agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni1486Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2013, 12:47   #61
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Leventali,
Çalışmalarınızda başarılar dilerim
Bozulan pompa ile ilgili, size önerim resimde görülen sintine pompasıdır.
İnternet ten veya İstanbul Karaköy-Perşembe pazarı - Femeniciler caddesindeki
tekne-yat ve balıkçılık malzemeleri satan dükkanlardan kolayca temin edebilirsiniz.Fiyatı 20-30 tl aralığındadır.
Kolay gelsin

Eklenen Resimler
  
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 12:59   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar bu tip pompalar uzun vade çalışmaları için uygun değildir. Doğru akım motorlarıdır. fırçalı yanı kömürlü motorlardır ve yüksek devirlidirleri . Bu iş için önerilemez. En güzel pompa akvaryumlarda kullandığımız su içinde çalışan ki buna dalgıç tip te denir pompalardır. Büyüklüğüne gelince sisteminizin büyüklüğüne göre seçilmelidir. her boyutu mevcuttur. Her akvaryumcudan temin edile bilir.

SambaMustafa beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 13:22   #63
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Tezel,
yıllardır teknemde sorunsuz çalışan ve bu sene topraksız tarım denememde de kullandığım pompadan çok memnunum. Her hangi bir arıza göstermedi. İzolesi mükemmel olduğu için su içine giremiyor ve arıza olmuyor. Hiç elektrik harcamıyor, yani çok ekonomik.

SambaMustafa beğendi.
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 18:00   #64
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Mesleğinizi öğrenince , problemin ne olduğunu az çok anlamıştım .(Geçmiş deneyimlerimden )

Bir öğrencim vardı . Öğrencim dediysem oto kullanmayı öğretmeye çalışıyordum . Ama bir türlü tam anlamıyla verim alamıyordum.

Mesleği elektronik mühendisliği idi ve üniversitede öğretim görevlisiydi.
Bana nedenini aynı sizin anlattığınız gibi anlatmıştı .

Ama vazgeçmek bir yana daha sıkı öğrenmeye sarıldı .Ve mükemmele yakın bir sürücü oldu .

Aynı filmi seyreder gibi oldum .

Ama bu kez hoca ben değilim . Allahtan ve şükürler olsun (:

SambaMustafa beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 18:19   #65
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Ben bu konuda öğrenci konumunda olduğum için fikir verme konusunda kendimi yetkin görmüyorum .

Ama yine de bazı şeyler söylemek istiyorum .

Bitki sadece besin ile yetinmez.

Bitki için iklim ( ısı - nem - ışık ) da çok önemlidir.

Bitki gece ve gündüz sıcaklık farklarından çok sıkıntı çeker.

Nem oranıda bir çok olumsuzluklara neden olabilir.

Güneş ışığı da gereken kadar olmalı .

Siz yazılım ile bütün bu şartları otomatiği bağlamak istiyorsanız , naylon sera bu işe o kadar da uygun değil diye düşünüyorum .

Sizin hedefinize uygun olan cam bir sera hatta mümkünse ısı bakımında ısı cam kullanmanız sizin hedefinize daha uygun olurdu .

Ve seranızda fideden önce ,
ısıtıcı,
nem ayarlayıcı bir düzenek
ve belki de güneş ışığının eksikliklerini giderecek aydınlatma sistemleri

Zira siz istediğiniz kadar besin eriyiğinin ayarlamasını hesaplamasını yapın , sıcaklığı istediğiniz seviyede tutamazsanız sizin yazılım hata verecek (:

Sıcaklık gece düşecek , gündüz çıkacak ve nekadar düşeceğini gündüz ne kadar çıkacağını bilemeyeceksiniz.

Ve bütün hesaplamalarınız yeniden ve her seferinde yeniden yapmanız gerekecek ki bu sizin yapmak istediğiniz yazılımı çokk zorlayacaktır.

O yüzden ısı nem ve ışık konusunu belli aralıklarda tutacak bir sera ortamı yapmadan hedefe varmanız çok zor olacaktır.

Hedef bitki yetiştirmekse başında durur ve bu ayarlamaları tekrar tekrar yaparsınız .

Ama hedef yazılım ve otomasyon ise ,
değişkenleri sabitleyecek düzenek kurmadan iş zor.

Yılmayacağınızı söylemişsiniz , kendime bir arkadaş buldum .
Ben de aynı tabiyattayım . Yılmak yok yola devam .

Hem de benim açımdan başka yolu yok . Ben gemileri yaktım . Başka seçeneğim yok .

Mecburum bu işi öğrenmeye ve başarmaya .

Başaramazsam ne olur ?

Kaplumbağanın hacca gitmesi gibi ,

Hedefe varamazsam da yolunda ölürüm .

Hedef doğru ve ömür yettiği müddetçe hedefe doğru yürüyeceğiz.

Sağlıcakla kalın diliyorum .

Başarılar diliyorum .

