agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni98Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-11-2013, 18:39   #1
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Perlit-Domates-topraksız Tarım

Paylaşmak güzeldir.
Bu güne kadar bir çok çalışma, deneme yaptım. başarılı olduklarım, yarıda kalanlar , hüsrana uğradıklarım.. Bu sene ikametimi değiştirerek geldiğim antalyada 1.5 dekar bir sera kiralayıp kolları sıvadım. Çeşit bandita, bir çok üstat iyi bilir. gene eksikleriyle yanlışları ile 25 gününü doldurdu domatesler ufak bir tuta zararı haricinde herşey yolunda.. bu güne kadar bu siteden çok şey öğrendim yaptıklarımı eksiksiz olarak burada paylaşacağım ( inşallah) tüm sorulara ve önerilere açığım.. Saygılarımla ...

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 18:44   #2
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Başlangıç

Eskiden perlitli poşetler satılırmış. Nakliyede sıkıntı olduğundan dolayı artık perliti ve poşeti ayrı satıyorlar ... veya biz satılan yeri bulamadık poşetlere perlit doldurmak ile başladı serüven bir poşete yaklaşık 28 ila 30 lt civarı perlit dolduruldu. bitki başına 7 litre olarak hesapladık ..

Poşetler yerlerine dizildikte sonra ve fideler ilk günlük iken fotoğralar mevcut . max nem ve max sıcaklık değerlerini de koymak istedim. Yalnız; max nem günün en soğuk saatinde olması gereken nem sıcaklık yüksek iken nem miktarı % 10 civarı oluyor.

Eklenen Resimler
    
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 18:54   #3
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
uzun süreli araştırmalar sonucu edindiğim bilgiler dahilinde domatesde 3 farklı solüsyon kullanacağım ilk 1 ms/cm ikinci 1.5 ms/cm son ve daim kullanılacak solsüyon ise 2.5 ms/cm (bu verilen değerler EC değerlerini göstermektedir). bugün ikinci solüsyona geçtim. sulama suyumun değerleri elimdeki ph ec ve tuzluluk ölçer ile ölçülen değerler ; 8.2 ph , 0.42 ms/cm EC. farkında olduğum konu ph yüksek Ec ise sınırda yalnız bu tersiyer sulama kanalının suyu değil önümden bir dere akmakta onun su değerleri. yağmurlar ile birlikte su değerleri biraz daha yükselmekte ( tahminim, yağmur tarlalardaki tüm gübreyi dereye akıtıyor )

Eklenen Resimler
  
sahin007 beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 19:02   #4
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Sulama sistemi

sulama sistemi olarak sabit basınç damlatıcılı spagetti sulama kullanılmaktadır. yaklaşık olarak 1.5 atm basınç ile sisteme verilmektedir. sistemde bir adet venturi mevcut olup ozon jenaratörü ile sulama suyuna ozon karıştırılmaktadır.
Neden ozon ? derseniz. Arkadaşlarım biz okuldayken bir deneme yaptılar. Toprak altı damla sulama sisteminde ozon kullandılar ve soğan yetiştirdiler. işlemleri bizzat biz kendimiz yaptık. ozon kullanılan parsellere değil hastalık köstebek bile uğramadı. ( köstebeği kızdırıp boruyu dişlettiğimizi çok iyi hatıylıyorum ) ve ayrıca soğanın tadı iriliği ve aynı şekilde yeşil soğanın tadı iriliği ve rengi kendi nazarımızda gayet muntazam olmuştu. Daha sonra bir çok araştırmam oldu. ne kadar ozon veriyorsunuz diye sorarsanız eğer; 0.1 ppm ile 0.05 ppm arasında ozon verilmekte. 0.2 ppm in üzerine çıktığı zaman bitkide saralmalar tespit ediliyormuş. topraksız tarımda kullanılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu fazla ozon demir de çökeltme yapıyor..

leventali ve sahin007 beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 19:09   #5
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Domatesler ilk fide dönemlerinde bir kaç gün hiç büyümediler ( ki günde 10 defa serayı geziyordum) ki bu normal olması gerekiyor kökler perlit ortamına alışma devresindeler. Daha sonra gün içinde bile büyümesini gözlemleye biliyorsunuz. Bu fotoğraflar daki fideler 2 haftalık.

