahsilden, her şehirden bir dolu imece tutkulu insanlar.

Saygı ve sevgilerle...

semihbagis beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 01:22   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Bu akşam adamları ziyarete çıktığımda morelim bozuldu ve nerede yanlış yapıyorum diye tekrardan düşünmeye başladım evet birinci eksiğim ne olduğunu biliyorum almış olduğum florasanları hala bağlayamadım yeni evli birisi olduğumdan gelen giden davet edenler vs derken fırsat bulamadık ama yarın akşam allahın izniyle florasanlarda yerlerini alacak...

Morelimin bozulduğunu ama neye bozulduğunu anlatayım...
Marullarımın yeni yeni yaprakları yemyeşil çıkmaya başladığını daha öncede belirtmiştim fakat ilk çıkan yapraklar sararmalar olmaya başladı bunun ışık yetersizliğinden başka bir sebebi olabilir mi bütün yapraklar normal iken 7 8 marulun bir iki yapragında sararma söz konusu... Resimlerini paylaşamadım yatın sabah inşallah bir aksilik olmassa paylaşmaya gayret edecegim... Adamların bugünkü ölçümlerinde suyu içtikleri belli oldu 2 litre kadar su ilavesi yaptıktan sonra gerçek ec 1.1 sabitledim bakalım bizi yarın ne bekliyor...

İyi geceler

leventali beğendi.
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 11:13   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Resimleri dün gece ekleyememiştim şimdi eklemek nasip oldu. Resimleri çekerken farklı fikirler oluşması açısından durgun suda da yapmış olduğum marullarında gelişimlerini izlemeye çalışıyorum. Aslında işi baştan gevşek tutup hangi gün ektik aynı günde çimlendi ne zaman su eklendi ne zaman besin eksilttiler not etmedik. MArulların net günlerini takip edemez iken kendime çok kızıyorum. Bakalım durgun suda mı yoksa akan su da mı daha çabuk yetişecek...

Eklenen Resimler
     
semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:02   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
"Sabırla goruk helva olur.", derler bizim buralarda. Üzüm olur diyen de var. Sabır semihbagis, sabir.

Buradan ürünlerinizi gayet keyifli ve sağlıklı görüyorum. Tarih olarak benim ektiğim marullarla karşılıştırma yaparsanız sizi yanıltır. Zira ben direk fide alıp ektim ve ektiğim fideler bunlara nazaran oldukça büyüklerdi. Seninkiler sanırım o büyüklüğe bir 10-15 gün sonra erişir.

Başlarda büyümeleri oldukça yavaş oluyor.

Tabi bunlar benim amatörce tecrübelerim...

semihbagis beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 02:45   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın Semihbagis,

Burayı öksüz bırakmayın. Resim ekleyin ki bizler de göz zevkimizi tatmin edelim

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 10:07   #20
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 49
Merhaba Sayın Leventali.
Artık gündüz bile 13 derecelerde oluyor en yuksek geceleri 6-7 derecelere düşüyor yeni yeni yapraklar çıkarken sanırım soğukların etkisi ile yaprakların bir kısmı yeniden sararmaya başladı. Bir süre etkin olarak giriş yapıp paylaşımda bulunamıyorum sağlık problemleri dolayısıyla. Bu topraksız tarım gerçekten çok zevkli bir iş fakat vakit ayırmamız gerekiyor. Bu bir haftadır gereken vakti ayıramadığımı düşünüyorum.

semihbagis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 21:39   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Geçmiş olsun arkadaşım. Sen kendine iyi bak. Topraksız kaçmıyor ya...

semihbagis beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2014, 17:16   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-02-2014
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
ben kapalı ortamda akan su kültüründe, mavi ve kırmızı şerit ledlerle iceberg denemesi yapıyorum fakat çok yavaş büyüyorlar. nedeni ne olabilir? günde 4 kere yarım saat olmak üzere su sürkilasyonu yapıyorum. bazı fidelerde yapraklarda sararma gördüm ama nedenini bulamıyorum. besin eriyiklerini de 2 hafta sonra yeniledim. bu konuda fikriniz varsa yardımcı olur musunuz

ayrıca nasıl resim ekleyebilirim bulamadım da

ömer yüksel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
marul, topraksız, yetiştiricilik

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024