SambaMustafa beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 19:57   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın ateş kaptan ben yaptım oldu demek bü mükemmeldir bunu tavsiye ederim manasına gelmez. Özür dileyerek buna olabilir diyemiyorum. Elinizde böyle bir pompa vardır kullanmak durumunda olabilirsiniz şimdiye kadarda işinizide görmüş olabilir ancak bu onun mükemmel olduğunu kanıtlamaz.Sistem olarak döner mıknatıslı bir dalgıç pompanın çalışması ile, mili dışarıya bir salmastradan geçerek pervaneye bağlanan bir motor arasında oldukça büyük fark vardır. Tabiiki bunu derken mademki bu motor bukadar güzel DC sintine motorunu niye kullanıyoruz diye soranlar olabilir. Akvaryum motoru ile ençok 2 metre yükseğe su basabilirken bir DC motor olan sizin motorunuzla çok daha yükseğe basabilirsiniz. Tabiiki tercih edileceği hatta mecburen kullanılacağı yerler vardır.
Hiçbir imalat boşuna yapılmamıştır. Ancak mevzubahis olan topraksız tarım sistemlerinde hele hele akar su sisteminde yani devamlı çalışaçak bir sistemde güvenilir pompalar değillerdir. Şunuda hatırlatmakta fayda var her motor yaptığı iş kadar elektrik harcar, artı , motorun kalitesine bağlı olarak birazda fazla harcar. herkonuda olduğu gibi randıman denen bir faktör vardır. Akvaryum motorlarında yani döner mıknatıslı motorlada randiman biraz daha düşüktür, dolayısı ile güç harcamaları yaptıkları işe göre biraz daha fazladır. Ama bu olumsuzluk tercih sebebinin yanında dikkate alınacak boyutta değildir.
Ama tabiiki son söz kullanıcıya aittir tercih onundur.

idris şenol beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 23:18   #67
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Tezel,
Elektrikli aletler teknik konusu sizin mesleğiniz içinde. Belirttiğim Pompanın teknik detaylarını da bilmem. Ben sadece kullanarak ve deneyerek böyle bir pompanın, topraksız tarımı hobi olarak ele alan veya deneyen dostların ilk andaki maliyetlerini de hesaba katarak, bu arada sayın Leventali nin bir derdine derman olayım istedim. Arızalı pompa sorununu dile getirmesine rağmen (23.10.2013 tarih ve 67 no'lu mesaj) kimse ilgilenmeyince acizane , deniz suyunda mükemmel çalışan pompayı, topraksız tarımda da denemem ve olumlu sonuç almam sebebiyle tavsiye etmeyi arzu ettim. 12 volt 2 amper lik adaptörle mükemmel sonuç aldım. Her ne kadar debisi az ise de , 5 metre gibi bir yüksekliğe sıvıyı iletmesi ile, bizim gibi amatörler için mükemmel sonuç verdiğine, kurduğum ve denediğim raflı çilek düzeneğinde gördüm. sizin belirttiğiniz akvaryum için kullanılan pompaları da hem domates sisteminde hem de biber sisteminde kullandım. Onlar ile de çok iyi sonuç aldım.
Ancak; Yaptığı iş ,enerji ve fiyat yönünden benim favorim 12 volt luk pompadır. Yani biz amatörler için yeterlidir. Sayın Leventali'nin de yaptığı amatör seradaki düzenek için sanırım fazlasıyla yeterli olacaktır. Bizimkisi öneri, denemek ve kıyaslamak dikkate alacakların olacaktır.

Eklenen Resimler
 
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2013, 00:25   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Sayın AteşKaptan, Öneriniz ve ilginiz için teşekkür ederim. Mersin'de elinizdekine benzer farklı bir marka buldum. Ancak satıcıya olayı anlatınca bu günler haftalarca durmaksızın çalışmaz. Bozulur dediği için almaktan vazgeçtim. Zira sizden sonra yazan Kudret Bey'in yazısını henüz okumamıştım. Şu an akansu kültüründe çift kafalı akvaryum iç filtre kafası var. Ben fideleri ekmeden yaklaşık 1 ay önce çalıştırmaya başladım ve neredeyse hiç durdurmadım ki bozulacaksa boşken bozulsun diye. Sistemi kurduğumdan beri sorunsuz çalışıyor ve de benim akvaryumdan söküp taktım ki yaklaşık 3 yıldırda akvaryumda çalışıyordu. Yine de ilginize teşekkür ederim. Bir tanede elinizdekinden alacağım. Ben akvaryumlarda kullanılan kafa motoru tabir edilen bir motoru sipariş ettim. Her ikisini de böylece test etme imkanı buluruz. Sizin önerdiğinizi de saatte belirli bir süre su basacak sistemde kullanacağım. Nasılsa seramız test serası değil mi

Aslında Kudret Bey çok haklı. Bugün iki yere sordum ikisi de olmaz dedi tereddütte kaldım. Teknik olarak DC motorlar 2 zamanlı patlamalı, yanmalı motorlar gibi çok güçlü. Siz deneyip kullandığınıza göre amatörler için uygun bir çözüm. Bir de motorunuz ne kadar süredir çalışıyor? Saatte ne kadar çalıştırıyorsunuz? gibi bilgileri paylaşırsanız sevinirim.

Sayın İsmail Karagülle, yorumlarınızın tamamına katılıyorum. Bu benim ön test çalışma seram olacak. Serayı hiçbir teknik bilgi olmadan, oradan buradan tasarladım. Bir öğretmen arkadaşımın gönderdiği çok basit bir çizimle bu hale geldi.

