agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen kozel
  • 1 Gönderen akinselcuk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-10-2012, 17:16   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
UV-B ışınlarının domates ve lollo rosso gelişimine etkisi ve doğru sera seçimi

Merhabalar,

Makale incelerken UVA ve UVB ışınlarının domates olgunlaşması ve lollo rossolardaki renk değişimine etkisi ile ilgili makalelere rastgeldim. Kısaca farklı materyallerden yapılmış seralarda( cam, polietilen ve cam üstüne sadece uva ya da sadece uvb geçiren film kaplamalarıyla ) deneyler yapıp farkları karşılaştırmışlar. Sonuçta domateste UVB nin olgunlaşmayı hızlandırdığını görmüşler. Lolo rossoda uvb nin düzgün renk oluşumunda olmazsa olmaz olduğunu bulmuşlar ama aynı zamanda uvb lolo rossoda gelişimi yavaşlatıyormuş. Yani uvb korumalı bir ortamda yetişen lolo rosso daha hızlı bir gelişimle daha büyük oluyor ama yeşil kalıyormuş. Bu da demektir ki eğer marul yetiştiriyorsak uvb gelişimi yavaşlattığından cam seralara uva-uvb engelleyen filmler çekersek ya da polietilen sera kullanırsak gelişim hızlanır. Ama lollo rosso yetiştiriyorsak polietilen veya uvb filmli cam seralar ticari değeri düşük olan lolo rossolar yetiştirir. Domatesin gelişiminin( çiçeklenmeye kadar geçen süre ) uvb ile yavaşladığına dair bir şey bulamadım. Yani domates yetiştiriyorsak uva korumalı cam seralar polietilen seralardan daha iyi performans verir gibi duruyor. Siz de gözlemlerinize dayanarak fikirlerinizi belirtirseniz memnun olurum. Ne de olsa deneyler farklı kıtalarda yapılmış durumda ve güneş ışınlarının buradaki etkisi farklı olabilir.( buradaki uvb oranının daha yüksek olup yarardan çok zarar getirmesi gibi... ben işin uzmanı değilim ne de olsa )

Not: Polietilen seralar uva ve uvb ışınlarını %10 oranında geçiriyormuş.

mrduran beğendi.

Düzenleyen kozel : 05-10-2012 saat 17:21 Neden: Ekleme
kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2012, 01:59   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Makaleye bir kısayol veremez misiniz ? Okur aydınlanırdık.

UV dalga boylarının bitki gelişimini yavaşlattığını biliriz. Hatta Fotosentezi toptan sekteye bile uğratabilirler. Cam, Naylon, polietilen ve policarbon dan yapılmış tüm saydam maddeler UV yi engeller. Yani sahilde güneşin altına yatıp üzerinize cam koyarsanız bronzlaşamazsınız. Bu açıktaki ürün Uv ışığa maruz kalabilirken seradakinin pek kalamadığını gösterir.

Ancak buna rağmen tarlada bir sürü sebzenin sıkıntısızca yetişebilmesi havadaki Uv nin fotosenteze pek bir zararının olmadığını da düşünmemize sebep olur.

Çok ince bir yetiştiricilik yapılıyor veya bir kontrollü bir deney yapılıyorsa havadaki UV nin gelişime bazı farkları ortaya çıkabilir ancak. Kaba tarla ziraatinde UV yi dert etmek epeyce gereksiz bir kaygı olur.

Bölgelere göre UV yoğunluğu da orta kuşakta yani dönenceler arasında pek farklı çıkmamalı. Pasifik ve Atlantik üzerinde bir iki bölge dışında UV nin yere kadar inebildiği bir tarım bölgesi dünyada yok. Şimdilik. Delmezlerse. UV yi filtre eden Ozon tabakası Kutuplar dışında hala gayet sağlam ve kalın duruyor.

