agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-03-2011, 09:01   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Dere veya göl sularının hydro sistemlerde kullanılması

Merhaba Arkadaslar,

Bir suredir Topraksiz tarimla daha cok ilgilenebilmek icin tasinmaya calisiyorum aslinda su anda kucuk bir ciftlik evi buldum. guzel olan tarafi kucuk bas hayvan ciftligi gubre SIKINTIM olmuyacak. (Turkce klavyem yok)
Sahibi ile Cumartesiye de gorusmem var. ev kucuk ama sera alani kurabilecegim en azindan 500 m2 acik alan var.

Neyse Kaniniza islemesi iste boyle bir sey insan tv de gordugu domatese A$IK gozlerle bakarmi ( iste ben Domates sapigi )

Aklimdaki Proje : Dere, Gol suyunu kullanarak, Akan su kulturu ile cesitli sebzeler yetistirebilmek.

Ciftligin yakinindan gecen kucuk kanalin hydro sistemlerde kullanilabilirligi ?
Bu suyu hayvanlarin icme suyu olrak kullandiklarinada sahit oldum. Ph testi sonucum 7.0 cikti. Sudaki diger elementleri olcme durumum olmadigindan bir miktar suyu labaratuara gonderme plani icerisindeyim.

Tum bunlarin otesinde sudaki tuzluluk oranini henuz bilmiyorum tuzluluk oraninin normal oldugunu farz ediyorum. Bu kanal nereden baksaniz 100 km tamamen dogal olarak hazirlanmis bir su yolu.(Agaclarin arasindan geciyor. Bu kanalin insan sagligina bir tehdit olusturmadigi olasi. Buradaki kontrollere guveniyorum.

Butun arastirmamin cikis noktasi Tatli su balik havuzlarindaki sularin topraksiz tarimda kullanildigini okumus ve incelemis olmam.

1-) Sizce bu su hydro sistemlerde sebzeler icin kullanilabilirmi
2-) Kullanilabilirse buna organik tarim denebilirmi ?
3-) Bu suyun mineral bakimindan Hydro sistemlere yeterlimi ? 4-) Organik gubre serbeti ilavesi mantiklimi ?
5-) Sudaki oksijen orani hydro kultur icin yeterlimidir.

Bu konuda fikir alisverisi yapmak istiyen arkadaslarin yorumlarini bekliyorum.

Topraksiz tarima baslamayin kaniniza isler.
Tedavisi ise sadece kendi yetistirdiginiz organik sebzeleri gozlemlemek ve afiyetle ac karnina gunde 3 ogun yemektir.

Cengiz


Düzenleyen Ghengistr : 18-03-2011 saat 09:38 Neden: Yazim hatalarini duzeltmek icin
Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 14:12   #2
Yeni Üye
 
sputnik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2011
Şehir: İzmir - Antalya
Mesajlar: 7
Cengiz bey, organik tarımdan kastınız hormon vb aşırı katkılardan uzak, doğal, güvenerek yiyebileceğiniz ürünler yetiştirmek mi ? Yoksa GlobalGAP şartlarına uygun %100 kontrollü ve organik bir üretim yapmak mı ?

Türkiye'de bu ikisi çokça karıştırılmakta, sizin amacınız hangisi ? eğer ki basitçe bir yetiştiricilik yapıcaksanız o su size gayet yeterli olur. Ancak ciddi ve kontrollü bir topraksız tarım uygulaması yapmayı planlıyorsanız o suyu bir çok filtrasyon ve özel dozaj sisteminden geçirip kullanıma uygun bir hale getirmeniz gerekir. Ayrıca ne olursa olsun, göl ve akarsulardan direkt olarak aldığınız su, yosun içerir ve bu da sulama sisteminize zarar verir, tıkar. Bunun için basit, suyun filtre edilmesine yarayan sistemler çözüm olmaz. Biraz daha komplike bir filtre sistemi kurmanız gerekir.

sputnik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 16:43   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Merhalar ilgilendiginiz tesekkurler.

Amacim kendi cabalarimla, en ust seviyede yapabilecegim hormonsuz kimyasal maddesiz topraksiz tarim.

Eger filtreden kastiniz asagida yazdiklarim ise ?
Teoride:
Filtreleme konusunu cozdum. bunun icin kanaldan dikey cekecegim bir klepli boru vasitasi ile kanalin yanindaki kendi havuzuma su doldurmayi daha sonra havuzda biriken suyu motor vasitasi ile ilk su tankima almayi planlamistim. havuzda biriken suyu daha kolay filtreliyecegim kanaatindeydim.

Dozaj sistemi konusunda bir fikrim yok aciklarsaniz sevinirim.