Lise, üniversite, dershane hocaları pek sevmez, kabul etmez bu cümleyi ama benim bir cümlem vardır. Öyle kolay değil yirmi yılda ettim bu cümleyi: "Eğer yazdığınız yazılım hata veriyorsa korkmayın doğru yoldasınız.", derim öğrencilerime. Zira hata veren bir şey sizi doğrusunu yapmaya iter ki en kötü hata, hata vermeyen hatalardır.

Prototip yazılımlar eğer sıfırdan yazılıyorsa prototip yerlerde başlanması her zaman daha sağlıklı bir temel oluşturur. Zira bu tip yerlerde yaşayacağınız sorunları bile kontrol altına alabilecek kodlar oluşur sistemde.

Türkiye'de 3. PTS(Plaka Tanıma Sistemi) yazılımını yazan kişiyim. Bu sistemin kameraları oldukça pahalı. Test aşamasında edinemediğimiz için 300 tllik bir kamera ile çıktık yola. O yol çok inanılmaz zorlu geçti. Zira kameranın yapamadıklarını biz kodla yaptırmaya çabaladık. %91 gibi çok yüksek bir başarı elde ettik. Sistemi PTS için üretilen kameralarla deneyince, gerekli değişiklikleri yaparak %99 gibi bir başarı elde ettik. Bayağı bir boşa zaman harcadık ama yokluğun verdiği sıkıntılardan dolayı işin en ince detaylarını bile öğrenmek zorunda kaldık.

Bu serada birçok eksiklik var ve bu eksiklikleri yazılımın düzeltmesi zaten imkansız. İşim gereği sürekli bu konuya yoğunlaşamayacağım. Ama Isı, Işık, Nem ve EC nin otomatik olarak kayıt edilmesiyle ilgili şu anda çalışmalarım mevcut. Tabi rüzgarı unutmadım. Belirli bilgileri yaklaşık 1 yıl veri tabanına kayıt ettireceğim. Bu benim damın 1 yıllık bilgileri bir YSA ( yapay sinir ağı) sistemine yüklenecek. Bir adım sonrası artık bilgileri bilgisayara YSA ile yorumlattıracağız. Tabi bu bayağı bir süreç gerektirecek. Allah ömür verdiği sürece bu başlıkta devam edeceğiz.

İklimlendirme uyarınız çok önemli. 18 m2 olduğu için 12 btü bir klimanın yeterli gelebileceğini söyledi teknik bir arkadaş. Bahsetmiştim evde atıl duran var bir tane. Sadece daha çok çalışacağını zira içerideki izolasyonun yetersiz olabileceğini söyledi.

Işık konusu damda olduğumdan şu anda bir sorun yok. Ama önümüz kış. Birçok yazıda okudum. Pahalı ledler yerine flöresan lambanın yeterli geldiği. Bunu deneyeceğim.

Yine haddim olmayarak denediğim ve sonuç aldığım bu lamba konusunda bir şeyler karalamak istiyorum. Koçtaştan salatalık ve marul tohumları aldım. Sadece tecrübe edinmek için. Filizler çıkmaya başlayınca akvaryumda kullandığım flöresan lambayı üzerlerine koydum. Resimlerden anlaşılmıyorsa anlaşılacak şekilde çeker koyarım. Büyümeleri inanılmaz. 1 kaç gün ışık vermedim normal oda ışğıyla, gelişimi durakladı. Yeniden lambayla devam ettiğimde şu anda çok iyi durumdalar. En azından salatalıklar. O da benim gibi bir aceminin elinde. Bu arada grolüx flöresan. 15 Tl ye almıştım. watt ını bilmiyorum yarın bakar yazarım.

Yine bu forumda ama hangi başlıkta nerede hatırlamıyorum, bir üye led lambası konusunda çok teknik bilgiler verirken bir ziraat mühendisi (Bu alanda uzun yıllar çalışmış) beyaz flöresan lambayı tak yoluna devam et demiş. Bunu deneyip başarı elde edenlerle yoğun bir led & flöresan tartışması vardı. Bende denedim ve sonuç harika.

Işık konusunu da bu şekilde çözmeyi düşünüyorum kapalı havalarda.

Benim asıl yapmaya ve kanıtlamaya çabaladığım şey, böyle bir sistemin zor olmadığı, korkulacak bir şeyinin olmadığı, evin damında bile basitçe yapılabileceği. Elbette verim için uygun şartlar sağlanmalı. Amaç Çiftçi Mehmet'i bu işe ikna etmek, yol göstermek, önüne düşmek. Başarabilirsek ne mutlu. Eğer bu sistemi yüzde 50 başarıya ulaştırırsak, öyle çok da maliyetler bindirmeden, Çukurova'nın tüm damları Topraksız Tarım Serası olabilir.

Şartlar bizi neye zorlayacak hep birlikte göreceğiz.

Bu arada PH sensörüyle ilgili çalışma yapan arkadaşlarımız varsa, onlarla da temasa geçmek isterim.

