agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni21Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-06-2012, 04:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
Aquaponics sistem uygulaması

Merhaba doğa dostları. Kendi çapımda amatörce bir koi havuzu yaptım. derken bu site aracılığıyla topraksız tarıma merak saldım. emeği gecen herkese sonsuz teşekkürler. Sayenizde yeni bir hobim oldu. Havuzu bitirdim. koilerim henüz gelmedi ama onun yerine alabalık koydum. ve aquaponics denen sistemle ilgilenmeye başladım.İş pratikte kolay ama sorunlar biraz beni üzüyor. Tam teferruatlı bir bilgim yok.
Mesela.........
1.. Havuza sürekli oksijen veriyorum. bitkiler havuz suyundaki oksijeni kullanabilirmi. yani ayrıca bitkilere oksijen vermelimiyim.??
2.. Havuzdan aldığım suyu pompa aracılığla, borulara yaklaşık olarak 1.5 saatte 15 dakika veriyorum. bu yeterlimidir.???
3..Havuzda 10 adet alabalık var. 80 adet fide için yeterli besini balıklar sağlayabilirmi??? ayrıca suya besin (EC) vermelimiyim.???
4. fidelerde sararma oldu. neden???
5. Havuzda ördeğin bitkiler açısından fayda ve zararı varmı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
     
bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 11:04   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 12
Seranızın içindeki havalandırmayı nasıl yapıyorsunuz?
Boruların içinde su kalıyor mu? Kalıyor ise su seviyesi nedir? Kalmıyor ise sürekli devirdaim yapmanız gerekebilir. Borular gördüğüm kadarı ile her biri 3mt 4 sıra yapmışsınız dirseklerle beraber 13-14 mt mesafe eder. birde suyu bastığınız yerdeki mesafeyide hesaba katarsanız su yetersiz olabilir
Kocaman havuzda Ec yi nasıl ayarlamayı düşünüyorsunuz?
Suyun Ph ve Ec seviyesi nedir?
Sararma oksijenin yetersiz olmasındanda kaynaklanabilir. Daha yakın fotoğraf koyarmısınız.

agriwolf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 18:59   #3
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın kafkas aramıza hoş geldiniz
öncelikle balık havuzu suyu ile bitki yetiştirme konusnda fazla bilgimiz yok ,akvaryumda çalışma yapan bir arkadaşımız mevcut fakat bizi zaman zaman ziyaret ediyor
bitkilerde sararma birkaç sevebe bağlı olabilir ,ördeklerin dışkılarında oluşan amyonyak birikimi suda aşırı yoğunluk olabilir,
bence herşeyi bir kenara bırakalım öncelikle işin ruhunu çözmenizi tavsiye ederim
işin ruhuda topraksız tarımla ilgili bütün yazıları okuyup anlamaya çalışmanız
ha bu arada sisteminizde boş durdurmayım sn kudret tezelden bir kaç besin kiti tedarik edip yola burdan çıkmanız sizin için en hayırlısı olduğu kanatindeyim...saygılarımla tekrar hayırlı olsun)

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 22:42   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
Cevaplariniz icin tesekkur ederim.sn .agriwolf ve idris şenol. Hoşbulduk. safa bulduk.sanırım bu forum benim için artık bağımlılık yapacak )))
Havalandirma seranin basinda , sonunda ve yaninda acilir kapanir kapi ve pencereler var. bunlarin yardimiyla havalandirma yapiyorum. evet borularda su kaliyor. 100 luk borularin icerisinde su yarisina kadar dolu. suyun dolmasinda herhangi bir sorun yok. sistem cok guzel calisiyor. Baliklar besin konusunda yetersiz kaliyorsa baliklari cogaltmak gerekirmi? suya disardan besin vermek baliklar acisindan sorun teskil edermi? Yapraklarda sararma ve kuruma köklerin ışık alamasından kaynaklanabilirmi? pet bardakların kenarlarını izole etmek gerekirmi? yoksa fazlamı ince düşünüyorum...?Yakin plan resimleri ekliyorum.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen bykafkas : 15-06-2012 saat 00:10
bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 23:50   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
resimlerin devamı