Eklenen Resimler
    
leventali ve sahin007 beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 19:14   #6
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
domatesler 20 günlük oldu

Domateslerin bana küfrettiğini duyabiliyorum. işlerle tek başıma uğraştığımdan sera dışında yapılması gereken işlere koştuğumdan koltuk dallarını ve alt yaprakları fazla uzattık. bu fotoğraflar 20 günlük domateslere ait. bu gün itibariyle 25 gün oldu ikinci çiçeği açtı üçüncüyü aradan gösterdi. Bombus arılarımda gayet güzel çalışıyor.. Bugün tuta ilacı yaptığımdan bir gün bende misafir olacaklar sonra çalışmaya kaldıkları yerden devam.
Yeni gelişmeler ve fotoğraflarla görüşmek dileğiyle.. Saygılarımla

Eklenen Resimler
   
scaly, leventali ve sahin007 beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 21:30   #7
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Resimde gördüğümüz ısı gerçek mi 47 derece okudum . Anlıyamadım . Domatesler şimdiden haşlama olacak

leventali beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 22:24   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-10-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 16
Çok güzel bi çalışma , devamını merakla bekliyorum.

leventali beğendi.
Serbes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2013, 23:29   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Hayırlı olsun

Merhaba Sayın Merdefe,

Öncelikle hayırlı, uğurlu olsun. Elinize, emeğinize sağlık ve bol hasatlar dilerim.
Bende Tarsus'ta, evin damında 18 m2 topraksız bir tarım serası kurdum. Akan su kültüründe marul ve perlitte domates ve biber yetiştirmeye çalışıyorum. Size birkaç sorum olacak ve cevaplarsanız beni çok mutlu edersiniz.

Aşağıda linkini vereceğim yere üç adet resim ekledim. Sorularımın bir kısmı bu resimdeki domateslerle ilgili. Domatesler ekileli 20 gün oldu. Marullarla aynı gün ektim. EC 2 ile başladım 2 ile devam ediyorum, ph 6.5. Kudret Bey'in domates eriyiğini kullanıyorum. Sıcıklık gündüz 25-30 civarı gece 15 civarı.

Sorularım biraz uzun olacak kusura bakmayın.

1- Perliti koyduğunuz beyaz torbaların ismi nedir? Hangi isimle ararsak buluruz? Dışı beyaz içi siyah sanırım.

2- Damlatma kazıklarınızın ölçüsü nedir? 3 mm, 5 mm, 7 mm ?

3- Yerdeki siyah sulama borusuna, damlatma kazıklarının beyaz borularını bağladığınız parçanın adı nedir? Vidalı bir şey gibi görünüyor.

4- Ben ekimden sonra fideleri iple bağlamadım. Hemen bağlamak mı gerekiyor? Cevabınız evet ise nereden ve nasıl bağlanacağı konusunda resimle destekleyerek açıklama yapar mısınız?

5- Damlatma kazıklarının kimi kökün tam yanında (dal ile arası 1-2 cm) kimisi 5-10 cm. Bunun mesafesi ne olmalıdır? Ne kadar yakın olmalıdır? Kriteri nedir?

6- Aşağıda vereceğim linki incelerseniz, ben kasa içerisine perlit döküp üzerini siyah naylonla örttüm. Kasaya eğim vererek drenajı sağlıyorum. Sabah 08'den akşam 19'a kadar 45 dakikada bir 15 dakika sulama yapıyorum. Sulama durduğunda drenaj 2-3 dakikada bitiyor. Sulama rejimi hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Ne kadar doğru yapıyorum? Olması gereken nedir?

7- Deneme amaçlı her birinden üçer adet toplamda 9 domates ektim. Hemen hepsi çiçek verdi ama boylarında sizinki kadar bir büyüme söz konusu değil. Acaba iple bağlamadığımdan dolayı mı? Bazı fidelerde 5-6 çiçek oldu. Kimi yazılarda ilk çiçekleri kopartın diyorlar. Bu konuda bilgi verir misiniz? Ekim zamanımız aşağı yukarı aynı sizi yakından takip edeceğim. Açıklamalarınızda detay verirseniz sevinirim.