Bu arada yine araştırma yaparken suyun içindeki erimiş oksijeni artırmak için, bunda da perlatör önerilmiş. Bu tip amatör sistemler için. Deneyemi olan arkadaşlar varsa, paylaşırsa sevinirim. Bende bunu denemek istiyorum.

Seramızla ilgili bugün yaşadıklarımız :

Nihayet doğru EC ölmeyi öğrendikten sonra bugün yaklaşık 50 lt depodan besinli su alıp, normal su koyarak, marulumuzu besleme EC'miz olan 1.2 EC ye getirebildik. Suyun PH' ı yükselmişti, onu da düşürdük 6 civarlarına.

Akşam tam resim çekecekken pil bitti. Şarja taktım ama artık resimler yarına.

Olumsuzluk olarak marulların üç beş tanesinde yaprak uçlarında yanma gördüm. Komple yanmadıklarına dua ediyorum.

Dikkat ettiyseniz 2 çeşit marul var. Dikenli kıvırcık diye anılan ve göbek kıvırcık diye anılan. Göbek kıvırcıklar diğer fidelerden daha gelişmişti aldığımda. O yüzden diğerlerinden çok hızlı büyüyorlar. Baygın hiç fidemiz kalmadı. Hepsi içinden yaprak çıkartıyor ve inanılmaz hızda büyüyorlar. Bunun iyi bir şey olmadığını okumuştum ama ilk denememiz gayet normal. 60 marulu konu komşu paylaşacağız

İşin güzel yanı, ısı değişimiyle ilgili olarak, deponun büyük olması çoğu şeyi kurtarıyor. Isı çok yavaş artıp, çok yavaş düşüyor. İçeride vantilatör çalıştırmanın ve jütle güneşin direk vurmasını engellemenin çok faydası oldu.

Marulla ilgili bir çok arkadaşımızın başarılı denemeleri oldu. Onlardan da öneri bekliyorum.


Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2013, 00:34   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Bu arada Sayın AteşKaptan, Çapa güzel durmuş. Toprak da olsa topraksız da, gönlüm deniz kokar diyorsunuz yani...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2013, 22:23   #70
Ağaç Dostu
 
ateşkaptan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 704
Sayın Leventali,
Topraksız kültür için denemelerime, 2013 yılı nisan ayında başladım, bugün itibariyle de bu yıl için son verdim. Kısmet olursa seneye daha bir deneyim kazanmış olarak devam etmeyi düşünüyorum. Bu konuda bilgilerinden istifade ettiğim sayın Tezel'e ve Topraksız tarım forumunu düzenleyenlere şükran ve saygılarımı sunuyorum.
Sizin gibi evimizin çatı katı tabir ettiğimiz terasında 12 m2 lik bir seram mevcut. Seranın haricindeki alanda ise iki düzenekte biber yetiştirdim. Kullandığım pompadan 3 adet var ve iki adedini çilekte kullandım, bir adedini biber de kullandım. Her gün 7 defa belirli saatlerde otomatik olarak çalıştırdım. Bitkinin büyüme ve ısı durumuna göre 3 dakika ile 6 dakika arasında çalıştırdım. Günde toplam 21-42 dakika aralığında çalıştılar. Çalışma süresi Nisan-Ekim sonu itibari ile 7 ayı buldu.
Çapaya gelince; Aşağıda resimde görüldüğü üzere denizden kopmak mümkün mü?.
Çalışmalarınızda başarılar.

Eklenen Resimler
 
ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2013, 22:35   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Bir tarafta deniz bir tarafta topraksız tarım, Cennet burası galiba sayın ateşkaptan.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2013, 00:24   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
İzleyen Arkadaşlara Merhabalar,

Bugün Mersin'de Agaclar.Net üyeleri bir araya geldiğimizden gerekli resim ve yazıları yarın paylaşacağım.

Çok yorucu ve sinir bozucu bir gündü. Belirli siteler dışında online alışveriş yapmam. İnternetten yapmış olduğum bir sipariş Türkiye'nin daha bu işte çok yol kat edeceğini gösterdi. CANPET, Online PET SHOP, Kpek Mamas, Kedi Mamas, Royal Canin, Proplan, Hills, Brit, Purina, Goody, Eheim, Fluval, Tetra, Astro, Jebo, Akvaryum, Ku, Balk, Kedi, Kpek, Kaplumbaa, Kpek Mamalar, Kedi Mamalar, Ku Yemi, D Filtre, Filtre,Motor (İstanbul) adresinden sipariş ettiğim pompadan sonra, gerek sitede bulunan, gerek banka aracılığıyla gönderilen telefonlardan, e postalardan hiç birine ulaşamadım, cevap alamadım.

Bu işin uzmanı olan ben bunları yaşadım. Ödemeyi geç de olsa hesabıma geçerler. Zira bu konuda yasal boşluk yok. Bunu buraya yazmamın nedeni sizlere bu konuda da bilgi vermek.

1-) Başında şirketin ünvanını da içeren ve sonunda İHTARNAME yazan ve sitede iletişim maili olarak (sipariş hattı, müşteri hattı değil iletişim maili) kullanılan e posta adresine dilekçe yazar gibi ve sonunda Tüketici Hakları Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu ve Bilişim Suçları Kanunu'ndan doğan haklarla dava açacağınızı bildirin.