Baliklarin suda yasadiklarini ihmal etmiyelim lutfen, arti yosunlarinda yasiyor olmasida zaten sudaki oksijen miktarinin iyi oldugunu gosteriyor.
eger filtrelemede bir sorun cikmaz ise bu dere suyunun bitkilere yararli olabilecegi konusu beni cezbediyor.

Arti akan su kulturu kullaniyoruz. deredeki su surekli devir daim halinde oksijen acisindan.
Global gap sartlarini bilmiyorum ama Gaptan yaklasik 6-7 bin km uzaktayim.

Yine Teoride :
Bu suyu Gubre serbeti olarak dusunuyorum, eger sudaki mineraller eksik gelirsede solucan gubresi serbeti ile zenginlestirmeyi dusunuyorum.

Umarim sacma sapan bir teori uretmemisimdir.
Tavsiyelerinizi bekliyorum. simdiden tesekkurler.


Düzenleyen Ghengistr : 18-03-2011 saat 17:01 Neden: imla
Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 16:54   #4
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Sayın Ghengistr, organik tarım demişsiniz ama organik tarımın ilk şartı toprakta yapılıyor olmasıdır. Bu nedenle topraksız tarım organik tarım kabul edilmiyor.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 17:06   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Bunu yeni ogrendim, Ama onemli olan kurumlarin neyi kabul ettigi degil kendi icinizde yetistirdiginiz urunun safligina inanmaniz ben bu mantikla yola ciktim.

Kisaca hedef kendi mutfagim.

Saygilar.


Düzenleyen Ghengistr : 18-03-2011 saat 17:07 Neden: ekleme
Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 17:09   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Muğla/Bodrum
Mesajlar: 14
merhaba

Merhaba sayın Ghengistr,ismim Mete benim de çok ilgimi çekiyor topraksız tarım ve hatta tarım demem daha doğru olur.Sayın Kudret Tezel'in yardımlarıyla topraksız tarıma başladım.Ben su ürünleri mühendisiyim,aquaponic sistemler bu yüzden ilgi alanım fakat şuanda bir girişimim yok aquaponic hakkında.Anladığım kadarı ile yerleşmeyi planladığınız yer benim de hayallerim de olan bir yer.Suyun kalitesi konusunda sıkıntı çekeceğinizi sanmam,dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız akarsuyun geldiği güzergahta atık atılmadığına önem gösterin derim.Aquaponic sistemlerde sürekli akan bir suya ihtiyacınız olmayacak,sistemdeki suyun içerdiği amonyum miktarı zamanla artış gösterebilir,sınır olarak 10 ppm öngörmenizi tavsiye ederim,bunu başarmak için bir ölçüm cihazı elde edinmeniz gerekecek.balık-bitki oranını ise deneyerek belirlemeniz gerekecek.Şimdiden başarılar..

Mete Dundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 17:19   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Mete Bey ilgilendiginiz icin cok tesekkurler.

Kapali bir balik havuzu ile dogal bir gol arasinda bitkiler acisindan ne tur farkliliklar soz konusu bunu yakalayabilirsem sanirim kafamdaki teoriyi pratige dokmeye basliyacam.

Lutfen bu fikrimden beni vazgecirin
Hala akarsu,gol, dere sularini, topraksiz tarimda akansu methodu ile bitki yesertmeyi planliyorum. akansu kulturundeki inatciligim ise oksijen seviyesinide doganin dengelemesini istedigim icin.

Saygilarimla

Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 17:58   #8
Yeni Üye
 
sputnik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2011
Şehir: İzmir - Antalya
Mesajlar: 7
Merhabalar,
Dozaj sistemi dediğim, ciddi topraksız tarım seralarında milimetrik düzeylerde dozlama sağlayan sistemler, ancak siz kendi kendinize üretim yapmayı planladığınız için böyle bir şeye gerek yok diye düşünüyorum.

suyu başka bir havuza alıp oradan kendi arazinize almak, kum, silt ve diğer atık/çöp materyaller için gayet uygun bir filtreleme yöntemidir. Ancak benim bahsettiğim yosunun filtre edilmesi. kendi tankınıza aldığınızda da yosun oluşacaktır. ve bu hem sisteminizi tıkar, hem de bitkilerinizin köklerine yapışıp onların gerekli oksijen ve suyu almasını engeller gibime geliyor. Tabi bu dediklerimin hepsi mevcut sudaki yosun miktarıyla alakalı bir durum.

Ben projenizin başarıya ulaşmasında bir engel göremiyorum.

sputnik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 18:31   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: Muğla/Bodrum
Mesajlar: 14
Sayın Ghengistr,youtoube'da AQUAPONİC yazarak arama yaparsanız olayın mantığını biraz daha iyi anlarsınız.Yapmayı düşündüğünüz iş çok keyifli bir iş,başarmamanız için hiçbir sebep yok.Videoları izledikten sonra yeniden konuşalım.Elimden geldiği kadar ve bildiğim kadar yardımcı olurum.