8- Aşağıda linkini verdiğim resimde kökten yaklaşık 5-7 cm yukarı doğru kökte incelme ve kahverengileşme var. Bu aldığım fidelerin birkaçında aldığım gün gördüğüm bir şeydi. Şimdi bir çoğunda var. Olmayan da var. Bu duruma bilginiz ışığında bir açıklama getirebilir misiniz?

9- Herhangi bir zirai ilaçlama yapmadım. Herhangi bir ilaç, besin vs. fis fisle vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa bunları açıklar mısınız?

10- Koltuk dallarını ve alt yapraklarını ihmal ettiğinizi yazmışsınız. Bu koltuk dalları ve alt yaprakları budarken, nereden yapılacağı konusunu resimleyerek anlatırsanız harika bir kaynak olur.

Resim Linki Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı

Ben bir yazılımcıyım. Bilgisayar programcıları embesil bilgisayara bir şeyler yaptırabilmek için onun gibi düşünmek zorunda kalıyorlar. Bir süre sonra da aynı ona benziyorlar. En kötüsü de geç anlıyorlar. Açıklamalarınızı ömründe ilk kez domates ekmiş birine ve maalesef bilgisayar programcısına göre yazarsanız minnettar kalırım.

Saygı ve Sevgilerle


Düzenleyen leventali : 05-11-2013 saat 23:31 Neden: e posta abonesi olmayı unutmak
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 16:32   #10
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Sayın İsmail Karagülle okuduğunuz derece doğrudur. Haşlama konusunda birşey diyemeyeceğim çok eksiğimin olduğunu biliyorum yapılması gereken çok şey var ama bunlar maddiyata dayandığından basamakları ağır ağır tırmanmak gerekli . inşallah 35 derenenin üzerine çıkamayan sıcaklıkları da göreceğiz ) Saygılarımla

leventali beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:06   #11
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Sayın Leventali

1. Arama motoruna perlit poşeti olarak yazdığınzda çıkıyor internetten sipariş verebiliyorsunuz.
2. Damlatma kazığının ölçüsü kısmı biraz kafada asılı kaldı ) Damlatma kazığı ölçüsü size nerede lazım ?
3.Vidalı değil geçmeli hat üstü sabit basınçlı damlatıcı. arama motoruna hat üstü damlatıcı yazarsanız bulabilirsiniz. Sulama sitemi ni araştırmak istiyotrsanız spagetti sulama yazınız.
4.Hemen bağlamak gerekmiyor . 3. dölü ağzına almadan ikinci dölde bağlamanız uygun olur ama bu arada domatesin boyu ve gövde kalınlığı da önemli . maksat domates yeri öpmesin ) Domatesin bağlanması
sitede yer alıyor olması lazım ama emin değilim.
5. Fidede ile birlikte gelen torfun hemen yanına batırılması yeterli.
6.Peki size soracağım önemli bir soru : drenaj gübre tankına geri dönüyormu. Sulama konumsunda harika değilim şu an itibariyle. günde 3 sulama yapıyorum 2 şer dakikadan iki farklı perlit poşetinde duran nem ölçere göre karar veriyorum. Çok sağlıklı yaptığımı söyleyemem. işin doğrusu zamanla oturacak inşallah.
7.Şimdi ipe almanın boyla bir ilgisi yoktur sadece domates yere yatmadan ipe alırsanız domatesin kamburu çıkmamış olur bu da tabi görünen boyda fark eder. Domatesin çiçeğinin koparılması ; eğer salkım domates yetiştiriyorsanız veya salgım olarak toplayacaksanız tabi ki önemli şöyle ki, varsayalım domatesiniz 9 çiçek açtı bunların 6 tanesi erken döllendi geriye kaldı 3 , 6 tane domates olgunlaşana kadar 3 tanesi ufak kalacak siz salkımı kopratmak için geri kalan 3 domatesi beklemeyeceksiniz. Bu durumda 3 çiçeği kopartacaksınız. Domates salkımdaki 6 domatese daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde besin iletecek. Siz çiçekleri erken kopartmassanız toplam verimde düşme yaşanır.
8. Bilgimin ışığı henüz yeterince parlak değil fakat elimden gelen şekilde yardımcı olmaya çalışacağım. Köklerin alt kısmının kahverengi olmasında bir sıkıntı yok fakat. ince derken ne kadar ince kırılacak gibi mi ?
9.Şimdi benim mantığım şu şekildedir, kontrolü sağlam yapmanız gerek. hastalık etmeni nedir nasıldır böcek mantar virüs bunları takip etmeniz gerek. kısacası . size hastalıklı gelen bitkileri internetten araştırabilirsiniz. Çok güzel siteler var bizde yardımcı olamaya çalışırız elbet. Ben şu anakadar bir tek tuta( domates güvesi) için bir ilaç attım bunu hastalığı belirlemeden atmadım.
10. koltuk dalları ile ilgili sitede harika bir konu var link. http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16087.htm Yaprak konusunda; ticari üretimde bitkilerin hava sirkilasyonunu sağlamak için alt yapraklar ilk salkıma kadar alınır. ne zaman? ilk salkım kendini göstermeye başladığı zaman.;