2-) Kredi Kartı ya da Banka Havalesi yaptığınız bankaya aynı durumu anlatan bir e posta atın. Benim gözümden kaçmış son günlerde pıtrak gibi türeyen bankalara kredi kartı aracılığı eden firmalar var. Bunların bankayla hiçbir ilgisi yoktur. Sadece aracı kurumdur. Kanunen yeri yoktur. Alan memnun satan memnun işliyor şu anda. Ve merkezleri Türkiye'de değildir.
Aynı e postayı bu kuruma da atın. Kurumun yine info ya da iletişim yazan mailine e posta atın.

3-) E-Ticaret siteleri aynı zamanda barındırma hizmetini beraber vermekte ve bu ödeme aracı kurumuyla birlikte çalışmaktadır. Barındırma (Servis Sağlayıcılığı ve Data Merkez) kanunu inanılmaz sıkıdır. Mahkemeye başvurduğunuz gün mahkeme tüm sistemleri durdurma kararı veriyor ve bu kararın kalkması günler alıyor. Bilişim suçlarına girdiği için bu konu Tüketici Hakları gibi esnek bir kanun değil. Online satış yapan firmaların üzerlerine Tüketici Haklarıyla giderseniz (başınıza bir şey geldiğinde) çözümü zaman alır.

Aynı e postayı bu firmayı barındırdığı için onların iletişim mailine gönderin. Bu propleminizin çözümünü ışık hızına çıkaracaktır. Zira aynı kanunla (Bilişim Suçları) mahkeme komple Servis Sağlayıcısının tüm sistemini durduruyor.

4-) Aynı e postayı Telekominikasyon Üst Kurulu (internetten sayfasını bulabilirsiniz) şikayet hattına gönderin. Çünkü işin içerisine internet girdiği için en üst ve çok katı kuralları olan kurum burasıdır.

Beni kızdıran siparişi aynı gün ya da ikinci gün kargoya vermemeleri değil. Ne eposta ne telefonlara çıkmamaları. Yazdıkları 5 numara, bankanın gönderdiği cep numarası cevap vermeyen bir numara. Sitede işyeri resimlerini koymuşlar orada bile tabelada farklı bir numara. Böyle bir araştırmayı yapmadan, sadece sağlayıcının ismine güvenerek alışveriş yapacak hataya düştüm, sizler düşmeyin. Ola ki düşerseniz yukarıda yazmış olduğum bilgilerden yararlanın.

Ben yurt dışından hatta bilmem hangi ülkenin, ismini bilmediğim şehrinden malzeme getirtiyorum. Geç gelmesine aldırmıyorum. Çünkü ne zaman hangi sorunla adamlara e posta atsam 1 saat içinde cevabı geliyor. Bugünkü Mersin toplantımızda Tayvan'dan Emin Bey led lamba getirtmiş fideleri için. İki ay sonra bozulmuş. Durumu ileten bir e posta atmış ve 20 dolarlık ürünü yeniden göndermişler. Hey gidi ülkemin esnafı heyyyy...

Konunun bu başlıkla ilgisi yok ama bu başlık açıldığı günden beri ülkemin esnafına çok kızgınım. Bilişim alanında uzman olan bir kişi olarak, bu siteyi iyice araştırmadan böyle bir hata yaptığım için de kızıyorum. Zira bugün araştırdığımda Şikayet Var sitesine 150 kişiden fazla şikayet mesajı atılmış. Adamları ayrı bir başlıkta toplamışlar. İstanbullu gidip alacağı yeri bilir ama Anadolu'dan bu tip siparişleri yapacak olan arkadaşlar siparişi yapmadan çok iyi araştırsınlar.

Saygı ve Sevgilerimle...

o.tuncel ve TRAKLI beğendi.
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 00:11   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
26-10-2010

26-10-2010 resimleri

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 00:12   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
26-10-2010 2

26-10-2010 Resimler

Eklenen Resimler
    
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 00:14   #75
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
27-10-2010 1

27-10-2010 Resimleri

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 00:17   #76
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
27-10-2010 2

27-10-2010 2

Eklenen Resimler
  
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 01:32   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
GÜNTarihSaatISIPHMarul S-ECÖ-EC G-EC FARK
119.10.201320:002071,21,2 1,09 -0,11
220.10.201321:001571,20,8 0,99 0,19
221.10.201310:00156,51,21,2 0,99 -0,21
322.10.201323:10206,51,21,25 1,09 -0,16
322.10.201323:46206,51,21,3 1,09 -0,21
423.10.201310:001871,21,35 1,05 -0,30
423.10.201316:00276,51,21,35 1,24 -0,11
423.10.201323:50206,51,21,15 1,09 -0,06
524:10-201302:00196,51,21,2 1,07 -0,13
524:10-201302:53186,51,21,18 1,05 -0,13
524.10.201323:50206,51,21,3 1,09 -0,21
625.10.201310:40206,51,21,2 1,09 -0,11
625.10.201016:482671,21,35 1,22 -0,13
726.10.201308:30176,51,21 1,03 0,03
726.10.201022:45216,51,21 1,11 0,11
827.10.201308:30116,51,20,95 0,90 -0,05
827.10.201323:30196,51,20,92 1,07 0,15



Tablodaki Kolonların Açıklanması (Sadece kısaltma olanlar)
Marul S-EC = Marulumuza şu an için uyguladığımız standart EC
Ö-EC = EC Metre ile ölçtüğümüz EC değeri
G-EC = Isı ve Sabit EC'nin formülasyonu sonucunda EC Metrede Okumamız Gereken Değer.
Fark = Formül değeri EC ve EC metre Değeri arasındaki Fark

Bu fark (-) eksi ise Besin Değeri Fazlalığını (Su ilave edilmeli)
Bu fark (+) artı ise Besin Değeri Azlığını (Besin ilave edilmeli)
anlamını taşıyor.