Mete Dundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 19:57   #10
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
ASlında akan suyu analiz ettirip gerekli kalan gübreyi yapraktan verilerek yetiştiricilik yapılabilir fakat bitkiye görede değişir çok Ec si yüksek istiyen çeşitlerde fazla yapraktan gübreleme çiçek zamanı filan yapılması zor olur fakat yaprağı yenen marul gibi çeşitler olabilir.Fakat zahmete deymez

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 20:44   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Chengistr,

Çok büyük bir heyecanla yazmaya başlamışsınız ama teknik olarak dere suyunu bitki köklerinden akıtarak topraksız tarım yapabilmiş olmazsınız. Bitkileri sulamış olursunuz.

Hayvanlar ve insanlar gibi gelişmiş canlılar ; karbonhidratlar, proteinler ve vitaminlerle beslenip yaşamak ve büyümek için ihtiyacı olan besin moleküllerini ağız yoluyla alıp, midede parçalayıp, diğer başka organlarında tekrar birleştirip yapılandırıyor ve bünyelerine katıyor. Yani et süt yumurta marul elma armut , kol bacak kemik kas oluyor. Yaşamak için gerekli günlük enerji sağlanıyor.

Bitkiler C,O,H,N,P,K,S,Ca,Mg gibi çok gereken elementleri ; Fe,Zn,Mn,Cu,B,Cl,Mo gibi az gereken elementleri, kökleri yardımıyla emerek yapraklarında ve bazı diğer organsı dokularında ışık, su ve havanın karbondioksidi ile yapılandırıp kullanırlar ve bizim için kıymetli dal, meyve ,yaprak, tohum gibi organlarını oluştururlar.

Hayvanlar et, süt, ot , meyve yiyerek büyürken bitkiler azot(N) fosfor(P) potasyum(K) gibi elementleri tüketerek büyürler. Bir bitkiye büyüyüp gelişebilmesi için bu mikro ve makro besin elementlerinin hepsini birden, aynı anda ve doğru oranda vermek lazımdır. Bir tanesinin eksikliği diğerlerini de yararsız kılar hatta bazen birinin gereğinden çok fazla olması diğerlerinin de kullanılabilmesini engeller.

Bu durumda topraksız ortamdaki bitkiye sadece su vererek büyütmek mümkün olmaz. İnsanın çok oksijenli temiz havalı bir ortamda olduğu halde hiç bir şey yemeden büyüyemeyeceği hatta uzun süre canlı bile kalamayacağı gibi. . .

Bu dere suyuna, bahsi mevzu makro ve mikro besin elementlerini karıştırıp aynı suyu köklerde devri daim ettirerek bitkileri büyütmeniz mümkün akan derenin tek etkisi psikolojik olur. : )

Forumu bir tararsanız, besinli sudan bahsedildiğini göreceksiniz. Yukarıda bahsedilen mokro ve mikro elementleri eksiksiz ve doğru oranlarda belli miktar bir suda eriteceksiniz bu suyu köklerde(akansu kültürü-hidroponik) devri daim ettirerek veya bu suyla (katı ortam kültürü-agregat kültürü<perlit,cocopit vs malzeme>) damlama sulama ile devri daim yaptırarak bitkiyi hızlı ve sağlıklı büyütebileceksiniz.

Besinli suya koyacağım besinleri tam ve doğru oranda nasıl hazırlarım derseniz, forumda Kudret Tezel' e özel mesaj atıp talepte bulunacaksınız. Şart değil ama en kolay yolu budur. O da size bir seferde 250 lt besinli su hazırlayabileceğiniz bir besin kitini gönderecek. Yerleşim yeriniz Amsterdam yazıyor ama herhalde oraya da gider. Fazla bir şey tutacağını sanmam.

Saygılar başarılar.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:09   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Akin bey memnun oldum tanistigima,
Aslinda formu uzun zamandir takip ediyorum ozellikle topraksiz tarim bolumunu.

Bilimsel aciklamalariniz ilgi cekici, Mete beyinde bahsettigi gibi zaten baslangic aquaponic videolarini youtube da gorerek basladi..

Psikolojik espirisine oldum gulmekten. harikaydi )
Ustadim simdi adamlar domates dahil cesitli bitkileri Su bitki balik mantigi cercevesinde yetistiriyorlar.

Bende aklimca madem bu is kucuk bir akvaryum havuzu ile oluyor dolayisi ile de dogadaki icinde balik olan bir gol **** derede de olabilir dusuncesindeyim.