Merhaba Leventali Bey ;
Ben Ziraat mühendisiyim. harika çok bilgili işini hiç eksiksiz yapan bir mühendis hiç değilim yavaş yavaş yoğuruluyorum ve pişmeye yeni başladım. yukarıda verdiğim cevaplar kendime göre ve araştırmalarım doğrultusunda doğrudur. kesin doğru diyemem zaten üstatlar okuduğu zaman muhtemelen müdahaleller gerçekleşir bizde doğruyu öğrenmiş oluruz. Saygılarımla...

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:13   #12
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Bugun iki bitkiyi köklemek zorunda kaldım . nedeni ; sarı yaprak kıvırcık virüsü .Antalya'da bulunduğum bölgede bunu pürüz olarak adlandırıyorlar. Umarım bir 3.çıkmaz..

leventali beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:16   #13
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Anladığım kadarı ile drenaj gibi bir endişeniz yok . Perlit içi nemi ölçerek sulama rejimi oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Bu konuda nem ölçer ve sulama sistemi ile ilgili biraz daha açıklayıcı bilgi verir misiniz? Yani Manuel sulama mı ? Yoksa nemi ölçüp belli nem seviye de sulama mı yapıyor.

leventali beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:30   #14
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Drenaj gibi bir endişemin olmaması drenaj için bütçemin bu sezon olmayışından poşetler delik olduğundan fazlası yer örtüsünün üzerine akıyor. nem ölçeri kendim okuyup ona göre ben sulama yapıyorum. herşey manuel . nem ölçerin çok sağlıklı olduğunu da söyleyemem aman aman harika bir cihaz değil. fakat şu zamana kadar kendi hatam dışında domateslerde bir susuzluk problemi görmüş değilim..

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:37   #15
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Domatesin susuzluktan ziyade, çok sudan ve nemden problemleri olacağı endişesindeyim . O yüzden drenaj konusunu sordum .
Başarılar dilerim .

leventali beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 17:44   #16
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
delikleri açmadığım ilk zamanlarda evet bu tür problemleri yaşadım. şu an itibariyle su akıp gidiyor. inşallah gelecek üretim sezonu drenaj konusunda güzel düşüncelerim var fakat herşey bu sezonun güzel geçmesine bağlı . Saygılarımla Teşekkür ederim.

leventali beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 19:36   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Cevaplarınız için teşekkür ederim sayın merdefe.
Size faydası olur mu bilmiyorum ama sizin söylediklerinizi araştırırken karşıma çıkan bir linki size paylaşmak istedim. Sulama rejimi hakkında. tartes: View Attachment:*PERL

Benim besin tankı olarak kullandığım plastik kasa. Ve tanka drenaj olarak verdiğim su geri dönüyor evet.

Damlatma kazıklarının ölçüleri (2.nolu msg) diye yanlış yönlendirdim sanıyorum. Bunlar bu şekilde anılıyor. 3 mm damlatma kazığı (ona göre borusu vs.) 5 mm ve 7 mm olarak. Sizinkinin kaç mm'lik olduğunu sormuştum.

Bizim burada bunların bir çoğunu bulamadım. Belkide var ama isimlerini bilmiyorum. Zar zor yanlış gelmiş bir siparişten dolayı 3 mm damlatma kazığı ve borusu buldum ama orada da bağlama aparatını bulamadım.

İlginize teşekkür ederim. Sizi zevkle takip edeceğim.