Eklenen Resimler
     
bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 23:54   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
devam

Eklenen Resimler
     
bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2012, 10:44   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 88
www.backyardaquaponics.com/forum
bu forumda dünyanın birçok yerinden aquaponic ile ugrasanlar var.
konularda kaç bitkiye kaç balık lazım yazıyordu.Balıklar az geliyor bitkilere

şafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2012, 18:54   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 12
Bence oksijen seviyesi önemli. Çünkü hem bitkilere oksijen gerekli hemde balıklara oksijen moturu da mı 1 saatte 15 dk çalışıyor yoksa sürekli mi?

agriwolf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2012, 19:33   #9
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Akvaryum, sucul bitkiler hobisinden kalma bilgilerime dayanarak suya oksijenmi yoksa karbondioksitmi vermek lazım ????

Ben su içindeki bitkileri yaşatabilmek için yangın tüplerine sıvı karbondioksit basar, difizörle suya verir, çözülmesini sağlardık.Balıkların ihtiyaç duyduğu oksijenmi, orası basit, su yüzeyini sürekli hareketlendirin, tüm ihtiyaç duyulan oksijen oluşacaktır.Balıklara oksijen motoru diye bişey olmaz, o sadece akvaryumlardaki görsel şölen için gereklidir, başka bi işe yaramaz.Akvaryumcuların para kazanmak için uydurduğu yalandan ibarettir.Balıklar oksijeni su yüzeyinin hareketlenmesinden alırlar, yoksa suyun içinden çıkan onyüzmilyon baloncuktan değil Akvaryumlardaki veya bitkili tanklardaki motorlar, filtre sistemleri suyun içindeki balıkların atıklarını temizlemek, görüntü kirliliğini engellemek içindir.Ama burada bitkiler için o atıklara ihtiyaç duyulur.Bence oksijeni unutun, karbondioksit üzerine yoğunlaşın, motorun filtre sistemini söküp debisini artırın, sürekli çalışıp sirkülasyon sağlamasını sağlayın.Bitkiler için gerekli diğer besin değerlerini araştırın, ekleyeceğiniz besinlerin ve kimyasalların balıklara etkisini unutmayın

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2012, 01:19   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
oksijeni yaklasik 4 motorla sagliyorum . havus fıskiyesi, havuz selalesi. borulara su basan pompa ve 12 v luk bir mazot dalgic tarzi motor. 12v luk motor surekli calisiyor. selale ve fıskiye gunde 4 saat calisiyor. diger borulara su basan pompa saatte 15dk.
sn mehmet bey size katiliyorum. suyun yuzeyi surekli hareketli. oksijenden yana bir problem yok. sizinde dediginiz gibi suyu surekli vermek lazim sanirim. filre sistemini hic kullanmadim. pompa gayet saglikli ve duzgun eskiden camurlu sulari cekerdim bu pompayla. biraz debisi fazla onun icin saatte 30 dk ya cikardim suyu yoksa tasiriyor. bitkilerde gozle gorulur duzelme olmaya basladi. sanirim sorun sizinde dediginiz gibi sirkulasyonda. alabalik yasatmak zor oluyor. sazancinsi baliklari arastiracagim.

merlict beğendi.
bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 05:50   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
Havuzdaki su aşırı derecede kirlenmeye başladı. 4 balığım malesef öldü. havuz için dış filtre kullanmayı düşünüyorum. Dış filitre bitkiler için bir problem çıkarırmı. Önerileriniz nelerdir. sünger **** elyaflarla bu sorunu sözebilirmiyim. Araştırdığım kadarıyla kum ve çalıktaşları kullananlar var. Bunların hepsini kullanarak bir dış filtre yapsam sorun çıkarmı.
Saygılar Bykafkas.

bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2012, 09:50   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-01-2009
Şehir: Antalya - USA/Orlando
Mesajlar: 22
Sayın Bykafkas,

Balıklarla ilgilenen birisi olarak önerim , balık ne tür olursa olsun kapalı bir sistem olduğu için ördekleri balık havuzundan uzaklaştırmanız. Aksi halde daha çok balık kaybedebilirsiniz.
Kolay gelsin

merlict ve bykafkas beğendi.
hrnsyrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2012, 01:27   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2012
Şehir: palandoken
Mesajlar: 15
ordekleri ayirdim. suyun %80 kismini bosalttim ve yeniledim. umarim cozum olur

bykafkas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 01:31   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-06-2012
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2
Sayın Bykafkas;
Uzun süredir hidroponik ve akuaponik uygulamalarını yakından araştıran bir Su Ürünleri Mühendisi olarak, Kendi çapımda da ufak çalışmalar yapıyorum. Öncelikle bikaç tavsiyem olacak.
Kapalı bir devrede balık yetiştiriyorsan mutlaka Oksijen desteğine ve Filtreye ihityacın var. Mümkün olduğunca sistemi kapatmadan suyu filtreleyip, Oksijen yönünden zengin tutmalısın.iki farklı canlı gurubunu birleştiriyorsan ayrı ayrı 2 farklı canlı gurubunuda sağlama almalısın. Yukarıda Merlict arkadaşın tavsiye ettiği akvaryum içindeki bitki için gerekli, onun haricinde eğer su içinde balık varsa o suyun oksijen desteğine ihtiyacı vardır.Havuzdan Öredekleri çekmen iyi olmuş çünkü zaten yeterince kontrolde tutman gereken farklı değişkenler var. sistemin iyice dengede durduğuna inandığın zaman istersen deneme amaçlı kontrollü bi şekilde tekrar koyabilirsin.Ayrıca Suda ki iletkenlikten çok PH, Nitrat ve Amonyak değerlerini bilmelisin. Bütün iş ph ve nitrat değerlerinin kontrolünde. balık yemi + dışkısı genel olarak amonyak ve nitrit olarak suya geçer. Nitrit filtre sonrası suya vereceğin oksijen ile nitrobakterler tarafından Nitrata dönüşür. Bu sirkülasyon bitkilerini ayakta tutacaktır. Yapman gereken sadece havuz çıkışına katı madde filtresi + biyolojik filtre (nirtobakterler için ) koymandır.Bir husus daha kaç balığın var şu an ölenler olmuş bilmiyorum ama baştaki balık miktarın şu an sistemindeki bitkileri besleyemez biraz daha arttırmalısın. Ayrıca düzgün yemleme yaptığın zaman ( düzgünden kastım yeterince ne fazla ne az ) ek besine kesinlikle ihtiyacın kalmaz.

Mustafa Çenit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 01:42   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-06-2012
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2
Ayrıca bu Videonun filtre konusunda sana yardımı dokunabilir. Umarım Başarılı olursun..

Aquaponics HOW TO - YouTube

mrduran beğendi.
Mustafa Çenit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 21:22   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-02-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
otamasyon yapmak istiyorum tecrübelerinizi bildirirseniz sevinirim

volkanlavht Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2013, 22:10   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 6
merhaba benim öncelikle sorum kaç balığa kaç bitki bunun cevabını türkçe bir kaynaktan bulamadım birde sadece balık dışkısı+balık yemi artıkları bitkiler için gerekli besin eriğini sağlıyor mu takviye olarak birşey veriliyor mu ?

seyityucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 00:39   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2014
Şehir: karabuk
Mesajlar: 5
aquaponic sistemle ilgilenen arkadaslar
bir sitede okudum idaal veya optimum verim almak icin:
baliklar icin idel su :6.5-8.0 ph
bitkiler icin ideal su :4.5-7.0 ph
bakteriler icin ideal :6.0-8.0 ph
aquapoic icin :6.7-6.9 ph olmali
su sicakligi :18-24 derece araliginda olmali yaziyor
su sicakligi bir baska sitede 26 derece yaziyor belki isinize yariyabilir
bu siteden cok seyler ogrendim ozellikle kudret beyden

yalniz.adam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 01:02   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-03-2014
Şehir: karabuk
Mesajlar: 5
arkadaslar yukardaki bilgiyi biraz noksan yazmisim farkettim
suda biriken amonyaki bakteriler nitrite nitriti de nitrata ceviriyorlar isi bakteriler yapiyor bakteriler yasamaz sa veya azalmis sa dongude sorun var demektir havalandirma gereklidir (kapali havuzlarda) filtre de ihtiyacdir
yukarda yazdigim olcum degerlerine uyulursa

yalniz.adam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2014, 22:17   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: karlsruhe
Mesajlar: 1
Sisteminizin su andaki halinide gösterebilirseniz cok sevinirim.

aquaponia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 22:38   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Arkadaşlar selam, daha önce aquaponic sistem ile 1 sene kadar uğraştım. Tecrübelerimi ve hatalarımı sizlerle paylaşmak isterim.

* Tankımızdaki bütün suyu sürekli devir daim edecek bir motora ihtiyacınız var. Aksi taktirde bitkilerin köklerinin sürekli akan suda nitratı ve diğer mineralleri filtre etmediği sürece suda nitrat patlaması yaşarsınız ve bitkilerin yaprakları yanar.

* Devir daimin hızı bitki köklerini oradan oraya savurmamalı, hafif bir akıntıyla su köklerden süzülmelidir.

* bitkinin kökünü fotoğraflarda gördüğüm gibi plastik bardağa hapsetmeyin. (bende ilk denememde aynı hatayı yapmıştım.) Zaten hapsetsenizde kökler iğne deliklerinden bir süre sonra fışkıracaktır. Bitki olabildiğince köklensinki suyu iyi filtre edebilsin.

* Ördekler suya çok fazla bakteri ve parazit yayacaktır. Açıkta bulunan bitki kökleri bütün hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Her türlü kuşu olabildiğinde balık tankından uzak tutun.

* En önemli husus ise balık pisliğinin yani nitritin suda yararlı bakteriler tarafından bitkinin istediği nitrata dönüştürülebilmesidir. Bunu en basit ve geleneksel yöntemle suyun berraklığından anlarsınız. Suyun rengi kahverengi, sarımtırak olabilir ama sağlıklı su değerlerine sahip her akvaryum suyu berraktır. Balık tankınızdaki nitritin nitrata dönüşmediğini düşünüyorsanız bunun için hazır su hazırlama kitleri satılmaktadır. **** ortalama 3 ay gibi bir sürede balıkların yer aldığı tank suyunu sürekli filtre ederekte suyun kendiliğinden hazırlanmasını bekleyebilirsiniz.

* Ben boruların içerisine ekmek yerine altlı üstlü bir sistemle denemiştim. Altta bulunan tank içerisinde yaklaşık 20 adet göl balığı yavrusu (sazan, kefal gibi) ile denedim. (Avrupa örneklerinde kullanılan göl balığına en yakın tür) üst tankta ise marul ve kıvırcık ektim. Dere kumunun içerisinde altı delik bardaklarla oturttum bitkileri. Üst tankta tıkanmayacak şekilde alt tanka tahliye boruları kullandım. Alt tanktan motor yardımıyla pomplanan su kumların ve köklerin arasından süzülerek alt tanka filtre edilmiş şekilde süzülüyordu.

* Yemlemeyi kesinlikle balıkların bir kerede yiyebileceği kadar yapın. Az ama çok tekrarda yem verin. Protein ağırlıklı yemlerin tamamını suyunuzun bozulmasına neden olur.