Tabloda 6. gün itibariyle EC ölçümü öğrenildi . Ondan önceki değerlerde öğrenilen formüle göre yeniden hesaplattırıldı. Son iki gündür EC kontrol altında.

15. güne kadar bu tabloyu yayınlayacağım. Yorumlarınız ve önerileriniz benim için çok değerli.

Eski tabirle, bıyıklarımızın yeni terlediği dönemlerde dünyayı benim döndürdüğümü felan sanırdım. Tabi yıllar gösterdi ki ben, dünyanın umurunda bile değilim; o kafasına göre dönmeye devam ediyor..

Resimlerden de görüleceği üzere bizim onca hatamıza rağmen marullardaki büyüme çok olumlu. Yani biz aksilikleri dert ederken o kafasına göre büyümeye devam ediyor. Belli ki bıyıkları terleme dönemini çoktan geçmiş . Bu hızlı büyüme beni endişelendirmiyor değil.

Bazı tespitlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

4 boru var ve ben bunları resimlerde görüleceği üzere A,B,C,D diye ve her boruda 15 delik olduğu için 1,2....15 diye numaralandırdım.

1-) Su seviyesi başlarda ve ortalarda farklı yaklaşık 1,2 cm kadar. Bu beni endişelendirmişti ama hiç sorun olmadı. (Bardağın dibi hepsinde suya giriyor)
2-) Her boruda ayrı gözlerde toplamda 12 marulun gelişimi diğerlerine göre çok yavaş. Bunları borudan çıkartıp baktığımda diğerleri bardağın deliklerinden suya kök indirmişler, bunlar henüz o kökü indirememiş. Gelişimlerinin bundan yavaş olduğunu düşünüyorum.
3-)Bardaklarda perlit mevcut. Öğleden sonra güneş alan arka taraftaki perlitlerin üzeri yosunlaşma başlamış. Bunun yarar ya da zararını bilemiyorum. Bilen paylaşırsa sevinirim.

Resimlerden görüleceği üzere biberlerimiz ilk tomurcuklarını verdi. Ne harika bir duygu. Şimdi bunları yetiştirenler için çok komik geliyordur. Görmemişin çocuğu misali ama görmedim arkadaş! Hayatımda ilk kez yetiştiriyorum.

Domateslerimizi günde iki kez elle suluyoruz. Yarın pompamız geliyor ve ona göre sulamayı ayarlayacağız.

Son resimde görülen salatalıklar, tohumdan büyüttüklerim. Onları da büyüyene kadar bu kasada beslemeyi düşünüyorum. Büyüdükten sonra yerlerine alacağız.

Şimdilik paylaşacaklarım bu kadar.
Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 06:33   #78
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın leventali, güzel bir tablo hazırlamışsınız elinize sağlık. Tabii ki iş bilgisayar olunca döktürmüşsünüz. Ancak açaba ölçülen değerle gerçek EC yi yer değiştirsek yani sistem EC si, hemen yanında ısıya göre değişen gerçek EC yi yassak, ve hatta bunu bir tablo haline çevirsek yani örnek 5 derece ile 40 derece arasında. Hiç hesaplamaya gerek kalmasa EC nin düşüşünü izlesek nasıl olur. Eğer işlemler doğru ise yani biz ölçmeleri doğru yaparsak her ölçmede su seviyesini hassas bir biçimde tamamlarsak EC hep negatif veya eşit olacaktır. Hele birde ilave ettiğimiz A ve B stok miktarlarını yazarsak bakın topraksız tarım nasıl kolay ve zevkli bir hal alacak.Nedersiniz. Teşekkürler kolaygelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2013, 09:44   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
GÜNTarihSaatPHISIMarul S-EC G-EC Ö-ECFARK
119.10.201320:007201,2 1,09 1,2-0,11
220.10.201321:007151,2 0,99 0,8 0,19
221.10.201310:006,5151,2 0,99 1,2-0,21
322.10.201323:106,5201,2 1,09 1,25-0,16
322.10.201323:466,5201,2 1,09 1,3-0,21
423.10.201310:007181,2 1,05 1,35-0,30
423.10.201316:006,5271,2 1,24 1,35-0,11
423.10.201323:506,5201,2 1,09 1,15-0,06
524:10-201302:006,5191,2 1,07 1,2-0,13
524:10-201302:536,5181,2 1,05 1,18-0,13
524.10.201323:506,5201,2 1,09 1,3-0,21
625.10.201310:406,5201,2 1,09 1,2-0,11
625.10.201016:487261,2 1,22 1,35-0,13
726.10.201308:306,5171,2 1,03 1 0,03
726.10.201022:456,5211,2 1,11 1 0,11
827.10.201308:306,5111,2 0,90 0,95-0,05
827.10.201323:306,5191,2 1,07 0,92 0,15
928.10.201309:106,5171,2 1,03 1,02 0,01

Merhaba Kudret Bey,
Öneriniz üzerine tabloyu bu hale getirdim. Yanına verilen besin miktarlarını da yazacaktım ama ayın 6. güne kadar olan bölümde yanlış ölçümler sonucu bayağı bir farklılıklar vardı. Buraya doğru ölçüm değerlerini yazdım ki burayı takip edenlere yanlış bir bilgi vermeyelim diye.