Saygı ve sevgiler...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 20:16   #18
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Anladığımı sanırsam; hat üstü damlatıcı debisi 2 litre/saat kazıkların geçtiği spagetti 4 mm . saygılarımla.Link için de teşekkür ederim.

leventali beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 17:40   #19
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Domateslerim 28 günlük oldu

Yeniden merhaba;
28 günlük domateslerimin bugun ipe alma çalışmalarını bitirdim. ilk baştan bağlamayı düşündüğüm domateslerimi son anda bir arkadaş tavsiyesi ile klips atarak biraz daha rahatlattık. Yarın ilk iş olarak alt yapraklar ve alt koltukların alımına devam edeceğim . Buarada 4. çiçekler de ben buradayım diyor.. Gelişmelerle görüşmek üzere.

Yüklediğim fotoğraflarda bir arı tespit ettim uykucu çıktı kerata ; sonra arılar çalışkan demeyin, onlarda arada kaytarıyorlarmış tastiklendi. ) Saygılarımla

Eklenen Resimler
   
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2013, 13:18   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın Merdefe,

Resim ve yazı bekliyoruz sizden. Bu başlığı öksüz bırakmayın. Mutlaka yoğunluğunuz vardır ama mümkünse bir kaç dakikanızı da biz izleyenlere ayınırız.

Sizden öğreneceğimiz çok şey var. En önemlisi de tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız..

Saygı ve sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2013, 18:35   #21
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leventali Mesajı Göster
Sayın Merdefe,

Resim ve yazı bekliyoruz sizden. Bu başlığı öksüz bırakmayın. Mutlaka yoğunluğunuz vardır ama mümkünse bir kaç dakikanızı da biz izleyenlere ayınırız.

Sizden öğreneceğimiz çok şey var. En önemlisi de tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız..

Saygı ve sevgilerle...
bekliyoruz .)) ısrarla

leventali beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 17:03   #22
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Gece Sıcaklıkları Düşmeye başladı.

merhaba;
öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. ilk gönderdiğim fotolar 31 günlük domatesler ait. Diğerleri bugün itibariyel çekildi tam bir ay 10 günlük oldular. domatesler erik büyüklüğünü geçti. salkım çoğu yerde düzgün olarak görülüyor. başka herhangi bir ilaçlama yapmadım ama tuta zararı ufak ufak kendini göstermeye başladı yarın akşam son bir kontrolle yeniden ikinci ilacı atmayı düşünüyorum.

Gece sıcaklıkları 9-6 derecelere düştüğünden ilk günlerdeki büyüme hızını kaybetti domates ki çok normal. sulama şu sıralar açık günlerde günde 4 defa 3 er dakikadan kritik saatlerde yapılmakta. şuan bu işler el ile yapılıyor . Depo gömülmediğinden sifon yapıyor ( sulama motoru durduğu zaman su akmaya devam ediyor) bu yüzden haftaya herhalde bi selenoid vana geliyor onu taktıktan sonra elimdeki elektronik zaman ayarlayıcı ile saat başı sulamaya döneceğim.

Eklenen Resimler
     
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 17:07   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Muhteşem görünüyorlar... Hayırlı hasatlar...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 17:08   #24
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Yemeklik

Yan seradaki arkadaş gecenlerde 28 adet fide marul getirdi onları da diktik arada yapraklarından kopartıyorum gayet muntazam bir tadı var . Gene topraktan söktükleri iki adet patlıcanı da diktim perlite onlarda gayet canlandılar. onlarıd a ilerleyen zamanlarda göreceğiz. ufak tefek kenarda köşede denemeler yapıyorum. harika 4 adet kılçıksız enginar geldi onları da perlitle buluşturdum , merak ettiğim nokta solüsyon domates için ayarlı olduğundan bakalım ne şekilde bi büyüme ve verim olacak.