Deneyimlediğim şeyleri olabildiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydası olur. Sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım. Yanlışım varsa arkadaşlardan yorumlarını beklerim...

cenkcatli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2016, 17:38   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2016
Şehir: muğla
Mesajlar: 21
mustafa çenit arkadaşın söylediklerine tamamen katılan bir meslektaşı olarak, bildiğim üzere aquaponik sistemler balık, bitki (meyve ya da sebze) ve bakteri üçlü sac ayağı üzerinde durur, balık ve bitkileri değil ancak, nitratı nitrite yıkan bakterileri ilk başta hep unuturuz. amonyak yıkılmadığı sürece bitkileriniz hep yanar. mekanik filtrelerden ziyade biyolojik filtreler daha faydalı olacaktır, haricen balıkların bulunduğu tankın veya havuzun güneşten daima korunduğunu gördüm aquaponik sistemlerde zira sebze-meyvenin kullanacağı nutrienti sudaki tek hücreli bitkiler (pyhtoplanktonlar) tüketecektir. bu canlıların suda çoğaldığını suyun renginin yeşermesinden anlayabilirsiniz.

zeki_d Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2016, 17:47   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2016
Şehir: muğla
Mesajlar: 21
haricen muğla da aquaponic sistemleri denemek isteyen arkadaşlara ücretsiz tilapia zillii tedarik edebilirim.

Mr papaya ve ihakay beğendi.
zeki_d Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2016, 23:46   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-04-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeki_d Mesajı Göster
haricen muğla da aquaponic sistemleri denemek isteyen arkadaşlara ücretsiz tilapia zillii tedarik edebilirim.
hocam ben talibim. hibrit tilapia arıyorum ama maalesef bulamadım.

ihakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 10:09   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2016
Şehir: muğla
Mesajlar: 21
il dışı gönderim biraz problemli o yüzden muğla dedim, tilapia mossambica bulabilirsiniz izmirden hatta adreste vereyim, kemeraltında )

zeki_d Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2016, 23:30   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-04-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
buyrun hocam. dm den de atabilirsiniz.

ihakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2016, 09:18   #27
Yeni Üye
 
Gürkan Yeniçeri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2009
Şehir: Canberra
Mesajlar: 26
Selamlar. Irımtüzen (akuaponik) konusuyla uğraşanları görmek güzel. Çalışmalarınızın son durumu nedir? Hala devam ediyor musunuz Sayın ByKafkas?

Gürkan Yeniçeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2017, 15:44   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
tilapia mossambica İzmir'de nereden bulunabilir?

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2018, 20:40   #29
Ağaçsever
 
Mr papaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: Mugla
Mesajlar: 55
Selam mugla datcadayim. Hali hazirda bahcemde ufak bir golet var 400-500 m2 ve 4 ile 1m arasinda derinlige sahip. Icerisinde akdeniz universitesinden aldigim aunali sazan ve azmaktan tuttugum kefaller var.

Yaklasik 7 yillik bir golet. Kendi ekosistemini olusturdu baliklari beslemiyorum nede oksiyen veriyorum altindan kaynayan ve yuzeyden kaynayan suyla besleniyor. Bende balikla gubrelenen su ile bahceyapiyordum ve cimleri suluyordum bu zamana kadar kimyasal gubre kullanmadim bahcemde.

Artik capa ot yolmadan biktim birde toprakta kokleri yiyen boceklerdenve hastaliklardan kurtulmak icin bende ufak bir aquaponic sistem kurmak istiyorum.

200 er litrelik iki plastik varil aldim onlarla mekanik ve biyolojik filtre yapacagim. Lakin varillere yapilacak boru dosemesinde kullanacak mazzemeleri datcada bulmasi iskence conta yok o yok bu yok.

Fikirlerinizi bekliyorum

Eklenen Resimler
     
cemilsisik beğendi.
Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2018, 20:42   #30
Ağaçsever
 
Mr papaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: Mugla
Mesajlar: 55
Zeki bey muglanin neresindesiniz.

Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024