Bizim vaktiyle bitkilerin UV ışığa tepkisi üzerine yaptığımız deneylerde UV den mümkün mertebe uzak durulması sonucu çıkmıştı zirai yetiştiricilikte.

Özellikle sucul bitkilerin UV ye dayanımı aşırı zayıftır.

Domatesin her herhangi bir UV spekturumuna gelişmeyle cevap vermesi beni ziyadesiyle şaşırtır.

kozel beğendi.
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 01:24   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Sayın akinselçuk,

bir çok makale okuyup ana fikirleri birleştirerek yazmıştım o yüzden net olarak bir makale gösteremeyeceğim. Fakat domatesin gelişmeyle değil olgunlaşmayla tepki vermesi üstüneydi zaten yazdığım. Yani domatesin daha çabuk kızarması gibi bir şey. Domatesle ilgili ana makale şu sanırım :
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...AdNBD1gOjvo-Ew
Bu da lollo rossa ile ilgili ana makalem :
ScienceDirect.com - Environmental and Experimental Botany - UV irradiance as a major influence on growth, development and secondary products of commercial importance in Lollo Rosso lettuce ?Revolution? grown under polyethylene films
Bu arada spektrum sırası olarak uva uvb ve uvc imiş. Yani uvb geçirmeyen bir şey zaten uva geçiremezmiş. Dolayısıyla bu bilgi ışığında yaptığım çıkarım " Yani domates yetiştiriyorsak uva korumalı cam seralar polietilen seralardan daha iyi performans verir gibi duruyor." yanlış oluyor. Makaleler ingilizce olduğundan okuyamayacak arkadaşlar için şöyle toparlayayım. Uv ışınları bitkilerin hoşlanmadığı bir şey. Savunma mekanizması olarak aktioksidanlar geliştirip kendi yüzeylerini kaplıyorlar. Böylece gelişimleri yavaşlasa da besin değerleri artıyor. Lollo rosso gibi örneklerde renk değişimini bu antioksidanlar sağladığından uv ışınları ticari değerlerini de arttırmış oluyor yetiştirilen sebzelerin.
Ayrıca normal camın uv geçirmesi ile ilgili çok ilginç durumlar var Türkçe vikipedi de camın uv geçirmediği yazılı. İngilizce vikipedi de ise uva geçirdiği ama uvb nin önemli bir kısmını engellediği yazılı. "Ordinary glass is partially transparent to UVA but is opaque to shorter wavelengths, whereas silica or quartz glass, depending on quality, can be transparent even to vacuum UV wavelengths. Ordinary window glass passes about 90% of the light above 350 nm, but blocks over 90% of the light below 300 nm" Uvb 290-320 nm arası oluyor bu arada. Vikipedi akademik bir kaynak sayılmaz tabi Vakit bulduğumda bu konuya tekrar bakıcam o yüzden.
İlgilendiğiniz ve konuya tekrar bakıp yanlış olduğum noktaları görmemi sağladığınız için ayrıca teşekkür ederim.

kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 13:04   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Evet çok güzel bir ayrıntı yakalamışsınız. Kaynakların ingilizcesini zorlanıp okur anlarım ama düzgünce çevirip burada irdeleme şansımız olmaz.

Ama şu UV ye oluşan tepkinin ticari değeri arttırması incelemeye öğrenmeye çok değer bir ayrıntı. UV ışığa çok farklı bir bakış açısı. Ayrıca domateste böyle bir detay yakalanmışsa başka bitkiler için de incelemeye değer.

Bizde size teşekkür ederiz. Benim bitki yetiştiriciliği bakımından UV ışığa işe yaramaz şeklinde bir yaklaşımım vardı. Artık yok. Makaleler için de teşekkürler.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 22:46   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Yardımcı olabildiğim bir şey çıkmasına sevindim. Benim için yeni bir alan olduğu için boş zamanlarımda akademik kaynaklar tarayıp fikir sahibi olmaya çalışıyorum. İlgimi çeken başka makaleler olursa onları da paylaşırım zaten.

kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024