Düzenleyen Ghengistr : 18-03-2011 saat 22:21 Neden: duzeltme
Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:14   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Dere suyunun tuzluluk oranını ölçtüğünüzde 0 ile 1 arası bir şey çıkacak. Oysa size topraksız tarım da 2 ile 4 arası tuzluluk oranları gerekecek. Üstelik bu tuzluluğu sağlayan tuzların bitkiye gerekli olan makro ve mikro elementlerden kaynaklandığından da emin olmanız gerekecek.

Örneğin sizin dere suyunun bir bardağına bir adet limon sıkar ve tuzluluğunu ölçerseniz 2 den yüksek bir değer çıkar ama bu değer bitkinin sağlıklı büyüyeceği anlamına gelmez. EC si yani tuzluluğu 0 ile 1 arası temiz suya, suda eriyebilir gübreleri karıştırıp tuzluluğun bitkiye gerekli olan elementlerden dolayı 3 e 4 e çıktığını gözleyip bitkiye ondan sonra vereceksiniz.

EC elektrik konduktivitesi. Elektrik iletkenliği. Bu iletkenliği tuzlar sağlıyor. Yani anyon ve katyonlar yani artı veya eksi yüklü partiküller. Bu iletkenliği sülfirik asitte sağlar amonyum nitrat gübresi de sağlar. Amonyum nitrat bitkiye çok gerekli iken sülfirik asit o kadar da gerekli değildir.

Bence işe organik tarım ve topraksız tarım terimlerini iyice inceleyerek başlayın. Örneğin çiftlikteki hayvan gübreleri topraksız tarımda işinize yaramaz ama organik tarımda yarar.

Ardından yüzeysel bir bitki fizyolojisi araştırması yapmak sizi çok fazla konuda aydınlatacaktır. Mutlaka bu konularda bir bilginiz vardır ama asıl ilgi alanınız şu ana kadar bu konular olmayınca bazı kavramların karışması çok normaldir.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:17   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Akvaryum suyunun dereden bir farkı var. Balıkların akvaryum suyuna karıştırdıkları gübreler var. Dere suyu daha temiz ve safa yakındır. İçinde bir miktar anyon katyon vardır ama bitkiye yetecek kadar besin yoktur. Akvaryum suyunda bolca bitki besini var ama. Gene de hızlı ve sağlıklı bitki büyütmeye yeterli gelmez kanımca. Mesela o youtube videolarındaki salkım salkım domatesler için çok bol besinli su lazım.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:20   #15
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
akınselcuk hocam sen ne yaptın yaa? Bu başlığı da mundar edecen. Bu kadar bilimsel bilimsel yazma

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:22   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Valla haklısın. : ))

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 22:30   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 42
Akin bey,

Cok tatmin edici bir aciklama oldu tesekkurler, En azindan bundan sonrasi icin hangi alanda kendimi egitmem gerektigini anlatmis oldunuz.

Son bir soru sormadan gecemiyecem,
Hazirladigimiz tavuk **** guvercin gubresini (fermantasyona ugrasmis ) ve evimizdeki mutfak artiklarimizi kullanarak solucanlari kullanarak fermantasyondan gecirdigimiz gubre serbetini bu iki siviyi sulandirarak topraksiz tarimda kullanmamiz ve verim almamiz mumkunmu ?

Basarilarinizin devamini dilerim.

Ghengistr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2011, 01:00   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Kısmen mümkün.

Teorik olarak mümkün ama pratik olarak mümkün değil. Bu şerbette hangi bileşikten ne kadar var bilmiyor olacaksınız. Oysa bitkiye 15-16 adet bileşeik belli bir oranda tam ve eksiksiz olarak lazım.

Bu şerbeti toprakta kullanırsanız daha fazla sonuç alırsınız. Çünkü toprak biraz da tampon görevi üstlenip bitkiyi koruyacaktır. Oysa su içindeki bitkinin köküne suda ne varsa etkide bulunacaktır.

Bu şerbet suyun pH derecesini nereye getirecek bilmiyoruz. diyelim ki 8 yaptı. bitki hiç bir gübreden yani bu şerbetten yararlanamayacak.

Diyelim ki 6 yaptı. Uygun. Şerbetten yararlanacak. Ama fosfor o kadar fazla ki bitkiniz demiri bakırı ve çinkoyu ortamda bulunsa da alamıyor olacak.

Ayrıca şerbetteki fosfor P2O5 formunda olacak oysa bitkiye H2PO4 veya HPO4 formunda lazım. Bu formda mı değil mi ? Bu gariplikler bütün elementler için geçerli.

Organik gübreler toprakta çalışır. Topraksız tarım solüsyonlarında uygun değillerdir.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024