Ayın 6.gün doğru ölçmeyi öğrendiğimde sudan 50 litre (besin eriyikli depodan) başka bir bidona alıp, yerine normal su koydum. EC eksilmesinde 7. gün bu sudan 25 litre koydum ve tam EC çıktı. 8. günde aynı şeyi yaptım. 9.gün ölçtüğümde tabloda dikkat edilirse yine tam EC çıktı. Bunun üzerine suyu yeniden ölçüp çitaya işaret koydum.

Bugünden itibaren ölçümlerdeki ilave edeceğim besin eriyikleri miktarını da yazacağım.

5-40 derece sonuçlarını içeren eki doğru anlamadığımı düşünüyorum. Aşağıdaki tablo gibidir umarım. Diğer arkadaşlara bilgi verir.

ISIMarul Sistem EC Gerçek EC
01,2 0,66
11,2 0,69
21,2 0,71
31,2 0,73
41,2 0,75
51,2 0,77
61,2 0,79
71,2 0,81
81,2 0,84
91,2 0,86
101,2 0,88
111,2 0,90
121,2 0,92
131,2 0,94
141,2 0,96
151,2 0,99
161,2 1,01
171,2 1,03
181,2 1,05
191,2 1,07
201,2 1,09
211,2 1,11
221,2 1,14
231,2 1,16
241,2 1,18
251,2 1,20
261,2 1,22
271,2 1,24
281,2 1,26
291,2 1,29
301,2 1,31
311,2 1,33
321,2 1,35
331,2 1,37
341,2 1,39
351,2 1,41
361,2 1,44
371,2 1,46
381,2 1,48
391,2 1,50
401,2 1,52

Umarım doğru anlamışımdır.

Kendi kullanımım için minik bir programcık yazdım. Bunları bana otomatik verip kaydediyor. Bu programa benim kendi kullandığım ve yazdığım basit bir arşivleme programım var, onu da ilave edip buradan paylaşacağım. Sizlerin önerisiyle de gelişir ve üye arkadaşlarımız da indirip kullanabilir. Bizim de bu siteye böyle bir katkımız olur.

Burayı takip edip daha önce yapmış ve yeni yapacak arkadaşlara bir önerim olacak. Siteyi okurken güzel paylaşımların yanında, bizim gibi amatörlerin aradığı bolca yazı ama sistemi anlayacak, takip edecek, bir yerlere varacak değerleri içeren bilgiler. Örneğin marul büyütüyor arkadaş ve çok başarılı. Ancak EC değerleri, ph değerleri, nem, ısı gibi bilgiler bir birine karışmış. Ve benim de yaptığım bir hata resim çekerken tarih eklemeyi unutmak (makinede ayarlayarak) Ben resme tarih eklemesem de sıralı olarak göndermeye çalışıyorum ama bugünden sonra bende ekleyeceğim.

Şimdi daha önce çalışmış, başlık açmış, sonuca ulaşmış arkadaşlara minik bir iş çıkarıyorum haddim olmayarak yapılmasını diliyorum.

1- Başlığınızı başından sonuna yeniden okuyarak bir sonuç yazısı yazmanız.
2- Verebileceğiniz her değer, her bilgi, her tecrübe önemli bunları eklemeniz.

Bu sonuç yazıları inanılmaz önemli bir kaynak oluşturacaktır. Bu uzunca bir sürecin devamında arkadaşların yaptığı yorumlar, iyi dilekler, öneriler, eleştiriler dışında kalacağı için sonuç bölümünde daha net bilgiler alınabilir. Tabi bu benim naçizane düşüncem ve önerim.

Marullar harika görünüyor. Biberlerim de çiçek vermeye başladılar. Domateslerim üzgün zira onları istedikleri gibi sulamadığımı düşünüyorum. Motor işini bugün halledebilirsem biraz rahatlayacaklar.


Saygı ve Sevgilerle...

SambaMustafa beğendi.

Düzenleyen leventali : 28-10-2013 saat 09:48 Neden: hatalı değer girişi
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:06   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
30-10-2010 1

İki gündür yoğunluktan resim ekleyememiştim. Resimler şimdi yorumlar birazdan..

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:10   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
30-10-2013 2

30-10-2013 2

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:12   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
30-10-2013 3

30-10-2013 3

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:13   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
30-10-2013 4

30-10-2013 4

Eklenen Resimler
  
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:28   #84
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Son resim perlite ekmiş olduğum soğanlardan. Mercimek çorbası, patates kızartması ve ev usulü yeşil soğan. Tadı soğan gibi ama fazla ıslak gibi. Sulu yiyormuş gibi. Gayet lezzetli.