Eklenen Resimler
  
leventali ve habiş beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 17:18   #25
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Tylcv

Domates sarı yaprak kıvırcık virüsü ; gayet sağlam bir kerata ) bu hastalıkla ilk tanıştığımda farklı bir şey sanmıştım ama sonra nasıl söküp attığımı ben bile bilmiyoruım, seradan gecen gün bir üçüncüsünü söktüm Bandita genetiği itibariyle TYLCV ye yani ( tomato yellow leaf curl virus) olarak geçiyor , dayanıklı değil. bakalım daha ne kadar sökeceğiz. ki bu virüsü beyaz sinek yaymaktadır. fakat ben henüz görmüş değilim ki bu benim eksikliğim daha dikkatli yaprak altlarına ve büyütecle bakmak gerekiyor sanırım. internetten bulduğum hastalıklı bir bitkinin fotoğrafını paylaşıyorum aşağıda.

bu arada bugun bir bakteri uygulaması yaptım yapraktan antifiriz dedikleri bakteri "Thiobacillus". Soğuklar devam ettiğinden sonuçların ne şekilde geliştiğini de görmüş olacağız. bu arada cuma günü buraya yağmurlar geliyor 5 gün gösteriyor şimdiden sonu da herhalde pek sıcak olmayacak. Şimdilik bu kadar saygılarımla ..

Eklenen Resimler
 
leventali beğendi.
merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 17:30   #26
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Yukarıdaki fotoğraflarda, salkımlarda çiçek alınmadığını yani meyve budaması yapılmadığını görebilirsiniz. bunu ilk salkım için bilerek kendim bıraktım yani tembellikten değil benimde görmeyi amaçladığım bir şeyler var o yüzden. sadece belirtmek istedim. genlede salkım domateslerde tutmuş 6 meyve bırakılır gerisi budanır.

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 19:10   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sifon Sorununa Çözüm

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merdefe Mesajı Göster
Depo gömülmediğinden sifon yapıyor ( sulama motoru durduğu zaman su akmaya devam ediyor) bu yüzden haftaya herhalde bi selenoid vana geliyor onu taktıktan sonra elimdeki elektronik zaman ayarlayıcı ile saat başı sulamaya döneceğim.
Sayın Merdefe,

Depoyu gömmeden de sifon konusunu çözebilirsiniz. Pompadan sulamaya giden boruya akvaryumcuların kullandığı (hava için) cek-valf kullanırsanız, motor durduğunda boru oradan nefes alıyor ve sifon kırılıyor. Akıntı olmuuyor.

Depodan çıkışa kısa bir basit lastik bahçe hortumu takıp onu depo düzeyinden yukarı biraz yay yapıp sonra normal düzeyine indirip tepe noktasında da bu cek-valfi koyarsanız bir sorun kalmaz.

Şu an sistem yazlıkta çalışıyor, ben kışlıktayım, fotoğraf çekip gönderemiyorum. Bir hafta içinde çekip koymaya çalışırım.

merdefe beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 19:30   #28
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Sayın Sulukök öncelikle teşekkür ederim;
Doğru anladıysam eğer ana boruya ek bir boru yapın ek borunun en üst noktası depodan yukarıda olsun burada da çek valf olsun diyorsanız. ters akıştan değil aynı yöndeki akıştan bahsediyoruz değil mi ? su zaten basıncı düşmüş bir şekilde debi de az bir şekilde akmaya aynı yönde devam ediyor. ventüri açık olduğunda zaten sistem hava yapıyor ama akmaya devam ediyor.

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 19:36   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Merdefe,

Az önce kendi sayfalarıma baktım. Daha önce aynı sorunu ben de yaşamış ve orada yazmıştım. 20 Haziran tarihli yazımda da bir fotoğraf koymuşum, oldukça güzel görünüyor.

Balkonda Cocopeat'te Domates + Hıyar denemesi

Cek-valf pompa basarken kapanıyor, besin dışarı sızmıyor. Pompa durunca hava içeri doğru giriyor, sifon kırılıyor.

Hayır ters akıştan bahsetmiyorum. Aynı yönde akışın devam etmesi sorunundan bahsediyorum. Sizde venturi hava yapıyorsa o zaman sadece yukarı doğru kavis vermeniz yeterli oluyor olabilir. Önemli olan depo seviyesi üserine çıkıp, borunun o noktada hava almasını sağlamak, sifonu tepede kırmak.


Düzenleyen sulukök : 20-11-2013 saat 19:43 Neden: Ekleme
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2013, 19:49   #30
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Usa
Mesajlar: 98
Çok teşekkür ederim Sayın Sulukök, ben o ayara benzer bir şeyler yapacağım yarın inşallah. Gayet iyi anlaşıldı şimdi saygılarımla.

merdefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024