Marulların tam 10. günü bugün sisteme alınışının. Hepsi gayet güzel ve sağlıklı görünüyorlar. 3-4 fide büyümeyi reddediyor. Birazdan onların yerlerini değiştireceğim. Gün boyu sadece su eksilttiler. EC tüketmediler. Sabah 8'de ölçtüğümde 2.5 litre su döktüm. Akşam ölçtüğümde depoyu su eksilmişti. Tamamladım. 5 litre su döktüm ve EC'yi yeniden ölçtüm fark sıfır.

Dün Adana'dan Atman AT-105 kafa moturu aldım. 65 TL. Son derece güçlü ve sağlam bir yapısı var. Ancak 16'lık borulara göre düzen kurmuştum, bunun çıkış borusu çapı 25 mm. Yarın 20'lik kangal boru ile sistemi yeniden kuracağım. Daha sağlıklı olacaklar.

Dün basit bir sulama programı yaptım. Sabah saat 08'de sulamaya başlıyor, 15 dakika sonra duruyor. Sistem saat başı sulamaya ayarlandı. Bilgisayar aracılığıyla çalışıyor. LPT portu üzerinden. Bilgisayar saatinin dakikası sıfırlandığı an (ör. 12:00:00) sistem, sisteme bağlı role çekiliyor ve roleye bağlı su motoru çalışmaya başlıyor. Bilgisayar saatinin 15. dakikasında sistem durduruluyor. Yani 45 dakika duruyor, 15 dakika çalışıyor.

Eklenen Resimler
 
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:45   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Bir programcık da EC ve PH takibi için yaptım. Yapılan ölçümleri kayıt ediyorum. Program verileri formülasyonla kendisi hesaplıyor. Yaptığınız müdaheleyi not edebiliyorsunuz. El terminallerinde kullanılan SQL CE veri tabanı kullanıldı. Sebebi SQL Server kurmak zorunda kalmıyorsunuz. Benim için önemi yok zaten kurulu ama programı biraz geliştirip, Agaclar.Net üyelerinin kullanımına sunmak istiyorum. Windows işletim sistemi olan tüm bilgisayarlarda sorunsuz çalışır.

Buna bir de Arşiv bölümü ekleyeceğim. Bir sürü yer dolaşıyoruz internette ve bir sürü link kaydediyoruz sonra onları aramakla geçiyor ömrümüz. Bunu kolaylaştıran bir bölüm ekleyeceğim. Benim gibi tembellerin çok işine yarıyor.

Grafik yapısı şu anda çok basit bir yapıda zira grafiğinden çok işlevine şu anda önem verdim. Yakın zamanda grafik olarak da düzeltilecek.

Resimde gördüğünüz değerler gerçek değerlerdir. Kaydedilmiş değerler. Bir üst mesajlarda excel'de tutup buraya aktardığım verilerin ilk başları yok, gerisi olduğu gibi gerçek değer ve yorumlardır.

Programa eklememi istediğiniz öneriniz olursa ve bildirirseniz sevinirim. Şu an program benim eski laptopumda çalışıyor. Toz konduramam ona 8-9 yıllık laptopum. Her port mevcut üzerinde. Şimdikilerde bu işlere yaramayan onlarca port var ama asıl işe yarayacak ( bu konularda) portlar yok. Yaptığımız programları düşük kapasiteli bilgisayarlarda nasıl çalışıyor bu laptopla test ediyoruz. O yüzden göz bebeğimiz. Dell D-500 512 Ram, 64 Ekran kartı (tümleşik), 40 GB Harddisk, XP işletim sistemi.

Yarın elektrik tesisatını seranın içerisine göre dizayn edeceğim. Zira ortalık kablodan, üçlüden geçilmiyor. Artık domateslerin sulama sistemi de çalıştığına göre temizlik zamanıdır. Şu an eksiğimiz, Isı sensörleri, Nem sensörleri , PH ve EC sensörlerimiz. Isı ve nem sipariş edildi, EC ve PH için yurt dışı araştırılıyor. Önerisi olan arkadaşlarımız varsa değerlendiririm.

Saygı ve Sevgilerle...

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:46   #86
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
EC-PH günlük takip prog.

Resmi eklemeyi unutmuşuz...

Eklenen Resimler
 
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 18:47   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 308
Maşallah iyi gidiyor güzel örnek olacak.

leventali beğendi.
TRAKLI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 18:21   #88
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-10-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
Çalışmalarınızı hayranlıkla okudum. Başarılarınızın devamını dilerim. Deneyimlerinizden faydalanmak isterim. Kolay gelsin.

leventali beğendi.
Nami Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 21:37   #89
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
01-02-03 Kasım 2013 1. parti

Merhaba Sayın Traklı ve Nami Bey,
İyi dileklerini için teşekkür ederim.

Önce 3 günlük resimleri yükleyip, sera ile ilgili çalışmaları ve tecrübeleri aktarmaya devam edeeceğim.

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 21:38   #90
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
01-02-03 Kasım 2013 2. parti

01-02-03 Kasım 2013 2. parti

Eklenen Resimler
     
leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024